ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

Νέες βολές κατά τών δανειστών μας οί οποίοι όπως είπε μάς έπιασαν από τόν λαιμό,εξαπέλυσε ό υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης στήν εκδήλωση πού πραγματοποιήθηκε στήν Παλαιά Βουλή γιά τόν εορτασμό τού Αγίου Διονυσίου τού Αρεοπαγίτου,προστάτη τού δικαστικού σώματος. 
 «Είναι ημέρα αναστοχασμού και ανάδειξης της συνευθύνης σε μια εποχή που η κοινωνία μαστίζεται από μια δεινή οικονομική κρίση. 
Έφταιξαν αυτοί που έφταιξαν.
 Ολιγώρησαν εκείνοι που ολιγώρησαν. 
Τώρα οι δανειστές, μας έπιασαν από το λαιμό. 
Ασφυκτιούμε. 
Και μας συμπεριφέρονται ως κάποιους κατοίκους του Νότου», τόνισε με νόημα ο κ.Ρουπακιώτης, και απευθυνόμενος στους δικαστές είπε:
 «Η κοινωνία είναι γονατισμένη και εμείς οφείλουμε να της δώσουμε ανάσα. Είναι οργισμένη. 
Οφείλουμε να δώσουμε απάντηση στην οργή της.
 Η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς και το δικαστικό σύστημα όσο θα έπρεπε. Οφείλουμε να της δώσουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της στο δικαστικό σύστημα. 
Αν συνεχίσουμε έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι το εύρος της αμφισβήτησης, που ήδη καταγράφεται ως επιλογή ενάντια στους θεσμούς, θα μεγαλώσει. 
Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις. 
Και το δικαστικό σύστημα είναι μέρος της κρίσης, αφενός διότι βαρύνεται με την παθογένεια οργάνων της λειτουργίας του κράτους, αφετέρου διότι δεν στάθηκε σε επίπεδο υψηλής ευθύνης σε κρίσιμες στιγμές, όσο θα έπρεπε». 
Ο κ. Ρουπακιώτης έκλεισε την ομιλία του επιλέγοντας την προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς Θεσσαλονικείς: «Παρακαλούμεν δε υμάς, αδελφοί, νουθετείτε τους ατάκτους, παραμυθείσθε τους ολιγοψύχους, αντέχεσθε των ασθενών», δηλαδή, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους δικαστές, στηρίξτε τους αδύνατους, «μακροθυμείτε προς πάντας». 
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου στην τοποθέτησή της δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη για τη στάση που θα τηρήσουν οι δικαστές ενόψει των νέων μειώσεων που θα υποστούν «...αφού έφτασαν ακόμη και οι δικαστές να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις, θα πρέπει η Κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη και να μεταφέρει τις ανησυχίες αυτές προς τους Ευρωπαίους μαζί με τους οποίους αποφασίζουν για τα μέτρα».

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ανησυχεί τους εκπαιδευτικούς φορείς της ομογένειας ο τρόπος διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών στα πλαίσια του αυστραλιανού εθνικού αναλυτικού προγράμματος (ACARA), σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου της Μελβούρνης.
 Όπως αναφέρει ο Βασίλειος Γκόκας, συντονιστής Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Ν.Ζηλανδίας, το γραφείο έχει ενημερωθεί, για κάποιες εξελίξεις στο ζήτημα της διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών στα πλαίσια του αυστραλιανού εθνικού αναλυτικού προγράμματος (ACARA). 
Όπως προκύπτει από επιστολή που απευθύνουν οι εμπλεκόμενοι στην Εκπαίδευση στον αρμόδιο φορέα, προτείνεται η ελληνική γλώσσα να διδάσκεται σε ένα επίπεδο για τους μαθητές που διαθέτουν πολιτισμικό υπόβαθρο ενώ οι εκπαιδευτικοί φορείς της ομογένειας αντιπροτείνουν να διδάσκεται χαρακτηριζόμενη ως δεύτερη ξένη γλώσσα. 
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Χαιρετίζουμε και επικροτούμε τη συμπερίληψη της Νέας Ελληνικής ως μία από τις γλώσσες που θα αναπτυχθούν από το Αυστραλιανó Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και Αξιολόγησης (ACARA). 
Ωστόσο, θέλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ACARA για την ανάπτυξη ενός επιπέδου διδασκαλίας για την ελληνική γλώσσα, (για μαθητές που διαθέτουν πολιτισμικό υπόβαθρο), για τα έτη σπουδών έως την δεκάτη τάξη, από το τέλος του 2013. 
Η πρόταση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους μαθητές και για το μέλλον της Νέας Ελληνικής στο Αυστραλιανό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. 
Αν και θα ήταν ιδανικό να αναπτυχθούν περισσότερα από ένα επίπεδα διδασκαλίας (όπως συμβαίνει με την κινεζική γλώσσα), το επίπεδο διδασκαλίας που αντιπροσωπεύει καλύτερα τις τωρινές, αλλά και τις μελλοντικές ομάδες των μαθητών μας, είναι αυτό που χαρακτηρίζεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα (δηλαδή, ό,τι ακριβώς προβλέπεται για τα Γαλλικά, Γερμανικά, Ινδονησιακά, Ιταλικά, ιαπωνικά, Κορεατικά και Ισπανικά) και όχι όπως έχει προταθεί, μόνο για μαθητές που διαθέτουν το ανάλογο πολιτισμικό υπόβαθρο. 
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 44,8% από αυτούς που δήλωσαν ότι είναι «ελληνικής καταγωγής», ήταν δεύτερης γενιάς Αυστραλοί και 24,3% ήταν τρίτης γενιάς.
 Αντανακλώντας τη μεταβαλλόμενη φύση της κοινότητας μας, το 26,2 % ανέφερε επίσης «άλλη καταγωγή». 
Με άλλα λόγια, αν και η πολιτιστική παράδοση εντός της Ελληνο- Αυστραλιανής κοινότητας παραμένει ισχυρή, τα αγγλικά είναι η κυρίαρχη γλώσσα ανάμεσα σε μαθητές που διδάσκονται τα Νέα Ελληνικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 
Η διδασκαλία των Γλωσσών, όπως τονίζεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, είναι ένας από τους βασικούς τομείς μάθησης και ένα βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μαθητών. 
Σύμφωνα, λοιπόν, με το πνεύμα και το σκεπτικό αυτό η ανάπτυξη της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας θα μπορέσει να:
 • Ενεργοποιήσει όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό και γλωσσικό υπόβαθρό τους να συμμετάσχουν στην εκμάθηση της Νέας Ελληνικής, αν το επιλέξουν. 
Στο πλαίσιο αυτό, η αξία της Νέας Ελληνικής θα αποτελέσει επιπλέον εφόδιο για όλους τους μαθητές της Αυστραλίας που θα κατευθυνθούν στις Κλασικές Σπουδές, Βιβλικές Σπουδές, Ιατρική και Φαρμακολογία κ.ά. 
• Θα αγκαλιάσει τις μελλοντικές γενιές των μαθητών που επιθυμούν να σπουδάσουν Νέα Ελληνικά, ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε αυτούς που τώρα φοιτούν.
 • Θα αντιμετωπίσει τη λανθασμένη, εδώ και χρόνια, αντίληψη ότι η ελληνική είναι διαθέσιμη μόνο για τους μαθητές που μιλούν την Ελληνική στο σπίτι (και η σχετική εικόνα της γλώσσας θα είναι αντικίνητρο για τη μελέτη της γλώσσας που υπάρχει σήμερα). 
• Θα εξασφαλίσει το κύρος της Νέας Ελληνικής, στα πλαίσια του Αυστραλιανού Προγράμματος Σπουδών για όλες τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές των μαθητών». 
Οι εκπαιδευτικοί φορείς της ομογένειας υποστηρίζουν ότι τα Νέα Ελληνικά, για την πλειοψηφία των σημερινών μαθητών, είναι μια νέα γλώσσα και ως εκ τούτου η ανάπτυξη ενός επιπέδου διδασκαλίας ως δεύτερης γλώσσας είναι η πιο ενδεδειγμένη. 
Αυτό το επίπεδο είναι και το πιο κατάλληλο για όλες τις μελλοντικές γενιές μαθητών και που εξασφαλίζει την επιβίωση της Νέας Ελληνικής στο μέλλον. Ως εκ τούτου», συμπληρώνουν, «αυτό είναι επιτακτικό να αποτυπωθεί στο Εθνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και να ισχύσει για όλους τους μαθητές. 
Τα Νέα Ελληνικά, για πολλούς λόγους, αναγνωρίζονταν πάντα ως γλώσσα προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο. 
Πιστεύουμε ότι η ελληνική γλώσσα, ως πολύτιμο μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών γλωσσών, δεν θα πρέπει να είναι το "προνόμιο" μόνο λίγων, αλλά θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. 
Ο αποκλεισμός της από την ομάδα των γλωσσών που θα διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα, είναι αντίθετη με όλα τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Η επιφάνεια του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική έφθασε το ετήσιο ανώτατο όριο-ρεκόρ σε όλη την ιστορία των παρακολουθήσεων – τα 19,44 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή ξεπέρασε κατά 1 εκατομμύριο και πάνω το μεσαίο όριο την περίοδο 1979-2000. 
Στην Αρκτική δε, φέτος σημειώθηκε ακριβώς το αντίθετο ρεκόρ. 
Η επιφάνεια του θαλάσσιου πάγου στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό στις 16 Σεπτεμβρίου έφθασε το ετήσιο χαμηλό επίπεδο 3,41 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάτι που στάθηκε το πρωτάκουστα χμηλό σε όλη την ιστορία των δορυφορικών παρατηρήσεων. 
Δηλαδή ότι χάνεται στην Αρκτική βρίσκεται στην Ανταρκτική αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα στο φαινόμενο του «Θερμοκηπίου» καθότι αποκαλύπτεται ότι ο σκόπός δημιουργίας του ήταν η δημιουργία παγκόσμιων «πράσινων» φόρων, για τη δημιουργία του παγκόσμιου κράτους, και για να βάλουν «χέρι» στην ιδιωτική περιουσία , και στα σπίτια μας. 
Για όσους αμφιβάλλουν δεστε τα πιστοποιητικά ύδρευσης, θέρμανσης και στατικότητας κτιρίων που έρχονται, μέσω αυτών θα σας βάζουν εξοντωτικά πρόστιμα στο μέλλον και θα σας πέρνουν τα σπίτια. 
Δείτε και το φαινόμενο των νεοάστεγων στην Αμερική και πως δημιουργήθηκε με αυτές τις πρακτικές, και θα καταλάβετε τι σας περιμένει, εσάς και το σπίτι σας.

ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΔΝΤ

Κατηγορηματικά απέρριψε κάθε ιδέα προσφυγής της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κάτω από τους υφιστάμενους όρους της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της ΝΕΤ. 
Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ήταν σκληρός και επικριτικός απέναντι στην Τρόικα στην πολιτική που αυτή ακολουθεί στην Ελλάδα απαντώντας με ένα ξεκάθαρο «Όχι» στα σενάρια που θέλουν την Κύπρο να εισέρχεται στο μηχανισμό στήριξης με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις
 «Η Κύπρος δεν θα δεχθεί το σχέδιο διάσωσης με τους υπάρχοντες όρους που προτείνουν οι διεθνείς δανειστές της», ήταν το μήνυμα που έδωσε με σαφήνεια προς «πάσα ενδιαφερόμενο» ο Δ. Χριστόφιας.
 Ο πρόεδρος της Κύπρου ξεκαθάρισε πως θέματα όπως πώληση κρατικών κερδοφόρων εταιρειών ή κατάργηση αυξήσεων στους μισθωτούς είναι μη διαπραγματεύσιμοι όροι για την κυπριακή πλευρά και δε θα προσυπογράψει ποτέ σε τέτοιες απαιτήσεις: 
«Δεν θα υπογράψουμε ποτέ συμφωνία διάσωσης που θα περιλαμβάνει την πώληση κερδοφόρων κρατικών εταιρειών ή την κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό», δήλωσε κατηγορηματικά ο Κύπριος πρόεδρος περιγράφοντας τον πλαίσιο των όρων που θα θέσει η Λευκωσία σε περίπτωση που καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης. 
 «Δεν τους λέμε απλά όχι», είπε. 
«Τους δίνουμε αντιπροτάσεις», προσέθεσε.
 Ο κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι εάν δεν δοθεί ο 13ος μισθός, αυτό σημαίνει ότι θα παραλύσει η αγορά, ενώ όσον αφορά στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, σημείωσε ότι αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση τους, καθώς αποτελούν κερδοφόρο εισόδημα για το κράτος.
 Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα εξευρεθούν τρόποι ώστε να διαχωριστούν οι εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο και την Ελλάδα. 
Λέγοντας ότι «Αυτό που έγινε με τις τράπεζες είναι έγκλημα και δεν φταίνε οι πολίτες». 
«Έχει χρεωκοπήσει η νεοφιλελεύθερη μέθοδος αντιμετώπισης της κρίσης» προειδοποίησε ο Κύπριος πρόεδρος και χαρακτήρισε εξοντωτική τη γραμμή που ακολουθεί η τρόικα στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. 
Παράλληλα επεσήμανε δε ότι έχει περάσει από το Συμβούλιο της ΕΕ απόφαση, σύμφωνα με την οποία η κρίση θα αντιμετωπιστεί με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημιουργία θέσεων εργασίας. «Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο γραμμές. 
Αυτή του Συμβουλίου που πήρε τις αποφάσεις κι αυτή της τρόικας η οποία είναι εξοντωτική και απαράδεκτη», επισήμανε. 
Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος στις 4 Σεπτεμβρίου εξασφάλισε δάνειο από τη Ρωσία –η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ- ύψους 5 σισ. € έχοντας λύσει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος και μιλώντας πλέον από θέση ισχύος σε όσους την θέλουν μαζί με την Ισπανία να καταφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More