Σημαντικές πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της
ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού
Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών
Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η δικογραφία αφορά τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, αφού ανέλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης διαβίβασαν τη σχετικήδικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.
Τι καταγγέλλουν μέλη της ΕΛΣΤΑΤΜέλη της ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλουν ότι «σκοπίμως κι εν μέσω πιέσεων της ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4% με στόχο να επιβληθούν στη χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».
Την αρχή έκανε το πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά , ενώ τις είχε επιβεβαιώσει ενώπιον του Εισαγγελέα και ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης.
Σημαντική διόγκωσηΣε περίπτωση που οι καταγγελίες αυτές ισχύουν, τότε προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου με υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε ως βασικό επιχείρημα της το μεγάλο έλλειμμα του 2009 για να δικαιολογήσει τις κινήσεις της που οδήγησαν την Ελλάδα στο Μνημόνιο.
Μάλιστα εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζονται ανεπιτυχώς στρατηγικές λιτότητας – σοκ για τους πολίτες , έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα και να περιοριστεί στο 3%, όπως επιθυμεί ο γαλλογερμανικός άξονας και θα ορίζει το νέο σύμφωνο για το ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά το έλλειμμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό και το 2011, παρά τον καταιγισμό φορομπηχτικών μέτρων (υπενθυμίζεται ότι το 2010 το έλλειμμα έκλεισε στο 10,5% του ΑΕΠ).
Μάλιστα η όλη εξέλιξη «δένει» με δηλώσεις οικονομικών παραγόντων του τόπου, όπως αυτές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας
Γιώργου Προβόπουλου για σημαντικές παραλήψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου που διόγκωσαν την κρίση.
Ήδη η σχετική δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του εποπτεύοντος του οικονομικού εγκλήματος, Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ο οποίος μελετά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει κατά την έρευνά τους οι δύο Οικονομικοί Εισαγγελείς και σύμφωνα με τα οποία προέκυψαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνστνατίνου.
Το ΠΑΣΟΚ βλέπει πάλι φαντάσματα…Η αντίδραση του
ΠΑΣΟΚ στην κίνηση των οικονομικών εισαγγελέων ήρθε με ανακοίνωση που κάνει λόγο για «οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή».
Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ αναφέρει στην ανακοίνωση του:«Αφού για δεύτερη φορά οι 'καταγγελίες' των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε 'άνθρακας ο θησαυρός' , ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.
Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».