ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Γνωρίζετε ότι η γαλλική λέξη «exoset» για τους πυραύλους που εκτοξεύονται από πλοία είναι ελληνική; Από τις λέξεις έξω + κοιτών προέρχεται και το ψάρι «εξώκοιτος», που βγαίνει στη στεριά για να ξεκουραστεί. Μήπως πιστεύετε ότι η λέξη «disaster» (καταστροφή) είναι αγγλική; Και όμως είναι ελληνική, αφού στα συνθετικά της dis+aster ενυπάρχει η λέξη «αστήρ», χρησιμοποιήθηκε μάλιστα πρώτα από τους αστρονόμους για ορισμένα ουράνια σώματα που συγκρούονται με άλλα προκαλώντας καταστροφή.

Στην ανθολόγηση ξένων λέξεων που έχουν ελληνικές ρίζες, την οποία έκανε ο κ. Βασίλης Κ. Θεοδώρου, χειρουργόςορθοπαιδικός στο επάγγελμα και δηλωμένος λάτρης της ελληνικής γλώσσας, τα παραδείγματα λέξεων με απρόσμενη ελληνική προέλευση είναι πολλά. «Ιt΄s all greek indeed» («Είναι όλα ελληνικά, πράγματι») είναι ο τίτλος του βιβλίου του - μια... εκδικητική αντιστροφή της αγγλικής φράσης «Ιt΄s all greek to me», συνώνυμης με το δικό μας «αυτά είναι κινέζικα για μένα»στο οποίο επιχειρεί να καταγράψει τη συνεισφορά της ελληνικής γλώσσας στις ευρωπαϊκές και μέσω αυτών σε όλον τον κόσμο (Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού).

«Ο μεγάλος δανεισμός ξεκίνησε από τα χρόνια της Αναγέννησης και συνεχίζεται ως σήμερα με ένα ειδικό χαρακτηριστικό:η μεγάλη πλειονότητα των λέξεων που μεταφέρθηκαν στο αγγλικό λεξιλόγιο αντιπροσωπεύει σημαντικές έννοιες, οι οποίες δεν μπορεί να αποδοθούν με ξένα υποκατάστατα» λέει ο κ. Θεοδώρου μιλώντας στο «Βήμα». Οπως για παράδειγμα οι λέξεις grammar, arithmetics, history, economy, politics, diplomacy, dilemma, drama, utopia κ.λπ. «Ακόμη και σήμερα, όταν η αγγλική δεν μπορεί να εκφράσει μια έννοια, καταφεύγει στην ελληνική» προσθέτει. Στο διαρκές ταξίδι της γλώσσας όμως μέσα στους αιώνες, στους τόπους και στους ανθρώπους όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με ξένες λέξεις που έχουν αφομοιωθεί στην ελληνική. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή μας είναι ότι ο δανεισμός της λατινικής από την ελληνική υπήρξε τεράστιος.

Τ ο 70% των λέξεων στην ιατρική ορολογία έχει ελληνική προέλευση, επισημαίνει ο κ. Θεοδώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα είναι οι λέξεις για τις φοβίες (phobias). Από τις 533 που ο ίδιος κατέγραψε στην αγγλική για διάφορες μορφές φοβίας οι 469 είναι αμιγώς ελληνικές. Οπως παρατηρεί όμως, «αντιθέτως, στις επιστήμες και στις έννοιες που αναπτύχθηκαν στη νεότερη εποχή, όπως η οικονομία, η διπλωματία, αλλά και στους τεχνικούς όρους, η ελληνική συμμετοχή είναι μικρή ».

Στα τρία πρώτα μέρη του βιβλίου ο συγγραφέας έχει εντάξει όλα τα δάνεια της ελληνικής στην αγγλική για θέματα που αφορούν τις επιστήμες, τις τέχνες και την καθημερινή ζωή, ενώ στο τέταρτο ανατρέχει στην ελληνική μυθολογία σταχυολογώντας λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται και από τους αγγλόφωνους («λαβύρινθος», «αχίλλειος πτέρνα», «αλκυονίδες ημέρες»). Στο τελευταίο μέρος εξάλλου βρήκαν θέση άνθρωποι, γεγονότα και τοπωνύμια από την ελληνική ιστορία που έχουν εμπλουτίσει και την αγγλική γλώσσα (όπως το «Εureka» του Αρχιμήδη ). «Απειλές οι αμετάφραστοι όροι και τα γκρίκλις»
O Ξενοφών Ζολώτας ήταν ο πρώτος που εκφώνησε λόγο (1957) στην αγγλική χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης λέξεις, ενώ ο ορθοπαιδικός κ. Παναγιώτης Σουκάκος έκανε μια παρόμοια ομιλία σε διεθνές συνέδριο το 2002. Οσο για τον κ. Θεοδώρου, «το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμηγια μένα. Αυτή ήταν μια παράτολμη προσπάθεια από μέρους μου, γιατί τέτοια έργα δεν γίνονται από έναν μόνον άνθρωπο» σημειώνει. Εχει άλλωστε εκδώσει ακόμη ένα αγγλοελληνικό και ελληνοαγγλικό λεξικό ιατρικής ορολογίας συν ένα ετυμολογικό ιατρικής ορολογίας. Θεωρεί απειλή πάντως για την ελληνική γλώσσα τη χρήση αμετάφραστων τεχνικών, ιδίως, όρων, καθώς και τα γκρίκλις, ενώ παρατηρεί με σκεπτικισμό ότι η κατάργηση των αρχαίων έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καθομιλουμένη.

Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 5.000 ΧΡΟΝΙΑ Π.Χ

Ένα ακόμα καταπληκτικό εύρημα από τις Βόρειες Σποράδες έρχεται για να ταράξει την άποψη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητος για την δημιουργία της γραφής. Πρόκειται για το θραύσμα (όστρακο) ενός αγγείου πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα σύμβολα γραφής. Το εύρημα χρονολογείται γύρω στο 5.000 – 4.500 π.Χ.(χρονολόγηση με την μέθοδο της στρωματογραφίας). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα σήματα αυτής της γραφής μοιάζουν με τα γράμματα του Ελληνικου Αλφαβήτου που υποτίθεται ότι «εμφανίστηκαν» γύρω στο 800 π.Χ.
Τα χαράγματα στο όστρακο δεν σχετίζονται με κανένα γνωστό είδος εγχάρακτης διακοσμήσεως και αποτελούν σαφή σύμβολα γραφής. τα χαράγματα έγιναν στην αρχική επεξεργασία του αγγείου. Μετά το αγγείο ψήθηκε και έτσι τα χαραγμένα σύμβολα έμειναν για πάντα. Επομένως τα σύμβολα γραφής χρονολογούνται την εποχή κατασκευής του αγγείου (5.000 – 4.500 π.Χ.)και αποτελούν μία συνειδητή ενέργεια του κεραμέως.
Στην εικόνα διακρίνονται τα γράμματα Α Υ Δ
(αρχικά της αρχαιότατης λέξεως “ΑΥΔΗ” (= φωνή)σύμφωνα με μερικούς ερευνητές)

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Με μία αίτηση 10 περίπου σελίδων ο δικηγόρος Αθηνών Ι. Ανδριόπουλος ζήτησε να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η ρύθμιση Ραγκούση για το δικαίωμα ιθαγένειας και ψήφου για τους αλλοδαπούς.
Ο νόμος, που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αποδοκιμαζόταν με συντριπτικά ποσοστά, ήλθε η ώρα να κριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στην αίτηση του, ο.....

Ανδριόπουλος αναφέρεται σε αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας και σε νόθευση της βούλησης του ελληνικού λαού, εν' όψει των επερχόμενων εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις δίνεται το δικαίωμα σε απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες.
"Η υπουργική απόφαση, με την αυτόματη και μαζική ιθαγενοποίηση όλων σχεδόν των αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και χωρίς να έχει θεσπιστεί μέγιστο όριο πληθυσμού αλλοδαπών, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία του Ελληνα πολίτη, του οποίου η ανεργία είναι σε διψήφιο ποσοστό, αλλά και το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο", υποστηρίζει στην αίτησή του.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η αυθαίρετη ένταξη ως πολιτών στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο όλων των πρώην λαθρομεταναστών, των οποίων μέχρι τώρα είχε νομιμοποιηθεί μόνον η παραμονή, αλλοιώνει ριζικά το εκλογικό σώμα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων ψηφοφόρων.
"Θα μπορούν", προσθέτει, "πλέον ως Ελληνες υπήκοοι να αναδεικνύονται ακόμη και βουλευτές και ευρωβουλευτές".

Οι όροι Ιθαγένεια, Υπηκοότητα , Ομοεθνής - Αλλοεθνής, Ημεδαπός

Με αφορμή την επικείμενη Ελληνοποίηση 960.000 αλλοεθνών από το ΠΑΣΟΚ για ψηφοθηρικούς λόγους και επειδή πολλά ακούμε για αυτούς τους όρους ας δούμε τι σημαίνουν διότι στην Ελλάδα ως συνήθως πάμε να τους κάνουμε όλους Ιθαγενείς.

Ιθαγένεια (με καθαρά νομικο-πολιτικούς όρους) είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει και Υπηκοότητα (citizenship) ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος


-«ημεδαπός» ή «ομοεθνής» ή «ομογενής» που σημαίνει αυτός που κατάγεται ή προέρχεται από την ίδια χώρα και είναι ίδιας εθνικότητας ή αυτός που ανήκει στο ίδιο γένος.

-«αλλοδαπός» ή «αλλοεθνής» ή «αλλογενής» που είναι αυτός που δεν είναι υπήκοος της χώρας στην οποία βρίσκεται ή δεν ανήκει στην ίδια εθνικότητα ή δεν ανήκει στο ίδιο γένος με τον ημεδαπό εθνικό πληθυσμό της χώρας που κατοικεί.



Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΓΑΜΟΣ


«Παντρευτήκαμε στη “στέγη της Ελλάδας”, σε υψόμετρο 2.803, μια ανάσα από την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου». Σε αυτό τον γάμο η νύφη φόρεσε ορειβατικά μποτάκια, οι καλεσμένοι περπάτησαν για 8 ώρες προκειμένου να παρακολουθήσουν το μυστήριο και το γλέντι στήθηκε με θέα τη μισή Ελλάδα!
Στο απομακρυσμένο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης» στον Ολυμπο, το υψηλότερο σημείο των Βαλκανίων όπου ζει άνθρωπος και το οξυγόνο μειώνεται κατά 20%, οι πυρετώδεις ετοιμασίες το πρωί του περασμένου Σαββάτου δεν ήταν για τους τακτικούς ορειβάτες που σκαρφαλώνουν κάθε καλοκαίρι στην κορυφή του Μύτικα. Οι δύο νεόνυμφοι, ο 28χρονος Θάνος Βλέτσης από το Λιτόχωρο και η 27χρονη Παναγιώτα Μπουφέτη από την Κατερίνη, θα υποδέχονταν στο καταφύγιο τους καλεσμένους τους μετά τη γαμήλια τελετή στο κοντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 2.803, μόλις 114 μέτρα χαμηλότερα από τον Θρόνο του Δία.

«Με τον Θάνο γνωριστήκαμε πριν από τρία χρόνια εδώ ακριβώς, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι λειτουργία. Εμεινα αποσβολωμένη από την ομορφιά και την αγριάδα του τοπίου και είχα αποφασίσει από τότε ότι θα παντρευόμουν εδώ», λέει στα «ΝΕΑ» η Παναγιώτα που είναι τοπογράφος.

Το ζευγάρι δεν έχει αυτό που λένε πάθος με την ορειβασία- ο Θάνος Βλέτσης είναι μόνιμος υπαξιωματικός του Στρατούγι΄ αυτό και οι περισσότεροι συγγενείς και φίλοι τους αιφνιδιάστηκαν με την απόφασή τους να παντρευτούν στην κορυφή του Ολύμπου, εγχείρημα που έχουν τολμήσει μετρημένοι στα δάχτυλα μέχρι σήμερα.

Τράβηξαν κλήρο
Ορισμένες αμφιβολίες διατύπωσαν αρχικά και οι γέροντες του μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου έξω από το Λιτόχωρο, στο οποίο ανήκει τυπικά το πέτρινο ξωκκλήσι. «Οι συγγενείς μας είπαν να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί, αλλά για να πείσουμε τους γέροντες του μοναστηριού χρειάστηκε να τραβήξουμε με τον ηγούμενο κλήρο, μεταξύ μιας εκκλησίας στην Παλιά Σκοτίνα και της κορυφής του Ολύμπου ώστε να κριθεί πού τελικά θα γινόταν η τελετή. Ο κλήρος έβγαλε Ολυμπο», λέει γελώντας η Παναγιώτα Μπουφέτη.

Εφόδια με το μουλάρι
Η ανάβαση των 130 καλεσμένων άρχισε το πρωί της περασμένης Παρασκευής από τη θέση Γκορτσιά, περίπου 14 χιλιόμετρα έξω από το Λιτόχωρο. Τα εφόδια για το γλέντι στο καταφύγιο και κάποιοι ασυνήθιστοι στην πολύωρη πεζοπορία μεταφέρθηκαν με τα μουλάρια του Τάκη Ζορμπά, του αγωγιάτη του Ολύμπου όπως τον γνωρίζουν οι ορειβάτες και φύλακα του καταφυγίου «Γιόσος Αποστολίδης». Υστερα από οκτώ ώρες πεζοπορίας στο δάσος του βουνού του Δία, οι τελευταίοι καλεσμένοι είχαν καταλύσει στο απομακρυσμένο καταφύγιο, που είναι χτισμένο στο φαλακρό διάσελο μεταξύ των κορυφών Προφήτης Ηλίας και Τούμπα. Σε εκείνο το υψόμετρο, το οξυγόνο μειώνεται κατά 20% ενώ χιονίζει και το στρώνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Καταιγίδα στο Λιτόχωρο
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου όλα ήταν έτοιμα για τη γαμήλια τελετή. Στο Λιτόχωρο είχε ξεσπάσει καταιγίδα, αλλά στην κορυφή του Ολύμπου οι συνθήκες ήταν ιδανικές, με θερμοκρασία 13 Κελσίου και ατμόσφαιρα διαυγή.

Ο γαμπρός προτίμησε εναλλακτικό ντύσιμο, όπως και η νύφη που ανέβηκε σε μουλάρι. Τήρησαν όλα τα γαμήλια έθιμα και μαζί με τον κουμπάρο τους, Μιχάλη Κακάνη, που ανέβαινε πρώτη φορά στον Ολυμπο, και τους καλεσμένους διήνυσαν τη διαδρομή των δέκα λεπτών μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου οι καλεσμένοι σχεδόν κρατούσαν την αναπνοή τους, απολαμβάνοντας οι περισσότεροι κάτι που δεν θα ξαναζούσαν.

«Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»
«Ηταν ονειρικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα. Παντρευτήκαμε στην κορυφή της Ελλάδας. Ολα πήγαν τέλεια», είπε στα «ΝΕΑ» ο γαμπρός από το καταφύγιο, όπου στήθηκε λίγη ώρα αργότερα φαγοπότι και τρικούβερτο γλέντι με τη βοήθεια του φύλακα Τάκη Ζορμπά. Το γεύμα ήταν σαφώς πιο πλούσιο από τη λιτή κουζίνα των ορειβατών του Ολύμπου, ενώ παρότι φορούσαν ορειβατικά μποτάκια νεόνυμφοι και καλεσμένοι χόρεψαν με την ψυχή τους.

Στις 15.30 του Σάββατου άρχισε η επιστροφή για το Λιτόχωρο- οι τελευταίοι καλεσμένοι θα έφθαναν αργά το βράδυ. Σε περίπου ενάμιση μήνα το πυκνό χιόνι θα σκεπάσει τον Θρόνο του Δία και το καταφύγιο θα κλείσει έως την άνοιξη.

Η πρώτη φορά που έγινε γάμος στα 2.800

μ. ήταν το καλοκαίρι του 1960. Παντρεύτηκαν οι Γιώργος Μιχαηλίδης και Κατερίνα Ανδροβιτσάναια, γνωστοί ορειβάτες της εποχής. Στο ίδιο εκκλησάκι έχουν τελεστεί ακόμη ένα ή δύο μυστήρια, σύμφωνα με ορειβάτες.

8 ΩΡΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ
Οι 130 καλεσμένοι για να παραστούν στη γαμήλια τελετή περπάτησαν πάνω από 8 ώρες, ενώ όλοι ήταν ντυμένοι χειμωνιάτικα

ΑΙΣΧΟΣ


Αυτή η φωτογραφία είναι από το κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ στην Άρτα που βρίσκεται στη Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τραβήχτηκε το απόγευμα του 15αύγουστου. Δείχνει ξεκάθαρα το πόσο οι υπεύθυνοι αυτού του οργανισμού σέβονται το εθνικό μας σύμβολο, ως έχουν υποχρέωση. Φαίνεται ότι τώρα που θα κοπούν τα επιδόματα, κανείς δεν ενδιαφέρεται να κάνει την αλλαγή και να περισώσει την όποια εθνική αξιοπρέπεια που μας έχει μείνει. Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που είναι το κτίριο, χιλιάδες πολίτες καθημερινά...

... συγκεντρώνονται για το καφέ τους κανείς όμως δεν μπήκε στο κτίριο ν’ αρπάξει από το αυτί τους ‘προοδευτικούς’ αρμοδίους ή τους πάλαι ποτέ ‘εθνικόφρονες’, που αυτοί πρώτοι έπρεπε να απευθυνθούν στους προϊσταμένους τους. Πατριωτισμός στις συζητήσεις σαλονιού, δεν νοείται.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Ανακοίνωση του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Σαββατιάτικου σχολείου της Στοκχόλμης

«Από την επίσκεψη του ΠΑΜΕ στην Σουηδία. Διαλύει το ελληνικό σχολείο στη Στοκχόλμη η Σταυρούλα Κιούση. Υποστηρίζει ότι έχει μεγάλο δόντι στην Ελλάδα!

Όλοι σήμερα και ώρα 10.00 στην Ελληνική πρεσβεία της Σουηδίας. Να διαμαρτυρηθούμε στις πραξικοπηματικές ενέργειες της συντονίστριας εκπαίδευσης κ. Κιούση που καταργεί με το έτσι θέλω το Σαββατιάτικο σχολείο στο Åsö gymnasium,
την στιγμή που ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων που είναι υπεύθυνος για να κλειστούν οι αίθουσες, το έχει κάνει εδώ και πολλούς μήνες. Αντίθετα, στέλνει τους εκπαιδευτικούς σε δύο άλλα σχολεία στο Östermalm που είτε έχει κλείσει η ίδια η συντονίστρια είτε κάποιοι φίλοι της μιας και υπάρχει επίσημα μόνο ένας σύλλογος γονέων και κηδεμόνων. Δηλαδή σύμφωνα και με τον νόμο δεν συνεργάζεται η συντονίστρια με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων αλλά με ένα διοικητικό συμβούλιο ιδιωτικού σχολείου.
Με αυτόν τον τρόπο έμμεσα καταργεί τον σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων και παρεμβαίνει άμεσα και με πραξικόπημα στις εσωτερικές υποθέσεις των συλλόγων στη Σουηδία.
Εκβιάζει επίσης τους γονείς με αυτόν τον τρόπο να πάνε οι μαθητές στο διασπαστικό σχολείο.
Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν στη Στοκχόλμη από τους επίσημους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους! Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιες ενέργειες, αν εξαιρέσουμε ίσως την εποχή της δικτατορίας. Το γραφείο εκπαίδευσης μέχρι τώρα ασχολούνταν με τους εκπαιδευτικούς και το πρόγραμμα σπουδών και όχι με το να επεμβαίνει στους συλλόγους.
Με αυτόν τον τρόπο προωθείται επίσης και η ιδιωτικοποίηση του σχολείου
Ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων ίδρυσε το Σαββατιάτικο σχολείο για τις ανάγκες των παιδιών μας και δε μπορούμε να αφήσουμε μια τυχαία να το καταστρέψει!
Η κυβέρνηση έχει άμεσα την ευθύνη για το τι πρόκειται να γίνει! Όλοι στην διαμαρτυρία και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων.
Η συντονίστρια Σταυρούλα Κιούση που υποστηρίζει ότι έχει μεγάλο δόντι στην Ελλάδα είναι καιρός να πάρει πόδι από την Στοκχόλμη! Αρκετά παίδεψε τους έλληνες και τα παιδιά τους.
Ανακοίνωση του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Σαββατιάτικου σχολείου της Στοκχόλμης (μαζί και τα απογευματινά τμήματα). Ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων καλεί όλους τους γονείς στο Åsö Gymnasium το Σάββατο 21 Αυγούστου και ώρα 09.00

ΟΤΑΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ


Η Ορεστιαδίτισσα εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. στην πρώτη της συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τον Άρη Ραβανό, όπου αποτυπώνεται το προφίλ της

ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ με ένα πλατύ χαμόγελο στον δεύτερο όροφο του νεοκλασικού της Ρηγίλλης. Τα σημάδια του άγχους ήταν εμφανή. Δεν έχει ακόμη συνηθίσει την επαφή και την επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.
Ως νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. η κυρία Βασιλική Τζότζολα μπήκε ήδη στα βαθιά και κάνει «γερμανικό» νούμερο στο κόμμα αντικαθιστώντας τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ποια είναι όμως η 33χρονη δικηγόρος από την Ορεστιάδα; «Το Βήμα» συναντήθηκε και συνομίλησε μαζί της, στην πρώτη της συνέντευξη, όπου αποτυπώνεται το προφίλ της.

- Πώς νιώσατε όταν μάθατε ότι θα είστε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ; ...»

«Με δύο λέξεις: αίσθημα ευθύνης».

- Σας τρομάζει η θέση;

«Δεν με τρομάζει. Η ευθύνη όμως είναι βαριά αναμφίβολα».

- Ξαφνιαστήκατε;

«Το ξάφνιασμα ήταν στιγμιαίο. Η υπερηφάνεια που ένιωσα, κι αυτή προσωρινή. Το αίσθημα ευθύνης είναι που έμεινε».

- Πότε συναντηθήκατε πρώτη φορά με τον κ. Σαμαρά;

«Δεν ήταν ακριβώς γνωριμία αλλά συνάντηση. Ημουν περίπου 15 ετών όταν ο πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή του Έβρου. Σε μια περιοδεία του ως υπουργού Εξωτερικών στην πατρίδα μου, την Ορεστιάδα, επισκέφθηκε το κέντρο της πόλης. Εκεί βρίσκεται η οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα μου. Ηλθε και μας χαιρέτησε. Ετσι τον είδα».

- Τι εντύπωση σας προξένησε;

«Η αίσθηση ήταν αυτή ενός ηγέτη. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι γεννημένος αρχηγός. Και αυτό δεν κρύβεται ούτε σε μια απλή χειραψία. Ηταν ένας ζεστός άνθρωπος, όπως και παραμένει. Ηταν θεόρατος, πανύψηλος. Εφερνε αισιοδοξία ακόμη και στο περπάτημά του και στη χειραψία του».

- Σπουδάσατε στην Κομοτηνή;

«Νομική στην Κομοτηνή. Τα έκανα όλα θρακιώτικα. Είμαι γέννημα θρέμμα της Θράκης, με ρίζες κρητικές από τη μητέρα μου. Μετά το πτυχίο ήρθα στην Αθήνα για δικηγορία. Η επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά επανήλθε μέσα από φίλους και γνωστούς. Συναντηθήκαμε σε ταβέρνες, σε σπίτια φίλων. Ανταλλάξαμε απόψεις. Εγώ διαμόρφωνα την πολιτική μου άποψη και μελετούσα τις λογικές κατηγορίες της πολιτικής θεωρίας. Συνέβαλε καίρια στη διαμόρφωσή της, μοιραστήκαμε και συμμεριστήκαμε απόψεις».

- Ήσασταν Ν.Δ.;

«Ανέκαθεν. Οπως γεννήθηκα στην Ορεστιάδα, έτσι γεννήθηκα και στη ΝΔ. Ημουν ως μαθήτρια στη ΜΑΚΙ, μετά ως φοιτήτρια στη ΔΑΠ. Αν και δεν είχα κεντρικό ρόλο, συμμετείχα ενεργά».

- Ασχοληθήκατε παλαιότερα στο κόμμα;

«Η οικογένειά μου είναι μια παραδοσιακή νεοδημοκρατική οικογένεια. Και εγώ ήμουν πάντα κοντά στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες».

- Αυτοπροσδιορίζεστε ως δεξιά, κεντροδεξιά, συντηρητική;

«Όπως όλες οι μεγάλες παρατάξεις, η Δεξιά έχει και κέντρο και άκρα. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες γιατί και σε περιορίζουν και σε μειώνουν. Νομίζω ότι η Νέα Μεταπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι έννοιες πολιτικής προοπτικής που και η εποχή απαιτεί και με εκφράζουν καλύτερα. Δίνουν ουσία και περιεχόμενο στην Κεντροδεξιά. Και ταυτόχρονα την υπερβαίνουν. Και αυτά τα δύο στοιχεία- ο θετικός προσδιορισμός της ιδεολογίας και το “άπλωμα” των ιδεών- είναι πολύ πιο ουσιαστικά από τη... γεωγραφική τοποθέτηση και τις ταμπέλες».

- Γιατί πρέπει να αισθάνεται ενοχές ένας δεξιός να αυτοαποκαλείται δεξιός;

«Μα δεν αισθάνεται ενοχές. Αλλά γιατί θα πρέπει να νιώθει βολικά μέσα σε ταμπέλες; Γιατί οφείλει να θυμάται και να μην ξεχνά τον ίδιο του τον εαυτό, να εφαρμόζει τον εαυτό του. Τι συνιστά την Ελλάδα; Η πνευματική μας κληρονομιά, η παράδοσή μας, η αδιάκοπη στη συνέχεια και στη μορφή της γλώσσα. Σε ό,τι με αφορά το εφαλτήριό μου ήταν η ελληνική γλώσσα που παράγει ήθος και αξίες. Οσο απομακρυνόμαστε απ΄ αυτήν χάνουμε. Αρα η εφαρμογή του ελληνικού μας εαυτού είναι η λύση στα προβλήματα και στις κρίσεις. Για όλα αυτά οφείλουμε να νιώθουμε υπερηφάνεια».

- Διαπιστώνω εθνοκεντρική θεώρηση των πραγμάτων;

«Τι σημαίνει “εθνοκεντρική”; Είναι “εθνοκεντρικοί” οι βρετανοί Εργατικοί ή οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες; Υπάρχουν σε σύγχρονες δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης ηγέτες ή μεγάλα κόμματα που δεν έχουν σημείο αναφοράς τους τη χώρα τους, τον πολιτισμό και την παράδοση του λαού τους και το εθνικό τους συμφέρον; Ασφαλώς φιλοδοξία όλων των λαών της Ευρώπης είναι η Ένωση της Ευρώπης. Αλλά αυτό θα γίνει ως εθελοντική σύγκλιση λαών και πολιτισμών. Όχι ως ισοπέδωση λαών... Γιατί πρέπει να εξηγούμε συνέχεια αυτό που παντού αλλού είναι αυτονόητο; Αν “εθνοκεντρική θεώρηση” σημαίνει γλώσσα, παράδοση, πολιτική και πολιτισμική κληρονομιά, πράγματι.
Από εκεί και πέρα είμαστε μια χώρα μικρή σε χώρο, απέραντη σε χρόνο. Είμαστε μια κουκκίδα στον χάρτη που παρήγαγε πολιτισμό και αυτόν δεν πρέπει να τον αμελούμε. Λέει ο Ελύτης κάπου “όπου ανθεί ο μέσος όρος, παύω να υπάρχω”. Επειδή κάποιοι μας αντιμετωπίζουν ως “μέσο όρο”, θα πρέπει να διαχειριστούμε τα πάντα καλύτερα. Δηλαδή, να θυμηθούμε τα δικά μας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να μην υποβαθμιστούμε σε έναν “μέσο όρο” γιατί θα πάψουμε να υπάρχουμε».

- Η ενεργή ανάμειξή σας με τη Ν.Δ. πώς έγινε;

«Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από το συνέδριο του περασμένου Ιουνίου. Θέλησα να ασχοληθώ ενεργά. Δεν είχα λόγο να απολογούμαι για λάθη. Η γενιά μου δεν φταίει για τη διαφθορά και την κατρακύλα».

- Τι σας είπαν οι φίλοι σας;

«Συνάδελφοι και φίλοι το αντιμετώπισαν με έκπληξη όταν τους είπα ότι θα θέσω υποψηφιότητα στην ειδική κομματική οργάνωση των δικηγόρων, έναν μήνα πριν από το 8ο συνέδριο του κόμματος. Δέχθηκα ερωτήσεις για το ποιος με στηρίζει και ποιος το πρότεινε. Η συνείδηση και το κέφι μου για δράση».

- Σας στηρίζει κάποιος;

«Άνθρωπος που δεν στηρίχθηκε από την ώρα που γεννήθηκε κατήντησε Μόγλης. Στην αρχή είναι οι γονείς, η οικογένεια, μετά ο σύζυγος, οι φίλοι, οι δικοί σου άνθρωποι».

Το «Δίκτυο 21», ο πατριωτισμός και ο Οδυσσέας Ελύτης

- Μερικοί κυκλοφορούν ότι υποστηριχτήκατε από στελέχη του «Δικτύου 21».

«Πράγματι, έγινε λόγος. Δεν με ρωτάτε όμως για τις εισηγήσεις που έχω κάνει σε πάμπολλα συνέδρια, για τα κείμενα που έχω γράψει και έχουν δημοσιευθεί κτλ.».

- Ρωτάω γιατί γίνεται λόγος...

«Αλλά ας πάμε στο “Δίκτυο” που με ρωτάτε. Από μικρή ήθελα να διαμορφώσω και μια προσωπική πολιτική άποψη και διάβαζα ανέκαθεν πολιτική θεωρία. Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής που ήμουν φοιτήτρια όπως τα Ιμια, τα εθνικά αδιέξοδα της χώρας κτλ. με επηρέασαν. Γνωρίζω ιδρυτικά στελέχη του “Δικτύου 21” και έχω ανταλλάξει απόψεις μαζί τους, όπως και με μέλη άλλων ομάδων προβληματισμού. Δεν ξέρω όμως γιατί απομονώθηκε το “Δίκτυο 21”, στο οποίο άλλωστε δεν ανήκα. Απλά χρησιμοποιούνται ταμπέλες από ορισμένους για να μειώσουν και να αποδυναμώσουν πρόσωπα. Ηρθα καταθέτοντας τις δυνάμεις και τις προσπάθειές μου στις ιδέες της ΝΔ. Για αυτήν θα αγωνιστώ. Και για τον Αντώνη Σαμαρά. Και πάνω απ΄ όλα για την Ελλάδα».

- Τι σημαίνει για εσάς η λέξη πατριωτισμός;

«Η φροντίδα της πατρίδας, της μήτρας που μας γέννησε και μας θάλπει και οφείλουμε να προστατεύσουμε. Δεν είναι φενάκη. Είναι η επιστροφή και η μη απομάκρυνση από τα δομικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Οι αρχές, οι αξίες μας, η πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό. Για μένα είναι ο εαυτός μας... Και το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Γιατί δεν υπάρχει “δήμος” χωρίς “πατρίδα”. Και γιατί το ίδιο το Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο άρθρο του παραπέμπει στην τήρησή του, στην τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, “στον πατριωτισμό των Ελλήνων”!
Στο ερώτημα λοιπόν “τι είναι πατριωτισμός” θα μπορούσα να απαντήσω και πιο συνοπτικά: Είναι αυτό στο οποίο εναποθέτει το ίδιο το Σύνταγμα την τήρηση των δημοκρατικών θεσμών». - Ποιο βιβλίο σάς συντροφεύει; «Το “Εν Λευκώ” του Ελύτη. Συλλογή των πεζών κειμένων του Ελύτη, των ποιητικών πεζών του Ελύτη για τον “ελληνικό Ελληνισμό”».

«Ο Σαμαράς είναι ειλικρινής»

- Θα βγάλει ο κ. Σαμαράς την παράταξη από το αδιέξοδο;

«Ήδη το κάνει. Σας παραπέμπω στις τελευταίες κινήσεις του, με κορυφαία την ανακοίνωση των θέσεων της 7ης Ιουλίου για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Αποτελούν ραχοκοκαλιά των θέσεών μας, συνιστούν απαρχή της Νέας Μεταπολίτευσης».

- Πλεονέκτημα και μειονέκτημα του κ. Σαμαρά;

«Η ειλικρίνεια. Η αλήθεια βοηθάει αλλά και πονάει καμιά φορά».

ΟΙ ΕΥΕΓΕΡΤΕΣ ΜΑΣ


"Κλειδώνουν" σε πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ οι άδειες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα!

Ομάδα ξένων, κυρίως αμερικανικών, εταιρειών με εγχώριους συνεργάτες (όμιλοι Λάτση, Βαρδινογιάννη) έχουν...


...έλθει ήδη σε επαφή με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες και είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων για έρευνα και συνεκμετάλλευση των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, με τον νέο φορέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που θα δημιουργηθεί.

Αυτές οι επαφές είναι και η αιτία της στροφής 180 μοιρών της κυβέρνησης στο θέμα των πετρελαίων και από την απόλυτη άρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε συνέντευξή του στις αρχές Δεκεμβρίου σε ότι αφορά την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και τις ειρωνείες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην Βουλή σε όσους υποστήριζαν την ανάγκη διερεύνησης πετρελαιοφόρων πεδίων στον Ελλαδικό χώρο, περάσαμε στην ίδρυση φορέα.

Ο οποίος μάλιστα βάσει των όσων υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γ.Μανιάτης, θα είναι έτοιμος να δώσει άδειες στο χρόνο ρεκόρ του ενός έτους!

Φυσικά μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ την επαύριο των δηλώσεών του για τις άδειες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Εκεί υποτίθεται ότι παρουσίασε «τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής σε Αμερικανούς αξιωματούχους κατά την τριήμερη επίσκεψή του 7-9 Ιουλίου)».

Πρακτικά δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις για την ευνοϊκή μεταχείριση των Αμερικανικών εταιρειών.

Άλλωστε ο υφυπουργός Γ.Μανιάτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Jose Fernandez, τη βοηθό Υφυπουργό Ενέργειας αρμόδια για την Ευρώπη, δρ. Phyllis Yoshida, καθώς και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη, τους -μεταξύ άλλων- Daniel Stein και Rebecca Neff, συμβούλους του Ειδικού Απεσταλμένου για θέματα Ενέργειας Ευρασίας, Πρέσβη Richard Morningstar.

Πρόκειται για μία ομάδα που έχει κάτι παραπάνω από στενές σχέσεις (με την αμερικανική έννοια του όρου) με τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαίου τις περίφημες «7 αδελφές» (ESSO, Shell, BP, Chevron, Τexaco κλπ).

Oι Αμερικανικές εταιρείες θεωρούν κάτι παραπάνω από βέβαια την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Ελλαδικό χώρο.

Στο διάστημα 1997-2001 ξένες εταιρείες ερεύνησαν χερσαίες περιοχές γύρω από τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία.

Εκεί, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της Shell Ρομπ Ράουτς, υπάρχουν αποθέματα περί τα 2 δισ. βαρελια τα οποία θεωρητικώς καλύπτουν τις ανάγκες μας για 20 χρόνια.

Το μεγαλύτερο κοίτασμα ή εν πάση περιπτώσει το κοίτασμα με την υψηλότερη βεβαιότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων βρίσκεται νοτιοατολικά της Κέρκυρας, κοντά στους Οθωνούς. Στο Αιγαίο η περιοχή του Μπάμπουρα κοντά στη Θάσο κλπ

Από το 1903 χρονολογούνται οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Τότε η βρετανική London Οil Development εξασφάλισε άδεια για χερσαίες έρευνες στη Ζάκυνθο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 1938 ξεκινούν γεωτρήσεις στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη Θράκη, σταμάτησαν όμως λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1960 το υπουργείο Βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (ΙFΡ), προχώρησε σε συστηματικές έρευνες σε ολόκληρο τον χερσαίο ελλαδικό χώρο.

Το 1969 η χούντα της 21ης Απριλίου έδωσε αφειδώς άδειες θαλάσσιων ερευνών σε ξένες εταιρείες, όπως η ΕSSΟ, η Τexaco κ.ά. Το 1970 η αμερικανική Οceanic πήρε άδεια για έρευνα στο Θρακικό Πέλαγος και τον Νοέμβριο του 1973 ανακάλυψε τα γνωστά ως «κοιτάσματα του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας».

Το 1975 ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα εξακοντιστεί ιλιγγιωδώς από τα 85 εκατ. βαρέλια ημερησίως σήμερα στα 134 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2030.
Η πετρελαιοκίνητη ζωή μας μπαίνει στο «κόκκινο» με το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει σήμερα στα 77 δολάρια το βαρέ

ΟΧΙ ΣΕ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε στην υπόθεση εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις θαλάσσιες περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελλάδα και Ιταλία, προσπαθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μπλοκάρουν τη διαδικασία, με πρόσχημα οτι πρέπει να αποφευχθεί ένα ατύχημα όπως αυτό που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού...


Όπως αναφέρει στο κύριο θέμα της η εφημερίδα «Αλήθεια», η υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Τίνα Μπιρμπίλη, ανέλαβε εκστρατεία με σκοπό σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Ελληνίδα υπουργός, απέστειλε μάλιστα επιστολή στην Ιταλίδα ομόλογό της, στην οποία αναφέρει τους κινδύνους από τις εξορύξεις μεγάλου βάθους στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Ιταλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Stefania Prestigiacomo είχε αναλάβει αντίστοιχη εκστρατεία, ενώ η επιστολή στάληκε και στους Επιτρόπους Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Janez Potocnik και Ganther Oettinger.

Στην επιστολή της η κα. Μπιρμπίλη, τονίζει ότι μια δράση περιορισμού των εξορύξεων σε μεγάλο βάθος αποτελεί σε πρώτη φάση αναγκαιότητα, έως ότου τα παράκτια κράτη σχεδιάσουν και υιοθετήσουν μία συγκεκριμένη στρατηγική για την εξόρυξη πετρελαίου στη Μεσόγειο.

«Στην περίπτωση ατυχήματος», σημειώνει, «όπως αυτό που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού, οι συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου θα είναι καταστροφικές και πιθανόν μη αναστρέψιμες».

Τονίζει μάλιστα ότι από το ατύχημα στο Μεξικό διέρρευσαν γύρω στα 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένας μηχανισμός συντονισμού και πρόληψης», τονίζει η κα. Μπιρμπίλη.

Για το θέμα των υπεράκτιων γεωτρήσεων η υπουργός σκοπεύει να έχει επαφές και με άλλους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες της Μεσογείου για το θέμα των υπεράκτιων γεωτρήσεων.Μάλιστα εντός Σεπτεμβρίου η κα. Μπιρμπίλη θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα έχει επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς.

Η εκστρατεία της Ελληνίδας υπουργού, θέτει εμπόδια στους σχεδιασμούς των ιδιωτικών εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης για εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα αποθέματα αυτά υπολογίζεται ότι βρίσκονται μέχρι και 5.000 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλιάδης, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε ότι, όπως σε όλες τις παρόμοιες έρευνες και εκμεταλλεύσεις φυσικού πλούτου, θα πρέπει και στην προκειμένη περίπτωση της Κύπρου να ληφθούν υπόψη όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί νόμοι και κανονισμοί για προστασία του περιβάλλοντος. Σημείωσε δε ότι όλες οι εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων πρέπει να γίνουν με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ανήκουστα, χαρακτήρισε τα περί κινδύνου ατυχήματος όπως εκείνο του Κόλπου του Μεξικού, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλων Κασίνης. Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, στην περίπτωση του Κόλπου του Μεξικού, δεν γινόταν ο σωστός έλεγχος.

«Στη δική μας περίπτωση», όπως τόνισε «δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας κίνδυνος από τη στιγμή που θα γίνεται αυστηρός έλεγχος από το κράτος, θα εφαρμόζονται οι σωστές προδιαγραφές και θα γίνει η σωστή επιλογή της εταιρείας που θα εξορύξει τα προϊόντα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Κομισιόν θα ασχοληθεί σύντομα με το θέμα. Ήδη οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Κομισιόν παρέλαβαν την επιστολή Ελληνίδας υπουργού Περιβάλλοντος. Οι αρμόδιοι Επίτροποι αν πεισθούν ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι δικαιολογημένες θα οδηγήσουν το θέμα ενώπιον της Κομισίον.

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ


Η ζωή στο πλανητικό μας σύστημα

Το μεγάλο αυτό θέμα είχε απασχολήσει τους αρχαίους Έλληνες όταν, από την εποχή της αναπτύξεως της Αστρονομίας, που είναι δημιούργημα του Ελληνικού Πνεύματος, η ιδέα της υπάρξεως ζωής σε άλλους κόσμους άρχισε να αποκτά κάποια επιστημονική βάση. Είναι γεγονός πως πολλοί Έλληνες φιλόσοφοι, που ήταν και αστρονόμοι συγχρόνως, πίστευαν πως η Γη δεν ήταν μοναδική κατοικία λογικών όντων. Και ήταν καταπληκτική η πρωτοτυπία σκέψεως και ευφυΐα των Ελλήνων της εποχής εκείνης.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος δίδασκε πως όλα τα άστρα, ως και η Γη, αποτελούνται από το ίδιο υλικό. Ο Αναξίμανδρος βεβαίωνε πως οι κόσμοι μπορούσαν να δημιουργηθούν και να καταστραφούν, κάτι που διαπιστώνουμε σήμερα. Ο Αναξαγόρας πίστευε πως η Σελήνη κατοικείται, δίδασκε μάλιστα πως «αόρατοι σπόροι ζωής», από τους οποίους προέρχονται όλα τα ζωντανά όντα υπάρχουν σε ολόκληρο το Σύμπαν. Ο Αναξαγόρας δηλαδή ήταν ο δημιουργός της θεωρίας της «πανσπερμίας» που προτάθηκε και στην εποχή μας ακόμη από πολλούς επιστήμονες που προσπαθούσαν να εξηγήσουν τον τρόπο δημιουργίας ζωής στον πλανήτη μας.
Οι Επικούριοι δίδασκαν πως στο διάστημα υπήρχαν πολλοί κατοικήσιμοι κόσμοι, παρόμοιοι με την Γη*.
Και άλλοι ακόμη Έλληνες φιλόσοφοι δίδασκαν πως υπάρχει ζωή σε άλλα άστρα, ως κάποιος Ανάξαρχος, που αναφέρει ο Πλούταρχος, ότι μιλούσε προ του Μ. Αλεξάνδρου «περί πολλών κόσμων». Τότε ο Αλέξανδρος δάκρυσε γιατί σκεπτόταν πως «επί απείρων όντων στον κόσμον, δeν ήδυνήθη ακόμη νa κατακτήσει τoν ενα καί μόνον, τoν παρόντα». Αργότερα τους Έλληνες αντέγραψαν οι Ρωμαίοι και ιδίως ο Λουκρήτιος που στο ποίημ;a του «Περί Φύσεως των πραγμάτων» αναφέρει: «Η Φύση δεν είναι μοναδική στον ορατό κόσμο. Πρέπει να πιστεύουμε πως σε άλλες περιοχές του διαστήματος υπάρχουν και άλλες γαίες, κατοικημένες από άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα». Κατά περίεργο τρόπο ο Λουκρήτιος δεν καταλάβαινε την αληθινή φύση των άστρων που θεωρούσε σαν φωτεινούς γήινους ατμούς.
Κατά την Αναγέννηση, με την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου, αναζωπυρώθηκε το θέμα υπάρξεως εξωγήινων και ιδίως Αρειανών, γι' αυτό και είχε τότε τεθεί το ερώτημα: «Αν ο Άρης κατοικείται τότε οι Αρειανοί κατάγονται και αυτοί από τον Αδάμ και την Εύα;» Αυτές ήταν οι αντιλήψεις για την ύπαρξη ζωής στο Διάστημα. Όμως τι πιστεύουμε εμείς σήμερα; Για να απαντήσουμε θα εξετάσουμε τα μέλη του Ηλιακού μας Συστήματος, με τα μέσα και τις γνώσεις μας, θα επισκεφθούμε πρώτα τους κοντινούς μας κόσμους, τα μέλη του «Ηλιακού Κράτους».
Θα γνωρίσουμε χωριστά τους πλανήτες με την ταχύτητα της φαντασίας μας και θα τους ερευνήσουμε κατά σειρά αποστάσεως τους από τον ήλιο. Την μορφή του πλανητικού μας συστήματος πρώτος συνέλαβε ο Αρίσταρχος ο Σάμιος. Αυτόν αντέγραψε ο Κοπέρνικος ο οποίος διατύπωσε την θεωρία του «περί του ηλιοκεντρικού συστήματος» τον 16ον αιώνα - διαβάζοντας και αντιγράφοντας τα πρωτότυπα σχετικά ελληνικά συγγράμματα.
Βεβαίως τότε ήταν γνωστοί οι 6 μόνο πλανήτες μέχρι δηλαδή και του Κρόνου. Πολύ αργότερα ανακαλύφθηκαν και οι υπόλοιποι 3 εξωτερικοί πλανήτες με μαθηματικούς υπολογισμούς και φυσικά την χρήση μεγάλων τηλεσκοπίων.
Οι 9 πλανήτες μας είναι: Ερμής και Αφροδίτη, δίχως δορυφόρους, Γη μ' ένα δορυφόρο, Άρης με 2 δορυφόρους, Δίας με 16, Κρόνος με 17, Ουρανός με 15, Ποσειδών με 2 δορυφόρους και Πλούτων με 1 τον Χάρο. Φυσικά τα ονόματα τους είναι ονόματα Ελλήνων θεών γιατί οι αρχαίοι Έλληνες μελέτησαν με επιστημονικό τρόπο τους πλανήτες και τους έδωσαν θεϊκά ονόματα που σεβάστηκαν οι αστρονόμοι όλου του κόσμου. Ο Ερμής με επιτυχία έλαβε το όνομα αυτό επειδή βρίσκεται κοντά στον ήλιο, από τον οποίο περιμένει εντολές, όπως ο Ολύμπιος ταχυδρόμος. Το όνομα της ωραίας Αφροδίτης έπρεπε να δοθεί στον ωραιότερο και λαμπρότερο πλανήτη. Και τι περίεργο, είναι τόσο... φιλάρεσκη η Αφροδίτη ώστε πάντα είναι σκεπασμένο το σώμα της από ένα πολύ πυκνό πέπλο, αδιαπέραστο στρώμα νεφών, την ατμόσφαιρα της, που μας εμποδίζει να δούμε την επιφάνεια της, σαν να προστατεύει το σώμα της ωραίας θεάς από τα βλέμματα βέβηλων!!
Στον ερυθρό πλανήτη εδόθη το όνομα του θεού του πολέμου Άρη, γιατί το κόκκινο χρώμα του θυμίζει αίμα και φωτιά. Ο Δίας δικαίως έλαβε το όνομα του πατέρα των θεών - πλανητών αφού σε όγκο είναι μεγαλύτερος από όλους μαζί τους πλανήτες και η μάζα του είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη της μάζας όλων συγχρόνως των πλανητών. Ως προς τη Γη είναι 1300 φορές μεγαλύτερός της. Απορεί κανείς πώς οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι ο πλανήτης αυτός ήταν γίγας και του έδωσαν το όνομα του μεγαλυτέρου και ισχυρότερου των θεών του Ελληνικού Πανθέου - του «πατρός ανδρών τε, θεών τε». Ο Κρόνος που έρχεται μετά τον Δία πήρε το όνομα του πατέρα του Διός. Εδώ σταματούν οι Έλληνες ως «ανάδοχοι», επειδή οι τελευταίοι πλανήτες, Ουρανός, Ποσειδών και Πλούτων ήταν άγνωστοι κατά την αρ¬χαιότητα, γιατί απλούστατα δεν τους έβλεπαν. Ως γνωστόν οι πλανή¬τες αυτοί παρατηρούνται μόνον με τηλεσκόπια.

Ουρανός ονομάσθηκε ο μετά τον Κρόνο πλανήτης γιατί, κατά την μυθολογία μας ήταν πατέρας του Κρόνου. Ο επόμενος ονομάσθηκε Ποσειδών γιατί νομιζόταν πως είναι ο τελευταίος στα βάθη του διαπλανητικού χώρου και πήρε το όνομα του θεού του υγρού στοιχείου. Αλλά όταν τέλος ανακαλύφθηκε ο έσχατος πλανήτης, του έδωσαν το όνομα του Πλούτωνα, του θεού του Άδη, όχι μόνο γιατί στην απόσταση που βρίσκεται επικρατεί βαθύ σκοτάδι, αλλά για να τιμήσουν τον αστρονόμο P. Lowell, που τον ανεκάλυψε με υπολογισμό χωρίς να τον δει ποτέ. Τα δυο μάλιστα αρχικά γράμματα του Πλούτωνα είναι τα πρώτα του ονοματεπώνυμου του P. Lowell. (Παρετηρήθη από τον Tombau-gh το 1930).
Και τώρα που γνωρίσαμε όλη την σειρά των πλανητών, έστω και κατά ένα πολύ γενικό τρόπο, ας τους επισκεφθούμε, εξετάζοντας εάν πράγματι υπάρχουν εκεί οι κατάλληλες συνθήκες δημιουργίας και συντηρήσεως ζωής. Ήδη χάρη στις τεράστιες προόδους και τα μέσα που διαθέτει η αστρονομία γνωρίζουμε τι συνθήκες υπάρχουν σε κάθε πλανήτη. Απόδειξη η κατάκτηση της Σελήνης. Οι αστροναύτες δεν μας είπαν περισσότερα από όσα γνωρίζαμε με τις απειράριθμες αστρονομικές μελέτες και παρατηρήσεις μας. Με την έρευνα των αστροναυτών είχαμε το «πείραμα», την απόδειξη πως πραγματικά δηλαδή ό,τι είχαν διαπιστώσει οι αστρονόμοι ήταν και η πραγματικότητα. Γι' αυτό και δημιουργήθηκε τόσος θόρυβος στην Αμερική για τα τεράστια έξοδα που είχαν γίνει για την κατάκτηση της Σελήνης, για να «μάθουμε ό,τι ήδη γνωρίζαμε», όπως είπαν οι πολέμιοι των διαστημικών ταξιδιών. Ασχέτως πάντως προς τις γνώμες αυτές, είναι γεγονός πως με τις έρευνες και τα όνειρα μας βυθιστήκαμε στο μέλλον για να τα κάνουμε πραγματικότητα. (...)


*Δίχως αμφιβολία πρώτοι οι Έλληνες ερεύνησαν το διάστημα, κατά «επιστημονικό» τρόπο, δίδαξαν πως υπάρχει εξωγήινη ζωή και ιδίως πως η Σελήνη κατοικείται.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ



ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ ΑΡΘΡΟΥ ΤΗΣ «ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ»

ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟΝ 16ΑΚΤΙΝΟ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Σε τεράστια επίσημη-κρατική πρόκληση προχώρησαν τα Σκόπια με την έκδοση του αναθεωρημένου βιβλίου «Κοινωνία» της Ε΄ Δημοτικού, όπου προβάλλεται στους μικρούς μαθητές ο Ήλιος της Βεργίνας, ο 16ακτινος Ήλιος των Ελλήνων Βασιλέων της αρχαίας μας Μακεδονίας, σαν η Παγκόσμια Σημαία όλων των Σκοπιανών του Κόσμου! Το Παγκόσμιο Σύμβολο δηλαδή του δήθεν «Μακεδονικού» Έθνους ανά την υφήλιο!
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, μετά από άσχετες με το παραπάνω διαμαρτυρίες Σκοπιανών, σχετικά με την παράλειψη αναφοράς του βιβλίου σε προσωπικότητες του κρατιδίου στον τομέα του Πολιτισμού, όπου όμως φιγουράρουν πρώτα πρώτα ονόματα γνωστών τραγουδιστών της γείτονος, καθώς και για θρησκευτικούς λόγους μουσουλμάνων και χριστιανών, που δεν μένουν ικανοποιημένοι από τις σχετικές αναφορές ή την εικονογράφηση του νέου στην ουσία βιβλίου, με αποτέλεσμα μετά από πολλές διαμαρτυρίες να αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της …«Μακεδονίας»(!!!) να το αποσύρει… χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα αλλάξει και ο προσβλητικός και εξωφρενικός σφετερισμός του Ελληνικού Ήλιου!
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, επειδή αφορά θεμελιώδη όρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, βάση του οποίου τα Σκόπια δεσμεύτηκαν να εγκαταλείψουν το σύμβολο του Ελληνικού Ήλιου της Μακεδονίας μας, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως τότε προκλητικά και αυθαίρετα στη Σημαία τους! Και τώρα εμφανίζονται να το διατυμπανίζουν μέσα από επίσημο-κρατικό Σχολικό Βιβλίο, ως Παγκόσμια Σημαία-Σύμβολο των απανταχού Σκοπιανών!
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να διαμαρτυρηθεί με διάβημά της προς τον ΟΗΕ για την κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας και να καταθέσει το σχετικό ντοκουμέντο στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου τα Σκόπια μας εγκαλούν ακριβώς για …παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας!

ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ


Παράκαμψη των συνόρων της Ε.Ε. διαβλέπει σε άρθρο της της περασμένης εβδομάδας (12-8-2010), η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», με αφορμή τις υπαρκτές ομάδες πληθυσμών, που ενώ διαμένουν σε μη ενταγμένες στην Ε.Ε. χώρες, εν τούτοις κατάγονται από χώρες-μέλη της Ένωσης και δικαιούνται Ευρωπαϊκό Διαβατήριο, από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή χώρα καταγωγής τους, τους χορηγήσει υπηκοότητα, κάνοντάς τους έτσι αυτόματα Ευρωπαίους Πολίτες!

Με άλλα λόγια, μπορεί μια χώρα μέλος της Ε.Ε. να χορηγεί διαβατήρια κατά πολύ περισσότερα των κατοίκων της, σε τρίτους, που αν και δε διαμένουν στο έδαφός της, κατάγονται όμως από αυτό (διπλές υπηκοότητες).

Έτσι υπολογίζεται πως μπορεί να προστεθούν στον πληθυσμό της Ε.Ε. άλλα 5.000.000 ατόμων, που μέσω του διαβατήριου της χώρας μέλους, θα μπορούν να είναι Ευρωπαίοι Πολίτες, αν και δεν θα διαμένουν σε έδαφος χώρας ενταγμένης στην Ένωση!

Ειδικότερα θα μπορούν - σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα - να γίνουν ευρωπαίοι πολίτες 3.500.000 Ούγγροι, που βρίσκονται στη Σερβία (Βοϊβοντίνα), στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στη Ρουμανία (1.400.000) και στη Σλοβακία (520.000), από τον ερχόμενο Ιανουάριο (2011), βάση σχετικής αποφάσεως της Ουγγρικής Κυβερνήσεως για χορήγηση ουγγρικής υπηκοότητας!

Επίσης έχουν γίνει ήδη Ευρωπαίοι πολίτες 120.000 Μολδαβοί που πήραν Ρουμανικό Διαβατήριο, ενώ εκκρεμούν άλλες 800.000 αιτήσεις Μολδαβών προς το Βουκουρέστι! Και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των αιτήσεων…

Τέλος η Φιγκαρό κάνει λόγο για ακόμη 2.500.000 Βούλγαρους που ζουν σε διάφορες χώρες, μη ενταγμένες στην Ε.Ε. και κυρίως στα Σκόπια και στην Τουρκία (350.000 εξισλαμισμένοι Πομάκοι της πίσω πλευράς της Ροδόπης).

«ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ»

Ειδικά για τα Σκόπια η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσαν να πάρουν Βουλγαρικό Διαβατήριο 1.400.000 Σκοπιανοί, δηλαδή τα 3/4 του συνολικού πληθυσμού του κρατιδίου, αφού όπως σημειώνειΠλαίσιο κειμένου: «Environ 1,4 million de Macédoniens (soit les trois quarts de la population) pourraient bénéficier d'un passeport européen. Au regard de certains historiens, la Macédoine constitue l'une des marches de la nation bulgare. La langue macédonienne ne serait d'ailleurs rien d'autre qu'un dialecte bulgare.»! Le Figaro 12-8-2010 χαρακτηριστικά «λαμβάνοντας υπόψη κάποιους ιστορικούς, η “Μακεδονία” είναι μία από τις βαθμίδες του βουλγαρικού έθνους. Η σλαβο“μακεδονική” γλώσσα δεν είναι επίσης τίποτε άλλο από μια βουλγαρική διάλεκτος»!

Επομένως σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, που επικαλείται απόψεις Ιστορικών Επιστημόνων, οι Σκοπιανοί δεν είναι εθνικά «Μακεδόνες» όπως ισχυρίζονται, αλλά είναι εθνικά Βούλγαροι! Ομοίως και η γλώσσα τους δεν είναι «Μακεδονική» όπως προπαγανδίζουν, αλλά είναι καθαρά Βουλγαρική!

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

► Η «επανάσταση» του Ίλιντεν (20 Ιουλίου 1903), που εορτάζουν σαν «εθνική εορτή» τα Σκόπια, δεν ήταν παρά μια καθαρά βουλγαρική «επανάσταση», βουλγαρικών Οργανώσεων, με βουλγαρικά στελέχη, που έπαιρναν εντολές από τη Σόφια και ανήκαν στη Σχισματική Βουλγαρική Εξαρχία! Ακόμα δηλαδή και οι «ήρωες» των Σκοπίων είναι Βούλγαροι! (Πρόκειται για την Ψευδοεπανάσταση του Ίλιντεν –Προφήτη Ηλία, την οποία σκηνοθέτησαν ένοπλες βουλγαρικές ομάδες, υποχρεώνοντας με βία και τρόμο, πολλά ελληνικά χωριά να κρατήσουν όπλα ή να βγουν στα βουνά, προκαλώντας την οργή των Τούρκων, που ξέσπασαν στους ελληνικούς πληθυσμούς με όλη τους τη μανία – Ολοκαύτωμα του Κρουσόβου)

► Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του κόμματος VMRO-DPMNE (σημερινό κόμμα Γκρούεφσκι) και πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι (1998-2002), ζήτησε και έλαβε το 2006 βουλγαρική υπηκοότητα και διαβατήριο, διακηρύσσοντας πως είναι Βούλγαρος και αλλάζοντας το επώνυμό του σε Γκεοργκίεβ! Το ίδιο έκαναν και χιλιάδες άλλοι Σκοπιανοί!

► Ακόμη, σημειώνουμε πως η Βουλγαρία έχει αναγνωρίσει πρώτη τα Σκόπια σαν «Μακεδονία», με τη ρητή διευκρίνηση πως δεν αναγνωρίζει «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα», επειδή ακριβώς οι αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες» είναι Βούλγαροι και η γλώσσα τους βουλγαρική!

► Μάλιστα όταν το 1941, η Βουλγαρία σαν σύμμαχος των Ναζί, μπήκε στα Σκόπια, όχι μόνο δε συνάντησε καμμία αντίσταση, αλλά έγινε πανηγυρικά και με ενθουσιασμό δεκτή, επειδή η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Βούλγαροι, τους οποίους ο Τίτο τρία χρόνια μετά (1944), για να τους αποκόψει από τη Βουλγαρία, τους μετονόμασε αυθαίρετα «Μακεδόνες», πλάθοντας το παραμύθι του δήθεν ξεχωριστού «μακεδονικού έθνους», διεκδικώντας έτσι ταυτόχρονα και τη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή την αληθινή Μακεδονία! Δηλαδή «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»…

Στην παραπάνω φωτογραφία ντοκουμέντο - που είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν η εφημερίδα Απογευματινή 15-3-2008, οι Βούλγαροι κάτοικοι των Σκοπίων, φαίνονται να υποδέχονται με ενθουσιασμό και τιμές Γερμανούς και Βουλγάρους, κρατώντας εκτός από το πορτραίτο του μισητού Χίτλερ, το πορτραίτο του τότε βασιλιά της Βουλγαρίας, το χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» που ποθούσε ανέκαθεν η Βουλγαρία από τον καιρό των Κομιτατζήδων, αλλά και ένα πανό που έγραφε με νόημα «ένα έθνος, ένας βασιλιάς, ένα βασίλειο»! Το Βουλγαρικό!...

Τότε μάλιστα η Βουλγαρία ενσωμάτωσε τα Σκόπια στην Επικράτειά της, ενώ το 1942, όταν ο βασιλιάς της Βουλγαρίας επισκέφθηκε το κρατίδιο, του επιφυλάχθηκε παλλαϊκή υποδοχή!

► Αξίζει επίσης να καταγραφεί η δήλωση του ίδιου του Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, όταν επισκέφθηκε την 20η Ιουνίου 1993 τη Σουηδία. Τότε - όπως καταγράφει ο ακούραστος Νικόλαος Μάρτης - ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της Σουηδικής Εφημερίδας Svenska Dagbladet για «Μακεδονικό Έθνος» και απάντησε κατηγορηματικά:

«Το “Μακεδονικό” Έθνος το δημιούργησε μετά τον Πόλεμο η Κομιντέρν και είναι Έγκλημα του Τιτοϊσμού και του Σταλινισμού»!

ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΛΑΒΟΙ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ”»!

► Την πλέον κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και δεν ήταν, δεν υπήρξαν και δεν είναι «Μακεδόνες» και πως δεν υπήρξε ή υπάρχει κανένα «Μακεδονικό Έθνος», έδωσε ο ίδιος ο πρώτος Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόρωφ, όπως αποκαλύπτει ο Νικόλαος Μάρτης:

«Το χαρακτηριστικό περιστατικό που αναφέρεται στο βιβλίο του «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Κίρο Γκλιγκόρωφ (σελ. 259), ότι στην δεξίωση που έγινε στη Νέα Υόρκη την επομένη της αναγνωρίσεως ως ανεξαρτήτου Κράτους των Σκοπίων, μια ομάδα νέων από την Αυστραλία του είπαν: “Εσείς μιλήσατε, αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο. Δεν είπατε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αρνηθήκαμε την καταγωγή μας, τους προγόνους μας”. Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως (συνεχίζει ο Γκλιγκόρωφ στο βιβλίο του) και τελικά τους είπα: “Ξέρετε, σέβομαι τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Είναι δικαίωμα σας. Αλλά σύμφωνα με την ιστοριογραφία στον Μακεδονικό λαό επικρατεί η γνώμη ότι είμαστε Σλάβοι. Έχουμε έλθει στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων”»!

► Αλλά καταγράφει ο Μάρτης και άλλη, δήλωση ντοκουμέντο του Κίρο Γκλιγκόρωφ, στην Εφημερίδα TORONTO STAR του Καναδά, στις 15 Μαρτίου 1992:

«Δεν είμαστε “Μακεδόνες” αλλά Σλάβοι. Δεν έχουμε συγγένεια με τον Αλέξανδρο τον Έλληνα και με την Μακεδονία του»!

Τρεις μήνες αργότερα, επαναλαμβάνει τη δήλωσή του μπροστά στις κάμερες, στις 3 Ιουνίου 1992, λέγοντας:

«Εμείς είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμμιά σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο μ.Χ. αιώνα»!

► Στις 25 Οκτωβρίου 2009, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, επιβεβαιώνει απόλυτα τα παραπάνω:

«Ερώτηση: Το 1993, στα Τίρανα, είχατε δηλώσει ότι ο λαός σας είναι σλαβικής καταγωγής, ότι δεν συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και πως βρεθήκατε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ..

Γκλιγκόροφ: Εξακολουθώ και σήμερα να πιστεύω και να δηλώνω ακριβώς τα ίδια.
Ερώτηση: Γιατί τότε το ανθελληνικό κλίμα και η εμμονή στον «αρχαιομακεδονισμό» τα τελευταία χρόνια στη χώρα σας, δηλαδή να αποδείξουν κάποιοι επίσημα πως κατάγεστε απευθείας από τους αρχαίους Μακεδόνες;

Γκλιγκόροφ: Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτό που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Η Ιστορία είναι ένα παγκόσμιο αγαθό - αυτό ασφαλώς σημαίνει πως η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να μην είναι και ελληνική. Οι Έλληνες νομίζουν πως εμείς θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Δεν λέω πως οι ανησυχίες αυτές είναι άνευ λόγου, αφού υπάρχουν υπερβολές και από τη δική μας πλευρά. Υπάρχουν ιστορικοί στη χώρα μου που υποστηρίζουν πως εμείς βρισκόμαστε στα χώματα αυτά 2.000 χρόνια πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Για γέλια, δηλαδή... Έλεγα σε έναν φίλο μου ιστορικό ότι έτσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί και ότι ο Παράδεισος είναι «μακεδονικός» και ιδιοκτησία μας...»!!!

ΤΑ 2/3 ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Όπως και να έχει, οι παλαιότεροι κάτοικοι των σημερινών Σκοπίων είναι οι Έλληνες και οι Αλβανοί. Οι υπόλοιποι, ήρθαν δεκάδες αιώνες μετά και γι΄ αυτό δεν μπορεί να είναι «Μακεδόνες» ούτε γεωγραφικά, αφού η Μακεδονία έφτανε ως Αχρίδα, Μοναστήρι, Κρούσοβο, Περλεπέ, Γευγελή, ενώ από εκεί και πάνω η περιοχή ονομαζόταν γεωγραφικά Παιονία και οι κάτοικοι Παίονες (Στρώμνιτσα, Στόβοι, Βελεσσά, Στιπ) και τέλος πιο πάνω η περιοχή της πόλεως των Σκοπίων, του Κουμάνοβου και του Τετόβου ονομαζόταν Δαρδανία και οι κάτοικοι Δάρδανοι, σφοδροί πολέμιοι ανέκαθεν των Μακεδόνων!

Άρα τουλάχιστον τα 2/3 του σημερινού κρατιδίου των Σκοπίων, είναι εκτός της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας! Και επομένως ούτε γεωγραφικά – όπως υποστηρίζουν προπαγανδιστές – δεν δικαιούνται να ονομάζονται «Μακεδονία»!

Σημειώνεται πως τα Σκόπια κάνουν εθνική-εθνολογική-ιστορική χρήση του όρου και όχι γεωγραφική. Ισχυρίζονται ότι αποτελούν «έθνος» Μακεδόνων και θα είναι εγκληματική εκείνη η Κυβέρνηση που τυχόν θα τους παραδώσει τον ελληνικό ιστορικό όρο «Μακεδονία»!
Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τέλος, αναφέρουμε τη σύνθεση του σημερινού πληθυσμού του κρατιδίου που περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές: περίπου 240.000 - 300.000 Έλληνες (ελληνόφωνους, σλαβόφωνους ή βλαχόφωνους), περίπου 600.000 Αλβανούς, 100.000-200.000 Ρομά και περίπου 1.000.000 λοιπούς Σκοπιανούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι βουλγαρικής καταγωγής, ενώ λιγότεροι είναι οι Σέρβοι, οι Βόσνιοι, οι Τουρκόφωνοι και άλλες μικρότερες πληθυσμιακές ομάδες!

ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ …«ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ»;

Κάποιοι πολιτικοί, για να δικαιολογήσουν την πολιτική ανεπάρκειά τους και για να διευκολύνουν κερδοφόρες επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στα Σκόπια δισεκατομμυρίων δραχμών τότε, προέβαλαν από νωρίς τον ισχυρισμό ότι τάχα «δε συμφέρει να χαρίσουμε τα Σκόπια στη Βουλγαρία», παραβλέποντας τις μεγάλες Αλβανικές και Ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν εκεί ως τώρα, και αποτελούν το κλειδί των δυναμικών μελλοντικών εξελίξεων στην περιοχή.

Φαίνεται για κάποιους πως είναι πιο βολικό αντί «να χαρίσουν τα Σκόπια στη Βουλγαρία», να χαρίσουν τελικά την ίδια τη Μακεδονία μας στα Σκόπια (που έχουν πίσω τους Τούρκους, Σόρος, Πολυεθνικές Εταιρείες και Αμερικανικές Υπηρεσίες), μαζί με τους Έλληνες των Σκοπίων…

Εξ άλλου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ολοκληρωτική ενσωμάτωση των Σκοπίων στη Βουλγαρία. Ίσα ίσα, διαφαίνεται βάση των μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων της γείτονος, ως πιο πιθανή και δημοκρατική εξέλιξη, η τριχοτόμηση της περιοχής… (Αλβανικός, Ελληνοσερβικός, Βουλγαρικός τομέας)

Αλβανία και Βουλγαρία, έχουν σπεύσει ήδη να θεμελιώσουν μελλοντικά δικαιώματα. Η Ελλάδα;

ΣΩΠΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ !! ΕΣΕΙΣ;


Πέντε στα έξι νέα φάρμακα «δεν προσφέρουν τίποτε καινούργιο σε σχέση με γνωστά και παλαιότερα φάρμακα» καταγγέλλει ένας Αμερικανός καθηγητής, ο οποίος πνέει μένεα εναντίον των φαρμακοβιομηχανιών, για τις οποίες ισχυρίζεται ότι «κατασκευάζουν» νέες ασθένειες ώστε να δικαιολογήσουν την παρασκευή και κυκλοφορία νέων φαρμάκων.

Τον ύποπτο φάκελο της «ασθενειοκαπηλίας» ανοίγει ο Ντόναλντ Λάιτ, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ. Στο υπό έκδοση βιβλίο του με τίτλο «Ο κίνδυνος των συνταγογραφημένων φαρμάκων» («Τhe RiskofΡrescription Drugs»), ο Λάιτ αναφέρει ότι το 85% όλων των καινούργιων φαρμάκων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι «παντελώς άχρηστα».

«Οι εταιρείες είναι ένοχες για τη δημιουργία μιας λαϊκής αγοράς “λεμονιών”, δηλαδή ενός παζαριού φαρμάκων, όπου ο πωλητής γνωρίζει πολύ περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν του από ό,τι ο αγοραστής», τονίζει με εμφανή οργή ο Λάιτ. Και συμπληρώνει: «Οι κλινικές δοκιμές του κάθε φαρμάκου είναι ατελείς και ελλιπείς, χωρίς να ελέγχονται όλες οι βασικές παρενέργειές του στην ανθρώπινη υγεία». Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ένωση Βρετανικών Φαρμακοβιομηχανιών (ΑΒΡΙ) και ήταν άμεση και λάβρα.

Εκπρόσωπός της επεσήμανε: «Χιλιάδες άνθρωποι είναι σήμερα ζωντανοί ή υγιείς εξαιτίας πολλών νέων φαρμάκων. Τα καινούργια φάρμακα βελτίωσαν τις συνθήκες ζωής μας, χαρίζοντάς μας πολλά επιπλέον χρόνια. Για το λόγο αυτό θα ήταν χρήσιμο ο καθηγητής Λάιτ να μην αναλώνεται σε κούφιες κατηγορίες χωρίς πρώτα να μας παρέχει τρανταχτά επιχειρήματα των ισχυρισμών του».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο καθηγητής είναι οι στατίνες, τα πλέον δημοφιλή φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα για τη μείωση της χοληστερόλης, με αποτέλεσμα τη θωράκιση εκατομμυρίων ανθρώπων από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ο Αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι η λήψη τους αυξάνει τους κινδύνους για σοβαρές παρενέργειες, όπως ηπατική ανεπάρκεια, βλάβες στα νεφρά, μυϊκή αδυναμία και καταρράκτης στα μάτια. Οι φαρμακοβιομηχανίες αντιτάσσουν ότι «οι στατίνες έχουν αποδειχθεί σωτήριες στην πράξη».

Στο πλευρό του Αμερικανού καθηγητή τάσσονται αρκετοί συνάδελφοί του, όπως οι γιατροί Ρέι Μόινιχαν και Ντέιβιντ Χένρι, οι οποίοι σημειώνουν ότι «Καταστάσεις της φυσιολογικής ζωής, όπως η εμμηνόπαυση, αντιμετωπίζονται σαν ασθένειες. Ήπια προβλήματα παρουσιάζονται σαν σοβαρές αρρώστιες από καμπάνιες χρηματοδοτούμενες από τις εταιρείες, όπως το λεγόμενο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Παράγοντες κινδύνου, όπως η χοληστερόλη και η οστεοπόρωση, αντιμετωπίζονται σαν αρρώστιες».

Οργανώνουν εκστρατείες για να σπείρουν το φόβο
ΤΟ 2006 γιατροί και επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά και άλλες χώρες διεξήγαγαν για πρώτη φορά έρευνες για το φαινόμενο της «ασθενειοκαπηλίας», της «καπήλευσης» δηλαδή του φόβου του κάθε ανθρώπου σχετικά με την υγεία του.Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε ειδικό τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης ΡublicLibraryofScience Μedicine, έδειξαν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες διεξάγουν, εδώ και πολλά χρόνια, καλά οργανωμένες εκστρατείες προκειμένου να «δημιουργήσουν» νέες ασθένειες και να προωθήσουν τα ανάλογα φάρμακα στο κοινό, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα ήδη υπέρογκα κέρδη τους

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ


Ακαδημία Πλάτωνος: Ήθελαν να μετατρέψουν σε τσιμέντο έναν ακόμη Ιερό Αρχαιολογικό χώρο!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας σταμάτησε την μετατροπή σε τσιμέντο του Ιερού Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνος, εκεί όπου εδίδαξε ο μεγαλύτερος των φιλοσόφων και ετέθησαν οι βάσεις του πολιτισμού! Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες για τους ραγιάδες χρηματάνθρωπους του γραικυλιστάν… Τι σημασία μπορεί να έχει ο Πλάτων και η Ακαδημία του στην εποχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Χρηματιστηρίων! Η σχετική είδηση έχει ως εξής: «Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην οικοδόμηση, και μάλιστα με υψηλό συντελεστή δόμησης, 25 στρεμμάτων που περιβάλλουν τον μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό χώρο του Αρχαιολογικού Άλσους, στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Όπως αναφέρει το Βήμα, το ΣτΕ έκρινε ότι η Διοίκηση επιχείρησε με μη νόμιμο τρόπο να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και να άρει τα ρυμοτομικά βάρη ακινήτων της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος, τα οποία βρίσκονταν υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης από το 1968 και το 1986, λέγοντας «ναι» στην οικοδόμησή τους με υψηλούς συντελεστές δόμησης (σ.δ. 2,4 και 3).

ΕΛΛΗΝ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ



«ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» έγραφε η προσωπική του σφραγίδα! ΕΛΛΗΝΑΣ ο εθνικός ήρωας των αλβανών!

O εθνικός ήρωας του σημερινού αλβανικού κράτους, Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεης, ήταν ένας Έλληνας πολέμαρχος, που αποκαλούσε εαυτόν Βασιλέα της Ηπείρου και μάλιστα χρησιμοποιούσε αρχαΐζουσα Ελληνική γλώσσα στα επίσημα έγγραφά του. Ο Καστριώτης είχε Ελληνική συνείδηση και ήταν κάτοχος της ελληνικής παιδείας. Τα έγγραφα που συντάσσονταν στην καγκελαρία του ήταν γραμμένα στην Ελληνική. Το 1461 απευθυνόμενος προς τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ έγραφε:

“Γεώργιος Καστριώτης ο μετονομασθείς Σκεντέρμπεης, ηγεμών των Ηπειρωτών και Αλβανών, στρατιώτης του Ιησού Χριστού προς Μωάμεθ τον μονάρχην των Οθωμανών, χαίρειν…”. Ομοίως απευθυνόμενος προς τον βασιλέα Αλφόνσο αυτοαποκαλείται “Πρίγκηψ των Ηπειρωτών”.

Οι σημερινοί Αλβανοί, που είναι ένα υπό αμφισβήτησιν έθνος, ένα πλαστό δημιούργημα των μεγάλων δυνάμεων, που δεν ήθελαν την επέκταση της Ελλάδος στην Αδριατική, έχουν καπηλευτεί την Ιστορία της πανάρχαιας αυτής Ελληνικής πατρίδος, που ήταν και είναι το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Αλβανίας. Οι ιστορικοί, που δημιούργησε το νέο αλβανικό κράτος, ισχυρίζονται ότι οι σημερινοί Αλβανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών, που ήταν ένα έθνος (συγγενές προς Έλληνες και Λατίνους) της Αρίας φυλής. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μόνο ένα μέρος των σημερινών Αλβανών είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών. Απόδειξη περί τούτου δίδει και ο περίφημος γλωσσολόγος Βάιγκαντ που παρατηρεί ότι η σημερινή αλβανική γλώσσα δεν έχει λέξεις για το ψάρεμα, ούτε τους όρους κόλπος, λιμένας κλπ. Αυτό όταν οι Αρχαίοι Ιλλυριοί (όπως και οι Αρβανίτες…) ήταν περίφημοι ναυτικοί και πειρατές.

Την εθνολογική σύσταση των σημερινών Αλβανών ίσως δείχνει και η δομή και η προέλευση της γλώσσας τους. Σύμφωνα με την στατιστική του γλωσσολόγου Γουσταύου Μάγερ, η σημερινή αλβανική γλώσσα επί 5140 απλών λέξεων έχει 1420 λέξεις προελεύσεως ρωμανικής (βλάχικες, ιταλικές, λατινικές), 540 σλαβικές, 1180 τουρκικές, 840 Ελληνικές, 400 Αρίας προελεύσεως και 730 αγνώστου αρχής! Αυτές οι τελευταίες 400 Αρίας προελεύσεως και οι 730 αγνώστου αρχής ίσως να σχετίζονται με την αρχαία Ιλλυρική. Σχετικώς με την αλβανική γλώσσα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι γλώσσες της Αρίας φυλής χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες αναλόγως του τρόπου που προφέρεται η λέξις εκατό. Όλες οι Άριες γλώσσες της Ευρώπης είναι γλώσσες «κέντουμ» με εξαίρεση μοναδική την αλβανική… Την αλβανική, που ανήκει γλωσσολογικά στις γλώσσες τις ανατολικές(«τσέντουμ») της Αρίας φυλής, όπως τα Αφγανικά, τα Περσικά, τα Ινδικά – Σανσκριτικά κ.α. Η παρατήρηση αυτή ίσως δείχνει ότι δεν είναι άστοχη η σύνδεση των σημερινών Αλβανών με τους Αλβανούς του Καυκάσου των αρχαίων χρόνων.

Είναι βέβαιο πάντως ότι υπήρξε μετανάστευση από την περιοχή της ευρύτερης Βορείου Ηπείρου προς την Νότιον Ελλάδα σε περασμένους αιώνες. Αυτοί ήσαν οι περίφημοι Αρβανίτες, που και τότε ήσαν και σήμερα είναι ΚΑΘΑΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Σημειώνεται ότι υπάρχει ειδική ανθρωπολογική έρευνα στο βιβλίο του ανθρωπολόγου κυρίου Πίτσιου «Η καταγωγή των Πελοποννησίων», έρευνα που αποδεικνύει ότι ανθρωπολογικά οι κάτοικοι των χωριών της Πελοποννήσου, που μιλούσαν την αρβανίτικη διάλεκτο, δεν διαφέρουν (από τις ανθρωπολογικές μετρήσεις που έκανε) από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, που μιλούν μόνον Ελληνικά. Επιπλέον, επαναλαμβάνουμε την παρατήρηση: Οι σημερινοί Αλβανοί όχι μόνον δεν είναι ναυτικός λαός, αλλά ούτε και λέξεις είχαν για την αλιεία, τα λιμάνια, τους κόλπους. Αντίθετα, οι Αρβανίτες υπήρξαν κατ’ εξοχήν ναυτικός λαός και πολλοί από τους ναυμάχους του Έθνους μας το 1821 όπως ο Κουντουριώτης, ο Μιαούλης κ.α. ήσαν Αρβανίτες. Είναι επίσης δεδομένο ότι η αρβανίτικη διάλεκτος με την σημερινή αλβανική έχει σημαντικές διαφορές.

Καλό θα ήταν επίσης αυτοί που ταυτίζουν (κακώς, κάκιστα) το σύνολο των σημερινών Αλβανών με τους Αρβανίτες να διαβάσουν το βιβλίο «Οι Ιλλυριοί» εκδόσεις «Δωδώνη», στο οποίο σαφώς αποδεικνύεται ότι ένα μέρος από το γνήσιο αίμα των αρχαίων Ιλλυριών μετανάστευσε προς Νότον όταν υπήρξαν οι σλαβικές και τουρκικές πιέσεις.

Συνοψίζοντας, θα πούμε ότι οι σημερινοί κάτοικοι της Αλβανίας είναι ένα σύνολο, το οποίο πέρα από τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και από ένα μέρος Ελληνικής καταγωγής Αλβανούς, αποτελείται κατά ένα μικρό ποσοστό από απογόνους των Αρχαίων Ιλλυριών, αλλά και από τούρκους και σλάβους. Όσο για τους Αρβανίτες της Ελλάδος, είναι γνήσιοι Έλληνες και η ταύτισή τους με τους σημερινούς Αλβανούς δεν είναι απλώς ατυχής, αλλά εθνικά επικίνδυνη.

Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι κύριο συστατικό στοιχείο της σημερινής Αλβανίας είναι οι λεγόμενοι Τουρκαλβανοί, που αποτελούνται από Τούρκους και εξισλαμισθέντες Αλβανούς και Σλάβους, οι οποίοι Τουρκαλβανοί υπήρξαν πάντοτε φανατικοί εχθροί του Ελληνισμού. Το μίσος τους το νοιώσαμε και στην διάρκεια της εθνεγερσίας του 1821 και στον Βαλκανικό πόλεμο του ‘12-‘13 όταν πολέμησαν με φανατισμό κατά της Ελλάδος και στην διάρκεια του καθεστώτος Χότζα, αλλά και σήμερα.

ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ



Πρωτιά στην Ιατρική Από Κύπριο φοιτητή

Tο πρώτο βραβείο σε διεθνές φοιτητικό συνέδριο βιοϊατρικών επιστημών, που διεξήχθη τον Ιούνιο στην Ολλανδία, κέρδισε ο Κύπριος φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αντρέας Χατζηνικολάου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Κύπριος φοιτητής (φωτό), ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα που διεξήχθη στο εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη, ασχολήθηκε με νέες μοριακές μεθόδους διάγνωσης με τη χρήση μοριακών φάρων (molecular beacons) για τα βακτήρια Salmonella και Bacillus anthracis και τον ιό SARS. Η εν λόγω έρευνα διακρίθηκε στην κατηγορία Ιατρικής Μικροβιολογίας του συνεδρίου και δημοσιεύθηκε σε τρία έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το συνέδριο «International Student Congress of Medical Sciences (ISCOMS)» συγκαταλέγεται στα πιο σπουδαία του είδους του και σε αυτό λαμβάνουν μέρος τα τελευταία 17 χρόνια πέραν των 1000 φοιτητών, από 70 και πλέον χώρες, έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις επιστημονικές εξελίξεις σε όλες τις ειδικότητες των ιατρικών επιστημών. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας και καθοδηγείται από κριτική επιτροπή διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών.

ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΩΝ 650 ΕΤΩΝ


Μικροσκοπικά απολιθώματα ακαθόριστου σχήματος τα οποία είναι τα απομεινάρια από τους αρχαιότερους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, οι οποίοι ήταν πιθανότατα σφουγγάρια (!), κατάφεραν να εντοπίσουν επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Πρίνστον στη Νότια Αυστραλία.
Κύκλοι, τετράγωνα, δακτύλιοι, σχήματα πάνω σε βράχους από ασβεστόλιθο είναι τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησαν αυτά τα σφουγγάρια κατά το πέρασμά τους από τον πλανήτη πριν από 640-650 εκατομμύρια χρόνια, μόνο και μόνο για να έρθουν και πάλι στο φως από την ομάδα του καθηγητή Ανταμ Μαλούφ, η οποία δημοσίευσε μόλις χθες την έρευνά της για τους αρχαιότερους εκπροσώπους του Βασιλείου των Ζώων (Animalia) στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Τα απολιθώματα των εν λόγω σπόγγων είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πρίστον, τα πρώτα απολιθώματα ζώων που έζησαν πριν από την Εδιακρανική Περίοδο, την τελευταία περίοδο της Εποχής των Παγετώνων, και το αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης είναι ότι τα ζώα υπήρχαν στον πλανήτη περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια πριν απ’ ό,τι μέχρι χθες υπολογιζόταν.
«Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προτείνει ως πρώτους αντιπροσώπους των ζώων περίπλοκους οργανισμούς, όπως ευκαρυωτικά φύκια ή πρώτιστα, οι οποίοι έζησαν πολύ πριν από τα σφουγγάρια μας. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι τα σφουγγάρια αυτά είναι τα πρώτα κάπως πειστικά απολιθώματα του σώματος ζώων πριν από την Εδιακρανική Περίοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ανταμ Μαλούφ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ



Αφού αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο DΝΑ και δημιούργησε το πρώτο συνθετικό κύτταρο, ο Κρεγκ Βέντερ, ο αμερικανός γενετιστής με τους ορκισμένους εχθρούς έδεσε το σκάφος του στη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Από εκεί σαλπάρισε τον Αύγουστο για μια νέα αποστολή στις ελληνικές θάλασσες: τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος της Μητέρας Φύσης.

Ηθελε να δραπετεύσει. Και η θάλασσα ήταν η μόνη διέξοδος. Στα 21 του χρόνια ο Κρεγκ Βέντερ δεν μπορούσε να φανταστεί πώς θα εξελισσόταν η ζωή του. Πώς μπορείς άλλωστε να σκεφτείς το μέλλον όταν γύρω σου πλανιέται ο θάνατος; Στον πόλεμο του Βιετνάμ, το 1967, είδε εκατοντάδες στρατιώτες να πεθαίνουν. Υπηρετούσε ως νοσοκόμος στη βάση της Ντα Νανγκ. Οπως γράφει στην αυτοβιογραφία του «Α Life Decoded» («Μια ζωή αποκωδικοποιημένη»), άντεξε μόλις πέντε μήνες στο «πανεπιστήμιο του θανάτου». Προσπάθησε μια μέρα να κολυμπήσει έως εκεί που μπορούσε. «Μέχρι να κουραστώ και να βυθιστώ», γράφει. Ενάμισι χιλιόμετρο από την ακτή, η θέα ενός καρχαρία έκοψε την πορεία του. Ο νεαρός αμερικανός αναγνώρισε τη ματαιότητα του εγχειρήματος και επέστρεψε στη στεριά. Οπως λέει, αυτή η εμπειρία τον ώθησε να σπουδάσει και να προσπαθήσει να κατανοήσει τη ζωή.

Το εγχείρημα. Τέσσερις δεκαετίες μετά, ο Κρεγκ Βέντερ ξαναβρίσκεται στη θάλασσα ως κορυφαίος γενετιστής και προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια τα μυστικά του αθέατου κόσμου της. Το λευκό ιστιοφόρο «Sorcerer ΙΙ» του δρος Βέντερ έδεσε στις αρχές του Αυγούστου στη μαρίνα της Βουλιαγμένης.

Το 2003, τρία χρόνια μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DΝΑ, ο δρ Βέντερ σαλπάρισε για πρώτη φορά με αυτό το σκάφος από το Σαν Ντιέγκο για να δημιουργήσει μια λίστα με όλα τα γονίδια του πλανήτη. Αν και έχει γεμίσει τη βιβλιοθήκη της ζωής μέχρι σήμερα με 40 εκατομμύρια νέα γονίδια, ο δρ Βέντερ δηλώνει ότι βρίσκεται μόνο στην αρχή. Αφού ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο τη δημιουργία του πρώτου συνθετικού κυττάρου από το εργαστήριό του, συνέχισε το ταξίδι του με προορισμό τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Μέσα στον Αύγουστο, με τη βοήθεια του επταμελούς πληρώματός του θα συλλέξει δείγματα μικροβίων από τα νερά του Αιγαίου, σε μια νοητή γραμμή που αρχίζει από τις Κυκλάδες, περνάει από την Κρήτη και φθάνει στην Κωνσταντινούπολη.
ατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα στέλνει τα δείγματα στην Αμερική όπου μια ομάδα επιστημόνων θα αποκωδικοποιεί το DΝΑ τους. Ο δρ Βέντερ αναζητά είδη ζωής που δεν μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Αγνωστους μικροοργανισμούς, οι οποίοι αποτελούν τους πιο πολυπληθείς κατοίκους του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας αυτούς ίσως μπορέσουμε να βρούμε νέες λύσεις για την παραγωγή ενέργειας, τη δημιουργία τροφίμων και φαρμάκων. Ωστόσο ακόμα δεν ξέρουμε τις δυνατότητες των περισσοτέρων από αυτούς. Και δεν γνωρίζουμε καν πόσοι είναι.

«Η θάλασσα στην Ελλάδα είναι μοναδική γιατί περιβάλλεται από πολιτισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο,τι βρούμε εδώ δεν θα είναι ίδιο με ό,τι ανακαλύψαμε στον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό Ωκεανό», λέει ο δρ Βέντερ όταν τον συναντάμε στο σκάφος του, λίγο πριν ανοίξει πανιά για το Αιγαίο. Ηλιοκαμένο μέτωπο, χέρια ξηρά απ΄ την αρμύρα και γκρίζο μούσι. Φοράει λευκό κοντομάνικο και μπεζ βερμούδα. Η Χέδερ Κοβάλσκι, η τρίτη σύζυγός του και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο ινστιτούτο του, παρακολουθεί διακριτικά κάθε μας λέξη. Δίπλα της αράζει στο κατάστρωμα ο Δαρβίνος, το καφετί κανίς τους. «Τον βλέπεις; Αυτός είναι τ΄ αφεντικό», λέει ο δρ Βέντερ. Η φωνή του 64χρονου γενετιστή έχει γλυκιά χροιά. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας χαμογελά συχνά. Οι επικριτές του τον έχουν αποκαλέσει «μεγαλομανή», «καιροσκόπο», ακόμα και «Φρανκενστάιν». Ο ίδιος αποδίδει τα επικριτικά τους σχόλια στον φθόνο. Ακόμα κι αν το καυτό ελληνικό καλοκαίρι έχει μαλακώσει τώρα τη διάθεσή του, ο δρ Βέντερ ξεκαθαρίζει ότι δεν βρίσκεται εδώ μόνο για τουρισμό. Το διακρίνεις στη γαλάζια παγωμένη του μάτια που μένει προσηλωμένη στον επόμενο μεγάλο στόχο: τη χαρτογράφηση της ζωής.
«Δεν παριστάνω τον Θεό, απλώς τον εξηγώ...»

Το ταξίδι σας θυμίζει αυτό του Δαρβίνου. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς κοιτάμε τον κόσμο που ο Δαρβίνος δεν μπορούσε να δει. Αν κοιτάξεις το νερό της Βουλιαγμένης, φαίνεται αρκετά καθαρό. Δύσκολα θα υπέθετες ότι σε αυτό βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια είδη ζωής. Εμείς δημιουργούμε έναν κατάλογο ποικιλομορφίας των ειδών βάσει του γενετικού τους κώδικα. Ο Δαρβίνος δημιούργησε έναν κατάλογο ζωγραφίζοντας αυτά που έβλεπε.

Πώς θα αξιοποιήσετε τις πληροφορίες που συλλέγετε, τη στιγμή που οι γενετικές βάσεις δεδομένων έχουν ήδη πληθώρα στοιχείων που οι επιστήμονες δεν ξέρουν πώς να αναλύσουν ή πώς να χειριστούν;

Αυτό είναι γεγονός. Αλλά μαθαίνουμε σιγά σιγά. Οταν ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αυτά τα είδη ζωής. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία. Αλλά εμείς ανακαλύψαμε το αντίθετο.

Θα μπορούσαμε μέσα από αυτή την έρευνα να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε η ζωή;

Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε στο παρελθόν και να καταλάβουμε περισσότερα. Αν έχουμε έναν πλήρη κατάλογο γονιδίων, θα μπορέσουμε να βρούμε τις προγενέστερες εκδοχές τους. Για την ώρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις.

Ολα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα δεν αποπροσανατολίζουν την έρευνα; Δεν σας φοβίζουν; Συνήθως οι επιστήμονες ψάχνουν για κάτι συγκεκριμένο.

Μα έχω θέσει στον εαυτό μου μία βασική και πολύ απλή ερώτηση: «Τι υπάρχει εκεί έξω;». Τα εργαλεία που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας μάς βοηθούν να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας σάς είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν ότι προσπαθήσατε να εμπορευματοποιήσετε το ανθρώπινο γονιδίωμα. Αυτή η έρευνα στους ωκεανούς έχει κάποιο εμπορικό κίνητρο;

Ούτε η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος είχε ως κίνητρο το κέρδος. Αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία. Οταν ολοκληρώσαμε εκείνη την έρευνα βάλαμε όλα τα αποτελέσματα στο Διαδίκτυο. Το ίδιο κάνουμε και τώρα.

Στο πρώτο σας ταξίδι στα νησιά Γκαλάπαγκος μια διεθνής οργάνωση για την προάσπιση της βιοποικιλότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΤC, σας κατηγόρησε ότι προσπαθείτε να παραστήσετε τον Θεό.

Τώρα θέλουν να με κάνουν και Θεό; Και μάλιστα την ώρα που βρισκόμαστε στη χώρα των θεών... Είναι παράξενο αυτό που λένε. Προσπαθώ να κατανοήσω τη ζωή στον πλανήτη. Αν είσαι θρήσκος μπορείς να πεις ότι προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον Θεό, αλλά όχι ότι παριστάνουμε τον Θεό. Είναι εύκολο όταν παράγεις έργο να έχεις επικριτές. Αν δεν έκανες κάτι δεν θα σε έκρινε κανείς - εκτός ίσως από τη γυναίκα σου. Επικριτές όπως αυτοί, που προέρχονται από μια ανώνυμη ομάδα, δεν μου λένε τίποτα. Οσα υποστηρίζουν είναι απλά θόρυβος.

Ο Φράνσις Κόλινς, ανταγωνιστής σας στην κούρσα αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, έχει δηλώσει στο CΝΝ ότι το «DΝΑ είναι η γλώσσα του Θεού». Οπως και άλλοι επιστήμονες, δεν απορρίπτει την πίστη...

Δεν καταλαβαίνω γιατί η θρησκεία είναι τόσο σημαντικό ζήτημα τελευταία. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Η επιστήμη προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια. Δεν είσαι αληθινός επιστήμονας αν πιστεύεις σε μαγικές, μυστικιστικές εξηγήσεις.


Ο διάσημος γενετιστής Κρεγκ Βέντερ εξηγεί στα «ΝΕΑ» την έρευνά του
Ψάχνει στο Αιγαίο τα μυστικά της ζωής

Ο Βέντερ στο σκάφος «Sorcerer ΙΙ» στη Βουλιαγμένη παρέα με τον σκύλο του, τον Δαρβίνο. Ξεκίνησε το ταξίδι με το ιστιοφόρο από το Σαν Ντιέγκο με στόχο να συλλέξει θαλάσσιους μικροοργανισμούς και να καταγράψει το DΝΑ τους
Αφού αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο DΝΑ και δημιούργησε το πρώτο συνθετικό κύτταρο, ο Κρεγκ Βέντερ, ο αμερικανός γενετιστής με τους ορκισμένους εχθρούς έδεσε το σκάφος του στη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Από εκεί σαλπάρισε τον Αύγουστο για μια νέα αποστολή στις ελληνικές θάλασσες: τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος της Μητέρας Φύσης.

Ηθελε να δραπετεύσει. Και η θάλασσα ήταν η μόνη διέξοδος. Στα 21 του χρόνια ο Κρεγκ Βέντερ δεν μπορούσε να φανταστεί πώς θα εξελισσόταν η ζωή του. Πώς μπορείς άλλωστε να σκεφτείς το μέλλον όταν γύρω σου πλανιέται ο θάνατος; Στον πόλεμο του Βιετνάμ, το 1967, είδε εκατοντάδες στρατιώτες να πεθαίνουν. Υπηρετούσε ως νοσοκόμος στη βάση της Ντα Νανγκ. Οπως γράφει στην αυτοβιογραφία του «Α Life Decoded» («Μια ζωή αποκωδικοποιημένη»), άντεξε μόλις πέντε μήνες στο «πανεπιστήμιο του θανάτου». Προσπάθησε μια μέρα να κολυμπήσει έως εκεί που μπορούσε. «Μέχρι να κουραστώ και να βυθιστώ», γράφει. Ενάμισι χιλιόμετρο από την ακτή, η θέα ενός καρχαρία έκοψε την πορεία του. Ο νεαρός αμερικανός αναγνώρισε τη ματαιότητα του εγχειρήματος και επέστρεψε στη στεριά. Οπως λέει, αυτή η εμπειρία τον ώθησε να σπουδάσει και να προσπαθήσει να κατανοήσει τη ζωή.

Το εγχείρημα. Τέσσερις δεκαετίες μετά, ο Κρεγκ Βέντερ ξαναβρίσκεται στη θάλασσα ως κορυφαίος γενετιστής και προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια τα μυστικά του αθέατου κόσμου της. Το λευκό ιστιοφόρο «Sorcerer ΙΙ» του δρος Βέντερ έδεσε στις αρχές του Αυγούστου στη μαρίνα της Βουλιαγμένης.

Το 2003, τρία χρόνια μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DΝΑ, ο δρ Βέντερ σαλπάρισε για πρώτη φορά με αυτό το σκάφος από το Σαν Ντιέγκο για να δημιουργήσει μια λίστα με όλα τα γονίδια του πλανήτη. Αν και έχει γεμίσει τη βιβλιοθήκη της ζωής μέχρι σήμερα με 40 εκατομμύρια νέα γονίδια, ο δρ Βέντερ δηλώνει ότι βρίσκεται μόνο στην αρχή. Αφού ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο τη δημιουργία του πρώτου συνθετικού κυττάρου από το εργαστήριό του, συνέχισε το ταξίδι του με προορισμό τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Μέσα στον Αύγουστο, με τη βοήθεια του επταμελούς πληρώματός του θα συλλέξει δείγματα μικροβίων από τα νερά του Αιγαίου, σε μια νοητή γραμμή που αρχίζει από τις Κυκλάδες, περνάει από την Κρήτη και φθάνει στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε εδώ το διαδραστικό γράφημα για την έρευνα του Βέντερ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα στέλνει τα δείγματα στην Αμερική όπου μια ομάδα επιστημόνων θα αποκωδικοποιεί το DΝΑ τους. Ο δρ Βέντερ αναζητά είδη ζωής που δεν μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Αγνωστους μικροοργανισμούς, οι οποίοι αποτελούν τους πιο πολυπληθείς κατοίκους του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας αυτούς ίσως μπορέσουμε να βρούμε νέες λύσεις για την παραγωγή ενέργειας, τη δημιουργία τροφίμων και φαρμάκων. Ωστόσο ακόμα δεν ξέρουμε τις δυνατότητες των περισσοτέρων από αυτούς. Και δεν γνωρίζουμε καν πόσοι είναι.

«Η θάλασσα στην Ελλάδα είναι μοναδική γιατί περιβάλλεται από πολιτισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο,τι βρούμε εδώ δεν θα είναι ίδιο με ό,τι ανακαλύψαμε στον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό Ωκεανό», λέει ο δρ Βέντερ όταν τον συναντάμε στο σκάφος του, λίγο πριν ανοίξει πανιά για το Αιγαίο. Ηλιοκαμένο μέτωπο, χέρια ξηρά απ΄ την αρμύρα και γκρίζο μούσι. Φοράει λευκό κοντομάνικο και μπεζ βερμούδα. Η Χέδερ Κοβάλσκι, η τρίτη σύζυγός του και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο ινστιτούτο του, παρακολουθεί διακριτικά κάθε μας λέξη. Δίπλα της αράζει στο κατάστρωμα ο Δαρβίνος, το καφετί κανίς τους. «Τον βλέπεις; Αυτός είναι τ΄ αφεντικό», λέει ο δρ Βέντερ. Η φωνή του 64χρονου γενετιστή έχει γλυκιά χροιά. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας χαμογελά συχνά. Οι επικριτές του τον έχουν αποκαλέσει «μεγαλομανή», «καιροσκόπο», ακόμα και «Φρανκενστάιν». Ο ίδιος αποδίδει τα επικριτικά τους σχόλια στον φθόνο. Ακόμα κι αν το καυτό ελληνικό καλοκαίρι έχει μαλακώσει τώρα τη διάθεσή του, ο δρ Βέντερ ξεκαθαρίζει ότι δεν βρίσκεται εδώ μόνο για τουρισμό. Το διακρίνεις στη γαλάζια παγωμένη του μάτια που μένει προσηλωμένη στον επόμενο μεγάλο στόχο: τη χαρτογράφηση της ζωής.

Η ΘΑΛΑΣΣΑστην Ελλάδα είναι μοναδική.
Ο,τι βρούμε εδώ δεν θα είναι το ίδιο με ό,τι ανακαλύψαμε στον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό


«Δεν παριστάνω τον Θεό, απλώς τον εξηγώ...»

Το ταξίδι σας θυμίζει αυτό του Δαρβίνου. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς κοιτάμε τον κόσμο που ο Δαρβίνος δεν μπορούσε να δει. Αν κοιτάξεις το νερό της Βουλιαγμένης, φαίνεται αρκετά καθαρό. Δύσκολα θα υπέθετες ότι σε αυτό βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια είδη ζωής. Εμείς δημιουργούμε έναν κατάλογο ποικιλομορφίας των ειδών βάσει του γενετικού τους κώδικα. Ο Δαρβίνος δημιούργησε έναν κατάλογο ζωγραφίζοντας αυτά που έβλεπε.

Πώς θα αξιοποιήσετε τις πληροφορίες που συλλέγετε, τη στιγμή που οι γενετικές βάσεις δεδομένων έχουν ήδη πληθώρα στοιχείων που οι επιστήμονες δεν ξέρουν πώς να αναλύσουν ή πώς να χειριστούν;

Αυτό είναι γεγονός. Αλλά μαθαίνουμε σιγά σιγά. Οταν ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αυτά τα είδη ζωής. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία. Αλλά εμείς ανακαλύψαμε το αντίθετο.

Θα μπορούσαμε μέσα από αυτή την έρευνα να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε η ζωή;

Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε στο παρελθόν και να καταλάβουμε περισσότερα. Αν έχουμε έναν πλήρη κατάλογο γονιδίων, θα μπορέσουμε να βρούμε τις προγενέστερες εκδοχές τους. Για την ώρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις.

Ολα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα δεν αποπροσανατολίζουν την έρευνα; Δεν σας φοβίζουν; Συνήθως οι επιστήμονες ψάχνουν για κάτι συγκεκριμένο.

Μα έχω θέσει στον εαυτό μου μία βασική και πολύ απλή ερώτηση: «Τι υπάρχει εκεί έξω;». Τα εργαλεία που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας μάς βοηθούν να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας σάς είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν ότι προσπαθήσατε να εμπορευματοποιήσετε το ανθρώπινο γονιδίωμα. Αυτή η έρευνα στους ωκεανούς έχει κάποιο εμπορικό κίνητρο;

Ούτε η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος είχε ως κίνητρο το κέρδος. Αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία. Οταν ολοκληρώσαμε εκείνη την έρευνα βάλαμε όλα τα αποτελέσματα στο Διαδίκτυο. Το ίδιο κάνουμε και τώρα.

Στο πρώτο σας ταξίδι στα νησιά Γκαλάπαγκος μια διεθνής οργάνωση για την προάσπιση της βιοποικιλότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΤC, σας κατηγόρησε ότι προσπαθείτε να παραστήσετε τον Θεό.

Τώρα θέλουν να με κάνουν και Θεό; Και μάλιστα την ώρα που βρισκόμαστε στη χώρα των θεών... Είναι παράξενο αυτό που λένε. Προσπαθώ να κατανοήσω τη ζωή στον πλανήτη. Αν είσαι θρήσκος μπορείς να πεις ότι προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον Θεό, αλλά όχι ότι παριστάνουμε τον Θεό. Είναι εύκολο όταν παράγεις έργο να έχεις επικριτές. Αν δεν έκανες κάτι δεν θα σε έκρινε κανείς - εκτός ίσως από τη γυναίκα σου. Επικριτές όπως αυτοί, που προέρχονται από μια ανώνυμη ομάδα, δεν μου λένε τίποτα. Οσα υποστηρίζουν είναι απλά θόρυβος.

Ο Φράνσις Κόλινς, ανταγωνιστής σας στην κούρσα αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, έχει δηλώσει στο CΝΝ ότι το «DΝΑ είναι η γλώσσα του Θεού». Οπως και άλλοι επιστήμονες, δεν απορρίπτει την πίστη...

Δεν καταλαβαίνω γιατί η θρησκεία είναι τόσο σημαντικό ζήτημα τελευταία. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Η επιστήμη προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια. Δεν είσαι αληθινός επιστήμονας αν πιστεύεις σε μαγικές, μυστικιστικές εξηγήσεις.


«Μπορούμε να αλλάξουμε το λογισμικό της ζωής...»

Oσο η ανάγνωση του γονιδιώματος παραμένει στάσιμη, ο δρ Βέντερ αναζητά άλλη κατεύθυνση: προσπαθεί να το ξαναγράψει. Τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο ζωντανό κύτταρο με συνθετικό DΝΑ. Οι επιστήμονες της ομάδας του αντέγραψαν με τη βοήθεια ειδικών οργάνων την αλληλουχία του γενετικού κώδικα του βακτηρίου Μycoplasma mycoides που προκαλεί μαστίτιδα στις κατσίκες και το μεταμόσχευσαν σε ένα άλλο κύτταρο. Αυτό αναγνώρισε τον νέο γενετικό κώδικα και άλλαξε λειτουργία. «Είναι σαν να βάζεις το λογισμικό ενός Μac σε ένα ΡC. Ετσι το ΡC μετατρέπεται σε Μac», μας εξηγεί η Φερνάντα Γκαντάρα, αντιπρόεδρος ανάπτυξης στην εταιρεία του δρος Βέντερ Synthetic Genomics. Ο δρ Βέντερ και οι συνεργάτες του έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν δημιούργησαν ζωή εκ του μηδενός, ούτε παρήγαγαν ένα νέο είδος ζωής. Χρησιμοποιούν τα υλικά της φύσης και προσπαθούν να επαναπρογραμματίσουν τη λειτουργία ορισμένων βακτηρίων. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τον δρα Βέντερ, στην ταχύτερη παραγωγή εμβολίων, τη δημιουργία καυσίμων και την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Η κατασκευή του πρώτου συνθετικού κυττάρου κόστισε 40 εκατομμύρια δολάρια και απασχόλησε μια ομάδα 20 επιστημόνων. Τώρα η Εxxon Μobil χρηματοδοτεί την έρευνα του δρος Βέντερ με 600 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να βρεθούν τρόποι παραγωγής

ΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙπου βρίσκουμε στον ωκεανό είναι βιολογικές μηχανές που καθοδηγούνται από το DΝΑ τους. Χωρίς το DΝΑ τα κύτταρα πεθαίνουν. Αν το αλλάξεις όμως, τότε και τα κύτταρα μετατρέπονται σε κάτι καινούργιο

βιοκαυσίμων από διοξείδιο του άνθρακα. Η δημιουργία του πρώτου συνθετικού κυττάρου προκάλεσε αντιδράσεις. Πολλοί αμφισβήτησαν την ηθική ορθότητά της. «Ημασταν από τους πρώτους που αναρωτηθήκαμε αν ήταν ηθικά σωστό. Ισως για πρώτη φορά στην επιστημονική ιστορία ζητήσαμε να γίνει δεοντολογικός έλεγχος πριν καν προχωρήσουμε σε πειράματα» λέει ο δρ Βέντερ. Βάσει αυτών των ελέγχων η ομάδα του πήρε μέτρα ώστε να αποτρέψει πιθανούς κινδύνους από την πραγματοποίηση της έρευνας. Οι συζητήσεις όμως δεν έχουν κοπάσει. Ειδικά έπειτα από τη δήλωση του δρος Βέντερ ότι η τελευταία του ανακάλυψη άλλαξε την άποψή του για τον ορισμό της ζωής. «Εχουμε πλέον έναν πιο ξεκάθαρο ορισμό για το τι είναι η ζωή. Καταλάβαμε ότι το DΝΑ είναι το λογισμικό της ζωής. Οι μικροοργανισμοί που βρίσκουμε στον ωκεανό είναι βιολογικές μηχανές που καθοδηγούνται από το DΝΑ τους. Χωρίς το DΝΑ τα κύτταρα πεθαίνουν. Αν το αλλάξεις όμως, τότε και τα κύτταρα μετατρέπονται σε κάτι καινούργιο».

Θα μπορούμε δηλαδή να επαναπρογραμματίσουμε τη ζωή;

Πλέον μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τη βοήθεια των υπολογιστών. Το συνθετικό κύτταρο που δημιουργήσαμε είχε για γονιό ένα κομπιούτερ. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά ξέρουμε πώς μπορούμε να το κάνουμε. Και μετά το πρώτο συνθετικό κύτταρο τι ακολουθεί; Η δημιουργία ενός συνθετικού ανθρώπου;

Σίγουρα όχι σε αυτόν τον αιώνα. Αλλά γιατί να χρειαστούμε συνθετικούς ανθρώπους; Εχουμε τόσους πολλούς ανθρώπους γύρω μας. Δεν υπάρχει ανάγκη. Δεν υπάρχει λόγος για να στραφούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική σας ανακάλυψη;

Είναι σαν να έχεις πολλά παιδιά και να πρέπει να ξεχωρίσεις ποιο αγαπάς περισσότερο. Τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που έχω πετύχει είναι η ταυτοποίηση τμημάτων αλληλουχιών του DΝΑ και η δημιουργία του πρώτου συνθετικού κυττάρου. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πιο σπουδαίο κατόρθωμά μου ήταν η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος γιατί διάβασαν αρκετά γι΄ αυτό στις εφημερίδες. Για εμένα όμως αυτό ήταν θέμα χρόνου, ήταν κάτι προφανές μετά τις πρώτες ανακαλύψεις μου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Θα ήθελα να δω όλα όσα έχω αναπτύξει να προσφέρουν πραγματικές λύσεις στον τομέα της υγείας, της ενέργειας, της σίτισης. Αυτό που κάνουμε είναι η αρχή μιας νέας επιστημονικής και βιομηχανικής επανάστασης. Για να αλλάξουν τα πράγματα σε όλο τον πλανήτη θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Αλλά για την ώρα ο στόχος με την Εxxon Μobil είναι να παράγουμε καύσιμα από διοξείδιο του άνθρακα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.


«Γνωρίζουμε τα γονίδια, αλλά όχι πώς δουλεύουν»

O δρ Βέντερ και ο Φράνσις Κόλινς έκαναν έναν αγώνα δρόμου πριν από μια δεκαετία για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DΝΑ. Ο Κόλινς, επικεφαλής του δημόσιου Προγράμματος για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα, είχε δηλώσει ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν σε δέκα χρόνια. Ο Βέντερ είχε πει ότι η δική του εταιρεία, η Celera Genomics, θα το τελείωνε σε τρία χρόνια ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα. Τελικά στις 26 Ιουνίου του 2000 οι δύο άντρες παρουσίασαν από κοινού το επίτευγμα στο πλευρό του προέδρου Μπιλ Κλίντον. Ενας Ελληνας, ο Αριστείδης Πατρινός, στέλεχος τότε του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και συνεργάτης του δρος Βέντερ σήμερα, είχε καταφέρει να συμβιβάσει τις δυο πλευρές. Οπως έχει πει στα «ΝΕΑ» ο κ. Πατρινός, χρειάστηκαν πολλές πίτσες και μπίρες στο σπίτι του για να πειστούν οι δύο άνδρες. «Είναι ένας καλός φίλος, ένας διπλωμάτης», λέει ο δρ Βέντερ για τον κ. Πατρινό.

Η αποκωδικοποίηση του DΝΑ είχε δημιουργήσει την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της ζωής. Μέχρι σήμερα όμως η επιστήμη δεν έχει μπορέσει να ερμηνεύσει τον τεράστιο όγκο των γενετικών πληροφοριών. Το μόνο που έμαθε ο δρ Βέντερ, αφού αποκωδικοποίησε το δικό του γονιδίωμα, ήταν ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν ξέρει όμως πώς τα άλλα γονίδιά του αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

«Δέκα χρόνια πριν νομίζαμε ότι οι άνθρωποι είχαν εκατοντάδες χιλιάδες γονίδια. Τελικά ανακαλύψαμε ότι ο αριθμός τους ήταν κοντά στα 20.000. Κι όμως σήμερα δεν ξέρουμε ακόμα πώς ακριβώς δουλεύουν αυτά τα γονίδια ή πώς αλληλεπιδρούν. Η γνώση μας είναι σε αρχικό στάδιο», λέει ο δρ Βέντερ. «Δεν έγιναν πολλά βήματα σε αυτόν τον τομέα την τελευταία δεκαετία. Τουλάχιστον έχουμε πλέον στη διάθεσή μας νέα τεχνολογία. Με 500.000 δολάρια μπορείς να αγοράσεις μια μηχανή στο μέγεθος ενός μικρού τραπεζιού και να αποκωδικοποιήσεις το γονιδίωμά σου σε δύο μέρες».

Μοιραστήκατε τις πληροφορίες για το DΝΑ σας στο Διαδίκτυο. Δεν φοβηθήκατε μήπως τις καταχραστεί κάποιος;

Το έκανα για να αποδείξω ότι αυτές οι φοβίες είναι αβάσιμες. Δέχτηκα κριτική τότε για την απόφασή μου. Αλλά έναν χρόνο αργότερα ο Τζιμ Γουάτσον (ανακάλυψε τη δομή του DΝΑ μαζί με τον Φράνσις Κιρκ το 1953) έκανε το ίδιο. Οι άνθρωποι φοβούνται το καινούργιο, το άγνωστο. Αλλά όταν αρχίσουμε να το καταλαβαίνουμε, απομακρύνεται αυτός ο φόβος.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More