ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΛΑΒΟΙ


Η συνεχιζόμενη διένεξη της ΠΓΔΜ και της Ελλάδος κατέστησε επιτακτική για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία την ανάγκη απαγκίστρωσης των αρχαίων Μακεδόνων με κάθε δυνατό τρόπο από τους υπόλοιπους Έλληνες, τόσο από εθνολογικής, όσο και από Γλωσσικής άποψης, καθώς και την ανάγκης προσκόμισης “ιστορικών” επιχειρημάτων για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε αυτήν την προσπάθεια της, η Σκοπιανή προπαγάνδα χρησιμοποιεί σε εκδόσεις της μια σειρά από ιστορικές ανακρίβειες, λογικά σφάλματα και κατασκευή εθνογενετικών θεωριών. Απώτερος σκοπός πάντα παραμένει η παραπλάνηση του ανυποψίαστου αναγνώστη, έτσι ώστε οι ψευδείς ισχυρισμοί τους να παρουσιάζονται με τον πλέον αληθοφανή τρόπο.

Χαρακτηρικότερο παράδειγμα λογικού σφάλματος που χρησιμοποιείται συνεχώς και αδιαλείπτως είναι η δήθεν “Ελληνοποίηση” των Αρχαίων Μακεδόνων.

Σύμφωνα με αυτήν, εάν μια αρχαία πηγή διαφοροποιεί κατά οποιοδήποτε τρόπο, τους αρχ. Μακεδόνες από τους Νότιους Έλληνες, αυτό φυσικά χρησιμοποιείται ως απόδειξη της μη-Ελληνικότητας των Αρχαίων Μακεδόνων. Αντίθετα, αν μια αρχαία πηγή ταυτίζει τους αρχ. Μακεδόνες με τους Νότιους Έλληνες, αυτό χρησιμοποιείται από την Σκοπιανή προπαγάνδα, ως απόδειξη ό,τι έχουν “Ελληνοποιηθεί“.

Με λίγα λόγια, διαφοροποιήσεις των αρχ. Μακεδόνων από τους Νότιους Έλληνες είναι δείγμα πως δεν είναι Έλληνες, ενώ ταύτιση των αρχ. Μακεδόνων με τους Νότιους Έλληνες είναι δείγμα “Ελληνοποίησης”, άρα και πάλι δεν μπορούν να θεωρηθούν Έλληνες.

Με αυτήν την απίστευτη λογική πλάνη, τίποτα απολύτως δεν μπορεί να μετρήσει ως απόδειξη της Ελληνικότητας τους, εφόσον μόνο αποδείξεις της μη-Ελληνικότητας τους λαμβάνονται υπόψιν.

Φυσικά είναι λογικό, μια συζήτηση για να είναι εποικοδομητική να πρέπει να υπάρχει η πιθανότητα απόδειξης εναντίον ενός συλλογισμού. Μια συζήτηση που λαμβάνει μέρος με την προυπόθεση ό,τι τίποτα δεν μπορεί να μετρήσει κατά, δεν θεωρείται εποικοδομητική συζήτηση.

Κινούμενη στα ίδια πλαίσια και συνεπικουρούμενη από μια μικρή ομάδα Ιστορικών με επικεφαλής τον E. Borza, οι πολέμιοι της Ελληνικότητας των αρχ. Μακεδόνων εφαρμόζουν σκόπιμα ακόμα μια λογική πλάνη. Αυτήν την φορά βασιζόμενοι στις πολιτικές επιθέσεις του Δημοσθένη εναντίον του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, στον οποίο ο Ρήτορας αποδίδει τον μειωτικό χαρακτηρισμό “Βάρβαρος”, χρησιμοποιείται σκόπιμα μια αυθαίρετη γενίκευση και συμπεραίνεται καταχρηστικά πως “οι Έλληνες θεωρούσαν τους Μακεδόνες ως βάρβαρους“.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις πρέπει απαραίτητα να ισχύει η προϋπόθεση ότι το δείγμα είναι ποσοτικά ικανοποιητικό και επαρκώς αντιπροσωπευτικό. Μια περίσταση δεν αποτελεί απόδειξη ενός γενικού κανόνα. Απεναντίας, οι αρχαίες Γραμματειακές πηγές σε συντριπτικό ποσοστό, φανερώνουν ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ των αρχαίων Μακεδόνων και των Βαρβάρων. Τόσο οι ίδιοι οι Μακεδόνες δεν προσδιορίζουν εαυτούς ως Βάρβαρους, όσο και οι άλλοι διαχωρίζουν τους Μακεδόνες από τους Βάρβαρους.

Συνεπώς η μαρτυρία του Δημοσθένη δεν συνίσταται ως Κανόνας, αλλά αντίθετα αποτελεί την Εξαίρεση του Γενικού Κανόνα, ο οποίος δηλώνει πως οι αρχ. Μακεδόνες δεν ήταν Βάρβαροι.

Ισχυρισμοί που χαρακτηρίζονται από δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης άλλων επιμέρους ζητημάτων.

Οι Υπέρμαχοι της μη-Ελληνικότητας των Αρχ. Μακεδόνων υποστηρίζουν πως ο Φίλιππος Β’ κατέλαβε στρατιωτικά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ανιστόρητους ισχυρισμούς τους, όταν κάποιος “ενώνει”, δεν καταλαμβάνει/υποτάσσει με την χρήση βίας.

Ο εν λόγω Συλλογισμός, βάσει ιστορικών αποδείξεων αποδεικνύεται εξαιρετικά άστοχος. Κάνοντας έναν παραλληλισμό με την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, οι σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου των Αργεάδων και των υπόλοιπων Μακεδονικών βασιλείων της Άνω Μακεδονίας, διακατέχονται κατά διαστήματα απο σφοδρές συγκρούσεις και έντονη αντιπαλότητα. Οι διαμάχες των Αργεάδων με τους βασιλικούς οίκους της Άνω Μακεδονίας (“ξύμμαχα και υπήκοα έθνη“) ξεκινάνε απο τον πόλεμο μεταξύ του βασιλιά των Λυγκηστών Μακεδόνων, Αρραβαίου, γιού του Βρωμερού και των Περδίκκα Β’ της Μακεδονίας/Βρασίδα. Συνεχίζονται κατά την διάρκεια της βασιλείας του Αρχελάου, με τον πόλεμο του τελευταίου εναντίον των Αρραβαίου/Σίρρα. Οι Λυγκηστές βασιλιάδες έφτασαν σε σημείο να προτιμήσουν την συμμαχία με τους Ιλλυριούς, στρεφόμενοι εναντίον των Αργεάδων Μακεδόνων. Άλλωστε η επιβίωση του βασιλείου τους και η αποφυγή ‘ένταξης’ τους με οποιοδήποτε τρόπο στο Μακεδονικό βασίλειο των Αργεάδων, έδειχνε να αποτελεί πρωταρχικό στόχο τους, παράλληλα και σημείο τριβής των σχέσεων μεταξύ τους.

Οι Ορεσίβιοι Μακεδόνες, για αιώνες αγωνιζόντουσαν για την διατήρηση της ανεξαρτησίας τους. Απεναντίας, εκτός από την εξομάλυνση των σχέσεων μέσω γάμων, η συνηθέστερη τακτική των Αργεάδων βασιλέων ήταν η προσπάθεια βίαιης προσάρτησης τους, μια μεθόδευση που εφαρμόστηκε καταστροφικά από τον Περδίκα Β’ και επιτυχημένα από τον Φίλιππο Β’. Ακόμα όμως και μετά την οριστική “ένταξη” όλων των Μακεδονικών βασιλείων στο κράτος των Αργεάδων, η τύχη επιφανών μελών από τους βασιλικούς Οίκους της Άνω Μακεδονίας είναι ενδεικτική των σχέσεων που ακόμα επικρατούσαν στο βασίλειο.

- Ο Αερόπος, αναφέρεται να έχει εξοριστεί απο το βασίλειο της Μακεδονίας για την εμπλοκή του μαζί με τον Δαμάσιππο σε πειθαρχικό παράπτωμα κατά την περίοδο της μάχης στην Χαιρώνεια [Πολ. Στρατηγ. 4.2.3]

- Ο Παυσανίας από την Ορεστίδα δολοφονεί τον Φίλιππο Β’ και εκτελείται επιτόπου.

- Αρραβαίος και Ηρωμένης, γιοι του Αερόπου από τον Βασιλικό οίκο των Λυγκηστών. Εκτελούνται ως συνομώτες στην δολοφονία του Φιλίππου Β’. [Αρρ. 1.25.1; Ιουστ. 11.2.2]

- Μενέλαος ο “Πελαγών”. Εξορίζεται από το Μακεδονικό βασίλειο και βρίσκει ασυλία στην Αθήνα.

- Νεοπτόλεμος, γιός του Αρραβαίου. Πιθανώς μετά τον θάνατο του πατέρα του κατέφυγε στην Περσία και σκοτώθηκε, πολεμώντας τους Μακεδόνες, στο πλευρό των Περσών. [Αρρ. 1.20.10]

- Αμύντας, γιός του Αρραβαίου. Ακολούθησε την εκστρατεία του Αλέξανδρου και τα ίχνη του χάνονται μυστηριωδώς στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας. [Αρρ. 1.27.4] Εκτός απο την σοβαρή πιθανότητα να σκοτώθηκε σε μάχη, οι Ιστορικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχασε την ζωή του για συμμετοχή σε συνομωσία, σαν επακόλουθο της εκτέλεσης του θείου του, Αλέξανδρου ‘Λυγκηστή’.

- Αλέξανδρος ο ‘Λυγκηστής’. Ακολούθησε την εκστρατεία στην Ασία. Εκτελέστηκε με την κατηγορία της συνομωσίας εναντίον του Μ. Αλέξανδρου. [Κούρτ. Ρούφ. 7.1.5; Διόδωρος 17.80.2]

Επομένως, αντίστοιχα με την περίπτωση των Νοτίων Ελλήνων, οι Μακεδόνες βασιλείς προσπάθησαν να “ενώσουν” την Μακεδονία, “επιβάλλοντας” την εξουσία τους στα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας με την βίαιη προσάρτηση τους, φαινόμενο συχνό στους κλασσικούς χρόνους. Εάν ορισμένοι επιμένουν να διακηρρύτουν με τόση ευκολία την Ένωση των Ελλήνων από τον Φίλιππο Β’ ως “κατοχή” της Ελλάδος, σαφέστατα θα πρέπει να θεωρούν και την Ένωση όλης της Μακεδονίας ως “κατοχή” της Άνω Μακεδονίας από τον Φίλιππο. Παρόλ’αυτά αποδείχτηκε μια επιτυχημένη συνταγή στα μακροπρόθεσμα σχέδια του Μακεδόνα Βασιλιά που ανέλαβε να συνεχίσει και τελικά πραγματοποίησε ο γιός του Αλέξανδρος.



ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ


Σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τοποθετεί η εφημερίδα The Guardian το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Σερ Μέρβιν Κινγκ, ότι η Ευρώπη «κατασπαράσσει τον εαυτό της».

Ο Guardian αναφέρεται και σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον: «Είτε η Ευρώπη θα έχει μια αφοσιωμένη, σταθερή, επιτυχημένη Ευρωζώνη με ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας, καθώς κεφαλαιοποιούνται και ρυθμίζονται οι τράπεζες, ένα σύστημα δημοσιονομικής κατανομής των βαρών, και υποστηρικτική νομισματική πολιτική σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ή είμαστε σε άγνωστο έδαφος το οποίο κρύβει τεράστιους κινδύνους για όλους».

Ο ξένος Τύπος αναφέρεται, επίσης, και στη διαρροή κεφαλαίων από την Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πηγές στην Αθήνα, οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τη Δευτέρα και την Τρίτη. Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει εγκατάλειψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας σε πλήρη κλίμακα.

«Φόβος και σύγχυση κυβερνούν, καθώς η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του CNN.

«Σύγχυση, φόβος, απογοήτευση: τα συναισθήματα είναι έντονα στους Έλληνες πολίτες, καθώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον επόμενο μήνα και μεγάλη ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον της χώρας» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Η ιστοσελίδα του CNN φιλοξενεί πολλά θέματα για την Ελλάδα, αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ δημοσιεύει και συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

«Μια ασταθής ήπειρος - Φόβος για τη δύση του ευρώ» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

«Τι έρχεται μετά την Ελλάδα; Οι πολίτες κάνουν επιδρομές στους λογαριασμούς τους, η Ιταλία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατό κατά των πολιτών και οι επενδυτές φοβούνται για τα χρήματά τους. Στην Ευρώπη, κυριαρχεί η αβεβαιότητα» γράφει η εφημερίδα.

«Απόφαση» είναι ο τίτλος του σχολίου της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Έχουμε, λοιπόν, νέες εκλογές και είναι πιθανό να ενισχυθούν πράγματι οι ακραίες δυνάμεις. Όμως, θα πρέπει εκείνοι που έκλεισαν τις συμφωνίες με τις Βρυξέλλες να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τι διακυβεύεται: Όποιος ψηφίσει το κόμμα του νέου λαϊκού ήρωα Τσίπρα, αποφασίζει και για την έξοδο από την ΟΝΕ. Τελεία. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να συνεχίσει την πολιτική εκείνη που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να εκβιάσει τους εταίρους της Αθήνας. Εάν για την πολιτική αυτή εξασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων, τότε η απόφαση θα είναι δική τους. Αλλά το μάρμαρο δεν επιτρέπεται να το πληρώσουν άλλοι. Αυτό το θλιβερό παιγνίδι θα πρέπει να βρει ένα τέλος» καταλήγει η συντηρητική εφημερίδα.

Επικριτικό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Όχι, δεν είναι αριστεροί ριζοσπάστες, είναι αριστεροί λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονται στο λαό ό,τι αυτός θα ήθελε, δηλαδή την επιστροφή στην άνετη Ελλάδα του χθες» παρατηρεί η εφημερίδα.

H Süddeutsche Zeitung δεν αφήνει ασχολίαστη την άκαμπτη στάση που τηρεί η Γερμανία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν θέλει να δει ο Σόιμπλε ότι εδώ και δύο χρόνια οι Έλληνες κάνουν μεν περικοπές, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή οδηγεί τους πολίτες στην απόγνωση; [...] Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αλλιώς η νέα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει».

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ


Aπίστευτο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στην Τουρκία για τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας Νεολαίας» το Σαββάτο 19 Μαΐου, ανήμερα της θλιβερής επετείου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ομάδα από νέους και νέες της χώρας μας βρέθηκαν στην Άγκυρα, για να τιμήσουν τον... Κεμάλ Ατατούρκ.Η ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί με νέους και νέες από την Τουρκία και άλλες 33 χώρες, κλήθηκε να συμμετάσχει στη λεγόμενη «Πορεία Αγάπης» προς το Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατταούρκ, με επικεφαλής τον υπουργό Νεότητας και Αθλητισμού, Σουάτ Κίλιτς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, την τελευταία στιγμή, οι νέοι και οι νέες από την Ελλάδα, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, αρνήθηκαν να κρατήσουν στα χέρια τους σημαίες της Τουρκίας και τελικά αποχώρησαν από την εκδήλωση.

«Αν και τα Ελληνόπουλα την τελευταία στιγμή αρνήθηκαν, υπάρχουν αμείλικτα ερωτηματικά σχετικά με το ποιος αποφάσισε να τα στείλει κυριολεκτικά στο στόμα του γκρίζου λύκου, ειδικά τις ημέρες που οι Τούρκοι γιορτάζουν την απόβαση του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ στη μαρτυρική Σαμσούντα, απ' όπου άρχισε την αιμοβόρο δράση του εναντίον των Ελλήνων», τονίζει ο εκδότης και Γ.Γ. της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Σάββας Καλεντερίδη.

Και κατέληξε: «Oι Τούρκοι επιδιώκουν συστηματικά να παρασέρνουν αθώα ελληνόπουλα σε τέτοιου είδους «γιορτές», με σκοπό να παρουσιάσουν την ελληνική κοινωνία να συμμετέχει σε κεμαλικές γιορτές «φιλίας» τη 19η Μαΐου, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με την άποψή τους, κάποιοι «τουρκοφάγοι» στην Ελλάδα επιμένουν να διατηρούν γιορτές μίσους, όπως η Ημέρα Μνήμης μιας ανύπαρκτης γενοκτονίας»

Από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, επιβεβαίωσαν το περιστατικό, αλλά δήλωσαν άγνοια για το πώς βρέθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, στις εκδηλώσεις υπέρ του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας, η Κατερίνη, υποδέχτηκε πρίν από τρείς ημέρες τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η φλόγα έφθασε στην Πιερία με πρώτο σταθμό την περιοχή του υπεραστικού ΚΤΕΛ, ενώ στη συνέχεια έξι λαμπαδηδρόμοι και δώδεκα συνοδοί, εκπρόσωποι από την αθλητική ζωή του τόπου, την μετέφεραν στην κεντρική πλατεία.
Τ
ην εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "ΛΟΝΔΙΝΟ 2012".
Πλήθος κόσμου - παρά την έντονη βροχόπτωση - που είχε συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς επιφύλαξε θερμή υποδοχή στους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν τη φλόγα.
Η τελετή της αφής πραγματοποιήθηκε στο βωμό που είχε στηθεί δίπλα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, του μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και προέδρου της ομοσπονδίας κωπηλασίας Γιάννη Καρρά, στελεχών του Ολυμπιακού Κινήματος, του Βουλευτή Πιερίας Ευγένιου Παπαδόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου, εκπροσώπων βουλευτών, δημοτικών συμβούλων κ.α. εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Τον βωμό άναψε ο λαμπαδηδρόμος Κώστας Καρυώτης, Ολυμπιονίκης στο άθλημα της κωπηλασίας. Πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης η Ορχήστρα και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής, του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Καραπινίδη παρουσίασε ελληνικούς ήχους και μελωδίες, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των πολιτών.
Κατά την διάρκεια αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και την αναχώρησή της από την πρωταθλήτρια του Στίβου Ελισάβετ Πεσιρίδου, μεσολάβησαν η έπαρση της Βρετανικής και της Ελληνικής Σημαίας, καθώς και της Σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο ελληνικός εθνικός ύμνος αποδόθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου, ενώ τον ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας ερμήνευσε συνοδεία πιάνου ο Δημήτρης Ζαμαντζάς και τον Ολυμπιακό Ύμνο απέδωσε μοναδικά η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ευθ. Μαυρίδη.
Την επίσημη τελετή παρουσίασε η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μυράντα Παπά και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλέξης Κωστάλας.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν πολιτιστικά δρώμενα με κεντρικό θέμα το πυρ και την αναζωογόνηση της φύσης από ηθοποιούς καθώς και μαθήτριες Σχολείων του Δήμου μας. Τον ρόλο του Προμηθέα υποδύθηκε ο ηθοποιός του θεάτρου "ΠΗΓΑΣΟΣ" Κώστας Μυστακίδης.

Αμέσως μετά ακολούθησαν εντυπωσιακές χορευτικές παραστάσεις με θέμα την Διονυσιακή Λατρεία και πρωταγωνιστές τους κουδουνοφόρους του Συλλόγου Λιβαδιωτών "Γιωργάκης Ολύμπιος", τους 'Μωμόγερους" της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας.

Το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης, που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Μυράντα Παππά έκλεισε εξαιρετικά με τον Πυρρίχιο από επίλεκτο χορευτικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" και ενώ νωρίτερα ιέρειες – μαθήτριες σχολείων άφησαν λευκά περιστέρια στον Πιερικό ουρανό.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
«Ο Ολυμπισμός συνδέοντας τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την παιδεία, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στον σεβασμό στις οικουμενικές αξίες» τόνισε μεταξύ άλλων, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. Ο κ.Χιονίδης στο καλωσόρισμα της Ολυμπιακής Φλόγας έκανε λόγο «για ένα σύμβολο που περνά, φωτίζει και ζεσταίνει τις ψυχές μας και όλο τον κόσμο, για ιδιαίτερη τιμή και χαρά που η Ολυμπιακή Φλόγα στο δρόμο της για το Λονδίνο περνά από εδώ».
Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος επισήμανε χαρακτηριστικά: «ειδικά σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, νιώθουμε όλοι την ανάγκη να επικαιροποιήσουμε αυτά τα ιδανικά που ο Ολυμπισμός διακηρύττει: την Ειρήνη, το Ευ αγωνίζεσθαι, την Αλληλεγγύη. Σας καταθέτω τις θερμές ευχές μας για την επιτυχή έκβαση της φετινής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, που ευχόμαστε, να εκπέμψουν σε όλο τον κόσμο τα διαχρονικά μηνύματα του Ολυμπισμού».
Ακολούθησε χαιρετισμός από το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιάννη Καρρά, πρόεδρο της κωπηλατικής ομοσπονδίας: «Σήμερα η Κατερίνη διοργάνωσε μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας ανά την Ελλάδα και αξίζουν για αυτό θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Η Κατερίνη μια πόλη που ανέδειξε και αναδεικνύει έως σήμερα, αθλητές, πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Από εδώ στέλνουμε το μήνυμα της Ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών».
Μετά τους χαιρετισμούς έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών και η Ολυμπιακή Φλόγα από την κεντρική πλατεία συνέχισε την πορεία της, με επόμενο σταθμό την πόλη της Λάρισας.

Οι ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ

Βασικοί λαμπαδηδρόμοι ήταν επίσης η Νατάσα Μποζίνη με παρουσία στους αγώνες Special Olympics (την οποία συνόδευσαν κοινωνική λειτουργός της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης και η Ευδοξία Σειτανίδου), ο μαραθωνοδρόμος Βαγγέλης Γερομιχαλός με ρεκόρ συμμετοχών και διακρίσεις σε αθλητικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Πιερίας "ΖΕΥΣ", ο πρωταθλητής Ευρώπης στο καράτε Κουλουκουριώτης Κων/νος, ο πρωταθλητής μας στο αγώνισμα της Ιππασίας Διογένης Παλέγδας.

Τη φλόγα συνόδεψαν 12 αθλητές με διακρίσεις στο ενεργητικό τους και ειδικότερα οι:

ΖΕΡΒΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ
ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ - ΤΖΗΤΙΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ - ΜΥΣΤΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ- ΜΠΙΡΤΣΗ ΟΥΡΑΝΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ -ΣΤΑΘΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ –ΣΤΕΛΛΑ
ΜΑΚΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο το μήκος της διαδρομής βρέθηκαν χιλιάδες μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων της πόλης μας κρατώντας σημαίες της Ελλάδας και της Μ.Βρετανίας, ενώ συγκινητικό ήταν το πέρασμα της Φλόγας μπροστά από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κατερίνης, όπου ένοικοι των Δομών του Ψ.Ν.Π.Ο. υποδέχτηκαν τους λαμπαδηδρόμους κρατώντας κλαδιά ελιάς.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Ας επισημανθεί ότι πριν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και ο Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Θωμάς Παπαδημητρίου υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο τους έξι λαμπαδηδρόμους και τους 12 συνοδούς.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και τους ευχήθηκε υγεία και κάθε επιτυχία στην αθλητική και οικογενειακή τους ζωή.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Ολη η αλήθεια για το πως φόρτωσαν στο λαό τις ζημιές των Τραπεζιτών αποκομίζοντας τεράστια κέρδη

Λάζαρος Ελευθεριάδης

Τί είναι τα “μνημόνια”, και τί σχέση έχουν με τις δανειακές συμβάσεις ;;;

Ποιός υπέγραψε τα “μνημόνια” και ποιός τις δανειακές συμβάσεις της χώρας ;;;

Το Ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε (ψήφισε) κάποια δανειακή σύμβαση ή...
μόνο τα “μνημόνια” ;;;

Η χώρα μας υπέγραψε, δανειακές συμβάσεις, επί ΓΑΠ τον Μάιο του 2010, και την άλλη, τον Οκτώμβριο του 2011.

Η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης της Ελλάδας το 2010 είναι διεθνής σύμβαση η οποία συνήφθη στις 8 Μαΐου 2010 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των υπολοίπων (15) κρατών της Ευρωζώνης, προκειμένου να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με μορφή δανείου, ύψους 80.000.000.000 ευρώ.

Στις 3 Μαΐου 2010 η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον ΓΑΠ, αιτήθηκε 80 δις €, από τις υπόλοιπες (15) χώρες του Ευρώ, και 30 δις € από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύνολον 110 δις €.

Την αίτηση συνόδευαν τα τρία (3) συνημμένα “μνημόνια”, ή αλλιώς τα “εφαρμοστικά μέτρα” :

1. "Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής" (ΜΟΧΠ),

2. "Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης" (ΤΜΣ) και

3. "Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής" (ΣΠΟΠ).

Υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά είναι ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος. Στις 8 Μαΐου 2010 εγκρίθηκε "Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης" ("Loan Facility Agreement") με τις χώρες του Ευρώ και "Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας" ("Stand-by Agreement") με το ΔΝΤ.

Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται συχνά για συντομία "Μνημόνιο".

Στη συνέχεια σχηματίστηκε ομάδα εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), γνωστή και ως "Τρόικα", η οποία ανά τρίμηνο αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος εφαρμογής των όρων του "Μνημονίου" (ΜΟΧΠ και ΣΠΟΠ) και αποφασίζει για την εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης του δανείου.

Με τη δανειακή σύμβαση αυτή δεσμεύεται η Δημόσια ακίνητη περιουσία της Ελλάδας, δεδομένου ότι στο άρθρο 14 παράγραφος 5, αυτή, παραιτείται «αμετάκλητα και άνευ όρων» από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία.

Βάσει του νόμου Ν. 3845/2010, που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου II που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο υπουργός των οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έλαβε εξουσιοδότηση(!) να υπογράφει για την Ελλάδα χωρίς κύρωση των συμβάσεων από την Ελληνική Βουλή.

Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ζητήσει δανειακή βοήθεια από άλλη δύναμη εκτός των δανειστών της, σύμφωνα με το άρθρο 4 που προβλέπει την ολοκληρωτική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της.

Η δανειακή σύμβαση επιβάλλει ως εφαρμοστέο δίκαιο το αγγλικό δίκαιο.

Την πρώτη δανειακή σύμβαση του Μαίου του 2010 λοιπόν την υπέγραψαν για την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος, και δέν έχει κυρωθεί (ψηφιστεί) απο την Ελληνική βουλή.

Με το “Μνημόνιο I και II” ο χρηματοπιστωτικός τομέας εξασφαλίζει τα λεφτά του και οι πολυεθνικές φτηνό εργατικό δυναμικό, μειωμένο μη μισθολογικό κόστος και φορολογία, ευκαιρίες αξιοποίησης κεφαλαίων.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα παραγωγής προϊόντων και υπεραξίας κάτω από βάρβαρες συνθήκες.

Την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τις εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούσε προκειμένου να συνεχίσει τη δανειοδότηση της Ελλάδας, ανακοίνωσε η Φινλανδία. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα».

“Συμφωνία υπέγραψαν Ελλάδα και Φινλανδία για τις εγγυήσεις που ζητούσε η τελευταία προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετέδωσε την Δευτέρα το κρατικό φινλανδικό μέσο YLE” μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες κατέβαλαν 300 εκατ. ευρώ στην Φινλανδία ως εγγύηση για την συνεισφορά της χώρας (της Φιλανδίας)στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Επισημαίνω το ότι οι Ελληνικές Τράπεζες κατέβαλλαν την εγγύηση. Γιατί άραγε ;;;

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν φέρεται να δήλωσε ότι καταβλήθηκαν τα χρήματα που αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις ελληνικές τράπεζες για παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι απόρρητες, αν και η φινλανδική κυβέρνηση έχει πει ότι ίσως να δημοσιεύσει κάποια μέρη.

Πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι η καταβολή των εγγυήσεων έγινε μέσω της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς.

Ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαχινίδης, δήλωναν εξοργισμένοι όταν τους κατηγορούσαν ότι δόθηκαν εγγυήσεις στη Φινλανδία. Ακόμη και μέσα στη Βουλή διαβεβαίωναν ότι δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο κι ότι είναι “συκοφάντες”, όσοι τα λένε αυτά. Ελεγε ο κ. Φ. Σαχινίδης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή:

«Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Φιλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις ασχήμιες σας δεν τιμάτε, αλλά υποβαθμίζετε το κοινοβούλιο».

Να θυμίσω επίσης ότι πριν από μερικούς μήνες, υπήρχαν συνεχή δημοσιεύματα στον φινλανδικό τύπο που έλεγαν ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που ζητά να μείνει απόρρητη η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας για τις εγγυήσεις, εν όψει εκλογών στην Ελλάδα.

Αποτελεί κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, και δείχνει τη μυστική διπλωματία αλλά και την ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου να διαπραγματευτεί.

Η δεύτερη δανειακή σύμβαση της 26/27-10-2011, η οποία εμπεριείχε και το “κούρεμα” (haircut) των 105 δις Ευρώ τής ονομαστικής αξίας των Ελληνικών ομολόγων, (αναφέρω την ονομαστική αξία των ομολόγων, διότι στην “αγορά”, είτε πρωτογενή, είτε δευτερογενή, η πραγματική αξία αυτών τών ομολόγων, ήταν στο 80% της ονομαστικής αξίας τους, επομένως ήταν ήδη “κουρεμένα” εν τοίς πράγμασι, και η απόφαση της ΕΕ να τα “κουρέψει” 50%, ουσιαστικά τα αναβάθμισε κατά την διαφορά του 30% της ονομαστικής τους αξίας).

Αυτός ήταν και ένας απο τούς λόγους για τον οποίον οι Τραπεζίτες “έτρεξαν” άπαντες να συμμετέχουν στην “ανταλλαγή” τους, διότι αυτόματα κέρδιζαν 30% της ονομαστκής τους αξίας, σε σχέση με τίς τιμές οι οποίες κυκλοφορούσαν στην “αγορά”.

Εξ ού και η μεγάλη επιτυχία του PSI+, την οποίαν ο κ. Βενιζέλος την διαφήμιζε ώς μεγάλη του επιτυχία, βέβαια δεν έλεγε όλη την αλήθεια, ο χαμένος ήταν και είναι ο Ελληνικός λαός ο οποίος θα πληρώσει ουσιαστικά, αυτήν την διαφορά του 30% είς όφελος των Τραπεζιτών-πιστωτών μας.

Μόνον απο την πράξη της “ανταλλαγής”, από το περιβόητο PSI+, κέρδισαν περίπου 30% της ονομαστικής αξίας των Ελληνικών ομολόγων, διότι ήρθε το Ελληνικό δημόσιο, δια μέσω της δανειακής σύμβασης του Οκτωμβρίου 2011 με το PSI+, και αγόραζε τα ομόλογά του, με το 50% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ εάν τα πουλούσαν οι Πιστωτές μας Τραπεζίτες στην δευτερογενή αγορά (εκεί όπου είναι ο φυσικός τους χώρος αγοραπωλησίας), θα τα πουλούσαν στο 20% της ονομαστικής τους αξίας, (διότι ο αξιολογικός τους βαθμός ήταν “σκουπίδια” απο τίς διεθνείς εταιρείες αξιολόγησης), επομένως θα έχαναν αυτόματα περίπου το 80% της ονομαστικής τους αξίας. Με το PSI+ οι Τραπεζίτες ωφελούνται κατά την διαφορά της αγοράς απο το Ελληνικό δημόσιο δηλ 50% και του 20%, δηλ 50%-20%=30% ωφέλεια, απ`ότι εάν τα πουλούσαν στην πραγματική αξία τους στην "δευτερογενή αγορά" χάνοντας 80% της ονομαστικής τους αξίας.

Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον καθηγητή-εκπρόσωπο των Τραπεζιτών στην Ελλάδα, και νύν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ελληνες αγρυπνήτε !!!

Πηγές : http://www.inprecor.gr/index.php/archives/125558
http://www.youtube.com/watch?v=fiPGY9NBHsE#t=2m30s
Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρα 1, 106, 28 παρ.1-3, 59-62, 86,
97)
Ελληνικός Ποινικός Κώδικας (άρθρα 134, 134Α, 14 παρ.2)
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&
pubid=112822483
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=428944

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More