ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Στο θάλαμο επιχειρήσεων του ελληνικού πενταγώνου στο Χολαργό υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία σενάρια αντιμετώπισης πιθανού θερμού επεισοδίου με την Τουρκία – η οποία δείχνει να ετοιμάζεται για μια στρατιωτική παρέμβαση στο θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο νούμερο 12 της Κύπρου.

Καθώς ο τούρκικος στόλος βρίσκεται ήδη εν πλώ αναμένοντας εντολές πλησίον του Καστελόριζου, για μια δυναμική παρέμβαση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στο ελληνικό Πεντάγωνο φτάνουν συνεχώς πληροφορίες για τις τουρκικές κινήσεις από κατασκοπευτικά αεροπλάνα, επανδρωμένα ή μη, της ισραηλινής αεροπορίας.

Στην Κύπρο από χθες το βράδυ ανεπίσημα, έχει αρχίσει κάλεσμα εφέδρων κυρίως του Πυροβολικού και των Καταδρομών ενώ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα οι συστοιχίες αντιαεροπορικών σε όλο το νησί.

Σε επικοινωνία που είχα σήμερα το πρωί εδώ στο Λονδίνο με Βρετανό αξιωματούχο του Φορέιν Όφις, μου εξέφρασε την ανησυχία Άγγλων και Αμερικανών για το πολύ επικίνδυνο επόμενο 48ωρο στην ανατολική Mεσόγειο που δεν αποκλείει την εμπλοκή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Ανοιχτή γραμμή

Aνοιχτή γραμμή επικοινωνίας υπάρχει μεταξύ Αθηνών και Τελ Αβίβ για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και προθέσεων ενώ με την Λευκωσία λειτουργεί ήδη κάθε ώρα αλληλοενημέρωση για τις τουρκικές κινήσεις καθώς η Ελλάδα -όπως δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος - δεν θα μείνει αδρανής σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας απέναντι στη Κύπρο.

Ωστόσο, η Κύπρος με τη συμπαράσταση τη Ε.Ε. των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην απόφασή της να γίνουν έρευνες στο οικόπεδο 12 που της ανήκει, για υδρογονάνθρακες.

Ήδη η πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας ερευνών «Noble Energy» έχει φτάσει στη θάλασσα της Κύπρου ενώ αναμένονται στη Λευκωσία σήμερα και αύριο οι 50 επιστήμονες και τεχνικοί που θα ανέβουν στην εξέδρα για να αρχίσουν να τρυπάνε το βυθό της θάλασσας.

ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ Ε.Σ.Υ


Τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο –αν δεν αλλάξει άμεσα η κυβερνητική πολιτική- αποτελεί προαναγγελία του βέβαιου θανάτου του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, ίσως, ολόκληρης της εθνικής οικονομίας, αποτελεί η επιμονή της κυβέρνησης στο νέο τρόπο προμήθειας φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία.

Η καινοφανής αυτή μέθοδος παρουσιάζεται ως «όπλο» για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στην ουσία όμως αποτελεί το «Δούρειο Ίππο» για την άλωση της ελληνικής αγοράς από τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα. Τα τελευταία –όπως είναι απολύτως προφανές, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων- λειτουργούν βάσει σχεδίου, ώστε να πετάξουν εκτός αγοράς τις υγιείς ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες (οδηγώντας τις, ουσιαστικά, στο λουκέτο) και, ακολούθως, να καταστούν το μονοπώλιο που θα καθορίζει αυθαίρετα τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα. Και, άρα, να χρεώνουν ό,τι θέλουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Το σύστημα του Ενιαίου Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, με τη χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για την προμήθεια φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία με βάση τη δραστική ουσία, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά, προ διμήνου, για ορισμένα μόνο νοσοκομεία και για ορισμένα φάρμακα. Το αποτέλεσμα ήταν να κατακυρωθούν στην ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία TEVA και στην αμερικανικών συμφερόντων MYLAN, οι οποίες ειδικεύονται στα φτηνά «αντίγραφα» φάρμακα. Σα να μην έφτανε αυτό, οι τιμές που προσέφεραν οι δύο εταιρείες άφησαν άφωνους τους ανταγωνιστές τους. Όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, με κανέναν υπολογισμό οι τιμές που πρόσφεραν οι δύο εταιρείες δεν είναι δυνατόν να καλύπτουν το κόστος τους. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι σαφής στόχος των συγκεκριμένων προσφορών ήταν να πετάξουν έξω από τους διαγωνισμούς όλους τους Έλληνες ανταγωνιστές τους. Ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, ο ισραηλινός και ο αμερικανικός κολοσσός έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την τακτική του dubbing, ώστε να κερδίζουν όλους τους διαγωνισμούς, χωρίς να τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι –ουσιαστικά- πουλάνε με ζημιά τα φάρμακά τους στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Δεδομένου ότι εταιρείες του μεγέθους τους μπορούν με ευκολία να αντέξουν τη ζημιά αυτή, ο στόχος του dubbing είναι προφανής: να οδηγήσουν εκτός αγοράς –και, ουσιαστικά, στο λουκέτο- τους υγιείς Έλληνες ανταγωνιστές τους και, όταν μείνουν μονοπώλια, να καθορίζουν τις τιμές κατά το δοκούν.
Και, βέβαια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι TEVA και MYLAN έκαναν απλά τη δουλειά τους. Δεν είναι οι δύο ξένες εταιρείες υπόλογες απέναντι στον ελληνικό λαό για την επερχόμενη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ούτε για τους τεράστιους κινδύνους που θα απειλούν τη Δημόσια Υγεία και τον Έλληνα ασθενή την –όχι πολύ μακρινή, αν συνεχιστεί η αλόγιστη κυβερνητική πολιτική- εποχή που το πιο απλό φάρμακο θα κοστίζει μια περιουσία! Η κυβέρνηση είναι αυτή που όφειλε να θωρακίσει ιδιαίτερα τους διαγωνισμούς που αφορούν στον κρίσιμο τομέα του φαρμάκου με μέτρα αντι-dubbing.

Μάλιστα, οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι είναι τόσο βέβαιοι ότι μπορούν να αποδείξουν τα όσα καταλογίζουν στις δύο εταιρείες, που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται –μέσω των συλλογικών τους οργάνων- να προσφύγουν νομικά κατά της κατακύρωσης των διαγωνισμών. Μάλιστα, παρότι ο πρώτος αυτού του τύπου διαγωνισμός είχε τα προαναφερθέντα αποτελέσματα, η κυβέρνηση δε συγκινήθηκε και προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση της προκήρυξης και δεύτερου, για την προμήθεια 13 δραστικών ουσιών, προϋπολογισμού 95,7 εκατ. ευρώ, για τις ανάγκες όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, με ημερομηνία ηλεκτρονικής δημοπρασίας τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Σα να μην έφτανε αυτό, ανακοίνωσε και τρίτο διαγωνισμό για 30 δραστικές ουσίες, με ηλεκτρονικές δημοπρασίες που θα ολοκληρωθούν στα μέσα Νοεμβρίου.

Με άλλα λόγια, μπορεί τώρα να «κοκορεύεται» η κυβέρνηση ότι πέτυχε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτό που πετυχαίνει είναι με μαθηματική ακρίβεια να υπονομεύσει το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της ίδιας της εθνικής μας οικονομίας. Στην πραγματικότητα –όταν, στο σχετικά άμεσο μέλλον, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν βγει από το παιχνίδι- τα δημόσια νοσοκομεία θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τις πολλαπλάσιες τιμές που αυθαίρετα θα καθορίζουν οι ξένοι κολοσσοί. Και, βέβαια, στο μεταξύ η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για το συνολικό αφανισμό ενός υγιούς κλάδου, την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικά έσοδα και εξαγωγές και –το σημαντικότερο- για το γεγονός ότι 20.000 οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο, στη δυσκολότερη οικονομικά περίοδο της ιστορίας του ελληνικού κράτους…

ΛΑΘΟΣ;


«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να ληφθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας».

Αυτό αποκαλύπτει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, η οποία παύθηκε απο τα καθήκοντά της.

Άλλα πέντε μέλη της επταμελούς επιτροπής παύονται από τα καθήκοντά τους όπως ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παραμένει μόνο ο πρόεδρος (!), λόγω «προβλημάτων σε προσωπικό και διοικητικό επίπεδο».

Αυτά τα προβλήματα, όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σε σχετικό δημοσίευμα της, ξεκινούσαν από την «απομονωτική, αντιδημοκρατική, εξουσιαστική» λειτουργία του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, όπως έχει καταγγείλει και ο σύλλογος των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ και έφταναν μέχρι το συστηματικό αποκλεισμό των μελών της από το να εκφράζουν άποψη σε σοβαρά ζητήματα, όπως η επιστημονική ορθότητα των στατιστικών μεθοδολογιών που ακολουθούνταν, ο κανονισμός λειτουργίας της Αρχής, ο κανονισμός των υποχρεώσεων που είχαν προς την Αρχή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλα.

Το συμπέρασμα της κυρίας Γεωργαντά αμφισβητεί άλλο μέλος της επιτροπής, λέγοντας ότι επιστημονικά μπορεί να αποδειχτεί ότι οι «φορείς του Δημοσίου, που δεν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο και εισήλθαν στη συγκεκριμένη λίστα, δεν μπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται επιβεβλημένη η σε υψηλό επίπεδο πολιτική αλλά και δικαστική παρέμβαση αναφορικά με την καταγγελία, καθώς αφορά το σημαντικότερο πολιτικο-οικονομικό ζήτημα των τελευταίων δεκαετιών με την Ελλάδα στο επίκεντρο της μεγαλύτερης κρίσης και την κοινωνία στην απόλυτη οικονομική αφαίμαξη.

Η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά, είναι κατηγορηματική στην άποψή της: «Το έλλειμμα του '09 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».

Με ποιον τρόπο έγινε αυτό;

«Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι' αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι "στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ", επί λέξει».

Η ίδια η κ. Γεωργαντά ακόμα και με έγγραφο που είχε αποστείλει από τον περασμένο Απρίλιο στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής. Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Αρχή είχε μετατραπεί σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της. Σ' αυτή την επιστολή ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση.

Ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, προσωπικός φίλος και επιλογή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ήταν γνωστό σε όλους ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τα μέλη της επιτροπής, από την ίδρυση κιόλας της Αρχής, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελισσόταν μια μυστηριώδης επιχείρηση εξαναγκασμού σε παραίτηση κάποιων μελών της. Ήδη, για ένα μέλος της είχε γίνει καταγγελία για παράνομη είσοδο σε υπολογιστικά συστήματα της Αρχής με αποτέλεσμα να δεχτεί αιφνιδιαστική επίσκεψη της Ασφάλειας η οποία κατέσχεσε από το σπίτι του τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του.

«Υπήρχαν απειλές και συνεχείς πιέσεις, κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ τι είδους αιτίες είχε», θα πει άλλο μέλος της επιτροπής. «Εκεί που αποδίδω όλη αυτή την ιστορία είναι στη λαθεμένη επιλογή του προσώπου», θα πει.

Η ίδια η Ζωή Γεωργαντά, αναφορικά με τον πρόεδρο της Αρχής θα πει ότι ακόμα και ο πρόεδρος της Eurostat Τόμσεν της είχε πει τηλεφωνικώς ότι «δεν είναι η καλύτερη επιλογή και ότι θα του έκανε συστάσεις».

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ


Αιφνιδιαστικά, από το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου η Άγκυρα άρχισε να αποκαλύπτει το σχέδιό της για πραγματοποίηση ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας.

Το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επισήμως ότι αν η Λευκωσία δεν αναστείλει τις προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικό αερίου, τότε θα κινηθεί για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρόθεση της Άγκυρας, χαρακτήρισε πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ως άκυρη και άνευ περιεχομένου, αφού τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται από καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας και από κανένα διεθνή οργανισμό.

Η απειλή οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος ήταν η πρώτη τουρκική προειδοποίηση.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της Άγκυρας αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης όταν οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν αγγελία προς ναυτιλλομένους αναγγέλοντας την έναρξη ερευνών σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνει την ανακοίνωση ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου μεχρι τις 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Bergen Surveyor" συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία -ενώ παραμένει άγνωστο αν τις "εργασίες" θα εποπτεύουν και τουρκικά πολεμικά πλοία- θα πραγματοποιήσει έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή η οποία περιλαμβάνει κομμάτια της τουρκικής, της κυπριακής αλλά και ένα κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο.

Κατά πληροφορίες, το νορβηγικό "Bergen Surveyor" και τα άλλα πλοία του στολίσκου (M/V SHARONA, M/V GLOMAR VENTURE και THOR BEAMER), με τον οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει έρευνες σε τμήματα της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, το βράδυ της Πέμπτης ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ για τη διεξαγωγή των ερευνών η Άγκυρα δεν έχε ζητήσει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ούτε και η Νορβηγία, υπέβαλε αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση άδειας για την έναρξη ερευνών.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτο διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τις τουρκικές αρχές να απόσχουν από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Παραλλήλως το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγία στη ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, αλλά και με το υπουργείο εξωτερικών της Νορβηγίας προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις για την έναρξη ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι είναι νορβηγικές και οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έρευνα σεισμικών δεδομένων σε περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, σε μία διαδικασία που ξεκίνησε μόλις πρόσφατα η Αθήνα, με τη δημοσίευση της σχετικής πρόκλησης.

Είναι προφανές ότι την ίδια μέρα που μεταφέρεται στο κυπριακό οικόπεδο 12 το γεωτρύπανο που θα εκτελέσει τις ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση του όγκου των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιχειρεί έναν επικίνδυνο αντιπερισπασμό, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Κι αυτό διότι η περιοχή στην οποία σκοπεύουν να κάνουν έρευνες το νορβηγικό "Bergen Surveyor" και τα υπόλοιπα τρία ερευνητικά σκάφη περιλαμβάνει κυπριακή και ελληνική υφαλοκρηπίδα την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να οικειοποιηθεί και να εκμεταλλευθεί χωρίς να έχει δικαιώματα.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ....


Το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας...
το οποίο επανέρχεται κάθε φορά που ετοιμάζεται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της τρόικας και όσο δεν βρίσκονται λύσεις στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δεν είναι εφιαλτικό μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τις χώρες- δανειστές μας. Το ντόμινο που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία, ούτε που θέλουν να το σκέφτονται οι πολιτικές ηγεσίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, για πολλούς και ενδιαφέροντες λόγους.

Το «κερδισμένο» Βερολίνο

Εκτός βέβαια από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έφερνε η πραγματοποίηση του «μαύρου» σεναρίου στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, στην περίπτωση της Γερμανίας, η ζημιά θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Το Βερολίνο όχι απλά δεν έχει χάσει ούτε σεντ εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, αλλά αντίθετα έχει αποκομίσει περίπου 20 δισ. ευρώ. Ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank, σε δηλώσεις του τον Ιούλιο, είπε ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από την ευρωκρίση καθώς της έχει αποφέρει το παραπάνω ποσό.

«Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πληρώνει το λογαριασμό της ευρωζώνης. Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή. Γεγονός είναι ότι μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει η Γερμανία για τις χώρες της ευρωκρίσης κερδίζει ετησίως 2% σε τόκους το οποίο μεταφράζεται σε 700 εκατομ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτό όμως δεν είναι το καίριο σημείο. Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες, αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών. Έχουμε ένα πλεονέκτημα στην αναχρηματοδότηση της τάξης του 1 με 1,5 %. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει από τότε 18 μήνες και σε συνάρτηση με τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε μια διάρκεια ωρίμανσης 5 έως 30 ετών τότε, το όφελος για τους γερμανούς φορολογούμενους ανέρχεται συνολικά στα 18 δις ευρώ».

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με τον κ. Χελμάγερ, ότι τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο κ. Χελμάγερ έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανακριβή και αναξιόπιστα τα εφιαλτικά σενάρια και τις εκτιμήσεις που συχνά παρουσιάζει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το κόστος για τη Γερμανία!

«Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει», ήταν ο τίτλος άρθρου τον περασμένο Φεβρουάριο, του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, Τόμας Φρίκε, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί περίπου 10 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Ο κ. Φρίκε τονίζει ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει τόκο. Σημειώνει μάλιστα, ότι ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ' εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500 εκ. ευρώ περίπου. Σε αυτά συνυπολογίζει και το κέρδος που προκύπτει από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. «Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της "Bild" χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών» είπε χαρακτηριστικά.

«Τρομάζει» το ντόμινο

Εκτός από τα γερμανικά κέρδη, η περίπτωση χρεοκοπίας «τρομάζει» αρκετές χώρες εξαιτίας της έκθεσης πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, αφού διαθέτουν ελληνικά ομόλογα, ενώ είναι πολύ πιθανό να συμπαρασυρθούν και Ιταλία και Ισπανία στο ντόμινο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες (Societe Generale και Credit Agricole) «απειλώντας» και την PNB Paribas ςξαιτίας της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί δήλωνε ότι «θα κανουμε τα πάντα για να σώσουμε την Ελλάδα».

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αυστριακή περίπτωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν στην έγκυρη «Die Presse» μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε στην εθνική οικονομία της Αυστρίας 40 δισ. ευρώ, οπότε και είχε διαπιστωθεί πως μια συμμετοχή της Αυστρίας στο πακέτο βοήθειας είναι σαφώς πολύ πιο συμφέρουσα. Επιπλέον, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν θεωρεί πως ένα σταθερό νόμισμα, ένα σταθερό εμπόριο και μια σταθερή Ευρωζώνη είναι πολύ σημαντικά για την Αυστρία και εξαρτώνται επίσης και από τους αδύνατους «κρίκους» της Ευρωζώνης, υπονοώντας προφανώς την Ελλάδα.

Εάν η Αυστρία ενδέχεται να χάσει περί τα 40 δισ. σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, είναι πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό, αναλογικά, πόσα δισ. θα χάσουν μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Κι ας αντιστοιχει΄το ελληνικό ΑΕΠ μόλις στο 2-3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.


Ένστικτο επιβίωσης και κινδυνολογία

Το να στείλουν η ΕΚΤ και οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία είναι σαν να «βάζουν τα χέρια τους και να βγάζουν τα μάτια τους», αφού αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της τρόικας. Ξέρουν εξάλλου ότι εάν πτωχεύσει η Ελλάδα, θα υπάρξει τεράστιο χρηματικό και πολιτικό κόστος. Άρα θα κάνουν τα πάντα για να την εμποδίσουν ακολουθώντας ένα ένστικτο... επιβίωσης. Από την άλλη πλευρά, εφόσον η Γερμανία κερδίζει από τη διατήρηση της κρίσης χρέους, γιατί να μην συνεχίσει να τη διατηρεί μέσω της αναποφασιστικότητάς της.

Όσο για τα σενάρια που προκύπτουν από τη μεριά του Βερολίνου περί «Plan A, B, C....» για το ενδεχόμενο σκοπό φυσικά έχουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των επαχθών μέτρων που καλούνται για ακόμα μία φορά να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν τα σπασμένα ενός άδικου, ασταθούς και αδηφάγου νομισματικού συστήματος.

Τέλος, όσον αφορά τις δραματικές εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί «δραματικής μάχης» και ότι βρισκόμαστε «στο χείλος» του γκρεμού, ναι μεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δραματική, όμως από ένα σημείο και μετά, η κινδυνολογία αποτελεί το τέλειο επικοινωνιακό εργαλείο (που έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια «καραμέλα» εντός κι εκτός συνόρων) για την προώθηση των μέτρων και των επιλογών που αλλάζουν προς το χειρότερο τη ζωή των πολιτών...


Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ.


«Τι το θέλατε αυτό, ποιος θα φυλάει τα σύνορά σας, εσείς δεν έχετε στρατό, δεν έχετε συναλλαγματικά αποθέματα, δεν έχετε νόμισμα, πού πάτε, πώς θα επιβιώσετε;».

Στην κρατική ντάτσα, στην Αχρίδα, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξαγριωμένος τα ψέλνει στον Κίρο Γκλιγκόροφ, για την απόφαση των Σκοπίων να αποσχισθούν από τη Γιουγκοσλαβία.

Είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου του 1991 στο οποίο ο πληθυσμός της μέχρι τότε «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας», με ποσοστό 95,09% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας. Όμως, πάνω από τις πέτρινες γέφυρες του Βαρδάρη, πλανιόταν ο φόβος του Μιλόσεβιτς, αλλά και η αγωνία για τις αντιδράσεις της Αθήνας.
Ο πόλεμος είχε αρχίσει, Κροατία και Σλοβενία είχαν αποσχισθεί ήδη, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ετοιμαζόταν να κάνει το ίδιο και τώρα οι Σέρβοι έχαναν και τους αδερφούς και συγκάτοικους του Νότου.

Θα το ανεχόταν αυτό ο σερβικός παράγοντας και πώς θα τους επέτρεπε ο πανίσχυρος τότε Μιλόσεβιτς να φύγουν;
Οι φόβοι του Γκλιγκόροφ, προέδρου ήδη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) εντάθηκαν, όταν στις 27 Δεκεμβρίου του τηλεφώνησε ο Μιλόσεβιτς και του ζήτησε να συναντηθούν στην Αχρίδα για να συζητήσουν «για τις σχέσεις και το μέλλον της περιοχής».

Πήρε μαζί του και τον Βασίλι Τοπουρκόφσκι, εκπρόσωπο των Σκοπίων στο συλλογικό προεδρείο της ημιθανούς ομοσπονδίας.
«Η συνάντηση έγινε στις 6 Ιανουαρίου του 1992 και ο Μιλόσεβιτς ήρθε συνοδευόμενος από το μέλος του συλλογικού προεδρείου, Μπόρισλαβ Γιόβιτς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Βλάντο Γιοβάνοβιτς» αφηγείται ο Τοπουρκόφσκι.

«Το κλίμα ήταν βαρύ και οι Σέρβοι μάς το δήλωσαν ανοιχτά ότι ήταν απογοητευμένοι, δεν πίστευαν ότι εμείς θα αποκοβόμασταν και θα κάναμε δικό μας κράτος. Μίλησε πρώτος ο Γιόβιτς, ο οποίος μάς προειδοποίησε ότι αν δεν ενταχθούμε σε μια συνομοσπονδία των «4» (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, «Μακεδονία») θα ξεσπάσει στη Βοσνία φοβερός πόλεμος.

Εμείς όμως είχαμε διενεργήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και αυτό τους το υπενθύμισα, ενώ ο Γκλιγκόροφ τους είπε πως οι Σέρβοι πρέπει να κατανοήσουν το δικαίωμα του λαού μας να αποκτήσει το δικό του κράτος.

«Και πώς θα τα βρείτε με τους Έλληνες και τους Βουλγάρους» πετάχτηκε σε κάποια στιγμή ο Μιλόσεβιτς, και ο Γκλιγκόροφ του απάντησε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας η αλλαγή συνόρων, ούτε η «Μεγάλη Μακεδονία» κ.ά. Η συζήτηση ήταν τεταμένη και μπρος στην επιμονή μας ο Μιλόσεβιτς μας είπε: Ωραία, λοιπόν, αδέρφια, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στον δρόμο για την ανεξαρτησία και σας βεβαιώνω ότι η Σερβία δεν θα λάβει κανένα μέτρο κατά της χώρας σας. Μην ξεχνάτε όμως ότι θα είμαστε πάντα στρατηγικοί εταίροι σε δύο πράγματα: στην οικονομία και -στο πιο σημαντικό- στο αλβανικό ζήτημα.

Η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη, 45 λεπτά και δεν έμειναν ούτε για φαγητό. Έφυγαν αμέσως θυμωμένοι, ενώ είχε προγραμματιστεί να μείνουν δυο μέρες».
Σε ερώτηση για το πώς εξηγεί τη χαλαρή αντίδραση του Μιλόσεβιτς, ο Τοπουρκόφσκι υποστήριξε: «Oι πόλεμοι στην Κροατία και στη Βοσνία έγιναν γιατί υπήρχε μεγάλη παρουσία σερβικού πληθυσμού. Σ’ εμάς υπήρχε 1,5-2%. Δεν είχαμε ιστορικό συγκρούσεων στη σύγχρονη Γιουγκοσλαβία. Κατά δεύτερον, πολιτικά η χώρα μου ήταν πάντα συνδεδεμένη με τη Σερβία. Ήταν πολύ πιο κοντά με τη Σερβία».

Απαλλαγμένη από το άγχος των Σέρβων, η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ανέμενε τώρα τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.
Μέχρι την ψυχρολουσία της 8ης Σεπτεμβρίου, η ελληνική κοινή γνώμη αγνοούσε την ύπαρξη μιας ιστορικά «παγωμένης διένεξης» στα βόρεια σύνορά της, βυθισμένη στην άγνοια της προβαλλόμενης από την πολιτική και πνευματική της ελίτ επί δεκαετίες θεωρίας περί «ανύπαρκτου μακεδονικού».

Το έδαφος, επομένως, ήταν πρόσφορο για την καλλιέργεια κλίματος εθνικής έπαρσης και στο αφρίζον κύμα του πατριωτισμού επέπλευσαν στόχοι που κρίνοντας εκ του αποτελέσματος κράτησαν την πληγή ανοιχτή αντί να την κλείσουν αμέσως, τις μέρες εκείνες, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την Ελλάδα και δυσμενείς για τους γείτονες.

«… Αυτές τις μέρες ανησυχούσαμε για την ασφάλειά μας και οι δυνατότητές μας για άμυνα ήταν όχι μόνο περιορισμένες αλλά ανύπαρκτες», αναφέρει ο Γκλιγκόροφ στα απομνημονεύματά του με αφορμή την παραβίαση στις 4 Δεκεμβρίου του 1991, του εναέριου χώρου της χώρας του από ελληνικό πολεμικό αεροπλάνο που όπως υποστηρίζει πέταξε πάνω από το Μοναστήρι.

«Ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός βρισκόταν ακόμη στη χώρα μας, αλλά ήταν προφανές, τουλάχιστον από την πολιτική που ακολουθούσε το Βελιγράδι, ότι δεν επρόκειτο να προστατεύσει την ανεξαρτησία του νεοσύστατου κράτους. Γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισα, σε μια συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Σάιρους Βανς στη λεγόμενη βίλα του Ντετινιέ, να υποστηρίξω για πρώτη φορά την πρωτοβουλία πιθανής αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στα σύνορά μας».

ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΔΕΝ ΠΙΕΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Το κρίσιμο εκείνο διάστημα, πρόξενος της Ελλάδας, μέχρι και το ’93, στα Σκόπια ήταν ο κ. Δημήτρης Καραϊτίδης, μετέπειτα διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, και στη συνέχεια του Κώστα Σημίτη. Να τι λέει:

«Εκείνη την περίοδο ο Μητσοτάκης καλλιεργούσε τις σχέσεις του με τον Μιλόσεβιτς με πρόθεση να συγκροτηθεί άξονας συνεργασίας Βελιγραδίου-Αθήνας. Πίστευε ότι ο Μιλόσεβιτς θα ασκήσει την επιρροή του στα Σκόπια να μην αποσχιστούν ή να καθυστερήσει την ανεξαρτησία τους αλλά και αν αυτό γινόταν να μην έφερε το όνομα «Μακεδονία» ή έστω να περιείχε κάτι λιγότερο ενοχλητικό για μας.

Η σερβική πλευρά ποτέ δεν άσκησε επιρροή στα Σκόπια, ουδέποτε τους αποθάρρυνε στην αδιαλλαξία, ούτε τους άσκησε πίεση. Όταν και στη συνέχεια τους το επισημαίναμε, μας έλεγαν αφήστε τους να λένε, να εκτονώνουν τον εθνικιστικό τους ενθουσιασμό, θα τους περάσει. Εμείς θα σας βοηθήσουμε. Επ’ αυτού, βλέποντας το κλίμα έγραφα τότε στα τηλεγραφήματά μου από τα Σκόπια ότι δεν είναι ειλικρινείς οι Σέρβοι.
Αρχικά, στα Σκόπια υπήρχε μια ανησυχία για το πώς θα αντιδράσει το Βελιγράδι. Φοβούνταν μια αντίδραση τύπου Σλοβενίας, πως θα απαιτούσε το Βελιγράδι ενσωμάτωσή τους στη Σερβία.

Όσον αφορά την Ελλάδα δεν τους ανησυχούσε ιδιαίτερα η αντίδρασή της, καθώς πίστευαν πως δεν θα ήταν μεν ευχάριστο στην Αθήνα, αλλά πέραν του διπλωματικού επιπέδου δεν θα λάμβανε άλλη, βίαια μορφή.

Εντύπωσή μου ήταν ότι κινούνταν με μεθοδικότητα και βάσει σχεδιασμού. Θεωρώ ότι ήταν σε επαφή με τον ξένο παράγοντα. Είχαν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Βελιγραδίου αλλά και της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.

Οι οδηγίες από την Αθήνα ήταν να διερευνήσω τις απόψεις θεσμικών παραγόντων. Ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Στόγιαν Άντοφ, θεωρείτο τότε ο μετριοπαθέστερος, αυτό μου είχαν πει από την Αθήνα. Όταν μου επέτρεψαν να τον συναντήσω δεν μου φάνηκε καθόλου ότι ήταν μετριοπαθής. Αντιθέτως πιο διαλλακτικός μου φάνηκε ο τότε ΥΠΕΞ, Ντέγκο Μαλέσκι. Τον επισκέφθηκα στο γραφείο του και φεύγοντας με συνόδευσε έως την πόρτα όπου μου είπε χαμηλόφωνα: πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι για να βρούμε μια λύση».

Ερωτηθείς για την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας γύρω από την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια, ο κ. Καραϊτίδης απάντησε πως «δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο, αλλά κατά καιρούς εμφανίζονταν διάφοροι καλοθελητές που ισχυρίζονταν ότι μπορούν να επηρεάσουν τους Αμερικανούς ή τον Γκλιγκόροφ, χωρίς να προκύψει κάποια συνέχεια».

Υποστήριξε ακόμα ότι ουδέποτε, όσο τουλάχιστον ο ίδιος ήταν πρόξενος ή διευθυντής του διπλωματικού γραφείου των Παπανδρέου-Σημίτη, Ελλάδα και Σκόπια έφτασαν κοντά σε λύση.

ΕΥΓΕ ΔΗΜΑΡΧΕ


ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΟΥ ( ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ).Ο ΛΟΓΟΣ; ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΝΑΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΡΟ.ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΑΝ ΑΕΡΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΙΣΗ. ΕΥΓΕ ΔΗΜΑΡΧΕ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ


Άρθρο γνώμης στην έγκυρη εφημερίδα της Αιγύπτου Al Ahram, στη στήλη με τίτλο «όσα δεν λέγονται», του δημοσιογράφου Άσραφ Άλ Άσρι, εξαπολύει δριμύτατη επίθεση εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και κατηγορεί για υποκρισία, τακτικισμούς και τη εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, ενώ ονομάζει τους Τούρκους, «εμπόρους κηδειών»!

Στο άρθρο ο συντάκτης του υποστηρίζει: «Δεν είναι ντροπή να εντυπωσιαζόμαστε από το Τουρκικό πολιτικό πρότυπο και να το θαυμάζουμε. Επίσης, δεν είναι κακό να επαινούμε τις επιτυχίες και τη δυναμισμό που παρουσιάζει τελευταίως η Τουρκία. Είναι όμως μεγάλη ντροπή, η μετατροπή της Αιγύπτου σε δίοδο για την υλοποίηση του νέου τουρκικού σχεδίου, το οποίο παραγκωνίζει και καταπατά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η νέα Αίγυπτος».

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει μια μικρή στροφή προς την τόσο αγαπημένη στον αραβικό κόσμο συνωμοτική προσέγγιση, αν και στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι αλήθεια ότι πολλά δεν πήγαιναν πολύ καλά από την αρχή: «Αφού εκμηδένισαν τη σημασία της Αιγύπτου και των ικανοτήτων του λαού της, κατάντησε να είναι ο πρωταρχικός μας σκοπός, η πλήρης υπακοή σε αυτούς που ηγούνται της αγέλης».

Πράγματι, η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο είναι υψίστης σημασίας και καθοριστική για το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, συνεχίζει ο συγγραφέας. «Εύχομαι να έχει καλές προθέσεις και να συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν ισότιμες σχέσεις». Και σε αυτό το σημείο προβαίνει σε μία αναφορά που εντυπωσιάζει: «Αυτό όμως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω των πολιτικών αξόνων που συνεχώς αφαιρεί η Τουρκία από την Αίγυπτο και από άλλες χώρες».

Οι Τούρκοι δεν έρχονται στην Αίγυπτο επειδή την αγαπούν ή την εκτιμούν. Απλώς γνωρίζουν ότι η Αιγύπτιοι έχουν εξασθενήσει. Ήρθαν λοιπόν για να στείλουν μήνυμα προς τις χώρες της περιφέρειας και γενικότερα προς τη Διεθνή Κοινότητα για την τουρκική υπεροχή και ισχύ η οποία αυξάνεται αλματωδώς, συμπληρώνει ο αρθρογράφος, συνδέοντας την υπόθεση και με την τουρκική φιλοδοξία ένταξης στην ΕΕ: «Θα το μετανιώσετε» που μας μπλοκάρετε», αναφέρει.

Είναι αναμφισβήτητο, συνεχίζει ο Αιγύπτιος, ότι οι Τούρκοι έχουν γίνει εξπέρ στην προώθηση του δικού τους «πολιτικού προϊόντος», έχοντας ξεπεράσει ακόμα και τους Ιρανούς, απειλώντας πλέον ευθέως το Ισραήλ. Και υπαινίσσεται ότι πλέον οι Τούρκοι έχουν εκτοπίσει τους Ισραηλινούς από την Αίγυπτο.

Τα άρθρο ολοκληρώνεται με τα ιδιαιτέρως αιχμηρά σχόλια, για «κροκοδείλια τουρκικά δάκρυα για τα θύματα των εξεγέρσεων, εκμετάλλευση των αραβικών επαναστάσεων και υποκριτική καταδίκη των δικτατόρων που κυβερνούσαν όταν είδαν να αλλάζουν οι συνθήκες.


ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ


Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τον κατηγορεί ότι "συνήθως φαντασιώνεται ότι είναι Δελφίνος. Πρωθυπουργός σε αναμονή. Ο δελφινισμός είναι το "μεταρρυθμιστικό" του κίνητρο. Η Ελλάδα είναι συχνά μόνο το πρόσχημα", ενώ "πάντα κάποιος άλλος φταίει για τις αποτυχίες του".

Αναλυτικά στο κείμενό του, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει:

"Αγαπητοί φίλοι, αντί να απαντήσω σε επιμέρους σχόλιά σας για διάφορα πρόσωπα και πράγματα της τελευταίας περιόδου θα σας περιγράψω τα χαρακτηριστικά ενός φανταστικού γενικού πολιτικού τύπου που καμώνεται "μεταρρυθμιστής" με διαφορετικά χρώματα.

Ο μαθητευόμενος μάγος δεν είναι συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ένας τύπος. Ένα στυλ που συμπυκνώνει μερικές παθολογίες της εποχής, ειδικά της τελευταίας δεκαετίας που μας οδήγησαν στην κρίση.

* Ηθελημένη άγνοια. Δεν ξέρει τι δεν ξέρει. Υιοθετεί βιαστικά όποια μπαλαφάρα μπορεί πρόσκαιρα να εντυπωσιάσει δίχως να νοιάζεται για τις τελικές συνέπειες των επιλογών του. Παραμυθιάζεται από αυθεντίες και κάθε είδους κόλακες - συμβουλάτορες.

* Χάνει τη μάχη από τα αποδυτήρια. Αυτοϋπονομεύεται από την αντιπολιτευτική τακτική του. Περιφρονεί όλες τις προειδοποιήσεις κινδύνου. Πουλά πριν τις εκλογές ειδυλλιακές εικόνες που συγκρούονται με την πραγματικότητα. Είτε συνειδητά, αν είναι κυνικός, για να μπει πάση θυσία στο κάδρο της εξουσίας ή γιατί έχει λίγο μυαλό και παίρνει πάντα το επιθυμητό για πιθανό ή πραγματικό.

* Αν δεν μπορείς να τα κάνεις καλύτερα, λέει η αλφαβήτα, τουλάχιστον μην τα κάνεις χειρότερα. Κατά κανόνα δείχνει μια ασύλληπτη επινοητικότητα στο δεύτερο. Μεγαλοπιάνεται. Φαντασιώνεται μεγαλειώδεις "μεταρρυθμίσεις" , χάνει τη μάχη στα πιο αναγκαία και στοιχειώδη.

* Κάνε κάτι όσο γίνεται πιο απλά και γρήγορα με την ελάχιστη παρέμβαση της γραφειοκρατίας και των υπερρυθμίσεων. Κι όμως είναι ταλέντο στο να τα μπερδεύει, να ανακατεύει, να επινοεί Ταμεία, Παρατηρητήρια, ΜΚΟ, Αρχές, Επιτροπές, Ινστιτούτα, "open και πράσινα", μηχανισμούς, να βρίσκει πάντα την πιο περίπλοκη διαδρομή.

* Συγκέντρωση στα τελικά αποτελέσματα, ειδικά εν μέσω κρίσης, κι όχι κυνήγι των εφήμερων εντυπώσεων με λαμπρούς "νόμους" στα χαρτιά και περίτεχνες εγκεφαλικές "μεταρρυθμίσεις". Η αδιαφορία για τα πρακτικά αποτελέσματα είναι η δεύτερη φύση του.

* Νόμοι! Νόμοι! "Αχ! Σάκη", είπα κάποτε στον μακαρίτη Πεπονή. "Όλοι οι μαθητευόμενοι μάγοι ονειρεύονται ένα νόμο που θα μείνει στην ιστορία με το όνομά τους".

* Σπέρνει σιτάρι, φυτρώνει βρώμη ή κριθάρι. Αγνοεί τον Νόμο των Ακούσιων Συνεπειών και Πράξεών του. Πάντα κάτι άλλο προκύπτει. Πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε για τις αποτυχίες του.

* Ο χρόνος είναι το παν στη διαχείριση μιας καταστροφικής κρίσης αλλά ο χρονικός του ορίζοντας δεν ξεπερνά τις επόμενες εκλογές, καμιά φορά την επόμενη δημοσκόπηση. Είναι εντυπωσιακή η ηθελημένη τυφλότητά του ενώπιον της επερχόμενης κρίσης τα κρίσιμα ειδικά χρόνια 2007-10.

* Ο άνθρωπος μιλά αφ’ υψηλού, από καθέδρας. Μας κάνει και χάρη που είναι υπουργός ή αξιωματούχος. Είναι "φωταδιστής", θέλει να σώσει, να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, αλλά σιχαίνεται τους καθυστερημένους και διεφθαρμένους Έλληνες. Ναι, ένα ατύχημα της ιστορίας τον έκανε πολιτικό ή διοικητή ή συμβουλάτορα σε λάθος γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη.

* Αγνοεί ότι ένα αυθεντικό, ανανεωτικό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αποτυγχάνει αν δε γειωθεί, μεταβολιστεί, μεταστοιχειωθεί στο βιωματικό, συναισθηματικό, μυθικό υπόβαθρο της λαϊκής ψυχής. Για αυτό έχουμε πλημμύρα από καθέδρας "μεταρρυθμιστών" χαμένων ή αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων. Οι "μεταρρυθμιστές" θριαμβεύουν, η Ελλάδα πέφτει σε βαθιά χαράδρα που είναι αδύνατο και τον πάτο να δεις.

* "Ωραίο σχέδιο, παντελώς ανεφάρμοστο", είναι η ειδικότητά του.

* Από το Α υπό προϋποθέσεις πας στο Β, υπό άλλες στο Γ. Μέχρι εκεί μπορείς να κάνεις βάσιμες προβλέψεις. Αυτός μόλις δει το Α, φωνάζει Ω, δίχως να το γνωρίζει. Ένα φτιαχτό Ω που θέλει σώνει και καλά να το φορέσει απ’ έξω καπέλο στην πραγματικότητα η οποία σύντομα το ξεβράζει ή αλλοιώνει το νόημά του. Σχεδίασε ρε φίλε το Α, Β, Γ, άντε πήγαινε μέχρι το Δ, κι άσε το χρόνο, τη δύναμη της προσαρμογής και της αλλαγής, την πρωτοβουλία των ανθρώπων, τον πειραματισμό, την ίδια τη μορφογενετική δύναμη των υποσυστημάτων να σου δείξουν τα επόμενα βήματα.

* Έπαιρνε πάντα τη Φούσκα και την αντεστραμμένη πυραμίδα με τα δανεικά σαν Σύγκλιση με την Ευρώπη. Ανήκει στο λαμπρό Κλάμπ της Σύγκλισης.

* Δεν μαθαίνει ποτέ από τα σφάλματά του. Αν του δώσεις μπόλικο σκοινί θα βρει τρόπο να κρεμαστεί μόνος του. Αν πέσει σε λάκκο θα συνεχίσει να σκάβει. Παρόλα αυτά επιζεί, έχει πολύ ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης.

* Αγώνας για το αυτί και την εύνοια του εκάστοτε αρχηγού, είναι βασικός κανόνας επιβίωσής του. Θέλει ταλέντο να κάνεις τον αρχηγό συμμέτοχο στα σφάλματά σου. Αν δεν σε στηρίξει αδυνατίζει και τη θέση του. Όποιος χτυπά εσένα χτυπά και τον κηδεμόνα σου. Αυτό ισχύει και για τα ισχυρά ΜΜΕ που σε προωθούν. Αν σε ξεμπροστιάσουν όταν τα κάνεις μπάχαλο πλήττουν και τη δική τους αξιοπιστία. Γι’ αυτό κανείς δεν χάνεται στην αγορά των μαθητευόμενων μάγων.

* Μην τον υποτιμάς. Έχει δυνατή μύτη στις ανακατατάξεις ισχύος, μυρίζεται από μακριά τα ισχυρά κέντρα, φροντίζει να είναι στη σωστή θέση, τη σωστή ώρα. Καταγγέλλει το παλαιοκομματικό μικρό-ρουσφέτι αλλά επιδεικνύει εκπληκτική ικανότητα να τοποθετεί δικούς του ανθρώπους σε επίλεκτες θέσεις, να χρησιμοποιεί τα ευρωπαϊκά "προγράμματα" και το δημόσιο χρήμα για την αυτοπροώθησή του, την οικοδόμηση των "συμμαχιών" του και των μοντέρνων πελατειακών του δικτύων. Τα open gov αυτός τα μασάει.

* Συνήθως φαντασιώνεται ότι είναι Δελφίνος. Πρωθυπουργός σε αναμονή. Ο δελφινισμός είναι το "μεταρρυθμιστικό" του κίνητρο. Η Ελλάδα είναι συχνά μόνο το πρόσχημα".

ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΝΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ


"Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και ίσως και της Ιρλανδίας και την έξοδό τους από το ευρώ", υποστηρίζει σε άρθρο του στο New York Book Review και το Reuters ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Ο Σόρος εκτιμά πως πως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν σειρά ριζικών μέτρων, κάτι που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου.

"Φαίνεται πως οι κυβερνήσεις έχουν φτάσει στο τέλος του δρόμου, σε ένα αδιέξοδο", συμπληρώνει.

Μεταξύ άλλων, τονίζει πως ακόμα και εάν μια καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί ένα πράγμα είναι σίγουρο: η πίεση για μείωση ελλειμμάτων θα ωθήσει την ευρωζώνη σε παρατεταμένη ύφεση κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες. "

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας διότι πρόκειται για πολύ μεγάλες οικονομίες ώστε να σωθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Μάλιστα, ο Σόρος προτείνει τέσσερα τολμηρά μέτρα πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που αναφέρει:

*Οι τραπεζικές καταθέσεις πρέπει να προστατευθούν στα πιο αδύναμα κράτη

*Ορισμένες τράπεζες σε ασυνεπή κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν προκειμένου να κρατήσουν ζωντανές τις οικονομίες τους

*Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να τεθεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία

*Θα πρέπει να προστατευτούν τα κρατικά ομόλογα και άλλων ελλειμματικών χωρών.

"Όλα αυτά θα κοστίσουν χρήματα", δηλώνει ο Σόρος ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ιδρυθεί ένα Πανευρωπαϊκό Ταμείο με τη δυνατότητα της φορολόγησης και του δανεισμού.

Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη για αυτό προτρέπει τους ηγέτες της Ευρώπης να ξεκινήσουν τη δουλειά προς αυτή τη κατεύθυνση αμέσως διότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τέλος, αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ιδιαίτερα στη Γερμανία. "Οι Γερμανοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως έχουν επιλογή για το εάν θα υποστηρίξουν το ευρώ ή όχι, κάτι που είναι λάθος", λέει χαρακτηριστικά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου δεύτερου του Ν.2645/1998 σύμφωνα με το οποίο «καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος και το Π.Δ. 304/2001 «οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου» (ΦΕΚ 207/τ.Α./21.9.2001), στο οποίο έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και οι οποίες σύμφωνα με την απόφαση αρ.35567/01.08.2011 του Υπ. Ες.Δ.Δ. ορίζονται ως εξής:

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Ώρα 10:00. Στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ.κ. Αγαθόνικο.

Ώρα 10:30. Στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Π.Ε Πιερίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Π.Ε Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής, και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Επίσης στεφάνια θα καταθέσουν εκπρόσωποι Προσφυγικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων ή άλλων φορέων που θα θελήσουν να τιμήσουν τη γιορτή αυτή.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 11:00. Aίθουσα Ευκαρπίδη

Εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Χαιρετισμοί Επισήμων

Ομιλία από τον Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Μητροπόλεως Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως και του Δήμου Συκεών κ. Κωνσταντίνο Νίγδελη με τίτλο «Εθιμικά στοιχεία... Στον αέναο κύκλο της ζωής»

Παραδοσιακά Μικρασιατικά τραγούδια από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών

Γενικά: Σε ότι αφορά την ιεροτελεστία παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη.

Τα θέματα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές..

Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για την εγκατάσταση μικροφωνικής στο χώρο κατάθεσης στεφάνων και να διαθέσει τη φιλαρμονική.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τελετάρχης ορίζεται ο κ. Μιχάλης Συμεωνίδης.

Σύλλογοι και Σωματεία της Π.Ε. Πιερίας που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνια θα πρέπει να το δηλώσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (Γραμματεία Αντιπεριφερειάρχη) στο τηλέφωνο : 2351351261 μέχρι την Παρασκευή 16-9-2011 και ώρα 12:00'.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

ΜΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ


Όταν υπάρχει αγώνας ακόμα και η επιλογή των λέξεων είναι σημαντική, όχι μόνο για τις κινήσεις αλλά και για το πλαίσιο. Τώρα αυτό ονομάζεται Αφροδίτη και η πλατφόρμα της εταιρείας Noble, Όμηρος. Έχει ενδιαφέρον να το προσέξουμε ειδικά από εδώ και πέρα, πιο λεπτή λεπτομέρεια είναι η λέξη γεώτρηση. Από μόνη της δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά αποκτά μια απίστευτη δυναμική μέσα
στο πλαίσιο της ΑΟΖ.
Ο λόγος είναι απλός, αλλά όχι απλοϊκός. Η ΑΟΖ καθορίστηκε από το 1982 μέσω του Δικαίου της θάλασσας και διαχωρίζεται με την υφαλοκρηπίδα μεταξύ άλλων από την αλιεία .
Κατά συνέπεια, δεν παραπέμπει άμεσα στη γη και δίνει την εντύπωση ότι είναι μόνο ένα μήκος 200ΝΜ, ενώ είναι ένα εμβαδόν που έχει βάθος και μάλιστα τόσο βάθος που αγγίζει τη γη.
Ενώ η γεώτρηση παραπέμπει άμεσα στον πλούτο της γης.
Αυτή η λεπτή λεπτομέρεια είναι αυτή που διαχωρίζει το δυνητικό με την πραγματικότητα.
Όσο δεν γίνεται γεώτρηση έχουμε την εντύπωση ότι το θέμα αφορά το άυλο και με αυτόν τον τρόπο το όλο πλαίσιο είναι αόρατο, πράγμα το οποίο συσχετίζεται με τη στρατηγική. Η υλοποίηση μέσω της γεώτρησης προκαλεί μια αλλαγή φάσης, αφού η στρατηγική δεν είναι πλέον δυνητική και έχει εφαρμογή σε τακτικό επίπεδο. Γίνεται το ανάλογο πολεμολογικά με τις έννοιες του πολέμου και της μάχης. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, αλλά και πράξης.
Σε αυτή τη φάση η Κύπρος μάς αποδεικνύει ότι έχει και τα δύο. Η θέληση έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια με τις τρεις διακρατικές συμφωνίες που έχει υπογράψει και τώρα βλέπουμε ότι δεν λυγίζει λόγω των πιέσεων και συνεχίζει ορθολογικά την πορεία της όσον αφορά στην πράξη.
Αν μερικοί από τους δικούς μας δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι ένα μικρό νησί έχει τη δυνατότητα να έχει μια υψηλή στρατηγική, τώρα θα πρέπει να αποδεχτούν τα αποτελέσματά της.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη μια σημαντικότατη κίνηση. Αυτό είναι λάθος, είναι προς το παρόν συμβολική, διότι αποδεικνύει με τη de facto στρατηγική της ότι οι απειλές είναι ισχυρές μόνο όταν τις πιστεύει κανείς και μόνο.
Η μεγάλη αλλαγή φάσης θα γίνει με την εύρεση αερίου ή πετρελαίου, διότι ξαφνικά η οικονομία θα δείξει σε όλους την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική της στρατηγικής της ΑΟΖ. Έτσι η γεώτρηση λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος για όλο το θέμα.
Απλώς, μην ξεχνάμε ότι η αιχμή είναι ισχυρή, όταν το δόρυ είναι σκληρό.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ....


Του Νίκου Στέλγια

Μετά την Τουρκία την σειρά φαίνεται πως έχει το Ιράν για να βάλλει κατά της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ στο ζήτημα των ερευνών για την κυπριακή ΑΟΖ. Η ιστοσελίδα της τουρκικής υπηρεσίας της ιρανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης πραγματοποιεί “επίθεση” με βαριούς χαρακτηρισμούς στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την συνεργασία της γειτονικής χώρας με την Κύπρο στο ζήτημα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ιρανική ιστοσελίδα αναφέρεται στην κυβέρνηση του Ισραήλ ως “ρατσιστικό καθεστώς” και αφήνει να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του Τελ Αβίβ στο ζήτημα της έναρξης των ερευνών στο οικόπεδο Λεβιαθάν της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, η Τεχεράνη, εμφανίζεται ευθυγραμμισμένη με την επίσημη γραμμή της Τουρκίας και χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως “Τομέας της Ρωμαίικης Διοίκησης της Κύπρου”.

Η επίσημη τουρκική ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αναφέρει ότι το Ισραήλ επιχειρεί να ενώσει τα κατεχόμενα από το Ισραήλ χωρικά ύδατα της Γάζας με τα χωρικά ύδατα της Κύπρου υπό την σκέπη “μιας” αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Παράλληλα, τονίζει ότι η συγκεκριμένη “προσπάθεια” υποστηρίζεται και από την Ελλάδα. Το σχετικό άρθρο της ιρανικής ιστοσελίδας, επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρεόυ υποστηρίζει τις διεκδικήσεις του “ρατσιστικού καθεστώτος” του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το Ισραήλ επιχειρεί να αναπληρώσει το στρατηγικό κενό που δημιούργησε η σύγκρουση Ισραήλ - Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική του, με την συνεργασία του Τελ Αβίβ με την Λευκωσία και την Αθήνα.

Το δημοσίευμα της ιρανικής ιστοσελίδας αναφέρει ότι η Βρετανία ξεκίνησε στρατιωτική άσκηση στις βάσεις της στην Κύπρο με σκοπό να παρέχει “έμμεση” υποστήριξη στην Λευκωσία. Παράλληλα, τονίζει ότι τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα του Ισραήλ βρίσκονται σε κατάσταση “συναγερμού Β” και ότι πετούν συνεχώς πάνω από τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη επισημάνει ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται για μια μεγάλη ναυτική άσκηση στην Μεσόγειο.

Η ιρανική ιστοσελίδα δεν παραλείπει να ασκήσει έμμεση κρητική στην Άγκυρα πραγματοποιώντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη νατοϊκής πυραυλικής ασπίδας στα εδάφη της Τουρκίας.

ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.


Ενδιαφέρον για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου δείχνει η ρωσική Gazprom, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα δύο οικόπεδα, ενόψει και του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, στις αρχές του 2012.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προκηρύξει διαγωνισμό για τα υπόλοιπα δώδεκα θαλάσσια οικόπεδα καθώς και για το 25% του οικοπέδου «Αφροδίτη», του οποίου τα δικαιώματα εξασφάλισε η Noble Energy κατά τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων.

Η διερευνητική γεώτρηση που θα διεξαχθεί, θα καθορίσει την ποιότητα των κοιτασμάτων, δηλαδή κατά πόσο τα πετρέλαια που θα εντοπιστούν είναι εκμεταλλεύσιμα και εμπορεύσιμα.

Πέραν της Gazprom, ενδιαφέρον για τα οικόπεδα της Κύπρου έχουν δείξει εταιρείες όπως η Total, η Statoil και η Chevron.

ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ;


Αντιπροσωπεία από την Τουρκία, αποτελούμενη από λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και τεχνοκράτες της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας, σπεύδει σήμερα στα κατεχόμενα. Στόχος της είναι να επιδείξει την αποφασιστικότητα υλοποίησης της απόφασης που λήφθηκε σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στην Άγκυρα, ότι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στις έρευνες για φυσικό αέριο, τότε η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα προχωρήσουν σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

Στα σημερινά δημοσιεύματά του, ο Τουρκικός Τύπος εστιάζει στα όσα συζήτησε η Τουρκία με το κατοχικό καθεστώς, με τίτλους όπως αυτός της εφημερίδας «Star» που γράφει: «Επίθεση υφαλοκρηπίδας εναντίον των Ελληνοκυπρίων». Εξάλλου, στο χορό των απειλών ήρθε να προστεθεί και ο Σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Κουτρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο οποίος διαμήνυσε πως δεν θα μείνουν αναπάντητα τα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Κουτρέτ Οζερσάϊ ανέφερε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξαν την αποφασιστικότητά τους. Κατά τον ίδιο, ο Ντερβίς Έρογλου είχε καλέσει τον Δημήτρη Χριστόφια, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να αναβάλει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Και πρόσθεσε: «Η θέση της τουρκικής πλευράς είναι καθαρή. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακαλέσει τις αποφάσεις της, τότε και η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να αναβάλει τα βήματα που αποφασίστηκαν χθες.»

Κατά τον Κουτρέτ Οζερσάϊ, με τις συμφωνίες που έχει συνάψει, η ελληνοκυπριακή πλευρά «εισάγει» την κρίση της Μέσης Ανατολής στο Κυπριακό. Αναφερόμενος, εξάλλου, στη λύση του Κυπριακού, είπε πως «αν βρεθεί πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο, τότε θα είναι δύσκολο να υπάρξει λύση του προβλήματος και να πεισθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να προβεί σε υποχωρήσεις, καθώς θα γίνει πλουσιότερη».

Ο προκλητικός Εγκεμέν Μπαγίς

Ο τελευταίος από τους αξιωματούχους της Τουρκίας που είχε πάρει τη σκυτάλη των απειλών, ήταν χθες το απόγευμα ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς. «Κανείς δεν μπορεί να μείνει θεατής, εάν κάποιοι επιχειρήσουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρα τα χωρικά ύδατα των χωρών» ήταν η πρώτη αναφορά του.

Εκμεταλλεύτηκε, μάλιστα, και τη συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους, για πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, και ανέφερε, στο πλαίσιο ομιλίας του στην 29η σύνοδο της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ και Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη: «Όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων. Εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια, η ΤΔΒΚ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση.»

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΙΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΜΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΙΛΛΛΙΕΤ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ...

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΙΛΛΙΕΤ:


Η υποδοχή του Ερντογάν στο Κάιρο και η ανάδειξη του από τα ΜΜΕ του κόσμου ως ¨υποψήφιο παγκόσμιο ηγέτη του Ισλάμ¨ μου θύμισε τον οδικό χάρτη για την Τουρκία έως το 2040 του αναλυτή Τζώρτζ Φρίντμαν.

Στο βιβλίο του ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑΣ/ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ περιλαμβάνεται η πρόβλεψη πως ¨Η Τουρκία θα γίνει περιφερειακός ηγέτης¨.

Και ακόμα περισσότερο…

Τονίζεται πως ¨Η Τουρκία ακόμη και μη θέλοντας θα επεκτείνει την ηγεμονία της σε ευρύτερη περιοχή¨.

Παραθέτω κάποιες γραμμές :


Τον 21ο αιώνα η γερασμένη Ευρώπη, για να τραβήξει τον νέο πληθυσμό της Τουρκίας που σήμερα απωθεί, θα φτάσει σε κατάσταση να κάνει και διαφημίσεις. Η Ε.Ε. – αν θα υπάρχει- θα προσφέρει την υποψηφιότητα της Τουρκίας σε χρυσό δίσκο.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ΗΠΑ. Θα μοιράζει ¨μπόνους¨ στον νεανικό πληθυσμό του Μεξικού. Το ¨σούπερ κράτος¨του 21ου αιώνα θα είναι πάλι οι ΗΠΑ. Η εποχή της Ευρώπης κλείνει. Η εποχή της Αμερικής μόλις άρχισε. Η άλλη μεγάλη δύναμη θα είναι η Ιαπωνία. Η Ρωσία θα διαλυθεί για μια ακόμη φορά. Η Ινδία δεν δίνει ελπίδες. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά.

Όπως έγινε παλιότερα πάλι θα καταπέσουν.

Ποιοι θα είναι οι νέοι μεγάλοι του 21ου αιώνα ;

Αυτοί θα είναι η Τουρκία, η Πολωνία και το Μεξικό.

Η Τουρκία όσο υποχωρεί η Ρωσία, τόσο θα προχωρά προς τα βόρεια και την περιοχή του Καυκάσου.

Η Τουρκία ξεπερνώντας τον Καύκασο θα φτάσει στην Ρωσία και την Ουκρανία και θα προχωρήσει προς την γεωργική καρδιά της Ρωσίας.

Η Τουρκία θα επηρεάσει το Καζακιστάν και η ισχύς της θα φτάσει και στην Μέση Ασία. Η Μαύρη θάλασσα θα έχει γίνει μια τουρκική λίμνη ενώ η Κριμαία και η Οδυσσός θα έχουν αυξήσει σημαντικά το εμπόριο τους με την Τουρκία. Σε αυτή την περιοχή θα υπάρχουν πολλοί Τούρκοι επενδυτές.

Η Τουρκία θα μπει στα Βαλκάνια στα οποία ούτως η άλλως έχει στενές σχέσεις με τα μουσουλμανικά κράτη της Βοσνία και της Αλβανίας.

Και στα μέσα της δεκαετίας του 2040 η Τουρκία θα αποτελεί πραγματικά μια περιφερειακή δύναμη. Η Ρωσία και η Τουρκία θα έχουν ένα μεγάλο πλέγμα σχέσεων στα γεωργικά προιόντα και στην ενέργεια.

Οι Κούρδοι ενώ προσπαθούσαν να ιδρύσουν δικό τους κράτος θα δεχτούνε πλήγματα από τις εσωτερικές συγκρούσεις σε Ιράκ και Συρία. Η Τουρκία θα κυριαρχήσει σε Ιράκ και Συρία και έτσι η επιρροή της θα φτάσει στην αραβική χερσόνησο…..¨ (πηγή)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΕΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΕΠΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΙΔΕΑ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ...

ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;


Οι Τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και πλέον το «παιχνίδι» στη Μεσόγειο αναμένεται να …χοντρύνει, αφού οι Τούρκοι ανέθεσαν σε νορβηγικό πλοίο τη θαλάσσια έρευνα, σε περιοχή που καλύπτει και την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται νότια του Καστελόριζου.

Για το θέμα, θέση πήρε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας , ο οποίος σε ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

 



Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

 



Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

 



Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».



ΑΡΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ;


Τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου, χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο, μελετά η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στις αρχές Αυγούστου.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαϊωάννου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αντικείμενο της επιτροπής είναι ο εξορθολογισμός των διατάξεων που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων καθώς και τις περιπτώσεις αναγκαίας άρσης του απορρήτου, με τη σύνταξη της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης και έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών των ρυθμίσεων.

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ., Διονυσίας Αυγερινοπούλου, σχετικά με την κατάρτιση νόμου για τη λειτουργία ιστολογίων.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του, «τα ιστολόγια (blogs) συνιστούν ένα νέο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας, συνιστώμενα σε έναν ιστοχώρο με καταχωρήσεις που μπορεί να δημιουργηθεί από κάθε κοινό χρήστη του Διαδικτύου, δωρεάν, μέσω φορέων που προσφέρουν συστήματα λογισμικού, με αντάλλαγμα συνήθως την αυτόματη διαφήμιση. Η ελεύθερη δημιουργία και καταχώρηση/ανάρτηση ειδήσεων, απόψεων και λοιπών θεμάτων σε αυτά, τα έχει καταστήσει παγκοσμίως σχεδόν συνώνυμα της συμμετοχικής δημοκρατίας, καθώς συχνά αποτελούν πηγές ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών, άντλησης και παραγωγής ειδήσεων από τα ΜΜΕ.

«Εντούτοις» σημειώνει «τα ιστολόγια ως χώροι ελεύθερης ατομικής έκφρασης και πρόσβασης διαφέρουν από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης και επί αυτών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί τύπου, καθόσον απουσιάζει η επιχειρηματική διάρθρωση, που υφίσταται στις ιστοσελίδες».

ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΣ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ


Στην ελληνική μυθολογία, και γενικότερα στην αρχαία Ελλάδα, με τον όρο Ηρακλείδες αναφέρονται οι γιοί του Ηρακλή και οι απόγονοί τους.


Πολλοί βασιλικοί οίκοι στην αρχαία Ελλάδα ανήγαν την καταγωγή τους μέχρι τον ένδοξότερο ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, τον Ηρακλή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των βασιλέων της Μακεδονίας, τους οποίους μιμήθηκαν και όλες σχεδόν τις δυναστείες των ελληνιστικών κρατών.

Με τη στενότερη σημασία του όρου, Ηρακλείδες είναι οι απόγονοι του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, με την κάθοδο των οποίων στην Πελοπόννησο σχετίζεται η άφιξη των τελευταίων Δωριέων στην Ελλάδα. Αμέσως μετά τον θάνατο του Ηρακλή και την άνοδό του στον Όλυμπο, τα παιδιά του έμειναν χωρίς προστάτη και καταδιώχθηκαν από τον Ευρυσθέα. Κατέφυγαν αρχικώς στον βασιλιά της Τραχίνας, τον Κύηκα, που θυμόταν τις ευεργεσίες του Ηρακλή. Αλλά ο Ευρυσθέας τον ανάγκασε να τα διώξει. Τότε οι Ηρακλείδες πήγαν στην Αθήνα, όπου βασίλευε ο Θησέας (κατ' άλλους οι απόγονοί του), και του ζήτησαν άσυλο, καθίζοντας ως ικέτες στον «Ελέου βωμόν». Ο Ευρυσθέας ζήτησε την παράδοση των «ικετών», ωστόσο ούτε ο Θησέας, ούτε άλλος Αθηναίος δέχθηκε να τους παραδώσει, κι έτσι ο Ευρυσθέας κήρυξε τον πόλεμο στην Αθήνα. Στη μάχη που επακολούθησε στην Αττική, οι Αθηναίοι κατετρόπωσαν τον στρατό του Ευρυσθέως, ο οποίος έχασε τη ζωή του, ενώ σκοτώθηκαν και οι 5 γιοί του. Η νίκη αυτή είχε προφητευθεί από το Μαντείο των Δελφών, που είχε δώσει στους Αθηναίους την υπόσχεση ότι θα νικούσαν αν θυσιαζόταν με τη θέλησή της μία παρθένος από «γένος ευγενών». Η Μακαρία, κόρη του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, θυσιάσθηκε τότε θεληματικά για να χαρίσει τη νίκη στα αδέλφια της και τους Αθηναίους.
Από τη στιγμή του θανάτου του Ευρυσθέα και της καταστροφής του στρατού του, οι Ηρακλείδες ήθελαν να επιστρέψουν στην Πελοπόννησο, από όπου καταγόταν ο Ηρακλής, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να γυρίσει εκεί ως τον θάνατό του. Με οδηγό τον Ύλλο κατέλαβαν όλες σχεδόν τις πόλεις της. Αλλά μετά ένα χρόνο περίπου εμφανίσθηκε εκεί μία θανατηφόρα επιδημία και ο χρησμός που ζήτησαν ανέφερε πως αυτή ήταν εκδήλωση της «θείας οργής» επειδή οι Ηρακλείδες είχαν επιστρέψει πριν από τον καθορισμένο «από το πεπρωμένο» χρόνο. Υπακούοντας τότε στη «θέληση των θεών», οι Ηρακλείδες εγκατέλειψαν την Πελοπόννησο και ξαναγύρισαν στην Αττική, όπου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Μαραθώνα.

Μόλις απέδραμαν και τα τελευταία ίχνη της τρομερής επιδημίας, ο Ύλλος κατέφυγε στο Μαντείο των Δελφών και ζήτησε χρησμό για το πότε έπρεπε να ξαναγυρίσουν στην Πελοπόννησο. Του δόθηκε τότε ο χρησμός ότι ο κατάλληλος χρόνος θα ήταν «μετά τον τρίτο θερισμό» ή «μετά την τρίτη σοδειά». Ανάμεσα σε όλους τους αδελφούς του, ο Ύλλος ήταν ο πραγματικός κληρονόμος του Ηρακλή και αυτός που είχε ζήσει τον περισσότερο καιρό μαζί του και ανατράφηκε κοντά του. Για τους λόγους αυτούς ο Ύλλος είχε αναγνωρισθεί από τους Ηρακλείδες αρχηγός τους και σε αυτόν είχαν αναθέσει να τους οδηγήσει στην εστία τους. Αμέσως μετά τον χρησμό αυτόν λοιπόν, ο Ύλλος επικεφαλής των αδελφών του επεχείρησε να περάσει τον Ισθμό της Κορίνθου.

Εκεί όμως συνάντησε παραταγμένο τον στρατό του Έχεμος, του βασιλιά της Τεγέας. Αντί για μάχη, προτιμήθηκε από τις δύο πλευρές μία μονομαχία ανάμεσα στους αρχηγούς τους. Σε αυτή σκοτώθηκε ο Ύλλος, κι έτσι οι Ηρακλείδες επέστρεψαν πίσω.

Μετά από πολλά χρόνια, ο εγγονός του Ύλλου Αριστόμαχος ξαναπήγε να ρωτήσει το Μαντείο. Ο χρησμός που του δόθηκε, όπως τουλάχιστον τον κατάλαβε ο ίδιος, έλεγε ότι οι θεοί θα του χάριζαν τη νίκη αν ακολουθούσε την «ευθεία οδό». Πίστεψε ότι η φράση σήμαινε τον Ισθμό και προσπάθησε να τον περάσει, αλλά σκοτώθηκε εκεί. Οι Ηρακλείδες επέστρεψαν στη Στερεά Ελλάδα για μια ακόμα φορά.

Οι γιοί του Αριστομάχου, όταν ενηλικιώθηκαν, απέστειλαν τον πρεσβύτερό τους, τον Τήμενο, ξανά στους Δελφούς, όπου ζήτησε τον ίδιο χρησμό που ζητούσαν οι πρόγονοί του: «Πότε θα έρθει η μέρα του γυρισμού;» Επειδή ωστόσο είχε παρατηρήσει ότι οι προγόνοι του ακολούθησαν τον χρησμό και αυτός είχε σταθεί η αιτία του χαμού τους, ο Τήμενος ρώτησε επιπλέον με πίκρα τον θεό: «Γιατί;» Αυτός του αποκρίθηκε δια της Πυθίας ότι δεν ήταν δικό του το λάθος εάν οι πρόγονοί του δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν σωστά τους χρησμούς. Του εξήγησε όμως λίγο περισσότερο, ότι με τον «τρίτο θερισμό» υπονοούσε την τρίτη γενιά, και με την «ευθεία οδό» τον θαλάσσιο δρόμο ανάμεσα στις ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Ο Τήμενος έμεινε ευχαριστημένος από τις διευκρινήσεις του νέου χρησμού. Ο ίδιος και τα αδέλφια του αποτελούσαν πραγματικά την τρίτη γενιά. Αμέσως, οι Ηρακλείδες ξεκίνησαν να κατασκευάζουν σε μια ακτή της Λοκρίδας τα απαραίτητα για μια θαλάσσια εισβολή και απόβαση πλωτά μέσα. Στην τοποθεσία αυτή υπήρχε μια κωμόπολη που, μετά το στήσιμο των ναυπηγείων εκεί, ονομάσθηκε μέχρι σήμερα Ναύπακτος (από τη λέξη ναυς και το ρήμα πήγνυμι = κατασκευάζω). Ο μύθος μας λέει ότι το χρονικό διάστημα που οι Ηρακλείδες ανέμεναν την κατασκευή των πλοίων, ο νεότερος αδελφός του Τημένου, ο Αριστόδημος, παραφρόνησε και σκοτώθηκε. Ο θάνατός του έγινε η απαρχή μιας σειράς από κακοτυχίες για τους Ηρακλείδες. Ο Παυσανίας όμως στα Λακωνικά μας λέει ότι ο Αριστόδημος σκοτώθηκε στην Λακωνία αφού πρώτα την μοίρασε στους γιους του.

Λίγο αργότερα, μια μέρα έφθασε στο στρατόπεδο των Ηρακλειδών ένας μάντης που ονομαζόταν Κάρνος (απο τα Κάρνεια) και διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί τους. Ωστόσο, η ψυχολογική κατάσταση στο στρατόπεδο ήταν τεταμένη και τώρα πίστεψαν ότι ερχόταν να τους «κάνει μάγια» σταλμένος από τους Πελοποννήσιους. Και ένας Ηρακλείδης, ο Ιππότης, γιος του Φύλα, τον τρύπησε με τη λόγχη του. Τότε ξέσπασε μια αιφνίδια θύελλα και κατέστρεψε τα πλοία που ήταν σχεδόν έτοιμα. Την επόμενη μέρα ένας λοιμός άρχισε να αποδεκατίζει το στράτευμα. Ο Τήμενος έτρεξε ακόμα μια φορά στο περιώνυμο Μαντείο των Δελφών και εξακρίβωσε από τον χρησμό ότι η θύελλα και ο λοιμός ήταν συνέπειες της θεϊκής οργής για τον φόνο του μάντη. Ο θεός προσέθεσε ότι ο φονιάς έπρεπε να εξορισθεί για 10 χρόνια και ότι οι Ηρακλείδες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ως οδηγό στην εκστρατεία τους «ένα πλάσμα με τρία μάτια». Ο Τήμενος υπάκουσε και εξόρισε τον Ιππότη. Τότε πέρασε από εκεί ο Όξυλος, επιστρέφοντας από την Ήλιδα στην πατρίδα του, την Αιτωλία, καβάλα στο άλογό του. Ο Όξυλος ήταν μονόφθαλμος και οι Ηρακλείδες θεώρησαν ότι το μάτι του μαζί με τα δύο του αλόγου του συνιστούσαν τα τρία μάτια του «πλάσματος» που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν. Τον πήραν λοιπόν ως οδηγό για την επάνοδό τους στην Πελοπόννησο, αφού ο Όξυλος δέχθηκε με τον όρο ότι θα τον βοηθούσαν να καταλάβει τον θρόνο της Ήλιδας.

Μετά από όλα αυτά, οι Ηρακλείδες αποβιβάσθηκαν στην Πελοπόννησο και υπέταξαν τους κατοίκους της ύστερα από αρκετές μάχες. Ως επιστέγασμα της τελικής και οριστικής επικρατήσεώς τους, ίδρυσαν ένα βωμό του «Διός Πατρώου».

Στη συνέχεια, οι Ηρακλείδες μοιράσθηκαν μεταξύ τους τις διάφορες περιοχές-βασίλεια της Πελοποννήσου. Υποστηρίζεται πάντως από τους μυθογράφους ότι μόνο τρεις μεγάλες περιοχές μοιράσθηκαν: Η Αργολίδα, η Μεσσηνία και η Λακωνία. Η ορεινή Αρκαδία δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Ηρακλείδες, καθώς εξαιτίας υποτίθεται και πάλι ενός χρησμού αναγκάσθηκαν να κλείσουν ειρήνη με τους Αρκάδες (βλ. και Κρεσφόντης, Κύψελος). Την αιτία όμως αυτής της ειρήνης ο κάθε μυθογράφος τη θεωρεί διαφορετική και φαίνεται λογικό το ότι απλώς οι νέοι κατακτητές δεν θα είχαν κανένα όφελος από την καταπόνηση των στρατευμάτων τους για την κατάκτηση της πλέον ορεινής και άγονης περιοχής της Πελοποννήσου.


Κατάλογος των παιδιών του Ηρακλή

Α) Από τις κόρες του Θέσπιου:
  • Αλοκράτης
  • Αμέστριος
  • Αντιάδης
  • Αντιλέων
  • Αντίμαχος
  • Άντιφος
  • Αρχέδικος
  • Αρχέμαχος
  • Αστυάναξ
  • Άτρομος
  • Βουκόλος
  • Βουλεύς
  • Δυνάστης
  • Εντελίδης
  • Εράσιππος
  • Ευμένης
  • Ευρύθρας
  • Ευρυκάπης
  • Ευρυόπης
  • Ευρύπυλος
  • Θρεψίππας
  • Ιόβης
  • Ιππεύς
  • Ιππόδρομος
  • Ιππόζυγος
  • Κάπυλος
  • Κελευστάνωρ
  • Κλεόλαος
  • Κρέων
  • Λαομέδων
  • Λαομένης
  • Λεύκιππος
  • Λυκαίος
  • Λυκούργος
  • Μέντωρ
  • Νέφος
  • Νικόδρομος
  • Οιστρόβλης
  • Όλυμπος
  • Ομόλιππος
  • Ονήσιππος
  • Πάτροκλος
  • Πολύλαος
  • Τελευταγόρας
  • Τέλης
  • Φαλίας

Β) Από άλλες θνητές:
  • Δηικόων, Θηρίμαχος, Κρεοντιάδης (από τη Μεγάρα)
  • Τληπόλεμος (από την Αστυόχη ή τη Μελίτη)
  • Θεσσαλός (από τη Χαλκιόπη ή την Αστυόχη)
  • Ευήρης (από την Παρθενόπη)
  • Θέσταλος (από την Επικάστη)
  • Ύλλος, Γλήνος, Κτήσιππος, Μακαρία, Ονίτης (ή Οδίτης) (από τη Δηιάνειρα)
  • Αχέλης (ή Αγέλαος) ο Τυρρηνός (από την Ομφάλη)
  • Παλαίμων (από την Αυτονόη)
  • Αντίοχος (από τη Μήδα)
  • Τήλεφος, Τηλέφα (από την Αύγη)

Γ) Από θεές:
  • Αλεξιάρης, Ανίκητος (από την Ήβη)

CNN:ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ.


Η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει, αλλά το ζήτημα αφορά τον τύπο χρεοκοπίας που θα χρησιμοποιηθεί και ο αντίκτυπος που θα έχει στις αγορές, την Ευρώπη και τον κόσμο, αναφέρει σε δημοσίευμά του η ιστοσελίδα του CNN.

Μία χρεοκοπία μπορεί να πάρει τρεις μορφές:

Η επιλεκτική χρεοκοπία

Με αυτόν τον όρο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να ανταλλάξουν ελληνικά ομόλογα, στα οποία θα επιβληθεί «κούρεμα», είτε θα δεχθούν απώλειες στα χρήματα που κατέχουν. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι κίνδυνοι μεγαλύτερων απωλειών στο μέλλον. Είναι περιορισμένο, ελεγχόμενο και αντιληπτό. Ακόμη περισσότερο, είναι κάτι που αναμένεται.

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία

Ένα άλλο σενάριο, που φοβίζει περισσότερο τους επενδυτές, είναι μια χρεοκοπία της Ελλάδας σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η «ελεγχόμενη χρεοκοπία» θα βοηθήσει τους επενδυτές να δημιουργήσουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζημιών που θα υποστούν οι τοποθετήσεις τους. Επίσης, οι δηλώσεις των ηγετών της ευρωζώνης θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των αγορών και η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη.

Η άτακτη χρεοκοπία

Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδος, που θα συμβεί χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρεοκοπίες τέτοιου είδους αποτελούν το μεγαλύτερο φόβο των επενδυτών, ενώ στην ελληνική περίπτωση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μετάδοση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Μια «άτακτη χρεοκοπία» δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά την Ελλάδα έξω από το ευρώ, ούτε συνεπάγεται την κατάρρευση της ευρωζώνης. Ωστόσο, θα θέσει θεμελιώδη ερωτήματα για το ίδιο το ευρώ, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξει μεγάλη αναταραχή στις αγορές, όμοια με αυτή που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.

Διαβουλεύσεις με φόντο τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Την ίδια ώρα, οι διαβουλεύσεις στην ευρωζώνη συνεχίζονται, ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες, κυρίως η Ιταλία, που είναι μια χώρα «πολύ μεγάλη για να διασωθεί», αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, όταν και αποφάσισαν τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης.

Ωστόσο, οι δυσκολίες ξεκινούν από τη στιγμή που όλες οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν στις αλλαγές. Η Φιλανδία ζητά εγγυήσεις, ενώ ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν ιδεολογικές διαφωνίες.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ωστόσο η τρόικα, που έχει αποχωρήσει μετά από εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει επιστρέψει, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More