ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ


Επρόκειτο για ένα μυστηριώδες χειρόγραφο του Αρχιμήδη, χαμένο για αιώνες. Ακόμα κι όταν βρέθηκε ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί! Τώρα όμως αποκάλυψε μυστικά που αλλάζουν την σύγχρονη ως τώρα άποψη για το βάθος της αρχαίας ελληνικής μαθηματικής σκέψης.

Το χειρόγραφο, γνωστό με το όνομα "Archimedes Palimpsest", περιέχει μεταξύ άλλων το μοναδικό αντίγραφο των «Θεωρημάτων Μηχανικής» του Αρχιμήδη, στο οποίο ο αρχαίος 'Eλληνας μαθηματικός εξηγεί πώς χρησιμοποιούσε μηχανικά μέσα για να

αποδείξει κάποια μαθηματικά του θεωρήματα.


Το χειρόγραφο αυτό, βρέθηκε τυχαία το 1906 σε μια βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, από τον Δανό φιλόλογο Johan Ludvig Heiberg. 'Oμως συνάντησε ανυπέρβλητες δυσκολίες στην ανάγνωσή του. Πάνω στο αρχαίο κείμενο των μαθηματικών του Αρχιμήδη είχε γραφτεί ένας χριστιανικός ύμνος και αυτό έκανε πολύ δύσκολη την αποκατάσταση του αρχικού κειμένου.

Για πολλές δεκαετίες το χειρόγραφο θεωρήθηκε ξανά χαμένο ώσπου ξαφνικά ο Οίκος Δημοπρασιών Christie’s το έβγαλε σε δημοπρασία το 1998. Τελικά κατέληξε στο Walters Art Museum της Βαλτιμόρης των Η.Π.Α.


Εκεί το είδαν και το μελέτησαν πιο συστηματικά οι καθηγητές Netz και Saito το 2001. Η έρευνα, τους έφερε μπροστά σε μια απρόσμενη αλλά σημαντική διαπίστωση … Ο Αρχιμήδης προσπαθούσε να θεμελιώσει την Μαθηματική Ανάλυση, κάτι που θεωρείται κατόρθωμα του καιρού μας και προϊόν της μαθηματικής επανάστασης που ξεκίνησε απ’ το 16ο αιώνα. Κάτι που προϋποθέτει την έννοια του μαθηματικού απείρου.


Η μέχρι τώρα εντύπωση που είχαμε για τα μαθηματικά στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ότι οι 'Eλληνες απέφευγαν να καταπιαστούν με την έννοια του «Απείρου» και να χειριστούν άπειρα μεγάλα σύνολα. Αυτό θεωρούνταν κατόρθωμα της εποχής μας (από τον 17ο αιώνα και μετά)! {Δικό μας σχόλιο : Πόσο ψευδής αυτή η εντύπωση..}


Φαίνεται όμως ότι το αρχαίο χειρόγραφο περιέχει και άλλα μυστήρια, επειδή ο Netz και οι συνεργάτες συνεχίζουν τη μελέτη του, όχι μόνο υπό κοινό φωτισμό αλλά και με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Ποια άλλα καταπληκτικά μυστικά θα μας αποκαλύψει ακόμα που θα κάνουν την ιστορία να πρέπει να ξαναγραφτεί;


ΡΩΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ


Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η γαλλική εταιρεία πετρελαίων Total, διερευνούν την πιθανότητα συμμετοχής στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, συνεργαζόμενες με την Noble Energy, μέτεδωσε πριν λίγο το Bloomberg και για να φτάσει "προς τα έξω" μία τέτοια συζήτηση πρέπει οι συνομιλίες να είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Μία εμπλοκή των δύο εταιρειών στην εκμετάλλευση του ισραηλινού κοιτάσματος, νομοτελειακά τις βάζει στο παιχνίδι και των κυπριακών κοιτασμάτων (για την Gazprom σίγουρα λόγω της στενής σχέσης με την Μόσχα αυτό δεν αποτελεί ποοπτική, αλλά βεβαιότητα), αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τις βάζει στο παιχνίδι των ελληνικών κοιτασμάτων.
Και ταυτόχρονα δίνει την στρατηγική ασφάλεια που θέλει η Ελλάδα: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος "παίκτης", αλλά και ασταθής σύμμαχος.
Η Γαλλία και ειδικά η Ρωσία δείχνουν να βρίσκονται σταθερά απέναντι από την κύρια απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα, την Τουρκία...
Οι δύο εταιρείες πρόκειται να συνεργαστούν στο κοίτασμα Στόκμαν, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επιβεβαιώνεται η προσέγγιση Ρωσίας-Ισραήλ, όπου το δεύτερο βλέπει στην Ρωσία έναν μεγάλο παίκτη με επιρροή σε όλη την Μ.Ανατολή, ο οποίος πέρα από το θέμα του Ιράν που για τελείως διαφορετικούς λόγους βρίσκονται "απέναντι" (βέβαια η Ρωσία έχει πάψει να παραδίδει όπλα στο Ιράν) συμπλέουν απολυτα στην ανάγκη αναχαίτισης του ισλαμικού "τσουνάμι"που εδώ και 18 μήνες σαρώνει Βόρειο Αφρική και Μ.Ανατολή.
Και από τους Αγγλοσάξωνες καλείται "Αραβική Άνοιξη" ενώ στην πραγματικότητα είναι "ισλαμικός φονταμενταλιστικός χειμώνας".Μετά την επίσκεψη του Β.Πούτιν και την θερμή υποδοχή που έτυχε ο Ρώσος πρόεδρος στο Ισραήλ, οι δύο χώρες δείχνουν να συμπλέουν σε πολλά.
Ο ίδιος ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Α.Λίμπερμαν γνωρίζει άριστα ρωσικά (μεγάλωσε στην Μολδαβία απ'όπου έφυγε 20 ετών χωρίς να γνωρίζει ούτε μία λέξη εβραϊκά), θεωρείται ο αρχιτέκτονας αυτής της προσέγγισης ενώ περίπου 1,5 εκατ. Ισραηλινοί έχουν τις ρίζες τους στην Ρωσία και αποτελούν ισχυρό "συνδετικό κρίκο" μεταξύ των δύο χωρών.
Από την στιγμή λοιπόν που γίνει δεκτή η εμπλοκή της Gazprom στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Λεβιάθαν, σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ, μέσω της Noble Energy θα έχουν δεχθεί το "αναπόφευκτο":
Ότι δεν μπορεί να γίνει ενεργειακό παιχνιδι στην περιοχή με ασφαλείς όρους, χωρίς την ρωσική συμμετοχή.Ήδη η ρωσική εταιρεία είναι σε συνομιλίες με το υπουργείο Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ για την συνεργασία τους σε ότι αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας για την διανομή και την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες.
Ο α'αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βίκτορ Ζουμπκόφ ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι "η Γκαζπρόμ ενδιαφέρεται για την μελετή σχεδίων συμμετοχής της ρωσικής εταιρείας στην ανάπτυξη της εσωτερικής υποδομής φυσικού αερίου του Ισραήλ".
Η κατάσταση στην Μ.Ανατολή μόνο θετικά δεν εξελίσσεται για τους σχειδαμσούς των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν αποκλείεται σε λίγο να θρηνούν για την απώλεια της Αιγύπτου, βασικού παίκτη στο αραβικό παίγνιο:
Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, ισλαμιστής Μ.Μόρσι, κάθε άλλο παρά εγγυάται την συνέχιση της πολιτικής του Χ.Μουμπάρακ και δεν αποκλείεται να αναζητήσει αντίβαρο στην Ρωσία, με την οποία έτσι ή αλλιώς οι σχέσεις μέχρι το 1973 ήταν στενότατες.
Όπως προαναφέραμε η παρουσία της Gazprom στα κυπριακά κοιτάσματα είναι "εκτων εκ ουκ άνευ". Και τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούνται ως «ενιαίο ενεργειακό πεδίο».
Άρα μια τέτοια συνεργασία είναι αυτονόητη. Αλλά το μεγάλο παιχνίδι αφορά τα ελληνικά κοιτάσματα. Ρωσία και Γαλλία ήταν οι βασικοί παίκτες στην Ελλάδα σε άμυνα και ενέργεια την πενταετία 2004-2009 και παραμερίστηκαν μόνο όταν ανατράπηκε (ουσιαστικά) η κυβέρνηση Καραμανλή με μία σπάνια για τα δυτικά δεδομένα συνωμοσία.
Όμως παραμένουν ανοικτές τόσο οι ενεργειακές, όσο και οι μυντικές συμφωνίες: South Stream, FREMM, BMP-3HEL κλπ. Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι παραμερίστηκαν στο πλαίσιο ενός γεωπολιτικού power game όπου επικράτησαν οι ΗΠΑ.Η επιστροφή τους μόνο καλά νέα θα μπορούσε να σημαίνει για τα ελληνικά συμφέροντα, σε συνδυασμό με την περαιτέρω σύσφιγξη της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης.
H Ρωσία, αν καταφέρει να μπει στο κοίτασμα Λεβιάθαν, τότε είναι βέβαιο ότι "έχει λαμβάνειν" και από τα ελληνικά κοιτάσματα...

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Συγκλονιστική είναι η είδηση, αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη εκτός Γερµανίας: την Παρασκευή δηµοσιεύτηκε απόφαση του Συνταγµατικού Δικαστηρίου της χώρας αυτής, η οποία επιτρέπει σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» την ένοπλη επέµβαση των ένοπλων δυνάµεων της Γερµανίας «µε ειδικά στρατιωτικά µέσα πολέµου»!!!

Με άλλα λόγια τανκς, πύραυλοι, πυροβόλα, ακόµη και πολεµικά αεροπλάνα µπορούν να
χρησιµοποιηθούν στο εσωτερικό της χώρας εναντίον «εσωτερικών εχθρών»απροσδιόριστης φύσης! Βάσει της δικαστικής απόφασης ο κατά περίπτωση προσδιορισµός των «εχθρών» Γερµανών εναντίον των οποίων θα χρησιµοποιηθεί η γερµανική πολεµική µηχανή εναπόκειται στην κυβέρνηση που θα υπάρχει στο Βερολίνο εκείνη τη στιγµή.
Η κυβέρνηση και όχι το κοινοβούλιο θα παίρνει την απόφαση να αναπτύξει την Μπούντεσβερ (έτσι ονοµάζεται σήµερα ο γερµανικός στρατός, που έχει αλλάξει το µισητό χιτλερικό όνοµα της Βέρµαχτ) σε πόλεις και περιοχές της Γερµανίας εναντίον του «εσωτερικού εχθρού» που σήµερα κανείς δεν µπορεί να πει αν θα είναι τροµοκράτες ή απεργοί που καταλαµβάνουν επιχειρήσεις ή δηµόσια κτίρια.

Μόλις το 2006 το Συνταγµατικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί αρνητικά και είχε διατηρήσει την απαγόρευση επέµβασης στο εσωτερικό της χώρας των γερµανικών ενόπλων δυνάµεων µε «ειδικά στρατιωτικά όπλα πολέµου».

Τώρα η ολοµέλεια του Συνταγµατικού Δικαστηρίου ανέτρεψε την απόφαση εκείνη. Πρόκειται για απόφαση ιστορικής σηµασίας, η οποία προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις και µέσα στην ίδια τη Γερµανία, δεδοµένου του φρικτού παρελθόντος της χώρας αυτής.
Σφοδρότατη ήταν π.χ. η κριτική της εφηµερίδας «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», η οποία έγραψε µεταξύ άλλων: «Το Συνταγµατικό Δικαστήριο όχι µόνο έρχεται σε αντίθεση µε το γράµµα του Συντάγµατος, όχι µόνο παίρνει θέση εναντίον της βούλησης του ιστορικού συντάκτη του Συντάγµατος, αλλά και υπερβαίνει δραµατικά τις αρµοδιότητές του. Η απόφασή του δεν είναι ερµηνεία του Θεµελιώδους Νόµου -κάτι το οποίο καλείται να κάνει το δικαστήριο- αλλά επιβαρυντική αλλαγή του Θεµελιώδους Νόµου, πράγµα το οποίο δεν µπορεί να κάνει το Συνταγµατικό Δικαστήριο, αλλά µόνο η Οµοσπονδιακή Βουλή».

«Για µία ακόµη φορά οι δικαστές ανυψώνονται σε συγγραφείς του Συντάγµατος. Αυτό οφείλουµε να το επικρίνουµε» έγραψε και η «Στούτγκαρτερ Τσάιτουνγκ».

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος (SPD) για εσωτερικά θέµατα Μίκαελ Χάρτµαν δήλωσε ότι η άποψη του κόµµατός του είναι πως ο γερµανικός στρατός πρέπει να παρεµβαίνει στο εσωτερικό της χώρας µόνο άοπλος και µόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή σοβαρών ατυχηµάτων. Για «αλλαγή του Συντάγµατος από την πίσω πόρτα» έκανε λόγο το κόµµα της Αριστεράς.

Τη γραπτή διαφωνία του µε την απόφαση δηµοσιοποίησε ο δικαστής του Συνταγµατικού Δικαστηρίου Ράινχαρτ Γκάγερ. Η απόφαση χρησιµοποιεί «πλήρως ασαφείς, νοµικά ελάχιστα ελέγξιµες αποτελεσµατικά κατηγορίες, οι οποίες στην καθηµερινή χρήση τους αφήνουν πολλά περιθώρια για υποκειµενικές εκτιµήσεις, προσωπικές προτιµήσεις αξιολόγησης και αβέβαιες, αν όχι και εσπευσµένες προγνώσεις» αναφέρει στην αιτιολόγηση της ψήφου του ο δικαστής Γκάγερ. «Για ένα µετά βίας µετρήσιµο όφελος», προσθέτει, «εγκαταλείφθηκαν θεµελιώδεις συνταγµατικές αρχές».

Αντιθέτως, πολιτικοί εκπρόσωποι του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισµού της Γερµανίας είτε δήλωσαν ενθουσιασµένοι ή ικανοποιηµένοι µε την απόφαση του Συνταγµατικού Δικαστηρίου είτε την επέκριναν από... δεξιότερες (!) θέσεις. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει π.χ. ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής οµάδας των χριστιανοδηµοκρατών Γκίντερ Κρινγκς, ο οποίος διαφώνησε ριζικά µε το σκέλος της απόφασης του Συνταγµατικού Δικαστηρίου που ορίζει ότι την απόφαση για την επέµβαση του στρατού πρέπει να την παίρνει το υπουργικό συµβούλιο.

«Αυτή η ρύθµιση είναι τρελή!» δήλωσε στο περιοδικό «Σπίγκελ» και απαίτησε να γίνει αλλαγή του Συντάγµατος ώστε την απόφαση να την παίρνει µόνος του ο... γενικός επιθεωρητής των ενόπλων δυνάµεων ή ο υπουργός Αµυνας - ούτε καν ο καγκελάριος!!! Είναι προφανές ότι το πνεύµα του γερµανικού µιλιταρισµού, που δύο φορές στον 20ό αιώνα κατέστρεψε την Ευρώπη, αναβιώνει σε ορισµένους κύκλους.
ΑΠΕΙΛΗ
Η αναβίωση των φαντασµάτων

Το Σύνταγµα που έχει σήµερα η Γερµανία επιβλήθηκε ουσιαστικά στους Γερµανούς από τους Αµερικανούς, µετά την ήττα των ναζί. Ως εκ τούτου είναι φιλειρηνικό και κυρίως αντιµιλιταριστικό, γιατί η Ουάσιγκτον είχε µετά τον Δεύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο κάθε συµφέρον να αποτρέψει την ανασυγκρότηση του γερµανικού µιλιταρισµού. Η στρατηγική συµµαχία όµως των ΗΠΑ µε τη Δυτική Γερµανία κατά τη διάρκεια του «ψυχρού πολέµου» οδήγησε στον επανεξοπλισµό της Δ. Γερµανίας. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την ενοποίηση της Γερµανίας, το Βερολίνο άρχισε να συµµετέχει στις εκστρατείες του ΝΑΤΟ για την κατάκτηση χωρών (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν κ.λπ.). Με την απόφαση του Συνταγµατικού Δικαστηρίου σπάζει τα τελευταία συνταγµατικά δεσµά του.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More