ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ως επίσημη αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης στα Βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας από Ίωνες ναυτικούς περίπου το 800 π.Χ. Από την Σινώπη ερευνητές ίδρυσαν άλλες πόλεις. Η κυριότερη αυτών των πόλεων ήταν η Τραπεζούντα το 783 π.Χ.
Από αιώνες οι κάτοικοι των μερών αυτών, οι Πόντιοι -όπως λέγονται μέχρι σήμερα- κράτησαν τις παραδόσεις τους τόσο στη γλώσσα (σε πολλές περιπτώσεις διατηρούν φράσεις των αρχαίων Ελληνικών) όσο και στη θρησκεία, στο χορό και στα τραγούδια τους.


ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ - ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ

Οι Πόντιοι είναι ξακουστοί και για τα ακριτικά τραγούδια τους. Ωστόσο, ο χορός που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο αρχέγονος ένοπλος, πολεμικός χορός, ο Πυρρίχιος.


Χορεύοντας Πυρρίχιο σώζεται ο νεογέννητος Δίας

Πολύ πριν το αντάμωμα του ανθρώπου με την ιστορία, την εποχή που Τιτάνες, θεοί και ήρωες ευδαιμονούσαν σε αυτόν τον τόπο, πάνοπλοι Κουρήτες στο Ιδαίο Άντρο, χόρεψαν τον πυρρίχιο χορό χτυπώντας με τα δόρατα τους την γη, δημιουργώντας εκκωφαντικό θόρυβο που κάλυψε το κλάμα του νεογέννητου Δία, σώζοντας τον έτσι από τον αδηφάγο Κρόνο.

Μια άλλη εκδοχή θέλει την θεά Αθηνά να χορεύει τον ενόπλιο χορό, σείοντας την ασπίδα και το δόρυ της στιγμές μετά την γέννηση της από το κεφάλι του πατέρα της, Δία. Τον ίδιο χορό λέγεται ότι χόρεψε και μετά την συντριβή των Τιτάνων και την αιώνια φυλάκιση τους στα Τάρταρα. Η ίδια θεά στην Ιωλκό πρόσφερε ως δώρο-όπλο τον πυρρίχιο στους Αργοναύτες, στο ξεκίνημα της εκστρατείας τους.

Σύμφωνα με άλλους μύθους η γέννηση του πυρρίχιου συντελέστηκε κάτω από τα αιματοβαμμένα τείχη της Τροίας. Ήταν λένε ο Νεοπτόλεμος-Πύρρος, ο γιος του ημίθεου Αχιλλέα που επαρμένος από χαρά για το θάνατο του Ευρύπυλου τον πρωτοχόρεψε.

Στην επικρατέστερη εκδοχή του μύθου, ήταν ο Κουρήτης Πύρριχος που όταν αντίκρισε το νεκρό σώμα του Πατρόκλου, συντετριμμένος από την οδύνη και τον πόνο, άρχισε να ταλαντεύεται στην αρχή αργά και πονεμένα και στη συνέχεια έντονα και ρυθμικά μετατρέποντας τη θλίψη του σε οργή και ξέσπασμα για τον άδικο θάνατο του φίλου του. Οι συμπολεμιστές του, παρασύρθηκαν από τον ρυθμό και εκείνο το βράδυ γύρω από τις αναμμένες φωτιές κάτω από τα τείχη της Τροίας, γεννήθηκε ο άγριος χορός που ονοματίστηκε από τα πυρρά μαλλιά του πρωτοχορευτή του....

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένας αρχαίος αστρονόμος καταγόταν από τον Πόντο: ο Ηρακλείδης ο Πόντιος.

Φιλόσοφος και επιστήμονας του 4ου αιώνα π.Χ., από την Ηράκλεια του Πόντου. Ήταν μαθητής του Σπεύσιππου και του Πλάτωνα. Ο Ηρακλείδης ο Πόντιος είχε μαθητεύσει στην Ακαδημία τού Πλάτωνα. Βρήκε ότι η γωνιακή απόσταση του Ερμή και της Αφροδίτης από τον Ήλιο είναι πάντα μικρότερη από κάποιο όριο. Αυτό το γεγονός σωστά ερμηνεύτηκε από τον ίδιο, πως οφείλεται στο ότι και οι δύο πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο και όχι γύρω από την Γη. Για να εξηγήσει τις ημερήσιες κινήσεις των ουρανίων σωμάτων δέχτηκε ότι η Γη περιστρέφεται και η ίδια γύρω απ’ τον άξονά της.


ΦΡΙΞΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗ

Στο ταξίδι του Φρίξου και της Αργοναυτικής εκστρατείας βρίσκονται οι απαρχές της ιστορίας του Πόντου. Περιοχής Ιωνική, η οποία διασχίζεται από την οροσειρά του Παρυάδρου, που αποτελεί συνέχεια του ορεινού όγκου του Καυκάσου. Κυριότεροι ποταμοί του είναι ο Άλυς, ο Ίρις. Ο Λύκος και πλήθος παραποτάμων, καθώς και μικρότεροι ποταμοί, όπως είναι ο Φάσις προς την Κολχίδα, και ο γνωστός από τον μύθο των Αμαζόνων Θερμοδόντας.
Από την αρχαιότητα ο Εύξεινος Πόντος υπήρξε μια καθαρά Ελληνική θάλασσα, η σύνδεση μάλιστα με την αρχαία Ελλάδα βυθίζεται μέσα στην σφαίρα της μυθολογίας και πιο συγκεκριμένα αρχίζει με την ιστορία του Φρίξου και της Έλλης.

Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι μέχρι τότε υποταγμένενες στους Πέρσες Ελληνικές αποικίες απελευθερώνονται από τον ίδιο τον Μ. Αλέξανδρο, ο οποίος καταλύοντας την Περσική Αυτοκρατορία, ιδρύει την δική του. Δυστυχώς όμως μετά τον θάνατό του το κράτος κατακερματίζεται διότι οι επίγονοί του πολεμούν μεταξύ τους για το ποιος τελικά θα κυριαρχήσει και θα κρατήσει το μεγαλύτερο τμήμα της τεράστιας εκτάσεως που κάλυπτε το κράτος αυτό.
Εκμεταλλευόμενος τους πολέμους μεταξύ των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Μιθριδάτης ο Κτίστης καταφέρνει να ιδρύσει το βασίλειο του Πόντου το 301 π.Χ.


ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ ΣΤ΄ ΕΥΠΑΤΩΡ
Ακολουθεί η δυναστεία των Μιθριδατών με κορυφή τον πιο γνωστό από αυτούς, τον Μιθριδάτη Μέγα, τον Ευπάτορα.
Επί του Μιθριδάτη του Ευπάτορα το κράτος του Πόντου είχε έκταση από την Βιθυνία μέχρι τον Κιμμέριο Βόσπορο (κερτς) και είχε πληθυσμό κατά ένα μεγάλο μέρος βαρβαρικό, που το αποτελούσαν διάφορα φύλα, τα οποία μιλούσαν 22 γλώσσες

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More