ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

16/10/1912 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Η Κατερίνη απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό Ζυγό στις 16 Οκτωβρίου 1912 και το μνημείο που ανεγέρθηκε στο Σβορώνο στη μνήμη του Αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, Διοικητή του 20ου Συντάγματος, και των υπολοίπων Ελλήνων που έπεσαν ηρωικά, θυμίζει σε όλους μας, το χρέος μας και την ιστορική ευθύνη να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ Κ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 98 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Η 16η Οκτωβρίου είναι μια ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της πόλης μας.
Είναι η μέρα που ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στην πόλη της Κατερίνης, αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό και παρέδωσε μια ελεύθερη Κατερίνη, μια ελεύθερη Πιερία.
Οι εκδηλώσεις Μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης, αποτελούν την ελάχιστη απόδοση τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, σε όσους έδωσαν την ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας και του κοινού καλού. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητες γιατί ένας λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς ταυτότητα, χωρίς μέλλον.
Το μήνυμα εκείνων των αγωνιστών και των αγώνων τους είναι πάντα επίκαιρο. Είναι μήνυμα εθνικού καθήκοντος, συλλογικής προσπάθειας και συλλογικής ευθύνης.
Στις μέρες μας έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για έναν νέο κοινό αγώνα. Αγώνα που έχει ως στόχο την απελευθέρωση και την ανάδειξη των τοπικών δημιουργικών δυνάμεων.
Την ανάληψη της συλλογικής προσπάθειας και της συλλογικής ευθύνης από όλους τους ενεργούς πολίτες για να καταστήσουμε όλοι μαζί την Κατερίνη και την Πιερία πρωτοπόρες, όπως ταιριάζει στην ιστορία μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Κ.ΧΙΟΝΙΔΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 98 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Η επέτειος απελευθέρωσης της Κατερίνης είναι μια συγκινητική ημέρα για όλους μας.
Είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής όλων όσοι πολέμησαν με αυτοθυσία, για να μας κληροδοτήσουν την ελευθερία μας.
Ενενήντα οκτώ χρόνια πέρασαν από τον Οκτώβριο του 1912 και η πόλη μας αποδίδει τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν για Ελευθερία, Δημοκρατία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι πάντα επίκαιρο, ως δίδαγμα προσήλωσης σε υψηλές αξίες και ιδανικά, ως παράδειγμα τρόπου σκέψης και στάση ζωής.
Η προσφυγή στις ένδοξες αυτές σελίδες της νεότερης τοπικής ιστορίας, μας δίνει ελπίδα για να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το μέλλον.
Το παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας που μας μετέδωσαν οι πρόγονοι μας καλούμαστε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά να διατηρήσουμε ζωντανό.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ Κ ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 98 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Με ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια γιορτάζουμε την 98η επέτειο απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό. Τιμούμε την επέτειο της απελευθέρωση της Κατερίνης και κρατούμε ζωντανή την ιστορία των ηρωικών μαχών των Ελλήνων, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.
Οι Έλληνες για μια ακόμη φορά έδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους, με τις μάχες που έδωσαν και τις θυσίες τους στη χώρα.

Η Κατερίνη απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό Ζυγό στις 16 Οκτωβρίου 1912 και το μνημείο που ανεγέρθηκε στο Σβορώνο στη μνήμη του Αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, Διοικητή του 20ου Συντάγματος, και των υπολοίπων Ελλήνων που έπεσαν ηρωικά, θυμίζει σε όλους μας, το χρέος μας και την ιστορική ευθύνη να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας.
Η Κατερίνη στο πέρασμα του χρόνου αντιμετώπισε δυσκολίες και αντιξοότητες, αναπτύχθηκε όμως και προόδευσε με σκληρή και επίπονη προσπάθεια όλων των Πιεριέων.
Έχουμε ακόμα να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά.
Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, πρέπει να αγωνιστούμε για μια καλύτερη πόλη, μια καλύτερη χώρα, με ουσιαστική ισονομία, και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην Κατερίνη θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Ο κ. Μαρκόπουλος την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το απόγευμα θα παραστεί στην ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδη στην Εκάβη. Το Σάββατο ημέρα μνήμης της απελευθέρωσης της Κατερίνης θα παρευρεθεί στη δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη και θα παρακολουθήσει την παρέλαση που θα ακολουθήσει.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More