ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΟΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ


"Ο 19χρονος μαθητής Ράντκο Κόλεφ, από τη Βουλγαρία, κατάφερε να λύσει το γεωμετρικό Απολλώνιο πρόβλημα, ηλικίας 2000 ετών, με έναν καινούργιο και μοναδικό τρόπο."
Στην Ευκλείδεια γεωμετρία του επιπέδου, το Απολλώνιο πρόβλημα συνίσταται στην....
κατασκευή κύκλων, που είναι εφαπτόμενοι σε τρεις δεδομένους κύκλους στο επίπεδο.
Το πρόβλημα έθεσε και έλυσε ο Απολλώνιος ο Περγαίος (περ. 262 π.Χ. - περ. 190 π.Χ.) στο έργο του «Επαφαί».
Το Απολλώνιο πρόβλημα απαιτεί κατασκευές με κανόνα και διαβήτη, και αυτό είναι που το έκανε τόσο ενδιαφέρον και πολλοί μαθηματικοί προσπάθησαν να το λύσουν.
Η τελευταία γνωστή λύση με αυτόν τον τρόπο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και αποδίδεται στον Ζοζέφ Ντιάζ Ζεργκόν. Η λύση του νεαρού Κόλεφ είναι η πέμπτη γνωστή λύση στην ιστορία.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ.....ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ INTERNET


«A Human Right»: Το σχέδιο που θα δώσει Ίντερνετ στο 95% του πλανήτη
«Το Ίντερνετ μας επιτρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να χτίσουμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Οραματίζομαι μια μέρα όπου ο κάθε πολίτης θα ανοίγει τον υπολογιστή του και θα βρίσκει δωρεάν δίκτυο. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα δώσουμε σε όλους σχεδόν τους κατοίκους του πλανήτη τη δυνατότητα να είναι online».
Τον Φεβρουάριο του 2004 ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ένας 20χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ, επινόησε έναν τρόπο να επικοινωνούμε με τους φίλους μας από την οθόνη του υπολογιστή μας: το Facebook. Τον Δεκέμβριο του 2009 ένας 24χρονος επιστήμονας του MIT, ο Κώστας Γραμμάτης, σκέφτηκε μια μέθοδο που θα δώσει στο 95% των ανθρώπων τη δυνατότητα να μπαίνουν στο Facebook -και σε οποιοδήποτε άλλο site- χωρίς κανένα κόστος.
«Σήμερα, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εξαπλώσουμε το Ίντερνετ παντού», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ελληνοαμερικανός Κώστας Γραμμάτης, ερευνητής στο Εργαστήριο Πολυμέσων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT Media Lab) και ιδρυτής του ahumanright.org.
Η ιδέα γεννήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα think tank καινοτομίας στο Βερολίνο, το «Palomar 5». Τριάντα άτομα κάτω των 30 ετών συζητούσαν αναζητώντας ιδέες που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο.
«Αυτό που μας ενέπνευσε ήταν η ιστορία του Ουίλιαμ Καμκαγουάμπα, από το Μαλάουι. Το 2001 ο 14χρονος Αφρικανός αποφάσισε να φτιάξει έναν ανεμόμυλο για να ηλεκτροδοτήσει το σπίτι του. Αργότερα, όταν κάποιος του έδειξε το Google, έμεινε άφωνος: ‘’Μα, πού ήταν όλον αυτό τον καιρό;’’, είπε. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι αναγκάζονται να εφεύρουν ξανά τον τροχό, επειδή απλά δεν έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση και παραμένουν καθηλωμένοι».
Πώς θα λειτουργήσει
Το ahumanright.org δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει «τη δίκαιη και ίση πρόσβαση στο Ίντερνετ» και να βρει τη λύση που θα επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να δικτυωθούν.
«Έχουμε φτιάξει μια εκπληκτική ομάδα με περισσότερους από 100 εθελοντές από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, κανένας δεν είναι Έλληνας, κάτι που θα ήθελα πολύ να αλλάξω!», τονίζει ο κ. Γραμμάτης και εξηγεί τη λειτουργία του προγράμματος.
«Ένας στόλος τηλεπικοινωνιακών μικροδορυφόρων, που θα σταλούν στο διάστημα από χαμηλού κόστους οχήματα εκτόξευσης, θα δώσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο 95% της Γης, μέσω επίγειων σταθμών. Το μόνο που θα χρειάζεται να έχουν οι χρήστες είναι μια συσκευή που θα μπαίνει ασύρματα στο δίκτυό μας».
Σύμφωνα με τον ερευνητή του MIT, το σύστημα «θα εξασφαλίζει εντελώς δωρεάν Ίντερνετ σε χαμηλές ταχύτητες, υπηρεσίες τηλεφωνίας, SMS και δεδομένων. Προαιρετικά, όσοι καταβάλλουν ένα μικρό ποσό, θα αποκτούν πρόσβαση στο ‘’γρήγορο’’ Ίντερνετ».
«Μια μέρα, πολύ σύντομα, το τηλέφωνο και το laptop σας θα λέει ‘’Δωρεάν Δίκτυο: Ενεργοποιημένο’’, όπως σήμερα λέει ‘’GPS: Ενεργοποιημένο’’. Θα γνωρίζετε ότι όπου κι αν είστε θα μπορείτε απλά να μεταβείτε στο ελεύθερο δίκτυό μας και να το χρησιμοποιήσετε».

Το κόστος
Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, απαιτείται ένα δισεκατομμύριο δολάρια. «Έχουμε ήδη λάβει χρηματοδότηση από την Deutsche Telekom, ενώ πολλοί οργανισμοί προσφέρουν υπηρεσίες σε είδος. Επίσης, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις, επενδυτές, κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων».
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA. Ο Κώστας Γραμμάτης υπολογίζει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2014.
«Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική αποστολή, που θέτει νέα όρια. Προκαλούμε κάθε οργανισμό και κάθε κυβέρνηση να ενωθούν μαζί μας για να δημιουργήσουμε από κοινού το μέλλον».
Επτά στους 10 χωρίς Ίντερνετ
Περισσότεροι από επτά στους δέκα κατοίκους του πλανήτη δεν έχουν σερφάρει ούτε μια φορά στο Ίντερνετ. «Σκεφτείτε ότι η Παπούα Νέα Γουινέα έχει ποσοστό διείσδυσης 2,1% επί του πληθυσμού της. Στην Ινδονησία το ποσοστό είναι 12,3%. Ακόμη και στην Αμερική, το 38% των νοικοκυριών με εισόδημα μικρότερο από 25.000 δολάρια δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο», σημειώνει ο κ. Γραμμάτης.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα: η διείσδυση του Ίντερνετ φτάνει το 46,2%. Ωστόσο μόλις 3 στους 10 (31%) έχουν ευρυζωνική σύνδεση.
Ο ιδρυτής του ahumanright.org πιστεύει ότι το Ίντερνετ αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του προγράμματός του. «Το Διαδίκτυο έχει αλλάξει το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Έχουμε λογαριασμούς στο Facebook, το Twitter και το Gmail, είμαστε συνδεδεμένοι με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες μας. Δεδομένου ότι η ελευθερία διακίνησης πληροφοριών αποτελεί παγκόσμιο δικαίωμα, το Διαδίκτυο πρέπει να θεωρείται το ίδιο ένα ανθρώπινο δικαίωμα».
«Ορισμένες κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ», σημειώνει ο κ. Γραμμάτης, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί. «Όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να είναι online. Φανταστείτε ένα μέλλον όπου ο καθένας πάνω στη Γη θα έχει μια φωνή που μπορεί να ακουστεί παντού».
Οι «υπολογιστές των φτωχών»
Πώς όμως οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών, που στερούνται βασικών αναγκών, θα αγοράσουν υπολογιστές για να μπαίνουν στο Ίντερνετ; «Σχέδια όπως το One Laptop Per Child (OLPC) θα κληθούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη», υποστηρίζει ο κ. Γραμμάτης.
Το OLPC, η οργάνωση του Ελληνοαμερικανού ερευνητή του MIT Νίκολας Νεγκροπόντε, είχε στόχο να διανείμει στα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου το «laptop των 100 δολαρίων». Τελικά, ο υπολογιστής κόστιζε 200 δολάρια και ο αρχικός στόχος δεν επετεύχθη πλήρως. Παρόλα αυτά, το OLPC διέδωσε διεθνώς την πλατφόρμα του netbook και οδήγησε τη βιομηχανία της τεχνολογίας στην παραγωγή φορητών υπολογιστών χαμηλότερου κόστους.
Τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση της Ινδίας παρουσίασε τον «φθηνότερο υπολογιστή του κόσμου», που θα διατίθεται από το 2011 προς 35 δολάρια, με στόχο η τιμή να πέσει στα 10 δολάρια. Δύο μήνες νωρίτερα, η οργάνωση OLPC είχε ανακοινώσει τη δημιουργία της «ταμπλέτας των 100 δολαρίων».
Ο 25χρονος επιστήμονας δεν κρύβει ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με τον Νεγκροπόντε -τον οποίο αποκαλεί «οραματιστή»- και αποκαλύπτει ότι πριν από λίγες εβδομάδες τον συνάντησε στη Βοστώνη. «Με κέρασε φαγητό και μου αγόρασε μια ομπρέλα για να πάω σπίτι, διότι έβρεχε πολύ!».
«Έμαθα να ακολουθώ τα όνειρά μου»
Ο Κώστας Γραμμάτης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1985 στην Καλιφόρνια και μεγάλωσε στα προάστια του Λος Άντζελες. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα προσπαθούσα να δημιουργήσω κάτι ή ήμουν χωμένος σε κάποιο επιστημονικό βιβλίο. Είχα πάρα πολλή ενέργεια και μεγάλωσα με την ιδέα να ακολουθώ τα όνειρά μου».
Αν και, όπως λέει, δεν ήταν ιδιαίτερα καλός στα μαθήματα, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο CSUCI της Καλιφόρνιας με πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία, τις Τέχνες και τη Μηχανολογία. Σήμερα εργάζεται ως επισκέπτης ερευνητής στο Εργαστήριο Πολυμέσων του MIT.
Ο ίδιος αυτοσυστήνεται ως «ένα άτομο που ενσαρκώνει το πνεύμα του ‘’όλα είναι δυνατά’’» και προσθέτει: «Γι’ αυτό βρίσκομαι διαρκώς στο δρόμο, κυνηγώντας μέρα-νύχτα την ιδέα μου».
«Χρωστάω στον πατέρα μου ένα ελληνικό νησί!»
Ο Κώστας δεν μιλά ελληνικά. «Ήξερα όταν ήμουν παιδί, αλλά τώρα πέρασε καιρός και τα έχω ξεχάσει», δικαιολογείται. Η μητέρα του είναι Αμερικανίδα και ο πατέρας του γεννήθηκε στο Βόλο. «Όταν ήμουν μικρός έχασα ένα στοίχημα που είχα βάλει μαζί του και τώρα του χρωστάω ένα ελληνικό νησί! Αμφιβάλλω αν θα είμαι ποτέ σε θέση να του το αγοράσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα απολάμβανε ένα σπίτι στην Αθήνα».
Η γιαγιά του Κώστα -που πέθανε πρόσφατα- μεγάλωσε στο χωριό Καΐτσα (Μακρυρράχη) στο Δομοκό Φθιώτιδας. «Θα ήθελα πολύ να περάσω λίγο χρόνο εκεί και να καταλάβω πώς ήταν η ζωή της», μας λέει, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει μια πλούσια ιστορία και απίστευτα ικανούς ανθρώπους».
Όταν τον ρωτάμε για την οικονομική κρίση, απαντά χωρίς δισταγμό: «Επικροτώ όσους επιλέξουν να μείνουν και να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση αυτού που θα είναι πάντα μια σπουδαία χώρα».
Κάθε χρόνο και μια εφεύρεση!
Ο 25χρονος από την Καλιφόρνια είναι στην κυριολεξία πολυμήχανος και έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων και βραβείων για τις εφευρέσεις του.
Το 2007 δημιούργησε το «TheBalloon Project», ένα… εναέριο επιστημονικό εργαστήριο, που κρεμόταν από ένα τεράστιο μπαλόνι, το οποίο αποτέλεσε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα περιβαλλοντικής έρευνας και βραβεύτηκε σε δύο επιστημονικούς διαγωνισμούς στις ΗΠΑ.
Ένα χρόνο αργότερα εργάστηκε στην SpaceExplorationTechnologies ως επικεφαλής μηχανικός ενός πειραματικού δορυφόρου που εκτοξεύθηκε με επιτυχία στο διάστημα, συνδέοντας τα διαστημόπλοια με τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.
Πέρυσι σχεδίασε το «Eyeborg», ένα βιονικό μάτι που λειτουργεί με ασύρματη βιντεοκάμερα και αποκαθιστά μερικώς την όραση σε ασθενείς με τύφλωση, το οποίο βραβεύτηκε από το περιοδικό «TIME» ως μία από τις«Καλύτερες Εφευρέσεις του 2009».
===========================================
Το Ίντερνετ σε αριθμούς
- 1.966.514.816 χρήστες του Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο (1)
- 4.879.095.144 δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ (1)
- 3 στους 10 (28,7%) κατοίκους του πλανήτη έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (1)
- 475,1 Ευρωπαίοι σερφάρουν στο Ίντερνετ (58,4% επί του ευρωπαϊκού πληθυσμού) (1)
- 42% των χρηστών παγκοσμίως κατοικεί στην Ασία (1)
- 24,2% αντιστοιχεί στους χρήστες από την Ευρώπη (1)
- 27,3% των χρηστών μιλά αγγλικά και 22,6% κινεζικά (1)
- 61% των χρηστών του Διαδικτύου «σερφάρει» καθημερινά (2)
- 124.580.569 διευθύνσεις (domainnames) λειτουργούν στο Web(3)
- 247 δισ. email στέλνονται κάθε μέρα (4)
- 81% από αυτά είναι spam(4)

Στην Ελλάδα
- 4.970.700 χρήστες του Ίντερνετ (46,2% επί του πληθυσμού) (1)
- 39% έχει σύνδεση στο σπίτι (5)
- 31% διαθέτει ευρυζωνικό Ίντερνετ (5)
- 95% των παιδιών 9-16 ετών χρησιμοποιεί το Ίντερνετ (6)
- 2.976.740 χρήστες με προφίλ στο Facebook(7)

1. Internet World Stats, Ιούνιος 2010
2. TNS, Οκτώβριος 2010
3. Dailychanges.com, Νοέμβριος 2010 (καταλήξεις .com, .net, .org, .info, .biz και .us)
4. RadicatiGroup, στοιχεία για το 2009
5. Ευρωβαρόμετρο, Οκτώβριος 2010
6. ΕU Κids Οnline, Οκτώβριος 2010 (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα)
7. Facebakers.com, Νοέμβριος 2010

ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΘΕΛΑΝ


Και βέβαια οι Αμερικανοί δεν είχαν εμπιστοσύνη στον Καραμανλή να λύσει όπως αυτοί ήθελαν το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων. Σωστά συνεπώς δίνεται η ερμηνεία ότι τα αρχεία που δημοσιεύει το Wikeleaks ότι «Αδειάζουν» τον Καραμανλή για το Σκοπιανό. Την πεποίθηση, ότι μια πιο συντηρητική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση σοσιαλιστικών πεποιθήσεων θα μπορούσε να διαχειριστεί με ουσιαστικό τρόπο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφραζαν ξένοι διπλωμάτες, όπως προκύπτει μέσα από σειρά σημειωμάτων, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον δικτυακό τόπο Wikileaks. Σύμφωνα με τα σημειώματα αυτά, οι διπλωμάτες φαίνεται ότι «αδειάζουν» τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, θεωρώντας τον “ανίκανο” να διαχειριστεί μια τελική λύση στη διένεξη Αθήνας – Σκοπίων σε ό,τι αφορά στο όνομα. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο ζήτημα. Θεωρούν “ανίκανο” τον κ. Καραμανλή γιατί προφανώς τους χάλασε το πάρτι στο Βουκουρέστι. Και αυτό αποδεικνύεται γιατί χρονικά, οι συγκεκριμένες συζητήσεις τοποθετούνται αρκετό καιρό μετά το βέτο που άσκησε ο κ. Καραμανλής έναντι της ΠΓΔΜ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Μάλιστα, οι ίδιοι, όπως προκύπτει από τις διαρροές του Wikeleaks, εμφανίζονταν αισιόδοξοι μπροστά στο ενδεχόμενο να πείσουν την κυβέρνηση του Nicola Gruevski, ώστε να παγώσει τις διαδικασίες διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την ονομασία της χώρας, ενώ δήλωναν έτοιμοι να ζητήσουν από την τότε ελληνική κυβέρνηση να άρει την ανάγκη ανταλλαγής διαβατηρίων για όσους Σκοπιανούς θα επιθυμούσαν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα. 
ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

http://cablegate.wikileaks.org/

Και εδώ σε αγγλική http://cablegate.wikileaks.org/

ΕΙΠΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ


Φωτιά βάζει στο σκηνικό των διοδίων, με τις αποκαλυπτικές του δηλώσεις, ο τέως υφυπουργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του στο Ράδιο-Ενημέρωση 92,2 FM στην Κατερίνη.


Κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης, με θέμα τις αυξήσεις τιμών στα διόδια, ο κ. Κωνσταντόπουλος αποκαλύπτει γεγονότα, τα ....
οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δικαιώνουν τις καταγγελίες των ενεργών πολιτών. Οι σημερινές δηλώσεις του τέως υφυπουργού φωτίζουν μια σκοτεινή πλευρά της σύμβασης παραχώρησης, η οποία σίγουρα πρέπει να διερευνηθεί και από τους ανώτατους νομικούς κύκλους της χώρας.

Απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Κωνσταντόπουλου:

«Στην προ-προηγούμενη Βουλή, στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, έγινε ένα ουσιαστικό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Κατά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου δεν ειπώθηκε η αλήθεια! Δεν ήρθε το νομοσχέδιο (στη Βουλή) όπως έπρεπε να έρθει. Άλλο νομοσχέδιο ήρθε και άλλο ουσιαστικά εφαρμόστηκε στο μέλλον.

Δεν συζητήθηκαν ποτέ στην αρμόδια επιτροπή όλοι οι όροι της σύμβασης. Τα «ψιλά γράμματα» της σύμβασης δεν ήρθανε ποτέ στη Βουλή.

Δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση, παρά την επιμονή πολλών βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ του ΚΚΕ και του ΣΥΝAΣΠΙΣΜΟΥ. Ζητήθηκαν από πολλούς βουλευτές οι γνωματεύσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Βουλής, όμως δεν ήρθαν ποτέ. Η σύμβαση αυτή είναι διάτρητη, ήρθε στη Βουλή καμουφλαρισμένη! Μετάνιωσα που την ψήφισα!»

Δεν την διάβασε κανείς!

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η σύμβαση παραχώρησης των Εθνικών μας οδών στις ιδιωτικές εταιρείες, ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας μας, χωρίς να διαβαστεί από τους εκπροσώπους μας, τους βουλευτές! Μέρος της «λεόντειας» αυτής σύμβασης, με την οποία ουσιαστικά δωρίστηκε ένα εθνικό αγαθό σε μια πολυεθνική εταιρεία για τα επόμενα30 χρόνια, αποτελούν παραρτήματα, τα «ψιλά γράμματα» όπως τα ονομάζει ο τέως υφυπουργός, τα οποία δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας και δεν ελέγχτηκαν ποτέ από τις Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων.

Ας αποφασίσουν λοιπόν οι τοπικές κοινωνίες , αν δέχονται την παράλογη επιβολή του αντιτίμου των διοδίων από μια εταιρεία, η οποία όχι μόνο στερεί συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών με την αλαζονική συμπεριφορά της, κλείνοντας με μπάρες τους δρόμους, αλλά φαίνεται να απέκτησε και παράτυπα το δικαίωμα να φέρει τον τίτλο «παραχωρησιούχος».

Δεν πληρώνουμε!

Απαιτούμε πλέον δημοψήφισμα και μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί, σπρώχνουμε την μπάρα και «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ» γιατί αυτοί οι δρόμοι είναι χρυσοπληρωμένοι και προπάντων δικοί μας! Σύμφωνα με πληροφορίες της ομάδας μας, ήδη ένας από τους τρεις νέους δημάρχους του Ν. Πιερίας, ο κ. Πολύζος Ευάγγελος, δηλώνει πως θα στηρίξει ενεργά τον αγώνα των πολιτών κατά των διοδίων και θα προωθήσει την πρόταση για δημοψήφισμα στο Δήμο Αιγινίου.

Το πρόγραμμα Καλλικράτης μας δίνει το δικαίωμα να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και σας παρακαλεί να καταθέσετε κι εσείς την άποψή σας, λαμβάνοντας μέρος στην ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία απαντώντας στο παρακάτω ρώτημα: Συμφωνείτε με την πρόταση για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα των διοδίων;

ΖΕΣΤΗ ΕΥΡΩΠΗ


“Φυσικό αέριο για να κινήσει και να ζεστάνει ολόκληρη την Ευρώπη για 30 χρόνια” υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο λένε οι επιστήμονες, ενώ στον ελλαδικό χώρο τα κοιτάσματα πετρελαίου που είναι “σπαρμένα” στο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα αρκούν για να εξασφαλίσουν την αυτονομία της χώρας. 10 συνολικά κοιτάσματα πετρελαίου έχουν εντοπιστεί στο Αιγαίο, στα δυτικά έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα στον Πατραϊκό και το Μεσσηνιακός Κόλπο, το Β. Ιόνιο, την Ήπειρος και την Αιτωλοακαρνανία. Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία που οδηγούν τις έρευνες στα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χερσαία περιοχή της Δυτικής Θράκης. Ήδη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επόμενη κίνηση για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή του Μπαμπουρα στο Θρακικό πέλαγος. Τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί εκεί εξηγούν και το... ενδιαφέρον αλλά και τις διαρκείς προκλήσεις τις Τουρκίας στην περιοχή. Τα κοιτάσματα του Πρίνου είναι σε όλους γνωστά, έχουν “δώσει” μέχρι σήμερα 116 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και 850 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, οι επιστήμονες μιλούν πλέον για ακόμη “δέκα Πρίνους” στο Αιγαίο.Άμεσα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για έρευνες φυσικού αερίου Νότια της Κρήτης όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου, όμως εξίσου πιθανή είναι μια ανάλογη κίνηση στα Βόρεια της Κέρκυρας. (Αυτή είναι και η εξήγηση για την εμπλοκή στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας) Ήδη οι πληροφορίες μιλούν για έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιρειών για την περιοχή των Οθωνών.

 Ωστόσο εκτός από δύο με τρεις (το πολύ) περιοχές στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 2000 γεωτρήσεις για τις απαραίτητες μετρήσεις. Διαδικασία που εκτός από χρόνο απαιτεί και πολύ χρήμα. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ωστόσο η Κύπρος που ακολούθησε την διαδικασία “non exclusive surveys” δηλαδή δόθηκε η άδεια σε εταιρείες να κάνουν τις έρευνες με δικά τους έξοδα και στη συνέχεια να τις εμπορεύονται σε εταιρείες προκαλώντας το ενδιαφέρον της αγοράς. Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πλήρωσε το παραμικρό. Η Κύπρος ωστόσο είχε καιρό πριν προχωρήσει και σε μια ακόμη πιο σημαντική κίνηση, είχε οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της, τη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη με τους γείτονές της προς τα δυτικά και τα νότια και έτσι προέκυψαν οι έρευνες και ο εντοπισμός κοιτασμάτων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ

ΕΤΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ


Σε τηλεγράφημα της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου της Γαλλίας Τζιν Ντέιβιντ Λεβίτ σημειώνονται τα εξής:

«Ο Levitte εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι ”πιο στέρεη” και θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την επίτευξη προόδου στην ελληνο-μακεδονική διαφορά για το όνομα. Ο Γκόρντον συμφώνησε ότι είτε μια πιο σταθερή συντηρητική κυβέρνηση ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ένας πιο ισχυρός, πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να πείσει τη Μακεδονία να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και η Ελλάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα της αλλαγής διαβατηρίων, τότε η πρόοδος θα μπορούσε να γίνει».

Να υποθέσουμε λοιπόν ότι οι αμερικάνοι και οι λοιπές “σύμμαχες” δυνάμεις περίμεναν πως και πως την άνοδο του Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση ;

ΕΥΡΩ...ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ


Τα παραμύθια τελείωσαν. Πέρα από τις φαιδρές συζητήσεις καθαρά προπαγανδιστικού χαρακτήρα που γίνονται στη χώρα μας, όπου ο μισθός των ηλεκτροδηγών του Ηλεκτρικού προβάλλεται ως αιτία χρεοκοπίας της Ελλάδας, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβερνητική πολιτική λεηλασίας των μισθών και των συντάξεων... εκατομμυρίων εργαζομένων και απόμαχων της εργασίας, στην Ευρώπη μαίνονται πλέον οι συζητήσεις για το μέλλον του ίδιου του ευρώ, το οποίο όλο και συχνότερα προσδιορίζεται ως θεμελιώδης αιτία των οικονομικών δεινών των χωρών της Ευρωζώνης.

Το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης βρέθηκαν ξαφνικά να περιδινίζονται βίαια σε μια δημοσιονομική κρίση, που ωθεί κάποιες από αυτές -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία κ.λπ.- στο χείλος της αβύσσου αποδεικνύει ότι υπάρχουν κοινές αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα, πέρα από τα ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα της κάθε χώρας, τα οποία, όσο υπαρκτά και αν είναι, σίγουρα δεν είναι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης....

Η πρώτη αιτία είναι εξόφθαλμη. Η δημοσιονομική κρίση ξέσπασε όταν προ της άμεσης απειλής κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέθεσαν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο (!) ευρώ για να διασώσουν τις τράπεζες. Αυτό εκτίναξε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Στη συνέχεια, με πρόσχημα το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μαζέψουν από τον κόσμο τα λεφτά που έδωσαν στις τράπεζες και γι' αυτό λιώνουν στη λιτότητα όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι τόσο τραγικά απλή η κύρια αιτία της κρίσης όσο και αν δεν ομολογείται. Από εκεί και πέρα, αυτή η επιλογή των ηγετών της Ευρωζώνης είναι αδιέξοδη. Τσακίζει τους ανθρώπους, διαλύει τα οικονομικά των πιο αδύναμων κρατών και οδηγεί στην καταστροφή το ίδιο το ευρώ με τη σημερινή του μορφή.

Πολιτικές τύπου Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν κάνουν τίποτε άλλο πέρα από το να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες (των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, κατά κύριο λόγο) που έχουν δανείσει κράτη θα πάρουν οπωσδήποτε πίσω τα λεφτά τους, αφήνοντας τις χώρες σε κατάσταση ερειπίων. Πριν από τη σταδιακή αποχώρηση χωρών από το ευρώ και την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα, που σύντομα θα καταστεί η μοναδική λύση σωτηρίας, υπάρχει ένα τελευταίο σκαλοπάτι.

Αν η Γερμανία αποφασίσει ότι θέλει στην παρούσα φάση να διασώσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, γνωρίζει άριστα ότι μία και μοναδική λύση υπάρχει: να αποφασίσουν σε πολιτικό επίπεδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι θα δώσουν εντολή στην Ευρωπαiκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει αυτό που κάνουν οι κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου, όπως η αμερικανική FED, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας και πάει λέγοντας - να δανείζει απευθείας η ΕΚΤ τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ και όχι μέσω εμπορικών τραπεζών.

Η λύση είναι απλούστατη. Αντί η Ελλάδα, η Ιρλανδία κ.λπ. να δανείζονται με επιτόκια 5% ή 10% ή και περισσότερο από τους ιδιώτες κερδοσκόπους, να δανείζονται από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% για πολλά χρόνια! Ετσι και τα χρέη τους θα μπορούν να αποπληρώνουν και παράλληλα θα μπορούν να σημειώνουν οικονομική ανάπτυξη που σταδιακά θα βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των λαών τους, αντί να τους ρίχνει στη μιζέρια και να τους γυρίζει μισό αιώνα πίσω.

Αυτό κάνει π.χ. η αμερικανική FED, η οποία έχει στην κατοχή της ομόλογα του Δημοσίου των ΗΠΑ αξίας περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων - δηλαδή έχει δανείσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση! Η Γερμανία απαγορεύει μέχρι στιγμής στην ΕΚΤ να κάνει αυτό το πράγμα. Την ωθεί όμως να δανείζει τις εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο 1%, οι οποίες με τη σειρά τους δανείζουν τα κράτη της Ευρωζώνης με 5% ή 10%, θησαυρίζοντας εις βάρος των κρατών που τις διέσωσαν! Αν αυτό το αίσχος δεν σταματήσει, ορισμένα τουλάχιστον κράτη της Ευρωζώνης δεν έχουν σωτηρία. Θα καταστραφούν και θα εκδιωχθούν από το ευρώ.

ΟΧΙ......ΣΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ


Με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά μας, αποκαλύψαμε ότι τηλεοπτικώς τα Πομακοχώρια δεν ανήκουν στην ελληνική ζώνη εκπομπής αναλογικού σήματος. Όμως ούτε και το νέο ψηφιακό σήμα του 21ου αιώνα δεν θα φτάσει στα Πομακοχώρια. Οι Πομάκοι παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις τους και στον …19ο αιώνα! Στην εφημερίδα ΄Ζαγάλισα’ διαβάσαμε ότι με αγανάκτηση και πικρία αισθάνθηκαν...

... όλοι οι Πομάκοι όταν στις 7.10.2010, έγινε γνωστό από τον Γενικό Διευθυντή της DIGEA κ. Γιώργο Μαθιό (βλ. βραδυνό δελτίο ειδήσεων του MEGA, αλλά και από το δελτίο Τύπου της εταιρείας) ότι το νέο ψηφιακό σήμα θα καλύπτει μόνο τις νότιες περιοχές της Θράκης και τις τρεις μεγάλες πόλεις…


Πού είναι οι Πομακικές ορεινές περιοχές; Μάλιστα, με σοβαρό έως και πανηγυρικό ύφος, ο κ. Μαθιός δήλωσε «…δίνοντας προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές. Εξυπηρετούμε την ανάγκη και το δικαίωμα των κατοίκων στην ευαίσθητη παραμεθόριο για καθαρό σήμα …ενώ παράλληλα δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις γειτονικές χώρες …περιχαρακώνοντας το δικαίωμά μας στις ψηφιακές συχνότητες». Μάλλον έχει υψηλή αίσθηση του χιούμορ ο εν λόγω κύριος…

ΕΑΛΩ Η ΧΩΡΑ


Wikileaks-Αιγαίο.
Ελλάδα και Τουρκία: Αιγαίο Θέματα - Ιστορικό και Πρόσφατες Εξελίξεις
(μεταφρασμένο κείμενο)...


Περίληψη
Για πολλά χρόνια,οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία έχουν αντιπαλότητα σε διμερείς διαφορές που έχουν παράγει κρίσεις, ακόμη και στο χείλος του πόλεμου.
Μια σειρά διαφορών που συμπεριλαμβάνει το...
Αιγαίο και τα θαλάσσια σύνορα. Οι δύο διαφωνούν πάνω από τα εναέρια σύνορα, την υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα,το καθεστώς των νήσων του Αιγαίου, και την κυριότητα των νησίδων.
Στον απόηχο της κρίσης του Ιανουαρίου 1996 κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων / Kardak, διάφορες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση των διαφορών αυτών αναλήφθηκαν. Το ΝΑΤΟ πρότεινε στρατιωτικού εξοπλισμού μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ορισμένα από τα οποία αποτελούν αντικείμενο εφαρμογή τους. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο των Υπουργών πρότεινε μια επιτροπή σοφών, η οποία έγινε δεκτή υπό την μορφή της ελληνικής και της τουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ανταλλάσσουν απόψεις με τον πρόεδρο. Τον Μάρτιο του 1996, Η Τουρκία πρότεινε τρόπους για την αντιμετώπιση ζητημάτων του Αιγαίου. Ένα χρόνο αργότερα, η Ελλάδα έκανε μια αποφασιστική κίνηση η οποία επιτάχυνε τις διμερείς εξελίξεις στην διπλωματία. Τέλος, τον Ιούλιο του 1997, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποκίνησε μια κοινή ελληνική-τουρκική διακήρυξη αρχών που είχε ως αποτέλεσμα εάν σύμφωνο μη επιθετικής πολιτικής. Οι αρχές αυτές παρατάυτα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες διαφορές στο Αιγαίο.

Το αν η Ελλάδα και η Τουρκία επιθυμούν να αλλάξουν τη φύση των σχέσεών τους και την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι αβέβαιη. Ισχυρά κίνητρα για την επίλυση υπάρχουν. Η Ελλάδα θέλει να εκπληρωθούν τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και πρέπει να ελέγξει τις αμυντικές δαπάνες για να το πράξει. Θα μπορεί δηλαδή να κόψει τις αμυντικές δαπάνες της,μόνο εάν η "Τουρκική απειλή "υποχωρήσει. Η Ελλάδα θέλει επίσης να καλλιεργηθεί μια πιο θετική εικόνα στους ευρωπαϊκούς κύκλους και οι σχέσεις της με την Τουρκία αποτελούν εμπόδιο. Το κοσμικό Τουρκικό κράτος (οι στρατιωτικοί) θέλουν να γίνουν μέρος της Ευρώπης και να σταματήσει η ελληνική απόπειρα χρήσης του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως όπλο στις διμερείς διαφωνίες. Ο Τουρκικός στρατός μπορεί να ευνοήσει μια τέτοια προσέγγιση με την Αθήνα. Και στις δύο χώρες, ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν εσωτερικοί πολιτικοί περιορισμοί σχετικά με την αλλαγή πολιτικής. Στην Ελλάδα, η κληρονομιά του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα, επηρεάζει την ικανότητα ελιγμών της τρέχουσας κυβέρνησης. Στην Τουρκία, εθνικιστικές όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής πρωθυπουργός και το Τουρκικό ΥΠΕΞ, δεν έχουν κάποια νέα σκέψη για την Άγκυρα που να ταιριάζει με αυτή της Αθήνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και, μετά τηνκρίση στα Ίμια / Kardak, επιδιώκεται να γίνουν πιο ενεργά βήματα στην επίλυση των διαφορών.

Οι ΗΠΑ τηρούν ουδετερότητα στην κρίση, ωστόσο, έγινε αντιληπτό στην Ελλάδα ως εύνοια προς την Τουρκία και εμπόδισε τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να εμπλακεί άμεσα. Η επιθυμία των ΗΠΑ παρατάυτα αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την θετική αλλαγή με αποτέλεσμα να αποδώσει καρπούς με τη διακήρυξη της Μαδρίτης τον Ιούλιο του 1997. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να παραμείνουν στην ίδια πορεία και έργο και να εφαρμόσουν τις αρχές της Μαδρίτης σε συγκεκριμένες διαφορές.
Οι προοπτικές για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι καλύτερες τώρα από ό,τι πριν χρόνια, αλλά εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προοπτικές αρνητικά.

Εισαγωγή
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν από την Ελλάδα και την Τουρκία, να θεμελιωθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που συνορεύει με τα ανοιχτά μέτωπα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Συχνά, ωστόσο, οι δύο σύμμαχοι είναι παράλληλα ανταγωνιστές στο πλαίσιο των διμερών διαφορών που έχουν με επικίνδυνα ανησυχητικό και εμπρηστικό δυναμικό. Δεδομένου ότι τον Ιανουάριο του 1996 η κρίση πάνω από ένα νησάκι στο Αιγαίο Πέλαγος ώθησε τους γείτονες στο χείλος του πολέμου, έχουν γίνει προσπάθειες για την βελτίωση των ελληνικών-τουρκικών σχέσεων. Άλλα τα διχαστικά ζητήματα παραμένουν, ιδίως εκείνα που αφορούν Κύπρο, Το Οικουμενικό (Ελληνική Ορθόδοξη) Ορθόδοξο Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα στην Τουρκία, ι μουσουλμάνοι (κυρίως Τουρκίας) πολίτες της ελληνικής Θράκης, οι Κούρδοι, και ο ανταγωνισμός για τους περιφερειακούς συμμάχους, καθιστούν ενίοτε προβληματική την αναζήτηση μιας εύλογης λύσης. Εκτός από Κύπρο, όμως, αυτά τα άλλα θέματα δεν είναι επιρρεπής σε κρίσεις ούτε το αντικείμενο της σημερινής διπλωματίας.

Τα θέματα του Αιγαίου
Το μεγαλύτερο σε μήκος σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία βρίσκεται στο Αιγαίο και αμφισβητείται από αέρος, στη θάλασσα, στην υφαλοκρηπίδα, καθώς και στα νησιά, νησίδες, και βραχώδεις νήσους.

Εναέρια
Από το 1931, η Ελλάδα υποστήριξε την επέκταση του εναέριου χώρου στα 10 μίλια στο Αιγαίο. Συνήθως τα δικαιώματά του εναέριου χώρου μιας χώρας συμπίπτουν με τα εδαφικά-θαλάσσια δικαιώματα-σύνορα της.

Η Ελλάδα αξιώνει σύνορα έξι μιλίων θάλασσα. Ως εκ τούτου, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, μόνο στα έξι μίλια. Τα Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο όπως υποστηρίζει η Ελλάδα και πετούν προς, εντός έξι μιλίων από τα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα αμέσως κατηγορεί την Τουρκία για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου,και αναχαιτίζει τα αεροπλάνα της Τουρκικής αεροπορίας.
Οι Συνεχείς χλεύη, και ενδεχομένως οι επικίνδυνες "αερομαχίες" μερικές φορές, οδηγούν σε συγκρούσεις αεροπλάνων.

Εναέρια θέματα ελέγχου της κυκλοφορίας παράλληλα με τις διαφορές για τον εναέριο χώρο. Το 1952, η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) είχε αναθέσει στην Ελλάδα τον εναέριο έλεγχο της κυκλοφορίας για το
Aegean Flight Information Region (FIR), δηλαδή, τον διεθνή και Ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο μέχρι και τα σύνορα με τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο. Μετά την κρίση της Κύπρου το 1974 όπου η Τουρκία απαιτεί όλα τα αεροπλάνα που πλησιάζουν τον εναέριο χώρο της να δηλώνουν τα στοιχεία τους από την μέση του Αιγαίου (25ο μεσημβρινό) προκειμένου να καταστεί δυνατή για τα στρατιωτικά ραντάρ να διακρίνουν τις αθώες πτήσεις από τις επιθετικές. Η Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή η ενέργεια προσκρούει στην αρχή του FIR της και καταργεί την ευθύνη της για την ασφάλεια των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο. Οι Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες αντέδρασαν παύοντας απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το κλείσιμο του Αιγαίου επηρέασε αρνητικά τις εμπορικές αεροπορικές πτήσεις πάνω από τη θάλασσα και σε άλλους τομείς. Η κατάσταση επιλύθηκε το 1980, όταν το προ-1974 status quo, αποκαταστάθηκε και οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζουν τις πτήσεις τους και πάλι πάνω από το Αιγαίο. Σε γενικές γραμμές, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το FIR είναι ένα τεχνικό θέμα το οποίο η Ελλάδα ερμηνεύει και αξιοποιεί ως θέμα εθνικής κυριαρχίας για να περιορίσει τα τουρκικά αεροσκάφη και τις ασκήσεις τους πάνω από το Αιγαίο.

Υφαλοκρηπίδα
Η διαμάχη για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας αφορά τόσο τους θαλάσσιους
πόρους, καθώς και την κυριαρχία. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η υφαλοκρηπίδα στο πλαίσιο του Αιγαίου είναι μια επέκταση της Ανατολίας και συγκεκριμένα της μάζας εδάφους της Μικράς Ασίας και ότι η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα των συνόρων είναι μια μέση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών ακτών.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι τα νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και ότι η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα των συνόρων είναι διάμεση γραμμή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της Ανατολικής περιοχής των ελληνικών νησιών, στο περιθώριο του Τουρκικού εδάφους. Προς στήριξη της θέσεώς της, η Ελλάδα παραθέτει την Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα των Ηνωμένων Εθνών του 1958 και την πιο πρόσφατη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αναγνωρίζουν ότι τα νησιά δημιουργούν/έχουν τα ίδια ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει και τις δύο συμβάσεις, αλλά η Τουρκία όχι και απορρίπτει τον ισχυρισμό της Ελλάδας, θεμελιωδώς ως άδικο.

Η διαμάχη για την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα έχει προκαλέσει δύο κρίσεις. Τον Νοέμβριο του 1973, Η Τουρκία παραχώρησε δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου σε περιοχή που αποκάλεσε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο, δίπλα σε πολλά ελληνικά νησιά. Τον Φεβρουάριο του 1974, η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε ότι η περιοχή ήταν μέρος της υφαλοκρηπίδας της. Τον Μάιο, η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε ερευνητικό σκάφος στην περιοχή, με συνοδεία από 32 πολεμικά πλοία. Τον Μάιο του 1975 στην διάσκεψη κορυφής
του ελληνικού και του Τούρκου Πρωθυπουργού, η Τουρκία φαίνεται να συμφώνησε να υποβάλλει τις διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ).
Η Κυβερνητική αστάθεια στην Άγκυρα, ωστόσο, κατέστησε την φαινομενική συμφωνία παραχωρήσεων αδύνατη και είχε ως αποτέλεσμα την Τουρκία να αποστέλλει ακόμη ένα ερευνητικό σκάφος το οποίο συνοδευόταν από ένα ακόμη πολεμικό πλοίο.
Η Ελλάδα άσκησε έφεση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυριαρχίας της και μονομερώς απηύθυνε αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο για τον προσδιορισμό της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας .
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. πέρασε ένα διφορούμενο διατυπωμένο ψήφισμα 395 (1976), καλώντας για έναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων και την προσφυγή στα δικαστήρια.
Το ICJ απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας για τη λήψη προσωρινών μέτρων,
αυτό που τα δικαστήρια των ΗΠΑ θα αποκαλούσαν μια προσωρινή διαταγή,
και οδήγησε την Ελλάδα σε μια ανεπανόρθωτη ζημία.
Μειώθηκε επίσης η διεθνής δικαιοδοσία, η οποία εξαρτάται από την
συγκατάθεση και των δύο διαδίκων σε περίπτωση διαφοράς.

Η δεύτερη κρίση που σημειώθηκε το 1987, όταν η Ελλάδα χορήγησε δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα κοντά στο νησί της Θάσου και την Τουρκία να χορηγεί παρόμοια δικαιώματα σε ύδατα κοντά στο ελληνικό νησί της Σαμοθράκης. Ένα τουρκικό πλοίο έσπευσε για εξερέυνηση, με πολύ μικρότερη ναυτική συνοδεία από ό, τι στη δεκαετία του 1970. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου Ανδρέας απείλησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της Ελλάδας.

Η κρίση υποχώρησε μετά από την έντονη διαμεσολάβηση, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σε κάθε χώρα εξασφαλίζοντας ότι τυχόν μελλοντική εξερεύνηση (ορυκτού πλούτου) θα πραγματοποιηθεί μόνο στου κάθε κράτους τα αδιαμφισβήτητα χωρικά ύδατα.

Η Ελλάδα προτείνει ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει από κοινού να απευθυνθούν στο ICJ για τον προσδιορισμό των ορίων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη διαφορά στο Αιγαίο για την οποία η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να απευθυνθεί στο δικαστήριο από κοινού με την Τουρκία και να αποδεχθεί διαιτητικό συμβιβασμό. Σε όλα τα άλλα ζητήματα του Αιγαίου, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να εκκινήσει διαδικασίες μέσω νομικής προσφυγής διότι πολύ απλά αμφισβητεί την βάση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χωρική Θάλασσα
Το 1936, η Ελλάδα υιοθέτησε χωρικά ύδατα των έξι ναυτικών μιλίων. Επιφυλάσσεται όμως του δικαιώματος να αξιώσει 12-ναυτικά μίλια - ένα δικαίωμα που αργότερα επικυρώθηκε στο πλαίσιο Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, το οποίο η Ελληνική Βουλή επικύρωσε το Μάιο του 1995.

Όπως προαναφέρθηκε, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση. Σε απάντηση της ενέργειας του Ελληνικού κοινοβουλίου, στις 8 Ιούνη του 1995, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε την συγκατάθεση στην κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, εφόσον η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια και παράλληλα την αύξηση των χωρικών της υδάτων.

Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει την επέκταση στα 12 μίλια, (οι Τούρκοι) υποστηρίζουν ότι θα κατέχει (η Ελλάδα) πάνω από τα δύο τρίτα του Αιγαίου.
Στις 12 Ιούνη του 1974, στο πλαίσιο της διαφοράς (παραπάνω) για το θέμα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία είχε δηλώσει επίσημα για πρώτη φορά ότι τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα αποτελέσει casus belli (αιτία πολέμου). Τούρκοι αξιωματούχοι επανέλαβαν τη θέση αυτή πολλές φορές, υποστηρίζοντας ότι μια ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων θα "πνίξει" την Τουρκία και θα μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη». Η Τουρκία πιστεύει ότι ο ελληνικός έλεγχος του Αιγαίου θα μπορούσε να απειλήσει την πρόσβασή της σε διεθνή ύδατα. Πάνω από δύο τρίτα της εμπορικής κίνησης της Τουρκίας διέρχονται μέσω της θάλασσας. Από την άλλη η Ελλάδα λέει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των άλλων χωρών περί αβλαβούς διέλευσης.

Τα Νησιά
Υπάρχουν περίπου 2.400 νησιά στο Αιγαίο, σχεδόν όλα ανήκουν στην Ελλάδα και περίπου 100 απο αυτά κατοικούνται. Το 1923 η Συνθήκη της Λωζάννης έδωσε εντολή στην Ελλάδα για αποστρατιωτικοποίηση πολλών εκ των νησιών, στο Ανατολικό Αιγαίο. Η Ιταλία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα με τη συνθήκη του Παρισιού το 1947, η οποία απαιτούσε την αποστρατικοποίηση τους επίσης. Η Ελλάδα άρχισε να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το 1960, και το πρόγραμμα επιταχύνθηκε μετά την κρίση της Κύπρου του 1974. Η Ελληνική στρατιωτικοποίηση της Λήμνου και Σαμοθράκης, στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελίων, προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την Τουρκία. Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε τα Δωδεκάνησα για "αυτοάμυνα" μετά το 1974. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της Ελλάδας παραβιάζουν τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, η Ελλάδα όμως υποστηρίζει ότι οι σχετικές διατάξεις της Λωζάνης εκτοπίστηκαν το 1936, με την σύμβαση του Montreux το 1936, η οποία επέτρεπε στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση και τον στρατιωτικό έλεγχο της κίνησης μέσω των στενών. Η Ελλάδα υποστηρίζει, επίσης, ότι οι ενέργειές της είναι αμυντικές. Μετά αυτό το γεγονός, το 1975, η Τουρκία εγκαθίδρυσε την τέταρτη στρατιά της, στη Σμύρνη στα Παράλια του Αιγαίου. Η τέταρτη Στρατιά έχει μια αμφίβια δύναμη προσγείωση μπορεί, θεωρητικά, κατάσχεσης ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα λέει ότι η τέταρτη στρατιά πρέπει να αποσυρθεί πριν μειώνει τη δική της στρατιωτική παρουσία γύρω από την Τουρκία.Αντίστοιχα τόσο οι Ελληνικές όσο και οι Τουρκικές θέσεις, χαρακτηρίζονται περισσότερο ώς πολιτικός ερεθισμός παρά ώς στρατιωτική απειλή.

3 Βλ., CRS έκθεση 96-140, Ελλάδα και Τουρκία: το βραχώδες νησάκι των Κρίσεων, που προαναφέρθηκε. Όταν οι Τούρκοι διαμαρτύρονται για τα στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά, να αυξήσουν κάποιοι Έλληνες αναφέρονται στην τύχη των δύο προηγούμενων Ελληνο-κατοικημένων νησιών, την Ίμβρο (Gökçeada) και την Τένεδο (Bozcaada), στο βόρειο Αιγαίο, κοντά στην είσοδο των Στενών που βάση της Συνθήκης της Λωζάνης προσαρτήθηκαν στην Τουρκία. Η Συνθήκη επέβαλλε η Τουρκία να εγγυηθεί υπέρ των η μουσουλμανικών προσώπων και περιουσιών. Σύμφωνα με την Ελλάδα, οι διακρίσεις της Τουρκίας και η πολιτική της ανάγκασαν τους περισσότερους Έλληνες να φύγουν.

Νησίδες
Η κυριαρχία πάνω από τις νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο δεν ήταν σε διαφωνία μέχρι το Δεκέμβριο του 1995, όταν ο Τούρκος καπετάνιος εμπορικού πλοίου αρνήθηκε την διάσωση από ένα Ελληνικό πλοίο κοντά σε ένα ακατοίκητο νησάκι (Ίμια στην Ελλάδα, Kardak στην Τουρκία), που όπως ισχυρίστηκε Ήταν Τουρκικό. Τα μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση, προκαλώντας κυβερνητική και στρατιωτική εμπλοκή. Τα μέρη επέστρεψαν στην τάξη των πραγμάτων κατόπιν της αμερικανικής μεσολάβησης. Στη συνέχεια, Τούρκος αξιωματικός του ναυτικού παρουσίασε ερώτηση για την ελληνική κυριαρχία στη νήσο Γαύδο , κοντά στην Κρήτη, σε σύνοδο σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαύδος αποτελεί όχι ένα τεχνικό πολιτικό ζήτημα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να αναφέρονται σε «γκρίζες ζώνες», δηλαδή, νησίδων και βράχων που δεν αναφέρονται ρητά στις συνθήκες, των οποίων η κυριαρχία μπορεί να είναι αμφισβητήσιμη. Αργότερα ανέφερε ότι υπήρχαν 130 τέτοιες νησίδες και βραχονησίδες. Στην Ελλάδα απαίτησαν Η Τουρκία να αρνηθεί ότι είχε αξιώσεις για τη Γαύδο.

Πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση των διαφορών
Δεδομένου της κρίσης στα Ίμια-Kardak , πολλές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την επίλυση των διαφορών του Αιγαίου.

ΝΑΤΟ
Λίγο μετά την κρίση,ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα πρότεινε
μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) βασιζόμενος στο Μνημόνιο Κατανόησης τον Μάιο του 1988 που υπογράφει μεταξύ του Κάρολου Παπούλια και Μεσούτ Γιλμάζ, Ελληνικού και η Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αντίστοιχα. Στο μνημόνιο, η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν ότι
1) όσον αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μεταξύ τους και τα δικαιώματα για τη χρήση της ανοικτής θάλασσας και τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.
2) να αποφευχθούν παρεμβάσεις στην ναυσιπλοΐα και τον αέρα, όπως και τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην ανοικτή θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο.
3) Την αποφυγή διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων στην ανοικτή θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της τουριστικής περιόδου Ιούλιος 1 - Σεπτέμβρης 1 και των κύριων
εθνικών και θρησκευτικών αργιών.
4) Ενημέρωση, Υπουργείο Άμυνας 15 του Μάη 1997. Reuters. Τον Σεπτέμβριο του 1988, Παπούλιας και Γιλμάζ υπέγραψαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη Ατυχημάτων και συμβάντων σχετικά με την ανοιχτή θάλασσα, και τον διεθνή εναέριο χώρο, στα οποία κατονομάζουν,
μεταξύ άλλων πως τα 2 μέρη πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Ο Σολάνα ανανέωσε την προσπάθειά του για το CBM τον Φεβρουάριο του 1997. Οι προτάσεις του, έντονα υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν
1) ένα μορατόριουμ για τις στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουν - 15 Σεπ.
2) τις εκπαιδευτικές αποστολές μόνο από άοπλα αεροπλάνα.
3) Τα αεροπλάνα να χρησιμοποιήσουν αναγνώριση, φίλος ή εχθρός μέσω της συσκευής (IFF) (αντί του να υποβάλλουν σχέδια πτήσης) για να αποκλείονται οι παρακολουθήσεις, να μειώσουν την ανάγκη για αναχαιτίσεις, και την μείωση του αριθμού των αερομαχιών.
4) την άμεση επικοινωνία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρησιακών κέντρων αεράμυνας.
5) και την δημιουργία ενός κέντρου στο ΝΑΤΟ με Διοικητήριο στη Νάπολη ώστε να παρακολουθεί τον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Η Τουρκία συμφώνησε στις προτάσεις, αλλά με τροποποιήσεις. Η Ελλάδα συμφώνησε με το μορατόριουμ όσον αφορά τις στρατιωτικές ασκήσεις για την προτεινόμενη περίοδο, ενώ η Τουρκία συμφώνησε για την περίοδο μόνο 1 Ιουλίου-Αυγούστου 15 και είπε ότι θα χρησιμοποιήσει την συσκευή IFF κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Όπως έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα απέρριψε τη χρήση του IFF, διότι παρακάμπτει με μια ειδική εξαίρεση τον κανόνα του FIR Αθηνών, ο οποίος ισχύει για όλες τις χώρες. Η Τουρκία ζήτησε την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πτήσεις στο Αιγαίο, την οποία πρόταση η Ελλάδα θεώρησε, επίσης, παράβαση του FIR της. Η Ελλάδα επίσης αρνήθηκε να αφοπλίσει τα μαχητικά αεροσκάφη της στον εθνικό της εναέριο χώρο, αλλά ανέφερε πως οι εκπαιδευτικές πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν δεν θα είναι οπλισμένες.

Η Ελλάδα συμφώνησε να εγκαταστήσει γραμμές επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ. Με αφετηρία το Φεβρουαρίου 1997, οι δύο πλευρές άρχισαν ένα πρόγραμμα δοκιμών για την αποστολή εικόνων με την δραστηριότητα του Αιγαίου στην έδρα του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.

Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά το 1997 τη σειρά τους ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο των Υπουργών, είχαν οι Ολλανδοί, πρότειναν μια επιτροπή «σοφών» να ασχοληθεί με ελληνικά-τουρκικά ζητήματα στο Αιγαίο . Η Ελλάδα δεν θέλει ούτε σε άμεσο διάλογο να εμπλακεί με την Τουρκία που θα μπορούσε να να εκληφθεί ως μια προθυμία να διαπραγματευτεί αυτό που θεωρεί ως μη διαπραγματεύσιμο της σε θέματα κυριαρχίας ή με τη συμμετοχή τρίτων. Αντιθέτως πρότεινε την δημιουργία χωριστών ελληνικών και τουρκικών επιτροπών μη κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα υποβάλουν όποια έκθεση στο ολλανδικής Προεδρίας συμβούλιο των υπουργών, η οποία στη συνέχεια θα αξιολογήσει αν στις εκθέσεις υπάρχει κοινό έδαφος. Η Τουρκία αποδέχθηκε τόσο την ολλανδική πρόταση όσο και την ελληνική αντιπρόταση. Μετά από 32 deputies? το κυβερνών Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) εξέφρασε την αντίθεσή σε ένα ελληνικό-τουρκικό διάλογο, σε οποιαδήποτε μορφή, η ελληνική κυβέρνηση εξήγησε ότι τα συμπεράσματα των επιτροπών θα είναι τεχνικά και διαδικαστικά, όχι πολιτικά ή δεσμευτικά.
Οι εμπειρογνώμονες παρέδωσαν τις εκθέσεις στους Ολλανδούς.
Τουρκικό ανακοινωθέν Τύπου πρεσβεία, 24 Μαρτίου 1996.
Ελλάδα: Εθνικά "Σοκαρισμένοι" από τις Απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Το Ευρωπαϊκό. 4 έως 10 Από 1996,σ 1.
Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ''ανήσυχοι για τουρκική εισβολή''. Reuters, 8 Μαΐου 1996.
Πάγκαλος για Τουρκο-Ελληνικές Γραβάτες, Yeni Yuzyil, 21 Μαρτίου 1997, μεταφρασμένο από online FBIS,21 Μαρτίου 1997.
Παράδοση στο άλλο κόμμα για σχόλιο. Οι Ολλανδοί ήθελαν οι εμπειρογνώμονες να συναντηθούν.
Η Τουρκία συμφώνησε, αλλά η Ελλάδα αρνήθηκε. Η ολλανδική προεδρία παρέδωσε ελλιπή αποστολή στο Λουξεμβούργο κατά τη λήξη της θητείας της. Μετά την ανταλλαγή των σχολίων μέσω της Προεδρίας, Έλληνες αξιωματούχοι δέχθηκαν ότι μια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Διμερής διπλωματία
Στις 24 Μάρτη του 1996, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ προσφέρθηκε να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα χωρίς προαπαιτούμενα, με σκοπό την επίλυση όλων των ζητημάτων του Αιγαίου στο σύνολό τους με βάση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών για την ίδρυση του status quo στο Αιγαίο. Η πρόταση περιελάμβανε συνομιλίες σχετικά με μια πολιτική συμφωνία-πλαίσιο, τη συμφωνία για τα στρατιωτικά μέτρα που συνδέονται με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης,
την αποφυγή μονομερών μέτρων και δράσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση, και την ολοκληρωμένη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένων διαιτησιών τρίτων .5 Ο Γιλμάζ έκανε την προσφορά του πολύ σύντομα μετά την κρίση στα Ίμια / Kardak για τους Έλληνες να ξεπεράσουν τις ευαισθησίες τους. Οι Έλληνες δεν ήταν ακόμα έτοιμοι για να προχωρήσουν και αρχικά δήλωσαν ότι θεωρούν πως από την πρόταση λείπει η δέσμευση. Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος
αργότερα χαιρέτισε τις προτάσεις Γιλμάζ ως «μια μεγάλη βελτίωση," αλλά πρότεινε λύση βήμα προς βήμα. Μου είπε: "Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για να συζητηθεί η συμφωνία με νομικούς όρους. Στη συνέχεια, μπορούμε να αναβιώσουμε τις επιτροπές σχετικά με την καλή γειτονία, την προώθηση της συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελής τομείς: το εμπόριο, τουρισμός και κατά του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών. Μόλις φτάσουμε το επίπεδο αυτό, θα μπορούσε να διευκολυνθεί αμοιβαία η χαλάρωση της στρατιωτικής παρουσίας των δύο χωρών στο Αιγαίο ". 6 Στις 26 Απριλίου,1996, οι Έλληνες και οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν οι εμπειρογνώμονες τους να συναντηθούν στην Ελβετία. Για την εγχώρια κατανάλωση, ο Πάγκαλος υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει οργανωμένος διάλογος ή διαπραγματεύσεις." ο Πάγκαλος εξέφρασε αργότερα την ανησυχία ότι ο Τούρκος ομόλογός του την εποχή εκείνη, Εμρέ Gonensay, έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες», αμφισβητώντας την κυριότητα της Ελλάδας από άλλες νησίδες ή βραχονησίδες.7 Η Ελλάδα ακύρωσε τον Ιούνιο του 1996 μια συνάντηση μεταξύ Πάγκαλου-Gonensay λόγω του κλίματος που όξυνε η Τουρκία με "προκλήσεις", αμφισβητώντας τα θάλασσια και εναέρια σύνορα στης Ελλάδας, όπως και η κυβερνητική αστάθεια στην Άγκυρα. Η Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τα μέτρα Παπούλια-Γιλμάζ.

Στις 6 Μαρτίου 1997, ο Υπουργός Εξωτερικών Πάγκαλος, υποκινήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνει μια θετική κίνηση προς την Άγκυρα, δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι "η Τουρκία σίγουρα ανήκει στην Ευρώπη." Αυτό ισχυρίστηκε σε Τούρκο δημοσιογράφο στις 21 Μαρτίου, «Απώτερος στόχος της Τουρκίας πρέπει να είναι η ενσωμάτωση με την Ευρώπη.Η Ελλάδα σίγουρα θέλει να το κάνει. "8 Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Πάγκαλος έθεσαν όρους για τη βελτίωση των σχέσεων ώστε η Ελλάδα να άρει το βέτο της για τα περίπου US $ 475 εκατ. ευρώ σε βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, που είχε επιβάλει η Ελλάδα τον Μάρτιο.

Η Ελλάδα απειλεί να ασκήσει βέτο στην ενίσχυση της Τουρκία για το θέμα της τελωνειακής ένωσης, Reuters, 21 του Μαρτίου 1996. Πρεσβεία Ελλάδα Δελτία Τύπου, 4 Απριλίου και 24, 1997.

Ο Νίκος Μαράκης, Πάγκαλος-Τσιλέρ Κωνσταντινούπολη Συνάντηση, Το Βήμα Της Κυριακής, 4 Μαΐου, 1997, σ.3, 4, μεταφρασμένος από FBIS, 5 Μάη 1997.

Αθήνα Συνεντεύξεις στην τηλεόραση ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Κείμενο στην αγγλική γλώσσα: FBIS online, 27 Μαΐου του 1997.
1995 ΕΕ-Τουρκία τελωνειακή συμφωνία ένωσης. Η ελληνική αξιωματούχοι απαίτησαν από την Τουρκία να αποκηρύξει τη βία, δηλαδή, να αποσύρει την απειλή του πολέμου εάν η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στα 12 ναυτικά μίλια, έστω και αν η Ελλάδα δεν είχε την πρόθεση να ασκήσει το δικαίωμά αυτό άμεσα.

Η Τουρκία να αποδεχθεί τα σύνορα που οριοθετούνται από τις διεθνείς συνθήκες, αν και τα θέματα που αφορούν την ερμηνεία και την εφαρμογή του πλαισίου αυτού θα μπορούσαν να συζητηθούν. και να αναγνωριστούν από το Διεθνές Δικαστήριο δηλαδή από ένα δικαστικό μηχανισμό που είναι αρμόδιος για την επίλυση διμερών διαφορών. Για να κατευνάσει τις εσωτερικές κριτικές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι
Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε συνολικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αμφισβήτηση των συνόρων της.

Τον Απρίλιο του 1997, οι Έλληνες και Τούρκοι Υπουργοί και αναπληρωτές υπουργών Εξωτερικών είχαν περισσότερες εγκάρδιες επαφές από ό, τι στο παρελθόν, καθότι προετοιμάζονταν για την επιτροπή της ΕΕ (παραπάνω) και τη διακήρυξη της Μαδρίτης (βλ. παρακάτω). Στη συνέχεια, η Τουρκάλα υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν θέλει μια αλλαγή στο status quo του Αιγαίου.

Ένας Έλληνας αναλυτής εξέλαβε το γεγονός αυτό ως ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις διεκδικήσεις τις στο Αιγαίο και δεν πρέπει να το αναθεωρεί, ερμηνέυοντάς το στο ότι μπορεί να ζήσει η Τουρκία με τη σημερινή κατάσταση, και ότι ο πόλεμος δεν ήταν μεταξύ των επιλογών για την επίλυση των ελληνο-τουρκικών διαφορών.
Σε απάντηση, ο Πάγκαλος αναγνώρισε ένα νέο «Πνεύμα κατανόησης."

Τέλος, σε μια συνέντευξη στις 19 Μαΐου στην ελληνική τηλεόραση, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είπε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα. Στις 5 Ιουνίου, ο Πάγκαλος είπε ότι η Ελλάδα επίσης ήταν έτοιμη να υπογράψει ένα σύμφωνο μη επίθεσης με την Τουρκία.

Η Διακήρυξη της Μαδρίτης - Αμερικανική Διπλωματία
Στις 8 Ιουλίου 1997, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη,η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Madeleine Albright κάλεσε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο και τον νέο Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ να συμφωνήσουν σε έξι αρχές που θα διέπουν τις διμερείς σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ στη συνέχεια συμφώνησαν με τις αρχές, στις οποίες ο Σημίτης προσέθεσε ένα σύμφωνο μη επίθεσης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τζον Kornblum και η ομάδα του εργάστηκαν για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή.

Οι αρχές προβλέπουν
1) αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας.
2) σεβασμό για την κυριαρχία του άλλου.
3) το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

Μια μικρή διαφώτιση της ΟΝΕ, The Economist, 22 Φεβρουαρίου 1997, σ. 88.
Το 1995, η Ελλάδα δαπάνησε 5,5% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ενώ η Τουρκία ξόδεψε 4,0%. U.S. Arms Control and Disarmament Agency, World Military Expenditures and Arms Transfers, online
edition, http://www.acda.gov/wmeat96/w96tbl1.pdf.

4) ο σεβασμός του δικαίου για τα ζωτικά συμφέροντα του καθενός και τις ανησυχίες στο Αιγαίο.
5) τη δέσμευση να απέχουν από μονομερείς ενέργειες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και την προθυμία να αποφεύγονται οι συγκρούσεις που προκύπτουν από παρανοήσεις.
6) τη δέσμευση για διευθέτηση των διαφορών με ειρηνικά μέσα που βασίζονται στην αμοιβαία συναίνεση και χωρίς τη χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας.
Οι δύο τελικές διατάξεις μπορούν να έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για την αποτροπή των συγκρούσεων γιατί ασχολείται με θέματα πιο προκλητικά. Η Ελλάδα δεσμεύεται να απέχει από μονομερείς ενέργειες - που μπορεί να περιλαμβάνει και την άσκηση του δικαιώματός της για την επέκταση 12 - ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων, ενώ η Τουρκία υπόσχεται να μην κάνει χρήση βίας, δλδ την εξάλειψη του casus belli.
Οι αρχές δεν εξετάζουν την επίλυση ειδικών διαφορών στο Αιγαίο αλλά το σκληρό έργο τους θα είναι η εφαρμογή των παραπάνω.

Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ......ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΟΣ


Ο Ισημερινός είναι έτοιμος να προσφέρει στον Julian Assange, ιδρυτή του Wikileaks, κατοικία «χωρίς προβλήματα και χωρίς προϋποθέσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κίντο Λούκας.Σύμφωνα με ....
ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων, η κυβέρνηση του Ισημερινού δηλώνει πως θα προκαλέσει τον Assange “προκειμένου να παρουσιάσει ελεύθερα τις πληροφορίες και τα στοιχεία που κατέχει, όχι μόνο μέσω του Internet αλλά και σε ένα μεγάλο αριθμό δημοσίων φόρουμ”, όπως δήλωσε ο Λούκας.

Εναντίον του 39χρονου Αυστραλού και δημιουργού του Wikilieaks εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε μετά από καταγγελίες δύο γυναικών στη Σουηδία που τον κατηγορούν για βιασμό και κακοποίηση.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ διενεργούν ποινική έρευνα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν ποιοι έδωσαν στο Wikileaks τα περισσότερα από 250.000 τηλεγραφήματα από τις διπλωματικές αποστολές της χώρας

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΓΑΛΛΟΙ ΕΤΡΕΜΑΝ


Μια συνομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κίνγκ με τον αμερικανό πρέσβη στο Λονδίνο,στις 17 Φεβρουαρίου 2010,αποκαλύπτει ότι Γερμανία και Γαλλία «έτρεμαν» τη πιθανότητα χρεωκοπίας της Ελλάδας. Ίσως περισσότερο απ΄ ότι τη φοβόμασταν εμείς και οι πολιτικοί μας.
«Η Γαλλία και η Γερμανία δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δώσουν ρητές εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος»,λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας,σύμφωνα με το τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το Wikileaks.

“Η ευρω-ζώνη δεν μπορεί να ρισκάρει μία ελληνική χρεωκοπία και η υποτίμηση του ευρώ δεν είναι αποδεκτή επιλογή από Γερμανία και Γαλλία..Ως πιθανότερο όρο για οποιαδήποτε εγγύηση Γερμανία και Γαλλία θα ζητήσουν να διερευνήσουν αν όχι να ασκήσουν έλεγχο στον προϋπολογισμό...Η μοναδική επιτυχία της ΕΕ ήταν η νομισματική ένωση και αυτή τώρα υπονομεύεται.

Οι ηγέτεςτης Γερμανίας και της Γαλλίας αναγνωρίζουν ότι ήταν λάθος να επιτρέψουν τη νομισματική ένωση χωρίς πολιτική συνοχή που πρέπει να διορθωθεί».

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ


Η Γαλλία είχε κάνει σαφές στους αμερικανούς ότι δεν θα πίεζε την Ελλάδα στο θέμα των Σκοπίων ,προκειμένου να μην θέσει βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Η συνομιλία αμερικανού αξιωματούχου (Joseph Wood- Deputy assistant Vice Presintent) με έναν σύμβουλο του τότε Γάλλου ΥΠΕΞ Μπ.Κουσνέρ (Phillipe Errera) και ένα του Σαρκοζί {Francois Richier),έχει καταγραφεί σε αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι.
Ο σύμβουλος του Κουσνέρ είπε προς τον Joseph Wood,ότι «η κυβέρνηση της Μακεδονίας,υποτιμά τη σοβαρότητα του θέματος της ονομασίας για την Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να να κάνουν το ίδιο λάθος.Η Γαλλία δεν θα πιέσει την Ελλάδα σ΄ αυτή την υπόθεση. Επιπλέον αν η Αθήνα «δώσει» το όνομα η κυβέρνηση μπορεί να «πέσει» και θα φέρει μία κυβέρνηση η οποία πιθανόν να είναι εχθρική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ.»

ΕΝΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ....ΑΝΔΡΕΑΣ


Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που θα προκαλέσουν αίσθηση, για τη στενή παρακολούθηση.του Ανδρέα Παπανδρέου από τη CIA, και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις την ταραχώδη περίοδο 1965-1981 δημοσιεύουν στο νέο βιβλίο τους «CIA: Ο Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μάριος Ευρυβιάδης και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Δεκάδες ενημερωτικά τηλεγραφήματα αμερικανών αξιωματούχων από την Αθήνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απόρρητες εκθέσεις της CIA, δημόσιες ομιλίες αλλά και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις όπως και οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου αποκαλύπτονται στις σελίδες του βιβλίου.

Αντικείμενο αυτής της ιστορικής μελέτης είναι το πώς οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής στοχοποίησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, και πως «χτίστηκε» μια σχέση μίσους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα σχέδια σε βάρος του Ανδρέα περιελάμβαναν από την οργάνωση πραξικοπήματος μέχρι απαγωγή ή και δολοφονία του. Μετά από τρεις δεκαετίες στην κατηγορία των «ανεπιθύμητων», η δικαίωση ήρθε το 1994, όταν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προσκάλεσε επίσημα τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ στον Λευκό Οίκο, παραβλέποντας τον φάκελο της CIA για τον Ανδρέα…
Προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου και μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάριου Ευρυβιάδη, ενός εκ των συγγραφέων, μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί αύριο.

Κ.Ε.Π.Ο ΠΙΕΡΙΑΣ


Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πιερίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 26/11/2010 συνάντηση για τη σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:


* Παντζιάλας Θωμάς (Συντονιστής)
* Μορφακίδης Δημήτρης (τομ. Περιβάλλοντος)
* Κεραμιδιώτου Χριστίνα (τομ. Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου)
* Παπαϊώννου Νεκτάριος (τομ. Κοινωνικής Πολιτικής)
* Τοροφίας Χρήστος (τομ. Στέγασης και αστικής ανάπτυξης )
* Χορευτή Δέσποινα (τομ. Εργατικού δυναμικού)
* Καραγώγος Γεώργιος (τομ. Εμπορίου)
* Γεωργιάδης Χρήστος (τομ. Προστασίας του πολίτη)
* Μακρίδης Νικόλαος (μέλος Δ.Σ.)

Ως συντονιστής θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη, που με επιλέξανε για τη θέση αυτή αλλά κυρίως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εμπνευστή και τον δημιουργό της ΚΕΠΟ Πιερίας τον Νίκο Μακρίδη, ο οποίος καθ΄ όλη διάρκεια της θητείας του ως συντονιστής μου έδειξε πως αν το θέλουμε και νοιαζόμαστε πραγματικά μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο ίδιος εκλέχτηκε σε μια σημαντική θέση για το νομό μας, αυτή του περιφερειακού συμβούλου, και αν και το έργο που αναλαμβάνει είναι δύσκολο, είμαι σίγουρος πως μέσα από αυτήν θα συμβάλει ακόμη περισσότερο σ’ ένα καλύτερο αύριο για την Πιερία μας και τους πολίτες της. Γνωρίζω πως στο δρόμο που προτίθεμαι να συνεχίσω θα είναι δίπλα μου.

Όπως και δίπλα μου θα είναι ένας από τους πιο αξιόλογους και αξιόπιστούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει, η Χριστίνα Κεραμιδιώτου.

Στα πλαίσια της συνάντησής μας αποφασίσαμε να οργανώσουμε και την επόμενη κίνησή μας. Γνωρίζουμε όλοι καλά, πως στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται και τα πιο βασικά αγαθά.

Τις γιορτινές μέρες που έρχονται ας δώσουμε ελπίδα σε κάποιους συμπολίτες μας, δείχνοντας τους πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που συμπονούν και δε φορούν παρωπίδες σε καταστάσεις τις καθημερινότητας.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19:00,μπροστά στο εκκλησάκι της Θ. Ανάληψης , συλλέγουμε τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια, που θα δοθούν σε άπορες οικογένειες του νομού μας. Ας δώσουμε για άλλη μια φορά χαρά σε όλους εκείνους που έχουν πάψει να πιστεύουν πως υπάρχει ανθρωπιά.

«Όλη η Πιερίας μια μεγάλη αγαπημένη οικογένεια»!

Με εκτίμηση,

Παντζιάλας Θωμάς

Συντονιστής ΚΕΠΟ Πιερίας

ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ..........


Η Interpol εξέδωσε σήμερα Τετάρτη διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Τζούλιαν Ασάντζ, τον 39χρονο Αυστραλό χάκερ που ίδρυσε το WikiLeaks, καθώς ο παγκόσμιος σάλος από την μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ εξαπλωνόταν από το πεδίο των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων και στις χρηματαγορές.

Η απόφαση είναι πρωτοφανής, καθώς είναι η πρώτη φορά που διώκεται κάποιος ,με τέτοιο τρόπο με αίτημα των ΗΠΑ, επειδή αποκαλύπτει κυβερνητικά έγγραφα. Θυμίζουμε τις αποκαλύψεις εγγράφων σε όλη την δεκαετία του '70 για τον πόλεμο και τα εγκλήματα στο Βιετνάμ και στην δεκαετία του '90 για το Irangate κλπ.

Ο Ασάντζ προανήγγειλε μιλώντας στο περιοδικό Forbes ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως "στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης με τρόπο που θα προκαλέσει έρευνες και μεταρρυθμίσεις, υποθέτω".

Σε άλλη συνέντευξή του μέσω Skype (Διαδικτυακής τηλεφωνίας) ο Ασάντζ είπε στο Time πως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που καταδεικνύει ότι διέταξε διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ξένους ομολόγους τους και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι είπε ότι η Κλίντον δε συνέταξε το συγκεκριμένο έγγραφο και ότι η υπογραφή της εμφανίζεται σε πολλά έγγραφα τα οποία στέλνονται από την Ουάσινγκτον.

Ο Κρόουλι είπε ότι "γίνονται βήματα. . . για να διορθωθούν αδυναμίες στο σύστημα" διανομής πληροφοριών που "έγιναν εμφανείς λόγω της διαρροής αυτής", ενώ χαρακτήρισε τον Ασάντζ "αναρχικό".

Το WikiLeaks και οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν εξηγήσει --πλήρως, τουλάχιστον-- πώς κατέστη δυνατό να διαρρεύσουν 250.000 διαβαθμισμένα έγγραφα. Υποψίες βαρύνουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έναν 23χρονο πρώην αναλυτή του στρατού.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε την πρόσβαση των μελών των ενόπλων δυνάμεων σε ευαίσθητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποτρέψει ενδεχόμενες νέες διαρροές, ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας και του Πακιστάν είναι οι τελευταίοι που έρχονται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των επικοινωνιών που δημοσιοποιούνται.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο 39χρονος Αυστραλός χάκερ καταζητείται από τις αρχές της Σουηδίας, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες περί βιασμού μιας γυναίκας και παρενόχλησης μιας δεύτερης. Ο Ασάντζ διαψεύδει τις κατηγορίες.

Η Ιντερπόλ, που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα Τετάρτη ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της να συλλάβουν αμέσως τον Ασάντζ όπου τον εντοπίσουν. Ο Αυστραλός ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και στη Σουηδία. Λέγεται ότι ζει σαν φυγάς και σπάνια κοιμάται δυο φορές στο ίδιο σημείο.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάντζ χθες Τρίτη, αλλά ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απέσυρε την προσφορά μερικές ώρες αργότερα λέγοντας ότι ο Αυστραλός "δε θα έπρεπε" να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.

Ο Μάνινγκ έχει συλληφθεί από τον Μάιο, όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε βίντεο που απεικόνιζε την επίθεση ενός αμερικανικού ελικοπτέρου Apache στη Βαγδάτη το 2007 στην οποία σκοτώθηκαν άμαχοι και δημοσιογράφοι.

Μερικά από τα νεότερα έγγραφα που συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται σταδιακά αποκαλύπτουν αμερικανικές διπλωματικές αναφορές στο ότι ο επικεφαλής του στρατού στο Πακιστάν "στοχαζόταν" την πιθανότητα να ανατρέψει με πραξικόπημα τον πρόεδρο Άσιφ Άλι Ζαρντάρι και ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν τόσο υπέρ της Ουάσινγκτον που εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

Η Κίνα κάλεσε την Ουάσινγκτον να "χειριστεί κατάλληλα" την διαρροή καθώς τηλεγραφήματα έδειξαν πως το Πεκίνο έχει απηυδήσει με τη Βόρεια Κορέα και μπορεί να "αποδεχθεί τη κατάρρευσή της και τη συσσωμάτωσή της" στη Νότια Κορέα. Αντίθετα ο Μιχαήλ Φραντκόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας, χαρακτήρισε τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks "θησαυρό αναλυτικού υλικού" τον οποίο η Μόσχα προτίθεται να αξιοποιήσει.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου αστειεύθηκε αναφερόμενος σε ένα τηλεγράφημα που τον χαρακτηρίζει "εξαιρετικά επικίνδυνο" λέγοντας ότι βλέπει ένα χαμογελαστό πρόσωπο στον. . . καθρέφτη. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς επίσης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη αναφορά, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ορισμένες από τις αντιδράσεις είναι υπερβολικές. "Μας προκαλεί αμηχανία; Ναι. Είναι άβολο; Ναι. Έχει συνέπειες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Νομίζω αρκετά μετρίου μεγέθους", είπε ο Γκέιτς, πρώην διευθυντής της CIA και αναλυτής πληροφοριών.

Αντίθετα η Σάρα Πέιλιν, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων και δημοφιλής μεταξύ αρκετών συντηρητικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατήγγειλε την "ανικανότητα" της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το WikiLeaks σαν "τρομοκρατική οργάνωση". Συντηρητικοί δημοσιογράφοι ήδη θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έχει "δολοφονηθεί ο Ασάντζ" από τη CIA.

ΕΣΥ ΕΙΠΑΣ......


"Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διακηρύξει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο", εκτιμά ο καθηγητής κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο ίδιος, τοποθετεί μέχρι τα Χριστούγεννα, το ενδεχόμενο να...
ανακοινωθεί ένα γενικό πλαίσιο αρχών διαπραγμάτευσης με την Τουρκία!

"Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και εξαίρεση του Καστελόριζου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)", δήλωσε κατα τη χθεσινή του ομιλία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

"Να συνταξιοδοτηθούν όλοι οι κ. υπουργοί Εξωτερικών"!

Ο κ.Μαρκεζίνης έχει και στο παρελθόν "κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου", εκτιμώντας ότι "ελλοχεύει ο κίνδυνος απεμπολήσεως κυριαρχικών μας δικαιωμάτων". 'Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει

" οι καλές σχέσεις με έναν γείτονα είναι ασφαλώς επιθυμητές. Αλλά είναι δυνατές μόνον εάν και εκείνος πιστεύει στο σεβασμό του Δικαίου και δεν το παραβιάζει συστηματικά και με διάφορους τρόπους".

"Η διαρκώς ενισχυόμενης όρεξης του γείτονά μας, για πράγματα που είναι δικά μας και μας ανήκουν, τουλάχιστον τα τελευταία ογδόντα χρόνια ή μας αναγνωρίζονται ρητώς από το διεθνές Δίκαιο", αποτελεί κομβικό σημείο για τον καθηγητή, ο οποίος αναφερόμενος στους πολιτικούς χειρισμούς των κατά καιρούς, υπουργείων Εξωτερικών, είναι ιδιαίτερα σκληρός:

"Αν οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν τις γνώσεις ή τη φαντασία ή την πολιτική ανεξαρτησία, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν εναλλακτικές πολιτικές, τότε θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται μαζί με τους συμβούλους τους, των οποίων η οικονομικώς επιχορηγούμενη ύπαρξη κρατιέται, κατά μυστήριο τρόπο, επτασφράγιστο μυστικό. Η τελευταία αυτή πρακτική, παρεμπιπτόντως, συνιστά μια κακή πολιτική, προφανώς δε και μια διόλου αναγκαία έλλειψη διαφάνειας"!

Τι θέλουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο!

Ο κ. Μαρκεζίνης, είναι μέλος επτά Ακαδημιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμβουλος Ευρωπαίων και Αμερικανών ηγετών, ενώ έχει τον τίτλο sir , τον οποίο του απένειμε η βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στις διεθνείς νομικές σχέσεις!

Ως απάντηση στο ερώτημα τι θέλουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο οποίο αναφέρονται οι επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή!

Ο κ. Νταβούτογλου γράφει χαρακτηριστικά "ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό νομικό καθεστώς, που θα θέσει υπό την προστασία της Τουρκίας, όλες τις τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε όλα τα Βαλκάνια ή να επιδιώξει εγγυήσεις, που δίνουν δικαίωμα παρέμβασης, με βάση το “πετυχημένο παράδειγμα της Κύπρου”.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΙ....ΣΤΗΝ VARDRASKA;


Η πρόταση του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Εβγένι Κιρίλοφ (φωτό) προς τη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία και τη διατήρηση των βουλγαρικών μνημείων και τάφων στο έδαφος της Βαρντάρσκας, έγινε δεκτή.

Η τροπολογία, που ψηφίστηκε, αφορά την υποχρέωση της πΓΔΜ στην ανοικοδόμηση και
τη συντήρηση όλων των ξένων στρατιωτικών τάφων στο έδαφός της.

Η πρόταση του Βούλγαρου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή προς τη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης.

Περίπου 20.000 Βούλγαροι στρατιώτες είναι θαμμένοι στο έδαφος της Βαρντάρσκας και τα μνημεία ή οι τάφοι τους βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο.

Ο Εβγένι Κιρίλοφ τόνισε ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει τέτοια προβλήματα με τους τάφους των στρατιωτών της στην πΓΔΜ και εξέφρασε την ελπίδα, η πΓΔΜ να δείξει καλή θέληση για την επίλυση του ζητήματος αυτού.

ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ


ΑΥΤΗ Η ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΔΙΔΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΤΟΚΟΥΣ
Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΗΓΩΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΓΩ ΑΣ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΑΝΤΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.....ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ


ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΤΕΛΜΠΕΧΑΝΑΔΕΣ ΣΕΒΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ( ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΔΕΙΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ
Α) ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ
Β) ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ
Γ) ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ
Δ) ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΔΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΩΝ ΣΕΒΙΤΩΝ
ΤΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΠΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΥΔΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ
ΤΗΝ ΣΤΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ


Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε...
ορίζοντα τετραμήνου περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Στα εργασιακά οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν ακόμη να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ο ΣΕΒ παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδη μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Τα εμπόδια που καταγράφονται ξεπερνούν τα 230 (η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Δημόσιο βάζει εμπόδια ακόμη και στις εξαγωγές προϊόντων, ή στις προσλήψεις προσωπικού. Για παράδειγμα για τις προσλήψεις η διαδικασία προβλέπει τήρηση ειδικού βιβλίου, αναγγελία της πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, υποβολή πίνακα προσωπικού στην επιθεώρηση εργασίας κ.α. ενώ για τις εξαγωγές το κράτος πέρα από την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων δεν αναγνωρίζει τις δαπάνες για εμπορικά ταξίδια και δεν επιτρέπει την προσωρινή εξαγωγή προϊόντων που προορίζονται για εκθέσεις στο εξωτερικό. Στα "περίεργα" των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία περιλαμβάνονται ακόμη τα όρια στο ύψος των αποθηκών που είναι 11-12 μέτρα, ή το γεγονός πως το υπουργείο Μεταφορών θεωρεί τα άδεια κοντέινερ ως εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η μεταφορά τους από τα ΙΧ φορτηγά, ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, αλλά να γίνεται υποχρεωτικά από τα ΔΧ, έναντι κομίστρου.

Ο ΣΕΒ ζητά μεταξύ άλλων να καταργηθούν τα χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα κλπ., να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, καθώς και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο ΣΕΒ προτείνει επίσης κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, στο ελαιόλαδο (για την καταπολέμηση του δάκου), στα κεριά (για το ταμείο κληρικών).

Ο Σύνδεσμος εισηγείται επιπλέον απελευθέρωση (κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών) για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί. Στο "μέτωπο" των τιμών οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις. Ζητά επίσης "ορθολογική τιμολόγηση" της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, όπως επίσης και των λιμενικών υπηρεσιών.

Προτείνει εξάλλου κατάργηση των περιορισμών για εγκατάσταση-επέκταση-εκσυγχρονισμό βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, απελευθέρωση των μεταφορών με ελεύθερες άδειες για ΙΧ φορτηγά, απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη (bake off), κατάργηση του περιορισμού τα φαρμακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρμακοποιούς και των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, επιβολή ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.

Συνολικά η μελέτη του ΣΕΒ εντοπίζει τις πηγές των εμποδίων στους εξής παράγοντες:

- Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις).

- Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών.

- Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους.

- Άγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.

- Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.

- Πολυνομία.

- Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.

Τονίζει ακόμη ότι τα περισσότερα από τα εμπόδια δεν αφορούν ένα υπουργείο ή φορέα αλλά περισσότερες υπηρεσίες του κράτους. Για παράδειγμα, η βιομηχανία τροφίμων εποπτεύεται ή ελέγχεται από 6 Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, Οικονομικών, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.)


Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΟΔΟΠΗ......


του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

Η κάθοδος αυτόνομων μουσουλμανικών συνδυασμών στην Κομοτηνή και την Ξάνθη και η εκλογή περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σύμφωνα με την κατευθυνόμενη από το τουρκικό προξενείο ψήφο των μειονοτικών, αποτέλεσαν ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική του νεοοθωμανισμού. Και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το μικρό ποσοστό των τουρκικών ψηφοδελτίων σε Κομοτηνή και Ξάνθη.
Αυτό αποτελούσε ηθελημένη στρατηγική του προξενείου για να μην τρομάξει η ελληνική κοινή γνώμη και να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα ελληνικά κόμματα στην περιοχή.

Το πρόβλημα στη Θράκη τείνει να γίνει εκρηκτικό και η μειονότητα να μεταβληθεί σε στρατηγική μειονότητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α. Γειτνίαση με μια αναθεωρητική και επεκτατική χώρα.

Β. Αποδυνάμωση της χώρας στην οποία ζει η μειονότητα και αντίστοιχη ενδυνάμωση της γειτονικής αναθεωρητικής δύναμης, που προετοιμάζει ψυχολογικά τη μειονότητα για κινήσεις αποσχιστικού χαρακτήρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, την απομακρύνει συναισθηματικά από την παρούσα πατρίδα της.

Γ. Ύπαρξη μιας μειονότητας με παρόμοια ταυτότητα σε μια γειτονική χώρα.

Στην περίπτωση των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, η Τουρκία θα προσπαθήσει να προωθήσει ως ενδιάμεσο στάδιο μια λογική αυτονομίας των μουσουλμάνων της Θράκης, ενεργοποιώντας ένα μέχρι σήμερα «κρυφό χαρτί» της, την άμεση γειτνίαση των ελλήνων μουσουλμάνων με τις μουσουλμανικές μειονότητες της Βουλγαρίας.

Το μειονοτικό ζήτημα στην περίπτωση της Βουλγαρίας είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι στην Ελλάδα. Τα μεγέθη είναι άλλης κλίμακας -μάλλον γύρω στο 10% του πληθυσμού- με παρόμοια σύνθεση με την Ελλάδα, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό Πομάκων υπό διαδικασία τουρκοποίησης, τουρκογενείς, τσιγγάνοι κ.λπ. Η μειονότητα στη Βουλγαρία χρησιμοποιείται ως στρατηγική μειονότητα με διαφορετικό ρόλο, ανάλογα με την περίπτωση και τη συγκυρία:
Επί Ζίβκοφ η κύρια κατεύθυνση ήταν η προσπάθεια χρησιμοποίησής της για να αποσταθεροποιηθεί το βουλγαρικό καθεστώς.
Στη σημερινή συγκυρία κυρίαρχη είναι η προσπάθεια ελέγχου από την Τουρκία της Βουλγαρίας, μέσω του μειονοτικού και της απειλής που αντιπροσωπεύει, ούτως ώστε να διαλυθεί ό,τι απέμεινε από τους άξονες Σόφιας – Μόσχας και Αθήνας – Σόφιας. Και για την ώρα φαίνεται αυτή η στρατηγική να αποδίδει.
Τα προβλήματα επιδεινώνονται με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και τη δημιουργία των κάθετων αξόνων της Εγνατίας που θα διασυνδέουν Βουλγαρία και Ελλάδα, που θα φέρουν σε άμεση επαφή τις δύο μειονότητες για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά συνέπεια θα υπάρχει η πιθανότητα σχετικής ομογενοποίησης των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

Αν λοιπόν ευοδωθούν τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας -σε συνεργασία με τους υπερασπιστές των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Γερμανούς και Αμερικανούς και με την αμέριστη στήριξη διαφόρων εγχώριων υπερασπιστών τους- τότε θα εμφανιστεί η δυνατότητα για τη διεκδίκηση μιας αυτόνομης περιοχής της Ροδόπης ή, στην καλύτερη για την Τουρκία περίπτωση, της Δημοκρατίας της Ροδόπης, που θα περιλαμβάνει πληθυσμούς από τις δύο πλευρές των συνόρων…

Το ζήτημα πλέον δεν είναι καθόλου μακρινό και αν κρίνουμε τον τρόπο που το ελληνικό κράτος χειρίστηκε το θέμα των μειονοτήτων, όπως και εκείνο της ανάπτυξης και του πληθυσμού της Θράκης, θα πρέπει να φοβηθούμε τα χειρότερα. (Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την απογραφή του 1940 η Θράκη είχε 370.000 πληθυσμό ενώ μόνο με τη φυσική ανάπτυξη του πληθυσμού θα έπρεπε να έχει 540.000 κατοίκους το 2001. Αντ’ αυτού είχε μόνο 362.000, όσο δηλαδή οι δήμοι Περιστερίου και Καλλιθέας μαζί!) Ή μήπως δεν θα
πρέπει να μας φρονηματίζει το προηγούμενο της Κύπρου και ο ρόλος των Τουρκοκυπρίων;

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, πέρα από τις υπόλοιπες παραμέτρους -δηλαδή ανάπτυξη της αυτόνομης ταυτότητας των Πομάκων και των Ρομά, αποκλεισμός των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου και κατάργησή του στον βαθμό που δεν συμμορφώνεται, εκπαιδευτική πολιτική που να ευνοεί την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία-, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική με ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού.

Η ανάπτυξη της Ξάνθης και της Κομοτηνής πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν ενδοστρεφής μια και υπάρχουν τεράστια περιθώρια για μια τέτοια ανάπτυξη, και η εξωστρεφής ανάπτυξη με κατεύθυνση την Βουλγαρία και τον Εύξεινο να επικεντρωθεί στον Νομό Έβρου, που εξάλλου διαθέτει και τα γεωγραφικά και τα μορφολογικά πλεονεκτήματα για κάτι τέτοιο. Το Πανεπιστήμιο της Θράκης πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο και να συνδεθεί με την οικονομία της περιοχής, ενώ στη Θράκη πρέπει να εγκατασταθούν
βιομηχανίες εξυπηρέτησης και των αναγκών των ένοπλων δυνάμεων.

Για να μην ξυπνήσουμε αύριο με ένα νέο κυπριακό πρόβλημα στο εσωτερικό της ίδιας της Ελλάδας, πρέπει πριν απ’ όλα να αφυπνιστεί ο ελληνικός λαός για τον άμεσο κίνδυνο που συνιστά ο νεοοθωμανισμός στη Θράκη.

(Aπό το Παρόν της Κυριακής)

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More