ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ


Επιστολή στον Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά έστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:



«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων οικονομικών μέτρων σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί (;). Αυτή η πληροφορία, σε συνδυασμό με τις σκληρές περικοπές περαιτέρω μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και τις χιλιάδες απολύσεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2012, δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής έκρηξης με οδυνηρές συνέπειες για τον τόπο.

Δεν είναι δυνατόν έστω και ένας πολίτης να δεχθεί περαιτέρω μείωση του εισοδήματός του και επιπλέον νέα χαράτσια που λαμβάνουν πλέον μόνιμο χαρακτήρα, που έχουν προκαλέσει προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες συνανθρώπων μας. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος με τις προγραμματικές θέσεις από το βήμα της Βουλής αλλά και υπουργοί είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Στο κάτω κάτω, εάν πρόκειται κάθε αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να τη χρεώνεται ο πολίτης χωρίς κανένα κόστος για τους εκάστοτε κυβερνώντες, τότε τι νόημα έχει άραγε η συνέχιση της ύπαρξης της κυβέρνησης Παπαδήμου; Καλό δε είναι και χρήσιμο για τους θεσμούς, να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και όχι για Δούρειο Ίππο κατάλυσης του Συντάγματος και της Δημοκρατίας. Κόντρα σε όσους θέλουν να χρίσουν κυβέρνηση τετραετίας μια κυβέρνηση χωρίς λαϊκή εντολή, παραβλέποντας κάθε έννοια νομιμότητας κατά το δοκούν.

Κατόπιν τούτων, μεταφέροντας τη λαϊκή βούληση των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο, σας καλώ να μην ενδώσετε στην άκρως υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης και να βάλετε «φρένο» στην συνεχιζόμενη αντιλαϊκή τακτική της μετρολαγνείας που οδηγεί στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, μένοντας σταθεροί στις κόκκινες γραμμές που εξαρχής θέσατε. Όποιοι είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν όσα δεσμεύτηκαν κατ’ επανάληψη στη Βουλή, να φύγουν –θα υπάρχει πάντα γι’ αυτούς μια θέση εργασίας κοντά στα μεγάλα αφεντικά.

Κύριε Πρόεδρε,

Ο λαός δεν αντέχει άλλες προκλήσεις. Όχι δεν θέλει, αλλά δεν έχει να πληρώσει. Παιδάκια στα σχολεία λιποθυμούν από ασιτία. Τα συσσίτια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Μητέρες που δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους βρίσκονται σε απόγνωση και τα εγκαταλείπουν σε ιδρύματα. Τα λουκέτα χιλιάδες. Η αγορά υποφέρει. Η ανεργία καλπάζει. Η νεολαία μεταναστεύει. Η Ελλάδα αιμορραγεί. Κρατήστε ψηλά τη σημαία της πατρίδας, συνεχίστε να υπερασπίζεστε το συμφέρον το λαού.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Στην κορυφή Κόφινα των Αστερουσίων εντοπίστηκαν τα ευρήματα της Αριστοτελικής Σχολής Φιλοσοφίας, που λειτούργησε επί Ενετοκρατίας

Στο όρος Αστερούσια στην κορυφή του Κόφινα ανακαλύφθηκε η Αριστοτελική Σχολή στην Κρήτη που είχε δημιουργήσει ο ιερωμένος φιλόσοφος Ιωσήφ Φιλάγρης.

Η Σχολή, που λειτουργούσε δίπλα στο Μετόχι των Τριών Ιεραρχών το οποίο ανήκει στη Μονή Κουδουμά, αποτελούσε κέντρο πνευματικής και πολιτικής αντίστασης στα πρώτα σκληρά χρόνια της Ενετοκρατίας.

Ήταν τότε που οι κατακτητές απέκοψαν την Κρήτη από το Βυζάντιο και ήθελαν βιαίως να την εκλατινίσουν με την κατάργηση της ελληνικής γλώσσας, της εκπαίδευσης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάτι που είχε αποτέλεσμα τις διαρκείς επαναστάσεις και εξεγέρσεις των Κρητών μέχρι που ενσωμάτωσαν τους Ενετούς κατακτητές.

Το μείζον θέμα για την ελληνική ιστορία, αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι πως ο Ιωσήφ Φιλάγρης, μετά τους διωγμούς που εξαπέλυσαν οι Βενετοί, έφυγε από το Ηράκλειο, πήγε στα απρόσιτα Αστερούσια και δημιούργησε μία Σχολή Φιλοσοφίας, που δίδασκε Φιλοσοφία, Αστρονομία, Γραμματική, Θεολογία και Ιατρική.

Είχε όμως στήσει ταυτόχρονα και ένα εξελιγμένο εργαστήριο αντιγραφής αρχαίων κειμένων -ο ίδιος ήταν αριστοτελικός φιλόσοφος με σπουδές στο Πανδιδακτήριο της Κωνσταντινούπολης-. Η ομάδα του αντέγραφε αρχαία κείμενα, την εργασία των οποίων επόπτευε ο ίδιος και έκανε τα σχόλια πλαγίως των κειμένων.

Τα κείμενα αυτά, εκτός από την Κρήτη και την Κωνσταντινούπολη, ταξίδευαν στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη διάσωση και διάχυση της αρχαίας ελληνικής σκέψης, που υπήρξε το εφαλτήριο της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Στη χειμαζόμενη σήμερα Ευρώπη από τα έγκατα της ελληνικής γης φυτρώνει η ελπίδα του πνεύματος και της αντίστασης.

Ο Αριστοτέλης θέτει το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας, της πολιτικής ισότητας, της απελευθέρωσης των δούλων για πρώτη φορά παγκοσμίως, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας, μαζί με τις επιστημονικές μεθόδους ανάλυσης των κοινωνικών και επιστημονικών φαινομένων στις θετικές επιστήμες. Μάλιστα, κώδικες των αντιγράφων του Φιλάγρη έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, των Παρισίων, της Βιέννης και του Βουκουρεστίου.

Η ανακάλυψη, όπως αναφέρει η "Ελευθεροτυπία", έγινε πριν από μερικές ημέρες από τον ομότιμο καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιο Παλιούρα. Ήδη προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα εκτεταμένη ανασκαφή για να έρθει στην επιφάνεια όλο το κτηριακό συγκρότημα της Σχολής Φιλοσοφίας και του μοναστηριακού συμπλέγματος.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ


Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια και όχι μόνο

Του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού, συγγραφέα
Ποιος προώθησε την ενδιάμεση συμφωνία και την υπέγραψε;
Ο Ανδρέας Παπανδρέου την εμπνεύστηκε και την εκτέλεσε ο Κάρολος Παπούλιας ως φερέφωνο και εκτελεστής εντολών του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, προκειμένου να έχει την ησυχία του και να παραμένει ανενόχλητος στην εξουσία πούλησε κυριολεκτικά την Ελλάδα.
Το πρώτο και μεγάλο του έγκλημα προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η πολιτική των παροχών με δανεικά, εφαρμόζοντας το καπιταλιστικό καταναλωτικό πρότυπο, που διέφθειρε τις συνειδήσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Κατόπιν τούτου έγιναν οι Έλληνες πολίτες έρμαιο του καταναλωτικού προτύπου, δηλαδή του εύκολου πλουτισμού με άνομα μέσα, απεμπολώντας ότι πνευματικές και ηθικές αξίες απέμειναν από το παρελθόν.

Εξαχρειώθηκε ο τόπος κυριολεκτικά. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Όλα ισοπεδώθηκαν προς τα κάτω.
Αυτό όσον αφορά το εσωτερικό. Ο άκρατος υλισμός βρήκε με τις μεθοδεύσεις του Ανδρέα Παπανδρέου την πλήρη εφαρμογή του. Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί μπήκαν στο μεγάλο φαγοπότι. Θεώρησαν το κράτος ιδιοκτησία τους. Αυτά εν ολίγοις στο εσωτερικό.
Προς το εξωτερικό απέφυγε συστηματικά να επιλύσει κάποια ακανθώδη ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως ήταν το Κυπριακό, το Αιγαίο και το Σκοπιανό.
Προκειμένου να παραμένει στην εξουσία ανενόχλητος και να ζει τη ζωή του άνετα και χωρίς εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα έκανε την περιβόητη συμφωνία με τον Οζάλ στις 30 Ιανουαρίου του 1988, όπου συμφωνήθηκε να μπει το Κυπριακό στο ράφι και να ρυθμιστούν τα θέματα στο Αιγαίο, ο περιβόητος «μη πόλεμος».
Και δεν έφταναν μόνο αυτά, παρά, όταν δημιουργήθηκε η ένταση με τους Σκοπιανούς εμπνεύστηκε, για την ησυχία του και πάλι, και υπέγραψε την κατάπτυστη ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια, που έπρεπε και πρέπει αμέσως να καταγγελθεί. Σκέφτηκε ότι όσο ζει δεν θα τον ενοχλεί το «σκοπιανό πρόβλημα». Μετά; Σίγουρα είπε μέσα του: «Δεν πάει να καταστραφεί ο τόπος; Εμένα με νοιάζει η εξουσία μου και η καλοπέρασή μου».
Και ένα τελευταίο. Αποσιώπησε και απέκρυψε από τον ελληνικό λαό τη σημασία και τη σπουδαιότητα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, για να μην έχει προβλήματα με τους Τούρκους.
Όλα με αποκλειστικό σκοπό να το γλεντάει σε βάρος των κορόιδων, δηλαδή όλου του εκμαυλισμένου από τον ίδιο ελληνικό λαό, που το μόνο που τον ενδιέφερε τελικά (έτσι τον κατάντησαν) ήταν η καταναλωτική αποκτήνωση και αποχαύνωση με δανικά.
Η σκέψη που τον διακατείχε ήταν: Μετά από μένα «γαία πυρή μειχθήτω».
Το ομολόγησε και ο ίδιος σε έναν διάλογό του με τον κ. Κόλμερ, που με βεβαιότητα είναι αληθινός και αν παρ’ όλα αυτά δεν είναι αληθινός, όμως εκφράζει στην κυριολεξία τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στους Έλληνες και την Ελλάδα.
Παραθέτω τον διάλογο, όπως τον αναφέρει ο κ. Κόλμερ:
Στις 18 Δεκεμβρίου στο κανάλι “ High”, ο πρύτανις του οικονομικού ρεπορτάζ, Κώστας Κόλμερ, αποκάλυψε κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν:
Πρόβλεψη χρεοκοπίας πριν από 30 χρόνια
“ Όταν ζούσε ο μακαρίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε μια συνέντευξη των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, τον πλησίασα και του είπα: “ Κύριε πρόεδρε, εσείς είσαστε ένας γνωστός οικονομολόγος και νομίζω ότι θα έχετε αντιληφθεί πως με αυτόν τον Δανεισμό, θα μας οδηγήσετε κάποια στιγμή στην χρεοκοπία….”
Και μου λέει ο Παπανδρέου: “ Έχεις δίκιο, κάποια στιγμή θα χρεοκοπήσουμε, αλλά τότε δεν θα βρίσκομαι στην ζωή”!
Αυτός έζησε λοιπόν για να πεθάνουμε εμείς και τα παιδιά μας.
Καλά τόνισε ο καθηγητής Τζέιμς Πέτρας, πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αηδιασμένος από τις μεθοδεύσεις του τελευταίου και τον αφόρητο λαϊκισμό και την υποκρισία του, σηκώθηκε και έφυγε, για να γράψει πρόσφατα το άρθρο με τίτλο « Η κατάρα των τριών Παπανδρέου».
Πιστεύω ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει στην ιστορία της Ελλάδας χειρότερος πρωθυπουργός, που να έκανε συνειδητά τόση ζημιά στην Ελλάδα από τον Ανδρέα Γεωργίου Παπανδρέου και τον γιό του Γιώργο Παπανδρέου.
Πολύ υποτιμούν ή αγνοούν ή σκόπιμα παρασιωπούν τη δυνατότητα που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου να θέσει τα θεμέλια της μετέπειτα κακοδαιμονίας της Ελλάδας, που μας οδήγησε στη σημερινή πραγματική ανείπωτη τραγωδία.
Λησμονούν ή αγνοούν ή παρασιωπούν συνειδητά ή υποσυνείδητα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θυσίαζε τους πάντες και τα πάντα στο βωμό της εξουσίας. (βλ. Δαμιανός Βασιλειάδης, «Ο μύθος του Ανδρέα ή οι θεωρητικές βάσεις της Ένωσης Κέντρου, του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η πρακτική τους κατάληξη», εκδ. «Εναλλακτικές εκδόσεις», Αθήνα 2007).
Οι επίγονοι τους οποίους ο ίδιος ανέδειξε και κατόπιν προώθησαν τα εξωθεσμικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, εφάρμοσαν με μεγαλύτερο ζήλο τη δική του καταστρεπτική πολιτική.
Αυτή είναι δυστυχώς η ωμή αλήθεια.
Το επιβεβαιώνει και ο Χάρολντ Πίντερ, (νομπέλ λογοτεχνίας 2005) με τα ακόλουθα λόγια:
«Η πλειοψηφία των πολιτικών, όπως όλοι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ενδιαφέρονται όχι για την αλήθεια, αλλά για την εξουσία και τη διατήρησή της.
Για να διατηρηθεί η πολιτική εξουσία είναι αναγκαίο οι πολίτες να παραμείνουν στην αμάθεια, να αγνοούν την αλήθεια της δικής τους ζωής.
Ώς εκ τούτου, ό,τι μας περιβάλλει είναι ένα απέραντο υφαντό από ψέματα, από τα οποία τρεφόμαστε».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Τις «πρωτοχρονιάτικες ευχές» τους... φρόντισαν να στείλουν «προκαταβολικά» στην Ελλάδα οι οπαδοί της γνωστότερης και μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας των Σκοπίων «Βαρντάρ» (Vardar), οι οποίοι σε χθεσινό αγώνα του πρωταθλήματος α' εθνικής μεταξύ των ομάδων Βαρντάρ και Μπρεγκάλνιτσα, που διεξήχθη σε γήπεδο των Σκοπίων, ανήρτησαν ένα μεγάλο πανό, που έγραφε: «Ευχόμαστε στην Ελλάδα καλή νέα ... χρεοκοπία» (Greece, We Wish You Happy New ... Bankruptcy).

Η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik), αναφερόμενη στο προκλητικό αυτό πανό, σχολιάζει: «Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο βαρέων πολιτικών δηλώσεων, οι οποίες μεταφέρονται στα γήπεδα, καθώς κάποιοι ελπίζουν ότι εκεί δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, όμως θα έχουν την κατάλληλη απήχηση. Έτσι και χθες, στον ποδοσφαιρικό αγώνα Βάρνταρ-Μπρεγκάλνιτσα που διεξήχθη στα Σκόπια, οι οπαδοί της Βαρντάρ, γνωστοί με την επωνυμία "Κομιτατζήδες", έστειλαν μήνυμα στην Ελλάδα.Για το περιεχόμενο του μηνύματος δεν χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμοί. Ωστόσο, είναι σαφές τι μπορεί να σημαίνουν τα μηνύματα αυτού του τύπου για τις σχέσεις καλής γειτονίας».

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ


Πέντε απλές αλήθειες για τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κάθεται στο γραφείο του συνοφρυωμένος. Σηκώνει το πορτοκαλί τηλέφωνο και σχηματίζει τον τριψήφιο του υπουργού Εξωτερικών.

- Σταύρο, γιατί δεν έχουμε ακόμη καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια; Γιατί δεν υποστηρίξαμε την υπόθεσή μας στο δικαστήριο της Χάγης; Γιατί κάτσαμε και χάσαμε από τα Σκόπια, λες και ομολογούσαμε ενοχή;

Αυτά θα συνέβαιναν σε οποιαδήποτε χώρα διαθέτει στοιχειώδη εξωτερική πολιτική, στοιχειώδη συναίσθηση των εθνικών της συμφερόντων, στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης. Αλλά όχι στην Ελλάδα.

Τώρα που παρήλθαν λίγα 24ωρα από την καταδίκη μας στο δικαστήριο της Χάγης, ας σημειώσουμε πέντε (5) αλήθειες σχετικά με μας και τα Σκόπια:

1. Η ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια -στην οποία βασίστηκε εξ ολοκλήρου η καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση της Χάγης- έχει εκπνεύσει από το Σεπτέμβριο του 2002. Η συμφωνία του 1995, που είχαν υπογράψει ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός και ο Κάρολος Παπούλιας ως υπουργός Εξωτερικών, θεωρείται ως ακόμη ισχύουσα επειδή κανένα από τα δύο μέρη δεν την έχει καταγγείλει. Η Ελλάδα ζημιώνεται καθημερινά από αυτή τη συμφωνία και, ξεχνώντας τον παραλογισμό ότι δεν το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, κάθε ελληνική κυβέρνηση που δε θέλει να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία θα όφειλε να την καταγγείλει αύριο το πρωί. Πόσο μάλλον, δεδομένου ότι το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι η συμφωνία παύει να ισχύει έναν ολόκληρο χρόνο μετά την καταγγελία της. (Αντ’ αυτού, βέβαια, εμείς τους γλύφουμε δι’ επιστολών του πρωθυπουργού…).

2. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα υποστηρίζει τα Σκόπια στα αιτήματά τους να ενταχθούν σε κάθε διεθνή οργανισμό όπου η χώρα μας είναι μέλος! Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, δεδομένου ότι δεν το πράξαμε στο Βουκουρέστι, όταν τα Σκόπια κατέθεσαν αίτηση να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, για ποιο λόγο η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν την κατήγγειλε την επομένη; Ερώτημα που ισχύει, βέβαια, και για τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.

3. Το δικαστήριο της Χάγης -που έχει γράψει ιστορία με την τακτική «εξυπηρετήσεων» που έχει κατά καιρούς ακολουθήσει- μας καταδίκασε γιατί στο Βουκουρέστι ασκήσαμε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά τα αντιθέτως οριζόμενα στην ενδιάμεση συμφωνία. Παρέβλεψε, όμως, μια «μικρή» λεπτομέρεια: Επισήμως, η Ελλάδα ποτέ δεν άσκησε βέτο. Απλά απείλησε ότι θα ασκήσει, με συνέπεια το αίτημα των Σκοπίων να μην ενταχθεί καν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Αρα, βέτο δεν υπάρχει. Πού ακούστηκε δικαστήριο να σε καταδικάζει για κάτι που ουδέποτε έπραξες, αλλά απλά απείλησες να πράξεις, αν το θέμα ερχόταν προς συζήτηση.

4. Η Ελλάδα είχε εξαιρετικά ισχυρή νομική θέση στην όλη υπόθεση. Επέλεξε, όμως, να συμπεριφερθεί λες και ήταν ένοχη. Επέλεξε να μην «πολεμήσει», φοβούμενη -προφανώς- μην τυχόν και… κερδίσει. Γιατί; Διότι έχει γίνει συνήθεια στους κυβερνώντες να «κατεβάζουν τα παντελόνια» μην τυχόν και δυσαρεστήσουν τους ξένους πατρόνες τους. Να ξεπουλάνε τα εθνικά μας θέματα, για να τους ρίξουν κάνα ψίχουλο εύνοιας οι προστάτες τους στην αλλοδαπή. (Δεν είδατε τον Γιώργο, που ξεσπάθωσε κατά Μέρκελ και Σαρκοζί, μόνο τώρα που δεν είναι πρωθυπουργός;).

5. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αναγνωρίσει ποτέ των ποτών τα Σκόπια με κανένα όνομα που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία. Ας τα αναγνωρίσει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης. Εμείς θα επιμείνουμε στην ιστορική αλήθεια. Μην ακούτε κανέναν που επικαλείται τον Αρμαγεδδώνα που θα μας πάρει και θα μας σηκώσει, αν πάμε κόντρα στις μεγάλες δυνάμεις. Τίποτε δε θα συμβεί, όπως τίποτε δε συνέβη με το όχι των Κυπρίων στο σχέδιο Ανάν. Και τότε μας είχαν απειλήσει, μας είχαν εκβιάσει, είχαν μιλήσει για διεθνή απομόνωση, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς. Τίποτε από αυτά δε συνέβη. Ετσι και τώρα. Στην Ιστορία πρέπει να έχεις υπομονή. Δεν είναι σήμερα ευνοϊκές για μας οι συνθήκες για να λύσουμε το Σκοπιανό. Ας περιμένουμε. Δέκα, είκοσι, 100 χρόνια. Μέχρι να έρθει η δική μας ώρα. Δε χάνουμε τίποτα.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Με τις ευλογίες και την προστασία του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής η τουρκική τράπεζα Ziraat που έχει απλώσει τα πρακτορεία της σε όλη τη Θράκη πουλάει επιλεκτικά σε Έλληνες μουσουλμάνους – που αυτοχαρακτηρίζονται όμως Τούρκοι της Θράκης και είναι από τα πιο φανατικά στοιχεία εκτουρκισμού της ευαίσθητης αυτής περιοχής – μεγάλα κομμάτια της ελληνικής γης.

Όλα αυτά τα οικόπεδα, κτήματα κι αγροτεμάχια έχουν έρθει στην κατοχή της Ziraat Bank μετά από πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας κατοίκων της περιοχής (χριστιανών και μουσουλμάνων) που δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν δάνεια που αφειδώς έδινε η τουρκική τράπεζα τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι νομαρχίες στη Θράκη και η ΕΥΠ παρακολουθούν και καταγράφουν τις πωλήσεις εκτάσεων της περιοχής στους σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους, που αυτοχαρακτηρίζονται Τούρκοι, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν περάσει στα χέρια των εκλεκτών του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, στους νομούς Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης οι εξής εκτάσεις:

- 4.500 στρέμματα οικοδομήσιμων οικοπέδων, 18.000 στρέμματα αγροτεμαχίων και 25.000 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Η ανησυχία των χριστιανών Ελλήνων στη Θράκη είναι μήπως σιγά -σιγά και χωρίς τυμπανοκρουσίες δημιουργείται μία μικρή Τουρκία επί ελληνικού εδάφους, δεδομένου ότι η Ziraat επιλέγει σε ποιους και με ποιες διευκολύνσεις θα παραχωρήσει τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή της.

Παράλληλα και τα δάνεια που δίνει η τουρκική τράπεζα απευθύνονται κατά 90% μόνο σε τουρκόφιλους, τουρκογενείς πολίτες της Θράκης υπό την καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής που ελέγχει απόλυτα τις αποφάσεις της Ziraat Bank, βάσει στρατηγικού σχεδίου που έρχεται από την Άγκυρα.

Το κρίσιμο αυτό θέμα είναι σε γνώση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά όταν επικοινώνησε με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείο για τη Θράκη η απάντηση ήταν : «Μην δημιουργείται προβλήματα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή»।

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ


Οργή και απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Νάνας Μούσχουρη εναντίον της χώρας μας και χώρα της. Μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt», η ερμηνεύτρια του Μάνου Χατζηδάκη, έδειξε να κατανοεί απόλυτα τους… Γερμανούς και να τάσσεται υπέρ τους στην διαμάχη με το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus που απεικόνιζε την Αφροδίτη της Μήλου σε απρεπή στάση!
«Καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό των Γερμανών Όταν κάποιος δανείζεται συνέχεια και δεν τα επιστρέφει, ο άλλος είναι λογικό να εκνευρίζεται। Έχω μάθει να εργάζομαι έντιμα। Τίποτα δεν χαρίζεται… Συμφωνώ απόλυτα με την στάση της Άγκελα Μέρκελ», είπε, υποστηρίζοντας εμμέσως ότι η ίδια έχει εργαστεί στο εξωτερικό και έχει αποκτήσει την κουλτούρα τους।
Στην συνέχεια της συνέντευξης της είπε ότι είναι και η ίδια εκνευρισμένη με τους Έλληνες, κυρίως τους πολιτικούς, και πώς οι πολίτες ζουν εδώ και 30 χρόνια σε ένα ψέμα.
Η κ. Μούσχουρη δεν δίστασε να υποστηρίξει ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πώς έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Ευρώπη, από ότι έχει η Ευρώπη εκείνη, ενώ είπε ότι πρέπει να ξεπληρώσουμε το χρέος. Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε και η απόσταση που θέλησε να κρατήσει από τον Μίκη Θεοδωράκη, για τον οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν ποτέ φίλοι. Απλά είχαν συνεργαστεί κάποια στιγμή…
Η κα Μούσχουρη δίνει συναυλίες αυτή την εποχή στην Γερμανία και προφανώς θέλει να προσελκύσει το κοινό εκεί, ώστε να πάει να την ακούσει. Στην προσπάθεια της αυτή μάλλον έχει ξεχάσει τη σημασία των στίχων του Νίκου Γκάτσου που τραγούδησε στο ξεκίνημα της καριέρας της και την έκαναν διάσημη: «Σπίτι μου, σπιτάκι μου και φτωχοκαλυβάκι μου και αν τον κόσμο γύρισα, κοντά σου ξαναγύρισα…».

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ


Οι ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο στο Μουσείο της Καβάλας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας κάνει γνωστό ότι η διάρκεια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Τα εκατό χρόνια των ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση διοργανώνεται από την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και παρουσιάζει το πολύπλευρο έργο που επιτελείται από τη Σχολή εδώ και 100 χρόνια στο νησί της Θάσου. Περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό εμπλουτισμένο με σημαντικά αρχαία αντικείμενα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής στη Θάσο. Παρουσιάζονται επίσης πολύτιμα έγγραφα-τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, που αποτυπώνουν τα πρώτα βήματα της αρχαιολογικής έρευνας στο νησί της Θάσου. Στην έκθεση προβάλλεται αρχαιολογική ταινία που παραχωρείται από το Μουσείο της Θάσου και παρουσιάζει την ιστορία του νησιού.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ


Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο προδικάζει μερίδα Αμερικανών αναλυτών, οι οποίοι στον απόηχο της συνόδου κορυφής εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματική υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους μέσω του νέου «δημοσιονομικού συμφώνου».

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί ακόμη να αποβεί μοιραία για την ευρωζώνη καθώς παραμένει το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, ειδικά όσο δεν υπάρχει συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).

Ο εθελοντικός χαρακτήρας του «κουρέματος» τίθεται εν αμφιβόλω, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός» και τελικά ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. «Η ελληνική κατάσταση συνεχίζει να έχει ένα μοιραίο κεντρί στην ουρά της», είπε σχετικά στους «Financial Times» ο αναλυτής Τζον Ντίζαρντ.

Σύμφωνα με άλλες αναλύσεις, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που αποφασίστηκαν στη σύνοδο κορυφής θα παρεμποδίσουν την αναπαραγωγή μιας νέας κρίσης κρατικού χρέους στο μέλλον, αλλά δεν θα αποτρέψουν τη μόλυνση και την ύφεση.

Οι περισσότερες χώρες, επισημαίνουν Αμερικανοί αρθρογράφοι, αναπλήρωναν το έλλειμμα παραγωγικότητας με ελλειμματικές δαπάνες, πρακτική η οποία θα λάβει τέλος με τη νέα συνθήκη.

Δεδομένων των επιπέδων χρέους και της νομοθετημένης συγκράτησης του προϋπολογισμού, θα είναι αδύνατον για τις αδύναμες χώρες να επιβιώσουν στην ευρωζώνη.

Η σύνοδος κορυφής εκτιμάται ότι είναι αποτυχημένη, για το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε η αποκατάσταση της ανάπτυξης, η μεταρρύθμιση των οικονομιών ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και η εξάλειψη κάποιων προγραμμάτων λιτότητας και η κινητοποίηση της γερμανικής οικονομίας μέσω των εισαγωγών, ώστε να βοηθηθούν οι αδύναμες οικονομίες.

Ως εκ τούτου, η νότια Ευρώπη καταδικάζεται στο να απαρτίζεται από πολίτες δεύτερης κατηγορίας και κάποια στιγμή θα επέλθει η διάλυση.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ακόμη και μια παρέμβαση της ΕΚΤ δεν θα είναι επαρκής.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Stratfor, Πίτερ Ζεϊχάν, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει και θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Η διαχείριση της εξόδου θα είναι δυνατή με τη σύσταση ενός ταμείου αξίας 2 τρισ. ευρώ για την προστασία των τραπεζών και των αγορών από το σοκ, για τους ίδιους τους Έλληνες όμως το μέλλον είναι δυσοίωνο.

Κατά τις εκτιμήσεις της UBS το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 50% αρχικά και κατά 15% ετησίως για μερικά χρόνια μετά την έξοδο.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» προέβαλε τη θέση διεθνών οικονομικών εμπειρογνωμόνων που υποστηρίζουν ότι βασικό πρόβλημα της τρέχουσας κρίσης χρέους της Ε.Ε. είναι λιγότερο η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας και περισσότερο η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και οι υφιστάμενες ανισορροπίες προϋπολογισμού -εξαγωγείς έναντι εισαγωγέων- εντός ευρωζώνης.

Η «Τάιμς» υπογραμμίζει ότι η κρίση απέχει μακράν από τον τερματισμό της, ενώ οι δομικές αλλαγές και οι επενδύσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας θα διαρκέσουν χρόνια έως ότου φέρουν αποτελέσματα.

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Το ρολόι στην εκκλησιά του χωριού σταμάτησε στις 2.43. Οι κάννες από τα γερμανικά πολυβόλα που ήταν στημένα περιμετρικά στη τοποθεσία Ράχη του Καππή, ακόμη κάπνιζαν.

Κάποιοι λοχίες μαζί με 2-3 αξιωματικούς και μερικούς στρατιώτες, πατούσαν ανάμεσα στα εκατοντάδες άψυχα κορμιά, και έψαχναν για κάποιο σημάδι ζωής. Έβριζαν συνεχώς στα γερμανικά επειδή λέρωναν τις καλογυαλισμένες αρβύλες τους όπως περπατούσαν μέσα σε ποτάμια ζεστού ακόμη αίματος.

Όταν εντόπιζαν κάποιο σώμα να κινείται, να σφαδάζει από τον πόνο κάποια ανάσα να ακούγεται πήγαιναν από πάνω και εκτελούσαν. Ένα βόλι, η χαριστική βολή για να μη γλιτώσει κανείς. Για να είναι σίγουροι ότι όλοι οι Καλαβρυτινοί άνδρες θα κείτονται νεκροί στο έδαφος…

Αθάνατοι! Τιμή και δόξα σε αυτούς τους ήρωες που έδωσαν το αίμα τους για να ήμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι…


ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΗΝ ΓΗ


Ο άνθρωπος που μέτρησε την περιφέρεια της γης

Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε στην ηλιόλουστη πόλη της Κυρήνης στην Βόρεια Λιβύη γύρω στο 275 π.Χ. και ήταν γιος του Αγλαού η Αγακλή. Από μικρός γοήτευε τους μεγαλυτέρους του με την εξυπνάδα και την τάση του να μαθαίνει και να ανακαλύπτει νέα πράγματα. Ασχολήθηκε από νωρίς με τα μαθηματικά, την αστρονομία και την γεωγραφία, όπως και με άλλες επιστήμες όπου διακρίθηκε.

Πήγε στην Αλεξάνδρεια στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της οικουμένης για να μορφωθεί από τους μεγάλους δασκάλους που ζούσαν εκεί. Η πόλη τεράστια και πολυπληθής, γεμάτη στάδια, θέατρα, γυμναστήρια, ωδεία, παλαίστρες και κρήνες.
Μα, πάνω από όλα αυτό που εντυπωσίασε τον νεαρό Ερατοσθένη, ήταν η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αυτή η κιβωτός όλης της ανθρώπινης γνώσης. Εκεί μέσα βρήκε ό,τι λαχταρούσε η ψυχή του από τα έργα των μεγάλων Σοφών του Ελληνισμού. Στην Αλεξάνδρεια έγινε μαθητής του Λυσανία του γραμματικού και του Καλλίμαχου του Κυρηναίου, διευθυντή της βιβλιοθήκης. Κοντά σε αυτούς του δυο δασκάλους τελειοποίησε τις γνώσεις του για τον φυσικό κόσμο. Καταπιάστηκε επίσης, με όλα τα μεγάλα μαθηματικά προβλήματα της εποχής, όπως το δήλιον πρόβλημα, δηλαδή τον διπλασιασμό του κύβου χωρίς αυτός να χάσει το σχήμα του.

Ο Ερατοσθένης διψώντας για γνώση σαν άνθρωπος ευρισκόμενος σε έρημο που διψάει για λίγο γάργαρο νερό, πήγε και στην Αθήνα, την μήτρα του Ελληνικού πνευματικού κόσμου. Αυτό το ταξίδι του το έκανε με πλοίο, από την Αλεξάνδρεια στον Πειραιά. Από εκεί πήρε τον δρόμο για την πόλη της Παλλάδας Αθηνάς πλάι στα Θεμιστόκλεια τείχη. Αντίκρισε από μακριά την Ακρόπολη με όλα τα περίλαμπρα οικοδομήματα που την περιέβαλαν. Στην Αθήνα γράφτηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, τότε που διευθυντής της ήταν ο Αρκεσίλαος. Εκεί μελέτησε φιλοσοφία και προχώρησε στα μαθηματικά. Φοίτησε επίσης και στην σχολή του Αριστοτέλη με δάσκαλό του τον Αρίστωνα τον Χίο. Στην Αθήνα γνωρίστηκε και με το περίφημο στωικό φιλόσοφο Ζήνωνα τον Κιτιέα (από το Κίτιον της Κύπρου) και φοίτησε και σε αυτήν την σχολή. Μετά από όλες αυτές τις σπουδές, ο Ερατοσθένης έχει γίνει ένας ολοκληρωμένος επιστήμων.

Ο Πτολεμαίος Γ΄ ο Ευεργέτης μάθαινε πάντα τα νέα του Ερατοσθένη και τον κάλεσε στην Αλεξάνδρεια να αναλάβει την ανατροφή του μικρού Πτολεμαίου διαδόχου του θρόνου, καθώς και την διεύθυνση της βιβλιοθήκης. Όντας 40 ετών πια είναι ώριμος και μεστός παιδείας δάσκαλος. Γυρίζοντας στην Αλεξάνδρεια αναλαμβάνει αμέσως τα καθήκοντά του ως διευθυντής. Ασχολήθηκε με την γεωγραφία και το μέγεθος της γήινης σφαίρας, ένα θέμα που τον απασχολούσε ιδιαιτέρως.

Γνώριζε πως, σε ένα πηγάδι της πόλης Συήνης, κατά την θερινή ισημερία, ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα πάνω από το πηγάδι και φωτίζει τον πυθμένα. Την ίδια ώρα και ημέρα στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχημάτιζαν με την κατακόρυφο γωνία 7 και 12′ μοίρες. Γνωρίζοντας επίσης, πως η απόσταση μεταξύ Συήνης κι’ Αλεξάνδρειας ήταν 5.000 στάδια (1στάδιο = 164 μέτρα), βρήκε πως η περιφέρεια της γης ισούται με 252.000 στάδια που αντιστοιχεί σε σημερινή απόσταση 41.000 χιλιομέτρων. Βέβαια η κανονική απόσταση είναι 42.000 χιλιόμετρα αλλά για αυτό δεν ευθυνόταν ο Ερατοσθένης αλλά το λάθος μέτρημα της απόστασης Αλεξάνδρειας-Συήνης που δεν είναι 800, αλλά 820 χιλιόμετρα.

Χώρισε την γη σε 8 παραλλήλους και 7 μεσημβρινούς. Ένας άλλος τομέας με τον οποίον καταπιάστηκε, ήταν η αστρονομία και έγραψε το έργο «καταστερισμοί». Μέτρησε (άγνωστο πώς) την απόσταση γης-σελήνης και γης-ήλιου. Την μεν πρώτη την βρήκε 780.000 στάδια την δε δεύτερη 4.080.000 στάδια. Χρησιμοποίησε την αστρονομία για να φτιάξει χάρτες. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις του έγραψε και το περίφημο έργο «λόξωση της εκλειπτικής», που περιγράφει τον τρόπο και βρήκε τις μοίρες ότι είναι 23 51’20”, ενώ η πραγματική σήμερα είναι 23 28′. Αυτό το έκανε χρησιμοποιώντας ένα δικής του εμπνεύσεως όργανο μέτρησης που μετρούσε τις ισημερινές συντεταγμένες των άστρων. Ασχολήθηκε εξίσου και με την γεωγραφία, γράφοντας τα «γεωγραφικά» σε 3 τόμους και ένας από αυτούς ήταν αφιερωμένος στην μαθηματική γεωγραφία.

Οι πάντες εκτιμούσαν τον Ερατοσθένη και τον θεωρούσαν καταξιωμένο επιστήμονα. Σαν προσωνύμιο τον έλεγαν πένταθλον, επειδή αγωνίζονταν σε όλα τα πνευματικά αγωνίσματα ή «Β» γιατί ήταν μετά τον Δημόκριτο ή γιατί ήταν δεύτερος σ’ ό,τι έκανε (εμένα πάντως δεν μου φαίνεται για δεύτερος με όλα αυτά που έκανε, περνάει και τους πρώτους). Τέλος νέο ή δεύτερο Πλάτωνα για την ευρυμάθειά του. Μέχρι και ο πολυμήχανος Αρχιμήδης αφιέρωσε ένα έργο προς τιμήν του, αναγνωρίζοντας έτσι την αξία του στις επιστήμες, παρότι ο Ερατοσθένης ήταν νεότερος του Αρχιμήδη κατά 10 χρόνια. Έγραψε και ποίηση αφορούσα την αστρονομία όπως τον «Ερμή» και την «Ηριγόνη».

Ο Ερατοσθένης δεν παντρεύτηκε ποτέ. Το 194 π.Χ. τυφλώθηκε και ένα χρόνο αργότερα σταμάτησε να τρώει και πέθανε. Παρά το λυπηρό τέλος του έφυγε δοξασμένος σε βαθιά γεράματα, όντας 82 ετών κι’ έχοντας εμπλουτίσει κατά πολύ τον κόσμο των επιστημών.


Σε εγκύκλιο προς τα μέλη του το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) ανακοίνωσε ότι θα παραθέτει στο μέλλον και από τους blogger, ως έγκυρες πηγές ειδήσεων.
Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα, διότι ως γνωστό, το AP δεν υπήρξε και τόσο φιλικό προς τις διάφορες εναλλακτικές πηγές ειδήσεων.
Αυτή η αναγνώριση των blogs ως «πηγή» από ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο, είναι μια σημαντική νίκη, και θα οδηγήσει σίγουρα στο να μας πάρουν και τα άλλα Μέσα στα σοβαρά. Έτσι θα έχουμε ένα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ειδησεογραφική κάλυψη και στην κοινή γνώμη, ώστε να προκύψει μια διόρθωση στην υφιστάμενη μονόπλευρη ειδησεογραφία.
Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει, ότι θα τύχει αναγνώρισης η προσπάθεια των blogger να τροφοδοτούν την κοινή γνώμη με πάντα νέα και επίκαιρα θέματα, τα οποία θα έμεναν αλλιώς άγνωστα.


Το AP ανακοίνωσε, ότι οι ειδήσεις που προέρχονται από τα blogs θα παραθέτονται με την ακριβή αναφορά της πηγής.
Μια σημαντική βέβαια εξέλιξη, η οποία δεν θα παραμείνει όμως όπως είναι φυσικό χωρίς «παρενέργειες»… Μια από αυτές είναι, να αντιδράσουν σίγουρα τα μεγάλα τραστ των ΜΜΕ και να προσπαθήσουν είτε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα ποιο «έγκριτα» από τα υπάρχοντα blog, ή να προωθήσουν (μέσω των πολιτικών ιπποκόμων τους) νέες νομικές ρυθμίσεις. Κανείς δεν νομίζω να υπάρχει, που να φαντάζεται, πως θα αφεθεί ανεξέλεγκτη η δημόσια πληροφόρηση. Αυτό θα ανέτρεπε εντελώς τα σχέδια της Νέας Τάξης.
Άρα, ας προσγειωθούμε και ας αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτήν την άνευ προηγουμένου ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όσο καιρό είναι αυτό ακόμη δυνατό.

ΟΙ ΜΥΚΗΝΕΣ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


Τα νησιά Φερόες, βρίσκονται μεταξύ της Νορβηγικής θάλασσας και του βόρειου...
Ατλαντικού ωκεανού, ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία. Αποτελούν μια αυτόνομη επαρχία του βασιλείου της Δανίας από το 1948.

Στο δυτικότερο άκρο της νησιωτικής αυτής ομάδας βρίσκεται ένα νησί που κατοικείται από μερικές δεκάδες κατοίκους και ονομάζεται, όσο παράξενο και αν ακούγεται, Μυκήνες!

Παρατηρείται το φαινόμενο τα τοπικά ονόματα πολύ δύσκολα να αλλάζουν, χωρίς την επέμβαση κάποιου κατακτητή. Το συγκεκριμένο, ως όνομα, δεν σημαίνει κάτι, ούτε στην τοπική γλώσσα (Faroese) προς την οποία μοιάζει εντελώς ξένο, αλλά ούτε στη Δανική γλώσσα.

Από πλευράς φωνητικής, επίσης δεν μοιάζει καθόλου με τα ονόματα των υπολοίπων νησιών, τα οποία αντίθετα -όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, παρατηρώντας τους παρακάτω χάρτες -, μεταξύ τους παρουσιάζουν μια πολύ μεγάλη γλωσσική ομοιογένεια. Επομένως, αν κάποιος υπέθετε ότι το όνομα αυτό προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το Αιγαίο δε θα τον περνούσαμε και για τρελό…

Επειδή η παραπάνω ένδειξη δεν είναι βέβαια η μόνη που σκιαγραφεί την εξάπλωση των πρωτοελλήνων και οι ναυτικές ικανότητες Μυκηναίων, Μινυών και Μινωιτών να ταξιδεύουν εκτός Μεσογείου είναι γνωστές, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το απόμακρο αυτό νησί κατέχει την ονομασία του από την εποχή που τα πρωτοελληνικά πλοία ταξίδευαν στην Αμερική, ακολουθώντας το Ρεύμα του Κόλπου για την προμήθεια χαλκού και πιθανότατα χρησιμοποιούσαν -μεταξύ άλλων- και τα νησιά Φερόες ως σταθμούς ανεφοδιασμού κατά την επιστροφή τους στην Ευρώπη.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


«Δύο δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που εγκαινίασε τη διαδικασία προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι τεκτονικές πλάκες της ΕΕ κινήθηκαν στο ίδιο ρήγμα που πάντα τη χώριζαν… τη Θάλασσα της Μάγχης», αναφέρει ο Economist υπό τον εύστοχο τίτλο «Το μεγάλο διαζύγιο της Ευρώπης».

«Αντιμέτωπη με τη χρηματοπιστωτική κρίση, η ευρωζώνη πρέπει να ενοποιηθεί περαιτέρω, με την επακόλουθη απώλεια εθνικής κυριαρχίας– η...
Βρετανία, που είχε εξασφαλίσει τη μη συμμετοχή της στο ευρώ, αποφάσισε να τους αφήσει να πάρουν το δρόμο τους», επισημαίνει το σχετικό άρθρο.

Στη σύγκρουση των δύο μοντέλων για τη διαχείριση της κρίσης, του γαλλικού και του γερμανικού, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde που εκφράζει τις ανησυχίες της εάν τελικά θα δοθεί λύση στην «υπαρξιακή κρίση της ευρωζώνης».

Αλλά και η γαλλική Liberation κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι βλέπουν μόνο συμφέροντα και χρονοδιαγράμματα. «Αναγκαίο όμως είναι κάτι άλλο: η ανάπτυξη, πανάκεια για την κρίση. Μόνον έτσι θα δουν μια άσπρη μέρα οι Ευρωπαίοι πολίτες, χωρίς δραστικές περικοπές και ανεργία», επισημαίνει η εφημερίδα.

Αναφορά στη δημοκρατικότητα των διαδικασιών που έχει επιλέξει η Ε.Ε. κάνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard που μιλά για αγώνα για την εξουσία μεταξύ ισχυρών και αδύναμων: «Τα βήματα που δρομολόγησε όμως η ΕΕ υπό την αιγίδα των ισχυρών χωρών τα τελευταία δύο χρόνια συρρικνώνουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Τέλος, κριτική στην πολιτική της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι ασκεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί να είναι σκληρή μόνο στα λόγια και στην πράξη χαλαρή, τότε «μακροπρόθεσμα θα αυξηθεί το πληθωριστικό ρίσκο στην ΕΕ και την ευρωζώνη και θα θέσει σε πραγματικό κίνδυνο την ίδια την ΟΝΕ».


ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, με τη μακρά δράση του για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων –και, κυρίως, στο κρίσιμο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας μας- αποφάσισε, εκείνη τη στιγμή, να προσχωρήσει στην «εθνική αντίσταση». Άρπαξε, στον αέρα, την ιδέα που του έδωσε ο παλιός του φίλος, ο πρέσβης και συγγραφέας Μάνος Μεγαλοκονόμου:

- Τι μας τσαμπουνάνε οι Γερμανοί και η Μέρκελ τους για χρωστούμενα; Κι αν αυτοί, τόσο βολικά, «ξεχνάνε» τις τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις που χρωστούν στην Ελλάδα, εμείς γιατί το αποδεχόμαστε; Να πληρώσουμε, κύριοι, αυτά που σας χρωστάμε. Αλλά, πρώτα, να πληρώσετε αυτά που μας χρωστάτε εσείς. Και είναι παλιότερα τα χρέη σας και πολλαπλάσια. Σύμφωνα με την εκτίμηση του διαπρεπούς Γάλλου οικονομολόγου (και συμβούλου του Γάλλου προέδρου) Ζακ Ντελπλά, το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο φθάνει τα 575 δισ. ευρώ! Κι αφού δεν τα απαιτούν οι κυβερνώντες, γιατί να μην τα απαιτήσουμε εμείς, Στέλιο; Να κάνουμε όσο περισσότερο ντόρο μπορούμε. Να προσπαθήσουμε να ακουστεί η φωνή μας παντού. Σε όλη την υφήλιο, αφού παγκόσμιες διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση του ελληνικού χρέους... Μόνο καλό θα κάνουμε στη χώρα!

Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι ο Στέλιος Παπαθεμελής αγκάλιασε αμέσως την ιδέα. Και κάτι ετοιμάζει και θα το ανακοινώσει σύντομα. Μια πρωτοβουλία προσωπικοτήτων που θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να βροντοφωνάξουν ότι δε γίνεται η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται μονίμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ότι δε μπορεί να βλέπουμε –και να διογκώνουμε με κάθε τρόπο- το χρέος της Ελλάδας προς τη Γερμανία και τους άλλους δανειστές και να κλείνουμε μονίμως τα μάτια στο τεράστιο χρέος της Γερμανίας προς τη χώρα μας. Ένα χρέος το οποίο δεν αποτελεί παρά ελάχιστη αποζημίωση για τα δεινά που μας προκάλεσε η γερμανική επίθεση και ο γερμανικός ζυγός. Κι όλα αυτά, την ώρα που άλλες χώρες έχουν αποζημιωθεί αδρά, ενώ υπέστησαν πολύ λιγότερα από ό,τι η Ελλάδα.

Μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να απευθυνθεί στις οργανώσεις των Ελλήνων ομογενών ανά την υφήλιο, στις αντιναζιστικές οργανώσεις, να κατακλύσει το Internet, να μαζέψει χιλιάδες υπογραφές απλών ανθρώπων και επιφανών προσωπικοτήτων στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Η ιδέα να συμψηφίσουμε το ελληνικό χρέος, με τα χρωστούμενα από τις γερμανικές αποζημιώσεις που δικαιούται η Ελλάδα, με το διεθνή ντόρο που μπορεί να ξεσηκώσει, μόνο καλές υπηρεσίες έχει να προσφέρει στις προσπάθειες της όποιας ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί το χρέος μας με τους δανειστές και, στην ουσία, με τη Μέρκελ.

Και καταλήγει ο Στέλιος Παπαθεμελής, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες για το εγχείρημα: «Αρκεί, επιτέλους, να υπάρξει εθνική αποφασιστικότητα στην Ελλάδα. Κάτι που ουδέποτε υπήρξε. Αν εξακολουθήσουμε να δρούμε δουλικά, όπως οι κυβερνήσεις Κουίσλιγκ (σ।σ। Βίτκουν Κουίσλιγκ, Νορβηγός αξιωματικός και φασίστας, συνεργάτης του Χίτλερ στην κατάληψη της χώρας του από τους Γερμανούς, κατόπιν διορισμένος πρωθυπουργός, εκτελέστηκε στις 24/10/1945 και έδωσε το όνομά του σε όσους έπραξαν τα ανάλογα στις δικές τους πατρίδες) απέναντι στον Αδόλφο Χίτλερ, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας»...

ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΠΤΑΧΡΟΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Στην ηλικία των 17 ετών πολλοί ασχολούνται με διάφορα πράγματα, άλλοι με τον αθλητισμό, άλλοι με το να ζήσουν απλά την εφηβεία τους, άλλοι με τα μαθήματά τους και το πως θα καταφέρουν να περάσουν στην σχολή που επιθυμούν. Μία δεκαεφτάχρονη, όμως, εργάζεται πάνω σε μία πρωτοποριακή θεραπεία ενάντια του καρκίνου, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας πλήρως αποτελεσματικής ίασης της ασθένειας.

Το όνομα αυτής είναι Angela Zhang, και είναι η έφηβη στην οποία απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο 100.000 δολαρίων στην ατομική κατηγορία του διαγωνισμού της Siemens πάνω στα Μαθηματικά και την Επιστήμη&Τεχνολογία. Το project της είχε τίτλο «Design of Image-guided, Photo-thermal Controlled Drug Releasing Multifunctional Nanosystem for the Treatment of Cancer Stem Cells».

Η δημιουργία της χαρακτηρίζεται ως ένας «ελβετικός σουγιάς για τη θεραπεία του καρκίνου». Η Zhang κατάφερε να αναπτύξει ένα νανοσωματίδιο ικανό να φτάσει στην περιοχή του όγκου μέσω του φαρμάκου σαλινομυκίνη. Από τη στιγμή που φτάσει στην περιοχή τότε αρχίζει να σκοτώνει τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου. Ωστόσο, η Zhang, πρόσθεσε στοιχεία χρυσού και οξειδίου του σιδήρου, τα οποία επιτρέπουν στην μη επεμβατικής μεθόδου απεικόνιση της περιοχής μέσω MRI και Photoacoustics.

Όσον αφορά το γιατί επέλεξε αυτό το project, η Zhang, εξηγεί ότι έμεινε έκπληκτη όταν αντίκρισε τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που λάμβαναν κάποια αντικαρκινική θεραπεία. Δεδομένου ότι τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου είναι ανθεκτικά σε πολλές μορφές της θεραπείας του, της φάνηκε ως μία πολύ καλή πρόκληση. Τα νανοσωματίδιά της βραβεύτηκαν ακριβώς επειδή ενδέχεται να είναι ικανά να υπερπηδήσουν τις αντιστάσεις του καρκίνου, ενώ παράλληλα προσφέρουν την δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της θεραπείας σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές απεικόνισης.

Το επίτευγμα της νεαρής Zhang είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε όχι μόνο ότι είναι 17 ετών, αλλά και του επιπέδου κατανόησης που απαιτείται για τη δημιουργία τέτοιου είδους νανοσωματιδίων. Έχει δαπανήσει πάνω από 1000 ώρες από το 2009 για την έρευνα και την ανάπτυξη των σωματιδίων, και επιθυμεί να σπουδάσει χημικός μηχανικός, βιοϊατρική τεχνολογία ή φυσική. Δουλειά των ονείρων της είναι, τι άλλο από το να γίνει ερευνητικός καθηγητής.

Ο Διαγωνισμός της Siemens βρίσκεται στο 13ο έτος του και έχει ως στόχο να αναδείξει το ταλέντο νέων που βρίσκονται ακόμα στο σχολείο και ενδιαφέρονται για την έρευνα και την επιστήμη. Πέρυσι, στην αντίστοιχη κατηγορία, κέρδισε ο 15χρονος Benjamin Clark για την εργασία του πάνω στην αστροφυσική και την γέννηση των αστέρων, ενώ το 2009, ο Ruoyi Jiang κέρδισε για την έρευνά του πάνω στην αντοχή των φαρμάκων χημειοθεραπείας.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More