ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Mιλώντας για πρώτη φορά επίσημα από την έναρξη των γεωτρήσεων η Noble Energy διά του διευθυντή της στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς αποκάλυψε ότι οι ποσότητες των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που αντιστοιχεί στην μισή ποσότητα του ισραηλινού οικοπέδου «Ταμάρ», όπου το βάθος του νερού είναι χίλια επτακόσια μέτρα, αλλά που θα αλλάξει ολοκληρη την οικονομία της Κύπρου.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, εάν και εφόσον αυτό υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Διευθυντής της Noble Energy είπε ότι είναι μια ασφαλής πηγή ενέργειας και η καλύτερη επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό καύσιμο.

Ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου θα διαρκέσουν δεκαετίες και χαρακτήρισε την επένδυση που θα γίνει τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

«Υπολογίζουμε ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παράγει πέντε εκατομμύρια τόννους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο θα κοστίσει γύρω στα 10 δισ. δολάρια» δήλωσε ο Διευθυντής της Noble.

Είπε, ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα, αλλά με τη συμπλήρωση των έργων η Κύπρος θα τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και θα καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο «Λεβιάθαν», που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το κυπριακό οικόπεδο, έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε στις εργασίες της εταιρείας στο Ισραήλ, επειδή, όπως είπε, από εκεί η εταιρεία οδηγήθηκε στην Κύπρο. «Ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο», ανέφερε. Είπε επίσης ότι η προοπτική για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελεί μεγάλη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης. Ένας τέτοιος αγωγός, είπε, δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι εφικτή η κατασκευή του. Η περιοχή στο Βασιλικό (όπου έγινε η έκρηξη στα πυρομαχικά), συνέχισε, είναι ο μόνος χώρος όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο.


Διευθυντής N.Energy: "Τα οφέλη που θα προκύψουν για την Κύπρo αξίζουν το κόστος & τον χρόνο"

"Yπήρξαμε τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο" δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Noble Energy, John Z. Tomich, αναφερόμενος αναλυτικά στα ισραηλινά οικόπεδα Μαρί Β, Ταμάρ και Λεβιάθαν, στα οποία ανακαλύφθηκαν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

«Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο 12, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κάτι σημαντικό θα βρούμε και στην Κύπρο» υποστήριξε ο Tomich, εξηγώντας στη συνέχεια ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή, είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης: "Ένας τέτοιος αγωγός δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός. Ωστόσο είναι εφικτή η κατασκευή του".

Κατά τον διευθυντή της Noble Energy, το πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο μέσο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι η κατασκευή μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι ακριβή η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και χρονοβόρα, αλλά επιτρέπει τη μεταφορά και πώληση του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και στην πιο συμφέρουσα τιμή» εξήγησε. Και συνέχισε ότι «η περιοχή στο Βασιλικό είναι ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο».

Η Noble Energy υπολογίζει ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα παράγει 5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο, θα κοστίσει γύρω στα 10 δισ. δολάρια, και θα χρειαστούν 3-4 χρόνια για να κατασκευαστεί. Ωστόσο, τα οφέλη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα είναι τέτοια, που θα εντάξουν δυναμικά την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν πολλές και πολλαπλές θέσεις εργασίας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More