ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ Η....... ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ


Καθώς η κρίση δανεισμού της Ελλάδας χειροτερεύει, η αμερικάνικη εφημερίδα New York Times επιχειρεί...

μία σύγκριση ανάμεσα στη χώρα μας και την Αργεντινή προσπαθώντας να αντλήσει μαθήματα και εμπειρίες από το παράδειγμα της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Πριν μία δεκαετία, καθώς η Αργεντινή έπεφτε στην οικονομική κατάρρευση, οι τράπεζες «θωρακίζονταν» πίσω από μεταλλικές μπάρες προκειμένου να προστατευτούν από τους διαδηλωτές που ζητούσαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.

«Κλέφτες!», φώναζε διαρκώς το εξαγριωμένο πλήθος, καθώς η χώρα εγκατέλειπε το πείραμα του «δεσίματος» του πέσσο με το δολάριο, πάγωνε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και προχωρούσε σε χρεοκοπία 100 δισ. δολαρίων, χρήματα που αντιστοιχούσαν κυρίως σε εξωτερικό δανεισμό.

Σήμερα, οι μεταλλικές μπάρες από τις τράπεζες έχουν απομακρυνθεί. Αλλά οι εξουθενωτικές συνέπειες από την χρεοκοπία που δήλωσε η Αργεντινή το 2001 και η υποτίμηση του νομίσματός της παραμένουν. Και τώρα που η Ελλάδα είναι στα όρια μίας πιθανής χρεοκοπίας, τα μαθήματα από την Αργεντινή μπορεί να είναι χρήσιμα.

Μία δεκαετία αργότερα, η Αργεντινή παραμένει ανίκανη να επιστρέψει στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά. «Μία χρεοκοπία δεν είναι δωρεάν», αναφέρει ο Τζέιμι Άμπουτ, σύμβουλος επιχειρήσεων από το Ροζάριο, μια πόλη βόρεια του Μπουένος Άιρες. «Πρέπει να πληρώσεις τις συνέπειες για μεγάλο χρόνο. Η Αργεντινή δεν θεωρείται ακόμη σοβαρή χώρα», προσθέτει.

Εάν οι οικονομολόγοι έχουν να πουν κάτι σημαντικό αυτό είναι ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποδειχτούν χειρότερες. Η Αργεντινή ήταν, και είναι, ένας μεγάλος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων και καταγράφει πλεόνασμα στο εξωτερικό της εμπόριο. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται σε υπηρεσίες, κυρίως του τουρισμού, και η Ελλάδα καταγραφεί ένα διαχρονικό έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Επιπλέον, τη στιγμή που κήρυξε πτώχευση η Αργεντινή είχε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3,2% του ΑΕΠ της. Το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν 10,5% του ΑΕΠ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολύ πάνω από το 3% που είναι το όριο της Ε.Ε. Επίσης ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 150% που καταγράφει το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι κατά πολύ χειρότερο από το 54% της Αργεντινής όταν δήλωσε πτώχευση.

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο της Ελλάδας είναι ότι μοιράζεται ένα κοινό νόμισμα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Κι έτσι, εκτός και αν η χώρα κάνει το πρωτοφανές βήμα και αποσχιστεί από τη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο εργαλείο - να υποτιμήσει το νόμισμα της - το οποίο είχε βοηθήσει την Αργεντινή την περίοδο της οικονομικής «καταιγίδας».

Παρά τις δημοσιονομικές προκλήσεις, η οικονομία της Αργεντινής αναπτύσσεται με ποσοστό μεγαλύτερο του 8% κάθε χρόνο από το 2003 και πολλές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την υποτίμηση. Η Αργεντινή έχει αυξήσει την εξαγωγή αυτοκινήτων στη Βραζιλία και ο τουρισμός βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση, καθώς έχουν αυξηθεί οι αφίξεις Βραζιλιάνων και άλλων ξένων επισκεπτών.

«Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει ένα ισχυρό νόμισμα, πολύ ισχυρότερο σε σχέση με την παραγωγικότητα της», υποστηρίζει ο Έρικ Ριτοντάλε, οικονομολόγος της Econviews.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 επιχειρώντας να δαμάσει τον υπερπληθωρισμό, η Αργεντινή είχε συνδέσει την αξία του πέσσο με το αμερικάνικο δολάριο - μία στρατηγική μετατρεψιμότητας που αποδείχτηκε μη βιώσιμη εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων σε παγκόσμια βάση. Η χώρα ιδιωτικοποίησε πολλές εταιρείες, κάτι που οδήγησε σε υψηλή ανεργία, αλλά, έκανε την οικονομία της Αργεντινής πιο επαρκή.

Από το 1999, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο στους περισσότερους οικονομολόγους ότι η Αργεντινή κινείται προς χρεοκοπία και υποτίμηση. Ο αριθμός των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μεγάλωσε - πιάνοντας την κορυφή το 2002 με το 50% του πληθυσμού να είναι φτωχοί - και η ανεργία γιγαντώθηκε. Η κυβέρνηση συνεργασίας του προέδρου Φερνάντο Ντε Λα Ρουά άρχισε να καταρρέει.

Όπως και στην Ελλάδα τώρα, η κοινωνική ένταση αυξήθηκε. Διοργανώθηκαν οκτώ γενικές απεργίες το 2001 στην Αργεντινή, με λεηλασίες και ταραχές. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν έξω από τις πρεσβείες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς κύματα Αργεντινών επιδίωκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

«Ο κόσμος πούλησε τα πάντα και μετακινήθηκε στην Ισπανία κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά, επειδή ένοιωθαν ότι αυτή η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα», θυμάται ο αναλυτής Ντάνιελ Κέρνερ.

Ο Ντε Λα Ρουά παραιτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2001, εγκαταλείποντας το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο, καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος τον είχε περικυκλώσει. Σε διάστημα 10 ημερών, 4 πρόεδροι ανέλαβαν την εξουσία και παραιτήθηκαν άμεσα μέχρι που ο πέμπτος, ο Εντουάρντος Ντουχάλντε, ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος. Λίγες ημέρες αργότερα, το Κογκρέσο επίσημα αναγνώρισε την χρεοκοπία που ήταν ήδη μία de facto πραγματικότητα.

Το 2003 ο Νέστορ Κίρσνερ εξελέγη για να διαδεχτεί τον ενδιάμεσο πρόεδρο Ντουχάλντε. Ο Κίρσνερ επιστράτευσε ένα νέο οικονομικό μοντέλο - το οποίο η σύζυγος του, τωρινή πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Ντε Κίρσνερ συνεχίζει να το ακολουθεί μέχρι και τις μέρες μας. Οι πυλώνες του στηρίζονται σε ένα αδύναμο νόμισμα, ώστε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές και να αποθαρρύνει τις εισαγωγές και να δημιουργεί δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτούν τις λειτουργίες του κράτους και την αποπληρωμή του χρέους.

Η συγκεκριμένη στρατηγική ευνοήθηκε πάρα πολύ από την παγκόσμια αύξηση των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων. Στην Αργεντινή, για έναν κύριο παραγωγό σόγιας, αυτή η εξέλιξη ήταν θεόσταλτη. Η τιμή της σόγιας έχει ανέβει από τα 200 δολάρια ανά τόνο το 2003 γύρω στα 500 δολάρια ανά τόνο σήμερα.

Η Ελλάδα, με μικρές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, δεν μπορεί να αναμένει μία ανάλογη άνθιση σήμερα. Όμως, οι οικονομολόγοι λένε ότι μπορεί να κερδίσει από το παράδειγμα της Αργεντινής σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους - κυρίως με το να αποφύγει να το επαναλάβει.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής περίμενε μέχρι το 2005, όταν η οικονομία της ήταν ήδη σε ανάκαμψη, για να προχωρήσει στην πρώτη από τις δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους της. Μη κυβερνητικοί ξένοι επενδυτές - οι μεγαλύτεροι ήταν συνταξιοδοτικά Ταμεία από την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ - υπέστησαν ένα «κούρεμα» το οποίο τους στοίχισε τα 2/3 των επενδύσεων τους.

Σημειωτέον ότι ένας από τους δανειστές που πληρώθηκε ολόκληρο το ποσό το 2006, ήταν το ΔΝΤ στο οποίο η Αργεντινή χρώσταγε 9,8 δισ. δολάρια τη δεκαετία του 1990.

Ένα μάθημα για την Ελλάδα είναι το εξής: « ενώ οι ιδιώτες δανειστές αναμένεται να υποστούν ένα "κούρεμα" στα ομόλογα τους, οι επίσημοι δανειστές όπως το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμοι να το πράξουν», αναφέρει ο Ρόμπερτ Κοενινγκσμπέργκερ, μάνατζερ επενδυτικής εταιρείας.

«Αυτό δείχνει το πώς οι ιδιώτες πιστωτές δεν είναι εξασφαλισμένοι και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος από αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης», συμπληρώνει.

Από τη στιγμή που αποπλήρωσε το χρέος της στο ΔΝΤ, η Αργεντινή δεν έχει δανειστεί από το Ταμείο. Αυτό έχει κάνει την κυβέρνηση του Κίρσνερ να αποφύγει την τυπική συνταγή του Ταμείου για περικοπές δημόσιων δαπανών.

Για την Ελλάδα, που συμφώνησε το προηγούμενο έτος να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε, τα μέτρα λιτότητας είναι τώρα η κύρια πηγή κοινωνικών εντάσεων.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει διατηρήσει κάποιες βασικές επιδοτήσεις για την ενέργεια και για κάποια βασικά προϊόντα προκειμένου να αποφύγει τη δημόσια δυσαρέσκεια - βήματα τα οποία θα ήταν ανάθεμα για το Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και πάλι, ήταν οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων που βοήθησαν την Κίρσνερ να διατηρήσει τη δημοτικότητα της στο εσωτερικό μέσω των γενναίων κρατικών δαπανών.

Η Αργεντινή προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για να αρχίσει να δανείζεται ξανά από τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό ακόμα.

Ακόμη και αν η Αργεντινή επιστρέψει στις αγορές, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα έχει, πιθανότατα, να πληρώσει επιτόκια διπλάσια από αυτά της γείτονας χώρας Βραζιλίας. Τα 10ετή ομόλογα της Βραζιλίας κυμαίνονται στο 4,5%.

Ο Μιγκέλ Φαραόνι, που διοικεί την εταιρεία Faraoni y Lo Menzo, κατασκευαστής παιχνιδιών λέει ότι τη δεκαετία του 1990 δεν ήταν ανταγωνιστικός, όταν η Αργεντινή είχε προχωρήσει σε μεγάλες εισαγωγές κινέζικων παιχνιδιών. Θεώρησε ότι χρεοκόπησε το 2001 όταν απασχολούσε μόνο 6 εργαζόμενους, ενώ απασχολούσε 30 το 1990.

Σήμερα έχει 40 εργαζόμενους και η Αργεντινή απορροφά το 40% της παραγωγής, 10% περισσότερο από το 2001. «Δουλεύουμε 24 ώρες την ημέρα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην εσωτερική ζήτηση», δήλωσε.

Η Brukman, μία βιοτεχνία ανδρικών υποκάμισων, επιβίωσε το 2002 μετά την απόφαση των εργαζομένων να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας στα χέρια τους όταν οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν. Ύστερα από αψιμαχίες με την αστυνομία, οι εργαζόμενοι τελικά κέρδισαν το δικαίωμα να την κρατήσουν στα χέρια τους.

«Ζούσαμε σε ένα καθεστώς τρόμου στα τέλη του 1990, ότι θα χάναμε τις δουλειές μας», είπε η Ματίλντε Αντόρνο, 68χρονη διευθυντής. «Σήμερα έχουμε τόση πολλή δουλειά που δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε τις παραγγελίες».

Τέλος, η Αργεντινή έχει ένα ακόμη μάθημα να διδάξει στην Ελλάδα: τον κίνδυνο της μοιρολατρίας.

«Πολλοί άνθρωποι έλεγαν ότι η Αργεντινή δεν θα επανέλθει ποτέ, ότι το πέσσο ποτέ δεν θα ξανακερδίσει την αξία του, ότι η χώρα ήταν καταραμένη», λέει ο Κέρνερ. «Και, όμως, αυτό δεν συμβαίνει». Η Αργεντινή έχει επιστρέψει στην ομαλότητα!

ΙΜΙΑ Η ΡΩ


Με «καυτή πατάτα» μοιάζουν τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας. Μετά από όλο τον ντόρο που έχει γίνει με το δημοσίευμα που θέλει Τούρκο επιχειρηματία να ενδιαφέρεται να αγοράσει 6 ελληνικές νησίδες, ένα σημερινό δημοσίευμα αναφέρει πως οι Τούρκοι ετοίμαζαν επεισόδιο τύπου "Ίμια" προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση Καραμανλή. Απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν πως οι Τούρκοι ετοίμαζαν να καταλάβουν το νησί της Ρω.


Τα έγγραφα, που αποκαλύπτουν το ρόλο συμμαχικών δυνάμεων στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας μας και εξηγούν το πώς οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση, φέρνει στη δημοσιότητα το περιοδικό Επίκαιρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γείτονες ετοίμαζαν σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, τύπου "Ίμια", προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση Καραμανλή, απλά το σχέδιο θα εκτελούνταν στο νησί της Ρω
Πιο συγκεκριμένα, δύο άκρως απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ, το Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης Νο 53 με θέμα την Τρομοκρατία, και η Αναφορά Κατάστασης Ασφάλειας στο Εσωτερικό της Χώρας, με ημερομηνία 19 Αυγούστου 2009, μόλις δύο εβδομάδες πριν την προκήρυξη των εκλογών από τον Κώστα Καραμανλή, αποκαλύπτουν την κατάσταση, με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους που απειλούσαν την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη αλλά και την εθνική ακεραιότητα της χώρας εκείνη την περίοδο.
Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας πως οι Τούρκοι είχαν στα σκαριά θερμό επεισόδιο στη Ρω, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκαναν στα Ίμια, δεδομένο που η ΕΥΠ γνώριζε και για το οποίο είχε ενημερώσει την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
Το σχέδιο φαίνεται πως ήταν πολύ καλά μελετημένο αφού η αφορμή για το επεισόδιο θα δινόταν από στημένη κατάσταση που θα εκδηλωνόταν κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου του 2009 και θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απόβαση Τουρκικών δυνάμεων στο νησί για να καταλάβουν και να εξουδετερώσουν Έλληνες στρατιώτες.
Με το πέρας του επεισοδίου, η Τουρκία θα προχωρούσε σε επέκταση των χωρικών της υδάτων προκειμένου η Ρω να καταστεί τουρκικό έδαφος.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος με μαχητικά αεροσκάφη τα οποία έπεζαν τον ρόλο του αντιπερισπασμού πραγματοποιώντας υπερπτήσεις και παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο ώστε η Ελλάδα να στρέψει τη προσοχή της εκεί και όχι σε αυτό που ετοιμάζουν.
Σκοπός της τουρκικής πλευράς ήταν να κλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ και τα Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευαν προπαγανδιστικά κείμενα προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ο Δεκέμβρης του 2008 και ο ρόλος των ξένων μυστικών υπηρεσιών
Ταυτόχρονα και σύμφωνα με το ειδικό δελτίο ενημέρωσης της ΕΥΠ, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2009, αναφέρεται η συνεργασία ξένων δυνάμεων με τη νέα γενιά τρομοκρατών αλλά και η στοχοποίηση του τότε πρωθυπουργού.
Η ΕΥΠ παραδέχεται πως το εσωτερικό της χώρας οκτώ μήνες μετά τα "Δεκεμβριανά" είναι ακόμη ασταθές και τα στοιχεία να δείχνουν σημαντικό έργο τρομοκρατικών ομάδων που στόχευαν την οικονομική απορρύθμιση της χώρας.
"Η εξεγερμένη μειοψηφία έχει ετερόκλητη σύνθεση αλλά ανατρεπτικό παρανομαστή", σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο κατάληψης του νησιού είχε εκπονηθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με στόχο να θέσουν την Ελλάδα μπροστά σε αδιέξοδα που θα αφορούσαν την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΚΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ


Έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ σε διάστημα 20ετίας μπορεί η Ελλάδα να αποκομίσει από τους υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εξερχόμενος από το υπουργικό, όπου και παρουσίασε το ενεργειακό πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, σε ένα χρόνο θα προκύψει σαφής εικόνα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης.

Μετά την καταγραφή των κοιτασμάτων, ακολουθεί η δεύτερη φάση της επιχείρησης, δηλαδή το γεωτρύπανο.

Δημόσιος Φορέας θα αναλάβει την επιχείρηση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, συζητήθηκε η μορφή και η σύνθεση του Δημόσιου Φορέα, που θα αναλάβει τη λειτουργία της επιχείρησης.
Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, τον έλεγχο του φορέα θα αναλάβει επταμελής διοίκηση. Τα τρία μέλη θα προέρχονται από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τα τέσσερα θα ορίζονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Συνολικά, το προσωπικό του φορέα δεν θα ξεπερνά τα 20 άτομα.

Ενδιαφέρον από τρεις εταιρείες
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εταιρείες, με ξεχωριστή παρουσία παγκοσμίως έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σχέδιο και τον κ. Μανιάτη να διαβεβαιώνει ότι κάθε απόφαση θα έρχεται στη Βουλή προς έγκριση.

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ


ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ έλληνες ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ Η ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΤΕ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
Την πιο σφοδρή επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σήμερα ο Ακης Τσαχατζόπουλος...
απαντώντας στην πρόθεση του κόμματός του να τον παραπέμψει σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens.

Ο κ.Τσαχατζόπουλος κάνει λόγο για ανηθικότητα αισχρότητα και γελοιοποίηση και κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη του σκανδάλου της siemens

Ο πρώην υπουργός αναφέρει αναλυτικά:

«Με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση βαφτίζει «δημοσιονομική εξυγίανση» τη ληστεία σε βάρος των πολιτών, προσπαθεί να παρουσιάσει μια καταγέλαστη πρόταση ως δήθεν «επιχείρηση κάθαρσης». Είναι κατάντια απέναντι σε κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κοινωνία.
Αρκετά πια. Υπερέβησαν τα όρια της αισχρότητας, της υποκρισίας και της ανηθικότητας. Παρά τη γελοιοποίηση που υπέστησαν τα γνωστά παράκεντρα της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, όταν τον Ιανουάριο, με σημειώματα της τελευταίας στιγμής, υπαγόρευσαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens να συμπεριλάβει στο πόρισμά της και το όνομά μου, έρχονται τώρα με την κατάπτυστη πρότασή τους απέναντί μου, να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού.
Πέραν της ουσιαστικής ακύρωσης ακόμη και αυτού του δικού τους πορίσματος με τη γνωστή λογική της επιλεκτικής στοχοποιήσης, η πρόταση τους και το σκεπτικό της καθόσον με αφορά, αποτελεί μνημείο αυθαιρεσίας, σκοπιμότητας, ατιμίας, αλλά και γελοιότητας, αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι προσωπικά ουδέποτε υπέγραψα οποιαδήποτε σύμβαση του Δημοσίου με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Συνειδητοποιεί άραγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την προσωπική ευθύνη που του φορτώνουν οι «παρακοιμώμενοι», για την πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου Siemens, εμπαιγμού των πολιτών και ευτελισμού των θεσμών;
Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι στο θλιβερό κατήφορο που πανικόβλητοι βυθίζονται, χάνουν διαρκώς όχι μόνο το όποιο λαϊκό έρεισμα, αλλά ακόμη και την επαφή με την ίδια πραγματικότητα. Έτσι, δεν αντιλαμβάνονται ότι στην «αρένα» που έστησαν για άλλους, έχουν ήδη εισέλθει και οι ίδιοι».

ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ


Σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο της εφημερίδας, ακόμη, προσποιούνται ότι η Ελλάδα δεν οδεύει αργά προς...
τη χρεοκοπία.

Ευθύνες στους ηγέτες της Ευρώπης για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης αποδίδει η "Νιου Γιορκ Τάιμς", με σημερινό κύριο άρθρο της, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι όλο και πιο πιθανή είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας, λόγω ακριβώς αυτής της πολιτικής που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όπως τονίζεται, η χρεοκοπία της Ελλάδας, υπό το βάρος χρέους μισού περίπου τρισεκατομμυρίου δολαρίων θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας υποστηρίζει ότι δεν έχουν λάβει τη σωστή προσέγγιση στο θέμα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποτραπεί μια ελληνική χρεοκοπία μέσω της μείωσης των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια και της ενίσχυσης των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντί να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία από κοινού με φορολογικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση πόρων για πλήρη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, επικεντρώνονται σε περίπλοκα και αβέβαια σχέδια για να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών τους, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, με την παράθεση της άποψης ότι επιμένουν ενάντια σε κάθε λογική ότι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μετάσχουν εθελοντικά στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, προσποιούμενοι ότι η Ελλάδα δεν κινείται σταδιακά προς τη χρεοκοπία.

Στο κύριο άρθρο γίνεται αναφορά στην έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με νέα μέτρα λιτότητας και ότι παρόμοια μέτρα κατά το παρελθόν έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό, αλλά απειλούμενοι με τη διακοπή της παροχής δανείων από την Ε.Ε., οι Σοσιαλιστές (η ελληνική κυβέρνηση) δεν είχαν άλλη επιλογή (η αντιπολίτευση των συντηρητικών αγνόησε τις πιέσεις και ψήφισε κατά), επισημαίνοντας επίσης ότι σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα εκταμίευε την επόμενη δόση δανείων διάσωσης και θα σχεδίαζε μία νέα μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει και να ξεπληρώσει. Τα βραχυπρόθεσμα χρήματα, που χρειάζονταν επειγόντως οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες ώστε να παραμείνουν φερέγγυες, εγκρίθηκαν εύκολα. Η μακροπρόθεσμη βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα για να κρατήσει τις ελπίδες για ανάκαμψη ζωντανές, αναβλήθηκε για μετά τις διακοπές του Αυγούστου.

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι με την αναμονή δεν επιτυγχάνεται τίποτε. Σε δύο μήνες είναι πολύ πιθανό ότι το ελληνικό χρέος θα είναι μεγαλύτερο, οι επενδυτές ακόμη πιο συνετοί και τα επιτόκια υψηλότερα. Και οι εκλογές για την επανεκλογή, που κυριαρχούν στη σκέψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νίκολα Σαρκοζί, θα είναι ακόμη πιο κοντά, τονίζεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα χρέη της Ελλάδας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και η οικονομία συρρικνώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Τέλος, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, υπογραμμίζεται ότι αν δοθεί στην Ελλάδα αρκετός χρόνος και χρηματοδοτική ανάσα ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, η χώρα μας μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της. Οι λιγότερες απαιτήσεις της Ευρώπης για λιτότητα, μαζί με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, μπορεί να δώσουν ώθηση για σημαντική ανάπτυξη, ώστε να αρχίσει η χώρα να μειώνει τα χρέη της. Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, δεν μιλούν καν για αυτή την προσέγγιση. Αντίθετα, επικεντρώνονται σε πολύπλοκα και αμφισβητήσιμα σχέδια για να μειώσουν τις απώλειες των τραπεζών. Επιμένουν στη λογική οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΟΡΑΣΗ


Μηνύματα «ξεπηδούν» μέσα από κρυφά κανάλια του μυαλού, εικόνες που ξαφνικά κάνουν την εμφάνιση τους και μας προϊδεάζουν για το μέλλον. Τι κρύβεται μέσα στον άνθρωπο; Τι δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου μένουν κρυφές από τους επιστήμονες; Κι όμως, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των ανθρωπίνων δυνατοτήτων έχει γίνει γνωστό και αυτό μετά από χρόνιες και εξαιρετικά κοπιαστικές έρευνες.

Κατά καιρούς, όμως, ακούμε για άτομα που έχουν πιο ανεπτυγμένες ικανότητες, που μπορούν να «βλέπουν» έξω και πέρα από τον υλικό κόσμο. Αντιλαμβάνονται πράγματα και καταστάσεις χωρίς τη συνδρομή των πέντε γνωστών μας αισθήσεων και κυρίως της όρασης. Αντίθετα, βλέπουν να τους ξετυλίγεται ένας καμβάς εικόνων που ακόμα δεν έχουν λάβει χώρα, που είναι απλά κομμάτια του παζλ του Μέλλοντος. Τι ακριβώς είναι αυτή η ικανότητα; Γιατί μπορούν αυτοί και όχι όλοι εμείς; Πόσο δύσκολο είναι να δούμε πέρα από τον κόσμο μας; Από τι εξαρτάται και πώς επιτυγχάνεται;

Η ικανότητα να βλέπει κάποιος πράγματα, ανθρώπους και γεγονότα που πρόκειται να εξελιχθούν σε μέλλοντα χρόνο καλείται Διόραση. Το άτομο λαμβάνει γνώση αυτών των γεγονότων χωρίς να χρησιμοποιήσει τις γνωστές φυσικές αισθητήριες ικανότητες του. Η διόραση προκάλεσε πολλές διαμάχες στους ακαδημαϊκούς κύκλους αναφορικά με το ποια επιστήμη θα είναι αυτή που θα την στεγάσει. Τελικά το βάρος έπεσε στον κλάδο της Παραψυχολογίας, μιας επιστήμης που δεν τυγχάνει της ίδιας με τις άλλες επιστήμες αποδόχης. Πολλοί είναι εκείνοι που την αποκαλούν ψευδοεπιστήμη και δεν αποδέχονται καν την ύπαρξη των φαινομένων που ερευνά. Με τον ίδιο τρόπο είναι αρκετοί και αυτοί που αμφισβητούν την διορατική ικανότητα. Είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα;

Η διόραση αποτελεί φαινόμενο που εμπίπτει στην κατηγορία της Υπεραισθητήρια Αντίληψης ή αλλιώς ESP και που με τη σειρά του μελετάται από την Παραψυχολογία. Ο όρος ESP οφείλει τη γέννηση του στον Γερμανό ερευνητή Dr. Rudolf Tischner, ο οποίος και τον πρωτοχρησιμοποίησε στο έργο του Über Telepathie und Hellsehen, Experimentaltheoretische Untersuchungen: Bergmann, Μόναχο 1920 («Τηλεπάθεια και Διόραση, Έρευνα σε θεωρητικό και πειραματικό στάδιο».) Ο ESP χρησιμοποιείται πλέον για να εκφράσει όλα τα παραψυχολογικά φαινόμενα που έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία των αισθήσεων μας. Αντίθετα, φαινόμενα όπως η τηλεκίνηση δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του όρου καθώς σχετίζονται με την κινητική μας λειτουργία.

Τα παρʼ αίσθησην φαινόμενα, λοιπόν, απετέλεσαν το κόκκινο πανί στους επιστημονικούς κύκλους. Ωστόσο, υπήρξαν και ερευνητές που προσπάθησαν να εξηγήσουν τι πραγματικά συνέβαινε με άτομα που υποτίθεται ότι εκδήλωναν τέτοιες ικανότητες. Το 1930 στο Πανεπιστήμιο Duke στην Αμερική ένας ερευνητής, ο J.Rhine προσπάθησε να εισάγει μεθόδους στατιστικής μέτρησης στα φαινόμενα της διόρασης, διαίσθησης και πρόγνωσης. Αν και πάρα πολλά από τα άτομα που έλαβαν μέρος αποδείχθηκε ότι ψεύδονταν, υπήρξαν και κάποιοι που μπορούσαν και μάντευαν χαρτιά σε ποσοστό μεγαλύτερο από τις στατιστικές πιθανότητες. Αυτό, όμως, δεν φάνηκε να τερματίζει τη σκληρή κριτική κατά των φαινομένων της Παραψυχολογίας, καθώς άλλοι όπως ο Shannon και ο μαθηματικός W. Weaver αρνήθηκαν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Στον 21ο αιώνα πια, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως η μάχη ανάμεσα στην Παραψυχολογία και τις άλλες επιστήμες καλά κρατεί. Η διαμάχη μεταξύ της ελαστικότητας της αντίληψης απέναντι στον άτεγκτο ορθολογισμό θα συνεχίσει να μας απασχολεί.

Διόραση: Προσιτή και εφικτή από όλους μας;

Πολλοί ερευνητές που αποδέχονται την ύπαρξη της διόρασης δεν κάνουν λόγο για χάρισμα αλλά για ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη τους, μια επίλεκτη ομάδα ανθρώπων προικισμένων, αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να γίνουν διορατικοί. Συγκεκριμένα, λέγεται πως από τη βρεφική ηλικία ο άνθρωπος είναι διορατικός, αλλά το γεγονός πως μεγαλώνοντας προσαρμόζεται στην κοινωνική πραγματικότητα όπως αυτή τίθεται μέσα στο οικογενειακό και αργότερα και σχολικό περιβάλλον, αμβλύνει την επαφή του με τον Αστρικό Κόσμο, μέχρι που τελικά απομακρύνεται ολοκληρωτικά. Στον Αστρικό Κόσμο θα επιστρέψει αυτοδίκαια μετά το θάνατο του, οπότε και διαχωρίζεται η ύλη του ανθρωπίνου σώματος από το πνεύμα του. Είναι αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες καλούσαν Βασίλειο του Άδη!

Μέσα στους κύκλους της Εκκλησίας το φαινόμενο της διόρασης δεν απορρίπτεται, αλλά χαρίζεται σε ανθρώπους με ασκητική ζωή. Ο κλήρος υποστηρίζει, πως η διορατικότητα είναι το δώρο του Θεού σε αυτούς που ζουν σύμφωνα με τις εντολές Του και που παραμένουν αγνοί στην καρδιά και στο μυαλό. Απαιτείται, λοιπόν, καθαρότητα ψυχής και υποταγή στις θεϊκές εντολές για να δωρίσει αυτή τη δύναμη ο Θεός στον άνθρωπο. Έτσι, κατά την Εκκλησία εξηγείται γιατί μοναχοί με σκληρή προσευχή και ασκητικό τρόπο ζωής έχουν την δυνατότητα να «βλέπουν» πέρα από το παρόν, καθώς αυτοί μόνο έχουν ξεπεράσει το κοσμικό επίπεδο και εξελίσσονται μέσα στο Αστρικό.

Για τους εσωτεριστές, ωστόσο, δεν είναι τόσο μονοδιάστατο το συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, μια μερίδα τους υποστηρίζει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα της διόρασης αλλά ως επί το πλείστον σε λανθάνουσα κατάσταση. Ελάχιστοι είναι αυτοί που με προσπάθεια και εξάσκηση κατόρθωσαν να την αφυπνίσουν. Κατά την ίδια άποψη, απαιτούνται τεράστια αποθέματα υπομονής και επιμονής για να γίνει κάποιος απλά διορατικός. Άλλωστε και η διορατικότητα διαβαθμίζεται ανάλογα με την προσπάθεια που ο καθένας έχει καταβάλει.

Πολλοί είναι αυτοί που συγχέουν την διόραση με την Τηλεπάθεια. Ωστόσο, τις χωρίζει μια βασική διαφορά. Στην μεν τηλεπάθεια η πληροφορία μεταδίδεται από το εγκέφαλο του πομπού στον εγκέφαλο του δέκτη. Στη δε διόραση η πηγή των πληροφοριών είναι εξωτερική και μακρινή από κάθε ανθρώπινα προσιτό ερέθισμα. Εδράζεται στο λεγόμενο Αστρικό Επίπεδο.

Εξίσου συχνά η διόραση μπερδεύεται με την Διαίσθηση. Η δύναμη της διαίσθησης είναι και αυτή μια από τις υποκατηγορίες της ESP αλλά αναφέρεται στη δυνατότητα κάποιων ανθρώπων να αισθάνονται γενικότερα κάποια μελλοντικά γεγονότα. Σύμφωνα με θρησκείες, όπως ο Βουδισμός, η διαίσθηση είναι μια από τις ανώτατες κατακτήσεις μέσα από τον Διαλογισμό. Όσοι έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο, νιώθουν τα κύματα που οι άνθρωποι εκπέμπουμε αναλόγως των συναισθημάτων μας. Υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις της διαίσθησης και ξεκινούν από το να αντιλαμβάνεται ο δέκτης την κατάσταση υγείας του ατόμου μέχρι και το να βιώνει ξεκάθαρα τα συναισθήματα του άλλου, όπως θυμό, λύπη, απόγνωση, χαρά, ελπίδα, ηρεμία. Η διαφορά της, λοιπόν, από τη διόραση έγκειται στο γεγονός πως η διαίσθηση αφήνει την γεύση ενός πολύ έντονου συναισθήματος, ενώ η διόραση μιας καθαρά όρατης εικόνας μέσα στο μυαλό του δέκτη.

Τέλος, υπάρχει και η λεγόμενη Διακοή. Εντάσσεται και αυτή η ικανότητα στην ομάδα της Υπεραισθητήριας Αντίληψης, αλλά για ορισμένους ερευνητές αποτελεί διακλάδωση της διόρασης. Η διακοή, όπως προκύπτει και από την ετυμολογική της σημασία (διά+ακοή) είναι η δυνατότητα κάποιων ατόμων να αντιλαμβάνονται διάφορα ερεθίσματα με την αίσθηση της ακοής. Αυτά τα ερεθίσματα(ήχοι, φωνές, θόρυβοι) μεταδίδουν τους ηχητικούς παλμούς στον εγκέφαλο, ο οποίος τους επεξεργάζεται και σχηματίζει εικόνα ως προς την πηγή προέλευσης τους. Η διάκριση, βέβαια, από τους πνευματικά ασταθείς που ισχυρίζονται πως «ακούν φωνές» δεν είναι τόσο εύκολη και αυτό συνετέλεσε στην απαξίωση της Διακοής ως ικανότητας.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες ανθρώπινες δυνατότητες που συγχέονται με την διόραση, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η διόραση υπό στενή έννοια αφορά μια συγκεκριμένη αίσθηση, αυτήν της όρασης και δεν εμπλέκονται κατʼ αρχήν άλλες. Παρόλʼ αυτά, είναι αρκετά δύσκολο να περιμένουμε από όλους τους ανθρώπους να βαδίσουν με τον ίδιο τρόπο σε αυτό το μονοπάτι, αφού ακόμα είναι γεμάτο αγκάθια. Πολλές επιστήμες αρνούνται κατηγορηματικά τις παραπάνω δυνάμεις του ανθρώπου.

ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.......ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Η αθηναϊκή δημοκρατία δεν είχε κανένα σύνορο ανάμεσα σε διοίκηση και πολίτες. Κάθε πολίτης, από την ενηλικίωσή του ώς το θάνατό του, ήταν ένας μεταξύ των ανωτάτων αρχόντων του κράτους, των εκκλησιαστών, δηλαδή των μετεχόντων εκκλησίας του Δήμου.


Οι πολίτες της αθηναϊκής δημοκρατίας είχαν απεριόριστη ενημέρωση, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στις νέες δημοκρατίες. Περίπου 1200 πολίτες απασχολούνταν καθημερινά για ένα χρόνο με τη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων ως βουλευταί και άρχοντες. Κάθε Αθηναίος πολίτης είχε ίσες πιθανότητες να διατελέσει άρχων μία φορά στη ζωή του και βουλευτής δύο φορές. Στο διάστημα του έτους γίνονταν έως και 40 τακτικές εκκλησίες του Δήμου και μερικές ακόμη έκτακτες. Κατ’ αυτές οι πολίτες ήσαν ο κυρίαρχος λαός.

Ο Δήμος: Μετείχαν όλοι οι πολίτες ισότιμα, αποφάσιζε για όλες τις κρατικές υποθέσεις, εξωτερικές και εσωτερικές, σπουδαίες και ασήμαντες, λάμβανε μέρος στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και έδινε οδηγίες σε στρατηγούς για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επιτηρούσε τη Βουλή και όλους τους άρχοντες. Μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος είχε αρμοδιότητες που σήμερα έχουν η Βουλή (νομοθετική), και η Κυβέρνηση (την εκτελεστική, ως ελέγχων τα εκτελεστικά όργανα, Βουλή και άρχοντες) και επί πλέον μερικές δικαστικές.

Η Βουλή των πεντακοσίων: Πρόδρομος των σημερινών βουλών μόνον ως προς το ότι τη συγκροτούσαν αντιπρόσωποι του λαού. Κατά τα λοιπά, από τη μια μεριά δεν είχε τις εξουσίες μιας σημερινής βουλής: δεν νομοθετούσε ούτε έδινε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, που άλλωστε δεν υπήρχε στην αθηναϊκή δημοκρατία. Από την άλλη μεριά είχε διαφορετικές αρμοδιότητες. Κατά το πρότυπο της Βουλής των τετρακοσίων, του Σόλωνα, είχε ως αρχική αποστολή να επεξεργάζεται τα σχέδια των ψηφισμάτων του Δήμου. Αργότερα επιφορτίσθηκε να επιτηρεί την εκτέλεση των ψηφισμάτων και τη διοίκηση του κράτους.

Άρειος Πάγος: Λειτουργούσε ως ένα δικαστήριο που έκρινε πολίτες κατηγορούμενους για φόνο εκ προμελέτης ή εμπρησμό.

Εφέται: Δικαστήριο που έκρινε πολίτες κατηγορούμενους για αθέλητη ανθρωποκτονία και μετοίκους κατηγορουμένους για ανθρωποκτονίες κάθε είδους.

Ηλιακά Δικαστήρια: Θεωρούμενα ως αντιπροσωπευτικά του Δήμου (λαϊκά δικαστήρια), αποφάσιζαν ανέκκλητα για διάφορες υποθέσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Για κάθε υπόθεση σχηματιζόταν ένα Δικαστήριον από εκατοντάδες Ηλιαστών που κληρώνονταν. Ηλιασταί ήσαν έξι χιλιάδες Αθηναίοι.

Διακυβέρνηση: Η αθηναϊκή δημοκρατία δεν είχε θεσμό ανάλογο με τη σημερινή κυβέρνηση. Αντίθετα είχε πλήθος αρχόντων και επιτροπών αρχόντων χωρίς ουσιαστικές εξουσίες. Τα μέλη των επιτροπών ήταν ισότιμα, συναρμόδια και συνυπεύθυνα. Έτσι και οι μεμονωμένοι άρχοντες και οι επιτροπές αρχόντων μπορούν να θεωρηθούν ως απλοί λειτουργοί της διοικήσεως.

Οι Αθηναίοι αναδείκνυαν τους βουλευτές και τους περισσότερους άρχοντες με κλήρωση, για θητεία ετήσια και μη ανανεώσιμη.

Οι βουλευτές και οι άρχοντες εισέπρατταν ημερήσια αποζημίωση κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Επίσης κάθε συμμετοχή σε συνεδρίαση του Δήμου ή του ηλιαστικού Δικαστηρίου αποζημιωνόταν. Αυτές οι αποζημιώσεις, μισθοί, επέτρεπαν στους φτωχότερους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους δίχως να υποστούν στερήσεις.

Ο λαός έλεγχε στενά τους άρχοντες. Πριν αναλάβουν καθήκοντα, περνούσαν από δοκιμασία. Κατά τη θητεία τους, σε κάθε πρυτανεία, παρουσίαζαν τους λογαριασμούς τους σε μια επιτροπή και, αργότερα, στην κυρία εκκλησία κάθε πρυτανείας, η οποία επικύρωνε ή όχι τη διαχείρισή τους. Στο τέλος της θητείας τους, έδιναν λογαριασμό για το σύνολο των δημοσίων χρημάτων που είχαν διαχειρισθεί.

Η ΤΡΟΥΦΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ



Μετά από τριετή έρευνά μας στα δάση της Πιερίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το υπόγειο μανιτάρι,την τρούφα.
Ευδοκιμεί στον Όλυμπο και στα Πιέρια όρη. Μα την ανακαλύψαμε και την πιστοποιήσαμε ακόμα και μέσα σε κατοικημένες, δενδροφυτευμένες περιοχές της Πιερίας.

Συνεργαζόμαστε άμμεσα με το ΕΘΙΑΓΕ, το Ινστιτούτο δασικών ερευνών στη Θεσσαλονίκη,όπου ταυτοποιήσαμε σχεδόν όλα τα είδη τρούφας. Ακόμη και τα πολύ σπάνια,όπου μέχρι πριν λίγους μήνες καθηγητές από την Ιταλία απέκλειαν πως μπορεί να βρεθούν στον τόπο μας.Και γενικότερα στην χώρα μας.

Έτσι,καταλήξαμε να πούμε με ασφάλεια πια και σύμφωνα με τις πιστοποιήσεις των δειγμάτων που στείλαμε στο ΕΘΙΑΓΕ, πως ο νομός Πιερίας είναι τρουφοπαραγωγικός νομός.

Αποφασίσαμε μετά από αυτό, να ενημερώσουμε τα ΜΜΕ της Πιερίας.

Με εκτίμηση:

Ερευνητική ομάδα μυκοχλωρίδας του Δήμου Δίου-Ολύμπου

Υπεύθυνη:
Τζιάτζιου Ελευθερία
Επικοινωνία:
www.troufa-pieria.gr
thl: 6948204879

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 513 δις δραχμές στο Χ.Α.Α από το τέλος του 1999 μέχρι τό τέλος τού 2000
Αυτό ανέφερε στις 13 Ιουνίου 2001, σε απάντηση που υποχρεώθηκε να στείλει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από ερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παν. Κρητικός, Κυρ. Σπυριούνης και Παν. Κουρουμπλής, αποκαλύφθηκε δηλαδή ότι συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, έχασαν από τις τοποθετήσεις των αποθεματικών τους, σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια μέσα σε 12 μήνες, από το τέλος του 1999 μέχρι το τέλος του 2000 , το μεγάλο ποσό των 513 δις. δρχ!


Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε ανάλογες ερωτήσεις που είχαν υποβάλλει προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βουλευτές της Ν.Δ., ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιαννίτσης, είχε αρνηθεί να δώσει τις απαντήσεις και τα στοιχεία, τα οποία τελικά έδωσε μόνο μετά τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ!
Πως ζημιώθηκαν τα ταμεία

Του Στεφ. Β. Αναγνώστου
anagnostou@elefteros.gr


Μπορεί ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να υπεραμύνθηκε της φοροεισπρακτικής πολιτικής που εφάρμοζε, λέγοντας την περίφημη φράση «Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιρλανδία» στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ωστόσο τα δημοσιονομικά προβλήματα άρχιζαν να εμφανίζονται. Και αυτό παρά την υψηλή φορολογία που είχε επιβληθεί! Παράλληλα ο δανεισμός με την έκδοση πολυετών ομολόγων συνεχιζόταν. Όσον φορά τις δυσμενείς εξελίξεις στο σκέλος των δαπανών στις 8 Ιουνίου του 2001 έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, το 2001 θα σημειωνόταν υπέρβαση των δαπανών που θα έφτανε στο 1,1 τρισ. δρχ., καθώς οι δαπάνες που θα έπρεπε να πληρωθούν εκτιμήθηκε ότι θα αυξάνονταν κατά 700 δις. δρχ., ενώ τα έσοδα, παρά την υψηλή φορολογία, θα είχαν υστέρηση περί τα 400 δις. δρχ.

513 δις. δρχ. έχασαν τα ταμεία στο ΧΑΑ
Στο μεταξύ, στις 13 Ιουνίου 2001, από απάντηση που υποχρεώθηκε να στείλει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από ερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παν. Κρητικός, Κυρ. Σπυριούνης και Παν. Κουρουμπλής, αποκαλύφθηκε ότι συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, έχασαν από τις τοποθετήσεις των αποθεματικών τους, σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια μέσα σε 12 μήνες, από το τέλος του 1999 μέχρι το τέλος του 2000 , το μεγάλο ποσό των 513 δις. δρχ! Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε ανάλογες ερωτήσεις που είχαν υποβάλλει προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βουλευτές της Ν.Δ., ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιαννίτσης, είχε αρνηθεί να δώσει τις απαντήσεις και τα στοιχεία , τα οποία τελικά έδωσε μόνο μετά τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ! Εν πάση περιπτώσει όμως, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ήλθε στη δημοσιότητα η μεγάλη ζημιά που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να «στηρίξουν» το Χρηματιστήριο, που ήταν η επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης Σημίτη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πίνακα που περιλαμβανόταν στην απάντηση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αξία των μετοχών, των αμοιβαίων κεφαλαίων, των εντόκων γραμματίων, των ομολόγων, των ομολογιών και των προμετόχων που είχαν στην κατοχή τους όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προέκυπτε η ακόλουθη εικόνα:

Πώς ζημιώθηκαν τα ταμεία.
Στις 31-12-1999 το ύψος της αξίας των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονταν σε 1.799.827.453.000 δρχ.( 1,8 τρισεκατ. Δρχ. περίπου) και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων , τα οποία ήταν μετοχικά, ανέρχονταν σε 250.071.077.000 δρχ. (250 δις. δρχ.).

Στις 31-12-2000 , δηλαδή μετά από 12 μήνες, το ύψος της αξίας των μετοχών είχε συρρικνωθεί στα 1.332.498.089.874 δρχ. ( 1,3 τρις δρχ.), ενώ η αξία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων είχε διαμορφωθεί στα 204.761.589.874 δρχ.( 204,7 δις δρχ.).

Από την διαφορά των προαναφερθέντων ποσών προέκυπτε ότι από τις αρχές του 2000 μέχρι και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους οι διορισμένες από την Κυβέρνηση Σημίτη διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων πειθαρχώντας στην επίσημη πολιτική της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στήριξης του Χρηματιστηρίου, εν όψει των εκλογών της 9ης Απριλίου 2000, ζημίωσαν τα ταμεία κατά το ποσό των 513 δις. δρχ.!

Από τα 513 δις. τα 464,5 χάθηκαν προεκλογικά!
Ωστόσο από τον σχετικό πίνακα που είχε περιληφθεί στην απάντηση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προέκυπτε ότι τα πολλά χρήματα των ταμείων χάθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο του 2000! Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, που αποδείκνυαν το μεγάλο παιχνίδι που είχε στήσει η Κυβέρνηση Σημίτη με την τεχνητή στήριξη του γενικού δείκτη προεκλογικά με χρήματα του Δημοσίου μέσω της ΔΕΚΑ και των κρατικών τραπεζών, αλλά και μέσω των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, προέκυπταν από τα εξής ποσά:

Στις 31.12. 1999 η συνολική αξία των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονταν σε 1.799.827.453.000 δρχ.( 1,8 τρισεκατ. Δρχ. περίπου) και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων , τα οποία ήταν μετοχικά, ανέρχονταν σε 250.071.077.000 δρχ. (250 δις. δρχ.).

Στις 30-6-2000, δηλαδή στους πρώτους 6 μήνες του 2000, όπου και η προεκλογική περίοδος των εκλογών της 9ης Απριλίου) η συνολική αξία των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονταν σε 1.335.235.723.180 δρχ.( 1,33 τρισεκατ. δρχ. περίπου) και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ανέρχονταν σε 259.657.509.366 δρχ. (259,6 δις. δρχ.).

Δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία στο Α εξάμηνο του 2000, οπότε και χρειαζόταν η Κυβέρνηση Σημίτη να στηρίξει τεχνητά το χρηματιστήριο, έχασαν 464.591.729.820 δρχ. ( 464,6 δις δρχ.) «ζεστό χρήμα» ενώ από τα αμοιβαία κεφάλαια κέρδισαν 9,6 περίπου δις. δρχ.
Η Κυβέρνηση Σημίτη δικαιολόγησε την διασπάθιση!
Ενώ λοιπόν από τα στοιχεία αυτά αναδεικνυόταν ανάγλυφα η τεράστια πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης Σημίτη στην χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου, τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο του 2000, στην απάντηση προς τους προαναφερθέντες τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν και τα ακόλουθα:«Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτόνομοι οργανισμοί, ανεξάρτητοι και αυτοδιοικούμενοι Δημόσιοι Οργανισμοί (!) που επενδύουν τα αποθεματικά τους με αποφάσεις των Δ.Σ. τους και μόνον τα κατά νόμον αρμοδίων και υπεύθυνων οργάνων για τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας τους» και ότι «η πτώση των τιμών των μετοχών, στη συνέχεια, περιόρισε αναμφίβολα τις υπεραξίες του Χαρτοφυλακίου των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως άλλωστε συνέβη κατά γενική ομολογία και στα χαρτοφυλάκια και των άλλων θεσμικών επενδυτών, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι περιόρισε και τα κεφάλαια αυτών»!

Η απάντηση αυτή ήταν προφανώς ένα τεράστιο μνημείο υποκρισίας, αφού τα Δ.Σ. των ασφαλιστικών ταμείων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είχαν διορισθεί από την Κυβέρνηση και αποτελούντο από κομματικά και πειθήνια στις κυβερνητικές εντολές στελέχη του ΠΑΣΟΚ! Ενώ ο ισχυρισμός ότι ανάλογες ζημιές υπέστησαν και άλλοι «θεσμικοί επενδυτές» ήταν απλά μια δικαιολογία, για να καλυφθούν από τις ευθύνες τους τα διορισμένα από την κυβέρνηση Διοικητικά Συμβούλια τον Ταμείων που απαρτίζονταν από κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τα οποία είχαν ενεργήσει καταστροφικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική στο Χρηματιστήριο! Άλλωστε καμία διοίκηση ασφαλιστικού ταμείου από εκείνα που έχασαν τεράστια ποσά με την καθοδηγούμενη αγορά μετοχών, δεν έδωσε πουθενά λόγο!

Αξία Μετοχών-Αμοιβαίων των ασφαλιστικών Ταμείων 1999-2000 ( σε δρχ.)
---------------------------------------------------------------------------------------
Έτος Μετοχές Αμοιβαία Κεφάλαια
31-12-1999 1.799.827.453.000 250.071.077.000
30-06-2000 1.335.235.723.180 259.657.509.366
31-12-2000 1.332.498.089.874 204.761.589.290
---------------------------------------------------------------------------------------

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Πέμπτη 30-6-2011, σελ. 19

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ


Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και Αστρονομίας θα ανακαλύψουμε ζωή σε άλλους πλανήτες τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ο
Andrei Finkelstein, έκανε τη δήλωσή του σε ένα παγκόσμιο συνέδριο για την αναζήτηση και τη μελέτη ζωής έξω από τον πλανήτη γη. Το επιχείρημά του είναι: "Αν υπάρχει νερό σε άλλους πλανήτες, τότε υπάρχει και ζωή". Και με όσους λίγους πλανήτες ξέρουμε είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κι άλλοι, που δεν τους γνωρίζουμε ακόμα, που μοιάζουν με τη γη και εκεί υπάρχει, ενδεχομένως, ζωή.

Το 2031, λοιπόν, ετοιμαστείτε να βρεθούμε, σύμφωνα με τον Finkelstein, τετ α τετ με εξωγήινους οι οποίοι ο ίδιος πιστεύει πως θα είναι ανθρωπόμορφοι, με δύο χέρια, δυο πόδια και ένα κεφάλι δηλαδή.

ΠΟΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" που θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011, αποκαλύπτεται ότι οι Τούρκοι ετοίμαζαν την κατάληψη της νήσου Ρω το 2009...Επίσης έρχονται στη δημοσιότητα έγγραφα για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 και το ρόλο των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Νέα έγγραφα-φωτιά, που αποκαλύπτουν το ρόλο φίλιων δυνάμεων στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και εν μέρει εξηγούν το πώς οδηγηθήκαμε στη σημερινή ζοφερή κατάσταση, φέρνουν στη δημοσιότητα τα «Επίκαιρα».

Δύο άκρως απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ, το Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης Νο 53 με θέμα την Τρομοκρατία, και η Αναφορά Κατάστασης Ασφάλειας στο Εσωτερικό της Χώρας, με ημερομηνία 19 Αυγούστου 2009, δύο εβδομάδες πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Κώστα Καραμανλή, αποκαλύπτουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους που απειλούσαν την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη αλλά και την εθνική ακεραιότητα εκείνη την ταραχώδη περίοδο. Τα απόρρητα έγγραφα και το άρθρο του Σπύρου Τρίψα στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ", στο τεύχος 90 που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011.

ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ


ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΝΤΑΓΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΜΕ;
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 9 ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΝΕΑ ΑΡΘΡΑ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΠΟΥ ΛΕΕΙ ( Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ)
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ;


ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ


Απέρριψε κατά πλειοψηφία το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την προσφυγή Σουντούρη και τριών άλλων Ελλήνων, που ζητούσαν αποζημιώσεις από την Γερμανία, για τον σφαγιασμό των γονέων τους, το 1944, στο Δίστομο, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής Waffen-SS. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.

Οι εν λόγω προσφεύγοντες και άλλοι 250 Έλληνες άσκησαν αγωγή αποζημίωσης κατά της Γερμανίας το 1995 και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς.

Αν και, όπως σημειώνεται στην απόφαση, η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης αυτής της απόφασης κατά της Γερμανίας.

Τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία άσκησαν παράλληλα αγωγή οι ενάγοντες, αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο αλλά δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953. Υπογράμμισαν μάλιστα ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τη συνταγματική καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες και οι τελευταίοι κατέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου η προσφυγή τους κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε.

ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΑΙΔΙΝΙΟ ΤΟ 1919


Η Γενοκτονία στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στη Θράκη, η Γενοκτονία των Ελλήνων αποτελεί μία από πιο τις θλιβερές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Μία από τις τραγικές για τον ανθρώπινο βίο περιόδους, όπου η ανθρώπινη ζωή έχασε κάθε αξία και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απώλεσαν ότι πιο πολυτιμότερο είχαν. Υπάρχουν πολλές παραμέτρους και συνιστώσες της Γενοκτονίας, οι οποίες όχι μόνο είναι άγνωστες, αλλά και για πολλά χρόνια αποσιωπήθηκαν, έμειναν στο περιθώριο. Είναι γνωστό ότι μετά τη βιολογική Γενοκτονία, στον ελλαδικό χώρο ακολούθησε και η Γενοκτονία της μνήμης.
Σε λίγες ημέρες θασυμπληρωθούν 92 χρόνια από τον Ιούνιο του 1919, όταν το οργανωμένο σχέδιο των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, υλοποιήθηκε σε ένα ιστορικό χώρο των Ελλήνων της Ιωνίας। Στο Αιδίνιο। Εκεί τακτικός στρατός και άτακτοι (τσέτες) δολοφόνησαν δύο χιλιάδες Έλληνες της πόλης, αφήνοντας πίσω τους την ολοκληρωτική καταστροφή. Δολοφονίες,
λεηλασίες, βιασμοί, καταστροφή κάθε ελληνικής πολιτισμικής παρουσίας. Μέθοδος την οποία επέλεξαν να ακολουθήσουν ως πρόγραμμα μαζικής εξαφάνισης ανθρώπων λίγα χρόνια αργότερα οι Γερμανοί Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ανάμεσα στους χιλιάδες Έλληνες που δολοφονήθηκαν τον Ιούνιο του 1919, δολοφονήθηκαν και πρόσκοποι, οι οποίοι συντέλεσαν οι σημαντικά στην παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή.
Στη Μικρά Ασία 31 νέοι άνθρωποι, πρόσκοποι στο Αιδίνιο και 13 στα Σώκια έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Οι πρόσκοποι του Αιδινίου, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δύο προσκοπικές ομάδες, οι οποίες απέμειναν στην πόλη, για να υπερασπίσουν τους Έλληνες. Οι πρόσκοποι του Αιδινίου δολοφονήθηκαν όλοι, μετά από φρικτά βασανιστήρια, από τους Τούρκους.
Τον Νίκο Αυγερίδη του έβγαλαν τα μάτια, τον Φιλοκτήτη Αργυράκη τον έγδαραν, τον 19 χρονο Μίνω Βεινόγλου τον αποκεφάλισαν με σκουριασμένο μαχαίρι, τους λοιπούς τους λογχίζουν και τους κατακρεουργούν.
Ανάμεσά στους δολοφόνους και ο αρχηγός των Τούρκων προσκόπων και μετέπειτα πρωθυπουργός στα Σεπτεμβριανά του 1955, όταν εξαφανίστηκε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Αντνάν Μεντερές! Αντίστοιχη δολοφονία προσκόπων έγινε και στα Σώκια. Ο παρακάτω κατάλογος δίνει τα ονόματα των δολοφονηθέντων Προσκόπων του Αιδινίου και των Σωκίων.
ΑΪΔΙΝΙ 1. Νικόλαος Αυγερίδης (Ιδρυτής και Τ.Ε.) 2. Επαμεινώντας Αναστασιάδης (μέλος Τ.Ε.) 3. Μιχαήλ Τσοχατζής (μέλος Τ.Ε.) 4. Φιλοκτήτης Αργυράκης (Αρχηγός 1ης Ο.Π.) 5. Μίνως Βεϊνόγλου (Αρχηγός 2ης Ο.Π.) 6. Αιμίλιος Παπαδόπουλος (Αρχηγός 3ης Ο.Π.) και οι πρόσκοποι: 7. Ιωάννης Αβραάμ 8. Κωνσταντίνος Ανδρεάδης 9. Ηρακλής Αντωνίου 10. Δήμος Αραδούλης 11. Γεώργιος Θεοδώρου 12. Βασίλειος Ιωάννου 13. Γεώργιος Ιωάννου 14. Χρυσόστομος Κανάτας 15. Γεώργιος Καραγιαννόπουλος16. Δήμος Καραμαούνας 17. Δημήτριος Κουγιουμτζής 18. Κυριάκος Μανθόπουλος 19. Εμμανουήλ Μαρινάκης 20. Ευδόκιμος Μιναρεδζόγλου 21. Θεοδόσιος Μιναρεδζόγλου 22. Νικόλαος Μιναρεδζόγλου 23. Γεώργιος Νικητόπουλος 24. Κωνσταντίνος Νομικός 25. Γεώργιος Παναγής 26. Γεώργιος Παπαδάκης 27. Δημήτριος Πρωτοψάλτης 28. Πλάτων Σαμιωτάκης 29. Δημοσθένης Σακελλαρίδης 30. Μάνθος Τσοχατζής 31. Ευστάθιος Χριστοδούλου
ΣΩΚΙΑ1. Χρήστος Χριστίδης (Αρχηγός) και οι πρόσκοποι 2. Γιώργος Βενέτος 3. Βασίλειος Γεωργιάδης 4. Δημήτριος Καραμηνάς 5. Θρασύβουλος Καραμηνάς 6. Δημήτριος Μελάς 7. Ευστράτιος Ματθαίου 8. Ιωάννης Στολίδης 9. Γεώργιος Σαβράκης 10. Βασίλειος Χαραλάμπους 11. Γεώργιος Χαραλάμπους 12. Γεώργιος Χατζημιχαήλ 13. Κωνσταντίνος Χειμωνίδης
Ως ένδειξη τιμής προς τους νέους αυτούς ανθρώπους που θυσιάστηκαν, παρότι ο προσκοπισμός ενώνει και δεν είναι μέσο βίας και εκδίκησης, προσκοπικές ομάδες μπορούν να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, αφιερώνοντας κάθε Ιούνιο εκδηλώσεις ανάδειξης του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος. Επίσης, προσκοπικά τμήματα μπορούν να λάβουν ονόματα προσκόπων- θυμάτων της γενοκτονίας για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές, τους σημαντικούς αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι σε νεαρή ηλικία έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκδηλώσεις ονοματοδοσίας μπορούν να πραγματοποιήσουν προσφυγικοί Δήμοι. Για παράδειγμα της Νέας Ιωνίας στην Αττική και στη Μαγνησία. Οι προτεινόμενες αυτές ενέργειες, διασώζουν ένα μέρος της συλλογικής μνήμης και μεταφέρουν στους προσκόπους και στους νέους, υγιή πρότυπα ανθρώπων που προσέφεραν τη ζωή τους για το ιδανικό της ελευθερίας.

ΡΩΣΣΙΚΗ ΧΥΛΟΠΙΤΑ


Μόσχα, Γιώργος Σινανίδης

Tη μία έκπληξη μετά την άλλη επιφυλάσσει πλέον το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ελληνική διπλωματία, ζητώντας για πρώτη φορά στα χρονικά των τελευταίων δεκαετιών να αναβληθεί μια επίσκεψη έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα, αλλά και αφήνοντας δημοσίως σαφή υπονοούμενα ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι πλέον “κενές περιεχομένου”.

Τα κακά μαντάτα έφθασαν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, όταν η ρωσική πλευρά, παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση του Σταύρου Λαμπρινίδη να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Μόσχα, που αρχικώς είχε σχεδιαστεί για τον Δημήτρη Δρούτσα, πρότεινε να μετατεθεί η συνάντηση γνωριμίας Λαμπρινίδη - Λαβρόφ, αλλά ταυτοχρόνως και να υποβαθμιστεί από κανονική επίσκεψη σε τυπική ολιγόλεπτη επικοινωνία στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

“Κι ως τον Σεπτέμβριο ποιος ζει, ποιος πεθαίνει” έμοιαζαν να λένε οι ρώσοι διπλωμάτες που μετέφεραν το δυσάρεστο μήνυμα της Μόσχας στην Αθήνα, επικαλούμενοι κωμικοτραγικές δικαιολογίες, ότι δήθεν “για τεχνικούς λόγους δεν υπάρχει χρόνος ενημέρωσης και προετοιμασίας του υπουργού Σ. Λαβρόφ για τον νέο υπουργό”, αν και η πραγματική αιτία είναι βέβαια ότι οι δύο υπουργοί δεν θα είχαν και πολλά ουσιαστικά πράγματα να συζητήσουν, άρα προς τι τα έξοδα και η φασαρία;

Για να σωθούν τα προσχήματα της αναβολής της επίσκεψης, που αρχικά είχε κανονιστεί για τις 7 Ιουλίου και κατόπιν μετατέθηκε για τις 5 του μήνα, τα δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν, κατά τις πληροφορίες με ελληνική πρωτοβουλία, να πραγματοποιηθεί χθες Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών, από τα ανακοινωθέντα για την οποία προκύπτουν, ωστόσο, ακόμη πιο δυσάρεστα συμπεράσματα.

Στις τέσσερις στεγνές γραμμές της ρωσικής ανακοίνωσης αναφέρεται ότι ο κ. Λαβρόφ συνεχάρη τον κ. Λαμπρινίδη για την ανάληψη των καθηκόντων του και ότι “δόθηκε έμφαση στην αμοιβαία διάθεση για συνεπή προώθηση της συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο”, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι συζητήθηκε “πώς θα αποκτήσουν περιεχόμενο οι επικείμενες ελληνορωσικές επαφές” και πώς θα τελειοποιηθεί τον υπάρχον νομικό - θεσμικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Καταγραφή της πτώσης του ελληνικού κύρους

Η ρωσική πλευρά, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν προωθούνται τον τελευταίο καιρό με συνέπεια, αλλά και, πολύ περισσότερο, ότι δεν έχουν και σπουδαίο περιεχόμενο και πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν. Για όποιον επιθυμεί να καταλάβει, το μήνυμα ελήφθη, παρά την εμφανή προσπάθεια της υπηρεσίας Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ να στρογγυλέψει τις γωνίες και να ωραιοποιήσει με φραστικό lifting το ρωσικό ανακοινωθέν, χωρίς όμως να προσθέσει ούτε μισή πληροφορία αλλά ούτε και μισή γραμμή, ίσως γιατί ποιος να κάθεται Παρασκευή απόγευμα να κάνει εσωτερικό διπλωματικό ρεπορτάζ και ποιος να συντάσσει σχέδια ανακοινώσεων, αφού οι Ρώσοι έκαναν τη δουλειά;

Καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η εμφανής υποβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά τις συνεχείς περί του αντιθέτου δηλώσεις των αξιωματούχων μας, αποτελεί μιας μορφής καταγραφή της πτώσης του κύρους της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και στο γεωπολιτικό τρίγωνο, όπου κάποτε Μαξίμου και Κρεμλίνο συνεργάζονταν στενά. Μετά την οριστική, ως φαίνεται, ακύρωση του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά και της προμήθειας ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα οποιοδήποτε διμερές σχέδιο, επαρκές να ξεκολλήσει τις διμερείς σχέσεις από την πολυετή στασιμότητα.

Πολλοί σχολιαστές δεν αμφιβάλλουν ότι στη ρωσική διπλωματική τακτική των ημερών έναντι της Ελλάδας μπορεί να διαγνωστεί τόσο η διάθεση ανταπόδοσης, κατά το γνωστό “μία σου και μία μου”, για την αδικαιολόγητα άκομψη αναβολή της επίσκεψης Δ. Δρούτσα λίγα μόλις 24ωρα πριν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και η δυσπιστία για το ότι η ελληνική κυβέρνηση με τη σημερινή της σύνθεση θα μακροημερεύσει.

“Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά”

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις ελληνορωσικές σχέσεις θυμίζουν ότι στη διπλωματία, συχνότερα απ’ ό,τι στη ζωή, “οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά” και καταγράφουν μια σειρά από άτυχες επιλογές της ελληνικής πλευράς, που διαμόρφωσαν τους τελευταίους μήνες μια ατμόσφαιρα καχυποψίας στις διμερείς σχέσεις, αρχίζοντας από τις περιβόητες προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, συνεχίζοντας με την άστοχη κριτική Μπιρμπίλη στην περιβαλλοντική συνείδηση και αισθητική των Ρώσων, και καταλήγοντας στις βλακώδεις και αψυχολόγητες επιλογές του προξενείου μας στη Μόσχα να κάνει καψόνια ακόμη και σε φίλους τού εκπροσώπου Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά “μαυριδερούς και μουσουλμάνους” για να αξίζουν μιαν ελληνική βίζα, είτε σε ελληνομαθείς συμβούλους του ρώσου υπουργού Ενέργειας, που έκαναν το λάθος να επιθυμούν να κάνουν οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα χωρίς να εγκαταλείψουν πίσω τους το πέντε μηνών βρέφος τους! Αν άλλοι έκαναν αυτά και άλλα παρόμοια σε έλληνες αξιωματούχους, εμείς τι θα σκεφτόμασταν;

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


Δυσάρεστη έκπληξη-σοκ σε 1.100.000 χαμηλοσυνταξιούχους επιφυλάσσουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που συνυπέγραψαν πρόσφατα οι τέσσερις … «σύμμαχοι» αποφάσισαν -ερήμην του ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου- τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, την περικοπή των κατώτατων συντάξεων σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία και τη θέσπιση νέων αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Επιπλέον, συναποφάσισαν να περικοπεί το εφάπαξ όχι μόνο στους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου αλλά και στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους δικαστικούς και τους λοιπούς δημοσίους λειτουργούς.
Η κρυφή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και… «δάνειων δυνάμεων» για την πλήρη εξαθλίωση των συνταξιούχων αποκαλύπτεται στην τελευταία σελίδα του ενιαίου κειμένου, το οποίο περιλαμβάνει την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και το νέο, αναθεωρημένο για 4η φορά, Μνημόνιο.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», στη σελίδα 165 του ενιαίου αυτού κειμένου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει στη Βουλή, το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου, έναν ακόμη εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στον οποίο θα περιλαμβάνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Οι νέες ρυθμίσεις
Όπως διευκρινίζεται στο κείμενο, οι νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις θα προβλέπουν:

1 Τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 360 ευρώ το μήνα!
2 Τη μείωση των κατώτατων ορίων των συντάξεων σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
3 Την καθιέρωση νέων αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης συντάξεων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
4 Την καθιέρωση ατομικών αριθμών κοινωνικής ασφάλισης και τη θέσπιση ενός ανωτάτου ορίου για το σύνολο των συντάξεων που μπορεί να λάβει ένας ασφαλισμένος.
5 Την εφαρμογή νέων κριτηρίων για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι κατηγορίες εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι θα καθιερωθούν ακόμη πιο περιοριστικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους δικαιούχους εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι.
6 Τη μείωση του εφάπαξ από το 2011 για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, δηλαδή για τους πολιτικούς υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους καθηγητές των ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους διπλωματικούς υπαλλήλους.
7 Την επέκταση του παγώματος των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέχρι και το 2015.

Το κρατούσαν «θαμμένο»
Η αποκάλυψη της κρυφής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για τη μείωση όλων των χαμηλών συντάξεων εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, ο οποίος μόλις προχθές είχε ισχυριστεί ότι όλες οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά και επαρκώς στη Βουλή από την κυβέρνηση κατά τις συζητήσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Με την παρέμβαση αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν σωρευτικά πάνω από 640 εκατ. ευρώ από το 2012 μέχρι το 2015! Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν:

* 100 εκατ. ευρώ το 2012,
* 150 εκατ. ευρώ το 2013 (αναγράφονται μόνο τα 50 εκατ. ευρώ που είναι η πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012)
* 180 εκατ. ευρώ το 2014 (αναγράφονται μόνο τα 30 εκατ. ευρώ που είναι η πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012 και το 2013)
* 210 εκατ. ευρώ το 2015 (αναγράφονται μόνο τα 30 εκατ. ευρώ που είναι η πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012, το 2013 και το 2014).


Το επαχθέστατο μέτρο της μείωσης των χαμηλών συντάξεων απεκρύβη από τους βουλευτές και τον ελληνικό λαό. Οι κυβερνητικοί βουλευτές παραπλανήθηκαν και ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο, καθώς δεν γνώριζαν ότι πίσω από τη διατύπωση «μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΓΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων» κρύβεται η συμφωνία της κυβέρνησης και της Τρόικας για την περικοπή όλων των χαμηλών συντάξεων.

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More