Όλα τα αυστηρά απόρρητα στρατιωτικά σχέδια άμυνας και επίθεσης στρατού και αεροπορίας της Ελλάδας σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία μεταβιβάστηκαν από ένα «λάθος» Ελλήνων στο τουρκικό στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ, τον Ιούνιο του 2006.
Η διαρροή έγινε στη διάρκεια της άσκησης ρεαλιστικής εξομοίωσης κινήσεων του ελληνικού στρατού και της αεροπορίας με την ονομασία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΣΙΚΙΝΟΣ 2006» από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου του 2006.
Από τότε μέχρι σήμερα το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα «κουκουλώθηκε» από όλους τους υπουργούς Άμυνας και τιμωρήθηκαν κάποιοι σμηνίτες, ενώ την ευθύνη για τη διαρροή των σχεδίων την έχουν στρατηγοί και ναύαρχοι.
Στις 3/7/2007 ο πρώην υπαρχηγός Α.Τ.Α. Λάρισας υποπτέραρχος κ. Γ. Νταβρής έστειλε στον τότε υπουργό Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκη έγγραφο, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το γεγονός είναι υπαρκτό και η διαρροή ήταν συνεχής από την έναρξη της άσκησης μέχρι την τελευταία μέρα αυτής όπου έγινε απεικόνιση της μαζικής αμυντικής επίθεσης της ΠΑ στους πραγματικούς στόχους της στην Τουρκία.
Το σύστημα αεροπορικού ελέγχου (ΣΑΕ) είναι σοφά δομημένο και διασυνδεδεμένο ώστε κάθε ίχνος που παράγεται από οποιοδήποτε κέντρο ελέγχου περιοχής (ΚΕΠ) πραγματικό ή πλασματικό να διαβιβάζεται άμεσα και στα άλλα προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα, σε όλα ταυτόχρονα τα κέντρα ελέγχου για προφανείς λόγους εκμεταλευσιμότητας και ανθεκτικότητας στις Επιχειρήσεις. Άρα ότι παρήγαγαν τα ΚΕΠ του Χορτιάτη (1ον) και της Πάρνηθας (2ον), διαβιβάστηκαν στο Ραντάρ της Ζήρου και μέσω αυτού στο Τουρκικό CAOC-6 Εσκί Σεχίρ δια μέσου του CAOC-7 Λάρισας.
Η αιτία της διαρροής όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό της ΑΤΑ/Β4/2-10-06 παρ.5γ ήταν η αμέλεια του προσωπικού που δεν εφάρμοσε τις οδηγίες της διοίκησης και όχι κάποιο τεχνικό πρόβλημα όπως ενυπόγραφα ενημερώσατε την Βουλή των Ελλήνων την 5 Ιανουαρίου 07 προφανώς λόγω κακής ή μη ακριβούς ενημέρωσής σας.
Ουδέποτε διατάχθηκε προανάκριση ή ΕΔΕ παρά το βέβαιο της διαρροής, της σοβαρότητας του περιστατικού και της εμμονής του υπογράφοντα την παρούσα, ως Υπαρχηγού ΑΤΑ, έτσι ώστε να ελεγχθεί σε βάρος η αιτιολογία, να εκτιμηθεί η ζημία και να παραχθούν προτάσεις αντιμετώπισης του θέματος.
Η άποψη της τυχαίας ευνοϊκής συμπεριφοράς του "φιλέλληνα δαίμονα" των κομπιούτερ που αντελήφθη την γκάφα και τις παραλείψεις του 3ου ΚΕΠ και έδρασε υπέρ της Εθνικής Ασφάλειας, κατά την άποψή μου είναι ψευδής και οπωσδήποτε βλαπτική για την Εθνική ασφάλεια.
Τέλος λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω εκτιμώ ότι η ενημέρωσή σας και κατά συνέπεια και του Κοινοβουλίου στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι μη ακριβής».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου