ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΕΜΕΙΣ ΒΑΡΒΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Εμείς Αγγλικά και οι Άγγλοι... Αρχαία Ελληνικά !!!

Σε επιστολή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» των Αθηνών (στην έκδοση της 17ης Οκτωβρίου 2010) και υπό τον τίτλο «Τα Αρχαία Ελληνικά και ο εγκέφαλος», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος αναφέρεται στη θεωρία του καθηγητή Eric Havelock, σύμφωνα με την οποία το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του.
Πλήθος κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων κατέληξαν σε επιστημονικά αποτελέσματα, τα οποία είναι δημοσιευμένα σε έκδοση που επιμελήθηκαν ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο Charles Lumsden και ο Διευθυντής του Κέντρου Θεωρίας της Επικοινωνίας Derrick de Kerckhove.

Τα αποτελέσματα που υποστηρίζουν τη θεωρία του Havelock είναι τα εξής:

1. Η περιοχή Broka, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο λόγω του ελληνικού αλφαβήτου, διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά.

2. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικώς.

3. Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στη λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μια ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου, από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών διά της λειτουργίας του θεάτρου.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαμαρινόπουλος αναφέρεται σε πειράματα που απέδειξαν ότι με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών επιταχύνονται οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής Σκέψης. Τονίζει επίσης την περίπτωση, κατά την οποία η Αυστραλή πανεπιστημιακή ερευνήτρια Kate Chanock περιγράφει σε βιβλίο της, που εκδόθηκε το 2006, πώς κατόρθωσε να μετατρέψει έναν αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη δυσλεξικό με τα Αρχαία Ελληνικά!
Τέλος, ο κ. Παπαμαρινόπουλος τονίζει ότι από φέτος τα μεν παιδιά του Δημοτικού στην περιοχή της Οξφόρδης στην Αγγλία, με επιστημονική πρόταση, επιπροσθέτως των μαθημάτων τους θα μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, τα δε αντίστοιχης ηλικίας Ελληνόπουλα, με πολιτική απόφαση δεν θα διδάσκονται την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά… Αγγλικά.

Έχοντας κάποιος υπόψη τα πιο πάνω αλλά και πολλά άλλα που προέκυψαν από έρευνες και μελέτες για την αρχαία ελληνική γλώσσα και τη συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό, διερωτάται γιατί εμείς οι Έλληνες κατέχουμε μιαν από τις τελευταίες θέσεις στην παγκόσμια βιβλιογραφία όσον αφορά στο ευρύτατο αυτό θέμα. Ανατρέχουμε σε ξένη βιβλιογραφία και σπεύδουμε να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα επιστημονικών συνεδρίων και ερευνών, ώστε να γίνουμε κι εμείς μέτοχοι των τελευταίων εξελίξεων αναφορικά με τη δική μας γλώσσα και το δικό μας πολιτισμό.
Μας ικανοποιεί βέβαια το γεγονός ότι ξένοι ειδικοί εισηγούνται ένα άνοιγμα προς τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και προωθούν τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ακόμα και από το Δημοτικό. Από την άλλη, όμως, προκαλεί θλίψη η αδιαφορία του σύγχρονου Ελληνισμού για το μεγάλο θησαυρό που οδήγησε στο ελληνικό θαύμα και που πάντα τον αξιοποιούν όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για να προσαρμοστεί η κοινωνία στις ανάγκες που δημιουργεί η πρόοδος του σύγχρονου πολιτισμού. Αντίθετα, γίνονται για να προσαρμοστεί η επιτευχθείσα πρόοδος στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν γίνονται για να προσαρμοστεί η κοινωνία στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά για να προσαρμοστεί το εκπαιδευτικό σύστημα στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Και έχει πολλές ανάγκες μια σύγχρονη κοινωνία, όχι μόνο τεχνολογικές, αλλά περισσότερο ανάγκες που αφορούν στον άνθρωπο ως ανώτερο πνευματικό ον, ανάγκες που σχετίζονται με πανανθρώπινες αρχές και αξίες.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να φτιάξουμε μια παιδεία που θα είναι και πάλι οδηγός και όχι ουραγός στο παγκόσμιο επιστημονικό και πολιτισμικό πεδίο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Φιλόλογος, τ. Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης

O ΙΔΕΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΗΡ

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΝΝΟΩ ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΗΡ
ΑΝ ΕΙΧΕ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΥΑΛΟ

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ;


Α. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος:


«Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα»,

“Τότε μας είχαν μάθει να μισουμε τους κομμουνιστες, τώρα ψηφίζω, συχνά, ΚΚΕ”

O ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΟΔΗΓΟΣ TOY TANK που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου σπάει τη σιωπή του και μιλάει πρώτη φορά για το μακελειό της 17ης Νοεμβρίου 1973

«ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ’ AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ’ AYTO ΠΟΥ EKANA. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους “μαυροσκούφηδες”, στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα “παλιοκουμμούνια”, όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου. »

1973-2003. Ο A. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, σπάει την τριαντάχρονη σιωπή του και αποκαλύπτει όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα» λέει στην εκ βαθέων εξομολόγησή του. Μια στιγμή, μια ζωή. Στη «μία και μοναδική φορά» που δέχθηκε να ξύσει «τις πληγές του παρελθόντος», όπως λέει σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Σκευοφύλαξ, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τη στρατιωτική επιχείρηση της χούντας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου με την έξοδο των τανκς στους δρόμους της Αθήνας και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την αιματοβαμμένη εισβολή στο Πολυτεχνείο. Στη σπάνια μαρτυρία του ο κ. Σκευοφύλαξ μνημονεύει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, τις ειρηνικές εκκλήσεις των φοιτητών που ηχούσαν στα αφτιά του σαν «κραυγές εχθρών της πατρίδας». Τις διαταγές των αδίστακτων στρατιωτικών που πίστεψε ότι ήταν «πατριώτες». Θυμάται – τότε με χαρά, τώρα με θλίψη – τον πόνο των φοιτητών που είδαν το όνειρό τους να τσαλακώνεται κάτω από τις ερπύστριες που ο ίδιος έθεσε σε κίνηση, τον τρόμο που ακολούθησε από τις λυσσαλέες επιθέσεις των αστυνομικών. Το απαράμιλλο θάρρος του φοιτητή που γύρισε και του είπε: «Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες μέσα;». Την οργή που του προκάλεσε και λίγο έλειψε να τον οδηγήσει σε εν ψυχρώ δολοφονία. «Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα ακόμη, θα τον σκότωνα»!

Οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία. Σε αυτή τη συνέντευξη του κ. A. Σκευοφύλακος μιλούν δύο πρόσωπα: ο 20χρονος έφεδρος στρατιώτης και ο 50χρονος βιοπαλαιστής. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει, ακόμη και σήμερα, για μια ενέργεια που τον κατέστησε αρνητικό πρωταγωνιστή στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μια στιγμή, μια αιωνιότητα. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ο A. Σκευοφύλαξ θα μοχθήσει για να ζήσει. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE». Στα 30 του θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά. Ζώντας σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων, όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Οσες φορές θα τον ρωτήσουν «τι σχέση έχεις με τον “πορτάκια” του Πολυτεχνείου;», θα μιλήσει για «μακρινό ξάδελφο που σκοτώθηκε σε τροχαίο»! Στη γυναίκα του θα ανοίξει την καρδιά του ύστερα από χρόνια. Στα τρία παιδιά του δεν το έχει αποφασίσει ακόμη. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»!

1973-2003. Τριάντα χρόνια μετά, ο άνθρωπος που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου θα πει για τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζομένους που αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας: «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια». Ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα ξεχάσει τη φοιτήτρια που τραυματίστηκε κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια σήμερα του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

«O στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»
«Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!

«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι “μαυροσκούφηδες” ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. “Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα” μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. “Παλιοκουμμούνια” θα καλοπεράσετε!” λέγαμε».

Στα 20 χρόνια του ο A. Σκευοφύλαξ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, στην επίλεκτη ομάδα του Σώματος των Τεθωρακισμένων κατέπνιξε την εξέγερση των φοιτητών. «Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο». Στο ίδιο άρμα βρίσκονταν ο αξιωματικός Μιχάλης Γουνελάς, ως επικεφαλής, ο ανθυπασπιστής Λάμπρος Κωνσταντέλλος, ως οδηγός εδάφους, ο λοχίας Στέλιος Εμβαλωμένος και ο Γιάννης Τίρπας.

«Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά – δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ. Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο. «Οταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε “είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια”. Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!

Την έξοδο των τανκς από το Γουδί θα πληροφορηθούν οι Αθηναίοι από τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου, τον Δημήτρη Παπαχρήστο. Παρά τις παρεμβολές της ΚΥΠ, το ραδιόφωνο των εξεγερμένων φοιτητών θα μεταφέρει στους Αθηναίους τον ανατριχιαστικό συριγμό από τις ερπύστριες των τανκς. Ο εκφωνητής απευθύνει έκκληση στα «στρατευμένα νιάτα» να μη χτυπήσουν. «Δεν θα χτυπήσουν τα παιδιά, τα αδέλφια μας οι φαντάροι, το φρούριο της ελευθερίας, το μόνο μέρος της Ελλάδας που είναι ελεύθερο. Δεν έχουμε όπλα. Προτάσσουμε μόνο ανοιχτά τα στήθη μας. Λαέ της Αθήνας, όλοι μαζί το σύνθημα: λαός και στρατός μαζί. Δεν θα χτυπήσει ο στρατός!».

Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών που κατευθύνουν την επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου» τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο. H ώρα της αιματοβαμμένης επέμβασης πλησιάζει. «Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα». Στη θέα των τανκς εκατοντάδες φοιτητές πλησιάζουν στην πύλη, ανεβαίνουν στα κάγκελα, φωνάζουν συνθήματα συναδέλφωσης.

Με διάφορους απειλητικούς ελιγμούς και μαρσαρίσματα που ακούγονται σαν κανονιές, οι οδηγοί των τανκς προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών. Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου απευθύνει νέα έκκληση να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Οι φαντάροι δεν ανήκουν στη χούντα. H χούντα στηρίζεται στο μέταλλο, στηρίζεται στα τανκς, στο σίδερο. H καρδιά των φαντάρων έχει τον ίδιο παλμό με τη δικιά μας. Αγαπάτε τους φαντάρους. Ελληνικά στρατευμένα νιάτα, ο λαός δεν σας κρατάει κακία. Ξέρει ότι είστε μαζί μας».

H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Απομονώστε τους προβοκάτορες. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό. Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

Ενα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσμία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν. Κάποιοι από τους φοιτητές που θέλουν να αποχωρήσουν δοκιμάζουν να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη. Δεν τα καταφέρνουν. Πίσω από την πύλη είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο Μερτσέντες που μπλοκάρει το άνοιγμά της. Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται. Οργισμένος φωνάζει: «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: “Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!”» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με μοναδική ειλικρίνεια.

Στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου επικρατεί πανδαιμόνιο. Διαφωτιστική είναι η περιγραφή που δίνει ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς στην έκθεση που συνέταξε το 1974 για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου: «Εντρομοι και εμβρόντητοι οι σπουδασταί κυριεύονται από την ενώπιον του εσχάτου κινδύνου φοβεράν αγωνίαν. Υπό την πίεσιν πλήθους ανθρώπων καταρρίπτεται τμήμα των προς την οδόν Στουρνάρη κιγκλιδωμάτων. Και διά του δημιουργηθέντος ανοίγματος εξέρχονται οι σπουδασταί κατά μάζας. Νέον, όμως, δι’ αυτούς αρχίζει μαρτύριον. Υβρεις κατ’ αυτών εκτοξεύονται και καταδιωκόμενοι βαναύσως κακοποιούνται».

Οπως αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ, «αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν – θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους – δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν». Λίγο αργότερα οι στρατιώτες σχηματίζουν έναν διάδρομο για να περάσουν ασφαλείς οι φοιτητές. Για το θέμα αυτό, στο πόρισμα Τσεβά υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Εμπροσθεν μεν της πύλης του Πολυτεχνείου δημιουργείται διάδρομος υπό των στρατιωτών μέσω του οποίου διέρχονται οι εξερχόμενοι, κατευθυνόμενοι προς την οδόν Τοσίτσα, εντός δε του Πολυτεχνείου βοηθούν, προστατεύουν και εις τους ώμους των πολλούς αδυνάτους κρατούν διά να δυνηθούν να υπερπηδήσουν το υψηλόν κιγκλίδωμα. Και επεισόδια μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών λαμβάνουν χώραν εν τη προσπαθεία των πρώτων να προστατεύσουν τους φοιτητάς από το διωκτικόν μένος των άλλων».

Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: “Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;”. Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: “Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω”. Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».

Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Οσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ’ όσα τους κάναμε… Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».

Την αναγνώριση των φοιτητών για ορισμένους από τους αξιωματικούς του στρατού και τους έφεδρους στρατιώτες θα διαπιστώσει αργότερα και ο εισαγγελέας: «Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώται παρεμβαίνουν προς προστασίαν των φοιτητών. Και υπήρξε πηγαία και βαθειά η ευγνωμοσύνη πολλών εξ αυτών προς τους αγνώστους σωτήρας των, ως εις τας καταθέσεις των τούς αποκαλούν με συγκίνησιν»!

Εκατοντάδες φοιτητές καταφέρνουν να βγουν έξω από το Πολυτεχνείο, ξεχύνονται στους γύρω δρόμους, τρέχουν να φύγουν, να γλιτώσουν τη ζωή τους, καθώς γίνονται στόχος ελεύθερων σκοπευτών. «Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τούς αναμένουν εκπλήξεις. Από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ’ αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον. Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, «ομάδες τραμπούκων και επικινδύνων τρωκτικών της γαλήνης του τόπου εκδηλώνουν το εγκληματικόν μένος των κατά των ατυχών σπουδαστών που κατά μάζας εξέρχονται του Πολυτεχνείου». Οι τραμπούκοι είναι άνδρες της ΕΣΑ, οι οποίοι δεν διστάζουν, μάλιστα, να κακοποιήσουν ακόμη και πανεπιστημιακό γιατρό, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, είχε σπεύσει να βοηθήσει τους ανυπεράσπιστους φοιτητές.

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη «άνδρες εν πολιτική περιβολή, κραδαίνοντες ρόπαλα, εξήλθον από ομάδα αυτόθι ευρισκομένων αστυνομικών και εκακοποίησαν σεβάσμιον καθηγητή Πανεπιστημίου, την σύζυγόν του και νεαρόν σπουδαστήν, διότι εξήρχοντο του Πολυτεχνείου, ένθα ο καθηγητής-ιατρός και η σύζυγός του είχον μεταβή προς εκπλήρωσιν του ανθρωπιστικού και ιατρικού των καθήκοντος. Και οι ροπαλοφόροι ούτοι ήσαν άνδρες της ΕΣΑ εν πολιτική περιβολή. Εις το πανδαιμόνιον τούτο της εξόδου των φωνών, των κραυγών, των οιμωγών, των καταδιώξεων και των πυροβολισμών έπεσαν οι περισσότεροι εκ του πλήθους των τραυματιών».

Οταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές. Ηταν το τιμώμενο πρόσωπο. «Οταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα “παλιοκουμμούνια”, όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ενιωθα περήφανος. Ημουν και εγώ φασίστας».

Οκτώ ημέρες αργότερα, κάτι θα σπάσει μέσα του. Το φρόνημά του θα κλονισθεί, όταν θα δει τον «εθνοσωτήρα» να καθαιρείται και να περιφρονείται από τους συνοδοιπόρους του, αυτούς που πιο πριν ορκίζονταν στο όνομά του. «Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη. Ημουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι “έριξαν” τον Παπαδόπουλο» αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. “Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;” αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. “Πουλημένα τομάρια” είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο Κέντρο και τον συνέλαβαν».

Με τη Μεταπολίτευση ο στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ θα βρεθεί στα σύνορα. «Ο Καραμανλής είχε πει “τα άρματα στα σύνορα”. Ηταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη. Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30. Εφεδρεία στην εφεδρεία. Οταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου».

Στη Δυτική Αθήνα, όπου κατοικούσε με τους γονείς και τα δύο αδέλφια του, θα αναζητήσει δουλειά. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!

Ολα αυτά τα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Δεν θα αισθανθεί να τον ενοχλούν. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση. «Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον “πορτάκια”, όπως είπε, του Πολυτεχνείου. “Ξάδελφός μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο” απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».

1973-2003. Με μια αυτοκριτική διάθεση που σπανίζει, ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα διστάσει να πει: «Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».

Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη». Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια – σήμερα – του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

ΤΟ ΒΗΜΑ , 09-11-2003

ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ.....ΝΟΤΑ


Πώς εξαφανίστηκε η «νότα» του Κίσινγκερ από το Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η ιστορία που θα σας διηγηθούμε σήμερα, αποδεικνύει περίτρανα πόσο δίκιο είχε ο μακαρίτης Γεώργιος Κονδύλης όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ξεστόμισε την θρυλική του φράση: «Αν ήξερα πόσο ζώα είναι οι Έλληνες, θα τους διοικούσα από δεκανέας».
Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο δαιμόνιος Αμερικανοθρεμμένος δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.....
αναζητεί επίμονα στο Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών την περίφημη «νότα» των Αμερικανών προς την κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη (21 Νοεμβρίου 1973) για να χρησιμοποιήσουν το έδαφος και τον εναέριο χώρο της Ελλάδος, προκειμένου να στείλουν μαζική στρατιωτική βοήθεια προς το κινδυνεύον από τους Άραβες Ισραήλ. Στις 6 Οκτωβρίου 1973 είχε ξεσπάσει ο περίφημος πόλεμος του Γιόμ-Κιπούρ, κατά τον οποίον οι Άραβες πήραν φαλάγγι τους Εβραίους και ετοιμαζόντουσαν να καταλάβουν το Ισραήλ. Στα μέσα Οκτωβρίου έγινε ανακωχή, αλλά οι αντίπαλοι δεν τα βρήκαν. Έχοντας καταλάβει την Χερσόνησο του Σινά, οι Άραβες ετοιμαζόντουσαν στα τέλη Νοεμβρίου 1973 να ξαναρχίσουν τον πόλεμο για να μπουν στο Τελ-Αβίβ...

Άμα βρείτε εσείς «νότα», ελάτε να με φτύσετε...
Ο Παγκόσμιος Εβραϊσμός ξεσηκώθηκε για την σωτηρία της Μητέρας πατρίδος. Οι Αμερικανοί έστειλαν την «νότα» που προαναφέραμε στον Μαρκεζίνη εκείνος βλακωδώς αρνήθηκε για να γίνει αρεστός στους Αριστερούς και στις 25 Νοεμβρίου 1973, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γερμανοεβραίος Χένρυ Κίσινγκερ, έβαλε τον Δημήτριο Ιωαννίδη να ανατρέψει τον πρωθυπουργό Σπύρο Μαρκεζίνη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπαδόπουλο. Αυτή είναι η επικρατούσα θεωρία τα τελευταία 34 χρόνια, που επιβεβαιώνουν όλες οι πλευρές: Το καθεστώς Παπαδόπουλου έπεσε εξαιτίας του ΟΧΙ του Μαρκεζίνη προς τους Αμερικανούς και όχι εξαιτίας του «Ηρωϊκού Πολυτεχνείου» (17 Νοέμβρη 1973), όπως ψευδώς διδάσκονται τα παιδιά μας στο σχολείο.
Ας επανέλθουμε, όμως, στο θέμα μας: Οι μόνοι που αμφισβητούσαν μέχρι σήμερα την ύπαρξη της αμερικανικής «νότας» προς την κυβέρνηση Μαρκεζίνη ήσαν ο δικτάτωρ Ιωαννίδης και οι «κολλητοί» του. Γι΄ αυτό έχει φαει τον κόσμο τα τελευταία 10 χρόνια ο δαιμόνιος Αλέξης Παπαχελάς να βρει το κείμενο της «νότας» στο αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών... Τους τελευταίους μήνες στο κυνήγι του κειμένου της «νότας» έχει μπει και ο πρώην υφυπουργός Τύπου της κυβερνήσεως Μαρκεζίνη κ. Σπύρος Ζουρνατζής, για τους δικούς του λόγους. Και τι νομίζετε ότι εισέπραξαν ως απάντηση οι δύο αυτοί πεισματάρηδες κυνηγοί της αμερικανικής «νότας» από την επί πολλά χρόνια διευθύντρια του Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Φωτεινή Τομαή, πρώην σύζυγο του τέως αρχηγού του Συνασπισμού κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου; Το υλικό του Αρχείου βρίσκεται σε διαδικασία μικροφωτογράφησης και δεν μπορούσε να βρούμε το κείμενο της «νότας» που ζητάτε!..
Παραπλήσια απάντηση είχε πάρει πριν από χρόνια από την κ. Τομαή και ο πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Σωτήρης Σοφιανόπουλος, όταν ζήτησε να μελετήσει τον φάκελο της Δίκης των Έξι. Ο φάκελος δεν υπάρχει, είναι εξαφανισμένος και αγνοούμε ποιος τον έχει πάρει!

Η συγκλονιστική μαρτυρία του σερ Βασίλη Μαρκεζίνη
Και ξαφνικά, πριν από λίγες ημέρες το μυστήριο λύθηκε: Η αμερικανική «νότα» δεν υπάρχει στο Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, διότι την βούτηξε ο ίδιος ο Σπύρος Μαρκεζίνης και την παρέδωσε προς φύλαξιν στον γιο του Βασίλη που ζει από χρόνια στην Αγγλία και έχει τιμηθεί με τον τίτλο του «Σερ» από την βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Βρετανία ως κορυφαίας εμβελείας νομικός σύμβουλος!
Το βράδυ της Παρασκευής 27 Απριλίου στην ΕΤ-1 προβλήθηκε συνέντευξη του κ. Βασίλη Μαρκεζίνη προς την δημοσιογράφο κ. Άννα Παναγιωταρέα και μάθαμε από το ίδιο του το στόμα όλη την αλήθεια. Οι Ιωαννιδικοί συνέλαβαν τον Σπύρο Μαρκεζίνη το βράδυ του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 1973 και τον έθεσαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο περίφημο σπίτι του στην οδό Λυκαβηττού.
Στις 7.30 το πρωί της Κυριακής 25 Νοεμβρίου κι ενώ το Κρατικό Ραδιόφωνο μετέδιδε την είδηση της Ανατροπής του καθεστώτος Παπαδόπουλου, ο Βασίλης Μαρκεζίνης συναντούσε τον πατέρα του στο σπίτι της οδού Λυκαβηττού.
Ας ακούσουμε πώς διηγήθηκε την συνέχεια ο ίδιος ο υιός Μαρκεζίνης στην Άννα Παναγιωταρέα: «...Σε μια στιγμή, ο πατέρας μου σηκώθηκε και έβγαλε από την τσέπη του σακακιού του κάτι χαρτιά και κάτι γράμματα και μου λεει: «Βασίλη, δεν θα το σκεφθούν να σε σταματήσουν εσένα. Πάρε το αεροπλάνο αύριο Δευτέρα και δωσ΄ τα εις την θεία σου στην Αγγλία. Διότι εδώ είναι η δικαίωσίς μου και εδώ αποδεικνύεται πώς οι Αμερικανοί συντρέξανε στην ανατροπή μου, προκειμένου να αποκτήσουνε βάσεις στην Ελλάδα»!.. Τελικά, πήρα το αεροπλάνο και πήγα στην Αγγλία την Τρίτη, το θυμάμαι πολύ καλά»!..

Όταν η Άννα Παναγιωταρέα τον ρώτησε γιατί επί 34 χρόνια δεν δίνει στην δημοσιότητα τα φοβερά αυτά έγγραφα, ο κ. Βασίλης Μαρκεζίνης απάντησε: «Δεν είμαι βέβαιος ότι πρέπει να ανασκαλίζει κανείς το παρελθόν. Άλλωστε, είναι πασίγνωστο ότι ολόκληρη η επταετία (sic!) δεν θα ήταν δυνατή, αν δεν την είχαν ανεχθεί -για να μην πω βοηθήσει- οι Αμερικανοί. Νομίζω ότι αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό»!..
Την περασμένη Δευτέρα ήμουν παρών στο γραφείο του κ. Σπύρου Ζουρνατζή όταν ο πρώην υφυπουργός Τύπου του Μαρκεζίνη τηλεφώνησε στην αδελφή του Βασίλη Μαρκεζίνη κ. Ελένη Χέλμη, γνωστή κοσμική των Αθηνών και διακεκριμένη προσωπικότητα του Κολωνακίου. Η θυγατέρα του αείμνηστου Σπύρου Μαρκεζίνη διαβεβαίωσε τον κ. Ζουρνατζή ότι αγνοεί πλήρως το θέμα, όπως ακριβώς και ο σύζυγός της διακεκριμένος πρέσβης κ. Γιώργος Χέλμης! Ο οποίος μάλιστα έγραψε πρόσφατα και βιβλίο απομνημονευμάτων για εκείνη την περίοδο έχοντας ως συνεργάτη τον κ. Βασίλη Μαρκεζίνη. Ο κουνιάδος δεν είπε λέξη στον γαμπρό για την «νότα» των Αμερικανών και θα έπαιρνε το μυστικό στον τάφο του αν δεν του το ψάρευε ευφυώς η κ. Άννα Παναγιωταρέα...

Ας ελπίσουμε ότι τώρα πια ο «σέρ» Βασίλης Μαρκεζίνης θα δώσει στην δημοσιότητα την περίφημη «νότα» του Κίσινγκερ στο καθεστώς Παπαδόπουλου, για να δούμε τι ακριβώς ζητούσαν τότε οι Αμερικανοί από την ελληνική κυβέρνηση. Ίσως έτσι μάθουμε, αν σήμερα ζητάνε περισσότερα από τους δημοκρατικά εκλεγμένους πρωθυπουργούς μας. Ο «δοτός» Σπύρος Μαρκεζίνης τους είχε πει βλακωδώς «όχι» και έπεσε σε μια εβδομάδα. Φανταστείτε πόσα «ναι» τους λένε οι σημερινοί μας πρωθυπουργοί, ώστε να μπορούν να μείνουν τόσους μήνες στην εξουσία...

ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΗΡΩΑΣ


ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΑΜΕ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ

Την ξαφνική αποστράτευση τον Ιούλιο του 2009 του τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γράψα φωτίζει στο βιβλίο του για "Μια νέα εξωτερική πολιτική" που πρόσφατα κυκλοφόρησε ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης.

Αναφέρεται σε πληροφορίες και περιστατικά που δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά για... υπηρεσιακούς λόγους απομακρύνθηκε ο στρατηγός. Αντίθετα, φέρεται να είχε απαιτήσει την αποστράτευσή του η τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

Γράφει συγκεκριμένα στη σελ. 370 ο κ. Μαρκεζίνης για την "αιφνίδια και ακόμη ανεξήγητη απομάκρυνση" του πρώην ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Γράψα, διακεκριμένου αξιωματικού των καταδρομών και φίλου του τότε πρωθυπουργού κ. Καραμανλή.

Ενοχλούσε τους Τούρκους

"Ο κ. Γράψας αντικαταστάθηκε άνευ αιτιολογίας 8 μήνες πριν λήξει η θητεία του (τέλος Ιουλίου 2009), αντί κατά την εποχή των προγραμματισμένων κρίσεων, δηλαδή τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2010, οπότε και θα μπορούσε, θεωρητικά, να είχε παραταθεί η θητεία του για ένα ακόμη έτος.

Σχεδόν τίποτα δεν είναι επισήμως γνωστό για το επεισόδιο, όπως και το γιατί ο στρατηγός παραιτήθηκε "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος" με άκρα αξιοπρέπεια και ένευ σχολίου, αλλά και γιατί ο Τύπος δεν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει τις εξεής φημολογούμενες, μη επιβεβαιωθείσες, αλλά αληθοφανείς πληροφορίες που φέρνουν τους Τούρκους αλλά, ιδίως, τους Αμερικανούς ως εκφράσαντες διαμαρτυρίες εναντίον του στο δικό μας υπουργείο εξωτερικών.

Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν το ότι ο στρατηγός δημιουργούσε (με τις αμφίβιες μονάδες κατάλληλα οπλισμένων καταδρομέων που έβγαιναν αιφνιδιαστικά σε διάφορα ξερονήσια) "προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου". Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του σταρτηγού. Μετά από ένα στάδιο αμφιβολιών -τα παράπονα εναντίον του στρατηγού φαίνεται πως άρχισαν να διατυπώνονται την άνοιξη του 2009- ο πρωθυπουργός υπέκυψε και ο στρατηγός Γράψας πλήρωσε έτσι την αναίρεση της προβλεψιμότητας που μέχρι τότε προσέφερε (όπως και σήμερα προσφέρει) η στατική φρούρηση ορισμένων μόνο, γνωστών στον επιτιθέμενο, βραχονησίδων.

Επαναλαμβάνω, τίποτε από τα ανωτέρω ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, αλλά μαζί με την αιφνίδια απομάκρυνση του στρατηγού παραμένει εξίσου μυστηριώδες το ότι οι ανωτέρω φήμες ούτε καν διερευνήθηκαν από τα λαγωνικά του Τύπου. Αν όμως τα πραγματικά γεγονότα επί των οποίων στηρίζονται οι ανωτέρω παρατηρήσεις και σκέψεις είναι, έστω και κατά 50%, ορθά, τότε ο μεν στρατηγός αναδεικνύεται "σωστός στρατιώτης" και "πιστός φίλος", ο δε πρώην πρωθυπουργός πιθανώς να εμφανίζεται στα μάτια πολλών πολιτών ως άβουλος, άφιλος και ίσως υπερβολικά πρόθυμος να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των Αμερικανών!"


Ξεκάθαρα από τις παραπάνω επισημάνσεις του κ. Μαρκεζίνη -που ασφαλώς βασίζονται σε πληροφορίες που έχει και όσα κυκλοφόρησαν εκείνες τις ημέρες- αυτό που βγαίνει είναι ότι ο κ. Γράψας "πλήρωσε" γιατί ενοχλούσε με τα στρατηγικά του σχέδια και την επάνδρωση των βραχονησίδων τους Τούρκους και τους Αμερικανούς.

Αν για τα όσα γράφει ο έγκυρος και με διεθνείς περγαμηνές καθηγητής έχει αντίθετη άποψη η κ. Μπακογιάννη, θα ήταν ευπρόσδεκτη και φυσικά πάρα πολύ χρήσιμη από πλευράς προσφοράς σε γεγονότα που έχουν σχέση με την εθνική κυριαρχία μας.

Από την εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ


Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, Εκπαιδευτικός
Αυτήν την εκπληκτική για εμάς αλλά τόσο απλή για τους γείτονες αλήθεια, λένε οι “μεταλλαγμένοι” φοιτητές των Σκοπίων που σπουδάζουν στη Βουλγαρία. Από τη στιγμή που το βουλγαρικό κράτος έδωσε τη δυνατότητα σε “μεταλλαγμένους” Σκοπιανούς να παίρνουν βουλγαρικό διαβατήριο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Σκοπίων –και ιδιαίτερα από τη νεολαία– εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και πήγε να σπουδάσει στα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας.
Εκτός από τα πλεονεκτήματα που τους δίνει το Βουλγαρικό διαβατήριο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Βουλγαρία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μεταλλαγμένοι φοιτητές προχωρούν ένα ακόμη βήμα: ζητούν να τους χορηγηθεί και η βουλγαρική ιθαγένεια! Έτσι, πολλοί τελειόφοιτοι της Νομικής, για παράδειγμα, παραμένουν στη Βουλγαρία για να εργαστούν –αφού το βιοτικό επίπεδο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από εκείνο των Σκοπίων– παίρνουν τη βουλγαρική ιθαγένεια, δημιουργούν οικογένεια και ενσωματώνονται στη βουλγαρική κοινωνία. Μάλιστα, το βουλγαρικό κράτος επιχορηγεί με σημαντικό χρηματικό ποσό εκείνους τους “μεταλλαγμένους” που επιθυμούν να πάρουν βουλγαρική ιθαγένεια και να μείνουν στη χώρα.
Για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω, δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα από τις εθνικιστικές αρχές των Σκοπίων. Αν και υπάρχει πάντα μεγάλη καχυποψία και δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται και καταγγελίες σε φιλικό περιβάλλον για… παρακολουθήσεις.
Ένας σημαντικός, επίσης, λόγος που ευνοεί αυτήν την εσωτερική μετανάστευση, είναι και το γεγονός ότι οι “μεταλλαγμένοι” Σκοπιανοί πολίτες δεν νιώθουν πολίτες “β’ κατηγορίας” στη Βουλγαρία. Όλοι τούς αντιμετωπίζουν ως χαμένους συγγενείς που τους ξαναβρήκαν έπειτα από πολλά χρόνια. Δεν τους θεωρούν εχθρούς, αλλά μέλη της μεγάλη Βουλγαρικής Οικογένειας…
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός, ότι το βουλγαρικό κράτος, θεωρεί Βούλγαρους τα 2/3 των δυο εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν σήμερα στο “μεταλλαγμένο” κράτος των Σκοπίων.
Μήπως κάποτε ως ελληνική Πολιτεία πρέπει να δούμε με άλλο μάτι την ύπαρξη εκατό χιλιάδων και πλέον Σαρακατσάνων και Βλάχων, που διαμένουν εδώ και αιώνες στην περιοχή των Σκοπίων και καταπιέζονται σήμερα από τους ακροδεξιούς φασίστες του Γκρουέφσκι και από τους Εν Ελλάδι υποστηρικτές του;
Λέω, μήπως είναι προτιμότερο αυτό, από το να δίνουμε την ελληνική ιθαγένεια σε εκσυγχρονιστές θιασώτες της… Μπούργκας, σε Αφγανούς και Πακιστανούς Ταλιμπάν;
Τι λέτε, κυρία Θάλεια; Τι λέτε, κύριε Δρούτσα; Τι λέτε εκλεκτοί “νεοταξίτες” της Παντείου;

ΑΣ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


«Οι σχέσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων στην πΓΔΜ, δεν είναι καθόλου καλές και κατηγορούνται για αυτό τα πολιτικά κόμματα, τα οποία δεν δεσμεύονται για τη βελτίωσή τους, αλλά με δράσεις τους τις επηρεάζουν και τις υποβαθμίζουν», ανακοίνωσε το Διεθνές Κέντρο Ανοχής αλλά και εμπειρογνώμονες μη κυβερνητικών οργανώσεων, γράφει σήμερα ο αλβανόφωνος τύπος.

Η έκθεση του αναφερόμενοι κέντρου αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα και χαρακτηρίζει ως ‘εύθραυστες’ τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της Βαρντάρκσας (πΓΔΜ). «Οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στην πΓΔΜ αυτή τη στιγμή δεν είναι σε καλή κατάσταση και το ανησυχητικό είναι ότι αυτοί που έπρεπε να ενδιαφέρονται γι’ αυτό, σιωπούν. Αυτοί που πρέπει να υιοθετήσουν στρατηγικές που θα βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων , αντί να το πράξουν , αντιθέτως προσπαθούν να επωφεληθούν από την αυτήν διεθνική ατμόσφαιρα» , δηλώνει ο Βλάντο Ντιμόφσκι του Διεθνούς Κέντρου Ανοχής των Εθνοτήτων . Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι επισημάνσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν ασχοληθεί με την κατάσταση της σχέσης των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων στη χώρα.

Μάλιστα ο Βαλόν Μπέλα πρόεδρος της ΜΚΟ “Realiteti”, (‘Πραγματικότητα’), θα τονίσει ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής συνοχής στα κόμματα της πΓΔΜ, αυτή παρουσιάζεται, τόσο στο εσωτερικό της κοινωνίας των πολιτών, όσο και μέσα στο πλαίσιο των εθνικών κοινοτήτων. Παρόμοιες εκτιμήσεις υπάρχουν και από τη Μιριάνα Μαλέφσκα, που είναι ειδική σε εθνικά ζητήματα. «Τα κόμματα δεν επιλέγουν στον πολιτικό προσανατολισμό τους τη δικαιοσύνη μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων με αποτέλεσμα να επιφέρουν ζημία στη σταθερότητα του κράτους», εκτιμά η Μιριάνα Μαλέφσκα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου που πρόσφατα εργάστηκε στην έκθεση αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ, με θέμα τις διεθνικές σχέσεις. Η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε το περασμένο Σεπτέμβριο και αναφέρει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην πΓΔΜ δήλωσε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των εθνοτήτων , ενώ το 77% των ερωτηθέντων επέρριψε την ευθύνη στα πολιτικά κόμματα. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κοινοτήτων αυξήθηκαν με τη δημοσίευση της «μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας», όπου κυριολεκτικά προσέβαλε τους Αλβανούς και τους ‘έθαβε’.

Οι εντάσεις επιδεινώνονται συνέχεια με τα πολλαπλά ‘λάθη’ στα σχολικά βιβλία, όταν αναφέρονται για το αλβανικό στοιχείο και επιπλέον η ένταση μεγιστοποιήθηκε, όταν η κυβέρνηση επιδίωξε να επιβάλλει τη σκοπιανή γλώσσα στους αλβανούς κατοίκους της πΓΔΜ με τη διδασκαλία της από την πρώτη τάξη του δημοτικού – μια απόφαση που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ...ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


eRepublik
Το καλύτερο και περισσότερο διαδεδομένο Internet browser online Strategy game που μπορεί κάποιος να παίξει.
200.000 άτομα από όλο το κόσμο μεταξύ αυτών 7.000 Έλληνες παίζουν καθημερινά αυτό το ενδιαφέρον παιχνίδι που συνδυάζει τον πόλεμο με την επιχειρηματικότητα, την πολιτική, το χρηματιστήριο, τη στρατηγική, τη δημοσιογραφία, το chatting αλλά και πολλές άλλες πτυχές που μόνο αν ασχοληθείς με αυτό θα καταλάβεις πόσες πολλές είναι αυτές.
Η ΧΩΡΑ ΣΟΥ eGreece ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..... Οι γείτονες μας σύντομα θα μας επιτεθούν. Οι Σκοπιανοί στα βόρεια σύνορα μας μετά από διαφήμιση στην τηλεόραση “έβαλαν” στο παιχνίδι 8.000 άτομα προκαλώντας μας συνεχώς με την ονομασία “Republik of Macedonia” (!!!). Οι Τούρκοι που λίγες μέρες πριν τους είχαμε κατακτήσει όλη τους τη χώρα “έβαλαν” διαφήμιση στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία τούρκικη εφημερίδα και είναι αυτή τη στιγμή 15.000 άτομα επίσης ετοιμάζουν γενική επίθεση στη χώρα μας. Για αυτό το λόγο φίλε Έλληνα παίκτη ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ να έρθεις στην εικονική μας πατρίδα και να μας ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ να αμυνθούμε σε όλους αυτούς τους κινδύνους αλλά και να διασκεδάσουμε με αυτό το παιχνίδι που σου προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης του προσωπικού σου χαρακτήρα. Εγγράψου στο παιχνίδι ακολουθώντας το παρακάτω λινκ. eRepublik http://img209.imageshack.us/img209/1082/macedoniaa.jpg ΕΛΑ να ενισχύσουμε την άμυνα μας ΕΛΑ να ενισχύσουμε την οικονομία της χώρας μας ΕΛΑ να δυναμώσουμε τη φωνή μας στους συμμάχους μας ΕΛΑ να ασκήσεις δημιουργική πολιτική ΕΛΑ να ασχοληθείς με τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο ΕΛΑ να γίνεις βουλευτής, πρόεδρος, υφυπουργός, πρέσβης, κατάσκοπος και άλλα πολλά για να υπηρετήσεις την εικονική μας χώρα eGreece. http://img263.imageshack.us/img263/4363/turkeyconquer.jpg Εγγράψου στο παιχνίδι ακολουθώντας το παρακάτω λινκ. http://www.erepublik.com/en/referrer/nekont Δες το παρακάτω βίντεο να ενημερωθείς. http://www.youtube.com/watch?v=K8EBs1KFOHQ http://www.youtube.com/watch?v=-9PYf5_AMXM Youtube channel με promotion videos. http://www.youtube.com/user/eRepublikeGreece?feature=mhum#p/a/u/0/uIdVEHQAKyg Το Υπουργείο νέων παικτών της eGreece είναι έτοιμο να σε βοηθήσει στα πρώτα σου βήματα μόλις μπεις στο παιχνίδι. Εγγράψου στο παιχνίδι ακολουθώντας το παρακάτω λινκ. http://www.erepublik.com/en/referrer/nekont


post from: SKEFTOMASTEELLHNIKA.GR: Ελληνική κοινότητα παικτών του eRepublik . Η ΧΩΡΑ ΣΟΥ eGreece ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..... http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2010/11/erepublik-egreece.html#ixzz15Grj8jzx
Under Creative Commons License: Attribution

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ


Ο επικεφαλής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ενότητας, Σπετίμ Ίντριζι – ο οποίος εκπροσωπεί τους αλβανοτσάμηδες-σε απολογισμό του κόμματός του, στο αλβανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι έπραξαν πολλά το τελευταίο έτος, για το ζήτημα των Τσάμηδων, υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι η προσπάθειά του θα συνεχιστεί μέχρι να λυθεί το θέμα αυτό (με την Ελλάδα).

«Τα μηνύματά μας, δήλωσε, είναι ειρηνικά, επιδιώκουμε την αναγνώριση της γενοκτονίας μας (από τους Έλληνες), να τιμήσουμε τους τάφους των προγόνων μας (στην Ελλάδα) και να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας.

Ήρθε η ώρα μας, είναι η ώρα των Αλβανών, είναι η ώρα της Τσαμουριάς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας στο αλβανικό κοινοβούλιο» είπε ο Σπετίμ Ίντριζι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αλβανικής ‘Σταρτ’.


Οι Αλβανοί θα ενωθούν μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου καθώς και τη διερεύνηση νέων ευκαιριών που θα ενισχύσουν τους δεσμούς τους, συζήτησαν σήμερα (χθες) ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ένμοντ Χατζηνάστο με τον υπουργό Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου, Φερχάτ Ντινόσα.Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αλβανός δήμαρχος του Ούλτσινι, Γκεζίμ Χαϊντιναγκα και ο πρέσβης του Μαυροβουνίου στα Τίρανα, Ζέλκο Πέροβιτς.«Στη συνάντηση αυτή εκτιμήσαμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου είναι εξαιρετικές και αποτελούν μοντέλο για όλες τις χώρες της περιοχής. Εντοπίσαμε κάποια ζητήματα, στα οποία μπορούμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες ενέργειες. Ιδιαίτερα σε θέματα κοινών έργων υποδομής, την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στις δύο χώρες με απλά έγγραφα» δήλωσε ο Χατζηνάστο.Δεν παρέλειψε να επισημάνει το ρόλο των Αλβανών στην περιοχή και μοιράστηκαν την εκτίμηση ότι οι Αλβανοί θα ενωθούν μεταξύ τους με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Αλβανός υπουργός συνεχάρη τον υπουργό του Μαυροβουνίου για τον χαρακτηρισμό της χώρας του ως υποψήφιας χώρας, τονίζοντας ότι «είμαστε χαρούμενοι για το γεγονός αυτό γιατί θέλουμε οι γείτονές μας να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν μέλη της ΕΕ».Ο Μαυροβούνιος υπουργός επεσήμανε ότι οι Αλβανοί σε όλες τις χώρες που ζουν είναι δεσμευμένοι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς-όπως και οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου που έχουν το ισχυρό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης των Αλβανών-. «Οι χώρες μας δείχνουν ήδη μια προθυμία να συνεχίσουν με τον τρόπο αυτό την ενοποίηση των Αλβανών τόσο μεταξύ τους όσο και μέσα στην Ευρώπη», είπε ο Ντινόσα.

ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ....ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΟ 2010 Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ
Η Βρετανία ξεπουλά εδάφη της και τα αγοράζει η Κύπρος. Μια έκταση περίπου 240 στρεμμάτων που βρίσκεται στις (κυρίαρχες) βρετανικές βάσεις στην Κύπρο πουλήθηκε αντί 12 εκατ. ευρώ στην κυπριακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον Δήμο Πολεμιδίων.
Για την πώληση της έκτασης αυτής προηγήθηκαν σκληρές και επίμονες διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο ζητούσε αρχικά 50 εκατ. ευρώ για να την πωλήσει. Το υπέρογκο ποσό των 50 εκατ. ευρώ έγινε κατορθωτό να μειωθεί στα 12 εκατ. ευρώ ύστερα από συνομιλίες που διήρκεσαν δύο χρόνια και τον διορισμό δύο διαιτητών από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενός Κυπρίου και ενός Βρετανού, εκ μέρους του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.
Η Βρετανία διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις (οι ισχυρότερες στη Μέση Ανατολή) στην Κύπρο, τις οποίες απέκτησε με τη Συνθήκη της Ζυρίχης, η οποία προέβλεπε την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική κατοχή. Οι βάσεις αυτές είναι κυρίαρχες, δηλαδή αποτελούν βρετανικό έδαφος, με ξεχωριστή αστυνομία και ένα υπερσύγχρονο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση των βρετανικών στρατευμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, το Λονδίνο διατήρησε τις βάσεις αυτές, απλώς υποσχόμενο ότι θα αναθεωρήσει το καθεστώς τους με τη λύση του Κυπριακού. Το 2008 το Λονδίνο ζήτησε από την κυβέρνηση του κ. Δ. Χριστόφια την αναγνώριση από τη Λευκωσία των «υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συνθήκες Ζυρίχης- Λονδίνου».

Στην τιμή πάντως της πώλησης των 240 στρεμμάτων ελήφθη υπόψη και το μεγάλο κόστος που θα απαιτηθεί εκ μέρους του δήμου για την αφαίρεση των δεκάδων τόνων από στέγες αμιάντου, από τα περίπου 190 παλαιά παραπήγματα (στρατώνες αλεξιπτωτιστών και Ειδικών Δυνάμεων) που βρίσκονται ακόμη στον χώρο. Το 1999 για λόγους υγείας αλλά και ασφαλείας οι βρετανοί στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν τον οικισμό και έκτοτε ο χώρος μετετράπη σε εστία μόλυνσης. Ο Δήμος Πολεμιδίων προγραμματίζει - όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»- να αξιοποιήσει τον χώρο με επέκταση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, με την ανέγερση νέου Δημοτικού Μεγάρου και βεβαίως με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ


Μέμφομαι όσους κάθονται στο σπίτι και λένε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Τους καλώ όλους να ψηφίσουν”!
Αυτά τόνισε ο κ. Παπούλιας από τα Ιωάννινα μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.Δεν έχει άδικο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας να μέμφεται τους πολίτες για τη σημερινή αδιαφορία τους ως προς την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.Μόνο που άργησε πάρα πολύ να καλέσει το λαό σε αγώνες.
Η Δημοκρατία στην Ελλάδα κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και μεγάλη λαϊκή συμμετοχή. Η δημοκρατία χρειάζεται αγώνες. Δεν μπορείς να κάθεσαι στον καναπέ και να μιλάς για αγώνες”!
Σωστή η παρατήρησή σας αλλά έγινε κατόπιν εορτής,όταν διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι πως η αποχή φτάνει σε ύψη ρεκόρ του 60% και 65%.
Επρεπε να το περιμένατε κύριε Πρόεδρε πως κάποια στιγμή ο λαός θα σας γύριζε την πλάτη.
Που ήσασταν τόσο καιρό που ο πρωθυπουργός μας εκβίαζε με εκλογές αν δεν στηρίζαμε την Κυβερνητική πολιτική του μνημονίου;Που ήσασταν όταν μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου όλοι πλαστογραφούσαν το μήνυμα που είχε στείλει ο λαός μέσα από τις κάλπες και παρίσταναν τους θριαμβευτές ερμηνεύοντας ο καθένας στα μέτρα του τα αποτελέσματα.
Που ήσασταν όταν μέχρι και χτες ακόμα οι πολιτικοί αρχηγοί θεωρώντας μας πρόβατα μας συνέστηναν τι και ποιον να ψηφίσουμε;
Που ήσασταν όταν ψηφίζονταν το μνημόνιο και τα επιμέρους ασφαλιστικά θέματα;
Η ανεργία ξεπέρασε το 12% και σεις κάνετε σαν να ζείτε σ' άλλη χώρα.Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο,οι ακάλυπτες επιταγές δίνουν και παίρνουν κι όμως δεν φαίνεται να σας αγγίζει τίποτα απ' όλα αυτά.Ολος αυτός ο κόσμος που βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο χωρίς καμιά μέριμνα και καμιά προοπτική σκεφτήκατε τι θα γίνει;
ΟΧΙ βέβαια!
Σας ενοχλεί όμως η αποχή και κατ' επέκταση η περιφρόνηση στο σάπιο πολιτικό κατεστημένο.
Μια λαϊκή ρήση αγαπητέ κύριε Πρόεδρε λέει:"πριν αγανακτήσεις σκέψου τι έκανες εσύ"!


ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ


Οι ελληνικές μελέτες, από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα πρέπει να έχουν μια μόνιμη θέση στα ακαδημαϊκά κέντρα όλου του κόσμου, υποστηρίζει ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου ...La Trobe της Μελβούρνης, καθηγητής Μάικλ Όσμπορν, που είναι μέλος και της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο διάσημος καθηγητής της ελληνικής επιγραφικής και αρχαιολογίας και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, καθηγητής Μάικλ Τζον Όσμπορν, έκανε τις επισημάνσεις του κατά την παρουσίαση του τόμου "Φιλαθήναιος, Μελέτες προς Τιμή του Μάικλ Τζον Όσμπορν" που εκδόθηκε από την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία της Ελλάδας και παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης.

Ο καθηγητής Όσμπορν σημείωσε πως η παρουσία των ελληνικών μελετών στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου επιβάλλεται, όχι μόνος ως "χρέος" του δυτικού κόσμου, αλλά γιατί "ακριβώς εκεί στηρίζεται".

"Επισημαίνω κάτι που απάντησε ένας άλλος ακαδημαϊκός στην ερώτηση "τι χρωστά ο δυτικός πολιτισμός στους Έλληνες;" Η απάντηση ήταν "τον δυτικό πολιτισμό".

Ο καθηγητής Όσμπορν επισήμανε ότι η σημερινή τάση των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με την οποία οι Ανθρωπιστικές Σπουδές απαξιώνονται ως άσχετες, δεν μπορεί παρά μόνον να απογυμνώσει την κοινωνία μας σημαντικά.

Πρόσφατα, είπε, ένας νέος από τις ΗΠΑ επισκέφθηκε την Ελλάδα και όταν επέστρεψε στην Αμερική τον ρώτησαν:

"Στον Παρθενώνα πήγες;" Η απάντησή του ήταν πως δεν θυμάται γιατί ήταν τόσα πολλά τα νυχτερινά κέντρα. Προφανώς θεώρησε και τον Παρθενώνα κλαμπ"…

Ο καθηγητής Όσμπορν εξέφρασε την λύπη του που, διεθνώς, τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε "εκπαιδευτικά κέντρα" και η μόνη τους έννοια είναι να δημιουργήσουν στελέχη.

Ειδικά στην Αυστραλία του 21ου αιώνα, το μέλλον των Ελληνικών Σπουδών και γενικότερα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, διαγράφεται επικίνδυνο, αφού όλο και περισσότερα πανεπιστήμια -είτε από δική τους επιλογή είτε από όντως πραγματικούς ή και φαντασιώδεις περιορισμούς- περιθωριοποιούν ή εγκαταλείπουν τις σπουδές αυτές, για χάρη άλλων "απαιτητικών" προγραμμάτων, που έχουν απλά χαρακτήρα επαγγελματικής αποκατάστασης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στην Κίνα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη.

"Διαπιστώνω ότι οι Κινέζοι έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό από ότι η Αυστραλία", είπε.

Συμπλήρωσε πάντως πως υπάρχει μια αισιοδοξία πως το ΕΚΕΜΕ, "σαν τον Φοίνικα θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του και κάλεσε τον Ελληνισμό, αν συμβεί αυτό, να το στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους".

ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Το Κυπριακό είναι θέμα ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ενός Ανεξάρτητου Κράτους ,μέλους των Ηνωμένων Εθνών.
Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2010
Κύριο Τζάκ Στρο, Βουλευτή Βουλή Αντιπροσώπων Λονδίνο SW1A 00A
Αγαπητέ Κύριε Στρό,
Αναφερόμεθα στο άρθρο σας στην εφημερίδα “The Times” της 8ης Νοεμβρίου 2010, για να......
σημειώσουμε τα ακόλουθα
1. Η βασική δήλωση σας “Όχι εάν και αλλά, η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος της ΕΕ”Εκφράζουμε τη συμπάθεια μας προς τη φιλο-τουρκική επιμονή σας. Εξ άλλου, η Τουρκία πληρώνει μεγάλα ποσά για την προώθηση τέτοιων δηλώσεων.
Όμως, τα υποστηρικτικά επιχειρήματα σας είναι αβάσιμα, λανθασμένα, άδικα και πολιτικά ανόητα.
2. Το επιχείρημα σας “Η Τουρκία (με πληθυσμό 74 εκατομμύρια) είναι τώρα όμηρος των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο. (Έλληνες Κύπριοι 0.75 εκατομμύριο, Τούρκοι Κύπριοι 0.25 εκατομμύριο)”,
Αυτό, πράγματι, είναι και το κύριο επιχείρημα της ίδιας της Τουρκικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ότι τα επιχειρήματα και οι ενέργειες της Τουρκίας για την Κύπρο συνεχίζουν να είναι Βρετανικής προέλευσης.
Καμία έκπληξη, κύριε Στρό! Πράγματι, εάν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.freedomjustice.com.cy και κατεβάσετε το απόλυτα τεκμηριωμένο, δίγλωσσο βιβλίο «Αιματηρή Αλήθεια – Bloody Truth”, θα μορφωθείτε πλήρως για τη Βτετανο-τουρκική συνωμοσία κατά της Κύπρου από τη δεκαετία του ’50.  Σας υπενθυμίζουμε, κύριε Στρό, ότι έναντι του πληθυσμού της Τουρκίας των 74 εκατομμυρίων υπάρχει ό πληθυσμός της ΕΕ των 500 εκατομμυρίων, μέρος του οποίου είναι ο πληθυσμός των Ελλήνων Κυπρίων (820 thousand), καθώς επίσης και ο ΝΟΜΙΜΟΣ πληθυσμός των Τούρκων Κυπρίων, αμέσως με την κατάληξη του Κυπριακού Ζητήματος βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ (παρακαλούμε ανατρέξατε στη Συνθήκη Ένταξης της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Αθήνα 16 Απριλίου 2003).  Το εφεύρημα σας “250 χιλιάδες Τούρκοι Κύπριοι” ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗΛΟ. Το 1974 οι Τούρκοι Κύπριοι αριθμούσαν 120 χιλιάδες, ΣΗΜΕΡΑ είναι 80 χιλιάδες (οι υπόλοιποι δεν άντεξαν την παράνομη παρουσία των Τούρκων στρατιωτών και εποίκων και εγκατέλειψαν την Πατρίδα τους). Η μέγιστη πλειοψηφία των κατά τα λεγόμενα σας “250 χιλιάδων Τούρκων Κυπρίων” είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ, τους οποίους εξήγαγε η Τουρκία προς το παράνομα κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την κατάληψη των κλεμμένων, ελληνικής ιδιοκτησίας περιουσιών και την αλλαγή της δημογραφικής εικόνας της κατεχόμενης περιοχής ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ και, στη συνέχεια, ολόκληρου του δημογραφικού χάρτη του Νησιού.
Όπως ίσως γνωρίζετε, αυτό αποτελεί διεθνές Έγκλημα Πολέμου.
3. Το μακροσκελές επιχείρημα σας “η δικαιοδοσία της Κυπριακής Κυβέρνησης εκτείνεται μόνο στο βόρειο τμήμα της νήσου, αφ’ ότου ο Τουρκικός Στρατός κατέλαβε τον κατ’ εξοχή Τουρκικό Κυπριακό βορρά το 1974. Μια “Πράσινη Γραμμή” των ΗΕ διασχίζει το μέσο της πρωτεύουσας Λευκωσίας, με την κυβέρνηση της μη αναγνωρισθείσας μέχρι τώρα “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) να ελέγχει τον βορρά […] Υπάρχουν δύο ιστορίες: εκείνη της “αδικαιολόγητης” Τουρκικής εισβολής και εκείνη της “βίαιης καταδυνάστευσης” από την Ελληνική πλειοψηφία της μειοψηφίας, της οποίας η προστασία της Τουρκίας ήταν (και είναι) ζωτικής σημασίας. Και οι δύο ιστορίες περιέχουν αλήθειες, αλλά επειδή η Ελληνική Κύπρος έγινε αποδεχτή στην ΕΕ πριν από οποιαδήποτε διευθέτηση ως προς το μέλλον της νήσου, είναι οι δικές τους αλήθειες που επικρατούν στις αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία”
Αυτό το επιχείρημα παραβιάζει όλες τις πολιτικές, νομικές και ηθικές αρχές, είναι κυνικό και υποβαθμίζει το κύρος σας ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής της Χώρας σας.  Σας υπενθυμίζουμε, κύριε Στρό, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το Κράτος που εξελίχθηκε το 1963/64 μέσα από την ΑΝΕΠΙΤΥΧΗ Βρετανο-τουρκική συνωμοσία για κατάργηση του υπάρχοντος Κράτους, την απόσχιση και αυτο-απομόνωση των Τούρκων Κυπρίων και την αυτο-κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως, ότι αυτό το κυρίαρχο Κράτος διοικείται δημοκρατικά από τη φυσική πλειοψηφία των νομίμων Πολιτών του, ότι αυτό ακριβώς το Κράτος είναι το διεθνώς αναγνωρισμένο για τα τελευταία 47 χρόνια και ότι αυτό είναι το Κράτος, το οποίο εντάχθηκε στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 ως ισότιμο Κράτος-μέλος, κυρίαρχο επί ολοκλήρου του εδάφους της νήσου Κύπρου.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης, κύριε Στρό, ότι η “Πράσινη Γραμμή” που διασχίζει το μέσο της Πατρίδας μας ΔΕΝ δημιουργήθηκε από τα ΗΕ, αλλά από μια ομάδα Βρετανών στρατιωτών με επί κεφαλής τον Βρετανό Ταγματάρχη Τάγκαρτ, οι οποίοι την 3η Μαΐου 1956 διχοτόμησαν τη Λευκωσία με σιδερένιες αμπάρες και συρματόπλεγμα, δίδοντας τότε στη διαχωριστική γραμμή το όνομα “Γραμμή Μέυζον Ντίξον”. Αυτή ήταν η πρώτη “διχοτομική γραμμή” που επεβλήθη στην Κύπρο από τη Βρετανική αποικιοκρατική δύναμη, η οποία ολοκληρώθηκε (και σχεδιάστηκε με πράσινο χρώμα) από τον Βρετανό Στρατηγό Πήτερ Γιάγκ τον Δεκέμβριο 1963, ονομαζόμενη έκτοτε ως “Πράσινη Γραμμή” (βλ. "Αιματηρή Αλήθεια" Κεφ. B19 και B31).
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, επιθυμούμε επίσης να σας πούμε, κύριε Στρό, ότι βίαιη καταδυνάστευση πράγματι υπάρχει, η οποία όμως εξασκείται από τους παράνομους Τούρκους εισβολείς, οι οποίοι παραβιάζουν συλλογικά και καθημερινά για 37 χρόνια τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όλων των νομίμων Πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Έλληνες Κυπρίους, Τούρκους Κυπρίους, Λατίνους Κυπρίους, Μαρωνίτες Κυπρίους και Αρμενίους Κυπρίους).
Η δική μας δήλωση: • Η ολική προσέγγιση σας γίνεται καθαρά για σκοπούς άσκησης πνευματικής και ψυχολογικής πίεσης επί των Ελλήνων Κυπρίων, εν όψη μιας αναμενόμενης επανάληψης του «Σχεδίου Αννάν 2002-2004» του Ντέιβιτ Χάννεϋ. • Ξεχάστε το, κύριε Στρό. Οποιαδήποτε τέτοια «διευθέτηση» θα είναι ένα ακόμα ΦΙΑΣΚΟ. • Η απόπειρα να καταργηθεί η Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία και να μετατραπεί σε Τουρκικό προτεκτοράτο κάτω από Βρετανική Κηδεμονία, απλώς δεν συζητείται.
Γι’ αυτό, σας παρακαλούμε μην εκνευριστείτε από την -ακόμα πιο ισχυρή σε σύγκριση με εκείνη του 2004- απόρριψη της συνωμοσίας για “Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία”. Απλώς να αιτιάστε τον αλαζόνα και υπερφίαλο εαυτό σας.
Ειλικρινά,
Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Πάνος Ιωαννίδης Πρόεδρος

Ο ΠΡΩΗΝ......ΞΑΝΑΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ;


Σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα, ο έκπτωτος μονάρχης Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» αποκαλύπτει πως μέσα στις άμεσες προθέσεις του είναι η επιστροφή στη χώρα μας και η μόνιμη εγκατάστασή του. Αναφορικά με τις πολιτικές του βλέψεις, ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του, αλλά ίσως τελικά η όλη κατάσταση της χώρας να έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό αυτή του την απόφαση, πέρα από τη… νοσταλγία.

ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ


Σκληρότατη ήταν η επίσημη απάντηση της ΠΑΕ Ηρακλής, για τις δηλώσεις Μπουτάρη, ότι ο Ηρακλής είναι μικρή ομάδα και δεν μπορεί να γεμίσει γήπεδο 30.000 θέσεων κλπ.

12.11.2010 Γραπτή τοποθέτηση της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
Είναι σαφές ότι κάποιοι, ενώ το οφείλουν, δεν γνωρίζουν το σχετικό ρητό, που προτρέπει όσους φιλοδοξούν να… θριαμβεύσουν να…
κρύπτονται. Διότι, όταν δεν κρύπτονται, υποπίπτουν σε ‘αποκαλύψεις σκέψεων’, που δεν προσβάλλουν τον ιστορικότερο Σύλλογο της Ελλάδας και τον κόσμο του, αλλά προσβάλλουν τη λογική και την αντίληψη όσων τις δημοσιοποιούν. Ιδίως, όταν η χρονική συγκυρία δεν ‘εξυπηρετεί’ για τέτοιου είδους ‘ατάκες’. Δεν εξυπηρετεί ούτε τις επιδιώξεις των ιδίων, αλλά και έρχεται σε σύγκρουση με το πολύχρονο αίτημα για κατασκευή γηπέδου στην Μίκρα, το οποίο, πλέον, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο κόσμος του ΗΡΑΚΛΗ γέμισε και γεμίζει τα γήπεδα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, ακόμη και σε αθλήματα, που δεν έχει παρακολουθήσει ο ‘αμετροεπής’ υποψήφιος, ο οποίος με επική δεινότητα επιχειρεί να επιβεβαιώσει το ‘μωραίνει Κύριος, ον βούλεται απωλέσαι’. Καληνύχτα σας…

ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ .......ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ;


Ετοιμάζονται νέα μέτρα από το ΔΝΤ και την Τρόικα τα οποία θα ανακοινωθούν στους εντολοδόχους τους στην Ελλάδα. Δυστυχώς ακόμα μερικοί δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε υπο κατοχή. Σειρά τώρα έχει η ναυτιλία και η Άμυνα.

Πάγωμα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων και περικοπές στα προγράμματα προμήθειας ανταλλακτικών και αναλωσίμων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν τους χαζούς όταν ζητούν τέτοια μέτρα; Εμείς δεν είμαστε Βέλγιο ή Δανία ώστε να μην χρειαζόμαστε εξοπλισμοί. Υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί εχθροί της Ελλάδος στον χώρο μας και υπάρχουν βλέψεις των γειτόνων μας για Τσαμουριά, Μακεδονία και Αιγαίο. Ακόμα και αν μας εγγυηθούν προστασία, θα μας εγκαταλείψουν ανάλογα με τα συμφέροντα τους, όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν οι "σύμμαχοί" μας.

Στην συνέχεια διαλύουν την ναυτιλία μας με αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία, αλλά με ταυτόχρονη μείωση των φόρων υπέρ τρίτων στην ακτοπλοΐα. Αποτέλεσμα η αλλαγή της σημαίας στα Ελληνικά πλοία και εκροή εκατομμυρίων Ευρώ σε άλλες χώρες.

ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΝΟΜΙΖΑΤΕ.........


Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Νίκος Κουρής: Απαιτείται εθνική πολιτική για την προστασία του Αιγαίου
Το Αιγαίο δεν είναι μια αχανής ακατοίκητη θαλάσσια έκταση, όπως π.χ η περιοχή που περιλαμβάνεται στο FIR Μάλτας. Η θάλασσα του Αιγαίου περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό νήσων και νησίδων που από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικούνται από Έλληνες. Τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου ευρίσκονται στην ανατολική περιοχή του και έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική επικράτεια με βάση διεθνείς συνθήκες, στο πρώτο ήμισυ του περασμένου αιώνα. Τα νησιά του Αιγαίου συνδέονται μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα, μ' ένα πυκνό δίκτυο θαλασσίων και αεροπορικών συγκοινωνιών, το πυκνότερο της Ευρωπαικής ηπείρου, που διασφαλίζουν την ενότητα του Ελληνικού κράτους, την ασφάλεια και την κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη.

Φανερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι η αλλαγή του καθεστώτος του Αιγαίου με τη μεταβολή της πολιτικής γεωγραφίας στη περιοχή…
Στην επιδίωξη αυτού του στόχου της η Άγκυρα χρησιμοποιεί πολιτικά μέσα και στρατιωτική πίεση. Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ οι οποίες τελευταία διακηρύσσουν την ανάγκη «της εκ νέου αναγνώσεως των ρυθμίσεων που έγιναν στο Αιγαίο κατά το παρελθόν»!. Μέσω των μηχανισμών του ΝΑΤΟ οι «φίλοι» μας πέτυχαν να καταργηθούν τα όρια επιχειρησιακής ευθύνης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι που αποτελούσε πάγια επιδίωξη της Άγκυρας. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε de facto μια κατάσταση συγκυριαρχίας στο Αιγαίο ιδιαίτερα στην αεράμυνα του χώρου. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν φυσική συνέπεια την αλλαγή , σε επόμενο χρόνο, και των ρυθμίσεων εναερίου κυκλοφορίας, που σηματοδοτεί περιορισμό της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, γιατί Ελληνικά εδάφη θα βρεθούν κάτω από την Τουρκική «προστασία». Αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την μεταβολή του status quo στη περιοχή.
Ο κίνδυνος για μια τέτοια εξέλιξη είναι άμεσος. Από τη πλευρά μας απαιτείται, εκτός των άλλων, η συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μια εθνική πολιτική για την προστασία του Αιγαίου που δεν θα μεταβάλλεται με την εναλλαγή των κυβερνήσεων στη εξουσία.

ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΗ Η..... ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ


Η δήλωση του κατά της Δικτατορίας / το ποίημα “επί Ασπαλάθων”

Ο Γιώργος Σεφέρης στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας είχε επιλέξει τη σιωπή και την άρνηση να δημοσιεύει δουλειά του στην Ελλάδα. Δύο χρόνια πριν το θάνατό του, στις 28 Μαρτίου 1969, αποφασίζει να μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια. Η δήλωσή του κατά της χούντας στο BBC έκανε μεγάλη αίσθηση και ο Σεφέρης παύτηκε από πρέσβης επί τιμή, ενώ του απαγορεύτηκε και να κάνει χρήση του διπλωματικού του διαβατηρίου.

Ακολουθεί η δήλωση:

«Πάει καιρὸς ποὺ πῆρα τὴν ἀπόφαση νὰ κρατηθῶ ἔξω ἀπὸ τὰ πολιτικὰ τοῦ τόπου. Προσπάθησα ἄλλοτε νὰ τὸ ἐξηγήσω. Αὐτὸ δὲ σημαίνει διόλου πὼς μοῦ εἶναι ἀδιάφορη ἡ πολιτικὴ ζωή μας. Ἔτσι, ἀπὸ τὰ χρόνια ἐκεῖνα, ὡς τώρα τελευταῖα, ἔπαψα κατὰ κανόνα νὰ ἀγγίζω τέτοια θέματα· ἐξάλλου τὰ ὅσα δημοσίεψα ὡς τὶς ἀρχὲς τοῦ 1967 καὶ ἡ κατοπινὴ στάση μου – δὲν ἔχω δημοσιέψει τίποτα στὴν Ἑλλάδα ἀπὸ τότε ποὺ φιμώθηκε ἡ ἐλευθερία – ἔδειχναν, μοῦ φαίνεται, ἀρκετὰ καθαρὰ τὴ σκέψη μου.
Μολαταῦτα, μῆνες τώρα, αἰσθάνομαι μέσα μου καὶ γύρω μου, ὁλοένα πιὸ ἐπιτακτικά, τὸ χρέος νὰ πῶ ἕνα λόγο γιὰ τὴ σημερινὴ κατάστασή μας. Μὲ ὅλη τὴ δυνατὴ συντομία, νὰ τί θὰ ἔλεγα:
Κλείνουν δυὸ χρόνια ποὺ μᾶς ἔχει ἐπιβληθεῖ ἕνα καθεστὼς ὁλωσδιόλου ἀντίθετο μὲ τὰ ἰδεώδη γιὰ τὰ ὁποῖα πολέμησε ὁ κόσμος μας καὶ τόσο περίλαμπρα ὁ λαός μας στὸν τελευταῖο παγκόσμιο πόλεμο. Εἶναι μία κατάσταση ὑποχρεωτικῆς νάρκης, ὅπου ὅσες πνευματικὲς ἀξίες κατορθώσαμε νὰ κρατήσουμε ζωντανές, μὲ πόνους καὶ μὲ κόπους, πᾶνε κι αὐτὲς νὰ καταποντιστοῦν μέσα στὰ ἑλώδη στεκούμενα νερά. Δὲ θὰ μοῦ ἦταν δύσκολο νὰ καταλάβω πῶς τέτοιες ζημιὲς δὲ λογαριάζουν πάρα πολὺ γιὰ ὁρισμένους ἀνθρώπους.
Δυστυχῶς δὲν πρόκειται μόνον γι᾿ αὐτὸ τὸν κίνδυνο. Ὅλοι πιὰ τὸ διδάχτηκαν καὶ τὸ ξέρουν πὼς στὶς δικτατορικὲς καταστάσεις ἡ ἀρχὴ μπορεῖ νὰ μοιάζει εὔκολη, ὅμως ἡ τραγωδία περιμένει ἀναπότρεπτη στὸ τέλος. Τὸ δράμα αὐτοῦ τοῦ τέλους μᾶς βασανίζει, συνειδητὰ ἢ ἀσυνείδητα, ὅπως στοὺς παμπάλαιους χοροὺς τοῦ Αἰσχύλου. Ὅσο μένει ἡ ἀνωμαλία, τόσο προχωρεῖ τὸ κακό.
Εἶμαι ἕνας ἄνθρωπος χωρὶς κανένα ἀπολύτως πολιτικὸ δεσμὸ καί, μπορῶ νὰ τὸ πῶ, μιλῶ χωρὶς φόβο καὶ χωρὶς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τὸν γκρεμὸ ὅπου μᾶς ὁδηγεῖ ἡ καταπίεση ποὺ κάλυψε τὸν τόπο. Αὐτὴ ἡ ἀνωμαλία πρέπει νὰ σταματήσει. Εἶναι ἐθνικὴ ἐπιταγή.
Τώρα ξαναγυρίζω στὴ σιωπή μου. Παρακαλῶ τὸ Θεὸ νὰ μὴ μὲ φέρει ἄλλη φορὰ σὲ παρόμοια ἀνάγκη νὰ ξαναμιλήσω».users.uoa.gr

“Επί Ασπαλάθων…” Γ. Σεφέρης

Είναι το τελευταίο ποίημα του Σεφέρη και δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 1971 στην εφημερίδα Le Monde και στο Βήμα (23.9.71) τρεις μέρες μετά το θάνατό του στην περίοδο της δικτατορίας. Το ποίημα βασίζεται σε μια περικοπή του Πλάτωνα (Πολιτεία 614 κ.ε.) που αναφέρεται στη μεταθανάτια τιμωρία των αδίκων και ιδιαίτερα του Αρδιαίου. Ο Αρδιαίος, τύραννος σε μια πόλη, είχε σκοτώσει τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο του αδερφό του. Γι’ αυτό και η τιμωρία του, καθώς και των άλλων τυράννων, στον άλλο κόσμο στάθηκε φοβερή. Όταν εξέτισαν την καθιερωμένη ποινή που επιβαλλόταν στους αδίκους και ετοιμαζόταν να βγουν στο φως, το στόμιο δεν τους δεχόταν αλλά έβγαζε ένα μουγκρητό. “Την ίδια ώρα άντρες άγριοι και όλο φωτιά που βρισκόταν εκεί και ήξεραν τι σημαίνει αυτό το μουγκρητό, τον Αρδιαίο και μερικούς άλλους αφού τους έδεσαν τα χέρια και τα πόδια και το κεφάλι, αφού τους έριξαν κάτω και τους έγδαραν, άρχισαν να τους σέρνουν έξω από το δρόμο και να τους ξεσκίζουν επάνω στ’ ασπαλάθια και σε όλους όσοι περνούσαν από εκεί εξηγούσαν τις αιτίες που τα παθαίνουν αυτά και έλεγαν πως τους πηγαίνουν να τους ρίξουν στα Τάρταρα”. (Πλ. Πολιτεία 616).

Ήταν ωραίο το Σούνιο τη μέρα εκείνη του Ευαγγελισμού.”
πάλι με την άνοιξη.
Λιγοστά πράσινα φύλλα γύρω στις σκουριασμένες πέτρες
το κόκκινο χώμα και οι ασπάλαθοι
δείχνοντας έτοιμα τα μεγάλα τους βελόνια
και τους κίτρινους ανθούς.
Απόμερα οι αρχαίες κολόνες,χορδές μιας άρπας που αντηχούν
ακόμη…
Γαλήνη
-Τι μπορεί να μου θύμισε τον Αρδιαίο εκείνον;
Μια λέξη στον Πλάτωνα θαρρώ,χαμένη στου μυαλού
τ’αυλάκια.
τ΄όνομα του κίτρινου θάμνου
δεν άλλαξε από κείνους τους καιρούς.
Το βράδυ βρήκα την περικοπή:
“τον έδεσαν χειροπόδαρα” μας λέει
“τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν
τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν
απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους
και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο κουρέλι”.
Έτσι στον κάτω κόσμο πλέρωνε τα κρίματά του
Ο Παμφύλιος ο Αρδιαίος ο πανάθλιος Τύραννος
31 του Μάρτη 1971

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ


ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ(ΜΠΛΟΓΚ) ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΤ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΜΑΤΩΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΛΙΓΟ ΞΕΦΥΓΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ.
ΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ
ΑΝ ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΛΕΓΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΤΙ ΘΑΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΕΥΡΩΠΗ;
ΑΝ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΔΕΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ;
ΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΛΕΞ/ΣΤΩΝ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΑΡΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΑΡΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ;
Ε ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ,ΑΜΕΡΙΚΗ,ΡΩΣΣΙΑ,ΚΟΣΜΟΣ;
ΕΔΩ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΟ
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΑΝ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΦΤΑΝΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΕΡΔΙΣΑΝ
ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΜΑΣ
ΑΥΤΟΙ;
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ μακεδονια ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΩΣ δημοκρατία της βορείου κύπρου
ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ
Αζερμπαϊτζάν
Αίγυπτος
Αιθιοπία
Αϊτή
Αγγλία (Ενωμένο Βασίλειο) (Εταίρος μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ)
Ακτή Ελεφαντοστού
Αλβανία (μας εχει φορτώσει με 1.000.000 μετανάστες-ουσιαστικα στηριζουμε την οικονομία της)
Αλγερία
Αγκόλα
Αργεντινή
Αρμενία (υποτίθεται φιλική προς την Ελλάδα χώρα!!!!!)
Αυστρία (εταίρος μας σε Ε.Ε.)
Αφγανιστάν
Βολιβία
Βενεζουέλα
Βιετνάμ
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Βουλγαρία (εταίρος μας σε Ε.Ε.)
Βραζιλία
Γερμανία (εταίρος μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ)
Γκάμπια
Γκαμπόν
Γκάνα
Γουατεμάλα
Γουιάνα
Γουϊνέα
Γουϊνέα Ισημερινού
Γουϊνέα Μπισσάου
Δανία (εταίρος μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ)
Δομινικανή Δημοκρατία
Ελβετία
Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ερυθραία
Εσθονία
Ζάμπια
Ιαπωνία
Ινδονησία
Ιορδανία
Ιράκ
Ιράν
Ιρλανδία (εταίρος μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ)
Ισημερινός
Ισλανδία
Καζακστάν
Καμερούν
Καμπότζη
Κατάρ (θέλει να κάνει μπίζνες και επενδύσεις στην χώρα μας!!!!!)
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Κένυα
Κίνα (εξαγοράζει λιμάνια κλπ στην χώρα μας κι ούτε κουβέντα από τις κυβερνήσεις)
Κιργιστάν
Κολομβία
Κονγκό
Κονγκό Δημοκρατία
Κορέα (βόρεια)
Κόστα Ρίκα
Κούβα (η αγαπημένη των αριστεροκουλτουριαρέων κι όχι μόνο)
Κουβέιτ
Κροατία
Κύπρος, Τουρκική Δημοκρατία (μην απορείτε για την ονομασία μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το bulgarmak)
Λάος
Λετονία (Λατβία)
Λευκορωσία
Λιβύη
Λιθουανία
Λιχνεστάϊν
Λουξεμβούργο (εταίρος μας σε E.E.)
Μαδαγασκάρη
Μαλαισία
Μαλάουι
Μαρόκο
Μάρσαλ Νήσοι
Μαυρίκιος
Μαυριτανία
Μαυροβούνιο
Μεξικό
Μογγολία
Μοζαμβίκη
Μπανγκλαντές
Μποτσουάνα
Μπαχρέιν
Μπενίν
Μπουρκίνα Φάζο
Μπουρούντι
Μυαμάρ (πρώην Βιρμανία)
Νεπάλ
Νίγηρας
Νιγηρία
Νικαράγουα
Νορβηγία (εταίρος μας στο ΝΑΤΟ)
Ομάν
Ονδούρα
Ουγγαρία (εταίρος μας σε Ε.Ε.)
Ουγκάντα
Ουζμπεκιστάν
Ουκρανία
Ουρουγουάη
Πακιστάν
Παναμάς
Παραγουάη
Περού
Πορτογαλία (εταίρος μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ)
Ρουάντα
Ρουμανία (εταίρος μας σε Ε.Ε.)
Ρωσική Ομοσπονδία (για τους φίλους της Ρωσίας!!!!!-μην έχουμε ψευδαισθήσεις)
Σαλβαντόρ
Σαουδική Αραβία
Σενεγάλη
Σερβία (ελληνοσερβική φιλία κλπ)
Σεϋχέλλες
Σιέρα Λεόνε
Σιγκαπούρη
Σλοβακία (εταίρος μας σε Ε.Ε.)
Σλοβενία (εταίρος μας σε Ε.Ε.)
Σομαλία
Συρία
Σουδάν
Σριλάνκα (Κεϋλάνη)
Τανζανία
Τατζικιστάν
Ταϊλάνδη
Τζαμάικα
Τόγκο
Τουρκία (πρώτη ...πρωτη εννοείται)
Τουρκμενιστάν
Τσαντ
Υεμένη
Φινλανδία (εταίρος μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ)

ΟΧΙ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ


Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη για την επίλυση των δημοσιονομικών της προβλημάτων, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.


"Το ζήτημα δεν έχει τεθεί από την Ιρλανδία. Αν η Ιρλανδία ζητούσε βοήθεια, αυτή θα ήταν στο πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ζώνης του ευρώ" δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο.

Ερωτηθείς, αν γνωρίζει αν η ιρλανδική κυβέρνηση είχε συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι ο ίδιος είχε συνομιλίες με συναδέλφους του, οι οποίες δεν έγιναν γνωστές.

Σε ερώτηση σχετικά με τις εντάσεις των τελευταίων ημερών για τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά spreads , ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ο WEBSTER TARPLEY ΦΙΛΟΛΟΓΕΙ

O Webster Tarpley δεν χρειάζεται συστάσεις, αλλά για όσους δεν γνωρίζουν, είναι συγγραφέας, ερευνητής και πτυχιούχος Ιστορικός και Οικονομολόγος. Αναλύει με εξαιρετικό, εκτενή και κατανοητό τρόπο, τα εγκλήματα της νεοταξίτικης ολιγαρχίας, αφ’ενός μέσα από το δόγμα του υπερπληθυσμού και το ψευτο-οικολογικό εφεύρημα, που θέλει την καταστροφή των βιομηχανιών αλλά και την πληθυσμιακή μείωση (εξόντωση) για την «προστασία» του δήθεν υπερθερμαινόμενου πλανήτη, αφ’ετέρου με τη δαμόκλειο σπάθη που λέγεται ΔΝΤ η οποία αιωρείται απειλητικά πάνω από τα κράτη στον πλανήτη, και την εθνική τους κυριαρχία

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΙΚΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


Toυ Αρματιστή
Τα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν είναι οικονομικό. Είναι πρώτα και πάνω απ' όλα, πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό. Είναι πρόβλημα θεσμικό. Είναι πρόβλημα που οφείλεται πρωτίστως:

• Στη διαχρονική ανεπάρκεια, ανικανότητα, ανευθυνότητα, φαυλότητα, και διαφθορά του πολιτικού προσωπικού.

• Στην εγκαθίδρυση από το πολιτικό προσωπικό ενός απόλυτα διεφθαρμένου πελατειακού κομματικού δυσκίνητου γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού κράτους, που διαιωνίζει την οικογενειοκρατία, τα πολιτικά τζάκια, την αναξιοκρατία, την προώθηση ανίκανων προσώπων σε θέσεις ευθύνης, την εξαγορά συνειδήσεων, το ρουσφέτι, την κάλυψη και ατιμωρησία των διεφθαρμένων πολιτικών και δημόσιων λειτουργών, την ανομία, τη νομή της εξουσίας, τη γενικευμένη διαφθορά, τη διασπάθιση κατάχρηση και κλοπή του δημόσιου πλούτου, τη πολυνομία, τη πνευματική και οικονομική καθυστέρηση, «τη πώληση» των θέσεων και των μεταθέσεων της δημόσιας διοίκησης κα.

• Στην αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να κυβερνήσει ηθικά και αποτελεσματικά τη χώρα, να εκτιμήσει απειλές και κινδύνους, να διαχειριστεί σοβαρές εθνικές και οικονομικές κρίσεις, να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική άμυνα και ασφάλεια, να αντιπαλέψει τη διαφθορά και τη κατάχρησης του δημόσιου πλούτου (στη πραγματικότητα αυτό το ίδιο τα υποθάλπει), να επιβάλει κράτος δικαίου και το αίσθημα της ισονομίας και της ισοπολιτείας στους πολίτες, να εγκαθιδρύσει αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, να κατανείμει τα οικονομικά βάρη σύμφωνα με τις δυνατότητες ενός εκάστου, να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και το μαύρο πλουτισμό, να δημιουργήσει ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος στο οποίο οι πολίτες και ειδικά οι νέοι να έχουν μέλλον, να ανεβάσει το επίπεδο της παιδείας, να προστατεύσει το περιβάλλον, να αναπτύξει την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών στηριζόμενο στις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας και ο λαός μας και το κυριότερο να δώσει όραμα και ελπίδα για το μέλλον.

• Στη απόλυτη χρεοκοπία του ισχύοντος πολιτικού συστήματος και τη διαχρονική παραβίαση του συντάγματος και των θεσμών.

Διάβαζα στη «Καθημερινή της Κυριακής» της 7ης Νοεμβρίου 2010 μια συνέντευξη του Γερμανού ιστορικού και καθηγητή της Ελληνικής και Κυπριακής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Μανχάϊμ, Χάιντς Α. Ρίχτερ, στην οποία λέγει ότι η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα είναι αυτή των πελατειακών σχέσεων…… Οι πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα προήλθαν από τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής. Οι Οθωμανοί κατέστρεψαν την αριστοκρατία για να εξαλείψουν την πιθανότητα επανάστασης και δόμησαν την εξουσία τους πάνω στους προεστούς (τους μουχτάρ) (δηλαδή τους κοτζαμπάσηδες) οι οποίοι διοικούσαν τις διάφορες κοινότητες. Κατά κανόνα οι άνθρωποι αυτοί ήταν και οι τοκογλύφοι του χωριού: δάνειζαν τους γεωργούς με τόκο 30%. Όταν ήρθε ο Όθωνας βρήκε αυτή τη κατάσταση και στην ουσία τη διατήρησε…..

Τι σημαίνει όμως πελατειακό κράτος και πως εκδηλώνεται;

• Είναι η εξαγορά από τους πολιτικούς της λαϊκής ψήφου, δηλαδή της δυνατότητας των πολιτών να επιλέξουν με ελεύθερη βούληση τους άρχοντες της πολιτείας, προκειμένου (οι πολιτικοί) να εξασφαλίσουν την εκλογή ή επανεκλογή τους, με αντίτιμο τη χάρη, το ρουσφέτι, το διορισμό σε κάποια θέση, τη μετάθεση ή την απόσπαση, την προαγωγή, την προώθηση σε θέσεις που προσφέρουν οικονομικά οφέλη, την ανάθεση εργολαβιών και γενικά την οποιαδήποτε διευκόλυνση.

• Είναι η υποστήριξη ή η ανοχή που εξασφαλίζουν τα κόμματα και οι ισχυροί πολιτικοί από διάφορα οικονομικά συμφέροντα, επιχειρηματίες, οργανισμούς, εκδοτικά συμφέροντα, ΜΜΕ, ομάδες πίεσης κλπ. Η υπόψη υποστήριξη εκδηλώνεται με οικονομική στήριξη, διαφήμιση, προβολή, ανοχή και απόκρυψη δυσμενών στοιχείων και χειραγώγηση της κοινής γνώμης προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκλογή τους. Το αντίτιμο που προσφέρει το πολιτικό σύστημα για την παροχή της παραπάνω υποστήριξης εκδηλώνεται με τη προσφορά προς τα μεγάλα συμφέροντα πολιτικής κάλυψης και προστασίας, ευνοϊκών ρυθμίσεων για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων, κρατικών εγγυήσεων, απόκρυψη δυσμενών στοιχείων που αφορούν τα συμφέροντα, ελαστικούς ελέγχους ή αποφυγή των ελέγχων, διάθεση κρατικής γης για εκμετάλλευση, παροχή ειδικής πληροφόρησης, εύνοια σε μεγάλους διαγωνισμούς του δημοσίου, παροχή προνομίων, απ’ ευθείας αναθέσεις κρατικών προμηθειών και εργολαβιών δημόσιων έργων, κατά προτεραιότητα προώθηση των ζητημάτων που τους ενδιαφέρουν κ.α.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας απορρέουν από την μέχρι σήμερα επιβίωση και διαιώνιση του συστήματος εξουσίας των κοτζαμπάσηδων κάτω από την ομπρέλα, αρχικά της απόλυτης «ελέω Θεού» μοναρχίας του Όθωνα, στη συνέχεια της μοναρχίας - βασιλευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του Γεωργίου του Α΄ και των απογόνων του και τέλος κατά τη διάρκεια της μετά το 1974 και μέχρι σήμερα περιόδου, της «προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», που οι σημερινοί κοτζαμπάσηδες την αναφέρουν ως την «καλύτερη περίοδο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Η πολυδιαφημισμένη «καλύτερη περίοδος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», είναι αυτή που τελικά μας οδήγησε στην έσχατη οικογενειοκρατία, στην απόλυτη διαφθορά, στη καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, στην οικονομική κατάρρευση, στην εθνική απαξίωση, στην απώλεια εθνικής κυριαρχίας και στη επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου.

Το σύστημα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με τον τρόπο που λειτουργεί στη χώρα μας, μπορεί να εξισωθεί με πρωθυπουργική δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, στην οποία ο πρωθυπουργός λειτουργεί ουσιαστικά ως απόλυτος άρχοντας, που πολλές φορές όμως στηρίζεται σε πήλινα πόδια, διότι:

• Η λαϊκή ψήφος που αποτελεί την απόλυτη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, ΥΠΟΚΛΕΠΤΕΤΑΙ μέσα από άθλιους εκλογικούς νόμους, με το σκεπτικό ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμες και ισχυρές κυβερνήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση να διαθέτει μεν τη δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο, αλλά να στερείται την έγκριση της λαϊκής πλειοψηφίας. Η άσκηση της εξουσίας όμως από «ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, συγχρόνως όμως και ανεξέλεγκτες», αποτελεί την αιτία που οδηγήθηκε η χώρα στο πάτο της απόλυτης διαφθοράς, στην ανομία, στην οικονομική κατάρρευση και στα σημερινά αδιέξοδα.

• O έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας από την εθνική αντιπροσωπεία ουσιαστικά είναι αδύνατος, δεδομένου ότι η «κάλπικη πλειοψηφία του κοινοβουλίου» στηρίζει την κυβέρνηση. Στη πράξη δεν ισχύει η διάκριση των εξουσιών, αφού ο ελέγχων είναι και ελεγχόμενος.

• Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη κυβέρνηση και η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία του κοινοβουλίου ψηφίζει πάντοτε και αδιαμαρτύρητα τις προτάσεις νόμου της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τη πολυνομία που αποτελεί συνώνυμο της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας. Η κάθε νέα κυβέρνηση προσπαθώντας να εφαρμόσει τη πολιτική της, αλλάζει όλους τους νόμους. Όλοι οι νέοι υπουργοί φέρνουν και μια νέα «μεταρρύθμιση» που θα «επιλύσει τελεσίδικα κα με τρόπο μοναδικό» τα χρονίζοντα προβλήματα!!! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παιδεία, όπου από τη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα συνεχώς μεταρρυθμίζεται, αλλά παρ’ όλα ταύτα παιδεία δεν έχουμε.
• Για την ψήφιση των περισσότερων νόμων, τίθεται σχεδόν πάντοτε θέμα κομματικής πειθαρχίας, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να ψηφίζουν όχι κατά συνείδηση ως αντιπρόσωποι του έθνους, αλλά ως «στρατιωτάκια» σε διατεταγμένη υπηρεσία.

• Παρ όλα ταύτα ό εκάστοτε πρωθυπουργός (και η κυβέρνησή του) μπορεί να είναι ανίσχυρος και εξαιρετικά ευάλωτος όταν η πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο είναι πολύ ισχή. Τότε αποτελεί εύκολο θύμα των εκβιασμών των κοτζαμπάσηδων και μάλιστα των ανίκανων και διεφθαρμένων, των διάφορων πολιτικών παραγόντων, των «τζακιών» και ομάδων, των δυσαρεστημένων, των μη υπουργοποιηθέντων, αυτών που έχασαν την υπουργική κούρσα, των παντοδύναμων οικονομικών συμφερόντων και στο τέλος καταρρέει κάτω από τα κτυπήματα του αδίστακτου πελατειακού κράτους.

Το μήνυμα των «αυτοδιοικητικών» εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010

• Αποτελεί μοναδικό γεγονός ότι το 45% των πολιτών και ειδικότερα η νέα γενιά, με την άρνησή τους να ψηφίσουν, έστρεψαν αηδιασμένοι την πλάτη στο σημερινό σύστημα «νομής της εξουσίας».

• Τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν το τόπο τα τελευταία 36 χρόνια, συγκέντρωσαν την έγκριση του 33% των πολιτών που δικαιούνται ψήφου. Το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι το κυβερνών κόμμα, που διαθέτει την έγκριση του 17% των πολιτών, πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου και της υποδούλωσης της χώρας και του λαού στους μηχανισμούς της τρόικας και των διεθνών τοκογλύφων.

Οι πολίτες σιχαίνονται τον πολιτικό κόσμο, βρίζουν με τα χειρότερα λόγια τους πολιτικούς, μουντζώνουν το «ναό» της δημοκρατίας, αποκαλούν τους βουλευτές κλέφτες, αποκαλούν τη βουλή οίκο ανοχής και ζητούν να καεί. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι το παρόν πολιτικό σύστημα αδυνατεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας
Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης και ειδικότερα το πολιτειακό σύστημα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τελειώνει το βίο του μέσα σε πλήρη απαξίωση, χρεοκοπία, ανεπάρκεια, φαυλότητα και διαφθορά. Είναι ένα νεκρό πολιτικό σύστημα και όσο πιο γρήγορα αποχωρήσει από το προσκήνιο, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Το πολίτευμα της μοναρχίας αρχικά και στη συνέχεια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είτε βασιλευόμενης, είτε προεδρευόμενης, αποδείχτηκε ανεπαρκές για τη διακυβέρνηση της χώρας από τότε που εγκαθιδρύθηκε. Αν η πατρίδα μας στα 180 χρόνια ελεύθερου πολιτικού βίου κατόρθωσε να πετύχει κάποια σημαντικά πράγματα και να αναπτυχθεί, αυτό οφείλεται κυρίως σε τρεις τέσσερις σοβαρές πολιτικές προσωπικότητες που διέφεραν και υπερείχαν όλων των άλλων μετριοτήτων και στους αγώνες και τις προσπάθειες των πολιτών που επεδίωκαν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Η ιστορία της δήθεν δημοκρατίας μας, είναι θλιβερή. Με επικεφαλίδες τα αποτελέσματα της στη διάρκεια δύο αιώνων, είναι τα ακόλουθα:

• Βαθιές πολιτικές κρίσεις, πολιτικές αποστασίες, πολιτική και κυβερνητική αστάθεια, ακυβερνησία, νόθα δημοψηφίσματα, πρωθυπουργική κοινοβουλευτική δικτατορία, οικογενειοκρατία, ισοβιότητα των πολιτικών, πολιτικά τζάκια, ευνοιοκρατία, εξαρτημένη δικαιοσύνη, άκρατος κομματισμός, διαφθορά των πολιτικών υπό την προστασία του συντάγματος, ασυλία των πολιτικών, πελατειακό - κομματικό κράτος, ρουσφέτια προς τους ημετέρους ασύλληπτων διαστάσεων, κομματικοί διορισμοί, διακρίσεις σε βάρος των πολιτών και διαχωρισμό τους σε «μαλάκες και τα δικά μας παιδιά», μαύρο πολιτικό χρήμα, ανίκανη γραφειοκρατική και διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση, .. και προσθέστε ότι ακόμα θέλετε στο μακρύ κατάλογο.

• Τρεις (3) εμφύλιοι πόλεμοι, ένας (1) μακροχρόνιος διχασμός, δώδεκα (18) στρατιωτικά κινήματα – πραξικοπήματα - επαναστάσεις εκ των οποίων μόνο δύο δεν είχαν σαφή πολιτικό προσανατολισμό και πολιτική καθοδήγηση, πέντε (5) δικτατορίες.

• Τρεις (3) βαριές στρατιωτικές ήττες, δύο (2) εθνικές καταστροφές - τραγωδίες, δύο (2) κατοχές.

• Συνεχείς ξένες επεμβάσεις, θαλάσσιοι αποκλεισμοί και διπλωματία των κανονιοφόρων.

• Πολιτικός βίος προσαρμοσμένος στο εθιμικό δίκαιο των κοτζαμπάσηδων και στο καθεστώς των Προστάτιδων Δυνάμεων, οι οποίες επέβαλαν μοναρχικά πολιτεύματα και φιλικές προς αυτές κυβερνήσεις, αφ' ενός μεν για τον εσωτερικό έλεγχο της χώρας και αφ' ετέρου για την εξασφάλιση του φιλικού προσανατολισμού των εξωτερικών της σχέσεων προς τις υπόψη «Δυνάμεις» και κυρίως προς την Αγγλία.

• Διαιώνιση του ραγιαδισμού.

• Βαθιά οικονομική καθυστέρηση και οπισθοδρόμηση, αδυναμία του κράτους να ελέγξει τη φοροδιαφυγή τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και τη διαφθορά, οικονομική αφαίμαξη των αδυνάτων τάξεων, τιτανικών διαστάσεων κατάχρηση του δημόσιου πλούτου, τέσσερις χρεοκοπίες, Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ).

• Οικονομική καθυστέρηση, υπανάπτυξη, φτώχεια και αναγκαστική μετανάστευση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στο εξωτερικό για να μπορέσει να επιβιώσει. (Η Ελλάδα έδιωχνε τα παιδιά της).

• Επιβολή νέου τριμερούς οικονομικού ελέγχου με την υπογραφή του επαίσχυντου μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Υπογραφή μιας εξευτελιστικής δανειακής σύμβασης που προβλέπει τη παραίτηση της χώρας από την ασυλία που απολαμβάνει ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Τέλος, έλεγχος της οικονομικής διακυβέρνησης από μια ομάδα ξένων τεχνοκρατών, δηλαδή παραίτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας από τα πλέον βασικά συστατικά στοιχεία της κυριαρχίας της.

Το πολίτευμα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δεν υπηρετεί τη πατρίδα, αλλά τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους, τους ανίκανους και διεφθαρμένους πολιτικούς, την οικογενειοκρατία, τα πολιτικά τζάκια και τους απογόνους των κοτζαμπάσηδων (εξ αίματος, αγχιστείας και πνευματικά τέκνα). Ως εκ τούτου οι πολιτικοί ουδέποτε δέχθηκαν να θέσουν προς συζήτηση, την δυνατότητα μετάβασης σε ένα πολίτευμα προεδρικής δημοκρατίας. Αντίθετα με την αναθεώρηση του συντάγματος το 1985, αφαίρεσαν από το σύνταγμα τα λίγα αντίβαρα που υπήρχαν στην εξουσία του πρωθυπουργού και οδήγησαν το πολίτευμα σε ένα απόλυτα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα εξουσίας. Ουδέποτε οι πολιτικοί προσπάθησαν να βάλουν περιορισμούς και όρια στην δυνατότητα επανειλημμένης εκλογή τους. Σε ποιο άλλο κράτος κάποιος μετά την άσκηση πρωθυπουργικών ή προεδρικών καθηκόντων, μπορεί να εκλέγεται στη βουλή για όσο χρόνο επιθυμεί και μάλιστα χωρίς ψήφο; Σε ποια άλλη χώρα κάποιος πολιτικός που κοντεύει τα 100 μπορεί ακόμα να καλείται στα μέσα για να κάνει βαρύγδουπες και άνευ σημασίας δηλώσεις;

Ουδέποτε το πολιτικό σύστημα νομής της εξουσίας δέχθηκε τον έλεγχο του φυσικού δικαστή. Ουδέποτε οι πολιτικοί δέχθηκαν να παραιτηθούν από το ακαταδίωκτο και την ασυλία τους, ενώ αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα την επιβολή του «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ» και τη παραίτηση της χώρας από την ασυλία που απολαμβάνει ως κυρίαρχο κράτος.

Όσοι υποστηρίζουν ότι το πολίτευμα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είναι αυτό που ταιριάζει στη πολιτική κουλτούρα των Ελλήνων, ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ γιατί έτσι τους βολεύει. Η Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι το πολίτευμα των κοτζαμπάσηδων, του κομματικού και πελατειακού κράτους και της οικογενειοκρατίας.

Κατά την άποψή μου, η πατρίδα μας χρειάζεται ένα άλλο δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Τους καρπούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (προεδρευόμενης ή βασιλευόμενης, αδιάφορο) τους χορτάσαμε και δεν θέλουμε άλλο.

Είναι πλέον καιρός να μεταβούμε σε ένα πολίτευμα ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Χρειαζόμαστε νέο σύνταγμα και όχι αναθεώρηση του υπάρχοντος, που να προβλέπει:

• Απόλυτη και σαφή διάκριση των τριών εξουσιών. Είναι τελείως αδιανόητο ο ελεγχόμενος να είναι και ελέγχων.

• Σταθερή και υποχρεωτική διακυβέρνηση τετραετίας, που δεν θα εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της βουλής, αλλά μόνο από την ελεύθερη βούληση των πολιτών. Είναι απολύτως παλαβό η εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας (ενός θεσμικού παράγοντα που στερείται εξουσιών) να αποτελεί αφορμή για εκβίαση εκλογών, αλλά και σε καμιά περίπτωση οι εκλογές δεν επιτρέπεται να αποτελούν όπλο της κυβέρνησης για εκβίαση της λαϊκής βούλησης.

• Να καταργηθεί η θέση του πρωθυπουργού και η εκτελεστική εξουσία να συγκεντρωθεί στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό (με απλή αναλογική), με δυνατότητα δύο θητειών. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ισχυρή και αυτοδύναμη εκτελεστική εξουσία που θα στηρίζεται όχι στη νόθα πλειοψηφία του κοινοβουλίου, αλλά στην απόλυτη πλειοψηφία της λαϊκής θέλησης.

• Οι υπουργοί θα διορίζονται από τον πρόεδρο και δεν θα προέρχονται από την εθνική αντιπροσωπεία (ασυμβίβαστο) και ακόμη δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

• Ο πρόεδρος του δημοκρατίας θα κυβερνά με βάση το σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους και θα ασκεί την νομοθετική του αρμοδιότητα, προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική για την οποία εξελέγη, επιδιώκοντας τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις στο λαό και στην εθνική αντιπροσωπεία.

• Ενίσχυση των ελεγκτικών και νομοθετικών εξουσιών της εθνικής αντιπροσωπείας, καθώς και της ανεξαρτησίας και της ελεύθερης γνώμης των βουλευτών.

• Ανανέωση του 50% της εθνικής αντιπροσωπείας κάθε δύο χρόνια.

• Διεξαγωγή όλων των εκλογών με βάση την απλή και ανόθευτη αναλογική.

• Υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας να διενεργεί δημοψηφίσματα για πολύ σοβαρά θέματα.

• Πλήρη απελευθέρωση της δικαιοσύνης από τα δεσμά της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι παραπάνω προτάσεις θέτουν τέλος στο πελατειακό κράτος;

Και ασφαλώς όχι. Τουλάχιστο άμεσα. Οι δύο θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας και Αρχηγού του κράτους, η μη υπουργοποίηση των βουλευτών, ο διορισμός ως υπουργών προσώπων με τα κατάλληλα προσόντα που δεν θα έχουν πολιτικές εξαρτήσεις και υποχρεώσεις, η μεγαλύτερη ανεξαρτησία του κοινοβουλίου στον έλεγχο και την έγκριση των πράξεων της διοικήσεως, η δυνατότητα εκπροσώπησης περισσοτέρων τάσεων και ιδεολογιών με βάση την απλή αναλογική, δηλαδή περισσότερων ελεύθερων φωνών και μεγαλύτερης διαφάνειας, εγγυώνται κατά την άποψή μου δραστικό περιορισμό των πελατειακών σχέσεων.

Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον. Χρειάζεται εθνική ανάσταση, επανάσταση, κάθετες ρήξεις με το τραγικό παρελθόν μας.

Χρειαζόμαστε ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ εθνοσυνέλευση. Χρειάζεται να γίνει αυτό που ζητούσε ο λαός της Αθήνας από το Βενιζέλο το 1910, όταν του φώναζαν «ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ» και αυτός ανταπαντούσε: «ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΛΕΓΩ».

Όποιος μπορέσει να πιάσει το νόημα και τις απαιτήσεις των καιρών και τεθεί επικεφαλής, θα γίνει μεγάλος.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More