ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Ολόκληρη η επιστολή Μητρόπουλου προς Παπανδρέου έχει ως εξής:

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ.Γεώργιο Παπανδρέου

ΚΟΙΝ.: κ. Σωκράτη Ξυνίδη, Γραμματέα Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ

Σύντροφε Πρόεδρε,

Είστε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τις απαρχές του και βουλευτής του επί μία 30ετία περίπου, διατελέσατε επί πολλά χρόνια Υπουργός και επομένως έχετε την καλύτερη δυνατή γνώση τής πολιτικής ανθρωπογεωγραφίας του Κινήματος.

Εξάλλου, λόγω της συχνής μας επικοινωνίας, κυρίως κατά την περίοδο της Αντιπολίτευσης (1974-1981), γνωρίζετε πολύ καλά τις σταθερές μου απόψεις για τις ιδεολογικές και προγραμματικές προτεραιότητες του Κόμματος που ενταχθήκαμε και το οποίο είχε ως σκοπό να αλλάξει το εξαρτημένο, μεταπρατικό, ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα της υπερσυσσώρευσης με δημοκρατικές διαδικασίες, αυξανόμενη λαϊκή συμμετοχή, κοινωνική οικονομία και εθνική αυτονομία. Τις απόψεις μου αυτές προσπαθώ να εκσυγχρονίζω σύμφωνα με τη δική μου θεώρηση της συγκυρίας, χωρίς όμως να χάνω τον στρατηγικό αυτό στόχο, που θεωρώ condicio sine qua non της ευημερίας του λαού μας και της αναβάθμισης του κοινωνικού μας σχηματισμού στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας.

Έτσι, έπαιρνα πάντοτε θέση κριτικής υποστήριξης ή και ανοικτής διαφωνίας με τις βίαιες εξουσιαστικές και «πρόθυμες» συστημικές προσαρμογές, που οι Κυβερνήσεις του Κινήματος ακολούθησαν (ιδίως από την εκσυγχρονιστική περίοδο και εντεύθεν, οπότε μπήκαν οι βάσεις της πιστωτικής υπερεπέκτασης και της αναντίλεκτης υποδούλωσης της χώρας στους καταπλεονεκτικούς κανόνες της ΟΝΕ).

Στο δίλημμα να γίνω επαγγελματίας πολιτικός «παντός καιρού» (που και τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό θα διακηρύσσει, αλλά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές πιστά θα εφαρμόζει) ή να εκφράζω ελεύθερα τις απόψεις μου, με οποιοδήποτε τίμημα, προτίμησα το δεύτερο.

Το ότι το ΠΑΣΟΚ κατέκρινε τα καθεστώτα της κομματικοκρατικής ταξικότητας του υπαρκτού σοσιαλισμού, από τη σωστή θέση τής προώθησης του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού μέσω της κοινωνικής οικονομίας, της λαϊκής συμμετοχής και της κοινωνικής απελευθέρωσης («τρίτος δρόμος»), προσέλκυσε πολλά ελπιδοφόρα πνεύματα και αγωνιστές, που τώρα το έχουν εγκαταλείψει λόγω των παραμορφωτικών συστημικών προσαρμογών. Προϊούσης της εξουσιαστικής διαθεσιμότητας τής κυβερνώσας ομάδας, οι Οργανώσεις του Κινήματος έπαυσαν να υπάρχουν ως συνελεύσεις του λαού στις τοπικές κοινωνίες και αντικαταστάθηκαν από έναν εξουσιαστικό-εκλογικό μηχανισμό με αναρίθμητα πολιτικά γραφεία, όπου, με εργαλείο τον σταυρό προτίμησης, θεμελιώνεται η διαφθορά των πολιτικών σχέσεων και η συναλλακτική φύση της Πολιτικής Λειτουργίας και προετοιμάζεται το πρόγραμμα εξαγοράς των Κυβερνήσεων εκ μέρους του ξένου επιχειρηματικού κεφαλαίου. Το Κόμμα έγινε πλέον, όπως θα έλεγε και ο Κόλιν Κράους, ένα «Κόμμα-έλλειψη», όπου πέριξ του Προέδρου περιφέρονται πολλοί σύμβουλοι, Έλληνες και ξένοι, που αγνοούν τις ιδιαιτερότητες της χώρας και εκπροσωπούν ανομιμοποίητες, δημοκρατικά, αντιλήψεις και συμφέροντα.

Επειδή ήλπιζα ότι οι συλλογικές εγχαράξεις των χρόνων της αρυτίδωτης νιότης θα σας είχαν επηρεάσει επαρκώς, ώστε, τώρα, που το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα παρουσίασε τις δογματικές του αγκυλώσεις και τις πρακτικές του αστοχίες, να τις επαναφέρετε στην πολιτική πράξη, διαπιστώνοντας και τη μεταστροφή που παρατηρείται σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και επειδή μου το ζητήσατε ως φίλος, σας υποστήριξα κατά τις εσωκομματικές εκλογές για να αναδειχθείτε Πρόεδρος του Κινήματος. Το ίδιο έπραξα και μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2007, όταν υιοθετήσατε τα σωστά συνθήματα για την αυτονομία της Πολιτικής Λειτουργίας έναντι των εγχώριων οικονομικών ομίλων και διακηρύξατε την πρώτιστη ανάγκη τής λαϊκής συμμετοχής, χωρίς να παραλείψετε ότι για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται η αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας με ένα Νέο Σύμφωνο Πράσινης Ανάπτυξης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής.

Με την άρνησή σας να απαντήσετε στις επιστολές μου, με τις οποίες σας καλούσα (μαζί με άλλους -αξιότερους από εμένα- συντρόφους) να επεξεργαστούμε, μέσω συγκροτημένων συνεδριακών διαδικασιών, ένα ευκρινές και διαβαθμισμένο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης και τις πολιτικές ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους, πολύ περισσότερο δε, με τη γνωστοποίηση των συνδυασμών (ενόψει των εκλογών της 4-10-2009), υποψιάστηκα ότι το ΠΑΣΟΚ, από πλευράς υποκειμενικού δυναμικού, θα κινηθεί πλέον σε κεντροδεξιές νεοφιλελεύθερες θέσεις, αφού είναι γνωστό ότι πολλά από τα νέα του στελέχη (όσα -τέλος πάντων- μπορεί να έχουν και απόψεις) απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τις μορφές της κοινωνικής οικονομίας και είναι υπέρ της αγοραίας διευθέτησης των κοινωνικών πραγμάτων. Αλλά με τη σύνθεση της Κυβέρνησης, συνειδητοποίησα ότι σίγουρα θα εφαρμόσει πολιτικές που βρίσκονται δεξιότερα της προηγούμενης Κυβέρνησης (που είχε και κάποιες κρατικοπαρεμβατικές αναστολές) και ότι θα τηρήσει πιστά τις οδηγίες του νεοφιλελεύθερου διευθυντηρίου της ΕΕ, που αναπτύσσει πλέον την πολιτική της κοινωνικής αντεπανάστασης.

Η πεποίθησή μου αυτή εδραιώθηκε περαιτέρω, όταν με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι εναλλακτικές λύσεις ανανέωσης των ομολόγων του χρέους απορρίπτονται και ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί με υπερβάλλουσα προθυμία τις εντολές των εκπροσώπων των δανειστών μας. Οδυνηρό ξάφνιασμα επίσης ένιωσα όταν, ακόμη και στενοί σας σύμβουλοι και διαπρεπείς οικονομολόγοι (μεταξύ των οποίων και ο Τζέημς Κ. Γκαλμπρέιθ) δημοσιοποίησαν ότι σας συμβούλευσαν να λάβετε διαφορετικά μέτρα και συνέστησαν στον Ελληνικό Λαό, αλλά και στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς (κυρίως του Νότου), να ξεσηκωθούν, αφού η λαϊκή κινητοποίηση είναι το μόνο όπλο που τρομάζει την αλληλοτροφοδοτούμενη στελεχιακά από τις Αγορές Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το καταπλεονεκτικό Μνημόνιο, η νέα αυτή θανατηφόρα «ζώνη αγνότητας» των «νέων Σταυροφόρων» του τραπεζικού κεφαλαίου (που «αποπληθώρισε» την τιμή της εργασίας, αλλά ανέβασε στα ύψη την αξία των αγαθών και τα επιτόκια του διεθνούς δανεισμού της χώρας), είναι τόσο αντι-κοινωνικό, που επέσυρε ακόμη και τις διαμαρτυρίες τού θεματοφύλακα του διεθνούς οικονομικού συστήματος Ντομινίκ Στρος Καν, που αξίωσε από τους Ευρωπαίους για λογαριασμό μας διπλάσιο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής και αποπληρωμής των δανείων, καθώς και χαμηλότερο τόκο !!

Δεν φτάνει που οι γερμανικής επίνευσης άκαμπτοι κανόνες της ΟΝΕ επιδεινώνουν εις βάρος της χώρας μας το ισοζύγιο του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου, σταθεροποιώντας τις ροές του ακριβού δανεισμού μας προς τις βιομηχανίες της Κεντρικής Ευρώπης (κάτι που δεν αντιλήφθηκαν οι νεοσυντηρητικοί εκσυγχρονιστές του υπερτιμημένου για τους Έλληνες ευρώ και της ανάπτυξης της εικονικής οικονομίας)˙ δεν εξαρκεί που ο Ελληνικός Λαός αιμοδοτεί από τη φτώχεια του την ανεργία στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες, αλλά οι δανειστές μας απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε και ο Τζέημς Κ. Γκαλμπρέιθ (με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 27-6-2010-ένθετο Le Monde Diplomatique) «να διαλύσει το Κοινωνικό Κράτος». Αυτές οι απαιτήσεις, πλέον, υλοποιούνται, όπως έδειξαν οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό Σύστημα, αλλά και στη συνάρτηση του Εργασιακού-Ασφαλιστικού εν γένει. Κατακτήσεις ενός αιώνα καταργούνται σε μια στιγμή τού νεοφιλελεύθερου χρόνου(!!) και επιστρέφουμε σε συνθήκες προδημοκρατικής εποχής.

Η προθυμία μας, μάλιστα, για αντικοινωνικές προσαρμογές έφτασε σε τέτοιο σημείο, που αποδεχθήκαμε, πρώτοι απ’όλους τους Ευρωπαίους, τον ανήκουστο όρο περί αυξήσεως των δαπανών για συντάξεις όχι περισσότερο από το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, με διπλάσιους ίσως των σημερινών συνταξιούχους, οπότε η σύνταξη θα μεταβληθεί σε «αντίδωρο». Το ΠΑΣΟΚ, διαγράφοντας όσα έλεγε για την καταλήστευση των αποθεματικών του Ασφαλιστικού Συστήματος και για την επούλωση των άλλων χρόνιων πληγών του, αποδέχθηκε ρυθμίσεις για τα επόμενα 50 χρόνια(!!), παρότι η επιτήρηση και τα σχετικά κείμενα είναι ονομαστικά τριετούς διάρκειας !!

Αυτή η παραδοχή συμβολίζει την παντελή μετάλλαξη της ιδέας για το Κοινωνικό Κράτος που είχε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, του οποίου οι σημερινοί αρμόδιοι Υπουργοί προσπαθούν να προβάλλουν ορισμένες αγκυλώσεις και παρατυπίες, που οι ίδιοι ανέχτηκαν (αν δεν δημιούργησαν) κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής τους, ώστε, μαζί με τους φροντιστηριακά στηριζόμενους δημοσιολόγους των συμφερόντων που κάποτε εσείς καταγγείλατε ότι υπονομεύουν την αυτονομία της πολιτικής, να περάσουν στο λαό ότι αυτό συνιστά σωτηρία του συστήματος και της πατρίδας !!

Όλα αυτά και πολλά άλλα αλλοιώνουν τη φύση, την Ιστορία και τον χαρακτήρα του Κινήματος. Ο ενθουσιασμός μάλιστα, με τον οποίο ορισμένα μέλη της Κυβέρνησης τον εφαρμόζουν, υπερακοντίζοντας ως προς την αναγκαιότητά τους και αυτά τα μέλη της «τριαρχίας», δείχνει ότι «το κάστρο είχε αλωθεί» υποκειμενικά, προτού βρεθεί η χώρα σε κρίση χρέους και εξελιχθεί -και με σφάλματα της Κυβέρνησης- σε κρίση δανεισμού.

Δεν γνωρίζω ακόμη τι επίδραση θα έχει αυτή η πορεία στην αμήχανη λαϊκή βάση του Κινήματος. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσες και ποιού μεγέθους ρωγμές θα επιφέρει στο κοινωνικό σώμα και στα στρώματα που ανέδειξαν και συντήρησαν το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική λύση εξουσίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ακόμη το μέγεθος της καταστροφής του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας, καθώς και την ταχύτητα της ήδη εξελισσόμενης μεταναστευτικής ροής «εγκεφάλων».

Αυτό όμως που γίνεται φανερό είναι ότι, με οποιαδήποτε κριτήρια (ιστορικά, πολιτειολογικά, ιδεολογικά, προγραμματικά), το σημερινό κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βρίσκεται στην κατηγορία των σοσιαλιστικών κομμάτων. Ο τεκτονικός σεισμός τού μεταβλητού Μνημονίου το έχει μετατοπίσει στο χώρο των νεοφιλελεύθερων κομμάτων, που έχουν αποδεχθεί την επικυριαρχία της Τραπεζικής Διεθνούς, των hedge funds και των οίκων αξιολόγησης ως φυσική κατάσταση του κόσμου.

Κατ’ακολουθίαν των ανωτέρω, η μοναδική λυτρωτική πορεία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ είναι η ριζική μεταστροφή των πολιτικών και των συνειδήσεων. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα είχε ουσιαστικό περιεχόμενο, εάν μπορούσε να συζητήσει διεξοδικά και ελεύθερα για την καταγγελία του Μνημονίου, για την προετοιμασία του Λαού για δύσκολες μεν, αλλά πραγματικά ελπιδοφόρες, μεσομακροπρόθεσμες πολιτικές, για την προσφυγή στο λαό με την ευκαιρία των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, για να απευθυνθούμε στα μέλη και τους φίλους τού Κινήματος, με την ελπίδα εξανάστασης της δημοκρατίας της βάσης, αναπτέρωσης του πατριωτικού αισθήματος του λαού μας και αναζήτησης μιας πραγματικής Διεθνούς Αλληλεγγύης. (Αν όλοι οι ορθολογιστές του κόσμου, ακόμη και οι μετριοπαθείς συστημικοί οικονομολόγοι, έχουν διαπιστώσει τον αδιέξοδο και καταπλεονεκτικό χαρακτήρα των κανόνων της ΟΝΕ, δεν έχουμε παρά εμείς να τους καταγγείλουμε πρώτοι, την ώρα που οι άλλοι επιχειρούν να τους αυστηροποιήσουν.).

Αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει απαρχή συγκρότησης μιας νέας πρότασης για την πορεία της Ευρώπης, ώστε κάποτε να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες του παιχνιδιού. Είναι μια ύστατη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ, εις ανάμνηση των συλλογικών εγχαράξεων της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, προτού η Ιστορία το καταπιεί ως παντελώς αναξιόπιστο Κόμμα, που, όχι μόνον δεν ετήρησε τις αρχές του, αλλά προσχώρησε στο στρατόπεδο του ταξικού αντιπάλου, του οποίου έγινε ζηλωτής των απόψεων και των συμφερόντων. Γιατί, όταν οι οικονομικά επικυρίαρχοι επαινούν την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη θεωρούν «δική τους», επειδή δεν ακολούθησε τη βλαπτική για τους δανειστές της πολιτική αλλά την επώδυνη για το λαό συμπεριφορά, τότε η αλλοτρίωση είναι πλήρης. Και η ετυμηγορία της Ιστορίας καταλυτική.

Σύντροφε Πρόεδρε,

Με βάση όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατό να παρευρεθώ στην 9η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου που αρχίζει σήμερα, αφού καλούμαι να εγκρίνω εκ των υστέρων μια υλοποιούμενη και δεσμευτική με νόμους και διεθνείς συμβάσεις αντικοινωνική πολιτική, σε βάρος του περήφανου λαού μας.

Αθήνα 3 Σεπτέμβρη 2010

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ


Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, ανήμερα των Γενεθλίων της Παναγίας μας οι Ιταλοί συνθηκολογούν. Μία ομάδα από κατοίκους του Ορχομενού Βοιωτίας πλησιάζουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λειβαδιάς και ζητούν από την εκεί Ιταλική φρουρά να παραδώσει τον οπλισμό της. Διαφορετικά, τους απειλούν πως θα δεχθούν επίθεση από τους αντάρτες που βρίσκονται στην περιοχή του Τζαμαλιού (Διονύσου).

Οι Ιταλοί αρνούνται να παραδοθούν και ενημερώνουν τους Γερμανούς, οι οποίοι αφού κύκλωσαν και αφόπλισαν τους Ιταλούς έστειλαν εναντίον των Ορχομένιων την άλλη μέρα, 9 του Σεπτέμβρη, απόσπασμα με τεθωρακισμένα. Οι Ορχόμενιοι, που είχαν φθάσει στο μεταξύ στο σταυροδρόμι του Αγίου Ανδρέα, ανέτοιμοι και ανοργάνωτοι καθώς ήταν, σκόρπισαν στη γύρω περιοχή με κατεύθυνση οι περισσότεροι τον απόμερο Διόνυσο. Οι Γερμανοί όμως συνέχισαν την καταδίωξη με σκοπό να επιβάλλουν αντίποινα στον Ορχομενό, όπως ήταν η συνηθισμένη τακτική τους.

Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου μπαίνουν οι Γερμανοί στον Ορχομενό και συλλαμβάνουν εξακόσιους ομήρους. Ένα τμήμα μένει στην πόλη, ενώ ένα άλλο με τρία τανκς προχωρεί προς τον Διόνυσο.

Λίγο έξω από τον Ορχομενό είναι χτισμένη η πιο αρχαία Εκκλησία της Βοιωτίας (874 μ.Χ.), αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου - παλιό Μοναστήρι της Σκριπούς.

Είναι ακόμη μεσάνυχτα. Η φάλαγγα έχει προσπεράσει πεντακόσια πενήντα μέτρα τον Ναό, όταν ξαφνικά το πρώτο τανκ ακινητοποιείται στη μέση του δρόμου. Μπροστά τους οι Γερμανοί βλέπουν μια μεγαλόπρεπη γυναίκα με το χέρι υψωμένο σε απαγορευτική στάση. Το δεύτερο τανκ προσπαθεί να προσπεράσει το πρώτο, αλλά πέφτει σε ένα χαντάκι, ενώ το τρίτο τανκ ακινητοποιείται σε ένα χωράφι, μέσα από το οποίο προσπαθούσε να περάσει. Ξημέρωσε η 10η Σεπτεμβρίου. Ο Γερμανός διοικητής Χόφμαν ζήτησε από τους κατοίκους ένα τρακτέρ για να τραβήξει τα τανκς. Τότε συνέβη και κάτι άλλο Θαυμαστό: Τα βαριά αυτά άρματα μετακινήθηκαν από το τρακτέρ σαν άδεια σπιρτόκουτα!

-Θαύμα, Θαύμα! φώναξε ο διοικητής και ζήτησε από τους κατοίκους να πάει στην Εκκλησία. Εκείνοι τον οδήγησαν πράγματι στον Ναό. Ο Γερμανός στη Θεομητορική Εικόνα του τέμπλου αναγνώρισε τη γυναίκα που εμπόδισε τη φάλαγγα να προχωρήσει! Έπεσε αμέσως στα γόνατα και φώναξε με Θαυμασμό: -Αυτή η γυναίκα σας έσωσε! Να την τιμάτε και να τη δοξάζετε.

Ο Ορχομενός σώθηκε. Ο Χόφμαν διατάζει να ελευθερωθούν οι εξακόσιοι μελλοθάνατοι και υπόσχεται πως μέχρι το τέλος του πολέμου η πόλη δεν θα πάθει κανένα κακό. Οι κάτοικοι ευχαριστούν και δοξολογούν την Προστάτιδα Θεοτόκο για την ανέλπιστη σωτηρία τους.

Ο ήλιος γέρνει στη δύση. Τα τανκς φεύγουν με τα πυροβόλα κατεβασμένα, γιατί νικήθηκαν από την Υπέρμαχο Στρατηγό του Ορχομενού.

Για το λόγο αυτό η Παναγία της Σκριπούς, εκτός των άλλων ημερομηνιών, Γιορτάζει και στις 10 Σεπτεμβρίου με Λιτανεία και μεταφορά της Εικόνας, στον τόπο που ακινητοποιήθηκαν τα τανκς. Όσο ζούσε ο Χόφμαν, παρευρισκόταν κι αυτός σχεδόν κάθε χρόνο στις 10 Σεπτεμβρίου, για να ανάψει ένα κερί και να τιμήσει την Παναγία μας. Της αφιέρωσε μάλιστα ένα μεγάλο καντήλι και χρηματοδότησε την πρώτη Εικόνα με την απεικόνιση του Θαύματος.

Από το βιβλίο «Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας»
Ιερά Μονή Παρακλήτου

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΚΟΝΑ




«Δεν έχουμε ανεργία, το νοίκι 15 ευρώ το μήνα»
«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Το ΔΝΤ είναι μια σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται - για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο», υποστηρίζει ο Ισπανός Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, ο επί 31 χρόνια κομμουνιστής δήμαρχος της Μαριναλέντα.
«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος «Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ «άμεσης δημοκρατίας» που διοργανώνουν αντιεξουσιαστικές κινήσεις, στο πλαίσιο της 75ης Δεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Η Μαριναλέντα, στην επαρχία της Ανδαλουσίας, είναι μια κοινότητα 2.700 κατοίκων που δεν αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα.
«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος, στη συνέντευξή του στην «Ε».


Η οικονομική κρίση των ημερών είναι τεχνητή ή πραγματική; Δηλαδή χρεοκόπησαν τα νοικοκυριά ή είναι ένα ακόμη τέχνασμα του κεφαλαίου;
«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Οι "μηχανικοί" των τραπεζών δίνουν δάνεια ακόμη και σε εταιρείες που δεν μπορούν να τους επιστρέψουν τα χρήματα. Υπάρχουν 55 δισ. δολάρια δανείων χωρίς αντίκρισμα. Γι' αυτό και σ' αυτή την κρίση υπάρχουν θύτες και θύματα».

Εχει επηρεάσει τη Μαριναλέντα η παγκόσμια οικονομική κρίση; Αν ναι, πώς; Αν όχι, γιατί;
«Βέβαια και την έχει επηρεάσει, όπως όλο τον πλανήτη, αλλά πολύ λιγότερο. Γιατί εμείς απαντάμε με δικά μας μέσα στην κρίση. Εχουμε διπλασιάσει τη δημόσια επένδυση και πετύχαμε να δουλεύει όλος ο κόσμος».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Θεωρείτε ότι μπορεί να αναγεννηθεί; Και πώς; Η οικονομική βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης και η ένταξή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύετε ότι θα τη βοηθήσουν να αναστηθεί οικονομικά;
«Το ΔΝΤ είναι σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται - για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Θα έρθουν να κλέψουν τη χώρα και να την κάνουν ακόμη φτωχότερη. Και να δώσουν πλεονέκτημα σε λίγους. Το σημερινό σύστημα είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να βρεθεί στην υπηρεσία των φτωχών. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η παροχή κατοικίας από το κράτος προς όλους τους πολίτες είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι θύτες που μας οδήγησαν σ' αυτή την κρίση πρέπει να... επιβραβευθούν».
Η έννοια της δημοκρατίας υφίσταται στις μέρες μας; Θεωρείτε ότι η άμεση δημοκρατία αποτελεί απάντηση στην κρίση;
«Οχι, δεν υπάρχει. Είναι μια φάρσα. Στη σημερινή δημοκρατία ο λαός δεν έχει δύναμη. Είναι μια δημοκρατία της μπουρζουαζίας. Η 5η ελευθερία είναι η ελευθερία τού να κλέβεις, και αυτή είναι η μοναδική ελευθερία, όπως λέει ο Τσόμσκι. Να πάμε σε μια δημοκρατία των εργατών και του λαού, σε μια δημοκρατία με δύο πόδια: πολιτική δημοκρατία αλλά και οικονομική δημοκρατία. Η πολιτική δημοκρατία χωρίς οικονομική δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα».
Η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της - βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Μπορεί να απαντήσεις στις νέες προκλήσεις;
«Ναι, αλλά με διαφορετική μορφή απ' αυτήν που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Μια Αριστερά που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον καπιταλισμό και να εφαρμόσει κοινωνική αλληλεγγύη. Εκεί που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι το κέντρο όλης της οικονομικής ενέργειας. Μια ηθική Αριστερά που ζει όπως μιλάει».
Είναι η Μαριναλέντα μια ιδεώδης κοινωνία;
«Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα φτάσουμε στο ιδανικό. Είναι ένας δρόμος όμως που πρέπει να διανύσουμε».
Αν είναι πετυχημένη η πολιτική σας γιατί δεν εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας;
«Πραγματικά σε άλλα μέρη της Ανδαλουσίας, εκεί όπου το συνδικάτο έχει δύναμη, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε γη και να έχουμε κάνει κινήσεις ανάλογες όπως αυτές της Μαριναλέντα. Το αγροτικό συνδικάτο μας έχει 30.000 μέλη και πολλά δημαρχεία. Δεν είναι μια εύκολη κατάκτηση όπως και να το κάνεις, αλλά μια μάχη πολλών αγώνων».
Οπως παρατηρεί ο Βρετανός ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, «από την εποχή των επαναστάσεων περάσαμε στην εποχή των αυτοκρατοριών και από κει στην εποχή των άκρων». Σήμερα σε ποια εποχή βαδίζουμε;
«Είναι η εποχή στην οποία ο μόνος υπάρχων θεός είναι το χρήμα. Ενας θεός που χρειάζεται γενοκτονίες σ' όλο τον πλανήτη, που συνεχίζει να παράγει πολέμους και 70.000 νεκρούς - δολοφονημένους από την πείνα, κάθε μέρα».
* Ευχαριστούμε για τη μετάφραση την Ηλέκτρα Μπεθυμούτη και την Ελένη Γενναδίου.

Η Μαριναλέντα, μια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται με 15 ευρώ τον μήνα. Ο δήμαρχός της, ο κομμουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.

Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδομάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήμαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εμείς οι άλ λοι Ισπανοί κάνουμε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 μέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν με τους χωρικούς της Μαριναλέντας.

Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο (φωτό) ήταν ο νεώτερος δήμαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό. «Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήμαρχος.

Στον συνεταιρισμό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο μισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκομιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο μικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη μέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές. Γι' αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Ομως ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι μισθοί καταβάλλονται.

Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουμε χωροφύλακες, θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήμαρχος. «Δεν έχουμε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυημένη και το Πάσχα έγινε μια μικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόμους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.

«Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ώς τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα».

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε; ΠΟΤΕ; ΧΘΕΣ


* Το δημοσίευμα της Morgan Stanley αρχίζει και ξεκαθαρίζει τους πραγματικούς στόχους της οικονομικής επίθεσης που γίνεται στην Ελλάδα

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, τα γνωστά PIIGS, θεωρούνται οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρώπης και το μεγάλο ερώτημα των αγορών ήταν εάν τελικά ο «πυρήνας» της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν την πολιτική βούληση να τις διασώσουν. Όπως δείχνουν τα πράγματα, σύντομα ίσως και να μην έχουν καν τη δυνατότητα να το κάνουν…
Η νέα έκθεση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία, η κρίση χρέους σύντομα θα χτυπήσει και την καρδιά της Ευρωζώνης - τη Γαλλία και τη Γερμανία - βάζει τα πράγματα σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο, το οποίο απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω.
Όπως εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολόγος του διεθνούς οίκου, Joachim Fels, η κρίση πιθανόν να εξαπλωθεί στον πυρήνα. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, μετάδοσης του ιού που λέγεται «υπερβολικό χρέος», από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης.
Εάν λοιπόν συμβεί αυτό, τονίζει ο Fels, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι κυβερνήσεις των ισχυρών (σήμερα) χωρών της ζώνης του ευρώ, θα θελήσουν ή θα μπoρέσουν να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη δημοσιονομική σύσφιξη.
Οι κυβερνήσεις τόσο στη Γερμανία όσο στη Γαλλία και την Ιταλία, αντιμετωπίζουν σήμερα ισχυρές αντιδράσεις και ήδη έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά. Επίσης, ούτε η Ολλανδία αλλά ούτε και το Βέλγιο έχουν κυβέρνηση αυτή την στιγμή.
Με αυτά τα δεδομένα, και με τα χέρια των κυβερνήσεων να είναι «δεμένα» λόγω της κατάστασης που επικρατεί, σε περίπτωση που η κρίση εισχωρήσει στον πυρήνα της Ευρωζώνης (κάτι που αναμένει η Morgan Stanley), όλο το βάρος θα πέσει στην ΕΚΤ για να στηρίξει το κρατικό χρέος.
Αφού η Τράπεζα έχει ήδη στηρίξει την αδύναμη περιφέρεια αγοράζοντας τα ομόλογα των κρατών της περιοχής, το ίδιο θα αναγκαστεί να κάνει και για τα ομόλογα της καρδιάς της Ευρωζώνης.
Αυτό το φθινόπωρο θα υπάρξουν εξελίξεις και μάλιστα σημαντικές, προειδοποιεί ο Fels. Η Ευρώπη θα έχει μπροστά της νέες προκλήσεις, προσθέτει…

Halit Habipoğlu ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Halit Habipoğlu: μια σχεδόν μόνιμη πρόκληση επί Ελληνικού εδάφους
Ο άνθρωπος που έχει ως επάγγελμά του τη διεθνή κατασυκοφάντηση της χώρας μας για δήθεν έλλειμμα δημοκρατίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» συνεχίζει να τριγυρνάει ανενόχλητος σε ελληνικό έδαφος και να ξεσαλώνει με προκλητικές δηλώσεις τουρκισμού! Λέγεται Χαλήτ Χαμπίμπογλου και έχει αναγάγει το θράσος σε επιστήμη και τη χυδαιότητα σε επάγγελμα. Είναι ο πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης», της οργάνωσης δηλαδή που μάχεται σε όλα τα διεθνή φόρα, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης και φυσικά επικρίνοντας ως «υποκινητές μίσους» όλους όσους τολμούν να μιλούν για Πομάκους και να επισημαίνουν απλώς τα αυτονόητα για την προκλητική δράση του Προξενείου Κομοτηνής . Ο πρακτοράκος λοιπόν αυτός συνεχίζει να μπαινοβγαίνει ανενόχλητος στη Θράκη και να ξεσαλώνει κυριολεκτικά σε όλα τα πανηγύρια και τις λοιπές τουρκοεκδηλώσεις, όπου ανελλιπώς πλέον παρίσταται.

Και επειδή το «παρών» το έδωσε βεβαίως και στο εκτουρκισμένο πανηγύρι του Χίλια πριν από μία εβδομάδα σας παραθέτουμε σήμερα την ομιλία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Προσέξτε πώς προσφωνεί ως… «συναγωνιστές» του τις πρακτοράντζες του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, προσέξτε πώς επαναλαμβάνει τις γνωστές πλέον μπούρδες για τη δήθεν τουρκική πολιτιστική παράδοση που διασώζουν τα (σ.σ. πρώην πομάκικα) πανηγύρια, προσέξτε όμως και πώς κομπορρημονεί για τη διεθνή δράση της οργάνωσής του – μιας οργάνωσης που επαναλαμβάνουμε ότι δρα ξεκάθαρα υπέρ της αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης. Να τον χαιρόμαστε…

Ομιλία Χαμπίμπογλου στο Χίλια, 1/8/2010
«Αξιότιμε πρόεδρε και συνάδελφοι του, συναγωνιστές του Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμοι δήμαρχοι μας, αξιότιμοι καλεσμένοι, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς των ευρισκόμενων στην Γερμανία και σε άλλες χώρες και σας καλωσορίζω. Σήμερα όπως ανέφεραν και οι άλλοι ομιλητές, αναβιώνουμε τα ήθη και τα έθιμα του τουρκικού πολιτισμού μας. Και κάνοντας αυτό, εκθέτουμε τον πλούτο μας στους γείτονες μας, στον Κώστα, στη Μαρία, και θέλω να εκφράσω την λύπη μου που οι γείτονες μας δεν είναι ανάμεσα μας. Αξιότιμοι φίλοι, αγαπημένοι μου συμπολίτες, εμείς που αποτελούμε ένα κομμάτι της Δυτικής Θράκης μεταναστεύσαμε στις χώρες της Ευρώπης λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αλλά δεν σας ξεχάσαμε. Στήσαμε συλλόγους –όπως αυτός του Σέτσεκ- για να συνεχίσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας. Από έναν αρχίσαμε και τώρα έχουμε τριάντα συλλόγους. Και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία –ως ανώτερο όργανο αυτών των συλλόγων-μεταφέρει στην διεθνή κοινή γνώμη τα οικονομικά προβλήματα και τις αδικίες. Τον αγώνα που κάνετε εσείς εδώ, εμείς τον κάνουμε στην Ευρώπη. Όσο μπορούμε. Και σας έχω ένα δώρο. Πριν λίγες μέρες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και του συμβουλίου εκπροσώπων, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, εκπροσωπώντας τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, ανοίξαμενα γραφείο στις Βρυξέλλες, για να μεταφέρουμε εκεί προβλήματα της μειονότητας. Και πλέον με αυτό το γραφείο οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, όπως έχουν την εκπροσώπηση τους εδώ, έχουν και την εκπροσώπηση τους στις Βρυξέλλες που είναι η πρωτεύουσα όλης της Ευρώπης. Αυτό λοιπόν το δώρο ήθελα να σας το πω. Σήμερα μέσα σε ενότητα και ομοψυχία, σήμερα που είναι μέρα αυτών που αγαπάνε τα σπορ, δεν θέλω να μιλήσω άλλο. Τελειώνοντας, ως οργάνωση των Τούρκων του εξωτερικού, παρευρισκόμενος εξ ονόματος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης μέσα σε αυτήν την εικόνα ομόνοιας και ομοψυχίας, είμαι πολύ χαρούμενος και συγχαίρω τον πρόεδρο και τους συναδέλφους του. Καλά να περάσετε».

ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ


Η Κόρινθος, στο νότιο ανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, η πατρίδα του Σίσυφου και του ήρωα Βελλερεφόντη, ήταν μία από τις αρχαιότερες Ελληνικές πόλεις και ανάμεσα στις πιο σπουδαίες.
Με την καίρια στρατηγική της θέση στον ισθμό έλεγχε την επικοινωνία της Πελοποννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ήταν η θέση αυτή που την έκανε την πλουσιότερη εμπορική πόλη της αρχαίας Ελλάδος.
Ταυτισμένη με την Ομηρική πόλη Εφύρα, η Κόρινθος ήταν ο εφευρέτης και κύριος κατασκευαστής εμπορικών και πολεμικών πλοίων, απέκτησε δε μεγάλη δύναμη από τα παλιά χρόνια δημιουργώντας πολλές αποικίες, μεταξύ αυτών τις Συρακούσες.
Υπό την ηγεμονία του Περίανδρου, ο οποίος και κατασκεύασε την Δίολκο η Κόρινθος έφθασε στο ανώτατο σημείο της ακμής της.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Όπως συμβαίνει και με τις άλλες αρχαίες Ελληνικές πόλεις, δεν έχουμε πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα της αρχαίας Κορίνθου. Ότι γνωρίζουμε είναι από μύθους και αυτοί ακόμη διαφέρουν.
Στην πραγματικότητα η Κόρινθος οικειοποιήθηκε τους μύθους της πλησίον αυτής πόλης Εφύρας, για την οποία ο Όμηρος αναφέρει ότι βρισκόταν στο εσωτερικό της πεδιάδας του Άργους. Από τον Όμηρο γνωρίζουμε επίσης ότι ο Σίσυφος ήταν βασιλιάς της Εφύρας, και μαθαίνουμε επίσης για τον γιο του Γλαύκο και τον γιο αυτού, Βελλεροφών, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον βασιλιά της Τίρυνθας Προίτο. Όλες αυτές οι ιστορίες έγιναν τοπικές, όταν η περιοχή γύρω από την Νεμέα κατελήφθη από την Κόρινθο, καθώς και η Θεσσαλική ιστορία της Μήδειας και του Ιάσονα, σε αυτό συνέβαλε και ο αρχαίος Κορίνθιος ποιητής Εύμελος, ο οποίος ανήκε στην Δωρική οικογένεια των Βακχιάδων.
Η τραγωδία του Ευριπίδη Μήδεια, αναφέρεται σε μία ξένη γυναίκα, την οποία ο Ιάσονας φέρνει στην Κόρινθο, και η οποία αργότερα δολοφονεί την Γλαύκα, την κόρη του βασιλιά, που ο Ιάσων επρόκειτο να παντρευτεί, και αργότερα σκοτώνει τα δύο παιδιά της που είχε κάνει με τον Ιάσονα για να τον εκδικηθεί, είναι τελείως διαφορετική ιστορία από τον Κορινθιακό μύθο, ο δε τάφος της υπήρχε και τον επισκέπτονταν οι ξένοι μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Ίδια είναι και η περίπτωση για τον φημισμένο Σίσυφο, τον οποίο γνωρίζουμε από την Οδύσσεια του Ομήρου ότι είχε καταδικασθεί στον Άδη να ανεβάζει μία μεγάλη πέτρα στην κορυφή ενός βουνού και να ξεκινάει από την αρχή, όταν η πέτρα έπεφτε κάτω.
Ο Κορινθιακός μύθος διέφερε ξανά, γι' αυτούς ο Σίσυφος ήταν ένας φημισμένος και πανούργος βασιλιάς, που στην βασιλεία του, η Κόρινθος ευημερούσε.
Οι Έλληνες αποδέχθηκαν την ιστορία της Οδύσσειας.
Ο φημισμένος μύθος της Κορίνθου, ήταν αυτός του Βελλεροφών, του εγγονού του Σίσυφου, του μεγάλου ήρωα που σκότωσε την Χίμαιρα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Βελλοροφόντης κοιμόταν στον Ναό της Αθηνάς και είδε ένα όνειρο, στο οποίο η Θεά του έδωσε ένα καπίστρι και ένα χαλινάρι για να πιάσει το αθάνατο φτερωτό άλογο Πήγασος. Έτσι και έγινε, το έπιασε την στιγμή που ο Πήγασος έπινε νερό στην πηγή της Πειρήνης, κάτω από την Ακροκόρινθο.
Το πρώτο όνομα του ήταν Ιππόνους και όταν σκότωσε ένα τέρας, ή όπως οι Κορίνθιοι έλεγαν, έναν άνδρα με το όνομα Βελλέρος, εξορίστηκε στην Τίρυνθα (ο Όμηρος αναφέρει στην Κόρινθο) και επήρε το όνομα Βελλεροφών.
Εκεί η Άντεια (Στενοβεία), η γυναίκα του Προίτου, τον ερωτεύθηκε και επειδή αυτός την απεδίωξε, τον κατηγόρησε στον άνδρα της, ο οποίος φοβούμενος να κάνει κακό σε φιλοξενούμενο, τον έστειλε στον πεθερό του Ιοβάτη στην Λυκία, με μία γραφή η οποία ανέφερε, να δολοφονηθεί ο φέρων. Ο Ιοβάτης, ο οποίος δεν διάβασε αμέσως την γραφή και τον δέχθηκε σαν φιλοξενούμενο, δεν μπορούσε να εκτελέσει τα γραφόμενα και γι' αυτό τον λόγο τον έστειλε να σκοτώσει το τέρας Χίμαιρα, σίγουρος ότι δεν θα επιζήσει, αλλά ο Βελλεροφών με την βοήθεια του Πήγασου κατόρθωσε να φέρει σε πέρας την αποστολή του.
Το 747 π.Χ., η βασιλεία έλαβε τέλος στην Κόρινθο και πάνω από διακόσιοι αριστοκράτες, από την ονομαστή Δωρική οικογένεια των Βακχιάδων, απόγονοι του Ηρακλή όπως έλεγαν οι ίδιοι, ανέλαβαν την ηγεμονία της πόλης και την κυβέρνησαν περίπου διακόσια χρόνια, εκλέγοντας κάθε χρόνο έναν Πρύτανη, το Συμβούλιο και τον Πολέμαρχο

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Το τμήμα του άρθρου που ακολουθεί είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και ούτε λίγο-ούτε πολύ μας λέει ότι από το 2006 η Ε.Ε. είχε "προβλέψει" τα συγκεκριμένα σημερινά σχέδια πτώχευσης κρατών-μελών και προσπαθούσε μέσω διαφόρων δράσεων να "χρυσώσει" το χάπι ώστε, όταν έρθει η ώρα, να μπορεί να καταποθεί. Ιδού λοιπόν η… υποκρισία της Ε.Ε. αλλά και του Ελληνικού Κράτους εναντίον μας...

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ) δημιουργήθηκε για να στηρίξει ειδικά τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις απολύσεις λόγω διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο
Το ΕΤΠ συστάθηκε κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού 1927/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. (περιμένοντας προφανώς τη σημερινή λαίλαπα) και μέσω αυτού να παρέχεται στην Κοινότητα η δυνατότητα χρηματοδότησης των Κρατών-Μελών, για τη λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων που απολύονται, λόγω μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ωφελούμενοι είναι οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από τις απολύσεις. Το ΕΤΠ δεν συμβάλλει προς την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων ή των βιομηχανικών τομέων. Η χρηματοδότηση απευθύνεται τόσο στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις πολυεθνικές, όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ήδη ή προτίθενται να προβούν σε απολύσεις.
Περίοδος Εφαρμογής: Ιανουάριος 2007 έως Δεκέμβριος 2013.

ΣΤΑΝΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΤΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΗΠΕΙΡΟΥ







Για δεκαετίες, η μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο, Ηπείρου, φιλοξενούσε μαθητές από τα γύρω χωριά που φοιτούσαν στο σχολείο της περιοχής. Καθότι τα παιδιά στα Ζαγοροχώρια είναι πια ελάχιστα (το ενιαίο γυμνάσιο και λύκειο της περιοχής έχει την στιγμή αυτή 8 παιδιά) μέχρι πέρυσι η εστία φιλοξενούσε 30 παιδιά από την Βόρεια Ήπειρο.

Από το καλοκαίρι όμως, με αφορμή την οικονομική κρίση, το υπουργείο παιδείας αποφάσισε να κλείσει την μαθητική εστία. Έτσι σήμερα το υπέροχο αυτό κτίριο παραμένει κλειστό και στον περιβάλλοντα χώρο φυλλάσσονται πρόβατά (μπας και μάθουν γράμματα)! Αξίζει να θυμηθούμε ότι η Θ. Δραγώνα, Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας εξέταζε να ματαιώσει και το πρόγραμμα αποστολής ελλήνων δασκάλων στα ελληνικά χωριά της Β. Ηπείρου.


Την ίδια τύχη είχε και το δημαρχείο του χωριού που έκλεισε φέτος βάσει των αλλαγών του "Καλλικράτη". Οι κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν ότι ο Καλλικράτης θα σημάνει την καταδίκη για την ζωή στα μικρά χωριά ανά την επικράτεια!


Γενικότερα, με εξαίρεση την ήπεια τουριστική ανάπτυξη στα Ζαγοροχώρια, η παραδοσιακή οικονομία της περιοχής σβήνει. Συγκεκριμένα, πριν μερικές δεκαετίες στους λόφους γύρω από το Τσεπέλοβο έβοσκαν 30000 πρόβατα. Σήμερα τα πρόβατα του χωριού δεν υπερβαίνουν τα 300! Οι λιγοστοί ηλικιωμενοι βοσκοί βρίσκουν πια μόνο νέους Αλβανούς για να βοηθούν με τα κοπάδια. Αντίστοιχα, η ζήτηση των ελληνικών αγορών εξυπηρετείται με χαμηλής ποιότητας κρέατα εισαγωγής δυσχαιρένοντας το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας την στιγμή που η πατρίδα μας είναι γεμάτη βοσκότοπους.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΑΠΙΑ


Αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να μελετήσουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην .... αρχαία Ελλάδα και τα οποία ανακαλύφθηκαν προ 20ετίας, σε ένα ναυάγιο ελληνικού πλοίου στα ανοιχτά της Τοσκάνης.
Το πλοίο από ξύλο καρυδιάς, το οποίο ναυάγησε το 130 π.Χ., μετέφερε γυαλικά από τη Συρία και φάρμακα, που τα περισσότερα δεν είχαν καθόλου μουσκέψει από το νερό. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ναυάγιο το 1989, αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατό να ανακοινωθεί η μελέτη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αυτό περιείχε.

Οι αναλύσεις DNA έδειξαν ότι κάθε χάπι ήταν ένα μίγμα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά εκχυλίσματα φυτών, όπως ο ιβίσκος και το σέλινο. "Για πρώτη φορά έχουμε, πια, φυσικά στοιχεία όσων περιέχονται στα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων γιατρών Διοσκουρίδη και Γαληνού", δήλωσε ο Αλέν Τουγουέιντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το New Scientist.
Η ανάλυση του DNA έγινε από τον Ρόμπερτ Φλάισερ του Εθνικού Ζωολογικού πάρκου του Σμιθσόνιαν, ο οποίος συνέκρινε τις γενετικές αλληλουχίες που βρήκε σε δύο χάπια, με τη γενετική βάση φυτών GenBank που έχουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσε να εντοπίσει μέσα στα χάπια ίχνη από καρότο, ραπανάκι, σέλινο, άγριο κρεμμύδι, βαλανίδια, λάχανο, ήμερο τριφύλλι (αλφάλφα), αχίλλεια κ.α. Ακόμα εντόπισε ιβίσκο, που πιθανώς είχε εισαχθεί από την Ανατολική Ασία, την Ινδία ή την Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τον Φλάισερ, τα περισσότερα από τα παραπάνω φυτά χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους για να θεραπεύουν τους αρρώστους. Η αχίλλεια π.χ. σταματούσε την αιμορραγία κάποιου τραύματος. Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος (πρόδρομος των φαρμακοποιών), κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., περιέγραφε στα κείμενά του το καρότο ως πανάκεια για πολλά προβλήματα υγείας, θεωρώντας, για παράδειγμα, ότι αν κανείς το έχει φάει προκαταβολικά, δεν τον βλάπτουν τα ερπετά, ενώ παράλληλα βοηθά στη σύλληψη παιδιού.

Η ανάλυση των αρχαίων παρασκευασμάτων-χαπιών, εκτός από τις νέες πληροφορίες, έχει δημιουργήσει και νέα μυστήρια για τους αρχαιοβοτανολόγους.
Η μελέτη του DNA δείχνει ότι τα χάπια πιθανότατα περιείχαν και ηλίανθους, ένα φυτό που οι επιστήμονες ως τώρα πίστευαν ότι δεν υπήρχε στον "παλαιό κόσμο", πριν οι Ευρωπαίοι το ανακαλύψουν στην Αμερική. Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί, οι βοτανολόγοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την παραδοσιακή ιστορία του φυτού και την παγκόσμια διασπορά του, όπως δήλωσε ο Τουγουέιντ, αν και παραμένει ακόμα η πιθανότητα η παρουσία ηλίανθου στα αρχαία χάπια να προέρχεται από πρόσφατη γενετική "μόλυνση".

ΕΞΟΡΙΑ


ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ. ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Η (ΕΛΛΗΝΙΚΗ) ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ(ΕΤΣΙ ΕΛΠΙΖΩ).
ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΟΨΙΑΣΤΩ ΟΤΙ ΟΙ 300 ΑΥΤΟΙ ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ.
ΓΙΑΤΙ;
ΜΑ ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΨΗΦΙΖΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΨΗΦΙΖΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
ΜΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ
ΕΞΟΡΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ
ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ (ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ) ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΤΩΡΑ ΑΝΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ(ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΕΙ) ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΩΣ ΧΩΡΑ(ΦΤΗΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ) ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ,ΦΑΡΜΑΚΑ,ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ(ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ)ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΕΣΥ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
ΠΩΣ;
ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ(ΑΜΑΘΕΙΑ)
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ,ΔΩΡΕΑ ΑΙΓΑΙΟΥ,ΘΡΑΚΗΣ,ΚΥΠΡΟΥ
ΕΜΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΑΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΩΣ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΕΘΝΟΣ
ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ(ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΝΑΖΙΣΤΕΣ)
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΛΕΟΝ ΜΕΣΟ ΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ(ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ)ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΛΑ ΕΓΩ ΠΛΕΟΝ ΡΩΤΩ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ
ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ(ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ) ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 5.000.000 ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 900.000)
ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΡΗΣΗ
ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Τ...... ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Την ώρα που η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει το Διαδίκτυο ως μέσο ενημέρωσης, με προκλητικό τρόπο και σε πιστή αντιγραφή του «Αποφασίζουμε και Διατάζουμε», εξέδωσε Νόμο που γυρίζει την χώρα στο .1967.
Συγκεκριμένα, βάζει αιφνιδιαστικά και το Διαδίκτυο στο «παιχνίδι» των εκλογών και εξισώνει ένα μέσο της απόλυτης ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης με «ελεγχόμενα» ΜΜΕ από την εξουσία που τα συντηρεί κρατικό χρήμα.

Ο σκοπός είναι προφανής, να μην συνεχίσει ειδικά προεκλογικά το Διαδίκτυο να ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ τους .τενεκέδες που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και οι οποίοι .τενεκέδες ζητούν προκλητικά την ψήφο των πολιτών.

Με την αστεία δικαιολογία περί «ελέγχου μαύρου πολιτικού χρήματος», «τσουβαλιάζει» όλους τους υποψηφίους και στερεί από την προβολή θέσεων και διακίνησης ιδεών και αυτούς που δεν έχουν χρήματα για να παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο.
«Μια φορά» λέει ο .ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ του Διαδικτύου ότι θα πρέπει να παρουσιάζονται οι απόψεις του κάθε υποψηφίου. Φυσικά οι . «καρχαρίες», έχουν βρει τα «παραθυράκια» και θα προβάλλονται σε βάρος των υποψηφίων που δεν ήταν στην «μάσα του αιώνα».

Ταυτόχρονα με εξοντωτικές ποινές απειλεί το Διαδίκτυο και τους υποψηφίους , όταν ακόμα περιμένουμε σε αυτή την χώρα από το .1974 (χρονιά υποτίθεται Δημοκρατίας) , να δοθούν στην δημοσιότητα όχι τα ΕΣΧΕΣ αλλά τα ΠΟΘΕΝ των πολιτικών για να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα «γιατί χρεοκόπησε η χώρα»..



Αν η φίμωση της μοναδικής ελεύθερης φωνής, αυτής του Διαδικτύου, θεωρείται δημοκρατία, τότε πέρα της οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας, έχουμε χρεοκοπήσει και ΗΘΙΚΑ και το τέλος της χώρας που γέννησε την Δημοκρατία είναι προ των πυλών.

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


Μια εβδομάδα έμεινε για να δούμε αν τελικά πραγματοποιηθεί το εγχείρημα του Ελληνοαμερικάνου κ. Κρις Σπύρου, δηλαδή αυτό της τελέσεως θείας λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά μετά από 557 χρόνια.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου, έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη τύπου σχετικά με το εν λόγω εγχείρημα.

Ο κ. Σπύρου όταν ρωτήθηκε αν για την κίνηση αυτή, έχει έρθει σε επικοινωνία με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Όλα τα ντοκουμέντα που έχουμε δει, δεν δείχνουν ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής να βεβήλωσαν την Αγία Σοφία. Οπότε δεν έχω κανένα λόγω και καμία σχέση με τα Υπουργεία Εξωτερικών, είτε της μιας χώρας είτε της άλλης».

«Όσον αφορά το θέμα του Πατριαρχείου, είπα στην πρώτη συνέντευξη που κάναμε, ότι ο Πατριάρχης δυστυχώς είναι στην ίδια μοίρα που είναι και η Αγία Σοφιά! Είναι όμηρος! Έτσι δεν το θεωρούμε δέον να εμπλέξουμε έναν όμηρο, σ΄ αυτούς οι οποίοι θα κάνουν την ζωή του χειρότερη από ότι είναι σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Κρίς Σπύρου.

Επίσης, ο κ. Σπύρου τόνισε, ότι «από τότε που το είπα αυτό, δεν έχω δει κάτι το οποίο να αποδεικνύει, ότι ο σημερινός Πατριάρχης έχει εισέλθει η έχει διεκδικήσει την Αγιά Σοφιά, είτε με επίσημα είτε με ανεπίσημα ντοκουμέντα».

Ο κ. Σπύρου όταν ρωτήθηκε αν πληρώσει εισιτήριο για να εισέλθει στην Αγιά Σοφιά, απάντησε ως εξής: «Με κανένα τρόπο και ποτέ δεν θα πληρώσουμε, τιμή μουσείου για πάμε να προσευχηθούμε στην Εκκλησιά μας».

Σε ερώτηση αν έχει κάποια υποστήριξη από την Ελλαδική Εκκλησία, ο κ. Σπύρου τόνισε ότι «έχω συζητήσει με πάρα πολλούς Ιεράρχες Ορθοδοξίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού. Πιστεύω, ότι όλοι κατανοούν το δικαίωμα τον να προσευχηθεί κάποιος ελεύθερα στην Εκκλησία την οποία οι παππούδες μας χτίσανε, στην οποία οι παππούδες μας προσευχότανε ελεύθερα για χίλια χρόνια. Εμείς πιστεύουμε, ότι είμαστε οι απόγονοι αυτών, που για 1.000 χρόνια προσευχόταν στον Ναό της Αγιάς Σοφιάς».

Ο κ. Σπύρου ρωτήθηκε πως θα μεταβεί στην Αγιά Σοφιά και από πόσους θα απαρτίζετε οι αποστολή των ατόμων, τονίζοντας ότι «για πολλούς λόγους αποφασίσαμε να περιορίσουμε των αριθμών των ατόμων από χιλιάδες σε περίπου 250 άτομα. Θα έχουμε μαζί μας και ιερέα, διότι οι κανόνες της Εκκλησίας μας λένε, ότι η ενορία επιλέγει τον ιερέα. Επειδή η Παγκόσμια ενορία της Αγίας Σοφίας δεν έχει ακόμη δικό της δεσπότη, θα επιλέξουμε τον ιερέα εμείς, και δεν έχουμε μόνο έναν αλλά τρείς οι οποίοι θα είναι μαζί μας».

Τέλος, ο κ. Κρις Σπύρου ενημέρωσε, ότι οι Νομικοί του Σύμβουλοι στην Ουάσιγκτον έχουν συναντηθεί με αξιωματούχους της Τουρκικής Κυβέρνησης, και ξεκίνησε ένας διάλογος.

Η ΧΩΡΑ ΕΑΛΩ



ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟΡΙΑ,ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΧΩ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΟΤΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟ ΔΙΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ Η ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΡΑΓΙΑΣ


Σε αυτό το άρθρο

...ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουν οι Ελλαδίτες αφού αρκετοί δυσκολέυονται να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ
ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Όχι επειδή είναι ηλίθιοι φυσικά, αλλά επειδή
ζούν στη μητροπολιτική Ελλάδα, ξεχνούν ότι Έλληνες ζούν και εκτός Ελλάδας.Πρώτον ,όταν οι αρχαίοι
χρησιμοποιούσαν τον όρο πατριώτης ( στις πόλεις-κράτη ) αυτές οι πολιτείες δεν
είχαν αλλοδαπούς ,δεν είχαν τούρκους .Όταν ειπώθηκε το «εις οιωνός άριστος
αμύνεσθαι περί πάτρις» ( του Έκτορα ), Απαντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς και
κάποια άλλα αρχαία ρητά περί πατρίδας, δεν υπήρχε η έννοια έθνος και εθνικισμός
( υπήρχε τοπικισμός που κατέστρεφε τον ελληνισμό ) .Η αρχαία έννοια της λέξης
πατριώτης ήτο ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, επειδή τότε τα κράτη είχαν ομοιογενή
πληθυσμό ( εκτός από τις πρωτεύουσες των μεγάλων αυτοκρατοριών ). Για τους
αρχάιους Σπαρτιάτες, Αθηναίους, Μακεδόνες, Αργείους, Κορίνθιους, Θηβαίους κτλ,
η πολιτεία τους ήταν κράτος-έθνος. Δεν δηλώνω πατριώτης επειδή έτσι είναι
ωσαννά ξεγράφω τους ομοεθνείς Ελλαδιτες και τους Έλληνες της διασποράς ( βέβαια
θα μου πείτε και η Ελλάδα πατρίδα μας είναι-μητέρα πατρίδα, απλά να σας θυμίσω
τις προσπάθειες των πολιτικών μας να κρατήσουν τις μητέρες πατρίδες μακριά,
«για το καλό όλων των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ» ).Τα κράτη έχουν σύνορα και
αποτελούνται από διάφορες εθνότητες .Τα έθνη δεν έχουν σύνορα και ο πληθυσμός
τους είναι αμιγης .Δεν πρέπει να δίνουμε πάντα μεγάλη σημασία στις λέξεις
επειδή ενίοτε έχουν διπλή εντελώς αντίθετη έννοια .Μερικά λεξικά εξισώνουν τη
λέξη εθνικιστής με τον σοβινιστή ,ανάλογα με το αν έγραψε κομμουνιστής το
λεξικό .Οι πολιτικοι και γενικα η πολιτεία έχουν καταφερει να πείσουν τον κόσμο
( σήμερα ) ότι
εθνικιστής=κάτι πολύ κακό, ωσαννά λέμε σοβινιστής-φασίστας-ρατσιστής-νεοναζί,
και έτσι ο κόσμος φοβάται να δηλώσει εθνικιστής, γι’αυτό και πολλοί προτιμούν
να αυτοαποκαλούνται με διάφορους άλλους όρους για να μην επικριθούν. Κανονικά ο εθνικιστής και ο
εθνικόφρων είναι αυτός που αγαπά το έθνος του ΚΑΙ αγωνίζεται για αυτό
.Αντίθετοι όροι είναι εθνοβόρος ,εθνοκτόνος ,αντεθνικός
,εθνοπροδότης,εθνοφθορος, μειοδότης, εθνοβλαβείς. Σε ένα λεξικό γραφεί στη λέξη
εθνικοτητα=εθνοτητα,ιθαγενεια .Δυο εντελώς αντίθετα πράγματα .Το ίδιο και στα
αγγλικά το nationality σημαίνει ethnic group και citizentship. Είναι πιο σωστό να λεμε η εθνότητα μου είναι
ελληνική και όχι η εθνικότητα μου και στα αγγλικα ethnic group και όχι nationality (παρόλο που από το nationality βγαίνει το nationalism).

Εθνικιστής= Ο προσηλωμένος
εις τα εθνικά ιδεώδη και που αγωνίζεται για το καλό του έθνους

Εθνικόφρων= Ο εμφορούμενος
εθνικών φρονημάτων ,άλλως εθνικιστής

Εθνοκεντρικος = αυτός που
έχει ως κέντρο το έθνος

Ελληνοκεντρικός =αυτός που
έχει ως κέντρο τον ελληνισμό ( το ίδιο )

Ελληνόφρων (χρησιμοποιείτε
κυρίως στην καθαρεύουσα ,ενώ όπως και το εθνικόφρων στη δημοτική γράφεται με
«ομικρον» ) =ο συμπαθώς διακείμενος προς τους Έλληνας

Η λέξη «εθνιστής» δεν υπάρχει σαν επίθετο ,αλλά επειδή η γλώσσα
μας είναι ευέλικτη μερικοί τη χρησιμοποιούν ( λανθασμένα ) .Εθνισμός =η εθνική
καταγωγή // η εθνική συνείδηση. Σε κάποια παλιά λεξικά της καθαρέυουσας υπάρχει
η λέξη εθνιστής=εθνίτης= ο εις το αυτό έθνος ανήκων, ομοεθνής. Η λέξη εθνιστής
δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό της δημοτικής διαλέκτου, ούτε καν στα τελευταία
λεξικά της καθαρέυουσας της δεκαετίας του 70’, γι’αυτό σταματήστε να
αυτορεζιλεύεστε με το να δηλώνετε «εθνιστές».

Σε μια εκπομπή
ακούστηκε ο όρος «κυπροκεντρικοί».Αυτός ο όρος είναι σημερινή επινόηση .Δεν
υπάρχει τέτοιος όρος αφού οι Έλληνες Κύπριοι, απλούστατα ήτο ανέκαθεν
ελληνοκεντρικοί- εθνοκεντρικοί .

Η λέξη πατριώτης
είναι πολύ μπερδεμένη στο μυαλό του καθενός .( ΠΑΤΡΙΔΑ<αρχ. Πατρίς<πάτριος<πατήρ=η χώρα των πατέρων—όχι των ξενόφερτων μεταναστών ). Όλοι θα σου απαντήσουν πατριώτης είναι αυτός που αγαπά την πατρίδα του .Ωραία ,τι σημαίνει αγαπώ την πατρίδα μου; ( εύκολη ερώτηση; Πλανάστε ). Αγαπώ τις πέτρες ,τα χώματα ,τα σπίτια και τις πολυκατοικίες της Κύπρου και της μητροπολιτικής Ελλάδας ; ή αγαπώ όλους τους Κύπριους υπηκόους συμπεριλαμβανομένου και των τουρκο«κυπριων» και του κάθε ινδοπακιστανου που ζει στην Κύπρο και έχει υπηκοότητα; Οι αριστεροί θα σου απαντήσουν το γνωστό «αγαπούμε και τους τ/κ επειδή είναι αδέρφια μας». Ένας πρόσφυγας που δεν θέλει με τίποτα να λησμονήσει τα εδάφη που μεγάλωσε θα σου πει «εγώ αγαπώ τα χώματα ,και τις πέτρες της Αμμοχώστου ,της Κερύνειας ,της Μορφου …»Προσωπική μου άποψη και μερικοί μπορεί να διαφωνούν με αυτό ,εμένα μου ακούγεται κάπως ειδωλολατρικό να αγαπάς αντικείμενα και όχι ανθρώπους . Θα αναφέρνω ξανά και ξανά την αγαπημένη μου ατάκα του Θεμιστοκλή πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας «σημασία δεν έχει η Αθήνα ,σημασία έχουν οι Αθηναίοι». Πόσα εδάφη χάσαμε; Β.Ηπειρο ,Α.Θρακη ,Ίμβρο ,Τένεδο ,Πόντο ,Καππαδοκία ,Μ.Ασία, την περιοχή των Καραμανλήδων, Κωνσταντινούπολη ,Β.Κύπρο .Οι μισοί Έλληνες είμαστε πρόσφυγες ,αλλά σημασία έχει ότι ακόμα επιβιώνει ο ελληνισμός μετά από 4000 χρόνια και είμαστε ο αρχαιότερος λαός που εξακολουθεί να υπάρχει . Είμαι εναντίον του τοπικισμού επειδή ο τοπικισμός διχάζει τα έθνη .Τσακωμοί στα γήπεδα μεταξύ λευκωσιατών ,λεμεσιανών ,σκαλιωτών ,παφιτών, παραλιμνιτών ,στην κυρίως Ελλάδα Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς .Αυτά είναι μ…ς που διχάζουν τον ελληνισμό της Κύπρου και τον ελλαδικό ελληνισμό . Αγαπώ το έθνος μου είναι πολύ πιο ευνόητο Αγαπώ το έθνος μου σημαίνει νοιάζομαι και αγωνίζομαι για το καλό του. Είμεθα ένα έθνος που αποτελείται από 14 εκατομμύρια Έλληνες ανά το παγκόσμιο.

Greece:10,166,929
(2001 census)

United StatesL1,350,600a (2008 est.)

Cyprus:635,914
(2001 census)

Australia:365,120b
(2006 census)

United Kingdom:400,000
(estimate)

Germany:294,891
(2007 est.)

Και σε διάφορες άλλες χώρες . Elsewhere see Greek diaspora

Ο Ίων Δραγούμης είπε για τον
Ελληνικό Εθνικισμό:"Όταν ο Έλληνας πάψει να είναι Εθνικιστής, θα πάψει να είναι Έλληνας".



ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΟΣ


(ΣΗΜ. ΦΙΛΙΣΤΩΡΟΣ: η ενδιαφέρουσα κατακλείδα μιας διάλεξης του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στην Κύπρο, που εκφωνήθηκε στην αίθουσα τελετών της "Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου" στις 27 Σεπτεμβρίου 1966)

Δύο βασικά στοιχεία συνθέτουν το ιστορικό νόημα του Ελληνικού Γένους. Δύο στοιχεία που είναι αλληλένδετα.

Το ένα είναι το πνεύμα που έγινε πηγή Παιδείας. Αν χάσουμε την συνείδηση του πνεύματος αυτού ως Ελληνικού πνεύματος και το ανταλλάξουμε με τα διάφορα βιομηχανικά υποπροιόντα της επιστήμης που επήγασε από την Ελλάδα, θα πάψουμε αργά η γρήγορα να είμαστε Έλληνες. Εμείς οι λίγοι - οι τόσο λίγοι ανάμεσα σε ωκεανούς λαών - θα διατηρηθούμε μόνο και μόνο αν με ανοιχτή βέβαια τη σκέψη και την καρδιά μας απέναντι όλων, κρατήσουμε το πνεύμα μας Ελληνικό, δηλαδή ελεύθερο και ανεκτικό, μακριά από τα δεσμά οποιονδήποτε κρατικών και κοινωνικών δογμάτων. Ο λαός που γέννησε την Παιδεία ως Παιδεία Ελευθερίας θα διατηρηθεί και στο μέλλον, όπως διατηρήθηκε και στο παρελθόν, αν μείνει πιστός στην ελληνικότατη αρχή της Παιδείας αυτής, δηλαδή της ελευθερίας του πνεύματος.

Το δεύτερο στοιχείο που, μαζί με το πνεύμα ως πηγή Παιδείας συνθέτει το ιστορικό νόημα του Ελληνικού Γένους, προκύπτει άμεσα από την συνείδηση ότι υπακούουμε στο πνεύμα και όχι στις υλικές σκοπιμότητες. Όποιος έχει την συνείδηση αυτή είναι έτοιμος για την μεγάλη θυσία. Το δεύτερο λοιπόν στοιχείο που προσδιορίζει βασικά το Ελληνικό Γένος είναι η προθυμία για την μεγάλη θυσία.

Στα τρεις χιλιάδες χρόνια διατηρηθήκαμε- εμείς οι λίγοι, οι αδύνατοι, οι συχνότατα άστεγοι και ακάλυπτοι, μόνο και μόνο γιατί, έχοντας την συνείδηση ότι υπερασπίζουμε ένα αγαθό μεγαλύτερο από τα πλουσιότερα υλικά αγαθά, το αγαθό του Ελληνικού πνεύματος, δεν πάψαμε να κάνουμε θυσίες που έγιναν παγκόσμια παραδείγματα. Όπως ανέδειξε το Ελληνικό Γένος, στις κοιτίδες και στην διασπορά του, προσωπικότητες μεγάλης πνευματικής αυθυπαρξίας, έτσι ανέδειξε παράλληλα με αυτές, άτομα που με το ηρωικό ήθος τους ανέβηκαν στην κορυφή εκείνη, όπου η θυσία γίνεται φάρος για το λαό τους και την Ανθρωπότητα.

Με τον Ονήσιλο της Κύπρου και το Λεωνίδα των Θερμοπυλών γεννήθηκε στην ιστορία του κόσμου η θυσία ως ιδέα, ως πέρα για πέρα συνειδητή πράξη. Από τον Ονήσιλο και τον Λωνίδα ως τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και από τον Ρήγα Φεραίο, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Χρυσόστομο Σμύρνης και τον Αυξεντίου αναρίθμητοι είναι οι Έλληνες ήρωες και μάρτυρες που, ως ισχυρότατοι κρίκοι, συγκροτούν και συγκρατούν αδιάσπαστη την χρυσή αλυσίδα του Ελληνικού Γένους. Η αλυσίδα αυτή άνθεξε 3.000 χρόνια. Ας μην παραμελήσουμε την ποιότητα του ευγενικού μετάλου της. Ας μην την ανταλλάξουμε με μέταλλα ξένα που όσο και αν μοιάζουν ισχυρά και λάμπουν, είναι προορισμένα να σκουριάσουν...


Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Δοκίμια και άλλα κείμενα σαράντα πέντε ετών (1935-1980), εκδόσεις Εγνατία

20.000.000.000 ΕΥΡΩ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ



Σε 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας, που είναι επιβεβαιωμένο ότι υφίσταται, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται απώλεια επενδύσεων άνω των 2 δισ. ευρώ από το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται τα αποθέματα χρυσού στο υπέδαφος της Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οι θησαυροί της Βορείου Ελλάδος», σε 20 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία -με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων- των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και Θράκη.

Αξιοποίηση

Ωστόσο, ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Αρβανιτίδης.

«Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές, αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος, είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κ. Παπαβασιλείου, δήλωσε ότι «η μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στη Β. Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, είναι ένα θλιβερό γεγονός. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μία βιώσιμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών με όρους προστασίας του περιβάλλοντος».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Σωκράτης Μπαλτζής (που είναι και μέλος της διευθύνουσας επιτροπής του ομίλου Τιτάν), υπογράμμισε ότι το 2009 καταγράφτηκε πανελλαδικά πτώση της ζήτησης τσιμέντου κατά 22%-25% (λόγω μεγάλης συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας).

Έτσι, υπήρξε για τρίτη συνεχή χρονιά μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα η σχετική αγορά να πέσει σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 17 ετών. Όμως, και στο πρώτο τετράμηνο του 2010 σημειώνεται εκ νέου υποχώρηση της ζήτησης τσιμέντου, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως και φέτος η συρρίκνωση θα είναι σε διψήφιο ποσοστό, και η αγορά θα γνωρίσει νέα ιστορικά χαμηλά των τελευταίων 25 ετών. Ο πρόεδρος του ΣΜΕ τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, το αδειοδοτικό.

Αίτημα

«Μία εταιρεία μέλος του Συνδέσμου έχει καταθέσει αίτημα για την αξιοποίηση ενός κοιτάσματος βωξίτη στο Δίστομο και μολονότι έχουν παρέλθει 11 χρόνια από τότε, δεν έχει επιτύχει το στόχο της, διότι υπήρξαν δύο φορές προσφυγές προς το Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δήλωσε πως ο μέσος όρος χρόνου για την εξασφάλιση μίας άδειας στην Ελλάδα είναι περίπου 6-7 χρόνια, όταν στην Ευρώπη σε 6-7 μήνες γνωρίζεις αν θα την πάρεις ή όχι.

Καθοδική πορεία έχει και ο υποκλάδος του μαρμάρου, ο οποίος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει σοβαρά αποθέματα εξαιρετικής ποιότητας πρώτης ύλης.

«Το 2008 η χώρα μας εξήγε στους 10 μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς 245 χιλ. τόνους μάρμαρα, αξίας 78 εκατ. ευρώ και εισήγαγε από τις 10 μεγαλύτερες χώρες εισαγωγής 500 χιλ. τόνους, αξίας 73 εκατ. ευρώ. Η τιμή εξαγωγής ήταν υπερδιπλάσια από την τιμή εισαγωγής, λόγω της μοναδικότητας της ποιότητας του ελληνικού μαρμάρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτζής, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι εισαγωγές από Τουρκία, Κίνα, Ιταλία, πΓΔΜ, Ινδία και Βουλγαρία.



Σε 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας, που είναι επιβεβαιωμένο ότι υφίσταται, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται απώλεια επενδύσεων άνω των 2 δισ. ευρώ από το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται τα αποθέματα χρυσού στο υπέδαφος της Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οι θησαυροί της Βορείου Ελλάδος», σε 20 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία -με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων- των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και Θράκη.

Αξιοποίηση

Ωστόσο, ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Αρβανιτίδης.

«Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές, αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος, είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κ. Παπαβασιλείου, δήλωσε ότι «η μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στη Β. Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, είναι ένα θλιβερό γεγονός. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μία βιώσιμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών με όρους προστασίας του περιβάλλοντος».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Σωκράτης Μπαλτζής (που είναι και μέλος της διευθύνουσας επιτροπής του ομίλου Τιτάν), υπογράμμισε ότι το 2009 καταγράφτηκε πανελλαδικά πτώση της ζήτησης τσιμέντου κατά 22%-25% (λόγω μεγάλης συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας).

Έτσι, υπήρξε για τρίτη συνεχή χρονιά μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα η σχετική αγορά να πέσει σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 17 ετών. Όμως, και στο πρώτο τετράμηνο του 2010 σημειώνεται εκ νέου υποχώρηση της ζήτησης τσιμέντου, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως και φέτος η συρρίκνωση θα είναι σε διψήφιο ποσοστό, και η αγορά θα γνωρίσει νέα ιστορικά χαμηλά των τελευταίων 25 ετών. Ο πρόεδρος του ΣΜΕ τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, το αδειοδοτικό.

Αίτημα

«Μία εταιρεία μέλος του Συνδέσμου έχει καταθέσει αίτημα για την αξιοποίηση ενός κοιτάσματος βωξίτη στο Δίστομο και μολονότι έχουν παρέλθει 11 χρόνια από τότε, δεν έχει επιτύχει το στόχο της, διότι υπήρξαν δύο φορές προσφυγές προς το Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δήλωσε πως ο μέσος όρος χρόνου για την εξασφάλιση μίας άδειας στην Ελλάδα είναι περίπου 6-7 χρόνια, όταν στην Ευρώπη σε 6-7 μήνες γνωρίζεις αν θα την πάρεις ή όχι.

Καθοδική πορεία έχει και ο υποκλάδος του μαρμάρου, ο οποίος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει σοβαρά αποθέματα εξαιρετικής ποιότητας πρώτης ύλης.

«Το 2008 η χώρα μας εξήγε στους 10 μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς 245 χιλ. τόνους μάρμαρα, αξίας 78 εκατ. ευρώ και εισήγαγε από τις 10 μεγαλύτερες χώρες εισαγωγής 500 χιλ. τόνους, αξίας 73 εκατ. ευρώ. Η τιμή εξαγωγής ήταν υπερδιπλάσια από την τιμή εισαγωγής, λόγω της μοναδικότητας της ποιότητας του ελληνικού μαρμάρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτζής, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι εισαγωγές από Τουρκία, Κίνα, Ιταλία, πΓΔΜ, Ινδία και Βουλγαρία.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ


Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζονται και επισήμως από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη και τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τρία σημαντικά έργα πολιτισμού στη Νίσυρο.

Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, το κτίριο του οποίου κατασκευάστηκε με δαπάνη των Νισύριων αδελφών Γιαννίδη και παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟΤ. Με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 έγιναν οι απαραίτητες μετατροπές στο κτίριο και οργανώθηκε η έκθεση με ευθύνη της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το Μουσείο είναι διαχρονικό και καλύπτει όλη την ιστορική διαδρομή του νησιού, από την προϊστορική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο. Τα εκθέματα προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο νησί κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας αλλά και αργότερα από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ πολλά μαρμάρινα μέλη αποτελούν αντικείμενα περισυλλογής ή παράδοσης από Νισυρίους, τους οποίους διακρίνει η αγάπη για τις αρχαιότητες του νησιού τους.


Το δεύτερο μεγάλο έργο που έγινε επίσης στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ από την ΚΒ’ ΕΠΚΑ είναι η αναστήλωση και διαμόρφωση σε επισκέψιμο χώρο του Παλαιόκαστρου, δηλ. της αρχαίας οχυρωμένης ακρόπολης του νησιού. Βρίσκεται πάνω από τον σημερινό οικισμό, το Μανδράκι, και αποτελεί μία από τις καλύτερα σωζόμενες αρχαίες οχυρώσεις του αιγαιακού χώρου. Χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και διακρίνεται για τη στιβαρή και εντυπωσιακή κατασκευή της από ηφαιστειογενή μαύρη πέτρα, τον βασαλτικό ανδεσίτη. To τείχος πρώτος επισκέφθηκε και περιέγραψε ο Λουδοβίκος Ρος το 1841, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστό για τη σημαντική επιγραφή που είναι χαραγμένη στην εξωτερική του πλευρά. Η πολύχρονη εγκατάλειψη του τείχους είχε οδηγήσει σε κατάρρευση πολλά τμήματά του, ενώ η πρόσβαση σε αυτό είχε καταστεί απαγορευτική λόγω της αυτοφυούς βλάστησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναστηλώθηκαν δύο πύργοι του τείχους με αυθεντικό υλικό έπειτα από σχολαστική έρευνα και μελέτη, αποκαταστάθηκαν τα τμήματα που κινδύνευαν να καταρρεύσουν και το τείχος ανέκτησε σε πολλά σημεία το επιβλητικό του ύψος με την επανατοποθέτηση πεσμένων λίθων. Ο χώρος καθαρίστηκε, διαμορφώθηκε και έγινε προσβάσιμος στους επισκέπτες με διαδρομές, πετρόκτιστους διακριτικούς χώρους εξυπηρέτησης κοινού και ενημερωτικές πινακίδες. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναστηλωτικό έργο το οποίο έγινε σε ένα μικρό νησί, μακριά από το κέντρο και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Υπεύθυνη για το έργο της αναστήλωσης αλλά και για τη διαμόρφωση του χώρου ήταν η αρχιτέκτων Άννα Αποστόλου, ενώ σύμβουλος στα στατικά θέματα ήταν ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Ζάμπας. Το έργο έχει τιμηθεί με έπαινο από την Europa Nostra.


Το τρίτο έργο που θα εγκαινιαστεί είναι η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στην θέση Καρδιά. Πρόκειται για ένα από τους σημαντικότερους και κομψότερους ναούς στα Δωδεκάνησα, κτισμένος στον σχετικά σπάνιο για την περιοχή αρχιτεκτονικό τύπο, του σταυροειδούς εγγεγραμμένου. Χρονολογείται, σύμφωνα με τα λείψανα του τοιχογραφικού διακόσμου που σώζεται στο εσωτερικό της εκκλησίας στις αρχές του 12ου αι. Η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μετά την σύνταξη της σχετικής μελέτης και την έγκρισή της από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΤ προχώρησε αρχικά στην στήριξη του μνημείου με την χρηματική συμβολή του τότε Υπουργείου Αιγαίου. Στη συνέχεια, και με κονδύλια του ΥΠΠΟΤ, ολοκληρώθηκε το 2009, η αποκατάσταση της εκκλησίας.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΗΤΗΣ ΧΑΛΕΙ


Το μυστηριώδες λαμπερό αντικείμενο που εμφανίστηκε πάνω από τον Ελλήσποντο τον 5ο αιώνα π.Χ ήταν πιθανώς ο κομήτης του Χάλεϊ, τον οποίο κανείς άλλος πολιτισμός δεν είχε περιγράψει ως...
τότε, υπολογίζουν Αμερικανοί αστρονόμοι. Προτείνουν μάλιστα ότι το περιστατικό έπαιξε ρόλο στην πρωτοποριακή θεωρία του Αναξαγόρα για την πτώση ουράνιων σωμάτων στη γη.

Η εμφάνιση του κομήτη φαίνεται ότι συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα με τη μυστηριώδη πτώση ενός μετεωρίτη στη βόρεια Ελλάδα, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Μπράιχαμ Γιανγκ» της Γιούτα.

Όπως γράφουν στο Journal of Cosmology, αρκετές αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι το 467/6 π.Χ ένας μετεωρίτης «σε μέγεθος άμαξας» έπεσε στην περιοχή Αιγός Ποταμοί του Ελλήσποντου. Ο βράχος έγινε μάλιστα αξιοθέατο για τους επισκέπτες της περιοχής για τα επόμενα 500 χρόνια, όπως ανέφερε τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Ρωμαίος φυσικός φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος.

Ένα αιώνα μετά την πτώση του μετεωρίτη, ο Αριστοτέλης ανέφερε στο έργο του Μετεωρολογικά ότι ο βράχος έπεσε από τον από τον ουρανό τη διάρκεια της ημέρας, και συνδυάστηκε τόσο με την εμφάνιση διαττόντων αστέρων όσο και με τη διέλευση ενός μεγάλου κομήτη στο δυτικό ουρανό.

Το ίδιο αναφέρουν ακόμα ο Πλίνιος και δύο ακόμα αρχαίες πηγές, οι οποίες κάνουν λόγο για ένα λαμπρό σώμα που παρέμενε ορατό στον ουρανό για 75 ημέρες πριν από την πτώση του μετεωρίτη.

Πράγματι, αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές, ο κομήτης του Χάλεϊ πρέπει να ήταν ορατός από την Ελλάδα για περίπου 88 ημέρες, από τις 4 Ιουνίου έως τις 25 Αυγούστου του 466 π.Χ.

Ο βράχος από τον ουρανό συνδέθηκε αμέσως με το όνομα του προσωκρατικού φιλόσοφου Αναξαγόρα, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είχε προβλέψει την πτώση του.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης διαφωνούν με την άποψη ότι ο Αναξαγόρας είχε προβλέψει την πτώση, κάτι που θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο.

Οι ερευνητές πιστεύουν αντίθετα αυτό που λέει ο Πλούταρχο: ο ιστορικός του 1ου π.Χ αιώνα διευκρινίζει ο Αναξαγόρας είχε προβλέψει ότι σώματα από τον ουρανό θα μπορούσαν δυνητικά να πέσουν στη Γη αν ξεφύγουν από τη θέση τους.

Ο Αναξαγόρας φέρεται να συμπέρανε το 478 π.Χ ότι τα ουράνια σώματα δεν ήταν φλεγόμενα και πιο ελαφρά από τον αέρα όπως νόμιζαν όλοι, αλλά βαριά, βραχώδη αντικείμενα που παρέμεναν αιωρούμενα λόγω μιας φυγόκεντρου δύναμης. Υπέθεσε μάλιστα ότι τα σώματα αυτά θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη θέση τους και να πέσουν στη Γη αν κάτι διατάρασσε τη φυγόκεντρο δύναμη.

Ο Έλληνας φιλόσοφος είχε δίκιο και πρέπει επιτέλους να καταλάβει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία της Αστρονομίας, προτείνει η ομάδα του Δρ Ντάνιελ Γκράαμ που υπογράφει τη δημοσίευση.

Όμως τι σχέση είχε ο κομήτης του Χάλεϊ με τα πεφταστέρια και τον μετεωρίτη στον Ελλήσποντο;

Οι υπολογισμοί της τροχιάς του κομήτη του Χάλεϊ δείχνουν ότι οι διάττοντες αστέρες θα μπορούσαν να ήταν σωματίδια από την κόμη του, τα οποία ανεφλέγησαν στη γήινη ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά τον μετεωρίτη, η πτώση του θα παραμείνει ένα μυστήριο. Μπορεί μόνο να υποθέσει κανείς, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιβεβαίωσης, ότι ο κομήτης του Χάλεϊ διατάραξε την κίνηση ενός μικρού αστεροειδή και τον έστειλε πάνω στον πλανήτη.

Το σίγουρο είναι ότι η θεωρία του Αναξαγόρα έγινε δεκτή από τους Έλληνες, οι οποίοι πλέον γνώριζαν ότι βράχια από το διάστημα μπορούσαν να πέσουν στα κεφάλια τους.

Η πτώση του μετεωρίτη, πάντως, θεωρήθηκε αργότερα οιωνός για την κρίσιμη ήττα των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Αιγός Ποταμών το 405 π.Χ.

Μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη γνωστή αναφορά για τον κομήτη του Χάλεϊ αποδιδόταν σε Κινέζους αστρονόμους το 240 π.Χ.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More