ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

24/7/1974 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Στις 24 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του άφρονος πραξικοπήματος στην Κύπρο και της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο. Επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», κατόρθωσε με συνετές και αποφασιστικές κινήσεις να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.


Επέτειος σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας, η οποία μετά την ζοφερή ʽʼνύχταʼʼ της επταετούς χούντας των συνταγματαρχών που την άφησε στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, την έβγαλε από την ευρωπαϊκή της πορεία και απέκλεισε από την πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή το δημοκρατικό και δημιουργικό κομμάτι του λαού, επέστρεψε στον κοινοβουλευτισμό.Όταν, τον Ιούλιο 1974, ξέσπασε η μεγάλη εθνική κρίση με αφετηρία την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να συγκροτήσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Ήταν ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Χιλιάδες κόσμου με αναστάσιμες λαμπάδες στα χέρια και την ιαχή “Έρχεται, έρχεται” τον αναμένουν και του επιφυλάσσουν θριαμβευτική υποδοχή. Η υποδοχή Καραμανλή, με τον κόσμο να πανηγυρίζει στους δρόμους, αποτελεί το λαϊκό ξέσπασμα μετά την επτάχρονη δικτατορία, αλλά και την εισβολή και την τραγωδία της Κύπρου.Στις 25 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα τις δύσκολες εκείνες ώρες. Παράλληλα στη Γενεύη άρχισαν την ίδια ημέρα οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κυπριακό. Αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Μαύρος.Στις 30 Ιουλίου 1974 στη Γενεύη επήλθε συμφωνία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο αλλά και την αναγνώριση ύπαρξης δύο χωριστών διοικήσεων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν. Ωστόσο στις 14 Αυγούστου τα τουρκικά στρατεύματα προχώρησαν στον Αττίλα 2 καταλαμβάνοντας τελικά το 38% περίπου της Κύπρου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατήγγειλε την Τουρκία και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Στις 15 Αυγούστου σε νέο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό δήλωσε ότι «η ένοπλος αντιμετώπισις των Τούρκων εις Κύπρον καθίστατο αδύνατος και λόγω αποστάσεως και λόγω των γνωστών τετελεσμένων γεγονότων». Η κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο έγινε στις 18.00 της 16ης Αυγούστου 1974.Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κατάφεραν τότε να θεμελιώσουν το πληρέστερο, από όσα προηγήθηκαν, πολίτευμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.Ειδικότερα, μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης “Εθνικής Ενότητας” και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κυπριακής τραγωδίας, νομιμοποιήθηκαν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, περιλαμβανομένου του Κ.Κ.Ε., που βρισκόταν εκτός νόμου από το 1947, προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη της Εʼ Αναθεωρητικής Βουλής, και αποφασίστηκε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον οριστικό προσδιορισμό της μορφής του πολιτεύματος.


Η ΧΑΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 39 ΧΡΟΝΙΑ ΡΩΤΑΩ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΑΤΑΚΑ ΠΟΥ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
( Α ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ) ΜΗΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΦΗΣΑΝΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ;
ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;
Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
ΣΕΒΑΣΤΗΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More