ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΙΒΙΩΣΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Όταν ο Wolfgang Schaeuble πρότεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναβάλει τις εκλογές ως προϋπόθεση για περισσότερη βοήθεια, κατάλαβα ότι οι όροι του παιχνιδιού γίνονται πιο σκληροί. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να αποφύγει μία... εσφαλμένη δημοκρατική επιλογή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση να προχωρήσουμε σε εκλογές, αλλά να σχηματιστεί ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η ευρωζώνη θέλει να επιβάλει τη δική της κυβερνητική επιλογή στην Ελλάδα - την πρώτη αποικία της ευρωζώνης.

Κατανοώ το δίλημμα του W. Schaeuble. Έχει υποχρεώσεις θεματοφύλακα ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου και του ζητούν να συνυπογράψει ένα πρόγραμμα, του οποίου την αποτελεσματικότητα αμφισβητεί. Η αποδέσμευση των κεφαλαίων προ των εκλογών είναι επικίνδυνη. Τι θα σταματήσει την όποια νέα ελληνική κυβέρνηση και το νέο κοινοβούλιο της χώρας από τη μονομερή αλλαγή της συμφωνίας;

Η Ελλάδα δεν έχει και την καλύτερη φήμη αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικών στις οποίες έχει συμφωνήσει. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι κατανοητή. Για να ξεπεραστεί αυτό το θέμα, όμως, η ευρωζώνη αναζητά εγγυήσεις που είναι απίστευτα ακραίες.

Η πρόκληση της χώρας κλιμακώνεται εδώ και καιρό. Η πρώτη κίνηση ήταν η εμπρηστική πρόταση για επιβολή δημοσιονομικού κομισάριου στην Αθήνα, που θα έχει δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας. Αφού απορρίφθηκε αυτή η πρόταση, αξιωματούχοι πρότειναν έναν ειδικό λογαριασμό, που θα εξασφαλίσει ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να παρακρατά κεφάλαια γα την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή, χωρίς να πυροδοτείται χρεοκοπία. Σαφέστατα, όμως, η πιο ακραία πρόταση ήταν να αναβληθούν οι εκλογές και να παραμείνει η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Είναι ένα θέμα να παρεμβαίνουν οι πιστωτές στη διαχείριση της πολιτικής της πιστώτριας χώρας. Είναι εντελώς διαφορετικό, όμως, να τους λέμε να αναβάλουν τις εκλογές ή να εφαρμόσουν πολιτικές που προστατεύουν την κυβέρνηση από την εκλογική διαδικασία.
Αυτές οι απαιτήσεις έρχονται σε αντίθεση και με την «κατηγορική προστακτική» του Immanuel Kant. Πρόκειται δε για απαιτήσεις που θα ήταν αντισυνταγματικές ακόμη και στη Γερμανία.

Προσφάτως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι η κυριαρχία του κοινοβουλίου είναι απόλυτη, ότι η βουλή δεν πρέπει να μεταβιβάσει εθνική κυριαρχία σε ξένους θεσμούς και πως το κάθε κοινοβούλιο δεν μπορεί να περιορίζει τις ελευθερίες της επόμενης κοινοβουλευτικής σύνθεσης. Με άλλα λόγια, οι προτάσεις έρχονται σε αντίθεση και με το ίδιο το Σύνταγμα της Γερμανίας. Με λίγα λόγια, οι προτάσεις αυτές είναι ανήθικες.

Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος μου είπε ότι προτίμησή του είναι να αναγκαστεί η Ελλάδα σε άμεση χρεοκοπία. Κατά συνέπεια, το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι η πρόταση του W. Schaeuble για αναβολή των εκλογών αποτελεί στοχευμένη πρόκληση ώστε να υπάρξει μία ακραία αντίδραση από την Αθήνα. Εάν αυτός ήταν όντως ο στόχος, φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα.

Ο Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Ελλάδας, απάντησε στις... προσβολές του W. Schaeuble. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι κάποιοι θέλουν να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Πληθαίνουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Στην Ελλάδα δεν περνά ούτε μία ημέρα χωρίς κάποια γελοιογραφία στον Τύπο όπου η Angela Merkel και ο Wolfgang Schaeuble παρομοιάζονται με Ναζί. Οι βουλευτές στη Γερμανία εξέφρασαν την οργή τους απαντώντας στην ελληνική οργή. Η Bild, η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα, ζητά εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Τρέμω στην ιδέα μιας πράξης βίας που θα διαπραχθεί ενάντια σε Γερμανούς στην Ελλάδα ή ενάντια σε Έλληνες στη Γερμανία. Αυτό είναι το είδος της σύγκρουσης που θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί.

Η κατάσταση αυτή φέρνει στην επιφάνεια το πόσο ευάλωτη είναι πολιτικά η τρέχουσα στρατηγική στήριξης της ευρωζώνης. Ας παραμερίσουμε για μία στιγμή τα οικονομικά επιχειρήματα κι ας εξετάσουμε το θέμα πολιτικά. Όσοι ζητούν αύξηση του πακέτου στήριξης θα πρέπει να θυμούνται ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών κοντεύει να εξαντληθεί. Κι αυτό συνέβη μάλιστα προτού εκταμιευθεί το πρώτο σεντς από τα πακέτα στήριξης. Παράλληλα, όμως, είναι και το πιο ισχυρό επιχείρημα για τη δημοσιονομική ενοποίηση.

Εάν στόχος είναι να μετακινούνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τότε αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε διακυβερνητική βάση, όπου η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία πληρώνουν για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Είναι απαραίτητο όχι μόνο για λόγους οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά για να αποτραπεί σύγκρουση του τύπου Γερμανία εναντίον Ελλάδας. Εάν η δημοσιονομική ενοποίηση αποδειχθεί πολιτικά μη αποδεκτή, τότε θα πρέπει απλώς να παραδεχθούμε ότι το σύστημα μεταφοράς ασφάλειας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβεί.

Ο λόγος για τον οποίο το τρέχον σύστημα καταρρέει είναι η απώλεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Περιορίζει τις πολιτικές επιλογές αντιμετώπισης της κρίσης. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι η αιτία για την οποία το ελληνικό πακέτο στήριξης έχει καθυστερήσει μέχρι να φτάσει στο παρά πέντε και γιατί υπάρχουν τόσο πολλές ασφαλιστικές δικλίδες: εφαρμογές προθεσμιών, ειδικοί λογαριασμοί και μόνιμη εκπροσώπηση των πιστωτών και του ΔΝΤ. Σύντομα θα υπάρξει μεγαλύτερη λιτότητα. Σε κάποιο σημείο… κάποιος θα σπάσει.

Η γερμανική στρατηγική φαίνεται πως στόχο έχει να γίνει τόσο αφόρητη η ζωή των Ελλήνων ώστε να θελήσουν από μόνοι τους να φύγουν από την ευρωζώνη. Η An. Merkel σίγουρα δεν θέλει να την πιάσουν με ένα όπλο στο χέρι που ακόμη θα καπνίζει. Είναι η στρατηγική της υποβοηθούμενης αυτοχειρίας, η οποία όμως είναι πολύ επικίνδυνη και ανεύθυνη.

ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ


Τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του PSI και θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα, οι ξεχωριστοί τίτλοι που θα δοθούν στους ιδιώτες πιστωτές και συνδέονται με την μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση που θα συνομολογήσει η Ελλάδα θα διέπονται όλα από το αγγλικό δίκαιο.

Αυτή αποτελεί τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση των πιστωτών της Ελλάδας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα καταστεί σχεδόν απαγορευτική μια ενδεχόμενη μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς νέα διαγραφή χρέους θα συνεπάγεται δυσμενέστερους όρους για την Ελλάδα.

Η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο ήταν πρόταση, που είχε εξαρχής καταθέσει ο σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου, η νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen and Hamilton. Έτσι, σε συνεννόηση με τα διεθνή νομικά γραφεία White & Case LLP και Allen & Overy, που εκπροσωπούν την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών, το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε τη βάση της διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Σήμερα, περίπου το 93% των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, κάτι που σημαίνει πως η Ελληνική Βουλή μπορεί να αλλάξει – αναδρομικά- όποτε κρίνει αναγκαίο, τους όρους έκδοσης τους, ήτοι το ποσό αποπληρωμής, τα επιτόκια, τη διάρκεια αποπληρωμής κ.α.. Αυτό άλλωστε και θα γίνει τις επόμενες ημέρες με την εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης.

Το παράρτημα της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων, που αναφέρεται στο αγγλικό δίκαιο θα έχει περίπου ως εξής:

ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

-Η παρούσα Σύμβαση καθώς και κάθε εξωσυμβατική υποχρέωση, που τυχόν προκύψει από την παρούσα ή σε σχέση με την παρούσα σύμβαση, διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.

-Οι συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλουν οποιαδήποτε διένεξη προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την ισχύ, την ερμηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως δεσμευτικές και εκτελεστές από τα συμβαλλόμενα μέρη.

-Οι Δανειστές μπορεί να εκτελέσουν ή να επιδιώξουν να εκτελέσουν οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζεται στην παρούσα ή άλλα δικαιώματα κατά του Δανειολήπτη στα δικαστήρια της χώρας του Δανειολήπτη.

-Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά στην άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά στην εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του, στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος».

Σε κάθε περίπτωση, με την υιοθέτηση του αγγλικού δικαίου, οποιαδήποτε νέα αναδιάρθρωση θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος αντικείμενο δικαστικών διενέξεων μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών και του Ελληνικού Δημοσίου. Καθώς το αγγλικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει στο ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα της ετεροδικίας, αυτό θα είχε ως συνέπεια την έκδοση δικαστικών αποφάσεων εις βάρος της Ελλάδας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε μέσω της αναγκαστικής εκτέλεσης να κατασχεθούν ακίνητα ανήκοντα στην λεγόμενη ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, καθώς να γίνει κατάσχεση εις χείρας τρίτου χρηματικών απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (φόροι, τέλη , δασμοί , έσοδα από αποκρατικοποιήσεις).

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό και συγκεκριμένα στη κατάσχεση εις χείρας τρίτου δήλωσε προς ημερών πως στο κρίσιμο θέμα αν μπορούν να κατασχεθούν τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας, ο ορυκτός πλούτος, ή η δημόσια περιουσία η απάντηση είναι όχι γιατί ίσχυε εξ αρχής και θα ισχύει το ελληνικό δίκαιο εκτέλεσης με αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων.

«Δεν μπορεί να εκτελέσει κανείς εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου περισσότερο από ότι μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης που έχει να εισπράξει από το Ελληνικό Δημόσιο και καταφεύγει στα ελληνικά δικαστήρια», έχει δηλώσει ο κ. Βενιζέλος.

ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ


Του Δημήτρη Μυ

Επειδή πολλά ακούσαμε χτες περί της μεγάλης μάχης για την ελληνική διάσωση και επειδή πολλά ακόμη θα δούμε το επόμενο διάστημα, καλό είναι εκτός από το μικρό καλάθι μας, να κρατήσουμε και την ψυχραιμία μας: Το φάρμακο που χορηγείται στην Ελλάδα, οδηγεί τη χώρα στον οικονομικό- πολιτικό θάνατο και την κοινωνία στην απόγνωση την οργή την εξέγερση

Ο Paul Krugman, σε χτεσινό του άρθρο στους New York Times με τίτλο «πόνο χωρίς κέρδος» σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε αυτό που όλοι υποψιάζονταν: ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες συρρικνώνονται. Δεν μιλάμε ακόμη για ύφεση επισήμως. Ωστόσο, το καίριο ερώτημα είναι πόσο βαθιά θα φτάσει η ύφεση. Σύμφωνα με τον Paul Krugman η επερχόμενη ύφεση πλήττει ήδη τα έθνη που δεν έχουν συνέλθει από την τελευταία ύφεση. Για μερικά κράτη – όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία , υπογραμμίζει ο Krugman η ύφεση βρίσκεται σε επίπεδο πόνου.

Το αδιέξοδο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, περιγράφεται από την επιμονή των ευρωπαϊκών ηγεσιών στη συνταγή των υφεσιακών πολιτικών, την συνταγή της καταστροφής…

Που οδηγεί αυτή η συνταγή οικονομικής πολιτικής μάλλον όλοι μας θα πρέπει να έχουμε πια αντιληφθεί, μετά την καταστροφή που συντελέστηκε με το πρώτο μνημόνιο. Παράλληλα, ωστόσο, με την οικονομική καταστροφή, συντελείται- εξελίσσεται και η πολιτική εκτροπή.

Την πολιτική εκτροπή περιγράφει γλαφυρά αρθρογράφος των F.T. στην πρώτη παράγραφο του άρθρου του με τίτλο: «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει εάν θέλει δημοκρατία».

«Όταν ο Wolfgang Schaeuble πρότεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναβάλει τις εκλογές ως προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια, κατάλαβα ότι οι όροι του παιχνιδιού γίνονται πιο σκληροί. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να αποφύγει μία «εσφαλμένη» δημοκρατική επιλογή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση να προχωρήσουμε σε εκλογές, αλλά να σχηματιστεί ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η ευρωζώνη θέλει να επιβάλει την δική της κυβερνητική επιλογή στην Ελλάδα – την πρώτη αποικία της ευρωζώνης».

ΥΓ. Οι απελπισμένοι και εξοργισμένοι ιθαγενείς, δεν είναι αυτό που θέλουν να συναντήσουν οι (νεο)αποικιοκράτες…

ΤΙ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ


Ισχυρή και μόνιμη επιτροπεία στην Αθήνα

Ένα απόλυτα δεσμευτικό πλαίσιο δεσμεύεται να εφαρμόσει η χώρα μας για να λάβει το νέο δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα της επιτρέψει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της και να μειώσει το χρέος της – σε συνδυασμό με το PSI – στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.

Η ελληνική κυβέρνηση θα λογοδοτεί σε μηνιαία βάση σε επιτρόπους, που θα έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα, για το αν και πώς εφαρμόζει αυτά που έχει δεσμευθεί.

Από την πρόοδο της εφαρμογής αυτών των μέτρων θα εξαρτηθεί και η πορεία της εκταμίευσης των δόσεων. Δηλαδή, θα υπάρχει η ρήτρα απόκλισης στόχων σύμφωνα με την οποία αν δεν επιτυγχάνονται τα όσα προβλέπονται, τότε δεν θα εκταμιεύονται δόσεις και η χώρα μας θα πρέπει να καλύπτει εκ των έσω τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών:

• Νέο δάνειο προς τη χώρα μας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.
• Κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους (ονομαστικά) 53,5%, δηλαδή κατά 107 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι
• Το χρέος θα μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.
• Καταρτίζεται, με συνταγματική διάταξη, Εθνικός Λογαριασμός, όπου θα εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα η αποπληρωμή του χρέους.
• Ισχυρή και μόνιμη επιτροπεία στην Αθήνα, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου των μελών της Task Force.
• Διάθεση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.
• Συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών στο πρόγραμμα.
• Έγκριση από εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών (Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία και Εσθονία).
• Ενδελεχής έλεγχος την 1η Μαρτίου για το τι έχει γίνει με τα prior actions, τα όσα δηλαδή πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Όπως είναι φυσικό, όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην κρίσιμη συμφωνία της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Τα περισσότερα συμφωνούν ότι πρόκειται για «σανίδα σωτηρίας» της Ελλάδας που βοηθά τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, τονίζουν, ωστόσο, ότι ως αντάλλαγμα οι υπουργοί της Ευρωζώνης ζητούν σκληρά μέτρα λιτότητας και την αυστηρή επιτήρηση της χώρας.

«Οι υπουργοί της Ευρωζώνης στηρίζουν την ύψους 130 δισ. ευρώ διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο BBC και συνεχίζει: «Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μία κρίσιμη δεύτερη διάσωση για την χρεωμένη Ελλάδα»

«Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει λύση στις άμεσες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτιμούν αναλυτές, αλλά μοιάζει δύσκολο να αναβιώσει την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας» προσθέτει, ενώ αναφέρεται στις μαραθώνιες συνομιλίες, καθώς και στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι η συμφωνία «σημαίνει βαθύτερες περικοπές δημόσιων δαπανών από αυτές που η Ελλάδα είχε υπολογίσει».

«Υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Guardian, παρακολουθώντας «ζωντανά» την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Η Ευρωζώνη καταλήγει σε συμφωνία τελευταίας στιγμής για τη διάσωση της Ελλάδας» αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

«Η συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, με αντάλλαγμα την αυστηρή επιτήρηση της Αθήνας, ήρθε μετά από 12 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των οποίων ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Έλληνας πρωθυπουργός, λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε υπουργούς και όσους διαπραγματεύονταν εκ μέρους ιδιωτών πιστωτών.

«Οι ιδιώτες πιστωτές δέχονται μεγαλύτερες απώλειες» αναφέρουν οι Financial Times.

«Η Ελλάδα κερδίζει τη διάσωση, καθώς η Ευρώπη επιλέγει τη βοήθεια από τη χρεοκοπία» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για τη συμφωνία είναι η αντίδραση των πιστωτών, η ανοχή της Ελλάδας στη νέα λιτότητα και μία ενδεχόμενη «τιμωρία» κοινοβουλευτικής έγκρισης σε χώρες της βορείου Ευρώπης που φαίνεται πως έχουν εκφραστεί αρνητικά στην λογική της διάσωσης.

Στη Γερμανία το Spiegel γράφει: «Είναι η απόφαση που όλοι περιμέναμε αυτή την εβδομάδα: οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ ενέκριναν ένα νέο δάνειο βοήθειας για την Ελλάδα – και απέτρεψαν την εθνική πτώχευση εντός Ευρώπης την τελευταία στιγμή. Οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να χάσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί».

«Καλά νέα για την Ελλάδα» γράφει η Welt. «Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από περισσότερες από δώδεκα ώρες συζητήσεων, κατ ‘αρχήν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την υπερχρεωμένη χώρα».

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, μόνο εάν υποσχεθεί γρήγορα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην πράξη» προσθέτει.

«Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη αποφεύγει τη χρεοκοπία» αναφέρει η ιταλική La Repubblica.

Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας αναφέρεται και ο γαλλικός Monde.

Η Ελλάδα παραχωρεί δημοσιονομική κυριαρχία για το νέο πακέτο σωτηρίας, γράφει η ισπανική El Pais, αναφερόμενη αναλυτικά στις δεσμεύσεις και τους σκληρούς όρους που ανέλαβε η Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη νέα σύμβαση.

«Η Αθήνα είχε εκπληρώσει το πολιτικό μέρος (της συμφωνίας), με τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των πιστωτών της: η κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο σχέδιο λιτότητας εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων και νέας πολιτικής αναταραχής» γράφει η εφημερίδα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι New York Times γράφουν: «Η Ευρώπη συμφωνεί σε νέα διάσωση για να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά το δεύτερο τεράστιο δάνειο νωρίς την Τρίτη, όταν οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να τη σώσουν από τη χρεοκοπία, με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας και σκληρούς όρους».

«Η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προλαμβάνει τη χρεοκοπία» γράφει η Washington Post.

«Μετά από μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να δώσουν στη χώρα ένα δεύτερο τεράστιο πακέτο διάσωσης -172 δισεκατομμυρίων δολαρίων- σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας» αναφέρει η εφημερίδα.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ

ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΝΑΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης παίρνουν θέση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, μία εβδομάδα πριν από την τελική αναμέτρηση για την εκλογή νέου πρόεδρου, τοποθετούνται σχετικά με το μείζον εθνικό θέμα. Επίσης διατυπώνουν τις απόψεις τους για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την έξοδο από την οικονομική κρίση.


Οι κοινές ερωτήσεις

1. Ναι ή όχι στη σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια; Ποια λύση θα επιδιώξετε;
2. Θα επαναδημιουργήσετε το ΥΜΑΘ, τι σκέφτεστε για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και ποια ταυτότητα θέλετε να προσδώσετε στη Θεσσαλονίκη;

Ντόρα Μπακογιάννη: Λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης

1. Έχουμε χαράξει μία εθνική κόκκινη γραμμή. Για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση. Σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν ούτε μισόλογα ούτε παλινωδίες. Γιατί έτσι κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε και την αξιοπιστία και τους στόχους της πατρίδας μας. Με αυτή την πολιτική χτίσαμε, μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, τη μεγάλη εθνική νίκη στο Βουκουρέστι. Με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συντάχθηκαν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Και είμαστε περήφανοι για την πολιτική αυτή. Καταφέραμε και δημιουργήσαμε νέα κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας που -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- είχε τελματώσει για πολλά χρόνια και αυτό λειτουργούσε εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Με την πολιτική που εισηγήθηκα και υλοποίησα ως υπουργός Εξωτερικών, εκσυγχρονίσαμε τα επιχειρήματα της πατρίδας μας. Κάναμε τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι απλώς μια διμερής διαφορά, αλλά ένα μείζον ζήτημα, που έχει επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, και γιʼ αυτό πρέπει να λυθεί. Με την υπεύθυνη, σταθερή μας στάση, εκθέσαμε την άλλη πλευρά για την αδιαλλαξία που δείχνει. Έτσι κερδίσαμε αξιοπιστία, έτσι βρήκαμε σημαντική διεθνή υποστήριξη στα δίκαια της Ελλάδας. Σήμερα η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχουν κάνει σαφές προς τα Σκόπια ότι όσο συνεχίζουν τη λογική της αδιαλλαξίας και του αλυτρωτισμού είναι εις βάρος τους. Ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ περνά από την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Αυτή είναι η αποτελεσματική εθνική πολιτική. Και αυτή την πολιτική πρέπει να συνεχίσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική που υπερασπίζει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Ελλάδας.

2. Πρέπει να μιλάμε ξεκάθαρα, ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Το υπουργείο αυτό είχε ένα συμβολισμό και ορισμένες αρμοδιότητες. Θα κατανοούσα την κατάργησή του, αν οι αρμοδιότητές του ήταν πια ξεπερασμένες. Το ΠΑΣΟΚ όμως κατήργησε το συμβολισμό και κράτησε τις αρμοδιότητες. Και μάλιστα το έκανε αυτό σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος είναι σε κρίσιμη φάση. Αυτό δεν μου είναι πολύ κατανοητό. Τώρα, όσον αφορά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χορτάσει από διακηρύξεις και μεγάλα λόγια, που όμως σπανίως γίνονται πράξη. Όμως η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη, έχει τεράστια δυναμική, μεγάλα περιθώρια προόδου και ανάπτυξης και πάρα πολλά να δώσει σε επίπεδο ιδεών, καινοτομίας και έρευνας. Τα μεγάλα της πλεονεκτήματα είναι πάντα η κομβική γεωγραφική της θέση και βεβαίως οι μεγάλες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της. Πιστεύω, λοιπόν, ότι σήμερα, όσο ολόκληρη η Νοτιοανατολική Ευρώπη πλησιάζει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Θεσσαλονίκη, με νέες πολιτικές και αναπτυξιακές συνθήκες, με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και με αιχμή τη δημιουργικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα των ανθρώπων της, μπορεί πράγματι να καταστεί σημαντικό οικονομικό, μεταφορικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο για μια ευρύτατη περιοχή που περιλαμβάνει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος που θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

——————————————————————————–

Αντώνης Σαμαράς: Καμία σκέψη για διπλή ή τριπλή ονομασία


1. Πρώτα απʼ όλα, μιλάμε για “μια ονομασία για κάθε χρήση”. Δηλαδή απορρίπτουμε κάθε σκέψη για διπλή ή τριπλή ονομασία. Και σε αυτό, για το οποίο εγώ αγωνιζόμουν εδώ και χρόνια, έχουμε σήμερα και όλους τους εταίρους μας στο πλάι μας. Αυτό υπήρξε μεγάλη νίκη του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι.
Από κει και ύστερα τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα, πλέον, να αποδεχθούν αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους. Πράγμα το οποίο δεν το συζητούν καν. Το πρόβλημα δεν είναι πια τόσο δικό μας, αν θα δεχθούμε σύνθετη ονομασία. Διότι τα Σκόπια δεν δέχονται καμία αλλαγή του ονόματός τους, καμία διαφορετική ονομασία για όλες τις χρήσεις.
Εγώ εξακολουθώ να έχω όλες τις επιφυλάξεις για τη σύνθετη ονομασία. Αλλά από τη στιγμή που τα Σκόπια δεν δέχονται “μία ονομασία για κάθε χρήση”, δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού, έτσι κι αλλιώς. Ας μη διαφωνούμε μεταξύ μας για μια προοπτική που οι άλλοι την έχουν αποκλείσει εντελώς.

2. Το ΥΜΑΘ ήταν ένα συμβολικό υπουργείο με λίγες, όμως, αρμοδιότητες. Δημιουργήθηκε και διατηρήθηκε κυρίως για συμβολικούς λόγους. Για να υπάρχει στην ελληνική νομική και διοικητική τάξη η έννοια της Μακεδονίας. Γιʼ αυτό άλλωστε μετονομάστηκε, επί Ανδρέα Παπανδρέου, σε Μακεδονίας-Θράκης (από υπουργείο Βορείου Ελλάδος). Έπρεπε πράγματι να προχωρήσουμε ένα βήμα πέρα από τους συμβολισμούς. Για την ακρίβεια, έπρεπε να προχωρήσουμε πολλά βήματα πέρα από τους απλούς συμβολισμούς. Να το μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο, όπου να υπάρχουν και να συντονίζονται αρμοδιότητες για όλους τους κλάδους της διοίκησης. Ιδιαίτερα για όσους αφορούν την ανάπτυξη. Για να ενεργοποιηθούν οι συνέργειες ανάμεσα στις υποδομές, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στη μεταποίηση, στην αγροτική παραγωγή, στις υπηρεσίες, στην παιδεία και στον πολιτισμό, στις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, στη διάχυση ευκαιριών και ευημερίας.
Εκείνο που υποστηρίζω εδώ και χρόνια είναι ότι η Μακεδονία και η Θράκη μπορεί γεωγραφικά να είναι “ακριτική περιοχή”, αλλά γεωπολιτικά και οικονομικά είναι η “ενδοχώρα” της Ελλάδας.
Επιπλέον, μαζί με το Αιγαίο και την Κύπρο συναποτελεί ένα γεωπολιτικό άξονα που συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή. Αυτό αναδεικνύει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα που μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να τα ανακαλύπτουμε με την ολοκλήρωση της Εγνατίας, με τους κάθετους άξονες, αλλά και με τους αγωγούς ενεργείας. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας. Είναι το επίκεντρο μιας μεγάλης οικονομικής περιοχής που ενώνει την Κεντρική Ευρώπη με τις κύριες εξαγωγικές διεξόδους των προϊόντων της και τις βασικές πηγές ενεργειακού της ανεφοδιασμού. Αυτή η περιοχή, που αποτελεί την “ενδοχώρα” της Θεσσαλονίκης, ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Και η ανάπτυξή της ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας και τη διεθνή της επιρροή. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει το νέο ρόλο της ως περιφερειακό νευραλγικό κέντρο ανάπτυξης. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να προχωρήσει πέρα από τους συμβολισμούς και να αναβαθμίσει το ΥΜΑΘ, το κατάργησε!

——————————————————————————–

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Η σύνθετη ονομασία δημιουργεί ανιστόρητα κεκτημένα

1. Προκάλεσα τους συνυποψηφίους μου να πάρουν θέση για τη Μακεδονία σήμερα, τώρα, όμως απάντηση δεν πήρα. Προσωπικά μένω σταθερός σε ό,τι υποστηρίζω εδώ και είκοσι χρόνια. Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να αποδεχτώ οποιοδήποτε όνομα που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία. Η σύνθετη ονομασία δημιουργεί κεκτημένα για τους Σκοπιανούς, κεκτημένα ανιστόρητα και επικίνδυνα για την ασφάλεια στη Βαλκανική. Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε την υπογραφή μας στην παραχάραξη της ιστορίας, δεν μπορεί να υποκύψουμε στους τυχοδιώκτες εθνικιστές των Σκοπίων. Η Ελλάδα έδωσε τα πάντα στην άλλη πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών. Δόθηκε η ευκαιρία στους Σκοπιανούς να αποδεχτούν μια ονομασία συμβιβαστική για το όνομα. Αντί για ευχαριστώ έβαλαν θέμα εθνικότητας και γλώσσας, δικαιώνοντας όσους επί χρόνια καταγγέλλουμε τις πραγματικές προθέσεις τους. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον κανένα λόγο να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις, εφόσον η πλευρά των Σκοπίων έχει διάθεση για κατακτήσεις και μόνο! Πιστεύω ότι πρέπει να αποχωρήσουμε από τις διαπραγματεύσεις. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποστείλει τη Μακεδονία από τον ιστό της Ελλάδας. Στη διπλωματία χρειάζεται και πυγμή. Το είδαμε στο μεγάλο “όχι” του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν, αν θέλετε το είδαμε και στο Βουκουρέστι με την πολιτική Καραμανλή, όπου η Ελλάδα βγήκε πιο αξιόπιστη και πιο δυνατή στο διπλωματικό πεδίο.

2. Διαφώνησα από την πρώτη στιγμή με την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Ο λόγος δεν είναι αν υποβαθμίζεται ή όχι η κυβερνητική παρουσία στην περιοχή. Αυτό είναι άλλη κουβέντα. Μπορώ να πω ότι με εξέπληξε θετικά η τοποθέτηση δύο υφυπουργών κορυφαίων υπουργείων στο Διοικητήριο και δεν δίστασα να πω μια καλή κουβέντα για τη νέα κυβέρνηση. Αν η κίνηση είναι σωστή, θα φανεί από το αποτέλεσμα. Όμως, γνωρίζοντας τις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου και των συνεργατών του για τα εθνικά θέματα και ειδικά για το θέμα της Μακεδονίας, φοβάμαι ότι η κατάργηση του ΥΜΑΘ με τόση ευκολία και τόση ταχύτητα προοιωνίζει τι μέλλει γενέσθαι στα εθνικά μας θέματα και ειδικότερα στο Μακεδονικό.
Η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες, είτε είναι μπλε είτε πράσινοι. Τα προηγούμενα χρόνια χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία περιφερειακής ανάπτυξης. Πρέπει να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν προχώρησε και τα κονδύλια ποτέ δεν έφτασαν στην περιφέρεια. Όλη η εκτός Αττικής οδού Ελλάδα υποφέρει από το διοικητικό συγκεντρωτισμό, είναι απομονωμένη και παραμελημένη. Αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει.
Η Θεσσαλονίκη έχει ταυτότητα. Είναι μια ευρωπαϊκή πόλη, μια ιστορική πόλη, βυζαντινή συμβασιλεύουσα, η πόλη του Μεγαλέξανδρου. Έχει πολλά προτερήματα. Έχει ανθρώπινο δυναμικό, της λείπουν υποδομές. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται συγκεκριμένες πολιτικές, ένα πακέτο ανάπτυξης που θα την καταστήσει πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ,ΑΡΙΑΔΝΗ,ΑΙΟΛΟΣ,ΑΤΛΑΣ,ΤΙΤΛΟΣ;


Ο Πάνος Καμμένος έφερε στη δημοαιότητα τα σχέδια ΑΡΙΑΔΝΗ, ΑΙΟΛΟΣ , ΑΤΛΑΣ και ΤΙΤΛΟΣ , που απο εποχής διακυβέρνησης της χώρας απο τον κώστα Σημίτη (και Λουκά Παπαδήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος), αποτελούσαν τον "κρυφό" τρόπο απόκρυψης και μετακύλισης των χρεών σε συνεργασία με την Goldman Shacks... Οσα ακολουθούν είναι άκρως αποκαλυπτικά και στιγματίζουν την "πλαστή" ανάπτυξη που βιώναμε σαν έθνος τα προηγούμενα 14 χρόνια....



Από το 2009 μια σειρά από δημοσιεύματα σε ελληνικά και ξένα Μ.Μ.Ε ασχολήθηκαν, όχι με ιδιαίτερη έκταση, με το ζήτημα του «μαγειρέματος» των στατιστικών της ελληνικής οικονομίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις και κατ’ επέκταση με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που πρωταγωνίστησαν στις υποθέσεις αυτές.

Η αξία τέτοιων αποκαλύψεων δεν εξαντλείται στο να δείξει μόνο λάθη και παραλείψεις των πολιτικών και κυβερνώντων. Πολύ περισσότερο δείχνει πως τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι κανόνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως το αλισβερίσι κυβερνήσεων-κρατών και της αγοράς έχει τεράστιες επιπτώσεις στο οικονομικό και πολιτικό μέλλον μιας χώρας, που όταν αποκαλυφθούν είναι πλέον αργά.
Αυτό το άρθρο αποτελεί συμπλήρωμα στο εξαιρετικό κείμενο του Ιουλιανού για τους κερδοσκόπους «συνεργάτες» των ελληνικών κυβερνήσεων. Το θέμα του σχετίζεται με την ανάμειξη της Goldman Sachs στη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους και ελλείμματος. Προσπάθησα να συνθέσω ένα παζλ γεγονότων, δημοσιεύσεων και αριθμών που κυριολεκτικά ζαλίζει το μυαλό λόγω πολυπλοκότητας, γι’ αυτό και απλοποίησα όσο γινόταν την επεξήγηση των οικονομικών στοιχείων.

Τον καιρό λοιπόν που η Ελλάδα επρόκειτο να περάσει στην ευρωζώνη όλοι γνωρίζουμε ότι υποχρεούταν να παρουσιάζει συγκεκριμένα όρια ελλείμματος (έως 3%) και χρέους (έως 60% του ΑΕΠ), βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των λεγόμενων κριτηρίων Σύγκλισης που καθορίστηκαν στο Μάαστριχτ. Επίσης γνωρίζουμε από σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα ότι «μαγειρεύτηκαν» τα στατιστικά αυτά, ακόμα και εν γνώσει των Ευρωπαίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ-(σχετικός σύνδεσμος-1.)

Το 2000 και το 2001 λοιπόν η Ελλάδα επί πρωθυπουργού Σημίτη και η Goldman Sachs, συμφώνησαν το περίφημο “currency swap”. Ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας καταμετρούταν σε δολλάρια και γιεν Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα η είσοδος στην ΟΝΕ να καθιστούσε απαραίτητη τη μετατροπή τους σε ευρώ. Η συμφωνία με τη Goldman επέτρεψε να γίνει η μετατροπή με παλαιότερη και όχι τρέχουσα ισοτιμία και να αφαιρεθεί από το ονομαστικό χρέος της χώρας ένα σεβαστό ποσό. Η ίδια η εταιρεία δήλωσε πως το συνολικό ποσό που απέφεραν οι «ανταλλαγές νομίσματος» ανέρχεται στα 2,3 δις ευρώ (σχετικός σύνδεσμος-2.). Ενώ στην Ελλάδα οι συμφωνίες αυτές πέρασαν στα ψιλά γράμματα, ακόμα και με τις αποκαλύψεις της τελευταίας διετίας, στον Αμερικάνικο Τύπο έχουν όνομα: Αριάδνη, Αίολος και Άτλας3, τρεις εταιρείες-οχήματα ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, των Financial Times, του Euroweek και άλλων δημοσιογραφικών portals, η «Αριάδνη» ήταν η πρώτη συμφωνία GoIdman-Ελλάδας το 2000 και σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύει για λογαριασμό της Goldman μέρος των μελλοντικών εσόδων του Ο.Π.Α.Π. Ο «Αίολος», ιδρυθείς το 2001, επέτρεψε τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη του «Ελευθέριος Βενιζέλος»(σχετικός σύνδεσμος-4.) και ο «Άτλας», την ίδια χρονιά, τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη διοδίων(σχετικός σύνδεσμος-5.) Στη διαχείριση και εποπτεία των επιχειρήσεων αυτών και των συναλλαγών τους φέρονται να εμπλέκονται επίσης οι Morgan Stanley και UBS και οι ελληνικές Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

To 2002 η αγαστή συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης και Goldman όμως συνεχίστηκε: νέο swap αυτή τη φορά από γιεν και δολλάρια πάλι σε ευρώ αποδίδει 1 δις ευρώ «απαλλαγή» για το ελληνικό χρέος. Αυτή ήταν η «ζαβολιά» για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ ορυόταν το 2006και οι Έλληνες κατηγορούνταν για εξαπάτηση της Ευρώπης. Ήταν ακόμα μια «καινοτομία» και «κατόρθωμα» της ομάδας τεχνοκρατών της Goldman, διότι πέτυχαν μια ακόμα πολύ επικερδή συμφωνία: η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα αξίας 10 δις δολλαρίων και μέσω της Goldman τα αντάλλαξε σε 8,4 δις ευρώ χρησιμοποιώντας παλαιότερη ισοτιμία (και όχι την τρέχουσα, βάσει της οποίας θα έπρεπε η μετατροπή να της δώσει 7,4 δις ευρώ).

Τα swaps του 2000, 2001 και 2002 ήταν επί της ουσίας «δομημένα» προϊόντα που σκαρφίστηκε η Goldman, τα οποία «εξασφάλισαν» αρκετά δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και του επέτρεψαν να παρουσιάσει μικρότερο έλλειμμα στη Eurostat.

Η Goldman από τη μεριά της κέρδισε 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο από την τελευταία συναλλαγή ως αμοιβή για την «εξυπηρέτηση» και περίπου 5 δις σε βάθος χρόνου από τόκους 260 εκατομμυρίων το χρόνο με λήξη αποπληρωμής της συμφωνίας το 2019. Με απλά λόγια μαγείρεψε το χρέος της Ελλάδας με αντάλλαγμα μια αδρή μελλοντική πληρωμή. Επιπλέον «ασφάλισε» την έκθεση της έναντι του ελληνικού χρέους και «στοιχημάτισε» ουσιαστικά εναντίον της Ελλάδας αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου (CDS)(σχετικός σύνδεσμος-7.) μέσω της γερμανικής τράπεζας Depfa (σχετικός σύνδεσμος-8.).

Για το «διπλό ταμπλό» που έπαιξε η Goldman δανείζοντας από τη μια την Ελλάδα και στοιχηματίζοντας εναντίον της από την άλλη (σχετικός σύνδεσμος-9.), κατηγορήθηκε από τον Αμερικάνικο Τύπο και ευθαρσώς δήλωσε πως είναι πάγια πρακτική ένα επενδυτικό και πιστωτικό ίδρυμα να προχωρεί στην εξασφάλιση του ρίσκου από τις συναλλαγές του και ότι αυτό είναι γνωστό στους πελάτες του, όπως και στην ελληνική κυβέρνηση (σχετικός σύνδεσμος-10.)

Μάλιστα για του λόγου το αληθές η Goldman με μια σειρά ακόμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Markit Group, στην οποία η Goldman και η JP Morgan είναι μέτοχοι (σχετικός σύνδεσμος-11.), δημιούργησαν ένα χρηματιστηριακό δείκτη προκειμένου να εμπορεύονται οι επενδυτές τα ασφάλιστρακινδύνου που αφορούν ακριβώς στο χρέος χωρών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ο δείκτης ονομάζεται iTraxx SovX και πολλοί επενδυτές τονίζουν ότι οι συναλλαγές που αφορά ο δείκτης επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση του χρέους μιας χώρας (σχετικός σύνδεσμος-12.). Ανάμεσα στους αγοραστές CDS συγκαταλέγονται η Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Societe Generale και ΒΝΡ Paribas.

Ας επιστρέψουμε όμως στις ανταλλαγές νομίσματος μεταξύ Ελλάδας και Goldman. To γεγονός ότι επέλεξαν όποια ισοτιμία ευρω-δολαρίου-γιεν ήθελαν για να πετύχουν τη διαφορά στο τελικό συνάλλαγμα αφαιρεί από την «αγορά» αυτήν την αξία και με έναν ιδιόρρυθμο διμερή διακανονισμό, η Ελλάδα πρακτικά δανειζόταν ρευστό προκαταβολικά με αντάλλαγμα μελλοντικές αποδόσεις των Δημοσίων εσόδων προς τους δανειστές. Το Ελληνικό Κράτος όμως δεν «κατέγραψε» αυτές τις συμφωνίες ως δάνεια αλλά ως αγοραπωλησίες και έτσι δεν εμφανίζονταν οι διαφορές αξίας συναλλάγματος στον κρατικό ισολογισμό.

Άλλωστε ο κανονισμός της Eurostat δεν αναγνωρίζει μια τέτοια συμφωνία ως «δάνειο» και δενυπολογίζει στο έλλειμμα τα ποσά που χάνονται από τέτοιες συναλλαγές τύπου swap, με αποτέλεσμα αυτό να φανεί χαμηλότερο (1.2% το 2002, κατώ από 3% δηλαδή που προϋποθέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας) (σχετικός σύνδεσμος-13.).

Το εργαλείο πάντως της ανταλλαγής νομίσματος υπάρχει από το 1985 και δεν είναι άγνωστο στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε Ε και της ευρωζώνης. Μάλιστα οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών το κατέστησαν καθόλα νόμιμο προς τους κανονισμούς της ευρωζώνης, γι’ αυτό και δεν έχει ακόμα αμφισβητηθεί σοβαρά η νομιμότητα τους, παρά μόνο βλέπουμε «γκρίνιες» ότι δήθεν τέτοιες πρακτικές ξεγελούν τους επενδυτές (σχετικός σύνδεσμος-14.)

Παρόμοιες αλχημείες είχε κάνει και το ιταλικό Δημόσιο το 1997 όταν αντάλλαξε ομόλογα σε γιεν αξίας 200 δις σε ισοτιμία 1995, λαμβάνοντας έτσι από τη συναλλαγή περισσότερες λιρέτες απ’ ότι αν γινόταν η μετατροπή στην τρέχουσα ισοτιμία του 1997 (είχε ήδη υποτιμηθεί το γιεν) (σχετικός σύνδεσμος-15.)

Ακόμα και μετά την εισδοχή στην ευρωζώνη η Ελλάδα συνέχισε αυτού του είδους τις συναλλαγές με τη Goldman Sachs συμβάλλοντας έτσι στην εμφάνιση χαμηλού χρέους (σχετικός σύνδεσμος-16.). To Bloomberg μάλιστα μεταδίδει την αναφορά της Eurostat βάσει της οποίας η Ελλάδα προχώρησε σε 13 συναλλαγές τύπου swap συνολικά από το 2001 και όλες με τη Goldman Sachs (σχετικός σύνδεσμος-17.), συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχετικός σύνδεσμος-18.).

Είναι προφανές ότι η πρακτική των ανταλλαγών νομίσματος, αν και δε συνιστά ευθεύως δανειακή σύμβαση μεταξή της Ελλάδας και των όποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χρεώνει το ελληνικό Δημόσιο με τόκους και αποζημιώσεις ρίσκου τεράστιων ποσών σε βάθος χρόνου, χωρίς να υπολογίσουμε βεβαίως και τις όποιες εμπράγματες εγγυήσεις που δεσμεύει στις συμφωνίες.
Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι το 2000 οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνηςείχαν συμφωνήσει κατηγορηματικά να μην δηλώνονται και να μη λαμβάνονται υπόψη τα «παράγωγα» και άλλα προϊόντα «δημιουργικής» λογιστικής στους λογαριασμούς των συναλλαγών των κρατών-μελών (σχετικός σύνδεσμος-19.)

Ας επιστρέψουμε όμως – πάλι - στις συμφωνίες Ελλάδας – Goldman, που ξεκινούν από το 1998 (σχετικός σύνδεσμος-20.). Θα σταθούμε λίγο εδώ για να εξηγήσουμε όσο γίνεται απλά την εξέλιξη τους: Τις ανταλλαγές νομίσματος (currency swaps) μέχρι το 2005 συνόδευσε μια σειρά από ανταλλαγές επιτοκίου (interest-rate swaps). Οι δεσμεύσεις δηλαδή της Ελλάδας να αποδώσει έσοδα από τον ΟΠΑΠ, τα αεροδρόμια και τα διόδια στη Goldman, όπως αναφέραμε παραπάνω, συνοψίστηκανσε ένα «πακέτο» ανταλλαγής επιτοκίου, σύμφωνα με το οποίο:

Η Goldman Sachs θα απέδιδε στο ελληνικό κράτος το συμφωνηθέν ποσό με σταθερό επιτόκιο 4% (το «δάνειο» δηλαδή καταβαλλόταν στην Ελλάδα σε τοκιζόμενες δόσεις).
Η Ελλάδα θα επέστρεφε στη Goldman το συμφωνηθέν ποσό (εκτός της αρχικής αμοιβής) με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,6%+ (είναι το λεγόμενο Libor που σε αυτού του είδους τις συναλλαγές μπορεί να αυξηθεί αλλά να μην πέσει ποτέ κάτω από 6,6%)

Αυτό ήταν βέβαια και το συμφωνηθέν ποσό που ήδη αναφέραμε των 260 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνομέχρι το 2019. Το κομβικό λοιπόν 2005 οι συμφωνίες κλιμακώνονται: η Goldman πουλάει μαζεμένες τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι της (5,1 δις ευρώ) στην Εθνική Τράπεζα. Πλέον δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην Εθνική Τράπεζα και όχι στη Goldman για τις «εξυπηρετήσεις» της τελευταίας. Ωστόσο με την έλλειψη ρευστότητας που ξεκίνησε το 2008 και την εκτόξευση του Δημοσίου χρέους, η Εθνική δεν μπορούσε να απαιτήσει τις πληρωμές αυτές από το Δημόσιο. Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει την αγορά τίτλων και άλλων εγγυήσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με σταθερό χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ήταν μια ευκαιρία που η Εθνική δεν μπορούσε να χάσει.

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα του ελλείμματος της και κάθεται στο τραπέζι με την Εθνική, στην οποία χρωστά ακόμα τα προσαυξημένα με τόκους χρεωστούμενα για τις ανταλλαγές νομίσματος που πούλησε στην Εθνική η Goldman.

Το 2009 λοιπόν, λίγους μήνες πριν το διορισμό του κ. Πέτρου Χριστοδούλου (σχετικός σύνδεσμος-21.)ως επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ο οποίος ας σημειώσουμε ότι είναι πρώην στέλεχος σε Goldman Sachs, JP Morgan και Credit Suisse), η Goldman μεθοδεύει το εξής εγχείρημα: Με τη μεσολάβηση της ιδρύεται στο Λονδίνο μια εταιρεία φάντασμα (διότι η συναλλαγή έγινε στη δευτερογενή αγορά, θα δείτε ποια συναλλαγή) ονόματι Titlos. Η εταιρεία αυτή, άλλη μια «εταιρεία ειδικού σκοπού» (SPV- Special Purpose Vehicle), δηλαδή μια εταιρεία που δημιουργήθηκε για να διενεργηθεί μια οικονομική συναλλαγή, εκδίδει γραμμάτια ύψους 5 δις περίπου ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή χρωστούσε το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα. Η Titlos λοιπόν «αγοράζει» με αυτά τα γραμμάτια από την Εθνική τα δικαιώματα που αυτή είχε στα χρωστούμενα του Δημοσίου αλλάζοντας το επιτόκιο. Η νέα σύμβαση έχει ημερομηνία λήξης το φθινόπωρο του 2039. Πιο αναλυτικά το πακέτο έχει ως εξής και είναι δημόσια διαθέσιμο εδώ:http://www.zerohedge.com/sites/default/files/Moody%27s%20Titlos.pdf

Η Ελλάδα χρωστά στην Εθνική τις αποδόσεις των συμφωνιών με τη Goldman ύψους 5,1 δις ευρώ
Η εταιρεία «Titlos» εκδίδει γραμμάτια ύψους 5,1 δις ευρώ και τα εμπορεύεται με την Εθνική με αντάλλαγμα τις αποδόσεις που χρωστά η Ελλάδα
Χρησιμοποιώντας παρόμοιες τιμές στα επιτόκια των πρώτων swaps, η Titlos αποδίδει στην Ελλάδα το συμφωνηθέν ποσό με επιτόκιο σταθερό 4,5% και η Ελλάδα αποδίδει στην Titlos το συμφωνθηθέν ποσό με επιτόκιο 6,6% κυμαινόμενο.Με την επιμήκυνση του αρχικού χρέους από το 2019 στο 2039 η Ελλάδα χρεώνεται με τουλάχιστον επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα είχε πλέον στη διάθεση της τα γραμμάτια της Titlos τα οποία παρείσχε ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να δανειστεί φθηνό χρήμα (σχετικός σύνδεσμος-22.), το οποίο με τη σειρά της δάνειζε με το ακριβό επιτόκιο της αγοράς στους πελάτες της. Η Goldman για άλλη μια φορά λοιπόν δημιούργησε χρήμα αέρα μέσα από τη διαφορά των επιτοκίων που αντάλλαξε η Εθνική με το Ελληνικό Δημόσιο (σχετικός σύνδεσμος-23.).

Στη συμφωνία της Titlos όμως υπάρχει ρήτρα που προϋποθέτει υψηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s. Προβλέπεται μάλιστα ότι αν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ή της Εθνικής Τράπεζας, τότεακυρώνεται επί της ουσίας η υποχρέωση καταβολής των τόκων από την Titlos στοΔημόσιο και αμφότερες οι πλευρές έχουν σοβαρό πρόβλημα πιστωτικής έκθεσης (σχετικός σύνδεσμος-24).Υπεραναλυτική περιγραφή των όρων της έκδοσης των γραμματίων βρίσκεται εδώ,μαζί με το πρωτότυπο κείμενο http://www.zerohedge.com/article/titlos-llc-special-purpose-vehicle-downgrade-catalyst-trigger-which-will-destroy-greece.

Από τον Απρίλιο του 2009 η ΕΚΤ ερευνά τις υποθέσεις swaps στις οποίες προχώρησε ηΕλλάδα (σχετικός σύνδεσμος-25.)και με τις διορθώσεις και αναθεωρήσεις των ελληνικών στατιστικών (σχετικός σύνδεσμος-26.), το 2010 και το 2011 η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει την άθλια εικόνα που σήμερα γνωρίζουμε. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η Le Monde έκανε αναφορές για την εμπλοκήτου Πέτρου Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ στην υπόθεση ίδρυσης της εταιρείας Titlos (σχετικός σύνδεσμος-27.).

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω βλέπουμε ότι η αγαστή συνεργασία κυβερνήσεων και επενδυτών του χρηματοπιστωτικού τομέα τραβάει πριν την καθιέρωση του ευρώκαι έχει άμεση σχέση με την άυξηση του Δημοσίου χρέους και του ελλείμματος. Διότι ηπρακτική των ανταλλαγών νομίσματος και ισοτιμίας μοιάζει ως επί το πλείστον με τηχρήση πιστωτικής κάρτας: ένας τρίτος φοράς μας προσφέρει προκαταβολικά ρευστόχρήμα δεσμεύοντας μας να του επιστρέψουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η εμπλοκή των κυβερνητικών αξιωματούχων σε αυτές τιςσυναλλαγές και η ηθική και πραγματική νομιμότητα των πράξεων τους. Το ζήτημα είναι ότιποτέ ξανά τόσο λίγοι άνθρωποι δεν έβγαλαν τόσα πολλά χρήματα σε τόσο ελάχιστο χρονικόδιάστημα, χωρίς μάλιστα να έχουν παράξει τίποτα, χωρίς να έχουν προσφέρειπραγματικές υπηρεσίες στην κοινωνία και χωρίς να έχουν ενδιαφερθεί για τιςσυνέπειες των πράξεων τους.

Η δυνατότητα που δίνεται στους παράγοντες αυτούς να ποντάρουν σήμερα και νακερδίζουν δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι δημόσιο χρήμα είναι μια μοναδική «καινοτομία» του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος και ωχριά μπροστά στις«τρύπες εναντίον των οποίων οι σημερινές κυβερνήσεις διενεργούν ολόκληρησταυροφορία. Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και κάθε λογής επαγγελματικοίκλάδοι δαιμονοποιούνται και κατακρεουργούνται καθημερινά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Χιλιάδεςάνθρωποι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρημνίζεται, στιγματίζονται ως εγκληματίες για παρατυπίες μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Ταυτόχρονα, πενήντα-εξήντα γνωστοί και άγνωστοι «επενδυτές» ή «κερδοσκόποι»κερδίζουν εκατομμύρια από τη μια μέρα στην άλλη, εις βάρος αυτών των ανθρώπων.

ΥΓ. Συγχωρέστε με για τα όποια λάθη σε νούμερα ή οικονομική ορολογία, ειλικρινά ήτανμεγάλος πονοκέφαλος η κατανόηση της υπόθεσης Hellenic Swap. Κάθε διόρθωση καιπρόταση για ορθότερη διατύπωση είναι καλοδεχούμενη.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

1 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=40630948
2 http://www2.goldmansachs.com/our-firm/on-the-issues/viewpoint/viewpoint-articles/greece.html
3 http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/25/159011/details-on-those-other-greek-debt-deals/
4 http://www.alternet.org/economy/145884/how_the_monsters_at_goldman_sachs_caused_a_greek_tragedy
5 http://www.nytimes.com/2010/02/14/business/global/14debt.html?pagewanted=all
6 http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,676634,00.html
7 http://keithfitz-gerald.com/bank-bets-now-pushing-greece-closer-to-ruin,
….http://www.businessinsider.com/goldman-sachs-shorted-greek-debt-after-it-arranged-those-shady-swaps-2010-2
8 http://www.risk.net/risk-magazine/feature/1498135/revealed-goldman-sachs-mega-deal-greece
9 http://my.firedoglake.com/scarecrow/2010/02/24/goldman-sachs-helps-hide-greek-debt-then-sets-up-market-to-bet-on-its-default/
10 http://www2.goldmansachs.com/our-firm/on-the-issues/viewpoint/viewpoint-articles/5-18-clients.html
11 http://www.marketrap.com/article/view_article/91172/did-the-markit-group-a-black-box-company-partially-owned-by-goldman-sachs-and-jp-morgan-devastate-markets
12 http://www.nytimes.com/2010/02/25/business/global/25swaps.html
13 Ο.π
14 http://www.thefirstpost.co.uk/59812,business,greek-crisis-investors-fooled-by-goldman-sachs
15 http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/09/145201/goldmans-trojan-greek-currency-swap/, https://self-evident.org/?p=757
16 http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=244030.
17 http://www.bloomberg.com/news/2011-05-12/greece-had-13-currency-swaps-with-goldman-eurostat-says-1-.html
18 http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=asBNXSLtlN9E
19 http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/25/159011/details-on-those-other-greek-debt-deals/
20 http://www.thefirstpost.co.uk/60016,business,london-firm-at-centre-of-greece-goldman-deal
21 http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/49/4b/fb/494bfb3d109b1fb169aabcc952b1d00caf7d28fa/application/pdf/2010_02_19_Petros_Christodoulou_cv.pdf
22 http://www.gata.org/node/8359
23 http://johntrumanwolfe.com/2011/04/a-greek-tragedy-goldman-sachs-and-the-european-financial-crisis/
24 http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/16/150141/titlos-and-greek-currency-swap-titillation/
25 http://www.xrima-online.gr/oikonomia/o_mustikos_fakelos_tis_ekt_gia_tin_ellada_1.html
26 http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/05/13/568261/eurostat-isnt-happy-with-greece-and-its-goldman-swap/
27 http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=fr&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.freecity.gr%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D2565%3A———–monde%26catid%3D1%3A2009-07-02-05-32-13%26Itemid%3D7&act=url

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙΑΔΑΣ


Έχω θυμώσει πολύ. Τόσο πολύ που πιάνω τον εαυτό μου ώρες-ώρες να μην βλέπω μπροστά μου. Τόσο πολύ έξαλλη έχω γίνει με αυτά που ζω. Ακούω όλη αυτή την σαχλαμάρα που παίζουν όλα τα κανάλια από τα μαύρα χαράματα , ακούω όλο αυτόν τον πανικό, αυτές τις δηλώσεις των πολιτικών εγχώριων και μη, ακούω για συντάξεις που κόβονται κι άλλο, για μισθούς που συρρικνώνονται, για άνεργους που αυξάνονται, για ανθρώπους που ζουν στα όρια την φτώχειας, για νέους φόρους και χαράτσια που μας ετοιμάζει η φιλεύσπλαχνη κυβέρνηση, για τα σενάρια της χρεοκοπίας που δίνουν και παίρνουν, για τη επιστροφή μας στην δραχμή και για το τι θα σημάνει αυτό για τους έλληνες, για το τι μας σέρνουν οι ξένοι, για τις εκλογές που έρχονται, για τους βουλευτές που αλλάζουν κόμμα προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στην Βουλή, για τους κουκουλοφόρους που έκαψαν την Αθήνα διαλύοντας μια πρωτοφανή σε όγκο διαδήλωση, για τα κόμματα της αριστεράς που σφάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, για πολίτες που απειλούν να αυτοκτονήσουν γιατί χάνουν τις δουλειές τους και σκέφτομαι : Α Ρ Κ Ε Τ Α!

Δεν θέλω άλλο τρομοκρατία, δεν θέλω άλλο πανικό, φτάνει ο πόλεμος νεύρων που μας κάνετε δυο χρόνια τώρα, φτάνουν τα παπαγαλάκια σας, φτάνει η καταστροφολογία και η σεναριολογία του κώλου. Φτάνει πια! Δεν θέλω κανένα πολιτικό να με σώσει, κανένα να μου υποσχεθεί ότι το μέλλον των παιδιών μου θα είναι καλύτερο. Δε θέλω τίποτε κι από κανένα. Θέλω τον πάτο του βαρελιού. Θέλω να μου πείτε ότι πιάσαμε πάτο για να πάρω την ανάσα μου και αν τα καταφέρω να βγω και πάλι στην κορυφή.

Δεν μπορεί, όλα τα βαρέλια έχουν πάτο, και το βαρέλι της Ελλάδας πρέπει να έχει πάτο. Άλλωστε πόσα σκατά θα χωρέσει ακόμη; Τι, δεν πλημμύρισε ακόμη; πόσα χωράει; Πόσο απέχει δηλαδή ο πάτος; Πόσο ακόμη θα μας βασανίσετε; Πόσο θα μας κόψετε τους μισθούς, τις συντάξεις, πόσο θα μας εξαθλιώσετε πριν μας πείτε «παιδιά πιάσαμε πάτο, δεν πάει παρακάτω»;

Πόσα ακόμη Σαββατοκύριακα θα χάσουμε με την αγωνία της χρεοκοπίας; Πόσοι ακόμη θα πρέπει να δώσουν τέλος στην ζωή τους από απόγνωση; Πόσους θέλετε ακόμη πείτε που να πάρει ο διάολος. Πείτε. Πείτε κάτι ουσιαστικό. Γιατί το τρομερό με όλους εσάς τους πολιτικούς- πολιτικάντιδες είναι ότι είστε όλο αναλύσεις επί αναλύσεων, και δεν φταίμε εμείς, τα κάνανε όλα οι άλλοι, φταίνε οι έλληνες που είναι τεμπέληδες και βολεψάκηδες, προσπαθούμε να σας σώσουμε και δε μας αφήνετε και άλλα τέτοια τραγικά. Κανείς από εσάς δεν μίλησε ποτέ για το ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ. Όλα για εσάς μεταφράζονται με αριθμούς, με νούμερα, με δάνεια, με επιτόκια, και πουθενά δεν υπάρχει η αξία της ανθρώπινης ζωής. Σαν όλοι εμείς να είμαστε αριθμοί πάνω στα χαρτιά σας κι εσείς με την μαγική σας γόμα σβήνετε και ξαναγράφετε όχι αριθμούς, αλλά ζωές. ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΖΩΕΣ.

Δείχνετε να μην σας απασχολεί πραγματικά το πώς ΖΕΙ ο λαός αυτής της χώρας αλλά το πώς θα σωθεί δήθεν η χώρα. Μα τι να το κάνουμε εάν η χώρα σωθεί αλλά έχει εξαφανιστεί κάθε είδος ανθρώπινης ζωής από αυτή; Τι χώρα θα είναι αυτή που οι πολίτες της θα ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, ότι να είναι, και οι λίγοι, οι εκλεκτοί της θα συζητούν για τον καημένο το λαό που πεινάει; Τι χώρα θα είναι αυτή όταν οι νέοι της άνθρωποι δεν θα μπορούν να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να κάνουν το δικό τους σπιτικό, την δική τους οικογένεια να ονειρευτούν ρε παιδί μου. Ναι, να ονειρευτούν. Γιατί έτσι όπως πάει η κατάσταση, όνειρο για τους περισσότερους από εμάς θα γίνει ένα πιάτο φαγητό. Τι θα την κάνετε αυτή την χώρα πείτε μου. Ποια λαμπρά μυαλά θα βγουν, ποιοι καλλιτέχνες , μουσικοί, ζωγράφοι, ηθοποιοί, αθλητές, επιστήμονες, θα δοξάσουν την χώρα μας στα πέρατα του κόσμου; Τι θα ωθεί ένα οποιοδήποτε άνθρωπο να έρθει από την χώρα του, για να επισκεφτεί, να θαυμάσει την χώρα της Δημοκρατίας όταν θα βλέπει ότι χώρα της Δημοκρατίας δεν υπάρχει γιατί αντικαταστάθηκε από τη χώρα της δικτατορίας και της ολιγαρχίας;

Εάν πραγματοποιήσετε όλα όσα υπόσχεστε τι νομίζετε ότι θα μείνει σε αυτή την χώρα; Όταν θα αρχίσετε να εφαρμόζετε αυτά που ψηφίζετε τώρα κι όταν θα αρχίσετε πράγματι να μας πίνετε το αίμα γιατί μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν οι κατασχέσεις σπιτιών λόγω χρεών στις τράπεζες. Και τότε θα δούμε πόσο θα αυξηθούν οι νεοάστεγοι, γιατί μέχρι σήμερα το θέμα των κατασχέσεων ειδικά της πρώτης κατοικίας είχε παγώσει αλλά όσο τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οφειλές στα δάνεια υπάρχουν. Και οι τράπεζες οσονούπω θα αρχίσουν να κατάσχουν σπίτια πετώντας οικογένειες έξω στο δρόμο. Γιατί πώς να πληρώσει κάποιος το στεγαστικό του όταν ο μισθός του θα έχει μειωθεί τόσο όσο υπόσχεστε ή απλά όταν θα είναι άνεργος; Ο δρόμος είναι ήδη χαραγμένος και το έργο το έχουμε δει να παίζεται και στην διπλανή μας Ισπανία, με 120 κατασχέσεις κατοικιών ημερησίως. Σε λίγο έρχεται κι η σειρά μας. Όταν λοιπόν θα πετάξετε στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες τι θα πείτε; Τι μέτρα θα πάρετε;

Εάν ξεπουλήσετε όλα όσα υποσχεθήκατε στις μεγάλες δυνάμεις για να σας δώσουν τα πολυπόθητα δάνεια τι πιστεύετε ότι θα μείνει από την Ελλάδα;

Εάν εξαθλιώσετε το 99% του λαού ποιοι θα μείνουν για να ανοικοδομήσουν την χώρα και να την ξαναγεννήσουν μέσα από τις στάχτες της;

Εάν καταστρέψετε και την επόμενη γενιά όπως κάνατε με την γενιά των σημερινών 25αρηδων πόσοι έλληνες νομίζετε ότι θα απομείνουν;

Σας νοιάζει πράγματι αυτός ο τόπος; Σας νοιάζουν οι πολίτες της; Σημαίνουν κάτι περισσότερο για εσάς από έναν αριθμό; σας νοιάζει να κάνετε καλύτερη την ζωή των ζωντανών πολιτών αυτής της χώρας ή υπολογίζετε πόσο κοστίζουν οι ε ζωή πολίτες και αυτό σας χαλάει το σχέδιο;
Σας νοιάζει εάν οι πολίτες καταφέρνουν να ζουν με αξιοπρέπεια ή σας είναι αδιάφορο αρκεί να πληρώνουν τους φόρους τους; σας νοιάζει να βγει η χώρα από το αδιέξοδο ή σας βολεύει για τους δικούς σας μαύρους σκοπούς; Παίζει ρόλο για εσάς το γεγονός ότι οι πολίτες αυτής της χώρας ΔΕΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΝΕ ΠΙΑ ή κι αυτό σας είναι αδιάφορο; Άλλωστε φόρος στο χαμόγελο δεν μπορεί να μπει άρα γιατί να σας αφορά…

Τι θέλετε από εμάς; Πείτε το καθαρά. Μιλήστε για μια φορά στην ζωή σας ειλικρινά. Δε μπορώ να μπω στο μυαλό σας. Δεν διαθέτω την δική σας «γνώση επί των οικονομικών» όπως θα λέγατε κι εσείς. Ξέρω όμως ότι δεν θέλετε το καλό μας. Δε θέλετε να είμαστε ευτυχισμένοι, περήφανοι, ανεξάρτητοι, ρομαντικοί, ονειροπόλοι, δημιουργικοί, αυτάρκεις.

Δεν θέλετε να δείτε την ζωή μας να προχωράει γιατί εάν πράγματι το θέλατε θα πιάνατε τα μεγάλα κεφάλια που έφαγαν αυτή την χώρα και που την λυμαίνονται ακόμη και θα αφήνατε τον λαό στην ησυχία του. Αλλά πως θα πιάσετε τα μεγάλα κεφάλια όταν και τα δικά σας κεφάλια θα πρέπει να βρεθούν στην λαιμητόμο; Πώς να κυνηγήσετε αυτούς που έφαγαν τα λεφτά όταν τα φάγατε κι εσείς μαζί τους; κι έτσι τι επιλέγετε; Να φάτε και πάλι. Αλλά αυτή την φορά θα φάτε τον λαό γιατί λεφτά δεν υπάρχουν πια, τα φάγατε όλα εσείς και οι φίλοι σας.

Ο μόνος κίνδυνος, ο μόνος φόβος που έχετε είναι ο ίδιος ο λαός. Για αυτό και μας βάλατε στην λογική του «σοκ και δέους» πυρπολώντας μας μήνες και μήνες τώρα με όλα τα κακά που θα μας συμβούν εάν δε υπακούσουμε, εάν δεν συμβιβαστούμε. Κάνουμε πορείες, κάνουμε διαδηλώσεις , φροντίζετε και τις διαλύετε με τους δικούς σας σκοτεινούς τρόπους πριν η δύναμη του λαού γίνει εικόνα και μεταδοθεί

Δεν δείχνετε τον όγκο των διαδηλωτών από φόβο μην βγουν στους δρόμους και αυτοί που έμειναν σπίτι. Δεν σας νοιάζει που ο λαός διαμαρτύρεται γιατί δεν αντέχει αρκεί να μην φαινόμαστε πολλοί αυτοί που αντιδρούμε. Κι έτσι περνάει το ύπουλο σχέδιο σας αργά και σταθερά.Ξέρω ότι θα σας βόλευε περισσότερο να μην κάνουμε καν διαδηλώσεις, να σας ευχαριστούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για το «σκληρή προσπάθεια που καταβάλλετε προκειμένου να σώσετε τον ελληνικό λαό».
Για αυτό έχω να σας προτείνω κάτι. Ίσως λίγο ακραίο, ριζοσπαστικό, αλλά θα λύσει σαφώς πιο γρήγορα τα προβλήματα σας. Βρείτε ένα τέχνασμα να μας μαζέψετε όλους στα πιο ψηλά βουνά της Ελλάδας. Δόξα τω θεώ, η χώρα μας γεμάτη βουνά είναι. Κι έπειτα ρίξτε μας όλους από τον γκρεμό. Ρίξτε μας στον Καιάδα. Σκοτώστε μας. Θα σας κοστίσει πιο λίγο ο θάνατος μας από την ζωή μας. Και μην σκιάζεστε. ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ. Τι πιο απλό; Κι ύστερα θάψτε μας σε ομαδικούς τάφους. Αν δε ξέρετε πως γίνετε ρωτήστε τους φίλους σας τους γερμανούς να σας πουν, αυτοί ξέρουν καλύτερα, έχουν θάψει κόσμο και κοσμάκη.

Κι έτσι θα μείνετε μόνοι μαζί με τους φίλους σας, να μοιραστείτε αυτή την χώρα και να ζήσετε εσείς και οι φίλοι σας πλουσιοπάροχα. Α, μην φοβάστε. Σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται πως αφανίσατε ένα ολόκληρο λαό. Κι έτσι μεταξύ σας θα μοιράσετε τον φυσικό πλούτο της χώρας μου, τα νησιά της χώρας μου, τον πολιτισμό της χώρας μου, τις θάλασσες τις χώρας μου, τα αγαθά της πλούσιας γης της χώρας μου και θα είστε όλοι ευχαριστημένοι. Κι εγώ δεν θα μπορώ να πω τίποτε για την χώρα μου. Γιατί απλά θα με έχετε σκοτώσει. Κι εμένα και τους υπόλοιπους έλληνες της χώρας μου. Απλά έτσι θα με βγάλετε από την μέση μια κι έξω, κι όχι σιγά –σιγά κάνοντας με να θέλω να πεθάνω, εξοντώνοντας με στο όνομα της πολιτικής και του χρήματος.

Σκεφτείτε το λίγο διεστραμμένα μυαλά της εξουσίας. Ξέρω ήδη ότι σας ερεθίζει το «σχέδιο Καιάδας», όπως και τον λαό τον ερεθίζει το σχέδιο ΓΟΥΔΗ...

Νάντια Τριανταφύλλου

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟΝ ΦΑΡΑΤΖ


EU leaders are mulling a delay of the Greek bailout until the country votes in an April parliamentary election, Reuters reports. MEP Nigel Farage calls the option blackmail against Greece, which is being sacrificed to save the European integration.

A meeting of EU finance ministers to discuss extra rescue loans for Greece was replaced by a teleconference on Wednesday. The Eurogroup said it is still waiting for Greece to come up with plans to save the €325 million ($428 million) it demands before allowing more emergency funding.

On Wednesday, eurozone leaders were examining ways of delaying parts — if not all — of the second bailout for the ailing Greek economy. The finance ministers are dissatisfied with a perceived lack of Greek commitment to stick to an austerity program following the upcoming general elections. This means the 130 billion-euro package, without which Athens may default on its debt as soon as next month, may be withheld till the country forms its new parliament in April.

Reuters listed Germany, Finland and the Netherlands as the nations pressing to delay the package. Berlin had to refute allegations that it now views Athens’ possible bankruptcy as acceptable.

Greece already faces major loan repayments in March. But as general elections loom near, the EU has had to change its tactics, says MEP Nigel Farage. Now the bloc wants to ensure it will have enough money to fulfill short term demands.

“What the EU is now doing is trying to influence the outcome of the Greek general election. It is now saying to the Greek people: ‘Unless you vote for the right parties, we will not give you the rest of the money and you will go bankrupt,’” Farage told RT.

“This is a kind of blackmailing game,” he added.

The effort was not lost on Greece. The country’s major conservative party, New Democracy, immediately sent a letter to ECB President Mario Draghi vowing to honor austerity policies after the poll.

Greece’s economy has been contracting for five years in a row; the annual rate of contraction grew to 7 percent in 2011. But when Nigel Farage asked
German Chancellor Angela Merkel why the country cannot be allowed to leave the euro, default on its
obligations and restore the economy, he received a “very telling response:”

“She said: ‘We cannot let Greece go, because if it does leave, there will be other
countries that will want to leave too, and that will mean the end of the European
project.’”


“So the reality here is that Greece is to be put to the sword and sacrificed, all in the name of preserving the European project. And this is a project that these politicians have been working on for over half a century. They don’t want to let it go — even if it’s failing,” says Farage.

At the same time, the European Parliament is growing critical of the Greek austerity measures. The socialists and the greens, according to Farage, are saying the cuts “are damaging living standards to such an extent that they are now unacceptable.”

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ....ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ


Ηπροκλητική δήλωση τής Α.Μέρκελ να μήν είμαστε <<προσκολλημένοι στόν τόπο μας>>,αποκαλύπτει τό δόλιο σχέδιο τών ιμπεριαλιστών τού χρήματος είς βάρος τής Πατρίδας καί τής ιστορίας τών Ελλήνων.

Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, στόχος δεν είναι ούτε η σύνταξη της γιαγιάς, ούτε το οικόπεδο του θείου. Για άλλη μία φορά το Ελληνικό Έθνος δοκιμάζεται στις δομές της ίδιας του της ύπαρξης, τις πορείας του μέσα στις χιλιετίες.

Η χθεσινή ομολογία της κυρίας Μέρκελ σαφέστατη, κυνική, δεικτική: Σταματήστε πια να είστε προσκολλημένοι με τον τόπο σας!
Σαν να ήχησαν τα λόγια του Αλάριχου, του Μέτερνιχ και του Κεμάλ στα αυτιά μας. Και όμως, δεν βρέθηκε κανείς εκ των εξουσιαστών να απαντήσει.

Δεν βρέθηκε κανείς από τους χρυσαμοιβόμενους της Βουλής να ορθώσει ανάστημα σε αυτό τον προπομπό γενοκτονίας που ανακοινώθηκε από τη νέα αυτοκρατορία...
Ουδείς από τους ευνοημένους της Πατρίδας, από αυτούς που εκμεταλλεύθηκαν την εμπιστοσύνη του λαού δεν απάντησε στα τύμπανα του νέου Ξέρξη, όπως απάντησε τότε ο Λεωνίδας.

Γιατί η ύψιστη Ύβρις για τον Έλληνα είναι ο ξεριζωμός από τον τόπο του. Από τα χώματα του που πρώτος αυτός τα βάπτισε «Πατρώα Γη», Πατρίδα δηλαδή.
Ο δεσμός του Έλληνα με την Ελλάδα, είναι αιώνιος, μεταφυσικός. Από την Ελληνική μυθολογία, ο Δευκαλίωνας αναγέννησε το Ελληνικό Έθνος εκ της πέτρας. Οι πέτρες της Ελλάδας μεταμορφώθηκαν σε ανθρώπους από τα χέρια του Δευκαλίωνος και της Πύρρας.
Και στην Ορθοδοξία το σκηνικό δεν άλλαξε αφού ο Θεός έφτιαξε τους πρωτόπλαστους από το ίδιο χώμα που πατούσαν.

Ο Αριστοτέλης

Μα και ο φιλόσοφος των αιώνων, ο Αριστοτέλης, ψιθύρισε το μυστικό στον μαθητή του, τον Μέγα Αλέξανδρο: «Γηγενείς», ήταν η μαγική κουβέντα. «Το Γένος της Γης» δηλαδή.

Έως και σήμερα, ο Μέγας Παλαμάς, στο έργο του «Πατέρες», δίνει την υπερβατική σχέση της Πατρώας Γης και του Έλληνα:

Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
Όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις.
Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα...

Όποιος δεν αντιληφθεί αυτή την σχέση, δεν θα καταλάβει ποτέ την θυσία των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες. Δεν θα αντιληφθεί ποτέ το Ζάλογγο, το Αρκάδι και το Κούγκι. Τον Αετό του Πόντου, το Ρούπελ, το Λιοπέτρι της Κύπρου, τον θρύλο του Δημήτρη Αλευρομάγειρου στην φλεγόμενη Λευκωσία...
Οι πρόγονοι της κυρίας 'Αγκελα Μέρκελ όμως είχαν αντιληφθεί αυτή την σχέση και προσπάθησαν να την ξεριζώσουν. Κανένα έθνος στον πλανήτη πλην του Ελληνικού δεν έζησε τόσους ξεριζωμούς, τόσες γενοκτονίες.

Οι Ούννοι και όλοι οι εισβολείς γνώριζαν πολύ καλά πως έστω και ένας Έλληνας να έμενε, η Γη θα ξαναγινόταν Ελληνική. Γι' αυτό και η «μεγάλη Γερμανία» ήταν σύμβουλος των Τούρκων σε όλες τις γενοκτονίες. Στην Πόλη ξερίζωναν τα μνήματα, στην Κύπρο έσφαζαν και τα βρέφη.
Ώστε να μην μείνει τίποτα Ελληνικό πάνω στην Γη. Μόνο έτσι θα μπορούσε να υποταχθεί, να μείνει στον εισβολέα...

Μήτηρ της Ευρώπης

Και ξάφνου ο αγώνας γίνεται παγκόσμιος. Οι λαοί αφυπνίζονται από το φως το αιώνιο, το Ελληνικό. Το φως της Λευτεριάς.

«Η Ελλάδα είναι η μητέρα της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης», απαντά ο Ιταλός δήμαρχος στην Α.Μέρκελ. "Αυτή μας έδωσε το Φως και τον πολιτισμό", λέει ο εκλεγμένος από τους Ιταλούς, προσφέροντας παράλληλα τον μισθό του στην Ελλάδα...

Την ίδια στιγμή που οι 300 ελληνόφωνοι εξουσιαστές δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε λέξη απέναντι στο "μεγάλο αφεντικό". Αυτοί που βλέπουν τους Έλληνες να γονατίζουν μπροστά στα δεινά και τις προσβολές, φαντάζουν ελάχιστοι μπροστά στον Ιταλό φιλέλληνα. Φαντάζουν ελάχιστοι μπροστά στην ιστορία, μπροστά σε αυτή την πατρίδα που τους τρέφει. Η Ελλάδα που γέννησε γίγαντες, τώρα πεθαίνει για τους πολιτικούς νάνους, έτοιμους να υπακούσουν σε κάθε εντολή των τοκογλύφων.
Η απάντηση όμως στην κυρία Α.Μέρκελ που θέλει τους Έλληνες χωρίς Ελλάδα, θα έλθει από την αχλύ της ιστορίας. Από τα Μολών Λαβέ και τα μεγάλα ΟΧΙ που ατσάλωσαν την μεταφυσική σχέση λαού και πατρίδας, έτσι όπως την εξομολογείται ο Παλαμάς:

Κι αν είναι κι έρθουνε χρόνια δίσεχτα,
πέσουν καιροί οργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!
Ξεσπέρμεψέ το , χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,
και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα.

Δεν θα καταφέρετε λοιπόν εσείς οι εφήμεροι να σκοτώσετε την καινούρια γέννα του Ελληνικού Έθνους που ήδη μετρά 5.000 χρόνια περήφανης ιστορίας. Μέσα στην στοργική αγκαλιά της Πατρίδας.

ΤΟ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΗΜΑ


Το πιό περίεργο σήμα πού έχει καταγραφεί ποτέ από τήν αμερκανική Υπηρεσία Ερευνών Εξωγήινης Ζωής ( SETI ) παραμένει άλυτο μυστήριο γιά δεκαετίες.

Μια νύχτα του καλοκαιριού του 1977, ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο Ντέλαγουερ του Οχάιο κατέγραψε ένα σήμα, που διήρκεσε μόλις 72 δευτερόλεπτα, όμως τότε έμοιαζε ότι θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία.

Για αρκετές ημέρες το περίεργο σήμα παρέμενε στα «αζήτητα» στις μετρήσεις του SETI. Μέχρι που ο ερευνητής Τζέρι Έιμαν πρόσεξε τα δεδομένα.

Ήταν μια ακολουθία από μεταβλητές και αριθμούς, η οποία αναπαριστούσε ένα σήμα τριάντα φορές πιο ισχυρό από τα συνηθισμένα. Ο ερευνητής, εντυπωσιασμένος από τα στοιχεία, κύκλωσε την ακολουθία με κόκκινο μελάνι και έγραψε δίπλα το επιφώνημα «Wow!».

Από τότε η ακολουθία αυτή έμεινε γρίφος. Πολλοί προσπάθησαν να λύσουν το μυστήριο, με την επικρατέστερη θεωρία να υποστηρίζει ότι πρόκειται για σήμα από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό.

Σύμφωνα με αυτήν, η ακολουθία αναπαριστά μια τεράστια έκλυση ενέργειας, πολλά έτη φωτός μακριά, που θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο «λέιζερ», το οποίο εξωγηίνοι έστρεψαν προς τη Γη, στη δική τους αναζήτηση για τα μυστικά του σύμπαντος.

Αυτό, μεταξύ άλλων, αναλύει στο βιβλίο του ο ερασιτέχνης αστρονόμος Ρόμπερτ Γκρέι, με τίτλο «The Elusive Wow».

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ


Έπειτα από μαραθώνιες ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, που διήρκησαν δώδεκα ώρες...
οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνηςέφθασαν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τηχορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία για το νέο δάνειο περιλαμβάνειενισχυμένη παρουσία της τρόικα στην Ελλάδα και τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, όπου θα αποταμιεύεται απευθείας το ελληνικό χρέος.

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα, οι ιδιώτες πιστωτές αποδέχθηκαν «κούρεμα» 53, 5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους (έναντι 50% που ήταν η αρχική συμφωνία) γεγονός που αφαιρεί 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους από τις πλάτες των επόμενων γενεών ή ποσοστό περίπου 75%.

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ενώ η ΕΚΤ θα συμμετέχει μέσω αναδιανομής κερδών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε επισήμως σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο ίδιος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τις πιθανότητες ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Είμαι αισιόδοξος για το γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης» θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις αρχές Μαρτίου να επιβεβαιώσουν την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του μηχανισμού που θα το διαδεχθεί, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είπε.

Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Ολι Ρεν.

Aπό την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι θα μεταφέρει τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δήλωσε πως «ξεκινήσαμε στο 129% του ΑΕΠ και καταλήξαμε στο 120,5% του ΑΕΠ».

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση. «Η Ελλάδα αποκτά τον απαραίτητο χώρο για να επανέλθει με σωστή οικονομική πολιτική στη σωστή πορεία», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία». «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», είπε.

Στα ύψη το ευρώ μετά τη συμφωνία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266. Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο.


ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΝΗΣΙΑ


Την πώληση – ακατοίκητων- ελληνικών νησιών επιμένει να υποστηρίζει ο επικεφαλής του αυστριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κριστόφ Λάιτλ, σε συνέντευξη στο περιοδικό «Profil», προκαλώντας αντιδράσεις.

«Η Τουρκία θα ενδιαφερόταν βεβαίως» για αγορά ελληνικής γης, που μπορεί να αξιοποιηθεί με πολύ επικερδή τρόπο αναφέρει ο Λάιτλ, προσθέτοντας πως η πώληση νησιών θα ήταν μία «ένδειξη ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Ελλάδας» για τη βοήθεια που της παρέχουν οι εταίροι.

«Με κάθε νέο πακέτο βοήθειας, αυξάνεται η αρνητική διάθεση έναντι της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη» λέει και συμπληρώνει ότι μία τέτοια κίνηση θα έπειθε ακόμη και τους δεξιούς λαϊκιστές της Ευρώπης.

Προσθέτει ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα αποτελέσει ζήτημα αιχμής στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις και επιδεικνύοντας «καλή θέληση» η χώρα μας θα δώσει ένα ισχυρό επιχείρημα στους υποστηρικτές της.

Ο Λάιτλ τίθεται κατά της εξόδου της χώρας μας από την ζώνη του ευρώ, καθώς – όπως λέει – οι ψυχολογικές επιπτώσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Πάντως, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, κατήγγειλε ως «προκλητική» την πρόταση του προερχόμενου από το κόμμα της, Κρίστοφ Λάιτλ, να προχωρήσει η Ελλάδα από μόνη της, σε πώληση απομακρυσμένων, ακατοίκητων νησιών της και μάλιστα στη γειτονική Τουρκία.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Μπορεί για πολλούς η Ελλάδα να είναι απλώς μια κουκκίδα στο χάρτη, ωστόσο, με τις πρωτοφανείς καταστάσεις που αντιμετωπίζει και το λαό της να υπόκειται σε όλο και πιο άδικα μέτρα λιτότητας, ώρα με την ώρα πληθαίνουν οι καλλιτέχνες ανά τον κόσμο που εκφράζουν την στήριξη και την συμπαράστασή τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Διαβάστε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές.

Angelina Jolie: Με αφορμή την ταινία που σκηνοθέτησε για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, η Αμερικανίδα ηθοποιός μίλησε για την οικονομική κατάρρευση που χτυπά τις χώρες πριν από τον πόλεμο. «Δεν λέω ότι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση, αλλά είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και ευαίσθητο και ο κόσμος πρέπει να δείχνει την προσοχή του σε οποιαδήποτε χώρα περνάει τόσα πολλά και να δείχνει την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη».

Andie MacDowell:«Θαυμάζω τον ελληνικό λαό για όσα περνάει. Είστε ήρωες».

Robin Williams:«Η ανθρωπότητα οφείλει να υποκλίνεται στην Ελληνική ιστορία. Μπορεί η οικονομία της χώρας σας να μην πηγαίνει καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανίσχυροι. Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς για όλους. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η κληρονομιά, η ταυτότητά σας. Ο Παρθενώνας δεν φεύγει από την Αθήνα. Είναι ακόμα εκεί για να θυμίζει ότι η πρόοδος και η ακμή μπορούν να επιστρέψουν».

Gwyneth Paltrow:«Ο τόπος αυτός έδωσε αξίες και όρισε ιδανικά. Απέναντι σε μια χώρα που πρόσφερε σημαντικά πράγματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, οφείλουμε να είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι».

Νίκος Αλιάγας: «Το να χτυπάμε τους Ελληνες είναι σαν να χτυπάμε την Ευρώπη. Μην ταπεινώνουμε τους Ελληνες. Η πραγματικότητα της χώρας βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό που παίζεται στις Βρυξέλλες. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά, η μεσαία τάξη έχει επιβαρυνθεί με φόρους και μας δανείζουν χρήματα με επιτόκια άδικα και κυνικά. Η μεσαία τάξη είναι αυτή που υποφέρει»

Steven Spielberg:«Εχω πολλές ελπίδες πως την Ελλάδα, με την υπέροχη και βαθιά ιστορία της, είτε θα την σώσουν είτε θα σωθεί. Είναι μια επίμονη χώρα με υπέροχους ανθρώπους και είμαι πραγματικά υπερήφανος που έχω καταφέρει να την επισκεφθώ τόσες φορές».

Alexander Payne-σκηνοθέτης: «Το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πάντα στήριζε την δουλειά μου σε βάθος χρόνου και είμαι πολύ χαρούμενος που έφεραν την ταινία μου Απόγονοι στην πρεμιέρα και που ήμουν εκεί σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα».

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει στο facebook μήνυμα το οποίο μας προτρέπει να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα. Έτσι και περισσότεροι χρήστες μοιράζονται αυτή την κοινοποίηση, καθώς η ελληνική παραγωγή βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Όπως τονίζει το post ο καθένας από εμάς, αν αλλάξει ελάχιστα τις καταναλωτικές του συνήθειες μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία μας…

Αναλυτικά η δημοσίευση αναφέρει:

‎«Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.

Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ……ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520 η 521

!!! Κοινοποιηστε το!!!»

Για τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, (αλλά και τα εισαγόμενα που υφίστανται κάποια επεξεργασία, τυποποιούνται ή συσκευάζονται στην Ελλάδα, και έχουν ελληνική προστιθέμενη αξία), τα πρώτα τρία νούμερα στον γραμμικό κώδικα είναι 520 ή 521

Για παράδειγμα:

Αν και το θέμα της παραχώρησης αυτού του κωδικού είναι πολύ περίπλοκο και δεν εξασφαλίζει απόλυτα την ελληνικότητα ενός προϊόντος, το 520 ή 521 είναι το μόνο μέσο αναγνώρισης που διαθέτουμε.

Εάν δεν υπάρχει ο κωδικός 520 ή 521, το προϊόν, σχεδόν πάντα, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα/ Πιο συγκεκριμένα, εάν το προϊόν δεν έχει τους κωδικούς 520 ή 521 σε ποσοστό πιθανότητας 98% δεν είναι ελληνικό. Αν τους έχει, σε ποσοστό πιθανότητας 95%, είναι ελληνικό»

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More