ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΑΝΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΤΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΗΠΕΙΡΟΥ







Για δεκαετίες, η μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο, Ηπείρου, φιλοξενούσε μαθητές από τα γύρω χωριά που φοιτούσαν στο σχολείο της περιοχής. Καθότι τα παιδιά στα Ζαγοροχώρια είναι πια ελάχιστα (το ενιαίο γυμνάσιο και λύκειο της περιοχής έχει την στιγμή αυτή 8 παιδιά) μέχρι πέρυσι η εστία φιλοξενούσε 30 παιδιά από την Βόρεια Ήπειρο.

Από το καλοκαίρι όμως, με αφορμή την οικονομική κρίση, το υπουργείο παιδείας αποφάσισε να κλείσει την μαθητική εστία. Έτσι σήμερα το υπέροχο αυτό κτίριο παραμένει κλειστό και στον περιβάλλοντα χώρο φυλλάσσονται πρόβατά (μπας και μάθουν γράμματα)! Αξίζει να θυμηθούμε ότι η Θ. Δραγώνα, Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας εξέταζε να ματαιώσει και το πρόγραμμα αποστολής ελλήνων δασκάλων στα ελληνικά χωριά της Β. Ηπείρου.


Την ίδια τύχη είχε και το δημαρχείο του χωριού που έκλεισε φέτος βάσει των αλλαγών του "Καλλικράτη". Οι κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν ότι ο Καλλικράτης θα σημάνει την καταδίκη για την ζωή στα μικρά χωριά ανά την επικράτεια!


Γενικότερα, με εξαίρεση την ήπεια τουριστική ανάπτυξη στα Ζαγοροχώρια, η παραδοσιακή οικονομία της περιοχής σβήνει. Συγκεκριμένα, πριν μερικές δεκαετίες στους λόφους γύρω από το Τσεπέλοβο έβοσκαν 30000 πρόβατα. Σήμερα τα πρόβατα του χωριού δεν υπερβαίνουν τα 300! Οι λιγοστοί ηλικιωμενοι βοσκοί βρίσκουν πια μόνο νέους Αλβανούς για να βοηθούν με τα κοπάδια. Αντίστοιχα, η ζήτηση των ελληνικών αγορών εξυπηρετείται με χαμηλής ποιότητας κρέατα εισαγωγής δυσχαιρένοντας το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας την στιγμή που η πατρίδα μας είναι γεμάτη βοσκότοπους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More