ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ο ΕΝΑΣ Ο ΝΟΝΟΣ


Πιο εφιαλτική είδηση για όσους ενδιαφέρονται για τα κορυφαία θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ειδικότερα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει από αυτή που μας ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τη Νέα Υόρκη: κατόπιν προσωπικής εντολής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο ανατριχιαστικής πολιτικής φήμης Άλεξ Ρόντος διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την ηγεσία των Σκοπίων για την εξεύρεση ονομασίας αποδεκτής από τον Γιώργο Παπανδρέου: Ποιος θα το φανταζόταν ποτέ ότι θα καταντούσαμε σε τέτοιο σημείο αθλιέστατου προτεκτοράτου – ο Άλεξ Ρόντος να… εκπροσωπεί την Ελλάδα!
Μια φυσιογνωμία πολιτικά τόσο σκοτεινή, ώστε εξεδιώχθη κλοτσηδόν ακόμη και από τη… Λακωνία (!), όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να τον επιβάλει εκεί ως υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόσωπο, υποτίθεται, «ανύπαρκτο» για την επίσημη Ελλάδα, αφού δεν κατέχει καμιά θεσμική θέση στον κρατικό μηχανισμό, να χειρίζεται εν κρυπτώ και παραβύστω ένα κορυφαίο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας εν αγνοία και με παραμερισμό ακόμη και του υπουργού Εξωτερικών!
Όχι μόνο εξωφρενικά και ταπεινωτικά για την Ελλάδα πράγματα, αλλά πρωτίστως άκρως ανησυχητικά και ύποπτα ως προς το σε ποιους έχει αναθέσει στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός την υπόθεση των Σκοπίων.

«Τον έδωσε» ο Δημήτρης Δρούτσας

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει διοχετευτεί στα μέσα ενημέρωσης η είδηση για το μυστικό ρόλο του Άλεξ Ρόντος –και της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά–, με όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή.
Στη Νέα Υόρκη όμως ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το ρόλο του Άλεξ Ρόντος, επιβεβαιώνοντας με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο την ανάμειξή του στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.
Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς αν το έκανε ορμώμενος από την πικρία και την ενόχληση για τον παραγκωνισμό του ή αν θέλησε να αποστασιοποιηθεί εκ των προτέρων και δημοσίως από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ρόντος, γνωρίζοντας ότι αυτός θα συναινέσει σε όνομα απαράδεκτο από την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Το βέβαιο είναι ότι «τον έδωσε» εν ψυχρώ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών [Σ.Σ.: Από το 1999 έως το 2004, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου]. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, είναι ευπρόσδεκτα. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου».
Διπλωματικά μεν, θανατηφόρα δε τα βέλη Δρούτσα εναντίον… Παπανδρέου: α-φού ο Άλεξ Ρόντος δεν έχει καμιά σχέση με το (ελληνικό) υπουργείο Εξωτερικών, καμιά σχέση με την (ελληνική) κυβέρνηση και επειδή βεβαίως δεν είναι δυνατόν στις μυστικές συνομιλίες να πήγε μόνος του να… εκπροσωπήσει την Ελλάδα (!), είναι αυτονόητο ότι αυτός που του έδωσε τέτοια αρμοδιότητα δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά…

Τι κρύβει ο Γιώργος Παπανδρέου

Καθόλου δεν μας ενδιαφέρει η διαμάχη Ρόντος – Δρούτσα σε προσωπικό επίπεδο. Ούτε θεωρούμε, βεβαίως, τον υπουργό Εξωτερικών… «βράχο αντίστασης» στα αποκαλούμενα εθνικά θέματα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο εκλιπών Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν τόσο οργισμένος με τον Δημήτρη Δρούτσα για το ρόλο που είχε παίξει στην κατάρτιση του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν, ώστε είχε δηλώσει δημοσίως ότι «όσο εγώ είμαι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτός δεν θα πατήσει το πόδι του στην Κύπρο!». Αλλού βρίσκεται το θέμα και είναι πολύ σοβαρό: τι θέλει να κρύψει ο πρωθυπουργός από τον ελληνικό λαό, τι είδους ονόματα συζητά ως λύσεις και σε ποιο πλαίσιο, ονομασία έναντι όλων ή για διμερή χρήση, και δεν εμπιστεύεται ούτε καν το στενότατο προσωπικό φίλο του, τον Δημήτρη Δρούτσα, ή οποιονδήποτε Έλληνα διπλωμάτη και αναθέτει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Σκοπίων σε μια τόσο σκοτεινή πολιτικά προσωπικότητα όπως ο Άλεξ Ρόντος;
Αν ο Γιώργος Παπανδρέου προωθεί λύση που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί ούτε καν στον Δημήτρη Δρούτσα, τον οποίο ο ίδιος και μόνον αυτός ανέδειξε και επέβαλε στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχουν κάθε δίκιο οι Έλληνες να αισθάνονται ότι τους ζώνουν τα φίδια – και μάλιστα οχιές και κόμπρες!

Ύποπτη στάση των ΗΠΑ

Οι μαύρες σκέψεις ως προς τι απεργάζεται το δίδυμο Ρόντος – Παπανδρέου επιτείνονται από τη στάση που επιδεικνύουν εσχάτως οι Αμερικανοί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πρώτη εξέλιξη ήταν ότι με το που ανέλαβε ο Άλεξ Ρόντος την… εκπροσώπηση της Ελλάδας (!) στις μυστικές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η Ουάσιγκτον αδρανοποίησε αμέσως τον Αμερικανό μεσολαβητή στην υπόθεση, τον Μάθιου Νίμιτς. Με τον Ρόντο στο ρόλο αυτό, ο Νίμιτς είναι εξόφθαλμα άχρηστος, εκτίμησαν προφανώς οι αρμόδιοι των ΗΠΑ.
Ο Νίμιτς έκανε μάλιστα με δηλώσεις του δημοσίως γνωστό το ότι στη φάση αυτή παραμερίζει, αδρανοποιούμενος από τις απευθείας συνομιλίες. Μίλησε με ενθουσιασμό για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Γκρούεφσκι και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ονομασίας «μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο» για να προσθέσει: «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Πιστεύω ότι τα μέρη τώρα μιλούν μεταξύ τους για ορισμένα ζητήματα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί την προσδοκία ότι είναι πιθανό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό».
Ως εκ τούτου, ο Νίμιτς ήταν κάθετος: «Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις», ξεκαθάρισε. «Δεν είναι η ώρα για τελική πρόταση», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.
Έχει δίκιο. Τώρα πλέον είναι ο Άλεξ Ρόντος αυτός που θα μας πει όχι μόνο πότε θα είναι η ώρα για την τελική πρόταση της ονομασίας, αλλά και ποιο θα είναι το όνομα των Σκοπίων που αποφάσισε!

«Σύντομα» λέει ο Μπάιντεν

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική ήταν και η συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Τζο Μπάιντεν «υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες σε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος», ανέφερε επί λέξει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Σύντομα» είναι βεβαίως η λέξη-κλειδί της αμερικανικής θέσης στην παρούσα φάση. Η απουσία οποιασδήποτε διπλωματικής πίεσης προς τα Σκόπια, η έλλειψη αναφοράς σε ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, συνοδευόμενες από την ασφυκτική πίεση που άσκησε ο Μπάιντεν επί του Παπανδρέου για να αναγνωρίσει η Αθήνα την ανεξαρτησία του Κοσόβου –κάτι που θα αποτελούσε «ταφόπλακα» για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας– δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό.
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πως η εξαιρετικά αποδυναμωμένη διεθνώς Ελλάδα –εξαιτίας της καταστροφικής απόφασης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να την υπαγάγει σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας στους ξένους δυνάστες της ΕΕ και του ΔΝΤ– συνιστά ευκαιρία για τις ΗΠΑ προκειμένου να επιβάλουν στην Αθήνα απαράδεκτες, από ελληνικής πλευράς, μέχρι τώρα λύσεις στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό, ίσως ακόμη και στα Ελληνοτουρκικά.
Αμερικανική είναι άλλωστε η παροιμία «οι ζητιάνοι δεν μπορούν να διαλέγουν»! Έχοντας καταστήσει την Ελλάδα διεθνή επαίτη στα θέματα της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να προβάλει ισχυρή αντίσταση σε κανένα θέμα.
Δυστυχώς, υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο. Όπως θυμάται πολύ καλά ο ελληνικός λαός από τη στάση του υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004, το ζήτημα είναι ότι υφίστανται ισχυρότατες αμφιβολίες αν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να αντισταθεί στις αμερικανικές επιδιώξεις στα εθνικά μας θέματα και πού ακριβώς. Γιατί, όποιος ορίζει τον Άλεξ Ρόντος μυστικό διαπραγματευτή, μόνο λύση ανεκτή για την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν επιδιώκει, όπως είναι αυτονόητο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More