ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΑΡΘΡΟ


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην Σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).

Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.

Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.

Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.

Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;

Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε! Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.

Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.

Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.

Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.

Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. ΈΟ λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.

Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.

Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.

Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.

Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.

Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;

Κάισα Έκις Έκμαν

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΟΥ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΓΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ AIDS


Μια γονιδιακή θεραπεία που αναπτύχθηκε από αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας φαίνεται ότι απάλλαξε οριστικά έναν ασθενή από τον ιό του AIDS. Ωστόσο άλλοι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη δεν εμφάνισαν βελτίωση και οι ερευνητές τόνισαν ότι η μέθοδός τους δεν είναι έτοιμη για ευρεία χρήση.

H γονιδιακή θεραπεία της Sangamo Biosciences, με έδρα την Καλιφόρνια, δοκιμάστηκε σε 15 Αμερικανούς ασθενείς στο πλαίσιο της Φάσης Ι των κλινικών δοκιμών, στην οποία ελέγχεται η ασφάλεια της υπό εξέταση μεθόδου.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές προχώρησαν σε αιμοληψίες και απομόνωσαν τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, στα οποία επιτίθεται κανονικά ο ιός HIV.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν στα κύτταρα των ασθενών ένα ένζυμο που ανάπτυξε η Sangamo (μια νουκλεάση δακτύλων ψευδαργύρου), το οποίο μπορεί να απενεργοποιεί το γονίδιο του CCRP, ενός υποδοχέα που υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων και χρησιμοποιείται από τον HIV για να εισέλθει στο εσωτερικό τους.

Περίπου δέκα δισεκατομμύρια τροποποιημένα Τ-κύτταρα επιστράφηκαν στην κυκλοφορία του κάθε ασθενή. Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι τα τροποποιημένα κύτταρα έφταναν μέχρι και το 25% του συνόλου των Τ-κυττάρων σε κάθε περίπτωση.

Τα κύτταρα αυτά ουσιαστικά έχουν «ανοσία» στον HIV και μπορούν να επιβραδύνουν τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να δουν αν η θεραπεία είχε αποτέλεσμα, οι γιατροί διέκοψαν τη χορήγηση της στάνταρτ φαρμακευτικής αγωγής για τον HIV σε έξι από τους 15 ασθενείς.

Σε τρεις από αυτούς, τα επίπεδα του ΗΙV εμφάνισαν εντυπωσιακή πτώση. Και σε έναν από αυτούς τα επίπεδα του ιού δεν ήταν καν μετρήσιμα.

Ο ασθενής αυτός δεν αποκλείεται να έχει ουσιαστικά θεραπευτεί από τον ιό.

Όπως όμως τόνισαν οι ερευνητές, η περίπτωσή του ήταν ιδιαίτερη: ο εν λόγω ασθενής είχε την τύχη να φέρει μια προστατευτική μετάλλαξη σε ένα από τα δύο αντίγραφα του γονιδίου CCR5 (ένα αντίγραφο του γονιδίου προέρχεται από τον πατέρα και ένα ακόμα από τη μητέρα).

Όταν η γονιδιακή θεραπεία απενεργοποίησε και το δεύτερο αντίγραφο του γονιδίου, ο HIV έμεινε χωρίς κύτταρα να μολύνει.

«Το πείραμά μας ήταν πολύ μικρό [σε αριθμό ασθενών] και κατ' ουδένα τρόπο δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία» τόνισε ο Πάμπλο Τέμπας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υπεύθυνος της μελέτης για ορισμένους από τους ασθενής.

Εφόσον όμως η μέθοδος τελειοποιηθεί, και το κόστος της πέσει, οι ασθενείς του HIV θα μπορούσαν να ελπίζουν σε μια «λειτουργική θεραπεία», δηλαδή σε μια μείωση των επιπέδων του HIV αρκετά μεγάλη ώστε να μην απαιτούνται φάρμακα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Διεπιστημονικό Συνέδριο Αντιμικροβιακών Παραγόντων και Χημειοθεραπείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.....


Είναι το κλειδί για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή; Ή μια αλαζονική προσπάθεια του ανθρώπου να παίξει το ρόλο θεού, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες; Το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση, καθώς ερευνητές από βρετανικά πανεπιστήμια προανήγγειλαν τη διεξαγωγή πειραμάτων, την εξέλιξη των οποίων πολλοί θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

Geoengineering-Volcano Τον Οκτώβριο, σε ένα από τα πειράματα αυτά – το πρώτο του είδους που πραγματοποιείται στη Βρετανία- θα συνδέσουν ένα τεράστιο μπαλόνι με ήλιο, με σωλήνα μήκους ενός χιλιομέτρου, μέσω του οποίου θα διοχετεύσουν στο μπαλόνι νερό. Οι επιστήμονες θέλουν με τον τρόπο αυτό να διαπιστώσουν εάν είναι εφικτή η απελευθέρωση σωματιδίων στη στρατόσφαιρα, στο πλαίσιο πραγματικών προγραμμάτων γεωμηχανικής.

«Το ίδιο το πείραμα δεν εντάσσεται στη σφαίρα της γεωμηχανικής, αλλά αποσκοπεί στο να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο», τονίζει ο Matt Watson από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος ηγείται της ομάδας, που θα πραγματοποιήσει τις δοκιμές, προκειμένου ενδεχομένως να προλάβει τυχόν αντιδράσεις.

«Παίζοντας» με το «θερμοστάτη» της Γης

Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο πείραμα είναι μια μικρογραφία του οράματος των επιστημόνων. Πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διοχετεύσουν στη στρατόσφαιρα 10 τόνους σωματιδίων – π.χ. θειικού άλατος- μέσω ενός μηχανισμού αποτελούμενου από 10-20 μπαλόνια σε μέγεθος… γηπέδου, τα οποία θα «κρέμονται» από σωλήνες μήκους 20 χιλιομέτρων. Λένε ότι με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να επιτύχουν μείωση της θερμοκρασίας της Γης κατά 2 βαθμούς Κελσίου, όπως κάποτε έγινε με το ηφαίστειο Pinatubo στις Φιλιππίνες τον Ιούνιο του 1992..

«Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο, ενδεχομένως ανησυχητικό ζήτημα», παραδέχεται ο Δρ. Ουότσον. «Θα επιχειρήσουμε, μέσω του σωλήνα, να στείλουμε νερό βρύσης σε ύψος 1 χιλιομέτρου, για να δοκιμάσουμε αυτήν την τεχνολογία.» Όπως λέει, το νερό θα εξατμιστεί ή θα πέσει στη Γη ως ψιλή βροχή, βοηθώντας τους επιστήμονες να σχεδιάσουν τα επόμενα στάδια της έρευνάς τους.

Το πείραμα αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια και να στοιχίσει περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ουότσον τονίζει ότι, ακόμη και εάν κριθεί επιτυχές, αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για πραγματικές δοκιμές μεθόδων γεωμηχανικής, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιστημονική απόφαση, αλλά προϋποθέτει προσεκτική ανάλυση των κινδύνων και τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας.

ΑΙΟΛΟΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ


Η αιολόσφαιρα του Ήρωνα. «Παν μέρος της μηχανικής εν τη αυτοματοποιητική παραλαμβανόμενον», λέει ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς στην εισαγωγή της Αυτοματοποιητικής του εδώ και 2.000 χρόνια

Είναι ο άνθρωπος, που κατασκεύασε για πρώτη φορά αυτόματες φιγούρες (φιγούρες που χορεύουν, αυτόματα θέατρα, φιγούρες που χύνουν κρασί, μηχάνημα που δίνει αγιασμένο νερό και τόσα άλλα πράγματα!...). Και για να κάνουμε το γνωστό μας χιούμορ, όλα αυτά τα έλεγε εδώ και περίπου 2.000 χρόνια, πριν γεννηθεί δηλαδή η πανέμορφη τηλεπαρουσιάστρια ... Σταματίνα Τσιμτσιλή και τόσες άλλες ωραίες Ελληνίδες της τηλεόρασης!...

ΕΙΝΑΙ γνωστό, ότι ο Ήρων ήταν από την Αλεξάνδρεια, γι’ αυτό και καλείτο Αλεξανδρεύς, ενώ ο επιστημονικός τομέας του αντικειμένου του ήταν κατά κύριο λόγο μαθηματικός και μηχανικός. Βασισμένοι σε αβέβαιες χρονολογήσεις και σε αμφίβολης αξίας συμπεράσματα πρέπει να τοποθετήσουμε τη ζωή του στα τέλη του Ιου αι. μ.Χ. (10 – 70 μ.Χ.

Υπήρξε διευθυντής της περίφημης Ανώτατης Τεχνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας, το πρώτο Πολυτεχνείο. Λέγεται ότι ακολουθούσε την θεωρία των ατόμων, ενώ μερικές ιδέες του Κτησιβίου ενδεχομένως να ήταν η βάση για κάποια από τα έργα του.

Ο Ήρων στα έργα του συνόψισε, με έναν τρόπο που έδειχνε το πλήθος των ενδιαφερόντων του, πάντως με έναν τρόπο συστηματικό, το σύνολο των εφαρμοσμένων μαθηματικών (γεωμετρία, θεωρία μετρήσεως) και της εφαρμοσμένης μηχανικής.

Στον τομέα των μαθηματικών ο Ήρων έγραψε ένα υπόμνημα στα Στοιχεία του Ευκλείδη (μας σώθηκαν αποσπάσματα στον Πρόκλο), Ορισμούς (Όροι των γεωμετρίας ονομάτων = επεξηγήσεις εννοιών), Περί γεωμετρίας και στερεομετρίας (Γεωμετρούμενα, Εισαγωγή των στερεομετρουμένων, και τα δυο τους συλλογές παραδειγμάτων πρακτικών υπολογισμών). Στην περιοχή της εφαρμοσμένης πρακτικής γεωμετρίας: θεωρία μετρήσεως (Μετρικά, σε 3 βιβλία• πρωτοανακαλύφτηκε το 1896• παραδείγματα για τη μέτρηση κάθε είδους επιφανειών, αλλά και της χωρητικότητας)• για γεωδαιτικές εργασίες με τη βοήθεια ενός είδους τηλεσκοπίου (Περί διόπτρας: κατασκευή και χρήση του θεοδόλιχου).

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΩΝΟΣ

Ωστόσο, τη φήμη του ο Ήρωνας την κέρδισε με τα εισαγωγικά του έργα στον τομέα της μηχανικής: Τον τίτλο Μηχανικά είχε ένα βιβλίο, από το οποίο μας σώθηκαν λίγα μόνο αποσπάσματα (σε πάπυρο), το έχουμε όμως σε αραβική μετάφραση του 9ου αι.• θέμα του η στατική, οι ανυψωτικοί γερανοί, οι μοχλοί, το πολύσπαστο, η τροχαλία, ο κοχλίας και οι συνδυασμοί τους. Επίσης: Βαρουλκός (για τους ανυψωτικούς γερανούς), Πνευματικά (2 βιβλία με θέμα την πίεση του αέρα και του νερού, το πιο γνωστό από τα έργα του Ήρωνα, που περιέχει τα σχέδια του για πολυάριθμα παιχνίδια και συσκευές που χρησιμοποιούν την πίεση του αέρα), Περί αύτοματοποιητικής (2 βιβλία για την κατασκευή των δημοφιλών εκείνη την εποχή αυτομάτων και παιχνιδιών, όπως πόρτες που ανοίγουν μόνες τους, φιγούρες που χύνουν κρασί, φιγούρες που χορεύουν, αυτόματα θέατρα, μηχάνημα που δίνει αγιασμένο νερό κ.ά), Βελοποιικά (= κατασκευή βλητικών μηχανών, επομένως για τα πυροβόλα κάπως βαρύτερης μορφής, όπως καταπέλτες για ρίψη βελών και λίθων).

Είναι γνωστό, ότι με τις περίφημες φιγούρες του Ήρωνα και τις κινούμενες εικόνες του στα αυτόματα θέατρα, άνοιξε τον δρόμο για τις διαφημιστικές πινακίδες, που βλέπουμε στους δρόμους, αλλά και για την ίδια την τηλεόραση!..

Σε πολύ αβέβαιη παράδοση βασίζονται τα Κατοπτρικά (λόγος για καθρέφτες)• το βιβλίο το έχουμε μόνο σε λατινική μετάφραση, καμωμένη, καθώς φαίνεται, από τον G. de Morbecke το 1269 από ένα ελληνικό χειρόγραφο, που έφερε όμως ως όνομα συγγραφέα το όνομα του Πτολεμαίου (εξού Liber Ptolemaei de speculis, πρώτη έκδοση: Βενετία 1518). Σε πολύ διασκευασμένη μορφή έχουμε τους πίνακες μετρήσεως (Μετρήσεις).

Άλλα έργα, για τα οποία εύκολα μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσια: Χειροβαλλίστρα (έργο βυζαντινής προέλευσης με θέμα την κατασκευή πυροβόλων) και Πολιορκητικά (έργο του 10ου αιώνα με θέμα τις πολεμικές μηχανές).

Να πούμε εδώ, ότι για όλους αυτούς τους ειδικούς κλάδους ο Ήρων έγραψε σε μια μορφή πολύ εύκολα κατανοητή απέφυγε δηλαδή τις περιττές θεωρητικολογίες και έδωσε, αντίθετα, μεγάλο βάρος σε πρακτικές εφαρμοσμένες μορφές και δυνατότητες, συχνά πολύ εκλαϊκευτικού χαρακτήρα.

Στην πραγματικότητα μερικές από τις «ανακαλύψεις» του και τις κατασκευές του έχουν καθαρά ωφελιμιστική αξία: η μετρική συσκευή, ο οδομετρητής, τα κάθε λογής ρολόγια του, η χρησιμοποίηση του αέρα ως κινητήριας δύναμης, ο πυροσβεστήρας με την καταθλιπτική αντλία.

Καμία αντίρρηση. Μερικά από τα σχέδια και από τις εφαρμογές του μπορεί να είχαν καθαρά παιγνιώδη χαρακτήρα, κυρίως οι δημοφιλείς του αυτόματες φιγούρες. Αρκετές επίσης από τις προτάσεις του ήταν δύσκολο να εκτελεσθούν ή ήταν τελείως ανεφάρμοστες (η σφαίρα και ο φυσητήρας που λειτουργούν με τον ατμό, το μουσικό «όργανο» που λειτουργεί με το νερό). Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε, ότι η πιο διάσημη εφεύρεσή του είναι η αιολόσφαιρα ή ατμοστρόβιλος, η πρώτη ατμομηχανή που καταγράφτηκε στην ιστορία!

ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ … ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗΣ

Ο Ήρων δεν δήλωσε σχεδόν ποτέ σε τι βαθμό χρωστούσε τα σχέδια και τις ιδέες του σε κάποιους προδρόμους του• μερικοί από αυτούς ήταν ο Αρχιμήδης, ο Κτησίβιος και ο Φίλωνας ο Βυζάντιος. Ωστόσο, τα έργα του Ήρωνος έκαναν στον μεσαίωνα και στις αρχές των νεότερων χρόνων πολύ μεγάλη εντύπωση, κάτι που το δείχνει καθαρά και η πλούσια και ποικίλη παράδοση τους στα ελληνικά, λατινικά και αραβικά, ενώ στα πειράματα με τη δύναμη του ατμού που άρχισαν τον 17ο αιώνα, τα «πνευματικά» έργα του Ήρωνος από 80 χειρόγραφα (!) εξακολούθησαν να παίζουν μεγάλο ρόλο.Tα χειρόγραφα των έργων που μας παραδόθηκαν στην πρωτότυπη ελληνική τους μορφή φτάνουν πίσω ως τον 11ο αιώνα.

ΛΟΥΙΖΑ ΡΙΑΝΚΟΥΡ


΄Όταν ακούμε το όνομα της κόμισσας « Λουΐζα Ριανκούρ», η σκέψη μας πάει στο φιάσκο της αστυνομίας, όταν πριν από είκοσι χρόνια, οι τρομοκράτες της «17Νοέμβρη», ξέφυγαν μέσα από τα χέρια της, στην ομώνυμη οδό των Αμπελοκήπων. Έτσι ξέρουμε το όνομα της, όχι όμως και την ίδια που υπήρξε θερμή φιλέλλην στις πράξεις, στις οποίες δύσκολα θα την εμιμούντο σημερινοί Έλληνες…

Η Λουΐζα Ριανκούρ γεννήθηκε στο Saint Didier της Γαλλίας στις 19-1-1846. Από μικρή έμαθε κι εθαύμαζε τον ελληνικό πολιτισμό και ήρθε στην Αθήνα να τον γνωρίσει. Επέστρεψε στη Γαλλία, παντρεύτηκε απέκτησε δύο παιδιά (Ραούλ και Ελίζα) , αλλά τα φιλελληνικά της αισθήματα την ξανάφεραν πίσω.

Διέμενε στην οδό Αμαλίας 34, ( τα καλοκαίρια στην Κηφισιά), με το τεράστιο σαλόνι όπου συγκέντρωνε σε χοροεσπερίδες βασιλείς, πρίγκιπες και αριστοκράτες της Αθήνας. Σε μια τέτοια χοροεσπερίδα του1903, απο παρεξήγηση, (ποιος θα χορέψει με μια όμορφη νεαρά), ο βουλευτής Δαραλέξης και ο ανθυπολοχαγός Θεοχάρης, μονομάχησαν στο… πεδίο της τιμής, στον Ποδονίφτη…Η Λουΐζα ήταν άνθρωπος που άνοιγε πολύ εύκολα το πορτοφόλι. Είχε στο αίμα της την φιλανθρωπία και την χορηγία. Πρωτοστάτησε σε εράνους προσφέροντας πολλά χρήματα για το Άσυλο Ανιάτων, για τα θύματα του Μακεδονικού αγώνα και των βουλγαρικών ωμοτήτων, ενώ ταξίδεψε στις Σέρρες συνοδεύοντας είδη πρώτης ανάγκης στους μαρτυρικούς κατοίκους.

Οργάνωσε φιλανθρωπικούς χορούς για να ενισχύσει φτωχούς και ορφανά, ενώ διέθεσε απλόχερα 50.000 δρχ. (τεράστιο ποσό το 1905) για την δημιουργία εργοστασίου κεντημάτων και εργοχείρων για τις άπορες κορασίδες, προσφέροντας μάλιστα και το οικόπεδο! Έδινε βραβεία σε απόρους αριστούχους μαθητές κι έκανε δωρεές στην Πολυκλινική, σε Συλλόγους και Συνδέσμους. Προσέφερε επίσης τεράστιο ποσό, υπέρ της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου, μετά απο έκκληση του Πατριάρχου!
Πάντοτε γενναία στις χορηγίες, η Ριανκούρ δώρησε στο Νομισματικό Μουσείο μια σπουδαία συλλογή Βυζαντινών νομισμάτων. ΄Ηταν Γενάρης του 1908, όταν, ο εκ Μυκόνου διευθυντής του Μουσείου, Γιάννης Σβορώνος, μαθαίνει ότι η χήρα του ρώσου προξένου Τρογιάνσκι κατέχει σπουδαία συλλογή βυζαντινών νομισμάτων, τα 4/5 των οποίων σπάνια και προτίθεται να εκποιήσει.

Μη μπορώντας να βρει τα χρήματα που απαιτούσε η αγορά της συλλογής, αποτάθηκε στην πολύτιμη φίλη της Ελλάδος Ριανκούρ, που δε δίστασε να δείξει τη γενναιοδωρία της. Αγόρασε τη συλλογή που φέρει και σήμερα το όνομά της. Ετσι γνωρίσαμε τις μορφές των Βασιλέων που μας τις παρουσίαζαν φανταστικές και όμοιες κατά το πλείστον, ενώ στα νομίσματα ήταν επίσημα, αυθεντικά, χαραχθέντα απο ακριβή σχέδια των ανακτόρων. Η συλλογή περιλαμβάνει 192 χρυσά, 74 αργυρά και 264 χαλκά, Σκουφάτα και Κωνσταντινάτα . Παριστούν αυτοκράτορες, απο τον Μέγα Κωνσταντίνο, έως την Άλωση της Πόλης και βασιλείς της Νικαίας, της Θεσσαλονίκης και της Τραπεζούντος. Διακρίνονται οι μορφές των: Ιουστινιανού, Κωνσταντίνου και Ελένης, Ιουλιανού, Θεοδοσίου, Αρκαδίου, Μαρκιανού, Λέοντος, Φωκά, Ηρακλείου, Ειρήνης της Αθηναίας κ.ά

Η συλλογή καταρτίστηκε από τον Τρογιάνσκι όταν υπηρετούσε στην Ανατολή. ΄Ηταν βαθύς γνώστης της βυζαντινής νομισματικής και την προόριζε για την Αγία Πετρούπολη. Τα βυζαντινά νομίσματα γνώριζε η Ριανκούρ απο το σύγγραμμα του γάλλου βυζαντινολόγου Σαμπατιέν και η χαρά της για τη δωρεά υπήρξε πολύ μεγάλη! Το 1919 ο Δήμος Αθηναίων έδωσε τιμητικώς το όνομα της σε δρόμο των Αμπελοκήπων. Πέθανε στην Αθήνα στις 27-2-1941.

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου έγραψε στις 8-1-1903 για τους κατ’ επίφασιν και τους πραγματικούς φιλέλληνες : «… Η κόμησσα Ριανκούρ επέταξε τον κομητικό τίτλο, έκαμε τον υιόν της Ραούλ φαντάρο Έλληνα ( σ.σ. πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ως υπαξιωματικός) έγινε Ελληνίς, παρακολουθεί την ελληνικήν ζωήν, τας εκδηλώσεις της και τας ανάγκας της Ελλάδος, όσον ολίγοι Έλληνες!» Η Ριανκούρ απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια στις 30-11-1902 ορκισθείσα ενώπιον του νομάρχου ως ελληνίς και ενεγράφη στα Δημοτολόγια του Δήμου Αθηναίων, γνωρίζουσα απταίστως την ελληνική!

ΝΙΤΣΕ: ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


Από το βιβλίο «Γένεση της Τραγωδίας»: «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι ο,τιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.

Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά (για κάθε εποχή) ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. (…)

Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.

Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα»!

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More