ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Στο περιθώριο βάζουν οι ΗΠΑ τα Σκόπια

Για απαισιοδοξία και σκοτεινό μέλλον μιλούν τα σκοπιανά ΜΜΕ

«Κόπηκαν τα φτερά» της κυβέρνησης των Σκοπίων με τη διαπίστωση πως έχουν μπει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η σκοπιανή εφημερίδα
УТРИНСКИ ВЕСНИК χαρακτηρίζει σκοτεινό, απαισιόδοξο, αβέβαιο το μέλλον της χώρας, μετά από ένα χρόνο που στο τιμόνι των ΗΠΑ βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα.

Με την αποχώρηση, λέει, της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους χάθηκε και η υποστήριξη προς την πΓΔΜ.

Η συντάκτης του πρωτοσέλιδου άρθρου, Тамара Грнчароска, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Αν η πΓΔΜ πριν από δύο-τρία χρόνια ήταν υπερήφανη που ο πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας του κόσμου την είχε στον κατάλογο των προτεραιοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων της, σήμερα δεν μπορεί να υπερηφανεύεται πως θα έχει έστω μιας ισχυρής, προφορικής, στήριξης της Ουάσιγκτον.»

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, απλά, η διαβεβαίωση από τον Ομπάμα (και αυτό έγινε πέρσι) πως οι ΗΠΑ θα είναι συνεπείς στις αποφάσεις της πολιτικής τoυς, και θα συνεχίσουν να «στηρίζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σχετικά με την διαφωνία του ονόματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς να συμμετέχουν σε αυτές».

«Κρύο Ντούζ» για Σκόπια

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται στην αμερικανική πολιτική έναντι των Σκοπίων.

«Σε μια συνάντηση 60 λεπτών, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αντικείμενο συζήτησης τα Δυτικά Βαλκάνια, τα πενήντα λεπτά καταναλώνονται για την κατάσταση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, τρία λεπτά για πως θα «βοηθηθεί η Σερβία για να μπει γερά στο ευρωπαϊκό μονοπάτι» και μόνον ένα ή δύο λεπτά για τα προβλήματα της πΓΔΜ»

Η συντάκτης σημειώνει πως η κατάσταση είναι δραματικά διαφορετική από τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Μπους για την πΓΔΜ, στα θέματα της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

Η εφημερίδα ανέτρεξε να ζητήσει πληροφορίες για τη «δραματική αλλαγή», όπως την χαρακτηρίζει, της αμερικανικής πολιτικής, στον καθηγητή των Διεθνών Σχέσεων και πρώην πρέσβη της πΓΔΜ στον ΟΗΕ Ντέσκο Μαλέσκι.

Ο Σκοπιανός καθηγητής θα διατυπώσει την άποψη πως υπάρχει μια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά θέματα, στα οποία πρωτεύοντα ρόλο έχει, τώρα, η ΕΕ.

«Θα πρέπει να ξέρετε πως ότι οι διεθνείς πολιτικές δεν είναι σταθερές και απρόβλεπτες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στις σχέσεις των κρατών».

Θα διευκρινίσει στη συνέχει λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είδαμε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο προς το συμφέρον της πΓΔΜ, και δεν επιθυμούν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους με την Ελλάδα, θα ήταν καλό να το ξέρουμε αυτό».

Σύμφωνα με τον σκοπιανό καθηγητή το Βουκουρέστι ήταν ένα μάθημα για την αμερικανική πολιτική.

«Εάν η πΓΔΜ θέλει να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι το μήνυμα που έστειλαν σε εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες» δηλώνει ο Μαλέσκι και θα τονίσει «στην πολιτική ισχύει 'θα μας βοηθήσετε για να σας βοηθήσουμε' »...


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More