ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ


«Ακούν» στο ίδιο όνομα και στην εμφάνιση είναι απαράλλακτα εδώ και χιλιετίες. Θα μπορούσαν με άνεση να βρίσκονται στην τσάντα ενός σημερινού γιατρού ή στον εξοπλισμό ενός σύγχρονου χειρουργείου. Κι όμως βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, στον όροφο του κτιρίου που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας, στην προθήκη με τα μικροαντικείμενα δεξιά στην αίθουσα με τον αριθμό δύο.


Σπάτουλες, λαβίδες και κοχλιάρια είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που συνόδευσαν έναν γιατρό στον τάφο του και τα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και μαρτυρούν πόσο ανεπτυγμένη ήταν η Ιατρική στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από τα χρόνια που κρατούσε το σκήπτρο ο Αγαμέμνων στις πολύχρυσες Μυκήνες οι γιατροί προχωρούσαν σε ανατρήσεις κρανίων για να απομακρύνουν θραύσματα οστών και πηγμένο αίμα αλλά και για να αφαιρέσουν όγκους που προκαλούσαν πόνο, ενώ υπάρχουν παραδείγματα που τα κρανία φέρουν πολλαπλές επεμβάσεις και φαίνεται πως οι ασθενείς είχαν επιβιώσει της επέμβασης.

Εγχείρηση στο κρανίο άλλωστε από έναν γιατρό παρουσία του Ασκληπιού απεικονίζεται και σε ένα αναθηματικό ανάγλυφο από την Αττική του 4ου αιώνα π.Χ. που φαίνεται πως αφιέρωσε ο ασθενής μετά τη θεραπεία του στον θεό της Ιατρικής - αν και, σύμφωνα με τον Ομηρο, ο Ασκληπιός δεν ήταν θεός αλλά θνητός ήρωας, ένας άριστος γιατρός, που λατρεύτηκε μετά θάνατον.

O πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, άλλωστε, αναφέρει μαχαιρίδια για την αφαίρεση αμυγδαλών και νυστέρια, λαβίδες, τανάλιες, χειρουργικά άγκιστρα, πριόνια, τρυπάνια και σμίλες για επεμβάσεις στα οστά, βελόνες για παρακεντήσεις, καθετήρες, βεντούζες για αφαίμαξη ή για θεραπεία από το κρύωμα, ακόμη και θερμοφόρες από πηλό.

Παράλογο; Καθόλου, υποστηρίζουν οι ειδικοί που έχουν παρατηρήσει πως όλων των ειδών τα εργαλεία - όχι μόνο τα ιατρικά - όταν αποκτήσουν μια μορφή που αποδεικνύεται λειτουργική σπάνια ξαναλλάζουν.
Τι αλλάζει λοιπόν στο διάβα των αιώνων στην εργαλειοθήκη ενός γιατρού; Κατά βάση το υλικό. Ο ορειχάλκινος καθετήρας του αρχαίου ελληνικού κόσμου σήμερα κατασκευάζεται από πλαστική ύλη. Το τρυπάνι με το οποίο γίνονταν επεμβάσεις στο κρανίο ήταν χειροκίνητο. Σήμερα λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Οι λαβίδες και τα νυστέρια κατασκευάζονται απλώς από διαφορετικό κράμα μετάλλου.

Κι αν οι επεμβάσεις στο κρανίο εντυπωσιάζουν, μια άλλη ιδιαίτερα δημοφιλής επέμβαση από την αρχαιότητα ώς σήμερα είναι η λεγόμενη καισαρική τομή, στην οποία υποβάλλονται οι έγκυοι όταν ο τοκετός δεν μπορεί να γίνει φυσιολογικά. Ο πρώτος που γεννήθηκε με αυτόν τον τρόπο ήταν ο ίδιος ο Ασκληπιός!

Ο μύθος λέει πως ο Απόλλων ερωτεύτηκε μια νεαρή πριγκίπισσα, την Κορωνίδα, η οποία ενώ ήταν έγκυος έκανε έρωτα με έναν άλλο άνδρα. Ο Απόλλων για να την εκδικηθεί ζήτησε από την αδελφή του Αρτεμη να τη σκοτώσει με τα βέλη της. Καθώς καιγόταν το σώμα της νεκρής - λέγεται, μαζί με τις σορούς άλλων νεκρών γυναικών - ο Απόλλων δεν άντεξε στην απώλεια του γιου του, άνοιξε την κοιλιά της Κορωνίδας και άρπαξε το παιδί.

Πίσω δεν πήγαιναν ούτε οι οδοντίατροι. Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν πως οι αρχαίοι γιατροί που δεν αποτελούσαν διαφορετική ειδικότητα από τους οδοντιάτρους μπορούσαν να φτιάξουν γέφυρες, να αντικαταστήσουν χαλασμένα δόντια με άλλα ζώων, αλλά και να βοηθήσουν τραυματίες που είχαν σπάσει το σαγόνι τους. Ο γιατρός κατάφερε να δέσει τα δόντια με χρυσό σύρμα και να τα κρατήσει στη θέση τους.

Ανεπτυγμένη όμως ήταν και η προσθετική μελών, όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Στον 3ο αιώνα π.Χ. ήταν γνωστή η χρήση πρόσθετων λειτουργικών μελών, και συγκεκριμένα ενός ποδιού, ενώ ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιούνταν πρόσθετα μεγάλα δάχτυλα ποδιών στην αρχαία Αίγυπτο, ώστε να διευκολύνονται ακρωτηριασμένοι ασθενείς στο περπάτημα.

Στο αρχαίο φαρμακείο


Ο Ομηρος αναφέρει 150 όρους ανατομίας και περιγράφει 147 τραυματισμούς στην «Ιλιάδα», εκ των οποίων 114 είναι θανατηφόροι.

Στο φαρμακείο ενός αρχαίου γιατρού θα έβρισκε κάποιος κρασί, λάδι, βότανα όπως θυμάρι, παπαρούνα και αλόη, χώμα με θεραπευτικές ιδιότητες από τη Λήμνο (Λημνία Γη) και μιθριδάτιο - για επιθέσεις από άγρια ζώα και δηλητηριάσεις -, για την παρασκευή του οποίου χρειάζονταν 60 υλικά


ΕΞΩΓΙΗΝΟ ΜΩΡΟ;


Η εικόνα πραγματικά σοκάρει… Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την απίστευτη αυτή ιστορία με το εξωγήινο μωρό που εμφανίστηκε από το πουθενά στο Μεξικό και ανακαλύφθηκε από ένα γεωργό, που το συνάντησε τυχαία στο δρόμο του, το Μάιο του 2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bild.com, οι εξετάσεις στο περίεργο αυτό «μωρό» αποκάλυψαν ότι, παρόλο που παρουσιάζει παρόμοιες αρθρώσεις με του ανθρώπου, ο σκελετός του έχει τα χαρακτηριστικά μιας σαύρας, ενώ τα δόντια του δεν έχουν ρίζες σαν τους ανθρώπους! Επίσης, οι επιστήμονες είπαν ότι το πλάσμα είναι πολύ ευφυέστατο, μόνο που δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι…

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται… Είναι όντως εξωγήινος ή απλά μια καλοστημένη απάτη; Πάντως, μετά την ανακάλυψη, ο γεωργός πνίγηκε σε ένα χαντάκι από το φόβο του…

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι ίδιοι οι Έλληνες ευθύνονται για τους διωγμούς τους από τους μπολσεβίκους! Ιδού τι δήλωσε σχετικά ο τ. Γ.Γ. του ΚΚΕ, Γρηγόρης Φαράκος, στο περιοδικό «Ταχυδρόμος»: «Ύστερα από το 1935, ο Στάλιν είχε ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις μεγάλων εθνικών ομάδων, όπως οι Γερμανοί, οι Πολωνοί κ.λπ. και γενικά όσων θεωρείτο ότι μπορεί να έβαζαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της ΕΣΣΔ σ’ έναν επερχόμενο πόλεμο. Παράλληλα, είχε ξεκινήσει και η αποκουλακοποίηση της χώρας. Οι Έλληνες εκείνης της περιόδου διέθεταν και τα δύο στοιχεία που βρίσκονταν υπό διωγμό.
Ήταν μια εθνική ομάδα που στην πλειοψηφία είχαν αρνηθεί να πάρουν τη σοβιετική υπηκοότητα, είτε για να αποφύγουν τη στράτευση είτε για λόγους εθνικής ταυτότητας, και έτσι συνεπώς ήταν αρκετές χιλιάδες πολίτες που δεν ήθελαν να σοβιετικοποιηθούν. Από την άλλη, οι Έλληνες είχαν διατηρήσει συνήθειες που η τότε σοβιετική διακυβέρνηση απέδιδε στους κουλάκους. Κατείχαν δηλαδή εκτάσεις γης, συνήθιζαν να έχουν δούλους κ.λπ. Όλα αυτά τους είχαν μετατρέψει σε ύποπτους για αντικρατική δράση. Επιπλέον, η εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Μεταξά και η συγγένειά της με τα πολιτικά πιστεύω μεγάλης μερίδας Ελλήνων που είχαν εγκατασταθεί στην ΕΣΣΔ, είχαν θορυβήσει τους Σοβιετικούς. Η κατηγορία που αποδόθηκε τότε, ότι προετοίμαζαν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, ίσως και να μην ήταν μόνο ένα εφεύρημα της NKVD. Πολλοί Έλληνες της περιόδου εκείνης βρέθηκαν εξ’ ανάγκης εγκατεστημένοι στην ΕΣΣΔ, όπως π.χ. οι Πόντιοι που κατέφυγαν εκεί για να γλιτώσουν τις τουρκικές διώξεις και παρά τις προσπάθειες των Σοβιετικών, που τους τύπωσαν ειδικά βιβλία για τα ελληνικά δημοτικά, δεν θέλησαν να ενσωματωθούν στον σοβιετικό τρόπο ζωής. Η στάση αυτή των Ελλήνων ευθύνεται και για τους εκτοπισμούς της περιόδου 1942-1944 από την Κριμαία, αφού αρκετοί Έλληνες δε δίστασαν ακόμα και να συνεργαστούν με τους Γερμανούς, όταν αυτοί επέλαυναν στην ΕΣΣΔ».

ΕΝΑ ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΘΡΙΛΕΡ


Ένα πρωτοφανές όσο και μακάβριο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ημέρες στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπου ντόπιοι κτηνοτρόφοι παρακρατούν την σορό ενός Έλληνα ο οποίος ξεψύχησε κάτω ασαφείς συνθήκες όταν πέρασε τα σύνορα για να πάρει πίσω το κλεμμένο κοπάδι του. Μάλιστα, οι Σκοπιανοί απαιτούν… λύτρα για επιστρέφουν το άψυχο σώμα στην οικογένειά του!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κτηνοτρόφος μαζί με έναν από τους δυο γιους του πέρασαν τα σύνορα για να βρουν το κοπάδι τους, που είχε εξαφανιστεί από την περιοχή Βορινό της Πέλλας. Οι Σκοπιανοί που τους είδαν να μπαίνουν στα εδάφη τους, τους περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις ρωτώντας τους τι ήθελαν. Όταν οι κτηνοτρόφοι απάντησαν ότι έψαχναν τα ζώα τους που είχαν κλαπεί, αμέσως ξέσπασε καυγάς.

Από εκείνο το σημείο, τα πάντα είναι θολά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο 67χρονος Έλληνας έπεσε στο έδαφος νεκρός! Ώρες μετά, ο γιος του επέστρεψε στο ελληνικό έδαφος και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Έδεσσας, αφού φέρει εκδορές και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Ο αδελφός του υποστηρίζει ότι οι Σκοπιανοί χτύπησαν και τους δυο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τον θάνατο του πατέρα του.

Οι Σκοπιανοί αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται πως ο 67χρονος σκόνταψε ή υπέστη καρδιακό επεισόδιο και έπεσε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Ωστόσο, αρνούνται να παραδώσουν το πτώμα του και απαιτούν από την οικογένειά του να δώσει το ποσό των 15.000 ευρώ, για τις ζημιές που δήθεν προκάλεσε στα χωράφια τους το κοπάδι με τα πρόβατα του άτυχου κτηνοτρόφου!

ΤΡΙΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο και οι οικονομικοί αναλυτές της χώρας εκτιμούν ότι αυτό είναι ένα από τα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν την ταραγμένη οικονομία αυτής της μεσογειακής χώρας. Αν και δεν είναι ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας ή μεγάλης καινοτομίας, εντούτοις το ελαιόλαδο είναι ένα αγαθό που αναζητά ευκαιρίες για να βελτιώσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην αγορά. Ο σκοπός των Ελλήνων παραγωγών σήμερα είναι να εμφανίσουν το προϊόν τους πιο σοβαρά στις αγορές του εξωτερικού σε μια εποχή που η Ελλάδα αναζητά ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Προς το παρόν οι καλλιεργητές αναζητούν άνοιγμα αγοράς στις ΗΠΑ, στην Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και την Κίνα, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Αυστραλία
Η ελληνική εταιρεία της Κρήτης Creta Farms αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή της προς την αυστραλιανή αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική κοινότητα, η οποία αριθμοί πολλά μέλη στην μακρινή ήπειρο.
«Η Αυστραλία η οποία είναι έκτη σε γεωγραφικούς όρους, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για την CretaFarms, δεδομένου ότι ο πληθυσμός είναι περίπου 30 εκατομμύρια και η ελληνική κοινότητα είναι πολύ ισχυρή.
Υπάρχει μια ταχεία αύξηση του ελαιολάδου τα δύο τελευταία χρόνια που έφτασε το 20%», δήλωσε ο πρόεδρος της Creta Farms Μανώλης Δαρμαζάκη, στο περιοδικό Wick Marketing.

Στις ΗΠΑ
Εκτός από την Αυστραλία, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί επίσης μια στοχευμένη επέκταση των εξαγωγώνελληνικού ελαιολάδου. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθεί να συνάψει συμβάσεις για ειδική εταιρική σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την οικονομική και εμπορική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων με ανάλογο διαφημιστικό υλικό.

Στην Κίνα
Οι έλληνες ελαιοπαραγωγοί επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην κινεζική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτό το μεσογειακό προϊόν.
Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεγάλοι εισαγωγείς ελαιολάδου στην Κίνα είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα καθώς εταιρείες των χωρών αυτών καλύπτουν το 90% των εισαγωγών των πρώτων υλών στη χώρα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα κατά την περίοδο 2009-10 αυξήθηκαν κατά 60%.
Πάνω από 20.500 τόνους εισήχθησαν στην Κίνα, το 90% των οποίων προέρχεται από τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή από την Ισπανία 42%, Ιταλία 39%, Ελλάδα 7% και Πορτογαλία 1%.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More