ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ


ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΤΗΣ, Πρώην Υπουργός
Η ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων, πλην των γνωστών αδιάψευστων ιστορικών στοιχείων (επιγραφές, ευρήματα αρχαιολογικών χώρων, κείμενα αρχαίων ιστορικών Ελλήνων, Εβραίων, Ρωμαίων κτλ) επιβεβαιώνεται και από μία επιγραφή του 267 π.Χ. (φωτογραφία της οποίας μου έστειλε ο κ. Σταύρος Χατζής, Συνταξιούχος Αστυνομικός, που παρακολουθεί το θέμα της Μακεδονίας) η οποία βρέθηκε στην Αίγυπτο και αναφέρεται σε αθλητικούς αγώνες, που έγιναν στα δωδέκατα βασιλικά γενέθλια. Οι αθλητές που αναφέρονται ότι αγωνίστηκαν, χαρακτηρίζονται από τον τόπο καταγωγής τους (Θραξ, Μακεδών, Σάμιος κτλ.), δηλαδή από τον ενιαίο Ελληνικό γεωγραφικό χώρο. Συνεπώς και μόνο από το γεγονός ότι αναφέρονται μεταξύ των άλλων Ελλήνων αθλητών και τέσσερις Μακεδόνες αθλητές, επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες.

Ο George Robinson, στο εκδοθέν το 1899 στη Νέα Υόρκη βιβλίο του γράφει: «Ο αρχαίος Αιγυπτιακός πολιτισμός γαλουχήθηκε επί τρεις αιώνες από τον Ελληνικό πολιτισμό και ανέπτυξε το εμπόριο σε ύψιστο βαθμό, αλλά δεν αλλοιώθηκε από τον Μακεδόνα κατακτητή (Πτολεμαίο) στα θρησκευτικά και γλωσσικά στοιχεία του, γι’ αυτό πολλές επιγραφές που βρέθηκαν, είναι χαραγμένες στην αιγυπτιακή (ιερογλυφική ή δημώδη) γλώσσα και στη γλώσσα των Μακεδόνων» (δηλαδή την Ελληνική).
Εκτός των ανωτέρω αδιάψευστων στοιχείων, η ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελληνική, επιβεβαιώνεται και από τα αναφερόμενα στην πρόσφατη επιστολή μου στην Πρέσβειρα της Συρίας στην Αθήνα, δηλαδή:
α). Από την Παλαιά Διαθήκη, όπου αναφέρεται ότι «Ο Έλλην Βασιλεύς θα νικήσει τον Πέρση βασιλέα». Στο βιβλίο των Μακκαβαίων αναφέρεται ότι: «Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών ο υιός του Φιλίππου ενίκησε τον Δαρείο».
β) Ο Απόστολος Παύλος (ΙΣΤ 9, 10) αναφέρεται, ότι το 50 μ.Χ. επισκέφθηκε τις πόλεις ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και ΒΕΡΟΙΑ, δηλαδή πόλεις που είχαν αιώνες προ το 50 μ.Χ., έκτοτε και μέχρι σήμερα τα αυτά Ελληνικά ονόματα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ταυτότητα της Μακεδονίας ως Ελληνικής.
γ) Ο Απόστολος Παύλος (ΙΖ 4, 12) στη Θεσσαλονίκη και Βέροια συνάντησε Έλληνες και Ελληνίδες, που επίστευσαν.
δ) Ο Απόστολος Παύλος μίλησε και έγραψε τις επιστολές του προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των Φιλίππων στην Ελληνική γλώσσα.
ε) 356 Καθηγητές Πανεπιστημίων Αμερικανικών και άλλων χωρών, συνυπέγραψαν επιστολή στον Πρόεδρο Ομπάμα και του ζητούν να ανακαλέσει την απόφαση του προκατόχου του κ. Τζωρτζ Μπους (υιού), ο οποίος την επομένη της δεύτερης εκλογής του, ονόμασε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ανέτρεψε την πάγια πολιτική των ΗΠΑ για τη Μακεδονία, όπως είχε χαραχθεί από την Εγκύκλιο του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Στεττίνιους το 1944 και το Δόγμα Τρούμαν. Ο κ. Μπους ανέτρεψε επίσης και προηγούμενη δήλωση του, ότι το 1946-1947 οι ΗΠΑ βοήθησαν το Βερολίνο και την Ελλάδα να διατηρήσουν την ελευθερία τους. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπους δεν είναι ούτε ιστορικός, ούτε αρχαιολόγος και όπως και άλλοι ηγέτες, αλλά και Κυβερνήσεις, παραπλανήθηκε από συμβούλους και ονόμασε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
στ) Τέλος, ο ορισθείς από τον ΟΗΕ κ. Νίμιτς, ως διαμεσολαβητής μεταξύ Σκοπιανών και Ελλήνων, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σε συνάντησή του με την Παμμακεδονική Ένωση της Αμερικής, παραδέχτηκε την ιστορική αλήθεια και είπε ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλαβικής καταγωγής. Την πληροφορία αυτή ανέφερε και ο δημοσιογράφος Γ. Φωτιάδης στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ» την 20η Απριλίου 2011.
Ο ΟΗΕ πρέπει να ανακοινώσει όλη την ιστορική αλήθεια, για να παύσει το θέμα της Μακεδονίας να ταλαιπωρεί τον ΟΗΕ. Η ΠΓΔΜ μπορεί να ονομάσει το κράτος της όπως επιθυμεί, υπό τον όρο να μην εμπεριέχει τη λέξη «Μακεδονία». Προτείνω το «Δημοκρατία της ΠΑΙΟΝΙΑΣ», διότι όταν ήρθαν οι Σλάβοι στη Μακεδονία, μέρος τους εγκαταστάθηκε στην Αρχαία Παιονία. Ο Άγγλος ιστορικός NGL HAMMOND, ο οποίος έγραψε βιβλία για τη Μακεδονία, στο βιβλίο του «Μέγας Αλέξανδρος (ένας ιδιοφυής)» παρατηρεί στη σελ. 268, Κεφ 5: «Η εκστρατεία της Ιλλυρίας και οι Μακεδονικές δυνάμεις»: «Τέλος του θέρους (335 π.Χ.) ο Αλέξανδρος οδήγησε το στρατό του στη χώρα των Αγριανών (γύρω από τη σημερινή Σόφια) και στην περιοχή που κατοικείτο από Παίονες (γύρω από τα σημερινά Σκόπια». Ο N.G.L. Hammond, στο βιβλίο του «Ιστορία της Μακεδονίας» (Τόμος 2, σελ. 126), αναφέρει: «Οι Παίονες δεν ήσαν Έλληνες».
Η ιστορική αλήθεια είναι ότι ο Λένιν το 1923 στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, διακήρυξε για πρώτη φορά το σύνθημα «Ανεξάρτητη Μακεδονία–Θράκη». Την πολιτική αυτή ακολούθησε και το ΚΚΕ και στο 3ο Έκτακτο Συνέδριο της Κ.Ε. (Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 14.2.1924) ομόφωνα διακήρυξε «περί Ανεξαρτήτου Μακεδονίας – Θράκης». Στην 6η Ολομέλεια του 1934, ο Ζεύγος τόνισε «Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως του πληθυσμού της Μακεδονίας και Θράκης και τον αποχωρισμό τους σε ξεχωριστό κράτος.
Ο Τίτο, τον Αύγουστο 1944, με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, μετονόμασε την Νότιο Γιουγκοσλαβία (Βαρντάρσκα) σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τους κατοίκους της Μακεδόνες.
Ο Στεττίνιους, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1944, με την Εγκύκλιο του υπ’ αριθ. 868014/24.12.1944 προς τους Πρεσβευτές και Προξένους των ΗΠΑ ανέφερε: «Το Αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών έχει επισημάνει αύξουσα προπαγάνδα και ημιεπίσημες δηλώσεις, περί αυτονομίας της Μακεδονίας. Η Αμερικανική Κυβέρνηση θεωρεί κάθε συζήτηση περί Μακεδονικού «Έθνους», περί «Μακεδονικής πατρίδας», περί Μακεδονικής «συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία, χωρίς εθνική ή πολιτική υπόσταση και ομοιάζει με επιθετική προδιάθεση εναντίον της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη πολιτική της Κυβερνήσεως μας είναι να αντιτάσσεται σε κάθε αναβίωση του Μακεδονικού, που εμπλέκει την Ελλάδα. Η Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας κατοικείται κατά μέγα μέρος από Έλληνες. Οι Έλληνες αυτοί, δεν έχουν καμία πρόθεση αυτονομήσεως και αντιτάσσονται στην δημιουργία Μακεδονικού κρατιδίου. Η Κυβέρνηση μας θα θεωρήσει υπεύθυνη κάθε Κυβέρνηση ή ομάδες κρατών που ανέχονται ή ενθαρρύνουν απειλές ή επιθετικές ενέργειες «Μακεδονικών δυνάμεων» εναντίον της Ελλάδας.»
Ο Κίρο Γκλιγκόρωφ, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη συνέλευση του ΟΗΕ, πέτυχε την αναγνώριση ως ανεξάρτητου Κράτους, της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Μακεδονίας».
Την ιστορική αλήθεια, ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Μακεδόνες, επιβεβαίωσαν οι 15 ηγέτες της ΕΟΚ τον Ιούνιο 1992 στη Διάσκεψη Κορυφής στη Λισσαβόνα, οπού ομόφωνα αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ, εφόσον η ονομασία δεν θα περιέχει τη λέξη «Μα­κεδονία». Το θέμα είχε τεθεί από τον τότε Μακεδόνα Πρόεδρο της Ελλη­νικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος στην από 3.1.1992 επιστολή του, όπου τόνιζε ότι είναι Μακεδόνας, έγραψε ότι: «Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών. Η Δημοκρατία αυτή ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Μακεδονία», και προσέθεσε:«Η εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού της χώρας αυτής αποτελείται από Αλβανούς, Τούρκους, Τσιγγάνους και Σλάβους, που καμία σχέση δεν έχουν με Μακεδόνες», και ότι: «Είναι αδιανόητο με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου να δίδεται ιστορική νομιμοποίηση σε Τίτο και Μόσχα, που ονόμασαν την Νότιο Γιουγκοσλαβία σε Μακεδονία, γιά έξοδο στο Αιγαίο, αποσπώντας την Μακεδονία από την Ελλάδα».
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, με Εγκύκλιο του το 1981, ανακήρυξε «Τους γεννηθέντες στη Θεσσαλονίκη Έλληνας αδελφούς Μοναχούς (Μεθόδιο και Κύριλλο) ουράνιους προστάτες της Ευρώπης».

ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ


Το κρανίο που βρέθηκε στην οδό Κανελλάκη στη Χίο με οπή από τρυπανισμό στο αριστερό βρεγματικό οστούν -διαμέτρου 1,62 εκατοστού- που χρονολογείται στο 2ο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα για την Ιστορία της Ιατρικής.

Χάρη στον ανθρωπολόγο-συνεργάτη της Κ' Εφορείας Κλασικών και Παλαιολιθικών Αρχαιοτήτων Αστέριο Αηδονή και την αρχαιολόγο Δέσποινα Τσαρδάκα, που εργάστηκαν στην ανασκαφή στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ώστε να το παραδώσουν «καθαρό» για οικοδόμηση, το μοναδικό εύρημα αξιολογήθηκε άμεσα και τώρα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.
Για το τρυπανισμό στην αρχαιότητα μιλήσαμε με τη Χιώτισσα οφθαλμολόγο, διδάκτορα της Ιστορίας της Ιατρικής Σεβαστή Χαβιάρα-Καραχάλιου.

Οπως σημειώνει, το εύρημα «δεν είναι πρωτοφανές αλλά δεν είναι και συνηθισμένο». «Οι οστεοτρυπανώσεις γίνονταν από πολύ παλιά στα ασκληπιεία, όταν βεβαίως υπήρχαν ενδείξεις. Σε ανασκαφές ασκληπιείων έχουν βρεθεί και οστεοτρύπανα.

Εχουν βρεθεί επίσης και άλλα κρανία με οπή, που δείχνουν ότι έγιναν επεμβάσεις εν ζωή και ότι μάλιστα ο άνθρωπος έζησε για αρκετό καιρό, ώστε να υπάρχουν στο οστούν σημεία επουλώσεως. Χωρίς να σημαίνει ότι θα κλείσει η οπή, αμβλύνονται τα χείλη της τρυπανώσεως και γενικά γίνεται πιο λεία η περιοχή της οπής», μας εξηγεί η κ. Καραχάλιου.

Οι λόγοι για τους οποίους προέβαιναν σε μια τόσο δύσκολη χειρουργική επέμβαση ήταν για να θεραπεύσουν τις επίμονες κεφαλαλγίες, για την ανακούφιση των πόνων.

«Και πράγματι, είχε μια ανακούφιση ο πάσχων, διότι δίνεται η ευκαιρία εκτόνωσης της ενδοκρανιακής πίεσης. Η οποία, δημιουργείται βέβαια σε παθολογικές καταστάσεις, κυρίως σε όγκους και αιματώματα. Σήμερα αυτές οι εγχειρήσεις ανήκουν στη νευροχειρουργική και δεν υπάρχει σχεδόν σημείο του ανθρώπινου εγκεφάλου που να μην είναι προσπελάσιμο στον νευροχειρουργό»

Υψηλού κινδύνου


Θεωρούνταν, βέβαια, επεμβάσεις υψηλού κινδύνου, αφού είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες από σήμερα να κάνουν κάτι λάθος, αλλά όπως επισημαίνει η συνομιλήτριά μας, «ακόμα και σήμερα η επέμβαση είναι ρίσκο».Αρα, σε αυτούς τους πρωτοπόρους της Ιατρικής δεν αρκεί απλά ο θαυμασμός. «Είναι ένα προσκύνημα, είναι να το προσκυνάς. Ηταν μια εποχή φοβερά δύσκολη. Η Ιατρική τότε περνούσε από το σκοτάδι στο φως. Με την εμπειρία σιγά σιγά αποκτάται η γνώση. Ομως και όλοι οι γιατροί δεν προέβαιναν σε τέτοιες επεμβάσεις», τονίζει η Σεβαστή Καραχάλιου. Σημειώνει ότι ο Ιπποκράτης δεν χειρουργούσε και ότι παρέπεμπε τους ασθενείς, όποτε χρειαζόταν, στον χειρουργό. «Δεν ήταν πολυπράγμων ιατρός, που δυστυχώς σήμερα έχουμε τέτοια κρούσματα πολυπραγμόνων συναδέλφων», λέει.
Οι χειρουργοί της εποχής εκείνης δεν είχαν πάντα το ελεύθερο να εξασκούν την επιστήμη τους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για Κορίνθιους που πήγανε και σπούδασαν στην Αίγυπτο, όπου δίπλα στους τεχνίτες και όχι ιατρούς ταριχευτές μάθαιναν ανατομία:

«Ηταν κάποτε ένας Νουμηδιανός που είχε πάει στην Αίγυπτο, εξασκήθηκε στην ανατομική και όταν επέστρεψε στην Κόρινθο του επέτρεψαν να εξασκεί τη χειρουργική. Μάλιστα στην Κόρινθο είχε έρθει ο μέγας Γαληνός και πήρε μαθήματα ανατομίας. Δεν άφησαν όμως αργότερα τον γιο του Νουμηδιανού να συνεχίσει και έτσι αυτός αναγκάστηκε να πάει στην Αίγυπτο».

Επεμβάσεις εργαστηριακές έκαναν εξάλλου σε μωρά που γεννιόντουσαν νεκρά ή σε... φυλακισμένους, που όσο σκληρό και αν ακούγεται, «εν ζωή τους ανέταμαν».

Στο ερώτημά μας αν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η εγχείρηση έγινε στη Χίο, η κ. Καραχάλιου είναι λίγο επιφυλακτική, χωρίς βέβαια να το αποκλείει.

«Συνήθως αυτά γίνονταν στα ασκληπιεία τα μεγάλα, που ήταν ναοί του Ασκληπιού. Διάσημα ήταν αυτά της Επιδαύρου, της Κω, της Κνίδου, πιθανόν να υπήρχε και στη Χίο αν και δεν έχω υπόψη μου, να υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο μεγάλο, περίφημο ιερό του Ασκληπιού. Τα ασκληπιεία ήταν τα κέντρα υγείας της εποχής».

Τα αντισηπτικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες που μας δίνει για τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα και η θέση της μαστίχας, «αυτού του προϊόντος που παράγεται μόνο στη Χίο» στην Ιατρική.«Η μαστίχα απ' όσο γνωρίζουμε, εχρησιμοποιείτο από τον Ιπποκράτη και είναι γραμμένα αυτά, για την κακοσμία του στόματος και για στομαχικά ενοχλήματα. Αργότερα και ο Ιπποκράτης το αναφέρει, σαν συστατικό της κηρωτής, το σημερινό τσιρότο. Το έφτιαχναν από μαστίχα, κερί της μέλισσας και διάφορα άλλα υλικά. Αλείφανε το πανί, που γινόταν κατά κάποιο τρόπο αδιάβροχο και είχε την κολλητική ιδιότητα και κάλυπταν τις πληγές για λόγους προστασίας.»Μπορεί να έβαζαν απ' έξω την κηρωτή για να καλύψουν την έλλειψη ουσίας και βεβαίως δρούσε σαν αντισηπτικό, διότι αν καλύψεις την πληγή την προστατεύεις για να μη μολυνθεί», προσθέτει.

Το εύλογο ερώτημα είναι για την οπή, αν την άφηναν έτσι. «Συνήθως βουτούσαν πανιά στο λάδι, το λάδι είναι αντισηπτικό, αφού δεν αφήνει κανένα μικρόβιο να αναπτυχθεί.»Επίσης πάλι από τον Ιπποκράτη ξέρουμε, ότι εκείνο που είχε μεγάλη τιμή και αξία ήταν το κόκκινο, το μαύρο μπρούσκο κρασί, που το χρησιμοποιούσαν σε τραύματα βαθιά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (που λόγω ζέστης αναπτύσσονται τα μικρόβια πιο εύκολα).
Το δε κόκκινο-ροζέ, το χρησιμοποιούσαν όλες τις άλλες εποχές, που σημαίνει ότι το μαύρο ήταν ίσως πιο ακριβό, γι' αυτό το άφηνε όταν ήταν απολύτως απαραίτητο για να το χρησιμοποιήσει».
.

ΕΛΕΟΣ


AΠΟ ΤΑ 192 ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΤΑ 95 ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!
-Σύμφωνα με την αρχή «δυνατότητας πληρωμής» (capacity to pay) της κλίμακας εισφορών του ΟΗΕ από τα κράτη - μέλη, περίπου 50 εκατομύρια ευρώ κάνουν φτερά ετησίως από την Ελλάδα για τα ταμεία των Ηνωμένων Εθνών.

-Για το 2009 η ελληνική συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη ανήλθε σε 44.179.233 ευρώ και σε 47.904.910 ευρώ για το 2010.
Ανάλογα είναι και τα ποσά για την περίοδο 2000-2008, όπως απαντά το υπουργείο Εξωτερικών.
Περί τα 500 εκατομύρια ευρώ δηλαδή πληρώσαμε την τελευταία δεκαετία το 50% των μελών του ΟΗΕ για να αγνοούν τα πάγια αιτήματα της χώρας.
Θα δείτε παρακάτω τι εννοούμε...

Από την απάντηση του υπουργείου , μαθαίνουμε λοιπόν ότι οι συνεισφορές της χώρας μας προς τα θεσμικά όργανα, επιτροπές και δράσεις του ΟΗΕ διαχωρίζονται σε υποχρεωτικές και εθελοντικές. Οι υποχρεωτικές
διαμορφώνονται σύμφωνα με την «δυνατότητα πληρωμής» του κάθε κράτους μέλους.

Σε συνέχεια της «τραγικής» απάντησης του , ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δρούτσας τονίζει ότι «δεν χρειάζεται να επισημανθεί η σημασία των Διεθνών Οργανισμών για την προβολή των εθνικών μας θέσεων.

Η οικονομική αποχή» λέει «από τον ΟΗΕ,
αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς θα είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση της χώρας από το παγκόσμιο διαπραγματευτικό γίγνεσθαι».

-Ευτυχώς, που υπάρχουν οι χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών για να βγούμε από την απομόνωση...

-Κάποιος να πει χαμηλόφωνα στο αυτί στον κ. υπουργό, μην τον τρομάξει -άρτι αφιχθείς από άλλο πλανήτη ο κ. Δρούτσας-
ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην απομόνωση από το παγκόσμιο διαπραγματευτικό γίγνεσθαι (κυρίως με τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ) εδώ και πάρα πολλά χρόνια...
Ακολουθεί η λίστα με τα 95 (σύνολο 192) κράτη - μέλη του ΟΗΕ τα οποία έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»...
Αν η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να φέρει θέμα αναγνωρίσεως της ως Δημοκρατία της Μακεδονίας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,
δεν αμφιβάλει κανείς ότι έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία...

Μπαγκλαντές, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Ισλανδία, Κιργισία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβενία, Τουρκία, Βανουάτου, Μικρονησία Ναούρου, Σαμόα
Ιορδανία, Ιράκ, Καμπότζη, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Λάος, Μαλαισία, Ιράν, Αφγανιστάν, Βόρειος Κορέα, Βιετνάμ, Βιρμανία, Μπαχρέιν, Νεπάλ, Ομάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Ουγκάντα, Ρουάντα, Σεϊχέλλες, Τσαντ, Σομαλία, Σουδάν, Τανζανία, Τζιμπουτί, Τόγκο, Ελ Σαλβαδόρ, ΗΠΑ, Ιαμαϊκή (Τζαμάικα), Ισημερινός, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Μεξικό, Μπελίζ, Ουκρανία, Γουϊνέα, Sao Tome and Principe, Καμερούν, Γκάνα, Αιθιοπία, Ιράν, Ακτή Ελεφαντοστού, Δομινικανή Δημοκρατία, Νήσοι Μάρσαλ,
Νικαράγουα, Άγιος Βικέντιος & Γρεναδίνες, Αγία Λουσία, Σλοβακία, Αϊτή, Αργεντινή, Ονδούρα, Παναμάς, Περού, Αγκόλα, Ζάμπια, Κένυα, Κονγκό, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαρόκο, Μαυρίκιος, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Νίγηρας, Νιγηρία, Καναδάς, Βραζιλία.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΝΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ;


Έτοιμο να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη παρουσιάζει τον Γ. Παπανδρέου... το Spiegel. Επικαλείται πηγή στη γερμανική κυβέρνηση. Τρόμος σε ΕΕ και ΗΠΑ. Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ελλάδα

Ως ιδιαίτερα πιθανό παρουσιάζει το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το περιοδικό Spiegel Online, το οποίο επικαλείται ως πηγή, αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης.
Οι ισχυρισμοί του περιοδικού, προκάλεσαν αναταραχή σε Ευρώπη και Αμερική και λίγες ώρες μετά την ανάρτηση άρχισε μια βροχή διαψεύσεων για το συγκεκριμένο σενάριο καταστροφής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια και κάθε μέρα γίνεται και από μια διαδήλωση.
"Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή" γράφει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση πλέον σχεδιάζει την επιστροφή στη δραχμή και μάλιστα απόψε το βράδυ.
Μάλιστα, το Spiegel αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει συγκαλέσει "μυστική συνάντηση" στο Λουξεμβούργο για το βράδυ της Παρασκευής.
Το Spiegel σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της.
Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, θα παρευρεθούν μόλις πέντε υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το Spiegel ο Σόιμπλε προσπαθεί να βρει τρόπους να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα θα έχει μαζί του στη σημερινή συνάντηση ένα έγγραφο που θα περιγράφει τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.
Το έγγραφο φέρεται να υπολογίζει ότι υιοθέτηση εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμησή του έναντι του ευρώ μέχρι και κατά 50%.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει, το χρέος της θα αυξηθεί δραματικά, κατά 200% και η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη.
Το περιοδικό Spiegel, υποστηρίζει ότι ήδη πολλές χώρες σχεδιάζουν το πώς θα εμποδίσουν την Ελλάδα να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και επικαλούμενο τους ειδικούς στα νομικά της ΕΕ, τονίζει ότι έξοδος από το ευρώ, θα σημάνει και έξοδος από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Εκτιμά ακόμα ότι η επιστροφή στη δραχμή, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές, αλλά κυρίως στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η αλλαγή νομίσματος θα καταναλώσει όλα τα κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας θα προκαλέσει τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους όλης της Ευρώπης, που έχουν μαζί με το ΔΝΤ δανείσει στη χώρα μας 110 δισεκατομμύρια ευρώ.
Διάψευση από την Ελλάδα
Το απόγευμα της Παρασκευής και με αρκετή καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το δημοσίευμα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Τέτοια δημοσιεύματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωζώνης και εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Βερολινο: "Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα"
Η κυβέρνηση του Βερολίνου διαψεύδει τις πληροφορίες περί συζητήσεων για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Το σχετικό δημοσίευμα του Spiegel online διέψευσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ιστοσελίδα της επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο που το διαψεύδουν και μιλούν για "λάθος είδηση".

"Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, αλλά η αντίδραση υπήρξε άμεση", γράφει η Handelsblatt.

Γιούνκερ: "Καμία συνάντηση"
Ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε κατηγορηματικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευμα του Σπίγκελ περί έκτακτης συνάντησης απόψε στο Μεγάλο Δουκάτο, με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
"Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση", δήλωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εξ όσων γνωρίζει, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βολφανγκ Σόιμπλε, τον οποίον το δημοσίευμα εμφανίζει να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο δεν βρίσκεται στη χώρα αυτή.


ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν τέλος στην Κύπρο, καθώς οι αρμόδιες αρχές κατεδάφισαν την εκκλησία της Αγίας Θέκλας στην περιοχή Βοκολίδα, ενώ βρισκόταν και σε εξέλιξη προσπάθεια για αναστήλωση της, καθώς "παρεμβαλλόταν" στη θέα από ένα πολυτελές μεν, παράνομο δε, τουρκικό ξενοδοχείο.

Η εκκλησία βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο για πάνω από έναν αιώνα, ενώ σύμφωνα και με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”, η κατεδάφισή της, προκάλεσε οργή στις ελεύθερες περιοχές αλλά και αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή δε, που λειτουργεί στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα θέσει την περίπτωση προς συζήτηση στην ερχόμενη συνεδρίασή της.

Σε δηλώσεις του στον “Φιλελεύθερο”, ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Βοκολίδας, Ευάγγελος Κίττος, ανέφερε πως “μετά από επικοινωνία που είχα τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο όσο και με τον επίσκοπο Καρπασίας, πληροφορήθηκα ότι γίνονται προσπάθειες για διευθέτηση μετάβασης μας στην περιοχή για να δούμε από κοντά την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να προχωρήσουμε και επίσημα σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα.”

Ακόμα, ο κοινοτάρχης Βοκολίδας υποστήριξε ότι πριν από δέκα ημέρες επισκέφθηκε ο ίδιος το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας και φωτογράφισε την περιοχή, αφού όπως είπε, “Τουρκοκύπριοι φίλοι μας από γειτονικά χωριά μας είχαν ενημερώσει για την ανέγερση του ξενοδοχείου και για τα προβλήματα που δημιουργούσαν κάποιοι, επικαλούμενοι την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν το παρεκκλήσι.”

“Ως κοινοτάρχης σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους αποταθήκαμε στο λεγόμενο δημαρχείο και υποτίθεται ότι είχε συμφωνηθεί να επιδιορθώσουμε κάποιες ζημιές στην εκκλησία για να μην είναι επικίνδυνη, όπως υποστήριζαν οι άνθρωποι του νέου ξενοδοχείου. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα αποταθήκαμε και σε κάποιον Ελληνοκύπριο ο οποίος ζει στην Αμερική και προσφέρθηκε να πωλήσει περιουσία του για να μας δώσει τα χρήματα και να καλυφθούν τα έξοδα, και όλα αυτά έγιναν σε συνεργασία πάντα με την Επισκοπή Καρπασίας. Δυστυχώς, και ενώ αυτή η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, μας πήραν από τα κατεχόμενα και μας είπαν ότι στην κυριολεξία μέσα στη νύκτα οι μπουλντόζες μπήκαν και κατεδάφισαν την εκκλησία.” κατέληξε ο κ. Κίττος.

Η τουρκική πλευρά, αναφέρθηκε στην κατεδάφιση του παρεκκλησιού της Αγίας Θέκλας στην κατεχόμενη Βοκολίδα, δίπλα από το παράνομο ξενοδοχείο “Η Κιβωτός του Νώε” και συγκεκριμένα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Κίπρις”, σε δημοσίευμά της λέει ότι “ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, προέβη σε σχετικές δηλώσεις."

Το δημοσίευμα συνεχίζει περιγράφοντας ότι "Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η “κυβέρνηση” δεν επικροτεί τέτοια περιστατικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτού του είδους τη συμπεριφορά απέναντι σε έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και είπε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την κατεδάφιση του παρεκκλησιού στη Βοκολίδα, παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα και ήδη μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ένα άτομο το οποίο σχετίζεται με αυτό."

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, τη στιγμή που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενέκρινε την άμεση αναστήλωση των έργων που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και τα οποία έχουν δηλωθεί από την "επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς" ότι βρίσκονται σε κακή κατάσταση και την ώρα που διεξάγονται εντατικές εργασίες με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από "το νότο και το βορρά".” είπε ο κ. Οζερσάι.

Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμά της γράφει ότι η λεγόμενη Αστυνομία του ψευδοκράτους προχώρησε την Τετάρτη (04/05) στη σύλληψη του Φατίχ Αχμέτ Ερόλ, ο οποίος φέρεται να είναι το άτομο που με τη χρήση μπουλντόζας κατεδάφισε το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας στην κατεχόμενη Βοκολίδα.

ΑΡΙΣΤΕΙΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ


Αριστείο για την ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χάρμαινας...
έλαβε ο Δήμος Δελφών, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος ελληνικός προορισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συμμετείχαν 8 Δήμοι και Περιφέρειες οι οποίοι εξετάστηκαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του διαγωνισμού “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας” που διεξάγεται κάθε χρόνο...

Φέτος το θέμα ήταν “Τουρισμός και Ανάπλαση Χώρων – Περιοχών".

Στην συνοικία Χάρμαινα, μιας παλιάς συνοικίας της Άμφισσας, τους τελευταίους τρεις αιώνες ήταν συγκεντρωμένα όλα τα εργαστήρια που ασχολούνταν με την κατεργασία του δέρματος (ταμπάκικα).

Τόσο ο ελληνικός νικητής προορισμός, όσο και οι νικητές προορισμοί των λοιπών κρατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα EDEN θα προβληθούν - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - μέσω δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα βραβευθούν σε σχετική εκδήλωση, που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο του 2011.

Το Πρόγραμμα EDEN αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε το 2007, με στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη αναπτυγμένων τουριστικά, οι οποίοι αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξη


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More