ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΘΑΥΜΑΤΑ


Δοχεία, μπουκάλια, καί δέματα σταλμένα από τούς ωκεανούς στήν Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ στήν Σύμη.
Φθάνουν πάντοτε, σέ όσους με πραγματική πίστη κάνουν το τάμα τους, καί πάντα παίρνουν απάντηση από το Μοναστήρι.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης, πέρα από τα αμέτρητα επιβεβαιωμένα Θαύματα που έχει επιτελέσει και επιτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ιερά αυτή Μονή της Σύμης, πραγματοποιεί (όπως θα δούμε παρακάτω) και ένα διαχρονικό (ανά τους αιώνες) και ταυτόχρονα Μοναδικό παγκοσμίως Θαύμα, σε όσους πιστούς βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου και δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν οι ίδιοι στο Μοναστήρι του.

Το Μοναστήρι βρίσκεται στο Νότιο άκρο του νησιού και είναι χτισμένο στον πανέμορφο όρμο του Πανόρμου, ενώ από τους πρώτους ακόμα Χριστιανικούς αιώνες αποτελούσε ένα από τα Κέντρα τοπικής Ευσέβειας προς τους Αγγέλους.....

Ο σημερινός Ιερός Ναός του (εντός του Οποίου δεσπόζει, κατέχοντας φυσικές διαστάσεις, η Εφέστια Θαυματουργή Εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ), είναι χτισμένος το 1783, η δε Αγιογράφηση πραγματοποιήθηκε το 1792 από δύο αυτόχθονες Αγιογράφους, τον Ιερομόναχο Νεόφυτο και τον Κυριάκο Καρακωστή. Τέλος, πάνω από την κεντρική Πύλη της Ιεράς Μονής βρίσκεται το περίφημο Καμπαναριό του Πανορμίτη (Κτίσμα του 1911), που συγγενεύει με Ρωσικά Καμπαναριά.

Το Μέγα λοιπόν και διαχρονικό αυτό Θαύμα που αναφέραμε παραπάνω, έχει συμβεί και συμβαίνει σε όποιον διαθέτει Αληθινή Πίστη στον Μοναδικό Αληθινό Θεό, στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Εκείνος που αδυνατεί την παρούσα στιγμή να επισκεφθεί την Ιερά Μονή, μπορεί μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι, είτε από εμφιαλωμένο νερό είτε από πορτοκαλάδα (πλαστικό κατά προτίμηση, ως πιο ανθεκτικό), να τοποθετήσει Θυμίαμα, ένα χαρτί με τα «Υπέρ Υγείας» και τα «Υπέρ Αναπαύσεως» ονόματα εκείνων που επιθυμεί, ένα χαρτάκι με το Ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό του. Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει και ένα γράμμα προς το Μοναστήρι, για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και θα ήθελε να γίνει θέμα προσευχής στην Ιερά Μονή.

Αφού τοποθετήσει μέσα όλα αυτά τα Αφιερώματα για τον Ταξιάρχη και κλείσει το μπουκαλάκι, μπορεί, είτε από ένα λιμάνι είτε από κάποιο πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά να πετάξει το μπουκαλάκι στη θάλασσα, αφού πρώτα προσευχηθεί στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη και του ζητήσει να το οδηγήσει ο ίδιος στο Μοναστήρι του στη Σύμη.

Ο Πανορμίτης θα το αναλάβει και το μπουκαλάκι με τα Αφιερώματα θα φθάσει τελικά στη Σύμη, στον όρμο της Ιεράς Μονής, ή διαφορετικά θα μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο τελικός προορισμός του θα είναι να καταλήξει άθικτο στα χέρια των ανθρώπων του Μοναστηριού, οι οποίοι με τη σειρά τους (ως επιβεβαίωση του Θαύματος, «προς Δόξαν Θεού») θα αποστείλουν ευχαριστήρια επιστολή προς τον πιστό που το έστειλε, ευχαριστώντας τον για τα Αφιερώματα.

Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται μέχρι σήμερα Αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα για τον Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου (όπως για παράδειγμα από την Αυστραλία) και από διάφορες εποχές.

Τα παλιά τα χρόνια, οι πιστοί έστελναν με τον τρόπο αυτό τα Αφιερώματά τους μέσα σε γυάλινα μπουκάλια, ακόμα και σε κιβώτια!

ΑΝΤΕ ΝΑ ΘΕΡΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΣΠΕΙΡΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ


«Ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές που έχω ζήσει. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκομαι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πως δεν μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τέτοιες σκηνές, τόσο φανατισμό και μίσος συναντά κανείς μόνο στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όχι σε μία χώρα που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Και στη Γαλλία υπάρχουν μουσουλμάνοι, αλλά τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που βίωσα στο μειονοτικό χωριό Θέρμες της Θράκης, δεν θα τα δεις να συμβαίνουν πουθενά μέσα στη γαλλική επικράτεια».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει, μιλώντας στα «Επίκαιρα» την εξάωρη ομηρία της από φανατικούς μουσουλμάνους της μειονότητας στο χωριό Θέρμες στο νομό Ξάνθης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Λιμπερασιόν» και ανταποκρίτρια του γαλλικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού «France 3» στην Αθήνα, Έφη Τσελίκα. Μαζί της και τρία μέλη του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου που παρακολουθούσαν αμήχανα και φοβισμένα περισσότερα από 150 άτομα να τους βρίζουν σε μία άγνωστη γι’ αυτούς γλώσσα, να τους φτύνουν και να τους προπηλακίζουν, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν το γιατί. «Για μια στιγμή νόμισαν ότι βρίσκονταν στην Καμπούλ», ανέφερε η κ Τσελίκα, σπεύδοντας να προσθέσει ότι ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα τους που ένιωθαν ένα τόσο μεγάλο πολιτισμικό σοκ. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα όταν και στο πλαίσιο ενός ταξιδιωτικού αφιερώματος, με χορηγία μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνεργείο της εκπομπής «Λεωφόρος της Ευρώπης» που μεταδίδεται κάθε εβδομάδα από τον τηλεοπτικό σταθμό «France 3», αποφάσισε να επισκεφθεί τα Πομακοχώρια στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, προκειμένου να αναδείξει σε ένα ρεπορτάζ τεσσάρων μόλις λεπτών την πολιτισμική κουλτούρα της περιοχής. Τέσσερα λεπτά που στην πορεία όμως φάνηκαν στο συνεργείο του γαλλικού καναλιού σαν ένας ολόκληρος αιώνας…

Όμηροι του πλήθους
Ένας ολόκληρος μηχανισμός στην ευρύτερη περιοχή, που έχει στηθεί με ευθύνη και του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, κινητοποιήθηκε μέσα σε χρόνο – ρεκόρ, κρατώντας επί έξι συνεχείς ώρες τους Γάλλους σε ομηρία. Εκατοντάδες άνθρωποι ξεφύτρωσαν στην κυριολεξία από το πουθενά εγκλωβίζοντας το τηλεοπτικό συνεργείο μέσα στο αυτοκίνητο που το μετέφερε, απειλώντας ταυτόχρονα με τσεκούρια, μαχαίρια και ρόπαλα, τα μέλη του ότι θα τους «κόψουν τα κεφάλια» και όλα αυτά υπό το… άγρυπνο βλέμμα 10 περίπου ελλήνων αστυνομικών οι οποίοι παρακολουθούσαν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα για να σταματήσουν όλα όσα εξωπραγματικά συνέβαιναν. Δίπλα σε αυτούς, κοινοτάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι από τα γύρω χωριά, οι οποίοι είχαν επίσης καταφθάσει μέσα σε διάστημα λίγης μόλις ώρας στις Θέρμες, με την πλειονότητά τους να δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το φανατισμό του πλήθους εναντίον των γάλλων. «Καμία Αρχή, δεν έπαιξε το ρόλο της ως Αρχή. Κανείς δεν επιχείρησε να επιβάλει το νόμο και τη τάξη. Είμασταν στην κυριολεξία στο έλεος του όχλου» τονίζει η κ. Τσελίκα προσθέτοντας ότι για όλο αυτό το διάστημα ένιωθε σαν να βρίσκεται σε μία χώρα «εκτός δικαίου». Από την πρώτη στιγμή που το γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο έφτασε στις Θέρμες, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, ήρθε αντιμέτωπο με μία πρωτόγνωρη εχθρότητα από την πλευρά του τοπικού πληθυσμού. Στο πρώτο μόλις πλάνο που επιχείρησε να τραβήξει το συνεργείο, έκανε την εμφάνισή της, σύμφωνα με την κ. Τσελίκα, «μία μαυροντυμένη γυναίκα ντυμένη με την παραδοσιακή αράβικη φορεσιά που άφηνε ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο και ξεκίνησε να μας βρίζει με χυδαία λόγια, λέγοντας ότι εδώ είναι Τουρκία. Σε κλάσματα δευτερολέπτων μαζεύτηκαν γύρω της πάνω από 150 άτομα, τα οποία ξεπετάχτηκαν μέσα από ένα παρακείμενο τζαμί. Απαίτησαν να τους δείξουμε τα πλάνα που είχαμε τραβήξει για να δουν εάν μέσα εμφανίζονταν τα παιδιά του σχολείου που εκείνη την ώρα έπαιζαν στην αυλή του, η οποία όμως δεν ήταν παρά ένας δρόμος όπου περνούσαν συνεχώς αυτοκίνητα. Την ίδια στιγμή μία ομάδα από αυτούς κύκλωσε το αυτοκίνητο του συνεργείου και με απειλές μας ζητούσαν να τους δείξουμε τα πλάνα που είχαμε τραβήξει. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο προκειμένου να προφυλαχτούμε, αφού φοβηθήκαμε ακόμη και για την ίδια μας την ζωή, εξαιτίας του μένους του πλήθους. Μαζί τους κουβαλούσαν τσεκούρια και μαχαίρια οι άνδρες και ρόπαλα οι γυναίκες» σημειώνει η κ. Τσελίκα.


Ο αστυνομικός με το ροζ μπλουζάκι
Η συνέχεια θα έκρυβε όμως ακόμη χειρότερες εκπλήξεις για τα μέλη του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου. «Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία και σε λίγα λεπτά εμφανίστηκε ένας άνδρας ο οποίος φορούσε ένα ροζ μπλουζάκι και μας συστήθηκε ως αστυνομικός, χωρίς όμως να προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια» τονίζει η ελληνογαλίδα δημοσιογράφος. Λίγη ώρα μετά, σαν να είχαν ειδοποιηθεί από ένα αόρατο τηλεφωνικό κέντρο, στην πλατεία των Θερμών φθάνει, με κάθε είδους μέσο, πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά, Μελίβια, Εχίνο, Κοτύλη, Δημάριο. Το πλήθος πλέον ελέγχεται δύσκολα. Ουρλιάζει και απειλεί να λυντσάρει τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του «France 3».
Περισσότερα από 700 άτομα πλέον είχαν μαζευτεί γύρω από τους γάλλους, οι οποίοι από το πουθενά βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν σε ένα σκηνικό που όμοιό του συναντά κανείς στα χωριά και τις πόλεις των Ταλιμπάν. Εν ριπή οφθαλμού στην περιοχή έφτασαν το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ΤRT, οι υπεύθυνοι των εφημερίδων MILLET και BIRLIK, ο δήμαρχος Μύκης Μεχμέτ Αγγά, ο αντινομάρχης Μεμίς Τουρκές, ο Μουσταφά Τσουκάλ και οι πρόεδροι όλων των γύρω χωριών. «Μας ζήτησαν να βγάλουμε την κασέτα μέσα από την κάμερα και να τους δείξουμε τι είχαμε τραβήξει. Εγώ αρνήθηκα και τους είπα ότι σύμφωνα με την δεοντολογία και τους νόμους του ελληνικού κράτους κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο παρουσία εισαγγελέα ή άλλων θεσμικών παραγόντων του ελληνικού κράτους και σίγουρα όχι υπό καθεστώς βίας και απειλές εναντίον της ζωή μας. Δεν καταλάβαιναν τίποτα. Απειλούσαν ότι εάν δεν τους δίναμε την κασέτα δεν θα μας άφηναν να φύγουμε. Ένας μάλιστα από τους προέδρους που ήταν μαζεμένοι εκεί μου είπε επί λέξει πως έπρεπε να πάμε σε αυτόν πριν κάνουμε το οτιδήποτε, προκειμένου εν συνεχεία εκείνος να υποδείξει σε αυτούς με τους οποίους συνομιλήσαμε τι θα έπρεπε να πουν. Σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά σε μία χώρα που θέλει να λέγεται ελεύθερη. Αντιμετωπίζαμε ένα καθεστώς κράτους εν κράτη. Το κλίμα τρόμου δε, ήταν τέτοιο που κάθε φορά που επιχειρούσαμε να βγούμε από το αυτοκίνητο μας, -όπου και όλες αυτές τις ώρες μας είχαν εγκλωβισμένους – προκειμένου να διαπραγματευτούμε μαζί τους μας έλουζαν με βρισιές και μας έφτυναν. Έκαναν σαν δαιμονισμένοι. Μείναμε έξι ώρες εκεί και μας πρόσφεραν ένα ποτήρι νερό μόνο όταν ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις» αναφέρει η κ Τσελίκα.


Οι απεσταλμένοι του τουρκικού Προξενείου
Είναι η στιγμή που στο χωριό κάνει την εμφάνισή του ένας άτυπος μάλλον απεσταλμένος του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, μαζί με έναν δικηγόρο. Ο μεν πρώτος εμφανίζεται να έχει ειδικότητα στις κάμερες, αφού εκτός από την κασέτα ζητάει να ελέγξει και την ίδια την τηλεοπτική κάμερα θεωρώντας ότι μπορεί ενδεχομένως να έχουν καταγραφεί εικόνες στην εσωτερική της μνήμη, όπως και τελικά γίνεται. Η προβολή είναι δημόσια και γίνεται κάτω από τις απειλές και τα ουρλιαχτά του φανατισμένου πλήθους. Από την πλευρά του ο δικηγόρος έχοντας ήδη έτοιμο ένα έγγραφο το οποίο βγάζει μέσα από την τσάντα του, το δείχνει στην κ Τσελίκα και της ζητάει να το υπογράψει. «Νόμιζε ότι δε ξέρω να διαβάζω ελληνικά και είχε γράψει ένα ολόκληρο κατεβατό. Το διάβασα και μου σηκώθηκε η τρίχα από αυτά που έγραφε. Δεν υπήρχε περίπτωση με τίποτα να βάλω την υπογραφή μου σε κάτι τέτοιο. Πήρα ένα στυλό και έσβησα τα πάντα από ένα σημείο και κάτω. Άφησα μόνο τη φράση ότι στα πλάνα μας δεν είχαμε τραβήξει και δεν επρόκειτο να δείξουμε τα παιδιά του σχολείου» συνεχίζει τη διήγησή της η κ Τσελίκα.
Σαν σκηνή βγαλμένη μέσα από αμερικανική κινηματογραφική ταινία, στο χωριό μιάμιση ώρα περίπου μετά την έναρξη του επεισοδίου έφτασαν περιπολικά οχήματα της αστυνομίας από την Ξάνθη. Η διαδικασία απεγκλωβισμού του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου είχε μόλις ξεκινήσει. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις «απεγκλωβισμού των ομήρων» θα κρατήσουν πάνω από τέσσερις ώρες. Συνοδεία περιπολικών μπρος και πίσω, το αυτοκίνητο που μετέφερε τους γάλλους πήρε το δρόμο της επιστροφής προς τον πολιτισμό. «Έπρεπε να μας είχατε ειδοποιήσει ότι θα ανεβαίνατε να κάνετε ρεπορτάζ στα χωριά που κατοικούν οι μουσουλμάνοι» ήταν η φράση με την οποία υποδέχτηκε την κ. Τσέλικα ο επικεφαλής των αστυνομικών. «Είναι μία ελεύθερη χώρα η Ελλάδα ή όχι; Εφόσον είναι, τότε ο δημοσιογράφος μπορεί και πρέπει να κάνει την δουλειά του οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεται γι αυτό άδεια της αστυνομίας» ήταν η απάντηση της ελληνογαλλίδας δημοσιογράφου. Ενδιαφέρον για όσα συνέβησαν στους γάλλους υπηκόους και εξηγήσεις για το θέμα ζήτησε από την ελληνική πλευρά και το γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη Ξάνθη προτίθεται να μεταβεί και ο γάλλος πρόξενος κ. Κριστιάν Τιμονιέ.
Επρόκειτο βεβαίως για ένα περιστατικό το οποίο καταδεικνύει αφενός ότι η κατάσταση στα χωριά που κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους, αφετέρου κάνει σαφές την τεράστια επιρροή που ασκεί στην περιοχή το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Το εντυπωσιακό είναι ότι τέτοιου είδους περιστατικά αφορούν μόνο τα ελληνικά ή ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που επιχειρούν να τραβήξουν εικόνες από την περιοχή και όχι τα τουρκικά ΜΜΕ που τριγυρνούν συνεχώς στα χωριά της μειονότητας σε Ξάνθη και Κομοτηνή κάνοντας προπαγάνδα και προβάλλοντας την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα. Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε όλα αυτά τα χωριά τα μόνο κανάλια που «πιάνουν» οι τηλεοπτικοί δέκτες, είναι τα τουρκικά… Να σημειώσουμε ότι στα Πομακοχώρια ένας μεγάλος αριθμός Πομάκων διαφωνεί με τις πρακτικές του τουρκικού προξενείου, ζητώντας να σταματήσει να τους διδάσκεται με το ζόρι στα σχολεία η τουρκική γλώσσα, αφού δεν είναι η γλώσσα τους. Η στάση της Πολιτείας στο συγκεκριμένο αίτημα, είναι ανάλογη με τη στάση που τήρησε η ελληνική αστυνομία στο παραπάνω περιστατικό. Απλά παρακολουθεί «νίπτοντας τα χείρας της»…

ΤΙ ΑΡΑΓΕ......


ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΧΡΕΗ;
ΠΟΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΑΣ
28/10/2010-28/10/1940=70 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΛΛΑ 330

16/10/1912 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Η Κατερίνη απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό Ζυγό στις 16 Οκτωβρίου 1912 και το μνημείο που ανεγέρθηκε στο Σβορώνο στη μνήμη του Αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, Διοικητή του 20ου Συντάγματος, και των υπολοίπων Ελλήνων που έπεσαν ηρωικά, θυμίζει σε όλους μας, το χρέος μας και την ιστορική ευθύνη να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ Κ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 98 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Η 16η Οκτωβρίου είναι μια ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της πόλης μας.
Είναι η μέρα που ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στην πόλη της Κατερίνης, αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό και παρέδωσε μια ελεύθερη Κατερίνη, μια ελεύθερη Πιερία.
Οι εκδηλώσεις Μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης, αποτελούν την ελάχιστη απόδοση τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, σε όσους έδωσαν την ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας και του κοινού καλού. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητες γιατί ένας λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς ταυτότητα, χωρίς μέλλον.
Το μήνυμα εκείνων των αγωνιστών και των αγώνων τους είναι πάντα επίκαιρο. Είναι μήνυμα εθνικού καθήκοντος, συλλογικής προσπάθειας και συλλογικής ευθύνης.
Στις μέρες μας έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για έναν νέο κοινό αγώνα. Αγώνα που έχει ως στόχο την απελευθέρωση και την ανάδειξη των τοπικών δημιουργικών δυνάμεων.
Την ανάληψη της συλλογικής προσπάθειας και της συλλογικής ευθύνης από όλους τους ενεργούς πολίτες για να καταστήσουμε όλοι μαζί την Κατερίνη και την Πιερία πρωτοπόρες, όπως ταιριάζει στην ιστορία μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Κ.ΧΙΟΝΙΔΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 98 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Η επέτειος απελευθέρωσης της Κατερίνης είναι μια συγκινητική ημέρα για όλους μας.
Είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής όλων όσοι πολέμησαν με αυτοθυσία, για να μας κληροδοτήσουν την ελευθερία μας.
Ενενήντα οκτώ χρόνια πέρασαν από τον Οκτώβριο του 1912 και η πόλη μας αποδίδει τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν για Ελευθερία, Δημοκρατία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι πάντα επίκαιρο, ως δίδαγμα προσήλωσης σε υψηλές αξίες και ιδανικά, ως παράδειγμα τρόπου σκέψης και στάση ζωής.
Η προσφυγή στις ένδοξες αυτές σελίδες της νεότερης τοπικής ιστορίας, μας δίνει ελπίδα για να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το μέλλον.
Το παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας που μας μετέδωσαν οι πρόγονοι μας καλούμαστε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά να διατηρήσουμε ζωντανό.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ Κ ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 98 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Με ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια γιορτάζουμε την 98η επέτειο απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό. Τιμούμε την επέτειο της απελευθέρωση της Κατερίνης και κρατούμε ζωντανή την ιστορία των ηρωικών μαχών των Ελλήνων, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.
Οι Έλληνες για μια ακόμη φορά έδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους, με τις μάχες που έδωσαν και τις θυσίες τους στη χώρα.

Η Κατερίνη απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό Ζυγό στις 16 Οκτωβρίου 1912 και το μνημείο που ανεγέρθηκε στο Σβορώνο στη μνήμη του Αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, Διοικητή του 20ου Συντάγματος, και των υπολοίπων Ελλήνων που έπεσαν ηρωικά, θυμίζει σε όλους μας, το χρέος μας και την ιστορική ευθύνη να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας.
Η Κατερίνη στο πέρασμα του χρόνου αντιμετώπισε δυσκολίες και αντιξοότητες, αναπτύχθηκε όμως και προόδευσε με σκληρή και επίπονη προσπάθεια όλων των Πιεριέων.
Έχουμε ακόμα να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά.
Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, πρέπει να αγωνιστούμε για μια καλύτερη πόλη, μια καλύτερη χώρα, με ουσιαστική ισονομία, και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην Κατερίνη θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Ο κ. Μαρκόπουλος την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το απόγευμα θα παραστεί στην ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδη στην Εκάβη. Το Σάββατο ημέρα μνήμης της απελευθέρωσης της Κατερίνης θα παρευρεθεί στη δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη και θα παρακολουθήσει την παρέλαση που θα ακολουθήσει.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ


Ο Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλης Κασκαρέλης παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επαφές με διακεκριμένους παράγοντες του Αμερικανικού ακαδημαϊκού κόσμου.
Το ταξίδι της κυρίας Διαμαντοπούλου γίνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, που, όπως παραδέχτηκε και η ίδια, ίσως να είναι η πιο δύσκολη στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Είναι επίσης μια περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα μεταρρυθμίζει ριζικά και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, βασικά συστήματά της, όπως το δημοσιονομικό, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Υπάρχει ευρύτατα διαδεδομένη η αίσθηση πως αν οι επιδιωκόμενες αλλαγές δεν επέλθουν γρήγορα, κι αν αφεθεί να ακολουθηθούν οι συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησής τους, η Ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει τεράστιες, αν όχι ανυπέρβλητες, δυσκολίες στην προσπάθειά της για οικονομική ανάκαμψη.
Η κ. Διαμαντοπούλου αναγνωρίζει πως οι αλλαγές αυτές είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα αλλά για να υλοποιηθεί ο στόχος της προόδου και ευημερίας των νέων γενεών της Ελληνικής κοινωνίας, επιβάλλεται να μεταρρυθμιστεί, το ταχύτερο δυνατόν, και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην Φωνή της Αμερικής, η Ιστορία δεν θα μας συγχωρέσει αν δεν κινηθούμε αποφασιστικά και γρήγορα για να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Η κ. Διαμαντοπούλου έχει ήδη δρομολογήσει αλλαγές τόσο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και στην λειτουργία των πανεπιστημίων της χώρας. Ένα από τα επιτεύγματα για τα οποία νοιώθει ιδιαίτερα περήφανη είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Ελληνικών σχολείων με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η υπουργός Παιδείας πιστεύει πως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος δεν πάσχουν από έλλειψη καλών ερευνητών και καθηγητών. Εκείνο το οποίο χρειάζονται περισσότερο για να μην αποτελούν απλές Ακαδημίες Πλάτωνος, που είναι μεν επιθυμητό αλλά όχι αρκετό στην σημερινή εποχή, είναι να συνδεθούν με δύο βασικούς τομείς-- της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Αυτήν ακριβώς την σύνδεση επιδιώκει να πετύχει με το ταξίδι της στην Αμερική. Η κ. Διαμαντοπούλου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψής της στο Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, στην δυτική ακτή της χώρας, που θεωρείται ως η Μέκκα της τεχνολογίας. Εκεί είχε επαφές με ομογενείς και Αμερικανούς που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο τόσο σε προγράμματα καινοτομικών ερευνών και τεχνολογίας όσο και στην χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων.
Ανάμεσά τους ήταν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, νέοι επιχειρηματίες, παράγοντες εταιρειών που χρηματοδοτούν καινούργιες ιδέες και ειδικοί για θέματα κατοχύρωσης εφευρέσεων και πνευματικών δικαιωμάτων. Με πρωτοβουλία της συστάθηκε ήδη ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων, κυρίως ερευνητών και επιχειρηματιών, που θα χρησιμεύσει σαν γέφυρα με τα Ελληνικά πανεπιστήμια, συμβάλλοντας στην μεταφορά τεχνογνωσίας από το Σίλικον Βάλεϊ στην Ελλάδα και στον εντοπισμό νέων επιστημόνων με λαμπρές επιδόσεις που θα ενδιαφέρονταν να αποδεχτούν πρόσκληση να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε πανεπιστήμια και κέντρα ερευνών της χώρας.
Είναι έκδηλο ότι η κ. Διαμαντοπούλου θέλει να αλλάξει κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, δηλαδή να σπουδάζει ένας νέος στο πανεπιστήμιο και στην συνέχεια να περιμένει να προσληφθεί στο δημόσιο ή, αν δεν υπάρχουν θέσεις του δημοσίου ανοιχτές, να παραμένει άνεργος. Αυτό επιδιώκει να αλλάξει η υπουργός Παιδείας με τις επαφές της στην Αμερική. Απώτερος στόχος της είναι να δώσει γερές βάσεις κι ελπίδα για ένα δημιουργικό και επαγγελματικά επιτυχημένο μέλλον στους χιλιάδες Έλληνες που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τα πανεπιστήμια της χώρας.

ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ


Στοιχεία για τη ζωή, τη δράση και την προσωπικότητα του μητροπολίτη Καστοριάς, Γερμανού Καραβαγγέλη, ο οποίος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο Μακεδονικό Αγώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Γερμανός Καραβαγγέλης, ο αντάρτης Μητροπολίτης», που εγκαινιάζεται αύριο, στις 7.30 μ.μ., στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, επιστολές και σπάνια προσωπικά κειμήλια ανασυντίθεται η δράση του μητροπολίτη, αλλά και η ελληνική ιστορία του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Χρυσοκέντητα επιμανίκια του μητροπολίτη, το εγκόλπιο και η επιχρυσωμένη μήτρα του, το εξώφυλλο της διδακτορικής του διατριβής «Η περί Θεού διδασκαλία Θεοφίλου του Αντιόχειας», άρθρα εφημερίδων της εποχής με αναφορά στη δράση του και το ρολόι του είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι το Δεκέμβριο, συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Αυστρίας, Καστοριάς, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΑΛΛΑ ΔΕΣΤΕ ΤΟΝ (ΕΛΛΗΝΑ) Κ.ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΙ ΣΤΟΜΦΟ ΑΝΤΙΔΡΑΕΙ ΣΕ ΟΛΑ
ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΟΣ


Ο Κωνσταντίνος Π. Ρωμανός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, με υποτροφία Fulbright στις ΗΠΑ και με υποτροφία DAAD στη Γερμανία, Φιλοσοφία και Επιστήμες του Ανθρώπου, υπό τους καθηγητές Hans-Georg Gadamer, Ernst Tugendhat και Georg Picht. Παρακολούθησε επίσης παραδόσεις του καθηγητή V. Jankelevitch στη Σορβόνη. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια και στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Kassel, ενώ σήμερα διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Γράφει στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα.
Αναμφισβήτητα απο τους ελάχιστους Εκπαιδευτικούς της χώρας που αξίζουν τον μισθό τους και τον τίτλο τον οποίο φέρουν. Διαβάζοντας και τα υπόλοιπα άρθρα του Site θα μπορέσετε να κατανοήσετε αυτό το οποίο αρχής εξαρχής προσπαθώ να σας πω. Ότι συμβαίνει, ακόμα και η σημερινή πολεμική του Σιωνισμού προς την χώρα μας και τους κατοίκους της, λαμβάει χώρα εξαιτίας του Χριστιανισμού και ποιο συγκεκριμένα της ορθοδοξίας. Όπως εχω αναλύσει παλαιότερα με μεγαλύτερη ακρίβεια ο Χριστιανισμός ως Ιουδαική Αίρεση κατεδίωξε τον Ιουδαισμό προκαλώντας το μένος και την οργή των απανταχού Ιουδαίων οι οποιοι και στα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών μιλάνε ευθέως περί της εκδικήσεως τους αυτής. Στο ερώτημα του εάν είναι δικαιολογημένο το μίσος των Ιουδαίων προς τους Χριστιανούς και ει-δι-κά τους ορθοδόξους ; Σαφέστατα Ναι. Επί Ανατολικής Αυτοκρατορίας της Ρώμης (Βυζάντιο) οι Ιουδαίοι εκδιώχθηκαν σε απίστευτα μεγάλο βαθμό επειδή δεν αναγνώρισαν τον Ιησού ως Υιό του Γιαχβέ και διότι τον εσταύρωσαν (σύμφωνα με το παραμυθάκι της αιρέσεως τους πάντοτε). Όσοι αποδέχθηκαν την Ορθοδοξία και εν γένη τον Χριστιανισμό σώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι βιώσανε επακριβώς τον ίδιο διωγμό με τους Έλληνες . Άλλωστε οι Χριστιανοί Εθνικούς αποκαλούσαν τόσο τους Ιουδαίους στο Θρήσκευμα όσο και τους Έλληνες στο θρήσκευμα (αλλά και την καταγωγή). Η διαφορά του Ελληνισμού από τον Σιωνισμό είναι πως εμείς "ερωτευτήκαμε" και αποδεχθήκαμε εν τέλη τον φυσικό μας βιαστή (Χριστιανισμό) ενώ εκείνοι οχι (και μπράβο τους σε τελική ανάλυση). Με υπομονή αιώνων κατάφεραν και χρησιμοποίησαν την κοινή ρίζα των θρησκειών τους...Αλλοίωσαν το αντι-Ιουδαϊκό μένος των Χριστιανών και στο παρόν απολαμβάνουν την εκδίκηση τους . Μια εκδίκηση που ξεκίνησε επί Οθωμανικής κατοχής και έναντι της Τσαρικής Ρωσίας με την επιβολή του Κομμουνισμού (Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι δημιουργοί της Αθείας ήταν Εβραίοι Σιωνιστές καθώς και ο ίδιος ο Μάρξ Εβραικής καταγωγής οπως και οι προπάτορες της Οκτωμβριανής Επανάστασης). Αυτό το ανελέητο κυνήγι του Σιωνισμού προς την Ορθοδοξία όμως αντί να αποδίδει, αντιθέτως δίνει τον τίτλο των "Μαρτύρων" και των "ηρώων" στους Χριστιανούς πράγμα ιστορικά και Λογικά λάθος. Επιδιώκουν και κυνηγάνε φυσική εξόντωση του, πράγμα που σημαίνει πως τα αντανακλαστικά των πιστών του Ιησού θα είναι αντίστοιχα στο βάθος των αιώνων. Εδω πρέπει να παρέμβει ο γνήσιος Ελληνισμός με φωνή οργισμένη από τα βάθη των αιώνων και να βάλει επιτέλους ένα τέλος στον παραλογισμό της διαμάχης των Ιουδαιογενών αιρέσεων (Χριστιανισμού - Μουσουλμανισμού ) . Δεν είναι δυνατόν η ανθρωπότητα να χορεύει στον χορό των αντιφυσικών και αντιανθρώπινων δοξασιών του Γιαχβέ. Αυτό θα πρέπει επιτέλους κάποτε να σταματήσει και να μπει φρένο στην ανοησία που έχει ξεπέσει η ανθρωπότητα. Είναι το λιγότερο αστείο αν λογιστούμε πως εδώ και 1700 χρόνια ο κόσμος βυθίστηκε στο σκοτάδι εξαιτίας των Θρησκειών που υμνούν και λατρεύουν τον Γιαχβέ. Σε αυτή την βλασφημία οφείλουμε να απαντήσουμε μόνο με μια γλώσσα :

Ναι η Ελλάς οφείλει να επιστρέψει, να Νικήσει και ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ !

ΤΙ ΘΑ ΞΑΝΟΥΜΕ; ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ


Υπάρχουν κοινές παράμετροι στον γνωστό πρόξενο κι εκεί ενεργοποίησε τουρκική Τράπεζα και δραστηριοποίησε επιχειρηματίες, οργάνωσε πολιτιστικές θρησκευτικές κι άλλες εκδηλώσεις
Δέκα χρόνια πριν η Τουρκία διαμόρφωνε το κλίμα χειραγωγώντας μειονοτικούς πληθυσμούς, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες…
Συνήθως οι δημοσιογράφοι και δημοσιολόγοι όταν αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θράκη από τη συμπεριφορά εξωθεσμικών κέντρων της αλλοδαπής που ασκούν επιθετική πολιτική προπαγάνδας και πολυεπίπεδης δολιοφθοράς, διατυπώνουν τον όρο "Κοσσοβοποίηση" εννοώντας μάλλον το αποτέλεσμα παρά την διαδικασία που οδήγησε στην απόσχιση τμήματος (στρατηγικού) της σερβικής επικράτειας.
Οι παρατηρητές -και ίσως γνώστες- της βαλκανικής πραγματικότητας επιμένουν πως ο όρος αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως για να προσδιορισθεί η ολιγωρία του επίσημου κράτους, καθώς και τα ατοπήματα τοπικών φορέων και μεμονωμένων ατόμων που οδήγησαν στη διαμόρφωση της κατάστασης, με τη γνωστή σε όλους μας κατάληξη.
Περιοριζόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας ως προς το "Κοσσοβικό" κατ' αρχάς πρέπει να επισημάνουμε ότι η γειτονική χώρα εφήρμοσε όλες τις μεθόδους διείσδυσης και παρέμβασης στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας, υποστηρίζοντας και χειραγωγώντας πληθυσμούς μειονοτικούς που ζούσαν στο Κοσσυφοπέδιο (Αλβανοί, Τουρκογενείς, Αθίγγανοι, Αιγύπτιοι, Πομάκοι κοκ) πολύ πριν το αντιληφθούν διπλωμάτες άλλων χωρών.
Η Τουρκία είχε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 (μόλις άρχισε και η γιουγκοσλαβική κρίση), αναπτύξει σχέσεις σε θρησκευτικό, πνευματικό, επιστημονικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο προσβλέποντας και σε αμιγή πληθυσμιακά στρώματα στο γειτονικό Νόβι Παζάρ (Σαντζάκιο). Βασικό μέλημα των Τούρκων ήταν να εκτοπίσουν την επιρροή περιθωριακών ισλαμικών αιρέσεων: Καντέρι, Ριφάνι, Σάντι, Χαλβέτι, Νακσιμπεντί, Νοκτασι και Μπεκτασί, Εχλ-Μπειτ, Χανέφι και να διαδώσουν το σουνιτικό Ισλάμ. Από θρησκευτικά κέντρα της Τουρκίας ενισχύθηκαν οι Ρετζέπ Μπόγια, Νετζάτ Ιμπραχίμι ενώ δίνονταν υποτροφίες σε υποψηφίους φοιτητές Θεολογίας για Πανεπιστήμια της Τουρκίας.
Παράλληλα ενισχύονταν διάφορες "ανθρωπιστικές" οργανώσεις που υπεράσπιζαν τους "καταπιεζομένους" μη χριστιανικούς πληθυσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Η Τουρκία χρηματοδότησε τη δραστηριότητα οργανώσεων όπως η Al Muhajiroun-Kosovo Support Council, TWRA, κοκ.
Σε πολιτικό επίπεδο υποστήριξε την σύσταση ομάδων και την ίδρυση συνδέσμου για την υποστήριξη των Αλβανοκοσοβάρων στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους τους Ergun Zoga, Celalettin Olmezcan, Enver Tali κα ενώ ενεργό ρόλο στο Κοσσοβικό ανέπτυξαν και οι Deniz Baykal, Tuna Koc κα.
Επίσης ήταν η εποχή των ενόπλων συγκρούσεων και η Τουρκία διέθεσε ολόκληρο δίκτυο της ΜΙΤ για την εκπαίδευση σκληροπυρηνικών Κοσσοβάρων. Στη συγκεκριμένη ιστορική φάση συνδέεται ο Βοσνιακός χώρος με τον Τουρκικό σε επίπεδο οργανώσεων μαφίας και οργανωμένου εγκλήματος με βασικούς συνδέσμους παλιούς συμπολεμιστές από το Βοσνιακό μέτωπο
• Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γράφοντος η πρώτη ομάδα Αλβανοκοσοβάρων που εκπαιδεύθηκε από Τούρκους στρατοπέδευσε στην περιοχή της Σμύρνης στο στρατόπεδο Baba Eski στα τέλη της δεκαετίας του 90. Σύνδεσμος των Αλβανοκοσοβάρων στην Τουρκία ήταν ο Refet Karjagdun.
• Ένα από τα παραδοσιακά κέντρα των Βοσνίων μουτζαχεντίνων στην Τουρκία βρίσκεται στο χωριό Halibejli κοντά στη Σμύρνη ( Izmir). Από το 1992 και μέσω της οργάνωσης IGASA από το χωριό αυτό πέρασαν περίπου 300 άνδρες που έλαβαν μέρος στη Βοσνιακή κρίση ως εθελοντές μαζί με Άραβες μουτζαχεντίνους στη Βοσνία..
Με το τέλος των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο η Τουρκία φρόντισε να εκμεταλλευθεί τα ερείσματα που είχε κατασκευάσει και επιδόθηκε στην ενδυνάμωση της οικονομικής και επιχειρηματικής παρουσίας της στο Κοσσυφοπέδιο η οποία εντοπίζεται στα εξής σημεία:
• Ρόλο συντονιστικού οργάνου έχει αναλάβει το ΤΙΚΑ που είναι επιφορτισμένη υπηρεσία για θέματα αναπτυξιακής βοήθειας. Έδρα της είναι η Πριζρένη όπου δραστηριοποιείται και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών στην πόλη. Με την ομάδα αυτή οικονομικών συμφερόντων σε στενή συνεργασία και από κοινού σχεδιασμό γίνονται επαφές με τον Adnan Nas (Turkish-American Business Association) ο οποίος προσφάτως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Μιτρόβιτσα.
• Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΟΣΣΟΒΟΥ διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό τμήμα της KFOR. Σύμφωνα με πληροφορίες από ντόπιες πηγές το 2003 οριστικοποιήθηκαν οι δεσμοί και σε θεσμικό επίπεδο κάτω από την επίβλεψη των Metin KILIC, Agmagan DEMIRER, οι οποίοι μέσα από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών ανέπτυξαν δίκτυο πληροφοριών .
• Η ΤΙΚΑ λειτουργώντας και ως μηχανισμός πίεσης συμμετείχε και στο ταξίδι του Besim Beqai τον Απρίλιο 2006 όπου μετέβη στην Τουρκία όπου και υπέγραψε συμφωνία για την προστασία των τουρκικών επενδύσεων στο Κοσσυφοπέδιο
Επίσης συνεχίσθηκε η εκπαίδευση Αλβανοκοσσοβάρων από Τούρκους στρατιωτικούς εκπαιδευτές ενώ Αλβανοκοσσοβάροι μετέχουν σε ΝΑΤΟικές αποστολές ενταγμένοι στα τουρκικά τάγματα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΝΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
Σε αυτό το πλαίσιο ο Μουσταφά Σαρνίτς, Τούρκος πρόξενος, απλώς διαχειρίζεται την πραγματικότητα αυτή και συντονίζει τις δραστηριότητες μηχανισμών που ήδη βρήκε σε πλήρη ανάπτυξη. Στα θετικά του σημεία καταλογίζεται και η δημιουργία τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και η αφομοίωση των Γκοράντσι (αντίστοιχοι Πομάκοι δικοί μας), καθώς και η λειτουργία του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου. Αφού εγκατέστησε τα δίκτυα της ΤΙΚΑ προχώρησε και στην λειτουργία τουρκικής τράπεζας "Turk Ekonomi Bankasi" (TEB).
Ο Σαρνίτς εγκαταλείπει το Κοσσυφοπέδιο όταν αυτό πλέον περνά στη φάση της επίσημης ανεξαρτησίας του και έρχεται στη Θράκη όπου συνεχίζει ακριβώς το ίδιο έργο με το συντονισμό και τη διαχείριση μηχανισμών που υφίσταντο, έχοντας ήδη "διδαχθεί" από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ φαίνεται ότι ξέρει να εντοπίζει τα αδύνατα σημεία της χώρας υποδοχής και βεβαίως των ντόπιων φορέων της Ροδόπης.
Η δραστηριότητα του Μ. Σαρνίτς μπορεί να ανακοπεί μόνον με την αλλαγή ορισμένων παραμέτρων σε τοπικό επίπεδο και κυρίως, όσο είναι ακόμη νωρίς…

Ο ΕΝΑΣ Ο ΝΟΝΟΣ


Πιο εφιαλτική είδηση για όσους ενδιαφέρονται για τα κορυφαία θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ειδικότερα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει από αυτή που μας ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τη Νέα Υόρκη: κατόπιν προσωπικής εντολής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο ανατριχιαστικής πολιτικής φήμης Άλεξ Ρόντος διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την ηγεσία των Σκοπίων για την εξεύρεση ονομασίας αποδεκτής από τον Γιώργο Παπανδρέου: Ποιος θα το φανταζόταν ποτέ ότι θα καταντούσαμε σε τέτοιο σημείο αθλιέστατου προτεκτοράτου – ο Άλεξ Ρόντος να… εκπροσωπεί την Ελλάδα!
Μια φυσιογνωμία πολιτικά τόσο σκοτεινή, ώστε εξεδιώχθη κλοτσηδόν ακόμη και από τη… Λακωνία (!), όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να τον επιβάλει εκεί ως υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόσωπο, υποτίθεται, «ανύπαρκτο» για την επίσημη Ελλάδα, αφού δεν κατέχει καμιά θεσμική θέση στον κρατικό μηχανισμό, να χειρίζεται εν κρυπτώ και παραβύστω ένα κορυφαίο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας εν αγνοία και με παραμερισμό ακόμη και του υπουργού Εξωτερικών!
Όχι μόνο εξωφρενικά και ταπεινωτικά για την Ελλάδα πράγματα, αλλά πρωτίστως άκρως ανησυχητικά και ύποπτα ως προς το σε ποιους έχει αναθέσει στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός την υπόθεση των Σκοπίων.

«Τον έδωσε» ο Δημήτρης Δρούτσας

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει διοχετευτεί στα μέσα ενημέρωσης η είδηση για το μυστικό ρόλο του Άλεξ Ρόντος –και της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά–, με όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή.
Στη Νέα Υόρκη όμως ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το ρόλο του Άλεξ Ρόντος, επιβεβαιώνοντας με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο την ανάμειξή του στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.
Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς αν το έκανε ορμώμενος από την πικρία και την ενόχληση για τον παραγκωνισμό του ή αν θέλησε να αποστασιοποιηθεί εκ των προτέρων και δημοσίως από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ρόντος, γνωρίζοντας ότι αυτός θα συναινέσει σε όνομα απαράδεκτο από την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Το βέβαιο είναι ότι «τον έδωσε» εν ψυχρώ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών [Σ.Σ.: Από το 1999 έως το 2004, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου]. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, είναι ευπρόσδεκτα. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου».
Διπλωματικά μεν, θανατηφόρα δε τα βέλη Δρούτσα εναντίον… Παπανδρέου: α-φού ο Άλεξ Ρόντος δεν έχει καμιά σχέση με το (ελληνικό) υπουργείο Εξωτερικών, καμιά σχέση με την (ελληνική) κυβέρνηση και επειδή βεβαίως δεν είναι δυνατόν στις μυστικές συνομιλίες να πήγε μόνος του να… εκπροσωπήσει την Ελλάδα (!), είναι αυτονόητο ότι αυτός που του έδωσε τέτοια αρμοδιότητα δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά…

Τι κρύβει ο Γιώργος Παπανδρέου

Καθόλου δεν μας ενδιαφέρει η διαμάχη Ρόντος – Δρούτσα σε προσωπικό επίπεδο. Ούτε θεωρούμε, βεβαίως, τον υπουργό Εξωτερικών… «βράχο αντίστασης» στα αποκαλούμενα εθνικά θέματα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο εκλιπών Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν τόσο οργισμένος με τον Δημήτρη Δρούτσα για το ρόλο που είχε παίξει στην κατάρτιση του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν, ώστε είχε δηλώσει δημοσίως ότι «όσο εγώ είμαι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτός δεν θα πατήσει το πόδι του στην Κύπρο!». Αλλού βρίσκεται το θέμα και είναι πολύ σοβαρό: τι θέλει να κρύψει ο πρωθυπουργός από τον ελληνικό λαό, τι είδους ονόματα συζητά ως λύσεις και σε ποιο πλαίσιο, ονομασία έναντι όλων ή για διμερή χρήση, και δεν εμπιστεύεται ούτε καν το στενότατο προσωπικό φίλο του, τον Δημήτρη Δρούτσα, ή οποιονδήποτε Έλληνα διπλωμάτη και αναθέτει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Σκοπίων σε μια τόσο σκοτεινή πολιτικά προσωπικότητα όπως ο Άλεξ Ρόντος;
Αν ο Γιώργος Παπανδρέου προωθεί λύση που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί ούτε καν στον Δημήτρη Δρούτσα, τον οποίο ο ίδιος και μόνον αυτός ανέδειξε και επέβαλε στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχουν κάθε δίκιο οι Έλληνες να αισθάνονται ότι τους ζώνουν τα φίδια – και μάλιστα οχιές και κόμπρες!

Ύποπτη στάση των ΗΠΑ

Οι μαύρες σκέψεις ως προς τι απεργάζεται το δίδυμο Ρόντος – Παπανδρέου επιτείνονται από τη στάση που επιδεικνύουν εσχάτως οι Αμερικανοί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πρώτη εξέλιξη ήταν ότι με το που ανέλαβε ο Άλεξ Ρόντος την… εκπροσώπηση της Ελλάδας (!) στις μυστικές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η Ουάσιγκτον αδρανοποίησε αμέσως τον Αμερικανό μεσολαβητή στην υπόθεση, τον Μάθιου Νίμιτς. Με τον Ρόντο στο ρόλο αυτό, ο Νίμιτς είναι εξόφθαλμα άχρηστος, εκτίμησαν προφανώς οι αρμόδιοι των ΗΠΑ.
Ο Νίμιτς έκανε μάλιστα με δηλώσεις του δημοσίως γνωστό το ότι στη φάση αυτή παραμερίζει, αδρανοποιούμενος από τις απευθείας συνομιλίες. Μίλησε με ενθουσιασμό για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Γκρούεφσκι και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ονομασίας «μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο» για να προσθέσει: «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Πιστεύω ότι τα μέρη τώρα μιλούν μεταξύ τους για ορισμένα ζητήματα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί την προσδοκία ότι είναι πιθανό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό».
Ως εκ τούτου, ο Νίμιτς ήταν κάθετος: «Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις», ξεκαθάρισε. «Δεν είναι η ώρα για τελική πρόταση», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.
Έχει δίκιο. Τώρα πλέον είναι ο Άλεξ Ρόντος αυτός που θα μας πει όχι μόνο πότε θα είναι η ώρα για την τελική πρόταση της ονομασίας, αλλά και ποιο θα είναι το όνομα των Σκοπίων που αποφάσισε!

«Σύντομα» λέει ο Μπάιντεν

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική ήταν και η συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Τζο Μπάιντεν «υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες σε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος», ανέφερε επί λέξει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Σύντομα» είναι βεβαίως η λέξη-κλειδί της αμερικανικής θέσης στην παρούσα φάση. Η απουσία οποιασδήποτε διπλωματικής πίεσης προς τα Σκόπια, η έλλειψη αναφοράς σε ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, συνοδευόμενες από την ασφυκτική πίεση που άσκησε ο Μπάιντεν επί του Παπανδρέου για να αναγνωρίσει η Αθήνα την ανεξαρτησία του Κοσόβου –κάτι που θα αποτελούσε «ταφόπλακα» για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας– δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό.
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πως η εξαιρετικά αποδυναμωμένη διεθνώς Ελλάδα –εξαιτίας της καταστροφικής απόφασης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να την υπαγάγει σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας στους ξένους δυνάστες της ΕΕ και του ΔΝΤ– συνιστά ευκαιρία για τις ΗΠΑ προκειμένου να επιβάλουν στην Αθήνα απαράδεκτες, από ελληνικής πλευράς, μέχρι τώρα λύσεις στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό, ίσως ακόμη και στα Ελληνοτουρκικά.
Αμερικανική είναι άλλωστε η παροιμία «οι ζητιάνοι δεν μπορούν να διαλέγουν»! Έχοντας καταστήσει την Ελλάδα διεθνή επαίτη στα θέματα της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να προβάλει ισχυρή αντίσταση σε κανένα θέμα.
Δυστυχώς, υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο. Όπως θυμάται πολύ καλά ο ελληνικός λαός από τη στάση του υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004, το ζήτημα είναι ότι υφίστανται ισχυρότατες αμφιβολίες αν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να αντισταθεί στις αμερικανικές επιδιώξεις στα εθνικά μας θέματα και πού ακριβώς. Γιατί, όποιος ορίζει τον Άλεξ Ρόντος μυστικό διαπραγματευτή, μόνο λύση ανεκτή για την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν επιδιώκει, όπως είναι αυτονόητο.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ:ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ


Οι δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια στο Brookings Institution, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία που εκφράζεται για νέες παραχωρήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τον κομμουνιστή Πρόεδρο.
Σημειωτέον, ότι ο τελευταίος έχει προκαλέσει με την «αναθεωρητική» και φιλοτουρκική στάση του τεράστια ζημιά στο ελληνικό λόμπι που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ. Εμείς, απευθυνθήκαμε στον κατάλληλο άνθρωπο, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλοί οι οποίοι να γνωρίζουν το Κυπριακό τόσο καλά όσο η Φανούλα Αργυρού. Η Ελληνοκύπρια ερευνήτρια, αποτελεί «καρφί» στο μάτι των εθνομηδενιστών και των παραχαρακτών της κυπριακής ιστορίας.

Σε μια αποκαλυπτική της συνέντευξη, ρίχνει φως στο διχοτομικό ρόλο των Βρετανών, τονίζοντας ότι η υποστολή της σημαίας τους συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός πυρήνα δικού τους στο νησί που έπαιξε διαβρωτικό ρόλο και ότι το ΑΚΕΛ ποτέ δεν ήταν εναντίον των βρετανικών βάσεων στο νησί.
Κυρία Αργυρού, έχετε καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, για να καταγράψετε στοιχεία που θα έριχναν φως στο Κυπριακό. Σε γενικές γραμμές, τι πιστεύετε ότι δεν έχουν μάθει και πρέπει να μάθουν οι Έλληνες;
Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει ακόμα να μάθουν οι Έλληνες. Αλλά για να προσηλωθούν και να καταλάβουν τι συμβαίνει με το Κυπριακό και ακόμα περισσότερο πως ξεκίνησαν τα δεινά της ελληνικής νήσου Κύπρου και από ποίους και που στοχεύουν να καταλήξουν, θα πρέπει πρώτα να παύσουν να ασχολούνται με κομματικές μικροπρέπειες, με προσωπολατρίες, ύβρεις, σταλινικού τύπου λογοκρισίες και επιθέσεις, αν είναι να σωθεί αυτός ο τόπος από τον πλήρη εκτουρκισμό. Καταρχήν πρέπει να καταλάβουν πρώτον, τι σημαίνει τουρκική πολιτική και στρατηγική και που στοχεύει, δεύτερον η πολιτική της Βρετανίας, που πάντοτε υπήρξε φιλοτουρκική. Οι αποικιοκράτες Βρετανοί, «φεύγοντας» από την Κύπρο μετά από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959 και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της 16ης Αυγούστου 1960, με απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων και όχι του λαού της Κύπρου, διευθέτησαν και άφησαν στο νησί ένα πυρήνα από δικούς τους ανθρώπους, τους οποίους και χρησιμοποιούν έκτοτε για να επηρεάζουν και να επιβάλλουν εκ των ένδον την δική τους πολιτική και έτσι να κουτσουρεύουν την γνήσια φωνή του Ελληνισμού της νήσου. Όταν η Βρετανία διευθέτησε ύπουλα να επαναφέρει την Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό με την διαβόητη Τριμερή του Λονδίνου το έκανε σκόπιμα για να αποκλείσει την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το 1956 ξεκίνησε τα διχοτομικά σχέδια ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ και τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 1956, με τη συμμετοχή του Δρ. Νιχάτ Ερίμ και της τότε κυβέρνησης Μεντερέζ, συνήψε ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την Τουρκία για την παραχώρηση της μισής Κύπρου στην Τουρκία, μέσω της διπλής αυτοδιάθεσης και για την τουρκική μειονότητα του 18%, η οποία θα αναβαθμιζόταν σταδιακά σε ισότιμη κοινότητα με την ελληνική. Λόγω της αμερικανικής απόρριψης των διχοτομικών σχεδίων το 1957, αναγκάστηκαν οι ηθικοί αυτουργοί, το Λονδίνο και η Άγκυρα) να συμβιβαστούν με λύση ανεξαρτησίας με εξελισσόμενα ομοσπονδιακά συστατικά, για να εξασφαλίσουν την αμερικανική συμπαράσταση. Μέχρι το 1960, οι Τούρκοι στην Κύπρο είχαν ήδη εξοπλιστεί από την Τουρκία με τη βοήθεια των Βρετανών, ο δε εξοπλισμός τους συνεχίστηκε και μετά. Έκαναν το πραξικόπημα το 1963/74 για να διαλύσουν τη Κυπριακή Δημοκρατία και να δημιουργήσουν δύο κράτη. Απέτυχαν. Ξαναδοκίμασαν το 1974 αφού έδιωξαν την Ελληνική Μεραρχία, το στήριγμα και την προστασία της Κύπρου, για να μπορέσει η Τουρκία να εισβάλει, μετά που το Λονδίνο έδωσε το πράσινο φώς για την εισβολή στον Ετσεβίτ στις 17 Ιουλίου 1974. Το Λονδίνο ήταν που είχε το απάνω χέρι στα γεγονότα όλα τα χρόνια και δη το 1974 και όχι οι Αμερικανοί. Είναι γνωστό, πως ο Κίσσιγκερ δεν ήθελε τον Μακάριο και επιδίωκε την αντικατάστασή του, αλλά ούτε και τον Νίκο Σαμψών ήθελε. Από δε τα βρετανικά έγγραφα συμπεραίνεται, ότι ούτε την εισβολή υποστήριζε. Ήθελε κάποιον που να αντικαταστήσει τον Μακάριο (προτιμούσε ενδεικτικά τον Γλαύκο Κληρίδη) και ήθελε το Λονδίνο να αναλάβει πρωτοβουλία να βρει τρόπους αλλαγής του συντάγματος με διαπραγματεύσεις. ΑΚΕΛ και Βρετανία χέρι-χέρι...
Πολλά λέγονται για το διαχρονικό ρόλο των Βρετανών στην Κύπρο. Σήμερα, η κυβέρνηση Χριστόφια επιδεικνύει φοβερό εκνευρισμό κάθε φορά που της τίθεται το θέμα της απομάκρυνσης των βρετανικών βάσεων από το νησί. Γιατί αντιδρά έτσι το ΑΚΕΛ;
Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν ήταν εναντίον των βρετανικών βάσεων στο νησί. Οι δηλώσεις του ήσαν πάντα για εσωτερική κατανάλωση και το γνώριζαν οι Βρετανοί. Έπρεπε να διατηρεί τους τόνους της κομματικής κομμουνιστικής ιδεολογίας στα μάτια των οπαδών του ως κόμμα εναντίον του ιμπεριαλισμού. Αλλά οι σχέσεις του με το Λονδίνο, ειδικά αξιωματούχων του με την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, υπήρξαν πάντοτε στενές και σε άριστη βάση συνεργασίας. Το μαρτυρούν τα βρετανικά έγγραφα, τα οποία καταγράφουν ουκ ολίγες εκθέσεις με πληροφορίες που έπαιρναν οι Βρετανοί από αξιωματούχους του ΑΚΕΛ. Εξ ου και οι Βρετανοί πάντοτε θεωρούσαν ότι το ΑΚΕΛ ακολουθούσε μια «ρεαλιστική» πολιτική, όπως εκείνη του Κληρίδη... Και ότι το ΑΚΕΛ, στην ουσία ήταν μόνο κατ' όνομα κομμουνιστικό... Ούτε η πρώην ΕΣΣΔ, παρ' όλες τις φωνασκίες της, είχε πρόβλημα με τις βάσεις και αυτό επίσης το γνώριζαν οι Βρετανοί. Τους το έλεγαν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Σοβιετικής πρεσβείας στην Λευκωσία... Η σημερινή στάση του ΑΚΕΛ και του ιδίου του προέδρου Χριστόφια έναντι των βάσεων, εξ ού και η τελευταία του δήλωση στο Brookings Institute ότι περίπου ‘'αυτές δεν θα ενοχληθούν και το μέλλον τους θα αφεθεί στα... παιδιά και στα εγγόνια μας'', οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, ο ίδιος ο Χριστόφιας χρωστά πολλά στους Βρετανούς για τη βοήθεια που του πρόσφεραν να εκλεγεί πρόεδρος. Το δε «Μνημόνιο Συναντίληψης» του προέδρου Χριστόφια με τον τέως πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρτον Μπράουν, στο Λονδίνο την 5η Ιουνίου 2008, ουσιαστικά «τσιμέντωσε» την παρουσία των βάσεων στο νησί, εξ ου και η δήλωσή του στην Ουάσιγκτον. Δεύτερον, για να αλλάξει το καθεστώς των βάσεων στην Κύπρο θα πρέπει να το συμφωνήσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις συν την Κυπριακή Δημοκρατία, να γίνει διάσκεψη και να συμφωνηθεί είτε η διάλυσή τους είτε αλλαγή το στάτους των. Η διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, προτάσσεται εδώ και χρόνια ως η λύση στα δεινά της Κύπρου. Που χωλαίνει η παραπάνω πρόταση, την οποία φαίνεται ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει; Το 1979, η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνάντηση που είχε με τον μακαρίτη, πρόεδρο τότε Σπύρο Κυπριανού, παραδέχθηκε ότι η διζωνική δεν είναι όρος που χρησιμοποιείται στο Διεθνές Δίκαιο. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ήταν απαίτηση των Τούρκων από το 1957 και προνοεί δύο συνιστώσες πολιτείες. Την μία, την τουρκική, θα την ελέγχουν αποκλειστικά οι Τούρκοι, την δε άλλη, την ελληνική, θα την ελέγχουν και πάλι οι Τούρκοι, μέσω των εξουσιών της συνομοσπονδιακής χαλαρής κυβέρνησης. Οι 200.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν, γιατί αυτό επιβάλλεται από την διζωνικότητα, δηλαδή το τουρκικό μέρος θα είναι και γεωγραφικά και πληθυσμιακά αμιγώς τουρκικό. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα παραμείνουν. Με δυο λόγια δηλαδή, οι Ελληνοκύπριοι θα καταστούν υπόδουλοι της Τουρκίας, η οποία θα ελέγχει ολόκληρο το νησί. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, η πλήρης τουρκοποίηση της Κύπρου θα είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου. Το νησί θα «αλεξανδρεττοποιηθεί» και οι Έλληνες της Κύπρου θα φύγουν από μόνοι τους... Οι Βρετανοί αποφάσισαν να προωθήσουν την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από τις 16 Αυγούστου 1974, επιλέγοντας ως ‘'άνθρωπό τους'' για την επιβολή της στην Κύπρο τον Γλαύκο Κληρίδη, στον οποίο είπαν (και το έκαναν) ότι θα τον βοηθούσαν όσο μπορούσαν να το κατορθώσει. Δόθηκε προτεραιότητα στην εξουδετέρωση όλων των ελληνικών επιρροών στην Κύπρο, υποσκάπτοντας δηλαδή τις σχέσεις Ελλήνων της Κύπρου με το κέντρο και την ελληνικότητα μας, προωθώντας με λίγα λόγια τον αφελληνισμό μας. Γιατί πάντα γνώριζαν, ότι για να δεχθεί ο Ελληνισμός της Κύπρου μια τέτοια τουρκική λύση, θα πρέπει «να μεταλλαχτεί από Έλληνας σε ένα ανεγκέφαλο πλάσμα, χωρίς εθνική συνείδηση».
Έχετε κατηγορήσει την κυβέρνηση Χριστόφια ότι θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκύπριους, προτάσεις που απορρέουν από το σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε σύσσωμος ο Ελληνισμός. Που βασίζετε το επιχείρημά σας;
Ναι. Τόσο οι προτάσεις του για το περιουσιακό, όσο και για άλλα θέματα που διαπραγματεύεται ο πρόεδρος Χριστόφιας, απορρέουν από το απορριφθέν σχέδιο Ανάν. Η εκ περιτροπής προεδρία, ήταν πρόνοια του σχεδίου Ανάν. Η παραμονή 50.000 κουβαλητών εποίκων της Ανατολίας στα κλεμμένα σπίτια και περιουσίες μας στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη μας είναι πρόνοια του σχεδίου Ανάν, πέραν του ότι ο εποικισμός αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ και ούτε ένας δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμείνει. Επιπλέον, η ρατσιστική λεγόμενη σταθμισμένη ψήφος, επίσης απορρέει από το σχέδιο Ανάν. Η εκ περιτροπής προεδρία συζητήθηκε στο Φόρεϊν ΄Οφις στο Λονδίνο το 1975 και αρχές του 1977 μεταξύ του τότε υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ ΄Οουεν και του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος διαβίβασε προς τους Βρετανούς ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν την δεχόταν. Η σταθμισμένη ψήφος επίσης προωθήθηκε από τους Βρετανούς από την δεκαετία του 1990 (και πιο πριν) και στοχεύει στην εξίσωση του 18% των Τούρκων με το 82% των Ελλήνων της Κύπρου. Δηλαδή «μία τουρκική ψήφος θα αντιστοιχεί με πέντε ελληνικές»! Τέτοια ρατσιστική πρόνοια δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου...
Θέλουν εξευτελισμένο Ελληνισμό
Υπάρχει μια εθνομηδενιστική προδιάθεση από την κυβέρνηση στην Κύπρο και μια απόπειρα «εξίσωσης» ανόμοιων καταστάσεων και μεγεθών, όπως έγινε με την εισβολή και το πραξικόπημα κατά Μακαρίου. Οι δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια στο Brookings Institution, ήταν χαρακτηριστικές. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κατ' αρχήν, η «εξίσωση» ανόμοιων καταστάσεων είναι κάτι που για χρόνια προσπαθεί το ΑΚΕΛ και που φούντωσε με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια. Το σχέδιο και ο στόχος είναι να εξευτελιστεί ο Ελληνισμός της Κύπρου, να πιστέψει τα απίστευτα και να χωνέψει τα αχώνευτα ψέματα των Τούρκων, ότι ο ίδιος φταίει για τα πάθη του, ο ίδιος έκανε το ένα και έκανε το άλλο στους κακόμοιρους Τουρκοκύπριους και να πάψει να νοιώθει Έλληνας, ούτως ώστε, ηττημένος ηθικά και ψυχικά, να μπορέσει να δεχθεί ως ‘'λογικά'' και ως ‘'λύση του προβλήματος'' τα απαράδεκτα τουρκικά αιτήματα. Αυτή ήταν και η βρετανική πολιτική από την δεκαετία του 1950, γιατί γνώριζαν οι Βρετανοί ότι ο Έλληνας για να δεχθεί να ξεπουλήσει την πατρίδα του δεχόμενος αντεθνικές λύσεις, πρέπει πρώτα να πάψει να νοιώθει Έλληνας. Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει αυτή την βρετανική πολιτική ‘'ίσων ευθυνών'', προς όφελος των Τούρκων. Από το 1957 οι Τούρκοι έλεγαν στους Βρετανούς να προχωρήσουν με ομοσπονδιακή λύση και αυτοί πίστευαν ότι με την βοήθεια των Ελληνοκυπρίων είναι που θα κατόρθωναν την ομοσπονδία δύο ζωνών. Σας υπενθυμίζω επίσης, πως ήταν ο Νίκος Ζαχαριάδης, τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ και εκφραστής της τότε ανθελληνικής πολιτικής της ΕΣΣΔ που, μέρες μόνο μετά την έναρξη του ενωτικού αγώνος της ΕΟΚΑ 1955-59 τον Απρίλιο του 1955 και πριν ακόμα προχωρήσει η Αγγλία στη συμφωνία της με την Τουρκία, υπέσκαψε τον απελευθερωτικό αγώνα, δηλώνοντας στην Αθήνα ότι «η απελευθέρωση του λαού της Κύπρου δεν μπορεί να είναι πραγματική παρά μόνο σαν απελευθέρωση και των Τούρκων... με βάση την πλήρη εθνική αυτονομία. Διεκδικώντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης μέχρι και αποχωρισμού για τους Έλληνες δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ίδιο αυτό δικαίωμα στην τουρκική μειονότητα...».
Δεν σας έκανε εντύπωση το ότι οι Τούρκοι δεν αντέδρασαν στα όσα είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας; Δεν επικρότησαν καν, για να μην τον «κάψουν», λένε πολιτικοί παρατηρητές. Αυτό δεν αποτελεί έμμεση στήριξη στο πρόσωπο του Κυπρίου Προέδρου, από την Άγκυρα;
Σίγουρα οι Τούρκοι δεν λένε τίποτα εφόσον, τα όσα πήραν από τον πρόεδρο Χριστόφια υπό μορφή ‘'γενναιόδωρων παραχωρήσεων'' δεν τα πήραν από κανένα προκάτοχό του μέχρι σήμερα. Τρελοί είναι να χάσουν τέτοια ευκαιρία; Και ειδικότερα με τις τελευταίες του δηλώσεις του περί δήθεν ‘'εισβολής και των δύο μητέρων πατρίδων'', που ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν; Σίγουρα ήταν ‘'ροδόσταγμα" στα χείλη της Τουρκίας, εφόσον την αποενοχοποιεί από το μεγαλύτερο έγκλημα του τελευταίου αιώνα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και την βοηθά στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ. Όμως, όπως έγραψε και ο συνάδελφος Λάζαρος Μαύρος στην καθημερινή του στήλη «Ειρήσθω», «ΜΑΚΑΡΙ η μητέρα πατρίδα μας, η Ελλάδα, να ήταν «εισβολέας» στην Κύπρο. Χιλιάδες χρόνια την παρακαλούσαν, την εκλιπαρούσαν και ματαίως την ανέμεναν να «εισβάλει» στην Κύπρο, όλες οι γενιές των προγόνων μας. Από την Επανάσταση του Ονήσιλου το 499 π. Χρ. εναντίον της περσικής κατοχής και εναντίον των εδώ περσόδουλων (ανάμεσά τους κι ο αδελφός του Ονήσιλου ο Γόργος), μέχρι και το 2010 μ. Χρ. τού «Ελλάς - Ελλάς - Σκέπασε και μας», ο κύριος και διαχρονικός λόγος των παθημάτων της ελληνικής μεγαλονήσου ημών των Κυπρίων, ήταν και είναι η απροθυμία της μητρός Ελλάδος να ‘'εισβάλει'' στην Κύπρο...».
Η απόπειρα αλλαγής των «διατυπώσεων» στα σχολικά εγχειρίδια της Κύπρου από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, που αποσκοπεί;
Θα τη δεχθεί ο κυπριακός Ελληνισμός; Επιτρέψτε μου πρώτα να διορθώσω: η απόπειρα αλλαγής των βιβλίων της Ιστορίας ξεκίνησε πολύ πιο παλιά. Απλώς, με την προεδρία Χριστόφια υπήρξε το εύφορο έδαφος για να προχωρήσει. Για το σοβαρότατο αυτό θέμα, έχω να πω τα ακόλουθα: η περιβόητη ομάδα της εντολοδοχικής επιχείρησης διαστρέβλωσης των βιβλίων της Ιστορίας χωρών των Βαλκανίων, περιλαμβανομένων Ελλάδας και Κύπρου, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη με το όνομα CDRSEE και χρηματοδοτείται από το υπεξ της Βρετανίας, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και άλλους και συνοδοιπόρους οργανώσεις και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως επίσης ΔΥΣΤΥΧΩΣ από το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, όπως τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την ελληνική κυβέρνηση. Όλοι οι χρηματοδότες είναι γραμμένοι στην ιστοσελίδα της CDRSEE).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ


Λίγα λόγια για τον καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη απο την εφημερίδα Ελευθεροτυπία - 14-06-98
Ο «ιδανικός αυτόχειρας» χρειάζεται κάτι παραπάνω από την πίστη στην πράξη του: το ανάλογο -ιδανικό- τοπίο.

Ο καθηγητής φιλοσοφίας Δ. Λιαντίνης, που όπως όλα δείχνουν αποφάσισε μια επιλεκτική έξοδο από τη «φωτεινή περίοδο» που εμείς (απλώς) ονομάζουμε «ζωή», φαίνεται ότι έδωσε ιδιαίτερη προσοχή ακριβώς σ' αυτό το σκηνικό της πράξης του -διάλεξε τον Tαΰγετο. Tον επιβλητικό ορεινό όγκο που ρίχνει τη σκιά του στην Σπάρτη, αλλά και στην ίδια του την ταυτότητα.

Mεταφυσική παρουσία
Aκόμη και σήμερα, το πλούσιο μυθολογικό, ιστορικό τοπίο του παραμένει θολό, αφήνοντας μόνο να περνούν εικόνες ενός παρελθόντος που δικαιολογεί κάθε θρύλο -ακόμη και η ανάδυση του Tαΰγετου στην τρέχουσα επικαιρότητα, γίνεται μέσα από την υπερβολή μιας ειρωνείας: την πιθανολογούμενη αυτοκτονία ενός ανθρώπου που δίδασκε το θάνατο για να αναδείξει τη ζωή.

«Ο Λιαντίνης δεν χάθηκε για να ξαναφανεί.» Ο ηλικιωμένος αγρότης στα χωράφια στις Aμύκλες, λίγο έξω από τη Σπάρτη, προσπαθεί να δώσει ένα μεταφυσικό υπαινιγμό στην πράξη του συντοπίτη του.

Eτσι κι αλλιώς, η υποψία μιας μεταφυσικής παρουσίας σκεπάζει τα πάντα στους πρόποδες, στις πλαγιές και στην κορυφή του Tαΰγετου. Aκριβώς στον πυρήνα της μεταφυσικής αμφιλογίας του βουνού, επέλεξε ο «αυτόχειρ» καθηγητής να σβήσει τα ίχνη της φυσικής του παρουσίας ανάμεσά μας: στη σκιά ενός πυραμιδικού λόφου που τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει πόλο έλξης εικασιών αλλά και χλευασμών.
H «πυραμίδα του Tαΰγετου», ένας ανεμοδαρμένος λόφος με τέσσερις πλευρές σε σχήμα απόλυτα γεωμετρικής πυραμίδας, που πολλοί ελληνολάτρες θεωρούν ως τη μεγαλύτερη και παλαιότερη πυραμίδα του κόσμου, αποτέλεσε το σημείο εξόδου του καθηγητή.

Kάτω στην πεδιάδα της Λακωνίας, στο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, μπορείς να αισθανθείς το λιγότερο αφελής αν τολμήσεις να ρωτήσεις την άποψη των αρχαιολόγων για τον μυστήριο αυτό λόφο -εισπράττοντας ένα βλέμμα κουρασμένης κατανόησης. Yπάρχει βέβαια και η πραγματικότητα. Mια και η υπουργική πολιτιστική μας διαχείριση δεν επιτρέπει κανενός είδους ανασκαφές στην πλούσια (αρχαιολογικά) περιοχή του Tαΰγετου, ανέλαβαν οι ειδικοί της Bρετανικής Aρχαιολογικής Σχολής της Aθήνας να σώσουν το ιστορικό μας παρελθόν: το 1975 εκτέλεσαν ανασκαφές στην κορυφή του πυραμιδικού λόφου, ανακαλύπτοντας αναθήματα που χρονολογούνται στη μυκηναϊκή εποχή και αποδεικνύουν ότι εκεί υπήρχε τόπος λατρείας.

Ο Tαΰγετος, αν και μία από τις ισχυρότερες αρχαιολογικές προκλήσεις του τόπου μας, παραμένει ουσιαστικά άτρωτος στην αρχαιολογική σκαπάνη. Οι μόνες ανασκαφές που γίνονται είναι σωστικές και προκαλούνται ως ευεργητική... παρενέργεια της οικιστικής ανάπτυξης.
Οι μπουλντόζες συχνότατα σκοντάφτουν σε αρχαία ευρήματα, και έτσι καλούνται οι αρχαιολόγοι να «σώσουν» το ιστορικό μας παρελθόν προτού ανθήσουν πάνω του οι πολυκατοικίες της επαρχίας και οι μύθοι της ανάπτυξης.

Οι άλλοι μύθοι, οι αρχαίοι, είναι πάντα ομορφότεροι. Οπως αυτός που δίνει την ταυτότητα του Tαΰγετου. Tου βουνού που ονομάστηκε έτσι λόγω της μυστηριακής λατρείας της Tαϋγέτης, μιας από τις Πλειάδες, δηλαδή τις κόρες του Aτλαντα και της Πλειόνης, η οποία, μάλιστα, μετά το θερμό ερωτικό εναγκαλισμό της με το Δία, απέκτησε τον Λακεδαίμονα, τον επώνυμο ήρωα της περιοχής.

Οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι των μοναχικών αγροικιών μιλούν πια συχνά για «τον καθηγητή» που έδωσε έναυσμα στις μνήμες τους.
Θεωρώντας αδύνατο να βρεθεί κάποιος που διάλεξε να εξαφανιστεί στις χαράδρες του βουνού, θυμούνται παρόμοια -αλλά μακάβρια- περιστατικά που σημάδεψαν την αγριότητα της φύσης του Tαΰγετου. Xαμένοι τουρίστες που κατατσακίστηκαν στις απότομες πλαγιές, ένας ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που έκανε το λάθος να επενδύσει στην περιοχή και η εξασφαλισμένη αποτυχία τον οδήγησε στην αυτοκτονία στον Kαιάδα και άλλα παρόμοια.
«Tέλειο έγκλημα»
Ο Kαιάδας παραμένει μυστήριο. H θέση του εντοπίστηκε μόλις το 1983, κοντά στο χωριό Tρύπη. Tα οστά που βρέθηκαν εκεί έπεισαν τους αρχαιολόγους για την ταυτότητα του σπηλαίου. Kαι όμως. Yπάρχουν μαρτυρίες στα κείμενα του Θουκυδίδη που αναφέρουν τη μαζική εκτέλεση 2.000 ειλώτων στον Kαιάδα, πράξη που θα μπορούσε σήμερα να χαρακτηριστεί «τέλειο έγκλημα», μια και δεν υπάρχει κανένα ίχνος από αυτούς. Iσως εδώ να βοήθησε και η φύση με τον καταστρεπτικό σεισμό του 464 π.X. που προκάλεσε κατολισθήσεις και διαμόρφωσε το χάσμα όπως είναι τώρα.

Περίπου είκοσι χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης υπάρχει το χωριό Λιαντίνα. H γενέτειρα του καθηγητή, που άλλαξε το όνομά του παίρνοντας εκείνο του χωριού του. Aκριβώς πάνω από τη Λιαντίνα ορθώνεται η νοτιότερη απόληξη του Tαΰγετου, όπου δεσπόζει ο πυραμιδικός λόφος. Eκεί όπου ο ιδανικός αυτόχειρας καθηγητής διάλεξε να ξεκινήσει το δικό του θρύλο -υπερβολή ή όχι, ο τοπικός πληθυσμός πλάθει ήδη το νέο μύθο του Tαΰγετου. Στο ιδανικό του τοπίο...

ΟΙ ΗΡΩΕΣ


ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΗΡΩΕΣ
ΑΛΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2009 ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
Μοναδική φωτογραφία της Ποδοσφαιρικής Ομάδας «Π» (Πόντος) του Κολλεγίου «Ανατόλια» πριν τη θανάτωσή της
Η κατηγορία ήταν ότι η φανέλα της Ομάδος αποτελούνταν από μπλε και άσπρες ρίγες, που θύμιζαν την ελληνική σημαία
Από το γήπεδο στην Αγχόνη
Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Μερζιφούντας «Πόντος»
Ποδοσφαιρικός αγώνας στην Καβάλα (Τρίτη 12 Μαΐου 2009)
στη μνήμη των αθλητών του «Πόντου»
του Φάνη Μαλκίδη
Η μεγάλη σημασία της ανάδειξης των μαζικών εγκλημάτων που υλοποιήθηκαν σε χρονικές περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων η διεθνής κοινότητα δεν είχε ούτε τις διατάξεις ούτε τους θεσμούς είναι αναμφισβήτητη. Σ΄ αυτό το πλαίσιο ανήκει και η Γενοκτονία των Ελλήνων, η οποία σε συνδυασμό με το μαζικό έγκλημα ενάντια στους Αρμένιους και τους Ασσύριους, αποτελούν τις πρώτες οργανωμένες και προσχεδιασμένες διώξεις του 20ου αιώνα. Όλες από τον ίδιο θύτη, το οθωμανικό κράτος και την κυβέρνηση των Νεότουρκων και τον Μουσταφά Κεμάλ. Μάλιστα όπως θα αναφέρουμε στη συνέχεια, ο Κεμάλ, αφού εξόντωσε το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων στράφηκε στον τελευταίο του στόχο. Την ηγεσία των Ελλήνων του Πόντου, δολοφονώντας την μαζικά το Σεπτέμβριο του 1921 στην Αμάσεια.
Τα «δικαστήρια» της Αμάσειας, ήταν η αρχή και το τέλος της διαδικασίας εξόντωσης της Ποντιακής ηγεσίας. Οι σημαντικότερες μορφές του ποντιακού Ελληνισμού, «το άνθος της ελληνικής κοινωνίας του Πόντου», όπως ανέφερε σε κείμενο διαμαρτυρίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ανάμεσά τους, ο πρώην βουλευτής Τραπεζούντος, Ματθαίος Ι. Κωφίδης, ο εργοστασιάρχης Αλέξανδρος Γ. Ακριτίδης, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Εποχή» της Τραπεζούντας Νίκος Καπετανίδης, ο έμπορος από την Κερασούντα Γεώργιος Θ. Κακουλίδης, ο γραμματεύς του Μητροπολίτη Κερασούντας Σπύρος Ι. Σουρμελής, οι έμποροι Ιορδάνης Ι. Σουρμελής, Ιωάννης Κ. Ατματζίδης, Ιωάννης Π. Σπαθόπουλος, από την Ορντού, οι Αβραάμ Τοκατλίδης και Επαμεινώνδας Γρηγοριάδης, οι Α. Ασλίδης, Χ. Ιωάννου και Ι. Δαζαράκης, ο δικηγόρος Π. Βαϊμανίδης, ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Ν. Αιβαζίδης, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης ο Ι. Καδέμογλου, αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη του Καβάκ ο Α. Τσίνογλου, γραμματέας της Μητρόπολης Β. Παπαδόπουλος, διευθυντής της εφημερίδας «Διογένης» ο Λ. Κυρ. Πατσιόγλου, δικηγόρος και δημοσιογράφος ο Ι. Ιορδανίδης, δικηγόρος ο Κ. Κωνσταντινίδης, ο Π. Παπαδόπουλος, διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας, οι καθηγητές του Αμερικανικού Κολεγίου της Μερζιφούντας «Ανατόλια» Γ. Θεοχαρίδης, Χ. Γεωργίου και Α. Συμεών και οι μαθητές του ίδιου κολλεγίου Αναστάσιος Παυλίδης και Συμεών Ανανιάδης!
Ο Συμεών Ανανιάδης, απόγονοι του οποίου ζουν στην Καβάλα, ήταν εξαιρετικός μαθητής και αθλητής. Αρχηγός της ομάδας και πρωταθλητής στα 100 μέτρα, ονειρευόταν να γίνει πρωταθλητής. Γρήγορα ξεχώρισε για τις ηγετικές του ικανότητες και αναδείχθηκε σε φυσικό ηγέτη της ομάδας «Πόντος».
Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος», ιδρύθηκε από αποφοίτους του Κολλεγίου «Ανατόλια» της Μερζιφούντας το 1903. Στη διοίκησή του συμμετείχαν τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι του κολλεγίου, ενώ η δραστηριότητά του αφορούσε τους τομείς του πνεύματος, της τέχνης και του αθλητισμού, φτάνοντας το 1913, τα 180 μέλη. Ο σύλλογος διέθετε τρία τμήματα: το φιλολογικό, το οποίο οργάνωνε τακτικές συζητήσεις για ποικίλα θέματα και διαγωνισμούς, το αθλητικό, το οποίο διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες, και το μουσικό, με διευθυντή επί σειρά ετών το Ν.Σ. Σειρηνίδη, το οποίο από το 1913 είχε ορχήστρα εγχόρδων. Επίσης, ο σύλλογος διοργάνωνε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ το 1910 ο σύλλογος ανέλαβε την έκδοση του περιοδικού Πόντος.
Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» κατέχει ιδιαίτερη θέση μεταξύ των συλλόγων του Πόντου εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα του, αφού συγκροτήθηκε στο πλαίσιο ενός σχολείου και ταυτόχρονα εργάστηκε για το Ποντιακό Ζήτημα, διακηρύσσοντας την ελληνική εθνική ταυτότητα των μελών του!
Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος», συμπυκνώνει την νεότερη ιστορία των Ελλήνων, η οποία κατέληξε με ευθύνη των Νεότουρκων και των Κεμαλικών στην Γενοκτονία. Στις 12 Φεβρουαρίου 1921 θα γίνει η σύλληψη των μαθητών - αθλητών του αθλητικού συλλόγου «Πόντος», οι οποίοι θα απαγχονιστούν στα μέσα Ιουνίου του ίδιου έτους στην Αμάσεια. Ειδικότερα, οι μαθητές- αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» θα καταδικασθούν σε θάνατο έχοντας σαν βασική κατηγορία την εμφάνιση της ομάδας: άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος! Έτσι η ποδοσφαιρική ομάδα και οι αθλητές της, μικροί μαθητές, νέοι άνθρωποι ήταν ανάμεσα στα θύματα της Γενοκτονίας, που δολοφονήθηκαν μετά την διαδικασία των αποκαλούμενων «δικαστηρίων ανεξαρτησίας».
Μετά από πρότασή μας στη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας, και τη στήριξη των τοπικών δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, θα διεξαχθεί την Τρίτη 12 Μαΐου 2009 στις 4.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Γήπεδο Καβάλας «Ανθή Καραγιάννη» ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων, στη μνήμη των θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού! Από τη μια πλευρά θα παραταχθεί μια ομάδα διεθνών επιλέκτων παλαιμάχων του ΠΣΑΠ και από την άλλη μια ομάδα παλαιμάχων του ΑΟΚ με την εμφάνιση του Πόντου Μερτζιφούντας: Με άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος!
Πέραν του αγώνα, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ποντιακοί χοροί από τα τμήματα του συλλόγου, ένα δρώμενο της γενοκτονίας και του ξεριζωμού από τον πόντιο ηθοποιό Λάζο Τερζά και θα τιμηθούν οι συγγενείς του Ανανιάδη, που ζουν στην Καβάλα και ο διευθυντής του «Ανατόλια» για την προσφορά του κολλεγίου στον ποντιακό ελληνισμό.
Με την ομάδα των επιλέκτων παλαιμάχων του ΠΣΑΠ θα αγωνιστούν μεγάλες δόξες του ελληνικού ποδοσφαίρου μεταξύ των οποίων οι Σαραβάκος, Φραντζέσκος, Ξανθόπουλος, Παντελής, Γκουλής, Αμανατίδης, Γεωργάτος, Τσαλουχίδης, Κελεσίδης, Λαγωνίδης, Ουσταμπασίδης, Καπετανόπουλος, Αλεξανδρίδης. Την ιστορική φανέλα του «Πόντου» θα φορέσουν οι παλαίμαχοι του Α.Ο. Καβάλας, μεταξύ των οποίων οι Λιόλιος, Παρίδης, Γιαννακίδης, Μιχαηλίδης, Χρυσαφίδης, Μασμανίδης, Τσαπανίδης, Ιωσηφίδης, Ζεϊτίδης, Μαχαιρίδης και άλλοι.
Ας είμαστε εκεί. Τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την αλήθεια.

ΑΛΛΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΩΡΑ


Στο οικονομικό ένθετο Asakim της εφημερίδας Maariv δημοσιεύθηκε σήμερα δισέλιδο άρθρο των Eli Bardenstein – Ronit Morgenstern με τίτλο «Ελλάδα προς το Ισραήλ: Μεταφέρετε μέσω ημών το φυσικό αέριο στην Ευρώπη». Το κράτος του Ισραήλ εξετάζει την πιθανότητα να αρχίσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγού που θα περνάει από την Μεσόγειο και θα καταλήγει στην Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε η συνεργασία μέσω συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων εκπροσώπων. Βάσει του σχεδίου, το αέριο που θα μεταφερθεί στην Ευρώπη θα προέρχεται από το κοίτασμα Λεβιάθαν στο οποίο πρόκειται να διεξαχθούν αυτές τις ημέρες νέες σεισμικές έρευνες για την επαλήθευση των αρχικών ευρημάτων. Το Υπουργείο Εθνικών Υποδομών αντιτίθεται στην ιδέα, γιατί θεωρεί βέβαιο, ότι θα πρέπει να παραμείνει το φυσικό αέριο για κάλυψη εγχώριων αναγκών, φαίνεται όμως, ότι ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα παραιτηθούν της ευκαιρίας.

Αν το έργο πραγματοποιηθεί, θα αποτελεί ένα είδος απειλής προς τη ρωσική κυριαρχία στην παροχή φυσικού αερίου, κυρίως προς την ανατολική και την κεντρική Ευρώπη και θα μειώσει την εξάρτηση της ηπείρου από το ρωσικό αέριο. Επίσημοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στο θέμα κατά την διάρκεια συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τα μέλη αποστολής υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων, που επισκέφτηκαν το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, σε συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο. Η Ελλάδα όχι μόνο δέχεται την πρόταση, αλλά ζητά από το Ισραήλ να εξάγει προς αυτήν το φυσικό αέριο.

Αναβάθμιση των σχέσεων
Πρόκειται για μια πιθανότητα βάσει της οποίας θα κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός, που θα μεταφέρει το αέριο στην Ελλάδα – και από αυτή στις χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα προτείνει, μεταξύ άλλων, να υπογραφεί σχετική συνθήκη μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ, ενώ παράλληλα, θα προσπαθήσει να πείσει την ΕΕ να συμμετάσχει στο κόστος κατασκευής του αγωγού, που υπολογίζεται σε μερικά δις δολάρια. Παρότι οι προμηθευτές φυσικού αερίου από το Ισραήλ είναι ιδιώτες, στην ουσία οι βασικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ των κυβερνήσεων. Η ελληνική αποστολή, που αποτελείται από τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών – συναντήθηκε με μια σειρά παραγόντων στο Ισραήλ, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, προκειμένου να καθοριστούν οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κρατικούς και οικονομικούς τομείς, καθώς και σε τομείς ασφαλείας και να καταγραφούν οι πιθανές κατευθύνσεις. Η επίσκεψη αποτελεί ορόσημο στην διαδικασία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Λόγω της σημασίας του θέματος και της ευαισθησίας (ορισμένων χωρών) της περιοχής, αποφασίστηκε, από κοινού, να το απομονώσουν από τα υπόλοιπα θέματα. Επίσης, οι δύο χώρες αποφάσισαν να συστήσουν ομάδες εργασίας για την προώθηση, μεταξύ άλλων, της πιθανότητας υλοποίησης του τεράστιου έργου, ενώ προβλέπεται η υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων με κάθε εξέλιξη στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ έχουν αναβαθμιστεί τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με την επιδείνωση της κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και σε συνέχεια της βαριάς οικονομικής κρίσης που πληγεί την Ελλάδα. Η αναβάθμιση των σχέσεων ξεκίνησε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Παπανδρέου στο Ισραήλ και στην συνέχεια με την επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ελλάδα. Η Ισραηλινή πλευρά πρότεινε στους Έλληνες να συνεξετάσουν το έργο, στο πλαίσιο συνάντησης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Ντάνυ Αγιαλόν, στην οποία συμμετείχαν οικονομικοί παράγοντες και αξιωματούχοι του Υπουργείου Υποδομών, καθώς και κατά την διάρκεια άλλων συναντήσεων. «Σε περίπτωση που τα αποθέματα αερίου που ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ είναι σημαντικά, θα μπορεί να κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός ο οποίος θα φτάνει απ’ευθείας στην Ελλάδα και από εκεί θα συνεχίζει μέσω των ήδη υπαρχόντων συστημάτων διανομής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε στην συνάντηση. Με το τρόπο αυτό «η Ελλάδα θα μπορεί να αγοράζει αέριο για την ίδια και θα επωφελείται και από τη μεταφορά σε άλλες χώρες, ενώ η Ευρώπη θα επιτύχει διαφοροποίηση στις πηγές ενέργειάς». Σύμφωνα με αυτούς που συμμετείχαν στη συνάντηση, οι Έλληνες εξέφρασαν μεγάλο ενδιαφέρον για το προτεινόμενο έργο. «Η αντίδραση των Ελλήνων ήταν θετική και δήλωσαν ότι η πρόταση είναι πολύ, μα πολύ, ενδιαφέρουσα». Οι Έλληνες πρότειναν να διαχωριστεί το συγκεκριμένο έργο από τους υπόλοιπους τομείς συνεργασίας και τόνισαν ότι θα πρέπει να εξετασθούν οι γεωπολιτικές πτυχές του. Ένα από τα ευαίσθητα σημεία, από μέρους της Ελλάδας, είναι η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη Βόρεια Κύπρο, μία μη αναγνωρισμένη κρατική οντότητα, η οποία πιθανώς να διεκδικήσει δικαιώματα στα αποθέματα αερίου. Η Τουρκία επίσης μπορεί να υποστηρίξει άλλες χώρες, όπως τον Λίβανο, στον αγώνα του να αποκτήσει δικαιώματα επί των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου, με τον ισχυρισμό ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται εκτός της ΑΟΖ του Ισραήλ.


Περισσότερα από 260 δις κυβικά μέτρα
Τα αποθέματα του αερίου που υπάρχουν στα κοιτάσματα απέναντι από τις ακτές του Ισραήλ υπολογίζονται σε περισσότερα από 260 δις κυβικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν 47 φορές τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στο Ισραήλ το 2009. Πρόκειται για 3 πεδία. Το Ταμάρ, το Νταλίτ και το μεγαλύτερο από όλα, το Λεβιάθαν. Η εξαγωγή φυσικού αερίου από το πεδίο Ταμάρ, τα δικαιώματα επί του οποίου ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy, στην Delek Energy και στην Isramco, αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2012. Το πεδίο Ταμάρ προορίζεται να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες του Ισραήλ, ενώ οι προσδοκώμενες απολήψιμες ποσότητες φυσικού αερίου υπολογίζονται στα 250 δις κυβικά μέτρα. Έτερος στόχος είναι η εξαγωγή φυσικού αέριο από το πεδίο Λεβιάθαν, που εκτιμάται ότι περιέχει ποσότητα φυσικού αερίου 453 δις κυβικών μέτρων – σχεδόν διπλάσια από το πεδίο Ταμάρ που βρίσκεται βορειότερα αυτού. Τα δικαιώματα εξόρυξης ανήκουν στον όμιλο Delek (45%), στην Noble Energy (40%) και στην Ratio Yam (15%). Εάν το πεδίο Λεβιάθαν αποδειχθεί εμπορικά συμφέρον, θα υπάρχει δυνατότητα εξόρυξης αερίου για εξαγωγή κατά το 2015 με το 2016. Εάν το θέμα προωθηθεί σύντομα και ο αγωγός αερίου κατασκευασθεί εντός δυο ετών, εξετάζεται μεταξύ άλλων και η πιθανότητα, παροχής φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τα τέλη του 2012 από το πεδίο Ταμάρ, μέχρι να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση του πεδίου Λεβιάθαν.

Στρατηγική αλλαγή
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνυ Αγιαλόν δήλωσε απαντώντας: «Με την προϋπόθεση ότι οι εκτιμήσεις για την ποσότητα του αερίου που υπάρχει στις δεξαμενές που ανακαλύφθηκαν είναι σωστές, πρόκειται για τεράστια προοπτική που μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική και στρατηγική θέση του Ισραήλ και όλης της περιοχής της λεκάνης της Μεσογείου». Κατά τα λεγόμενά του, «η πιθανή συνεργασία του Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας θα χρησιμεύσει όχι μόνο στα συμφέροντα του Ισραήλ αλλά και στα συμφέροντα της Ευρώπης. Λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Ελλάδας με το Ισραήλ και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, είναι επόμενο να λειτουργήσει η Ελλάδα ως πύλη του Ισραήλ προς την Ευρώπη όχι μόνο στον τομέα του αερίου, αλλά και να αποτελέσει γέφυρα και για όλες τις εξαγωγές του Ισραήλ στην Ευρώπη». Η επίσκεψη στο Ισραήλ και το ζήτημα του φυσικού αερίου αποτελούν μέρος μιας πιο ευρείας στρατηγικής απόφασης της Ελλάδας για σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Παπανδρέου τοποθέτησε υπεύθυνο της ανάπτυξης των σχέσεων, το δεξί του χέρι, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη, ο οποίος θα αναφέρεται, άμεσα, στον ίδιο. Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων για την Ελλάδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: τεχνολογία ύδατος, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και θέματα ασφαλείας. Εκτός από τον Νετανιάχου και τον Αγιαλόν, τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν και με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Μπινιαμίν Μπεν Ελιέζερ, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Δρ. Ούζι Αράντ, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υφυπουργό Ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους του πρωθυπουργικού γραφείου και του Υπουργείου Υποδομών.

ΤΟΠΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΤΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε (ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ)
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ Η ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
Τη δημιουργία Τοπικού Εναλλακτικού Νομίσματος σαν μέσο για έξοδο από την κρίση σκέφθηκαν και έθεσαν σε εφαρμογή Βολιώτες που το σχεδιάζουν εδώ και μήνες. Στόχος αυτής της ιδέας είναι να τονωθεί η τοπική οικονομία, όχι αφηρημένα, αλλά μέσα από νέες ευκαιρίες για εργασία και οικονομική δραστηριότητα, αλλά και να τονώσει την αίσθηση της κοινωνικής… αλληλεγγύης… Το δίκτυο παρουσίασαν τα μέλη της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής κ.κ. Αλέκος Κουτσελίνης Γιάννης Γρηγορίου, Πατήρ Σεβαστιανός, Χρήστος Παπαϊωάννου και Μερίτα Χούπη. Το βασικό χαρακτηριστικό του δικτύου είναι η δυνατότητα που έχουν τα μέλη του να πραγματοποιούν μεταξύ τους ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών με τη χρήσης μια τοπικής εναλλακτικής ομάδας που όμως έχει αξία και χρήση αποκλειστικά για τα μέλη του Δικτύου. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα γι’ αυτές, να αναζητήσει πρόσθετες υπηρεσίες και προϊόντα και βέβαια να καταχωρήσει τις δικές του αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων. Για την ώρα το δίκτυο αριθμεί 30 μέλη με στόχο αυτά να γίνουν 500 μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και φυσικό όσο το δυνατόν περισσότερα για να καλύπτονται όλες οι βασικές ανάγκες των πολιτών. Στο δίκτυο μπορούν να συμμετέχουν και καταστήματα ενώ ήδη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και επαγγελματίες όπως γιατροί και δικηγόροι.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More