ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ ΤΕΛΙΚΑ


Ηχηρό μήνυμα προς της Τουρκία έστειλε με δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Βερολίνο για το τουρκο - γερμανικό πολιτιστικό φόρουμ, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Κυπριακό πρέπει να λυθεί.
Σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, απεσταλμένος του οποίου ήταν στη συνάντηση, η κ. Μέρκελ είπε ότι ''πρέπει να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Πρέπει να κάνουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα. Στις αρχές του νέου έτους, όταν θα πάω στην Κύπρο, θα κάνω αυτό που μου αναλογεί''.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την Γερμανία και την Τουρκία φίλες χώρες, σε αυτό συνέβαλε - πρόσθεσε - και η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Κρίστιαν Γούλφ πρόσφατα στην Αγκυρα. Η Τουρκία είπε, έχει μια δυναμική λόγω του νεαρού πληθυσμού της, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και των G 20 και ένας σημαντικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή, ενώ για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ ανέφερε ότι είναι πιστοί στις συμφωνίες που έχουν συνάψει παλαιότερα. Η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης ότι είναι Καγκελάριος και αυτών που είναι πρόσφυγες, εννοώντας τα εκατομμύρια των Τούρκων ή Κούρδων τουρκικής υπηκοότητας που μένουν στην Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκο - γερμανικού πολιτιστικού φόρουμ, Οσμάν Οκάν ζήτησε όπως οι δύο χώρες προχωρήσουν στη λειτουργία κοινού τηλεοπτικού σταθμού, όπως το ΑRTE που λειτουργεί ως γαλλογερμανικό κανάλι

ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Οι υποκινητές της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, της διαγραφής του δικαιώματος του εργαζομένου να...
επιλέγει την ευνοϊκότερη σύμβαση και της μη καταβολής του «συνήθους μισθού» στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων σύμφωνα με πηγή που μετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι οι τραπεζίτες, ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι μεγάλες εταιρείες.
«Επιβλήθηκαν τον Αύγουστο, με την πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου, από τους τραπεζίτες, ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις μεγάλες εταιρείες», επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" που επικαλείται πηγή που μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Δεν διαπραγματευόμουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά με συμφέροντα στην Ελλάδα. Σιγά μην εμπνεύστηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν τις αμοιβές για τις Ελληνίδες καμαριέρες», σημείωσε.

Με την πρόβλεψη περί υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να περιλαμβάνεται στη δεύτερη αναθεώρηση του Μνημονίου, το ζήτημα θα κριθεί στο Κοινοβούλιο.

Η σχετική ρύθμιση της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, αναμένεται να κατατεθεί πριν από το τέλος του έτους στη Βουλή και σε μία προσπάθεια να εντοπίσει τυχόν σημεία συμφωνίας έχει εξαγγείλει επαφές μεταξύ των κοινωνικών ανταγωνιστών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και Έμποροι).

Στο σχέδιο νόμου προβλέπonται: 1) η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης διάρκειας έως 24 μηνών, 2) υποχώρηση μισθών έως και 20% έναντι των κλαδικών, 3) επαναφορά των αμοιβών αμέσως μετά την πάροδο δύο ετών

Οι μικροί εργοδότες από την πλευρά τους θέτουν το ζήτημα εγγύησης του ανταγωνισμού, φοβούμενοι ότι η ειδική σύμβαση ενδεχομένως αποτελέσει κοινωνικό ντάμπινγκ και μειωμένες τιμές στην αγορά.

Είτε μία εταιρεία επιλέξει την ειδική σύμβαση είτε κάνουν χρήση του προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που τρέχει από τον ΟΑΕΔ μέσω του οποίου μπορούν να επιτύχουν οικονομίες άνω του 20% επί του συνολικού μισθολογικού κόστους θα απαγορεύονται οι απολύσεις για όσο διαρκεί το πρόγραμμα ή η ειδική σύμβαση.

Σε περίπτωση που μία επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, τότε θα βρίσκει πεδίο εφαρμογής η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπερισχύει των κλαδικών και θα προβλέπει μείωση των αμοιβών, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτρουμάνης.

Στο ζήτημα της ισχύος των συμβάσεων υπάρχουν δύο ακόμη εμπόδια. Αυτό της μη επέκτασης των συμβάσεων στους εργαζομένους μιας επιχείρησης που δεν ανήκει στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση και αυτό της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης όπου δεν υπάρχει σωματείο

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΙΕΡΙΑΣ




ΕΧΘΕΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΟΝΤΑ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΟΖΕΙ
ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΟΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΟΙΑ ΔΩΔΕΚΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ;


"Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για το θέμα των 12 μιλίων", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόοδο στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και για αποδοχή εκ μέρους της Άγκυρας της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. "Κατ' αρχάς συνεχίζονται οι συνομιλίες", δήλωσε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: " Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, οι πλευρές, ήδη, θα κάνουν κοινή δήλωση. Δηλαδή, θα πουν ότι υπήρξε η τάδε συμφωνία στα εξής θέματα. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ζήτημα των πιέσεων που δέχεται η Τουρκία, από την ΕΕ, για το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. "Εάν δέχονται να γίνει ταυτόχρονα άνοιγμα, εμείς δεχόμαστε", είπε και τόνισε: "Κανείς να μην περιμένει κάτι διαφορετικό από μας". Η τουρκική πλευρά αντιδρά στο μονομερές άνοιγμα εκ μέρους της, δηλώνοντας ότι μπορεί να το δεχτεί, μόνο αν ανοίξει ταυτόχρονα το αεροδρόμιο Ερτζάν, στα κατεχόμενα, στις διεθνείς πτήσεις και το λιμάνι της Αμμοχώστου.

ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ


ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΓΑΛΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΣΦΑΓΕΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΔΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΠΟΥΤΑΡΗ Η ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΘΕΜΑ;
ΑΣ ΤΟ ΠΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ
ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ,ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ,ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ
ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΣΩΣ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑΥΤΟ;
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ
ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑ
ΤΟΣΟΙ ΝΟΜΟΙ,ΠΟΛΕΙΣ,ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΜΑΚΕΟΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ Η ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΕ;

Ολομέτωπη επίθεση κατά του νεοεκλεγέντα δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη εξαπέλυσε ο δήμαρχος Βασ. Παπαγεωργόπουλος... με αφορμή τις δηλώσεις του για την ανέγερση μνημείου Νεότουρκων στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κάλεσε τον κ. Μπουτάρη «να ζητήσει αμέσως συγνώμη από όλους τους Θεσσαλονικείς για όσα περί μνημείου των Νεοτούρκων εξήγγειλε και κυρίως από τους Πόντιους, τους Μικρασιάτες, τους Θρακιώτες, και τους Αρμένιους».

«Ο κ. Μπουτάρης ξεπέρασε τις τελευταίες ημέρες κάθε επιτρεπτό όριο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας παράλληλα και το απόσπασμα της εφημερίδας στην οποία παραχωρήθηκε η συνέντευξη Μπουτάρη.

«Όλα θα μπορούσα να τα ξεπεράσω, όλα θα μπορούσα να τα συγχωρήσω, εκείνο όμως που δεν ξεπερνιέται και δεν συγχωρείται είναι η εξαγγελία του για μνημείο των Νεότουρκων» σημείωσε.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατηγόρησε παράλληλα τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο ότι «τρομοκράτησε τους εργαζόμενους στο Δήμο λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, κορόιδεψε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου υποσχόμενος μονιμοποίησή τους, ενώ αναστάτωσε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία με εργολάβο όταν μόλις προ 2μήνου - κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου - δεν ήθελε ούτε εθελοντική δωρεάν βοήθεια από ιδιώτες.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάλεσε παράλληλα και τους υπουργούς της κυβέρνησης να σταματήσουν τις εξαγγελίες και να προχωρήσουν σε έργα. «Από λόγια και εξαγγελίες χορτάσαμε. Λίγος σεβασμός στην νοημοσύνη των Θεσσαλονικέων δεν βλάπτει» είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφερόμενος στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τη θαλάσσια συγκοινωνία και το τραμ.

ΣΤΟ ΜΑΤΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ......ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ


Μήπως ο τίτλος σας θυμίζει κάτι απο Ελλάδα; Και όμως η Ιρλανδία που αποτελεί τον δεύτερο... στόχο των χουντικών τοκογλύφων τραπεζιτών έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όπως και η Ελλάδα! Και όπως και στη Ελλάδα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας "αρνείται" να προχωρήσει σε εκμετάλλευσή τους προς όφελος του λαού της, αλλά "καταφεύγει" σε "μηχανισμούς" στήριξης για να ξεπουλήσει στη συνέχεια το φυσικό ορυκτό πλούτο της χώρας στη διεθνή τραπεζιτική ολιγαρχία.

Οι φεουδάρχες Ρότσιλντ και Ροκφέλλερ αφού μοίρασαν μεταξύ τους τις ενεργειακές πηγές του πλανήτη εφορμούν τώρα για να τις αξιοποιήσουν πρός όφελος τους χρησιμοποιώντας τους ντόπιους λακέδες τους.

Οι Rothschilds κατέχουν το πετρέλαιο και την ενεργειακή βιομηχανία και οι Rockefellers κατέχουν το πετρέλαιο και τις επιχειρήσεις ενεργείας και εμείς κατέχουμε το απόλυτο ΤΙΠΟΤΕ.

Με την ίδια άθλια λογιστική τακτική εγγράφοντας στον Κρατικό Προυπολογισμό τα ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ήτοι δημιουργώντας ένα τεράστιο Δημόσιο Χρέος που τώρα ζητούν να πληρωθεί από τους λαούς των χωρών υποθηκεύοντας ταυτόχρονα και την Δημόσια Περιουσία.

Since September 2008 RWE Dea is committed in a promising area in the Atlantic margin west of Ireland. Under the terms of the farm-out agreement, RWE Dea participates in the exploration license PEL 01/06. The license covers three blocks in the southern Slyne Basinoff the west coast of Ireland.


TI EINAI H RWE DEA; RWE AG (until 1990: Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG, FWB: RWE), is a German electric power and natural gas public utility company based in Essen. Through its various subsidiaries, the energy company contributes electricity and gas to more than 20 million electricity customers and 10 million gas customers, principally in Europe. RWE is the second largest electricity producer in Germany.

Το αναρχικό ιρλανδικό blog anarchist writers αποκαλύπτει σε άρθρο του, ότι τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ιρλανδίας ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των €420,000,000,000.

Όσοι γνωρίζετε την αγγλική γλώσσα μπορείτε να διαβάσετε και αυτό το ενδιαφέρον άρθρο: The 420 Billion giveaway: How Ireland is losing its valuable natural resources

Επίσης, το ιρλανδικό indymedia http://www.indymedia.ie/, σε αντίθεση με τους Έλληνες αναρχικούς ή αριστερούς που δεν λένε κουβέντα για τον ορυκτό μας πλούτο (εκτός του ΚΚΕ και κάποιες αριστερές - σοσιαλιστικές τάσεις του ΠΑΣΟΚ), δίνει μεγάλο αγώνα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Διαβάστε εδώ: Revised estimates of Ireland's oil and gas resources

ΡΗΤΡΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ρήτρα χρεοκοπίας από 2011 θέλει η Μέρκελ!Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική σαφούς διαχωρισμού της Ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες, που εφαρμόζεται από το Βερολίνο με τακτικές.. κεραυνοβόλου πολέμου, οι χώρες της περιφέρειας θα είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Σε οριστική ανατροπή των προβλέψεων του μνημονίου για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012, όσο καλά και αν εφαρμοσθεί το «βαρύ» οικονομικό πρόγραμμα της χώρας,... οδηγεί η νέα γερμανική πρόταση που αποκαλύφθηκε χθες, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη επίσκεψη Στρος Καν στην Αθήνα και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις για μόνιμο μηχανισμό στήριξης στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο του Βερολίνου, που διέρρευσε στο πρακτορείο Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ θα προτείνει να εκδίδονται με «ρήτρα χρεοκοπίας» όλα τα ομόλογα κρατών της Ευρωζώνης όχι μετά τον Ιούνιο του 2013, αλλά ήδη από το 2011. Με τον τρόπο αυτό, θα έχει διατεθεί στις αγορές ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ένας σημαντικός όγκος κρατικών τίτλων, η αξία των οποίων θα μπορεί να «κουρευτεί» σε περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας μιας χώρας.

Όπως αποκαλύφθηκε στις αρχές της εβδομάδας μέσω του Spiegel η γερμανική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα είναι να συνδυασθεί η καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού στήριξης μετά τη λήξη του προσωρινού τον Ιούνιο του 2013 με ένα μέτρο που θα διευκολύνει την αναδιάρθρωση χρεών όσων χωρών προσφύγουν στο μόνιμο μηχανισμό για χρηματοδότηση, προκειμένου να αποφύγουν τη στάση πληρωμών.

Το μέτρο αυτό δεν θα είναι άλλο από την ενσωμάτωση ρήτρας συλλογικής δράσης (collective action clause) σε όλα τα ομόλογα που θα εκδίδονται από κράτη της Ευρωζώνης. Με αυτή τη ρήτρα, ο αγοραστής ενός ομολόγου θα γνωρίζει εξαρχής, ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους από τον εκδότη, οι πιστωτές θα μπορούν να αποφασίσουν κατά πλειοψηφία τη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους («κούρεμα»), την επιμήκυνση διάρκειας, τη μείωση του επιτοκίου, ή ένα συνδυασμό αυτών των μέτρων, ώστε να αναδιαρθρωθεί το χρέος.

Αρχικά, η Γερμανία προσανατολιζόταν να προτείνει να ενσωματωθεί η ρήτρα συλλογικής δράσης στα ομόλογα έκδοσης μετά τον Ιούνιο του 2013, αλλά η νεότερη πρόταση του Βερολίνου αναφέρεται στο 2011! Αν υιοθετηθεί τέτοια πρόταση, η Ελλάδα θα βρίσκεται ένα βήμα πριν γίνει η πρώτη χώρα που θα υποστεί τις συνέπειες της ελεγχόμενης χρεοκοπίας α λα γερμανικά, καθώς:

n Το μνημόνιο προβλέπει, ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές για τη χρηματοδότησή της με εκδόσεις ομολόγων το αργότερο το 2012. Αυτό ήδη φαίνεται απίθανο, γι’ αυτό και έχουν αρχίσει συζητήσεις στο παρασκήνιο για επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις. ευρώ και έγκριση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων, ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

n Αν, όμως, οι νέοι τίτλοι που θα εκδώσει η Αθήνα ενσωματώνουν υποχρεωτικά τη ρήτρα αναδιάρθρωσης χρέους, θα είναι κάτι περισσότερο από απίθανο να βρεθούν επενδυτές που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα το 2012, ενώ και τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν η χώρα προσφύγει με επιτυχία στην αγορά, θα πρέπει να δανεισθεί με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια.

n Ουσιαστικά, οι γερμανικές προτάσεις προοιωνίζονται ένα εφιαλτικό μέλλον για την Ελλάδα και τις άλλες ασθενείς χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Η χώρα μας θα διατηρηθεί, εάν υιοθετηθούν, εκτός αγοράς για πολλά χρόνια και θα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί χρηματοδότηση από το μόνιμο μηχανισμό με επαχθείς όρους και με σχεδόν πλήρη εκχώρηση των αποφάσεων για την οικονομική πολιτική στην τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτές τις προτάσεις προετοιμάζεται αυτές τις ημέρες. Σε σύσκεψη που έγινε προχθές στο Μαξίμου ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το ελληνικό σχέδιο-αντίδοτο στις προτάσεις της Γερμανίας, το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προωθήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό προς το παρόν.

Για να αποκτήσει δυναμική το σχέδιο, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες στις 6 Δεκεμβρίου, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, να ρίξει το βάρος του υπέρ των ελληνικών θέσεων. Παράλληλα, θα γίνει στο διπλωματικό παρασκήνιο προσπάθεια να συμφωνηθεί κοινή στάση των χωρών της περιφέρειας έναντι της Γερμανίας.

Όμως, το Βερολίνο δείχνει περισσότερο από ποτέ αποφασισμένο όχι απλώς να μεταφέρει στους κερδοσκόπους των αγορών βάρη, προκειμένου να προστατευθούν οι φορολογούμενοι, όπως ισχυρίζεται η καγκελάριος Μέρκελ, αλλά να φορτώσει με τέτοια βάρη τις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας, ώστε τελικά να «σπάσουν πλάτες», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Αυτό εκ των πραγμάτων θα μετατρέψει την περιφέρεια της Ευρωζώνης σε οικονομική ζώνη των.. ζόμπι, που θα παραμένουν μεν στο ευρώ, αλλά θα βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, με τεράστιες εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας και με συνεχή ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης για να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική σαφούς διαχωρισμού της Ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες, που εφαρμόζεται από το Βερολίνο με τακτικές.. κεραυνοβόλου πολέμου, οι χώρες της περιφέρειας θα είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ




Αν θέλει κάποιος να δει τα έλατα που βρίσκονται σ’ αυτή τη λίμνη θα πρέπει να κάνει μια βουτιά, αφού βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της. Το παράξενο αυτό θέαμα, το οποίο βρίσκεται στο νότιο μέρος του Καζακστάν, σε υψόμετρο δύο χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει γίνει πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες.


Η επιφάνειά της λίμνης έχει μήκος περίπου 400 μέτρα, ενώ το βάθος της σε κάποια σημεία φτάνει τα 30 μέτρα. Σχηματίστηκε πριν από έναν αιώνα, όταν ένας σεισμός στην περιοχή προκάλεσε μεγάλες κατολισθήσεις βράχων που δημιούργησαν ένα φυσικό φράγμα στο δρόμο ενός ποταμού. Τα νερά του ποταμού γέμισαν τη λεκάνη που σχηματίστηκε, δημιουργώντας τη λίμνη Kaindy.
Η λίμνη έπνιξε τα έλατα που βρίσκονταν στη περιοχή εκείνη με αποτέλεσμα οι κορμοί να υψώνονται πάνω από το νερό. Το φαινόμενο αυτό έγινε πρόσφατα με αποτέλεσμα τα δέντρα να παραμένουν ζωντανά.

Τον χειμώνα, οι «δύτες των πάγων» όπως αποκαλούνται, βουτάνε στη Kaindy για να θαυμάσουν τους βυθισμένους κορμούς κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της.

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΦΕΡΝΕΙ......ΧΡΗΜΑ


"Ο Ανδρέας Βγενόπουλος εξαπατά τους μετόχους της MIG, έχοντας δημιουργήσει μια πυραμίδα που αν αποκαλυφθεί θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την εποχή της μεταπολίτευσης" κατήγγειλε ο...
πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Απόστολος Βεντούρης.

Με συνέντευξη-ποταμό στην εφημερίδα Metro αλλά και από τηλεοπτικής του εμφάνισης, ο κ. Βεντούρης βάλλει κατά Βγενόπουλου, προσθέτοντας και τη δική του -βαρύνουσας σημασίας- φωνή σε αυτές που όλο το τελευταίο διάστημα ζητούν να λυθεί το μυστήριο Βγενόπουλου. Συγκεκριμένα, να δημοσιοποιήσει επιτέλους τι ποσοστό έχει στη MIG, πότε και πώς το απέκτησε, ποια περιουσιακά στοιχεία είχε πριν τη MIG και ποια τώρα, πώς έχουν κινηθεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί κλπ. Με άλλα λόγια, να ισχύσουν και για τον ίδιο τα όσα προκλητικά ζητά στις δημόσιες τοποθετήσεις του, έχοντας αναγορεύσει εαυτόν σε κριτή του πολιτικού συστήματος και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Στη αποκαλυπτική του συνέντευξη, ο κ. Βεντούρης αναφέρει ότι: «Η περίπτωση του κ. Βγενόπουλου είναι κραυγαλέο παράδειγμα πλημμελούς εφαρμογής των νόμων. Αυτά που κάνει ο κ. Βγενόπουλος και περνούν απαρατήρητα θα είχαν οδηγήσει άλλους στη φυλακή για πολλά χρόνια».

Ο κ. Βεντούρης ζητά την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διερωτώμενος "αν δεν ξέρει η Επιτροπή τι σημαίνει χειραγώγηση αγοράς, τότε ποιος ξέρει;"

Τον κατηγορεί επίσης ότι κάνει δημόσιες σχέσεις με τα λεφτά άλλων και προβλέπει ότι θα υποχρεωθεί τελικά να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις και «τότε θα φανεί το μέγεθος της φούσκας, την οποία τώρα προστατεύει με τη σιωπή του».

Όλη η συνέντευξη στη METRO

«Πρόκειται για τον ορισμό της πυραμίδας» αναφέρει στη metro ο εφοπλιστής. Κάνει λόγο για χειραγώγηση μετοχών και ζητά την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αποκαλύπτει πως ο Βγενόπουλος μοιράζει χρήματα της MIG σε μέσα ενημέρωσης για να θωρακίσει την εικόνα του. Αναδεικνύει το «κόλπο» με την αγορά μετοχών από τη MIG, προκειμένου να διατηρήσει σε πλασματικά υψηλά την αξία της μετοχής.

Ρουκέτες κατά του προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου, ρίχνει ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και εκπρόσωπος της «Κέρβερος», Απόστολος Βεντούρης. «Έχουμε απευθύνει πολλά ερωτήματα στον κ. Βγενόπουλο, τα οποία δεν είχε τη στοιχειώδη ευγένεια και ευπρέπεια να απαντήσει», αναφέρει ο κ. Βεντούρης και προσθέτει ότι τα όσα έχουν εκτυλιχθεί στη MIG «στην πραγματικότητα είναι ο ορισμός της πυραμίδας». Ο κ. Βεντούρης αναφέρεται αναλυτικά σε τρεις ζημιογόνες συναλλαγές, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, πρέπει να προκαλέσουν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για την επένδυση της MIG στον Κορασίδη, την πώληση του κλάδου άρτου της Vivartia και τη «χειραγώγηση» των μετοχών της τελευταίας από τη MIG. Ο κ. Βεντούρης δείχνει αποφασισμένος να τραβήξει την ιστορία μέχρι τέλους, έχοντας έναν και μόνο στόχο. Να υπερασπιστεί τους μικρομετόχους, που δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους.

Κύριε Βεντούρη το τελευταίο διάστημα διατυπώνετε την επιμονή σας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική, κρατώντας παράλληλα διαφορετική στάση από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, τον ΣΕΕΝ. Έχετε ιδρύσει επίσης της εταιρεία ΚΕΡΒΕΡΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, μία εταιρεία για παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, με αιχμή του δόρατος την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας. Θέλετε να μας πείτε δυο-τρία πράγματα για τoν χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας καθώς και τις δραστηριότητες της CERBERUS;

Ζητάμε επίμονα την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή στο κομμάτι της ακτοπλοΐας. Υπάρχουν στο χώρο της ακτοπλοΐας πολλά παράδοξα και πολλές στρεβλώσεις, τα οποία έχουν δημιουργήσει και εξακολουθούν να δημιουργούν πολλά προβλήματα στον κλάδο, πιστεύουμε όμως ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μπουν τα προβλήματα αυτά στο τραπέζι και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Αυτό που είπατε ότι η δική μας Ένωση διαχωρίζει τη θέση της από τον ΣΕΕΝ είναι γεγονός, όπως επίσης γεγονός είναι και το ότι ο ΣΕΕΝ δεν έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει την προσπάθεια μας για εναρμόνιση. Δεν γνωρίζουμε γιατί αδρανούν, μάλλον όμως κάποιους λόγους θα έχουν. Όσον αφορά το ερώτημα σας, για την ΚΕΡΒΕΡΟΣ να σας πω ότι έχουμε εκδώσει δελτία τύπου σχετικά με τον όμιλο MIG και έχουμε απευθύνει πολλά ερωτήματα στον κ. Βγενόπουλο, τα οποία ο κ. Βγενόπουλος δεν είχε τη στοιχειώδη ευαισθησία να σχολιάσει, ούτε τη στοιχειώδη ευγένεια και ευπρέπεια να απαντήσει. Τα ερωτήματα αυτά είναι ερωτήματα που έχει κάθε άνθρωπος, κάθε επενδυτής και αφορούν την ορθότητα των επιχειρηματικών επιλογών του κ. Βγενόπουλου και θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει τον κ. Βγενόπουλο, τη MIG και τους διοικούντες αυτήν και τους ορκωτούς ελεγκτές πολύ πριν απασχολήσουν οποιονδήποτε άλλο, αλλά σε τελική ανάλυση και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Γιατί όμως τέτοια επιμονή με τον κ. Βγενόπουλο;

Δεν είναι θέμα επιμονής, αλλά μία χαρακτηριστική περίπτωση αυτού που εκφράζει η ΚΕΡΒΕΡΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, την ανάγκη προστασίας των συμφερόντων της συχνά «σιωπηλής» ή «ανήμπορης» μειοψηφίας των εταιρειών. Η MIG προχώρησε το 2007 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία είχε ύψος 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Η αύξηση αυτή διαφημίστηκε κατά κόρον και ο κ. Βγενόπουλος αναφέρεται συνήθως ως «Mr. MIG» και ως «ο ισχυρός άνδρας της MIG». Στα πλαίσια λοιπόν εντολής μετόχων του Ομίλου MIG και για την προστασία των συμφερόντων τους ξεκινήσαμε (και συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση) τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Αρχίζοντας την έρευνα, με βάση στοιχεία δημοσιευμένα και διαθέσιμα στον καθένα, πιστεύαμε και εμείς (όπως και ο κάθε επενδυτής που δεν έχει εμβαθύνει στο θέμα) ότι ο Όμιλος MIG είναι ένας μεγάλος και εύρωστος όμιλος, ότι έχει υγιή κεφαλαιουχική, μετοχική και εταιρική διάρθρωση και ότι στην ηγεσία του βρίσκεται ένας μεγαλομέτοχος πιστός στο ηθικό επιχειρείν και κινούμενος αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια της διαφάνειας. Η έκπληξη μας ήταν ομολογουμένως μεγάλη όταν η έρευνα άρχισε να αποδίδει και σύντομα οδήγησε σε σοβαρότατες υποψίες ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από την εικόνα που περιγράφω παραπάνω και την οποία εντέχνως έχει καλλιεργήσει ο ίδιος ο Όμιλος MIG και ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος. H πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Βγενόπουλος εξαπατά τους μετόχους της MIG.

Τι είναι αυτό ή αυτά που προέκυψαν από την έρευνά σας;

Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έχουν αποτυπωθεί σε ορισμένες ανακοινώσεις που περιείχαν ερωτήματα προς τον κ. Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του. Τα δελτία Τύπου αυτά έχουμε δημοσιεύσει στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας μας www.cerberusandpartners.gr. όπου και είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή ή πολίτη. Χαρακτηριστικά μπορώ να σας αναφέρω εδώ τα εξής που αφορούν ορισμένες σημαντικές συναλλαγές που έχει διενεργήσει η MIG:

Ζημιογόνες Συναλλαγές

Πρώτη περίπτωση η Επένδυση στην εταιρεία Κορασίδη. H ΜIG απέκτησε την άνοιξη του 2008 ποσοστό περίπου 56% της ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ και περίπου 59% της Elephant έναντι 22.267.000 ευρώ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «το 2008 οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 350 εκατομμύρια ευρώ». Παρά τις αισιόδοξες αυτές προβλέψεις η επένδυση αποδείχτηκε γρήγορα τεράστια αποτυχία. Έτσι, την 23/9/2009 η MIG μεταβιβάζει στην ολλανδική θυγατρική της «MIG REAL ESTATE SERBIA» (χωρίς ποτέ να αναφέρει αντί ποίου τιμήματος και πώς καταβλήθηκε αυτό) το σύνολο της συμμετοχής της στη ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ και μόλις πέντε ημέρες αργότερα συμμετέχει (μέσω της θυγατρικής της) σε αύξηση κεφαλαίου της ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ποσού 114.003.000 ευρώ!!! Μόλις μετά από τρεις μήνες η επένδυση αυτή πουλήθηκε από τη MIG, οπότε κρίθηκε ότι αξίζει μόλις 35.700.000 ευρώ και μάλιστα καταβλητέα με πίστωση πέντε (5) ετών η οποία δόθηκε, άγνωστο με ποιες εγγυήσεις, στην αγοράστρια κυπριακή εταιρεία LILAVOIS TRADING LTD. Ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι ή ο κύριος μέτοχος (beneficial owner) της εταιρείας «LILAVOIS TRADING LIMITED» και πώς έχει διασφαλιστεί η δυνατότητά της να καταβάλει το τίμημα είναι άγνωστο, αφού ο κ. Βγενόπουλος αρνείται να απαντήσει στα δικά μας ερωτήματα, αλλά και στις εύλογες απορίες των μετόχων του. Το ερώτημα παραμένει για ποιό λόγο να επενδυθούν 114 εκατομμύρια ευρώ σε μία εταιρεία η οποία σύντομα επρόκειτο να πωληθεί; Προσέξτε, μιλάμε για μια απώλεια περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ από την περιουσία των μετόχων της ΜΙG και ο Α. Βγενόπουλος σιωπά!

Δεύτερη περίπτωση η πώληση του κλάδου άρτου της VIVARTIA. Η εταιρεία αυτή είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη θυγατρική της MIG και χωρίζεται σε διαφόρους κλάδους, όπως γαλακτοκομικά, εστιατόρια, κατεψυγμένα προϊόντα κ.λπ. Προ ολίγων μηνών μεταβίβασε τον κλάδο άρτου σε μία ομάδα επενδυτών, της οποίας ηγείτο ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος ήταν ανώτατο στέλεχος της MIG καθώς και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και συγκεκριμένα διευθύνων σύμβουλος της VIVARTIA, δηλαδή της πωλήτριας εταιρείας, καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αυτή, και μόνο μετά την ολοκλήρωσή της παραιτήθηκε!

Φαίνεται λοιπόν ότι για να επιτευχθεί η συμφωνία θα έγιναν σκληρές, επίπονες, κρίσιμες και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου και του εαυτού του! Για να σοβαρολογούμε, όμως, είναι να απορεί κανείς γιατί απαξιώνει η MIG να δώσει μία εξήγηση για την προφανή αυτή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς και να διευκρινίσει αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για τις ανώνυμες εταιρείες σχετικά με τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας στα διευθυντικά της στελέχη. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε ότι κομμάτι του κλάδου άρτου ήταν και η αμερικανική εταιρεία «NONNI'S FOOD COMPANY INC». Το τίμημα για την εξαγορά της εταιρείας αυτής ανήλθε σε 196 εκατ. δολάρια, πλέον 150 εκατ δολαρίων ανάληψη δανείων δηλαδή συνολικό τίμημα 346 εκατ δολάρια, ενώ η καθαρή περιουσία της (καθαρή θέση) κατά την ημερομηνία εξαγοράς ήταν αρνητική (ναι καλά ακούσατε) κατά 56.400.000 δολάρια!!!!!. Σημειώνω ότι για τη συγκεκριμένη συναλλαγή δεν έχει δώσει η MIG/VIVARTIA τρέχοντα ή ιστορικά οικονομικά στοιχεία ούτε στις Η.Π.Α., ούτε στην Ελλάδα, ούτε καν στο διαδικτυακό τόπο www.nonnis.com, όπου παραπέμπει (με θράσος) ο Όμιλος MIG για πληροφορίες! Αλλά δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί κινδυνεύουμε να κουράσουμε τους αναγνώστες σας.

Τρίτη περίπτωση η χειραγώγηση μετοχών της VIVARTIA από τη μητρική MIG. Η εταιρεία MIG είναι μια εταιρεία συμμετοχών. Κάθε τρίμηνο εκδίδει ισολογισμό ή λογιστική κατάσταση όπως λέγεται, στον οποίο ενοποιεί και τα οικονομικά στοιχεία και των θυγατρικών της εταιρειών. Τις εταιρείες αυτές είναι υποχρεωμένη να αποτιμήσει στην εύλογη αξία τους. Στην περίπτωση της VIVARTIA η ΜΙG αποτιμούσε μέχρι την 30.6.2010 λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματιστηριακή της αξία... ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, όμως, κάθε τρίμηνο, λίγες ή περισσότερες ημέρες πριν από τη λήξη του, η μητρική MIG αγόραζε μετοχές της θυγατρικής, ανεβάζοντας έτσι την τιμή της ή διατηρώντας την σε πλασματικά υψηλά επίπεδα ώστε μετά να την αποτιμά στα βιβλία της στην αυξημένη αξία... Και μάλιστα την ίδια στιγμή που η MIG είχε φτάσει να κατέχει πάνω από 90% του μετοχικού κεφαλαίου της VIVARTIA έτσι ώστε να είναι πρακτικά αδύνατη η λειτουργία ομαλής αγοράς στο Χρηματιστήριο για τη μετοχή αυτή, αφού αυτή δεν είχε διασπορά ούτε εμπορευσιμότητα δηλαδή «ενεργό αγορά με τιμές που αντιπροσωπεύουν πραγματικές και συχνές συναλλαγές σε καθαρά εμπορική βάση».

Και τι έχει κάνει για όλα αυτά η Εποπτική Αρχή της Κεφαλαιαγοράς;

Πράγματι διερωτάται ο κάθε καλόπιστος επενδυτής, επιχειρηματίας ή απλός πολίτης της Ελλάδας του 2010 όπου υποτίθεται ότι κάποια πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν σε τάξη και οι νόμοι να τηρούνται: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που είναι αρμόδια για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν έβλεπε ούτε βλέπει αυτά που βλέπουμε εμείς;
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ξέρει τι σημαίνει χειραγώγηση αγοράς; Αν δεν ξέρει η Επιτροπή ποιος τελικά ξέρει; Αν δεν ξέρει η Επιτροπή τότε γιατί υπάρχει; Αν δεν ξέρει η Επιτροπή τότε γιατί πληρώνεται; Η ΕΚ έχει λάβει όλα τα δελτία Τύπου με τα πορίσματα και τα ερωτήματά μας από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκαν. Απομένει λοιπόν να απαντήσει τι ενέργειες έχει κάνει για όλα αυτά, εάν τηρήθηκε η ισχύουσα νομοθεσία, η εάν αυτή δεν ισχύει για τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

«Η MIG είναι ο ορισμός της πυραμίδας»

Στη Γενική Συνέλευση της MIG πριν από λίγους μήνες και πάλι στη Γενική Συνέλευση της Marfin Popular Bank μόλις την περασμένη εβδομάδα προέκυψε ότι οι μέτοχοι στηρίζουν τον Α. Βγενόπουλο. Εσείς τι έχετε να πείτε για αυτό;

Στην πραγματικότητα είναι ο ορισμός της πυραμίδας. Στο δελτίο τύπου μας της 8 Σεπτεμβρίου 2010 αναφερθήκαμε αναλυτικά στις εξουσιοδοτήσεις για συμμετοχή στις συνελεύσεις της ΜIG και στον τρόπο με τον οποίο ο Α. Βγενόπουλος τις αποσπά από τους μετόχους και ρωτήσαμε τα εξής:

Ποιος λόγος υπάρχει τελικά να ακολουθείται αυτή η πρακτική από τους μετόχους; Μήπως αυτή η πρακτική έχει τις ρίζες της σε μετοχοδάνεια με ευνοϊκούς όρους; Μήπως τελικά δεν είναι μόνο η περίφημη Rassadel που συνδέεται με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου που πήρε δάνειο με προνομιακούς όρους για την απόκτηση μετοχών MIG, αλλά υπάρχουν και άλλοι πολλοί μέτοχοι, όπως ακουγόταν έντονα το 2007; Μήπως δηλαδή η πολυδιαφημισμένη και πρωτόγνωρη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG τον Ιούλιο του 2007 βασίζεται τελικά σε μετοχοδάνεια;

Πιστεύουμε ότι οι εξουσιοδοτήσεις αυτές (τις οποίες δεν νομίζουμε να έχει δει κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο) είναι αποτέλεσμα εγκλωβισμού των μετόχων και όχι ένδειξη εκτίμησης για το έργο του κ. Βγενόπουλου ούτε έγκριση και επιβράβευση των επιτυχιών του, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως ανύπαρκτες. Επειδή η σημερινή αξία των μετοχών των μετόχων είναι περίπου το 1/10 της αρχικής επένδυσης, οι μέτοχοι έχουν το δίλημμα: να δώσουν τα λεφτά ή την εξουσιοδότηση; Και προτιμούν να δώσουν την εξουσιοδότηση.

Όμως, η επιλογή αυτή δεν είναι στα χέρια μόνο των μετόχων και του κ. Βγενόπουλου. Είναι αρμοδιότητα των τραπεζικών εποπτικών αρχών, της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Τι εξασφάλιση έχει η Marfin Egnatia Bank, όταν η αξία των μετοχών για την αγορά των οποίων έχει δανείσει, έχει πέσει στο 1/10 του δανείου; Εάν η Μarfin Egnatia Bank αγνοεί τις εποπτικές της υποχρεώσεις και μένει ακάλυπτη, τι έλεγχο υφίσταται; Τα χρήματα των καταθετών της κινδυνεύουν, δεν είναι δικά της!

Δηλαδή τελικά προσπαθείτε να μας πείτε ότι η εταιρεία σας έχει αναλάβει το έργο των αρχών; Δεν είναι λίγο υπερβολικό αυτό;

Ακούγεται υπερβολικό και θα έπρεπε να είναι υπερβολικό, δυστυχώς όμως δεν είναι.
Υπάρχει σωρεία παρανομιών και κανείς δεν αντιδρά. Στα δελτία Τύπου μας έχουμε αναφερθεί και έχουμε θέσει ερωτήματα για ασυνήθιστες (για να πω το πιο ήπιο) διαδρομές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης, για απαγορευμένες συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, για χειραγώγηση μετοχών και για διάφορα άλλα για τα οποία ο μέσος επενδυτής ή ο ανώνυμος επιχειρηματίας θα είχαν βρει τον μπελά τους άσχημα.
Η περίπτωση του κ. Βγενόπουλου είναι κραυγαλέο παράδειγμα πλημμελούς εφαρμογής των νόμων. Αυτά που κάνει ο κ. Βγενόπουλος και περνούν απαρατήρητα θα είχαν οδηγήσει άλλους στη φυλακή για πολλά χρόνια.

Αυτά που μας λέτε είναι πολύ σοβαρά. Δεν φοβάστε ότι ο 'Oμιλος MIG ή ο κ. Βγενόπουλος θα σας κάνουν μήνυση;

Ο Όμιλος MIG και ειδικά ο κ. Βγενόπουλος αποφεύγουν επιμελώς μέχρι σήμερα να απαντήσουν στα ερωτήματα που τους θέτουμε και τούτο διότι δεν έχουν τι να πουν. Ίσως βέβαια κατά βάθος να συμφωνούν μαζί μας και να ντρέπονται να το πουν.

Έίναι γεγονός ότι έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει κάποιες μηνύσεις εναντίον μου. Έχω λάβει γνώση της μίας από αυτές και μπορώ να σας πω ότι τόσο ο νομικός μου σύμβουλος όσο και εγώ εκτιμούμε ότι είναι φλύαρη, αόριστη και μονότονη και ότι την έκανε «για τα μάτια του κόσμου» και όχι επειδή πιστεύει ότι θα γίνει δεκτή. Είμαι σίγουρος ότι φοβάται να συζητήσει τα θέματα αυτά δημοσίως σε δικαστήριο και εκτιμώ ότι τελικά από το φόβο του θα κάνει πίσω.
Στην μήνυση αυτή ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Βγενόπουλος θεωρεί ότι τα ερωτήματα που απευθύναμε στη MIG συνιστούν αήθη επίθεση που σκοπό έχει να πλήξει την MIG σε αντίθεση με το συνεχιζόμενο δικό του σιωπητήριο γύρω από τα θέματα αυτά που προφανώς είναι πιο ωφέλιμο για τους μετόχους της MIG.
Να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με δική του δήλωση είναι «υπηρέτης των μετόχων», ίσως όμως τελικά να μην του αρέσει η δουλειά του. Συμβαίνουν αυτά...

Οι απόψεις σας βρίσκονται πάντως σε μεγάλη αντίθεση με όσα πιστεύει ο κόσμος για τον κ. Βγενόπουλο. Και δεν είναι μόνο ότι τα πιστεύει. Το έχει κάνει και πράξη με την εμπιστοσύνη που του δείχνει.

Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι πολλές φορές αυτοί που κοροϊδεύουν, που εκμεταλλεύονται, που εξαπατούν είναι ευπαρουσίαστοι, ευχάριστοι, γλυκομίλητοι, έχουν σοβαρό και περισπούδαστο ύφος, έχουν πολλές γνώσεις ή αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν και έτσι καταφέρνουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των γύρω τους.
Όταν οι γύρω τους καταλάβουν την πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές είναι πια αργά. Εγώ πιστεύω ότι έτσι είναι και ο κ. Βγενόπουλος. Έχει καταφέρει να είναι ο Mr. MIG ενώ έχει ψίχουλα από μετοχική άποψη, έχει καταφέρει να στριμώξει τους μετόχους που ενδεχομένως να έχουν δανειστεί μέσω της Μarfin Egnatia Bank και να τους αποσπά εξουσιοδοτήσεις, έχει καταφέρει μέσω των αποφάσεών του η MIG να χάσει τα λεφτά που του εμπιστεύθηκαν οι μέτοχοι και την ίδια στιγμή να μας μιλάει για το όραμά του και να δίνει συμβουλές σε όλο τον κόσμο για όλα τα θέματα, έχει καταφέρει δηλαδή να αποκτήσει δημόσιο λόγο ενώ δεν έχει τίποτα να πει.
Ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας μικρομέτοχος με ύφος και υπεροψία δυσανάλογα τους μεγέθους του, ενώ σαν επιχειρηματίας έχει αποτύχει παταγωδώς, ενώ θα έπρεπε να ελέγχεται για μία σειρά από παράνομες ή αμφιλεγόμενες πράξεις, αυτός επειδή είναι καλός δημοσιοσχεσίτης έχει επιδιώξει μεθοδικά και σε μεγάλο βαθμό έχει καταφέρει να χτίσει ένα προφίλ «λαοφίλητου ηγέτη». Με τη βοήθεια αυτού του προφίλ εμφανίζεται να δίνει συμβουλές στους πάντες και να έχει γνώμη επί παντός του επιστητού, να κάνει μηνύσεις και αγωγές σε όποιον του φέρει αντίρρηση και ταυτόχρονα καταφέρνει να κρύβεται πίσω από το ίδιο προφίλ και να μην απαντάει στις ερωτήσεις που τον «καίνε».
Έχει στήσει μία ωραία μηχανή, έχει φτιάξει γύρω του και μία ομάδα που φαίνεται συμπαγής και διαχειρίζονται όλοι μαζί τα λεφτά της τράπεζας και τα λεφτά των μετόχων με την… επιτυχία που όλοι γνωρίζουμε.
Αν τα έκανε αυτά κάποιος χωρίς το ταλέντο του κ. Βγενόπουλου στις δημόσιες σχέσεις και στη δημιουργία μιας δημόσιας εικόνας γνωρίζουμε ποια θα ήταν η τύχη του. Αλλωστε, δαπανά για τον σκοπό αυτό τα χρήματα των μετόχων της MIG χορηγώντας πλουσιοπάροχα τις εφημερίδες και πάσης φύσεως έντυπα και μέσα πληροφόρησης, θωρακίζοντας την τεχνητή εικόνα του.
Εξ άλλου και η ενασχόληση με τον λαϊκής βάσης Παναθηναϊκό είναι προς την ίδια κατεύθυνση, αφού έχει σαν στόχο να προβάλει, να εξωραΐσει και προστατεύσει τη δημόσια εικόνα του στον ευρύτατο κύκλο ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε, τώρα που σιγά - σιγά τα λεφτά τελειώνουν, αν η ομάδα θα εξακολουθήσει να είναι συμπαγής ή εάν θα παρατηρηθούν διαρροές.
Όσο και αν του είναι δύσκολο, όσο και αν τον ενοχλεί, όσο και αν αισθάνεται αδικημένος ή στριμωγμένος, ο κ. Βγενόπουλος θα υποχρεωθεί τελικά να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις και τότε θα φανεί το μέγεθος της φούσκας την οποία τώρα προστατεύει με τη σιωπή του. Τουλάχιστον σε αυτό θα είναι πραγματικά κορυφαίος.

Επιβάλλεται άμεσος έλεγχος των εποπτικών αρχών

Αλλά για να γίνει αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ειδικές διατάξεις του νόμου που επιβάλουν την διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στη MIG.
Τον έλεγχο αυτόν μπορεί να τον ζητήσει είτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είτε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, δυνάμει ειδικών διατάξεων του νόμου περί Ανώνυμων Εταιρειών ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Αλήθεια, πώς κρίνετε την ενασχόληση του κ. Βγενόπουλου με τον Παναθηναϊκό;

Ο κ. Βγενόπουλος εκμεταλεύεται την αγάπη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, δίνοντάς τους υποσχέσεις ότι θα αγοράσει την ομάδα και ότι θα κάνει μεγάλες μεταγραφές. Τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα για να γλιτώσει από τον άμεσο έλεγχο των εποπτικών αρχών και να θωρακίσει την εικόνα του.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More