ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ


Εικοσιοχτώ του Οχτώβρη του 1940

Το γένος βουλιαγμένο μες στον αιώνα
να λυτρωθεί μονάχο του μπορεί
μα να ξυπνήσει πρέπει η πλέρια Μνήμη
βαθειά του, αδάμαστη και τρομερή.

Κανείς δε θα ξεφύγει τη γενιά του!
το βάρος της θα σπάσει ως τη στιγμή,
που βγαίνοντας από τη λησμονιά του
στο φως που πια δεν στέκουν δισταγμοί.

Της ζωής θε να ντυθεί την πανοπλία,
και μ’ ακέριο τον άγιο σκελετό
των περασμένων, θα στηθεί στη γη του
με το κεφάλι αλύγιστο κι ορτό!

Ελέγαμε: ένα Μαραθώνα ακόμα! Ελέγαμε: Μια Σαλαμίνα ακόμα! Ελέγαμε: Ακόμα ένα εικοσιένα! Κι ήρτες τέλος συ, Μητέρα-Μέρα, οπού αγκάλιασες κι ανύψωσες ολόκληρα τα περασμένα στον ανώτατο λυτρωτικό σκοπό τους, στον υπέρτατο τους ηθικόν Ιστορικό Ρυθμό!

Ω δικαίωση όλων των ελληνικών αγώνων! Ω ύψιστη ηθική στροφή μέσα στο χάος ολόκληρου του Κόσμου! Και μαζί, ω γιγάντια, πλέρια ιστορική καταβολή, από την οποία, ..Νικητές, οι Έλληνες, θα ξεκινήσουμε αύριο, πρωτοπόροι της πνευματικής ανάπλασης ολόκληρης της γης!

Ω Μέρα-Μάννα, που μας έσπασες ακέρια κι ως το ύστατο, όλα τα κρυφά εσωτερικά δεσμά μας! Ω κοσμοϊστορική Ελευθερία, τόσο βαθειά λαχταρισμένη! Να Σε! Σε κατέχουμε! Σε νιώθουμε! Σε θέλουμε!

Και θε να Σε κρατήσουμε όλοι, στο τεράστιο ύψος που μας φανερώθηκες απ’ τα χαράματα των Εικοσιοχτώ του Οχτώβρη του 1940, κι ως με τη συντέλεια των αιώνων, είτε ζήσουμε, είτε, αύριο που θα φέγγεις πάνω απ’ όλο τον πλανήτη το γιγάντιο φως Σου, θα βρισκόμαστε στα σπλάχνα Σου, ω Μητέρα, αθάνατοι νεκροί!

Άγγελος Σικελιανός 15 Νοεμβρίου 1940 Νέα Εστία

ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ


Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν ο άνθρωπος που κρατά τις τύχες μας στα χέρια του είχε κάνει τις ίδιες ακριβώς κινήσεις αλλά με την ακριβώς αντίθετη σειρά;

Αν για παράδειγμα εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό του Απριλίου με φόντο το Καστελόριζο είχε απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και είχε εξαγγείλει την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν για τον τρόπο που η χώρα θα αντιμετώπιζε την κρίση χρέους.

Αν στη συνέχεια με νωπή την λαϊκή ετυμηγορία διαπραγματευόταν με ηγέτες, τραπεζίτες και δανειστές το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%. Αν μετά το «κούρεμα» κατάφερνε να πετύχει την εκταμίευση ενός νέου δανείου ύψους για παράδειγμα 100 δις ευρώ που θα αποτελούσε την κινητήριο δύναμη για την επανεκκίνηση της αγοράς και της οικονομίας.

Και φυσικά αν στο τέλος από το βήμα της Βουλής απευθυνόταν στον ελληνικό λαό λέγοντας περιχαρής «λεφτά υπάρχουν».


Οι ίδιες ακριβώς κινήσεις, μα σα να προβάλεις την ταινία της ζωής μας ανάποδα. Από το τέλος προς την αρχή και όχι σα να βιώνεις την αρχή του τέλους.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ Η ΚΟΝΤΡΑ


Οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα ως κατακτητές στις 27 Απριλίου του 1941. Λίγες μέρες πριν, είχε συνθηκολογήσει ο στρατηγός Τσολάκογλου, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση και ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ είχαν μεταφερθεί στην Κρήτη για να συνεχίσουν τον Αγώνα. Ο στρατηγός Τσολάκογλου σχημάτισε μια κυβέρνηση “δοσίλογων”, που αρχικά μέσα από την συνεργασία με τον Κατακτητή προσπάθησε να ομαλοποιήσει την ζωή στην Χώρα εξασφαλίζοντας την ειρηνική επάνοδο όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τα μέτωπα στις εστίες τους. Ο Τσολάκογλου προσπάθησε επίσης να έρθει σε συνεννόηση με τον Κατακτητή για να διασώσει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας έναντι της Βουλγαρίας.

Οι Γερμανοί όμως είχαν εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες που δεν συμβάδιζαν με τις Ελληνικές επιδιώξεις. Αφού τεμάχισαν την Ελλάδα μοιράζοντας τα εδάφη της σε Βουλγαρία και Ιταλία, αποφάσισαν να μεταβάλλουν την Χώρα σε προκεχωρημένη αποθήκη προμηθειών για την στρατιά του Ρόμελ που αγωνιζόταν στην Μέση Ανατολή. Για να πετύχουν τον σκοπό αυτό ακολούθησαν μια εξοντωτική “κρυφή” οικονομική πολιτική. Συγκεκριμένα επέβαλλαν στην κυβέρνηση δοσίλογων να πληρώνει χρήματα με την μορφή δανείων για την συντήρηση των Γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα (“δαπάνες κατοχής”). Το Ελληνικό δημόσιο όμως, δεν είχε ταμειακά διαθέσιμα για να ανταπεξέλθει καθώς είχε ήδη ένα τεράστιο έλλειμμα (7,5 δις δρχ)που άφησε η Ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση φεύγοντας απέσυρε και τον χρυσό από την τράπεζα της Ελλάδος για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Έτσι τα δάνεια αυτά για τις “δαπάνες κατοχής” δεν ήταν τίποτε άλλο από τυπωμένα πληθωριστικά χαρτονομίσματα (δραχμές) που οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν τρόφιμα, εμπορεύματα και πρώτες ύλες από την Ελληνική αγορά. Για το 1941 μόνο, οι “δαπάνες Κατοχής” ήταν 25 εκατομμύρια δρχ, δηλαδή το 40% του τότε εθνικού εισοδήματος που ούτως η άλλως είχε μειωθεί αφού η οικονομική δραστηριότητα είχε εκμηδενιστεί και δεν εισπράττονταν φόροι. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν άμεσο: είχαμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην σύγχρονη Ιστορία μας, ενώ η Ελληνική αγορά “στέγνωνε” από τρόφιμα και αγαθά επιδεινώνοντας περαιτέρω την αναντιστοιχία προσφοράς – ζήτησης. Το κόστος ζωής σε σχέση με το προπολεμικό, διπλασιάστηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της Κατοχής. Ο Συμμαχικός αποκλεισμός, η καταστροφή του δικτύου συγκοινωνιών και η άρνηση της Βουλγαρίας να παρέχει τρόφιμα από την ζώνη κατοχής της στην Μακεδονία, επιδείνωσαν τις δυσκολίες τροφοδοσίας. Η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης έκανε την εμφάνιση της το Φθινόπωρο του 1942. Ακόμη και η οργάνωση συσσιτίων απέτυχε, αφού δεν βρίσκονταν τρόφιμα. Η δοσιλογική κυβέρνηση όρισε ανώτατες τιμές σε αγαθά ενώ συγκέντρωνε και τρόφιμα από την επαρχία τα οποία μοίραζε με δελτίο, αλλά έτσι δεν καλυπτόταν ούτε το 1/3 των αναγκών. Παράλληλα με αυτά, οι δυνάμεις κατοχής επίταξαν εργοστάσια, πρώτες ύλες και καύσιμα. Οτι δεν αγόραζαν οι πληθωριστικές δραχμές, οι Γερμανοί είτε το αποσπούσαν ως “λεία” πολέμου, η το υπέτασσαν σε ένα καθεστώς υποχρεωτικών επιτάξεων όπου ο δικαιούχος λάμβανε ένα τυπωμένο χαρτί που αντιστοιχούσε σε κάποια “αποζημίωση” που θα λάμβανε μετά το τέλος του πολέμου.
Τον Οκτώβριο του 1942 με απόφαση του ίδιου του Χίτλερ, ανέλαβε υπεύθυνος για την ελληνική οικονομία στην Αθήνα ο Χέρμαν Νόιμπαχερ (Hermann Neubacher), με αποστολή να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, να πετύχει τον καλύτερο επισιτισμό του αστικού πληθυσμού αλλά και να συνεχίσει την απόσπαση αγαθών από την Ελληνική αγορά με οποιοδήποτε κόστος.
Ο Νόιμπαχερ είχε οικονομολογικές γνώσεις καθώς είχε διατελέσει ανώτατο στέλεχος στην βιομηχανία Farben. Αρχικά μείωσε την τύπωση χαρτονομίσματος, καθώς οι φήμες ότι η Γερμανία χάνει τον πόλεμο, οδήγησε πολλούς εμπόρους να επανεμφανίσουν εμπορεύματα που έκρυβαν και έτσι να πέσουν οι τιμές και να μην χρειάζονται μεγάλα ποσά για να αγοραστούν Μια άλλη πρωτότυπη τακτική του Νόιμπαχερ ήταν η πώληση χρυσού (λέγεται πως είχε κατασχεθεί από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης) στο Ελληνικό χρηματιστήριο, ώστε να ενισχυθεί η δραχμή απορροφώντας ταυτόχρονα τα υπέρογκα χρηματικά διαθέσιμα των Ελλήνων βιομηχάνων. Γενικά είναι αλήθεια ότι ο Νόιμπάχερ βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων, ενώ καταπολέμησε την κερδοσκοπία των Ελλήνων εμπόρων και βιομηχάνων. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι Έλληνες προστατεύθηκαν από τις αυθαιρεσίες αξιωματικών των αρχών Κατοχής.

Οι ενέργειες αυτές κατά την γνώμη μας, δεν έγιναν από ανθρωπιστικούς η φιλελληνικούς λόγους όπως έχει γραφτεί. Είχαν ως στόχο την συντήρηση της δραχμής και της Ελληνικής κοινωνίας σε οριακά ανεκτό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του Ελληνικού δημοσίου και να έχει την ευκαιρία η Γερμανία να απομυζήσει περαιτέρω την ημιθανή κατακτημένη Ελλάδα. Αυτό φάνηκε αμέσως όταν η ανάπτυξη της Ελληνικής Εθνικής αντίστασης σε μεγάλα τμήματα της Ελληνικής επαρχίας το φθινόπωρο του 1943, μείωσε την εισροή αγαθών στα αστικά κέντρα. Αυτό οδήγησε τον Νόιμπαχερ (να εντείνει πάλι την τύπωση χαρτονομίσματος καταρρακώνοντας πλήρως την αξία του. Τον Αύγουστο του 1943 οι “δαπάνες Κατοχής” άγγιξαν τα 850 εκατομμύρια δραχμές που αντιστοιχούσε στο 80% του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Η μαύρη αγορά εντάθηκε, ενώ η δραχμή είχε χάσει την αξία της και προς το τέλος της Κατοχής δεν την χρησιμοποιούσαν πλέον ως μέσο συναλλαγών.
Το αποτέλεσμα της Γερμανικής οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα τα χρόνια της Κατοχής ήταν τραγικό. Τα είδη πρώτης ανάγκης είχαν ανέβει 50.000 φορές, ενώ οι μισθοί μόνο 2.000 φορές. Το μικρότερο χαρτονόμισμα που κυκλοφορούσε ήταν ονομαστικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων που είχε την αξία μιας προπολεμικής δραχμής και αγοραστική δύναμη για ένα αβγό. Ο παραγωγικός ιστός της Χώρας αποσυντέθηκε, ενώ ο εμπορικός στόλος της Ελλάδος μειώθηκε σε τόνους χωρητικότητας κατά 72%. Οι συγκοινωνίες και το οδικό δίκτυο της Χώρας διαλύθηκαν, περιουσίες άλλαξαν χέρια σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω των αναγκών και του ανορθολογισμού της Ελληνικής οικονομίας. Οι Γερμανοί είχαν επιτάξει η κατάσχει, όχι μόνο τις σοδειές και τα ζώα των Ελλήνων, αλλά ως και τα πιο ασήμαντα εργαλεία. Η δραχμή είχε χάσει κάθε αξία καθώς λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα τον Ιούνιο του 1944 οι “δαπάνες κατοχής” είχαν σκαρφαλώσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 450.000 δις δραχμές με το Ελληνικό δημόσιο να “τυπώνει” 500 δις δρχ την μέρα!Αλλά η σημαντικότερη επίπτωση της Γερμανικής οικονομικής πολιτικής ήταν τα θύματα της. Πάνω από 200.000 Έλληνες βρήκαν τραγικό θάνατο από την πείνα και τον υποσιτισμό, την ίδια στιγμή που τα θύματα των μαχών και των εκτελέσεων δεν ήταν περισσότεροι από 70.000 Έλληνες. Η θλίψη, η δυστυχία και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σημάδεψαν τον Ελληνικό αστικό κυρίως, κόσμο κατά την διάρκεια της Κατοχής.
ΠΗΓΕΣ
-Αλέξης Φραγκιαδής, Ελληνική Οικονομία 19ος – 20ος αιώνας, εκδόσεις Νεφέλη
-Ιστορία της Κατοχής, εκδόσεις Μέτρον
-Χρήστος Χατζηιωσηφ, Η ελληνική οικονομία, πεδίο μάχης και αντίστασης, εκδόσεις Βιβλιόραμα
-Εξαιρετικό άρθρο του κ. Ζαβάκου στο έγκυρο περιοδικό “Ιστορία εικονογραφημένη”
http://www.istoria.gr/oct03/content04.htm
-Ναπολέων Μαραβέγιας, έγκυρες πληροφορίες για την οικονομία της Κατοχής από το εξαιρετικό του άρθρο στο “ΒΗΜΑ”
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=115566&ct=114&dt=24/10/1999

- Πολύ κατατοπιστικό νήμα για την οικονομία της Κατοχής, τις δυσκολίες επιβίωσης και τις κοινωνικές προεκτάσεις της από

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=169657&sid=2fd3e968d475be3ea3c6d0f81274d783

-Μαρτυρίες για την πείνα την εξαθλίωση και την απόγνωση στην Κατοχική Αθήνα

http://www.ime.gr/chronos/14/gr/1940_1945/occupation/pigi02.html

ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ

(Παρακολουθώ εδώ και μήνες, όπως όλοι σας, τον πλήρη εξευτελισμό και την ταπείνωση της πατρίδας μας σε διεθνές επίπεδο από τραπεζίτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω πως για τα αποτελέσματα αυτά έχουμε συντελέσει όλοι μας ( ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό βέβαια), με την αδιαφορία μας για τα κοινά επιλέγοντας πολιτικές ηγεσίες που ΟΛΟΙ γνωρίζαμε ότι είναι ανίκανες και διεφθαρμένες και με την ασυγχώρητη μακαριότητα της λογικής να ζούμε σε ένα επίπεδο ζωής που δεν αντιστοιχεί στις οικονομικές μας δυνατότητες, δανειζόμενοι με συνεχώς χειρότερους όρους. Αυτό όμως που με λύπησε βαθύτατα είναι η αρνητική προς την Ελλάδα στάση της Γερμανικής Κυβέρνησης και της Γερμανικής κοινής γνώμης. Προφανώς ο σκοπός του κειμένου δεν είναι να ξύσει πληγές η να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος. Η φανατική (έως βάναυση) συμπεριφορά της Γερμανικής κοινής γνώμης και της Γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδας μοιραία όμως τα επαναφέρει στην επιφάνεια. Δεν θα ήθελα τον οίκτο τους, ούτε την ανέξοδη στήριξη τους με φλυαρίες, ούτε τα χρυσοπληρωμένα τοκογλυφικά δανεικά των τραπεζών τους. Θα μπορούσαν όμως τουλάχιστον να σιωπήσουν, όταν γνωρίζουν τι πόνο και δυστυχία προκάλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα.)

ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ


Ο Α. Παπανδρέου στη Βουλή κατά την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ
«Πορευόμαστε προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μια Γερμανική Ευρώπη;»
«Ηδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν...

λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου».

«Θα πρέπει ο έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φθάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας».
«Σοβεί πάντα η σύγκρουση βορρά και νότου και αυτό γιατί η ενιαία αγορά στην απουσία μιας άλλης πολιτικής σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις, οξύνει τις ανισότητες».

Ανδρέας Παπανδρέου


ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;


NYTimes: Πληθαίνουν οι φωνές για επιστροφή στη δραχμή στην Ελλάδα

Είναι ώρα να σκεφτούμε το αδιανόητο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, που εκτιμούν ότι η Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια παραμονής στο ευρώ, μπορεί να επιστρέψει στην παλιά της ισοτιμία, τη δραχμή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου μπορεί να ανατρέψει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για την ενότητα της ευρωζώνης.

Η επιστροφή στη δραχμή είναι επισήμως ανάθεμα για την Ελλάδα. Αλλά όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πλέον κάτι τέτοιο την καλύτερη επιλογή, ανεξαρτήτως των συνεπειών σε χρηματοπιστωτικό και οικονομικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα.

Τώρα, με την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, μια μειονότητα που ζητούσε επιστροφή στη δραχμή μπορεί να αυξήσει το ακροατήριό της.

Τυχόν επαναφορά του εθνικού νομίσματος δεν θα δώσει θεραπεία στην Ελλάδα. Η πτώχευση είναι βέβαιη, οι καταθέσεις θα φύγουν εκτός συνόρων και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, ενώ η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα πάρει πολλά χρόνια.

Αλλά οι υποστηρικτές της δραχμής υποστηρίζουν ότι οι χειρότεροι φόβοι είναι υπερτιμημένοι. Ναι, θα υπάρξει πανικός και αναταραχή, αλλά οι εξαγωγές θα αυξηθούν και ο έλεγχος της δραχμής θα επιστρέψει σε ελληνικά χέρια.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του κ. Βασίλη Σεραφειμάκη, στελέχους της Avinoil, που υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι χρησιμοποιεί ένα ξένο νόμισμα, ενώ η παλαιά ισοτιμία θα επέτρεπε να εκτυπώσουμε χρήματα. Μέχρι στιγμής, οι απόψεις του δεν έχουν αντίκτυπο, καθώς το 60% των Ελλήνων αντιτάσσεται σε μια επιστροφή στη δραχμή.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα προκαλέσει τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι φοβούνται, αλλά η θέση περί παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη είναι κρατούσα.

Όπως και πέραν των συνόρων της Ελλάδας, οι οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπινί, Κένεθ Ρογκόφ αλλά και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ζητούν την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, μια μικρή ομάδα Ελλήνων οικονομολόγων, που ολοένα και μεγαλώνει, αρχίζουν να θέτουν ζήτημα οφέλους από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», κάτι που εάν γίνει, θα στείλει τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω, ενώ δεν λείπουν οι οικονομολόγοι που προβλέπουν άτακτη χρεοκοπία και διπλασιασμό του χρέους σε μια τέτοια περίπτωση.

ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ


Μπορεί το Νόμπελ Φυσικής να μοιράστηκε στα τρία, ωστόσο οι ομάδες των επιστημόνων που βραβεύτηκαν ήταν πολυπληθείς. Ανάμεσα στους εξέχοντες επιστήμονες και ένας Έλληνας, ο Ιάσων Σπυρομίλιος, ο οποίος μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό.

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς ενημερωθήκατε ότι το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες για τις μελέτες τους πάνω στη διαστολή του σύμπαντος, μέσω της παρατήρησης σουπερνόβα.
Πρόκειται για τον Σολ Περλμιούτερ, τον Αμερικανοαυστραλό Μπράιαν Σμιντ και τον Αμερικανό Άνταμ Ρις. Οι επιστήμονες εργάστηκαν σε δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες κατά τη δεκαετία του 1990 (ο Περλμιούτερ ήταν στη μία και οι Σμιντ και Ρις στην άλλη), και ανακάλυψαν ότι το σύμπαν διαστέλλεται με ολοένα και πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς.Αυτό που ίσως όμως δε γνωρίζετε είναι πως στην μια ερευνητική ομάδα, αυτή των Σμιντ και Ρις, (την λεγόμενη high-Z team ), υπήρχε και ένας Έλληνας, ο Ιάσων Σπυρομίλιος*.

Σε επικοινώνια με τον Έλληνα επιστήμονα και με αφορμή του βραβείου Νόμπελ συζήτηθηκε μαζί του για την σημαντική αυτή διάκριση, την δουλειά του αλλά και για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Ελλάδα.

"Δε πίστεψα ποτέ ότι υπήρχε πιθανότητα να παίρναμε το Νόμπελ"

Ο 47χρονος Ι. Σπυρομίλιος όταν έμαθε τα ευχάριστα νέα σχετικά με το Νόμπελ Φυσικής δούλευε στο γραφείο του στο Ευρωπαικό Αστεροσκοπείο (European Southern Observatory- ESO), στο οποίο εντάχθηκε το 1994.

"Χάρηκα ιδιαίτερα που αναγνωρίστηκε η δουλειά μας και ενθουσιάστηκα για τους συναδέλφους μου που πήραν το βραβείο", είπε χαρακτηριστικά.Ο επικεφαλής καθηγητής, Μπράιαν Σμιντ, ευχαρίστησε όλη την ομάδα, γράφοντας "Σας ευχαριστώ…αν και το βραβείο απονεμήθηκε σε μένα και τον Άνταμ, γνωρίζουμε όλοι ότι αποτελεί αναγνώριση της ομαδικής δουλειάς μας και ελπίζω να μπορέσουμε να γιορτάσουμε μαζί. Ήταν πραγματικά τιμή μου που συνεργάστηκα με όλους εσάς".

Μάλιστα ο Έλληνας επιστήμονας δήλωσε έκπληκτος καθώς δεν περίμενε το βραβείο Νόμπελ. "Αν και ακούγονταν πολλά και πολλοί το συζητούσαν, δε πίστεψα ποτέ ότι κάτι τέτοιο ήταν πιθανό".

"Το σύμπαν είναι μεγαλύτερο από ότι περιμέναμε"

Ερωτηθείς για το πώς έγινε μέλος της εν λόγω ομάδας με επικεφαλής τον Σμιτ, ο Ι. Σπυρομίλιος είπε πως η πρόταση ήρθε από τον ίδιο τον Μ. Σμιτ και τον αστρονόμο Ν. Σάντζεφ στις απαρχές ακόμα του project.

"Μελετώ τα σουπερνόβα από το 1986 και γνωριζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό, οπότε η συνεργασία μας ήταν κάτι σαν φυσικό επακόλουθο", σημειώνει, προσθέτοντας ότι στο εν λόγω project ήταν ένας από τους παρατηρητές ο οποίος έπαιρνε τα δεδομένα από τα τηλεσκόπια, τα ανέλυε και μετέπειτα τεκμηρίωνε την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

"Στην ουσία αυτό που διαπίστωσαν οι δύο ομάδες με απλά λόγια", είπε, "ήταν ότι τα σουπερνόβα στο μακρινό σύμπαν είναι πιο αμυδρά, πιο εξασθενημένα από ότι θα έπρεπε κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο μακριά από ό,τι περιμέναμε να είναι".

"Αυτό σημαίνει πως το σύμπαν είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε", συμπλήρωσε.

Όσον αναφορά τον ρόλο της σκοτεινής ενέργειας, ο Ι. Σπυρομίλιος ανέφερε πως "με αυτόν τον όρο περιγράφουμε τη δύναμη που κάνει το σύμπαν να διαστέλλεται γρηγορότερα από ό, τι θα γινόταν αν υπήρχε παντού μόνο ύλη".

"Το σύμπαν έχει πολύ δρόμο να διανύσει προτού να γίνει ένα σκοτεινό και μοναχικό μέρος, αλλά αν τίποτε δεν αλλάξει το τέλος θα είναι σκοτεινό", προειδοποίησε.

"Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος"

Ο 47χρονος, ανέφερε δε, πως υπήρχε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ομάδων, δεδομένου ότι ξεκινώντας από την ίδια βάση, επιδίδονταν σε αγώνα δρόμου.

"Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν τη μελέτη τους με αρχικό στόχο να δείξουν ότι η διαστολή του Σύμπαντος επιβραδύνεται, ενώ στην ουσία βρήκαν το ακριβώς αντίθετο και σχεδόν την ίδια περίοδο".

Ωστόσο, δήλωσε πως η δική του ομάδα ήταν η πρώτη που δημοσίευσε τα αποτελέσματά της, αν και η άλλη ομάδα είχε επίσης εξάγει ήδη τα ίδια συμπεράσματα.

"Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για δικαίωση του Αϊνστάιν"

Ερωτηθείς για το εάν η εν λόγω μελέτη τους θα μπορούσε να συνιστά μια δικαίωση του Αϊνστάιν και της έννοιας της κοσμολογικής σταθεράς (λ)** που εισήγαγε, ο Ι. Σπυρομίλιος απάντησε "όχι ακριβώς".

"Η εισαγωγή της κοσμολογικής σταθεράς του Αϊνστάιν ήταν απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένα στατικό Σύμπαν. Το διαστελλόμενο σύμπαν, το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Χαμπλ, θα μπορούσε να συμβιβαστεί με την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, χωρίς την ανάγκη για μια κοσμολογική σταθερά", είπε.

"Η μελέτη πάνω στα σουπερνόβα που κάναμε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν μας περιγράφεται καλύτερα από ένα συνδυασμό ύλης και σκοτεινής ύλης με κανονική βαρύτητα και μια απωθητική δύναμη που περιγράφεται καλύτερα από έναν τροποποιημένο όρο που μαθηματικά συμπεριφέρεται σαν τη κοσμολογική σταθερά του Αϊνστάιν(λ).

Η σκοτεινή ύλη αποτελεί περίπου το 25% του Σύμπαντος, η σκοτεινή ενέργεια περίπου το 70% και εμείς, οι πλανήτες, τα αστέρια, οι γαλαξίες και όλα τα υπόλοιπα μόλις το 5%.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό τι σημαίνει "σκοτεινή ύλη", ούτε ποια είναι η φύση της "σκοτεινής ενέργειας" και ως εκ τούτου είναι πρόωρο να πούμε ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο, από τη στιγμή που και ο ίδιος είχε αμφιβολίες", προσέθεσε.

"Φιλοδοξία μου ήταν πάντα να απολαμβάνω τη δουλειά μου"

Όσο και αν μπορεί να σας φανεί περίεργο, ο Ιάσων Σπυρομίλιος, όταν ήταν μικρός δεν είχε στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο επάγγελμα που ήθελε να ακολουθήσει όταν μεγαλώσει.

"Απλά ήμουν καλός στη φυσική και είπα να την ακολουθήσω", είπε προσθέτοντας πως αποφάσισε να εξειδικεύσει τη μελέτη του στα σουπερνόβα επειδή τον έλκυε η ποικιλομορφία της φυσικής σε τέτοια αντικείμενα.

Παράλληλα, σπουδαίο ρόλο σε αυτήν του την επιλογή έπαιξε ένας εξέχων καθηγητής που είχε στο Imperial College, ο Δρ. W.P.S. Meikle, με τον οποίο ήταν τυχερός όπως είπε καθώς έκανε στο πλευρό του και το διδακτορικό του.

"Ποτέ μου δε σκέφτηκα το Νόμπελ ή κάποιο άλλο βραβείο", προσέθεσε, υπογραμμίζοντας πως πάντα τον ένοιαζε να περνά καλά στη δουλειά.

"Η ανταμοιβή έρχεται από το αποτέλεσμα της δουλειάς σου και όχι των στόχων που βάζεις", εννοώντας πως για παράδειγμα, ένα Νόμπελ θα έρθει μόνο εάν κοπιάσεις και όχι εάν το βάλεις στόχο.

Ερωτηθείς για το πώς ένας Έλληνας κατάφερε να γίνει ένας καταξιωμένος επιστήμονας τόνισε πως "δεν υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας", λέγοντας πως θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που κάνει κάτι που του αρέσει πολύ.

"Εάν σου αρέσει να πηγαίνεις στη δουλειά σου, τότε θα δουλέψεις σκληρά και θα διασκεδάσεις. Όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους", τόνισε.

Τα επόμενα βήματα και το νέο τηλεσκόπιο

Όντας 47 χρονών, ένας επιστήμονας είναι πολύ νέος και έχει ακόμα πολλά να δώσει στη ανθρωπότητα. Ο Ι. Σπυρομίλιος απαντώντας μας με χιούμορ είπε πως "Δεν είμαι και τόσο νέος πια!", συμπληρώνοντας πως ποτέ δε σκέφτεται το επόμενό του βήμα, απλά επιδιώκει να ασχολείται με πράγματα που τον ευχαριστούν."Μελετώ τα σουπερνόβα εδώ και 20 χρόνια αλλά παράλληλα όλον αυτόν τον καιρό έφτιαχνα εργαλεία και τηλεσκόπια", είπε.

"Ήμουν διευθυντής στο La Silla Paranal Observatory του ESO, στη Χιλή, και τα τελευταία χρόνια είμαι επικεφαλής του γραφείου για το project του European Extremely Large Telescope ", συμπλήρωσε."Ελπίζουμε να κατασκευάσουμε ένα τηλεσκόπιο το οποίο θα είναι ικανό να δει άλλους πλανήτες, όπως τη Γη, σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα, και εγώ εργάζομαι στη σχεδίαση και τον όλο σχεδιασμό του τηλεσκοπίου", είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα το εν λόγω τηλεσκόπιο, το αποκαλούν "το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό", και θα έχει διάμετρο 42 μέτρων.

"Παράλληλα, είμαι μέλος της ομάδας, ESSENCE, η οποία ήταν επακόλουθο της ομάδας high-Z, και η οποία έχει στόχο να προσδιορίσει με ακρίβεια τη παράμετρο w, η οποία θα διακρίνει διάφορες μορφές σκοτεινής ενέργειας", κατέληξε.

"Η Ελλάδα θα τα καταφέρει"

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας πως "το έθνος θα επιβιώσει, αλλά πως απαιτείται μια αναδόμηση, αναγέννηση σε κάποια καλύτερη φόρμα".

"Το κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει εις βάρος του έθνους", τόνισε μεταξύ άλλων.
Εάν ζούσε στην Ελλάδα σήμερα θα ακολουθούσε έναν από τους κανόνες που έχει στη ζωή του:

"Πρέπει ο καθένας μας να βαδίζει στο δρόμο που εκείνος επιθυμεί και να αλλάζει κατεύθυνση όποτε δεν γίνεται αυτό", είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δε μπορεί κανένας να συμβουλεύει κάποιον πως να ζήσει τη ζωή του.

Κλείνοντας, του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί με τους αναγνώστες του NEWS 247 το δικό του μότο, την φράση που έχει σαν οδηγό στη ζωή.

Μας είπε λοιπόν, πως "οτιδήποτε και εάν κάνετε στη ζωή σας, να το κάνετε όσο καλύτερα μπορείτε", και έχει απόλυτο δίκιο αν αναλογιστεί κανείς πως η προσπάθεια είναι εκείνη που μετράει κάθε φορά, ενώ θέλησε να μας ευχαριστήσει για το ενδιαφέρον μας στα ελληνικά, δείχνοντάς μας πως δε ξεχνά τις ρίζες του.


**Το 1915, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατύπωσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, η οποία προέβλεπε ότι το Σύμπαν δεν είναι στατικό, δηλαδή θα πρέπει είτε να διογκώνεται είτε να συρρικνώνεται. Ωστόσο, εισήγαγε στις εξισώσεις του την έννοια της κοσμολογικής σταθεράς (Λ), ενός παράγοντα που δρα αντίθετα με τη βαρύτητα και την εμποδίζει να συρρικνώσει το Σύμπαν καθώς δεν ένιωθε άνετα με την ιδέα ότι το Σύμπαν δεν παραμένει σταθερό. Όμως, αργότερα χαρακτήρισε την κοσμολογική σταθερά ως τη "μεγαλύτερη γκάφα του".

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ-ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ


Μια πολύ σημαντική απόφαση, σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, εξέδωσε ελληνικό δικαστήριο και αφορά το διαδίκτυο και την ελευθεροτυπία στο χώρο των blogs. Όλα ξεκίνησαν από τη μήνυση του έκπτωτου δημάρχου Ζαχάρως στην Ηλεία Σπύρου Μπιλιώνη για συκοφαντική δυσφήμιση στο δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο και την επιλογή του να δημοσιεύσει τις εκκρεμότητες που είχε με την δικαιοσύνη ο κος Μπηλιώνης που δεν του έδιναν τη δυνατότητα να διεκδικήσει το δημαρχειακό θώκο.

Ο δημοσιογράφος είχε τελικά δίκιο με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Μπιλιώνης να κυρηχθεί έκπτωτος σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοππονήσου. Η απόφαση των δικαστών ασχολείται εκτενώς με την ελευθερία της έκφρασης στο πέλαγος του διαδικτύου και ιδιαίτερα στα ανώνυμα και επώνυμα ημερολόγια-ιστολόγια (blogs).

Η απόφαση αναφέρει :«Το ιστολόγιο είναι ένα διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων και στο σημείο αυτό διαφέρει από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης στο Διαδίκτυο, διότι η διαμόρφωση του περιεχομένου του δεν αποφασίζεται μόνο από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης αλλά από τους χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου» αναγνωρίζοντας την αμφίδρομη φύση που κυριαρχεί στα προσωπικά ή συλλογικά ιστολόγια και τα διαφοροποιεί από την «κλασική» εφημερίδα αλλά και τα ιστολόγια που διατηρούν τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία, «στο ιστολόγιο δεν υπάρχει η συνήθης ιεραρχική δομή οργάνωσης που απαντάται στα παραδοσιακά έντυπα, δηλαδή δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής, συντάκτης, ούτε απαντώνται τα αντίστοιχα πρόσωπα που προβλέπει ο Νόμος 1178/1981 για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς».

Ολόκληρο το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης είναι πολύ πιο κοντά στη σύχρονη φύση του διαδικτύου σε σχέση με παλιότερες αποφάσεις που έπαιρναν υπόψιν τη φύση των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης για να κρίνουν τα blogs. «Το γεγονός ότι ο κάτοχος-διαχειριστής του ιστολογίου δεν υποχρεούται να χρησιμοποιεί τα αληθινά στοιχεία του αλλά δύναται να εμφανίζεται στους αναγνώστες του χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, ούτως ώστε κανείς από τους επισκεπτόμενους το ιστολόγιό του να μη γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα, δεν αναιρεί τον χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο».

Οι συγκεκριμένοι δικαστές φαίνεται να είναι αρκετά εξοικιωμένοι με το διαδίκτυο και να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτό. Η συζήτηση στην Ελλάδα για την διαδραστικότητα, το σχολιασμό και την ελευθεροτυπία στα ιστολόγια έχει ξεκινήσει και η συγκεκριμένη απόφαση δίνει «πόντους» σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι το διαδίκτυο ανοίγει νέους δρόμους στην έκφραση και τη δημιουργικότητα.

Τ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ


Με σχόλια – «απάντηση» στον πρωθυπουργό κατέκλυσαν οι επώνυμοι της showbiz το twitter τους. Τα μηνύματα εκατοντάδες…
Ο Γιάννης Κότσιρας έγραψε: «Μετά από τόσο δηλητήριο που πότισαν τα πνευμόνια στις διαδηλώσεις, τόσο φτηνά και υποκριτικά συνεχίζουν να ποτίζουν δηλητήριο τις ψυχές μας».
Ο Γιώργος Τσαλίκης «πόσταρε» χθες στον «τοίχο» του Η. Ψινάκη: «Δεν πας να αναλάβεις το Εξωτερικών μπας και μας δουν με άλλο μάτι; Ντομάτες θα μας πετάξουν», ενώ σήμερα «ξαναχτύπησε» με νέο μήνυμα: «Καλημέρα! Προς ΓΑΠ εντάυθα: Την βραδιά στο Caramela δεν μας την χάλασες με τα κουλά σου. Κοίτα τώρα πως θα το σώσεις μη χαλάσεις τις ζωές μας».
Η Αθηναϊδα Νέγκα έγραψε στο twitter της: «Αφού έχει το twitter τι το θέλει το δημοψήφισμα;»,
ενώ η Νανά Παλαιτσάκη σε πιο χιουμοριστικό ύφος έγραψε «Ο Γιωργάκης κάνει σήμερα διεθνή καριέρα»!
Η Μαρία Αραπατζή έγραψε: «Η απογοήτευση είναι ένα είδος χρεοκοπίας, επειδή ξοδεύουμε σε ελπίδες και προσδοκίες.
Και ο Σωτήρης Δανέζης ανέφερε: «Τόσο καιρό κοιτάμε την άβυσσο, τώρα ήρθε η ώρα να την μετρήσουμε».

ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ


Ενώ το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στη ΣΤ' Δημοτικού εξυμνεί τις «προοδευτικές» προσπάθειες των Οθωμανών να ενισχύσουν την εκπαίδευση των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία -και ξεχνάει το κρυφό σχολειό- το αντίστοιχο εγχειρίδιο της γείτονος διδάσκει στους Τούρκους μαθητές ότι:

-Σελίδα19: «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή».

-Σελίδα 21: «Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη». (!!!)

-Σελίδα 65: «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στην Ασία είναι δυνατόν να διατηρηθεί με την επιστροφή αυτών των νησιών στην Τουρκία».

-Σελίδα 110: «Η Τουρκία καθόρισε τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια το 1930. Έτσι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Το δικαίωμα κυριαρχίας μιας χώρας στα δικά της χωρικά ύδατα της επιτρέπει να ασκεί τα ίδια δικαιώματα στα νησιά που βρίσκονται σε αυτά τα ύδατα».

Αυτά και άλλα πολλά αλιεύει κάποιος από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του βιβλίου Ιστορίας (έκδοση 1996) το οποίο διδάσκεται σήμερα συστηματικά στις μεγαλύτερες τάξεις του τουρκικού σχολείου οκταετούς υποχρεωτικής φοίτησης.

Το συγκεκριμένο σύγγραμμα που τιτλοφορείται «Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο» (EgeDenizinde TurkHaklari) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη γείτονα το 1955 με την υπογραφή του Τούρκου καθηγητή Ιστορίας Μεχμέτ Σακά.

Βάση των αυθαίρετων ιστορικών θεωριών τις οποίες σήμερα διδάσκονται στις ιστορικές ακαδημίες και στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας, όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου-μεταξύ αυτών και ο ελληνικός- ήταν τουρκικής προέλευσης!

Φτάνουν στον παραλογισμό να θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του «μεγάλου τουρκικού λαού», του «μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς»!

Ακόμη πιο προχωρημένη είναι η εργασία του Σελαχατίν Σαλιζίκ (Turk Yunaniliskilerive filiki eteria) όπου περιλαμβάνονται αλλόκοτοι ισχυρισμοί όπως ότι ο ελληνικός πολιτισμός ήρθε από την Ασία και δεν
είχε κανένα πρωτότυπο στοιχείο, ότι οι Τούρκοι ήρθαν στο Αιγαίο το...2480 π.Χ. και ότι ο Δημόκριτος, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Πυθαγόρας και Όμηρος ήταν όλοι τους τουρκικής καταγωγής.

Η εργασία του εγκρίθηκε απ' το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία. ..


Εφημερίδα ΤΟ ΘΕΜΑ - Νίκος Χειλαδάκης

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΜΟΙΡΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Κύριε Υπουργέ, οι επίπονες προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, και οι δικές σας που έτυχαν της υποστήριξης όλης της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής στις 26 Οκτώβρη 2011 στις Βρυξέλλες, έδωσαν την δυνατότητα στην χώρα να ανασάνει, χρονικά και οικονομικά. Δημιούργησαν νέες προοπτικές και έδωσαν την δυνατότητα στην Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Πιστεύουμε όμως ότι η χώρα χρειάζεται να ανασάνει και κοινωνικά. Οποιαδήποτε νέα πολιτική πρωτοβουλία προϋποθέτει την ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτικής και πολιτών.
Εκτιμούμε πως μια παράμετρος σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στους πολίτες.
Προτείνουμε λοιπόν, πριν την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου να δοθούν στην δημοσιότητα οι πίνακες με τα ονόματα όσων έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού τα ποσά των οποίων δεν δικαιολογούνται, αλλά και όσων είναι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.
Οι πίνακες αυτοί είναι σήμερα μόνον στη διάθεση των βουλευτών.
Κύριε Υπουργέ, στην δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων αυτών που στην κρίσιμη αυτή περίοδο λειτούργησαν κατά των συμφερόντων της σε αντίθεση με τις θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, αποτελεί δίκαιη πολιτική πράξη και καθήκον όλων των πολιτικών.
Η πεποίθησή μας είναι, ότι το συμφέρον και η κοινωνική συνοχή της χώρας είναι υπεράνω κάθε ανεξάρτητης αρχής".

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Mιλώντας για πρώτη φορά επίσημα από την έναρξη των γεωτρήσεων η Noble Energy διά του διευθυντή της στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς αποκάλυψε ότι οι ποσότητες των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που αντιστοιχεί στην μισή ποσότητα του ισραηλινού οικοπέδου «Ταμάρ», όπου το βάθος του νερού είναι χίλια επτακόσια μέτρα, αλλά που θα αλλάξει ολοκληρη την οικονομία της Κύπρου.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, εάν και εφόσον αυτό υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Διευθυντής της Noble Energy είπε ότι είναι μια ασφαλής πηγή ενέργειας και η καλύτερη επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό καύσιμο.

Ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου θα διαρκέσουν δεκαετίες και χαρακτήρισε την επένδυση που θα γίνει τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

«Υπολογίζουμε ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παράγει πέντε εκατομμύρια τόννους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο θα κοστίσει γύρω στα 10 δισ. δολάρια» δήλωσε ο Διευθυντής της Noble.

Είπε, ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα, αλλά με τη συμπλήρωση των έργων η Κύπρος θα τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και θα καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο «Λεβιάθαν», που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το κυπριακό οικόπεδο, έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε στις εργασίες της εταιρείας στο Ισραήλ, επειδή, όπως είπε, από εκεί η εταιρεία οδηγήθηκε στην Κύπρο. «Ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο», ανέφερε. Είπε επίσης ότι η προοπτική για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελεί μεγάλη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης. Ένας τέτοιος αγωγός, είπε, δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι εφικτή η κατασκευή του. Η περιοχή στο Βασιλικό (όπου έγινε η έκρηξη στα πυρομαχικά), συνέχισε, είναι ο μόνος χώρος όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο.


Διευθυντής N.Energy: "Τα οφέλη που θα προκύψουν για την Κύπρo αξίζουν το κόστος & τον χρόνο"

"Yπήρξαμε τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο" δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Noble Energy, John Z. Tomich, αναφερόμενος αναλυτικά στα ισραηλινά οικόπεδα Μαρί Β, Ταμάρ και Λεβιάθαν, στα οποία ανακαλύφθηκαν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

«Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο 12, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κάτι σημαντικό θα βρούμε και στην Κύπρο» υποστήριξε ο Tomich, εξηγώντας στη συνέχεια ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή, είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης: "Ένας τέτοιος αγωγός δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός. Ωστόσο είναι εφικτή η κατασκευή του".

Κατά τον διευθυντή της Noble Energy, το πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο μέσο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι η κατασκευή μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι ακριβή η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και χρονοβόρα, αλλά επιτρέπει τη μεταφορά και πώληση του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και στην πιο συμφέρουσα τιμή» εξήγησε. Και συνέχισε ότι «η περιοχή στο Βασιλικό είναι ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο».

Η Noble Energy υπολογίζει ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα παράγει 5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο, θα κοστίσει γύρω στα 10 δισ. δολάρια, και θα χρειαστούν 3-4 χρόνια για να κατασκευαστεί. Ωστόσο, τα οφέλη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα είναι τέτοια, που θα εντάξουν δυναμικά την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν πολλές και πολλαπλές θέσεις εργασίας.

ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ


Επιμένει ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, στην απόφασή του για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, σχετικά με την απόφαση της Φιλαρμονικής του δήμου να κρεμάσει μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου!

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία σε ανακοίνωσή της προέτρεψε τον κ. Καμίνη να αφουγκραστεί την κοινωνία, καθώς η πράξη των μουσικών ήταν ένας τρόπος διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική.

Επίσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζήτησε από τον κ. Καμίνη να υπαναχωρήσει και να αλλάξει την απόφασή του, γιατί η συμπεριφορά του αυτή προκαλεί την αγανάκτηση ακόμα και των ψηφοφόρων του.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More