Δύο νεαροί Ίκαροι αποδεικνύουν ότι σ΄ αυτή τη χώρα που κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση κι έχει πέσει σε «εθνική κατάθλιψη»,υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες,που όπως είναι φυσικό ατλούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους της. Η Πολεμική Αεροπορία που σήμερα κι αύριο γιορτάζει το αποδεικνύει στη πράξη.
Η διπλωματική εργασία των Γ.Φωτιάδη και Μ.Κατάκη,έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην ΠΑ. Οι δύο νέοι με επιβλέποντες τον σμηναγό Μ.Κουρούση,το Δόκτωρα Α.Κόρα και τον αντισμήναρχο Χ.Σολομωνίδη,παρουσίασαν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολές επιτήρησης-αναγνώρισης,το οποίο μπορεί να πετά με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία ( solar cells)!
Βασική επιδίωξη η μεγιστοποίηση της αυτονομίας του αεροσκάφους για να είναι ικανό για πολύωρες αποστολές επιτήρησης-αναγνώρισης με χρήση ασύρματης συσκευής λήψης και απ΄ ευθείας μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο!
Οι δύο Ίκαροι πήραν ένα ηλεκτρικό ανεμόπτερο τύπου SIG RISER ,βάρους 1,35 kg τοποθέτησαν στηη πτέρυγά του συστοιχία φωτοβολταϊκών στοιχείων,μέγιστης ηλεκτρικής ισχύος 18,38 Watt. Το αεροσκάφος πετά μ΄ ένα ηλεκτρικό κινητήρα ώσης 1,0 kg. Η εικόνα λαμβάνεται και μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο μέσω ασύρματης μικροκάμερας που έχει τοποθετηθεί στο κάτω μέρος της ατράκτου,σε επίγειο ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Οι δύο Ίκαροι ονόμασαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετά με φωτοβολταϊκά ΜΟΛΥΒΑΔΑΣ Ι,θέλοντας να τιμήσουν το βετεράνο αεροπόρο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και διεθνούς φήμης ερευνητή,Στέφανο Μολυβαδά.
Οι δύο Ίκαροι κατασκεύασαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μέσα στη Σχολή Ικάρων με κόστος 1000 ευρώ.
Αν θα προχωρήσει η ανάπτυξη του μικρού «φωτοβολταϊκού» αεροπλάνου,παραμένει ακόμη άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι πολλοί θα ήθελαν να το...καταρρίψουν. Η Ελλάδα ως γνωστόν είναι μια χώρα που αγοράζει τα πάντα για το οπλοστάσιό της. Ακόμη και η πτήση ενός μικροσκοπικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους φτιαγμένου από ελληνικά χέρια,χαλάει τα σχέδια πολλών που όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σε ανύποπτο χρόνο. Όπως και να ΄χει η προσπάθεια των δύο Ικαρων είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας,που λέει ότι «όταν θέλουμε μπορούμε».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου