ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


Μια εβδομάδα έμεινε για να δούμε αν τελικά πραγματοποιηθεί το εγχείρημα του Ελληνοαμερικάνου κ. Κρις Σπύρου, δηλαδή αυτό της τελέσεως θείας λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά μετά από 557 χρόνια.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου, έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη τύπου σχετικά με το εν λόγω εγχείρημα.

Ο κ. Σπύρου όταν ρωτήθηκε αν για την κίνηση αυτή, έχει έρθει σε επικοινωνία με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Όλα τα ντοκουμέντα που έχουμε δει, δεν δείχνουν ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής να βεβήλωσαν την Αγία Σοφία. Οπότε δεν έχω κανένα λόγω και καμία σχέση με τα Υπουργεία Εξωτερικών, είτε της μιας χώρας είτε της άλλης».

«Όσον αφορά το θέμα του Πατριαρχείου, είπα στην πρώτη συνέντευξη που κάναμε, ότι ο Πατριάρχης δυστυχώς είναι στην ίδια μοίρα που είναι και η Αγία Σοφιά! Είναι όμηρος! Έτσι δεν το θεωρούμε δέον να εμπλέξουμε έναν όμηρο, σ΄ αυτούς οι οποίοι θα κάνουν την ζωή του χειρότερη από ότι είναι σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Κρίς Σπύρου.

Επίσης, ο κ. Σπύρου τόνισε, ότι «από τότε που το είπα αυτό, δεν έχω δει κάτι το οποίο να αποδεικνύει, ότι ο σημερινός Πατριάρχης έχει εισέλθει η έχει διεκδικήσει την Αγιά Σοφιά, είτε με επίσημα είτε με ανεπίσημα ντοκουμέντα».

Ο κ. Σπύρου όταν ρωτήθηκε αν πληρώσει εισιτήριο για να εισέλθει στην Αγιά Σοφιά, απάντησε ως εξής: «Με κανένα τρόπο και ποτέ δεν θα πληρώσουμε, τιμή μουσείου για πάμε να προσευχηθούμε στην Εκκλησιά μας».

Σε ερώτηση αν έχει κάποια υποστήριξη από την Ελλαδική Εκκλησία, ο κ. Σπύρου τόνισε ότι «έχω συζητήσει με πάρα πολλούς Ιεράρχες Ορθοδοξίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού. Πιστεύω, ότι όλοι κατανοούν το δικαίωμα τον να προσευχηθεί κάποιος ελεύθερα στην Εκκλησία την οποία οι παππούδες μας χτίσανε, στην οποία οι παππούδες μας προσευχότανε ελεύθερα για χίλια χρόνια. Εμείς πιστεύουμε, ότι είμαστε οι απόγονοι αυτών, που για 1.000 χρόνια προσευχόταν στον Ναό της Αγιάς Σοφιάς».

Ο κ. Σπύρου ρωτήθηκε πως θα μεταβεί στην Αγιά Σοφιά και από πόσους θα απαρτίζετε οι αποστολή των ατόμων, τονίζοντας ότι «για πολλούς λόγους αποφασίσαμε να περιορίσουμε των αριθμών των ατόμων από χιλιάδες σε περίπου 250 άτομα. Θα έχουμε μαζί μας και ιερέα, διότι οι κανόνες της Εκκλησίας μας λένε, ότι η ενορία επιλέγει τον ιερέα. Επειδή η Παγκόσμια ενορία της Αγίας Σοφίας δεν έχει ακόμη δικό της δεσπότη, θα επιλέξουμε τον ιερέα εμείς, και δεν έχουμε μόνο έναν αλλά τρείς οι οποίοι θα είναι μαζί μας».

Τέλος, ο κ. Κρις Σπύρου ενημέρωσε, ότι οι Νομικοί του Σύμβουλοι στην Ουάσιγκτον έχουν συναντηθεί με αξιωματούχους της Τουρκικής Κυβέρνησης, και ξεκίνησε ένας διάλογος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More