ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΚΛΕΒΑΝ


Να τι μας λένε.. η οικονομία στην Ελλάδα κατέρρευσε επειδή ένα μάτσο Έλληνες κάθονται, πίνουν ούζο, είναι τεμπέληδες, δεν δουλεύουν, συνταξιοδοτούνται σε μικρή ηλικία, βάζουν στην τσέπη συντάξεις πασά σε βάρος των κοινωνικών δαπανών χρησιμοποιώντας δανεικά χρήματα.

Τώρα που ήρθε ο λογαριασμός και οι Έλληνες πληρώνουν υψηλότερους φόρους, έχουν μεγάλες περικοπές, διαμαρτύρονται φωνάζοντας στους δρόμους….

Εγώ δεν το αγοράζω αυτό.

Εγώ δεν το αγοράζω, διότι το έγγραφο στα χέρια μου φέρει την ένδειξη «Περιορισμένη διανομή».

Η Ελλάδα είναι μια σκηνή εγκλήματος. Οι άνθρωποι είναι θύματα μια απάτης, μια μεγάλης μελετημένης απάτης…. Και όταν το λέω αυτό αναφέρομαι σε μια τράπεζα που ονομάζεται Goldman Sachs, που κρατά το όπλο που καπνίζει.

Το 2002, η Goldman Sachs κρυφά αγόρασε € 2,3 δις ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους, το μετέτρεψε όλο σε γιεν και δολάρια, και στη συνέχεια το πούλησε αμέσως πίσω στην Ελλάδα.

Η Goldman είχε μια τεράστια απώλεια απ αυτή την συναλλαγή. Είναι η Goldman ηλίθια;

Η Goldman είναι ηλίθια – όπως μια αλεπού.

Η συμφωνία ήταν στημένη, με την Goldman να κάνει μια ψεύτικη (baloney) συναλλαγματική ισοτιμία για τη συναλλαγή.

Γιατί; Η Goldman είχε κάνει μια μυστική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στην εξουσία τότε.

Το παιχνίδι; Για να αποκρύψουν ένα τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η ψεύτικη απώλεια της Goldman ήταν πλαστό κέρδος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Goldman θα αποπληρωνόταν για την «απώλεια» από την κυβέρνηση με δάνειο σε τιμές καρχαρία.
Αλλά οι κομπίνες αυτές τις μέρες δεν είναι φθηνές. Η Goldman χρέωσαν τους Έλληνες πάνω από 250 εκατ. δολάρια σε αμοιβές.

Όταν η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε τα καθήκοντά της, άνοιξε τα βιβλία και οι νυχτερίδες της Goldman πέταξαν έξω.

Οι επενδυτές μαινόμενοι, απαιτούσαν επιτόκια τέρας για να δανείσουν την Ελλάδα με περισσότερα χρήματα για να κάνουν roll over το χρέος.
Πανικοβλήθηκαν οι κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας και έσπευσαν να αγοράσουν ασφάλιση κατά της πτώχευσης.
Η τιμή των ασφαλίστρων κινδύνου, τα CDS, χτύπησαν ταβάνι.

Ποιος έκανε μια μεγάλη μπάζα από την πώληση των CDS; Η Goldman.
Η Goldman πήρε άλλο μισό δισεκατομμύριο δολάρια από αυτή την ιστορία.

Αλλά αντί να περιφέρουμε τα στελέχη της Goldman σε ένα κλουβί στην Αθήνα, κατηγορούμε τα θύματα της απάτης τον ελληνικό λαό που πληρώνει αυτή την ιστορία.

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση να ρίξει τη μοίρα του έθνους του στα βρωμερά χέρια της Goldman; Τι στο καλό ήταν το «Restricted» έγγραφο; Και γιατί εγώ πρέπει να το πάω στη Γενεύη, για να το ρίξω στα μούτρα του Γενικού Διευθυντή του World Trade Organization (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) για έλεγχο αυθεντικότητας…

Για να σας δώσω όλες τις απαντήσεις θα απαιτούσε να γράψω ένα βιβλίο…
Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το » Vultures’ Picnic«, νέο βιβλίο του Greg Palast, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.

Greg Palast

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΝΤΙΟ


Δυναμικό «αντίο» από τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΣ στρατηγός ε.α. πλέον Φραγκούλης Φράγκος, στην τοποθέτηση που έκανε κατά την διάρκεια της δεξίωσης στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, της διοίκησης της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

Έκανε εκτενή αναφορά για τους στρατηγούς της 1ης Στρατιάς πρώην και νυν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δύσκολη κατάσταση που περνά η χώρα μας.
«Μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάν πολιτισμό, μας χρωστάν ηθικές αξίες, αρχές και να μην πω μας χρωστάνε και αυτά που μας πήρανε το ’41. Γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάμε κατάματα όλον τον κόσμο…» τόνισε μεταξύ άλλων.


Επίσης, αναφέρθηκε στην αντιαρματική τάφρο 130 χιλιομέτρων στον Έβρο, πλάτους 32 μέτρων και βάθους 7, η οποία δεν θα είναι απλά μία τάφρος, αλλά υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια - μελέτες χωρίς κόστος για ένα πλωτό ποτάμι που θα μπορεί να συνδεθεί με τον Δούναβη, το Ρότερνταμ, Άμστερνταμ, Αμβούργο.
Τέλος μίλησε για την παρούσα εχθρική απειλή, την αποκάλυψη του σχεδίου «Βαριοπούλα» κ.α. από τα οποία μερικά μπορεί να αναφέρει, άλλα όχι! «Επιβάλλεται να έχουμε έναν επιχειρησιακό σχηματισμό, όχι μόνο στον Έβρο»τόνισε και κατέληξε πως ορθώς επεβλήθη η κάθετη δομή διοίκησης και πιστεύει πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΟΥΣΩΝΑ


Μινωικός και ασύλητος ο αρχαίος τάφος στον Κρουσώνα

Ένας ασύλητος, καλά διατηρημένος Μινωικός τάφος, που χρονολογείται περίπου από το 1300 π. Χ., ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του νέου δρόμου Γαζίου Κρουσώνα, λίγο πριν τον ιστορικό οικισμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για τάφο ομαδικού περιεχομένου, που συνοδευόταν από πλούσιες προσφορές. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως ευρήματα σε αρκετά καλή κατάσταση, όπως μεγάλος αριθμός ζωγραφιστών πήλινων αγγείων, κοσμημάτων, χάλκινων αντικειμένων, όπλων, κλπ. Σημειώνεται επίσης, ότι αυτή η ανακάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει την διατυπωμένη από χρόνια θεωρία του αείμνηστου αρχαιολόγου Ιωάννη Σακελαράκη για την ύπαρξη της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα, μιας διαδρομής που είναι στα πλάνα της δημοτικής αρχής προς τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά την εξέλιξη των εργασιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας και μάλιστα έχει διαθέσει και τον αρχαιολόγο που διαθέτει ο δήμος Μαλεβιζίου, έτσι ώστε να συνδράμει στο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Παράλληλα, εκφράζει την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί ο τάφος, έτσι ώστε να καταστεί επισκέψιμος και να αποτελέσει ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο επίσκεψης, για Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής.

Ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης θα ήθελε και δημόσια να εκφράσει τις ευχαριστίες της δημοτικής αρχής προς την κ. Αθ. Κάντα και τους αρχαιολόγους της ΚΓ’ Ε.Κ.Π.Α. για την άμεση ανταπόκρισή τους, καθώς επίσης και προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου και τα ΤΑΕ που παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας με την φύλαξη του μνημείου σε 24ωρη βάση.

Σημειώνεται τέλος ότι η παραπάνω ανακάλυψη, δεν θα επηρεάσει το έργο κατασκευής του δρόμου Γαζίου – Κρουσώνα αφού βρίσκεται εκτός του εύρους κατάληψης του οδοστρώματος, οπότε οι εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά. Μικρή παράκαμψη όμως, ενδέχεται να χρειαστεί να γίνει στον παράλληλο δρόμο που οδηγεί προς το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Κοκκινιάκου

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΙΑΝΟΥ

Υπό τις εντολές των δανειστών και των τοκογλύφων, γίνεται Πραξικόπημα εις βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αυτήν τη στιγμή συντελείται ένα Πραξικόπημα εις βάρος της Δημοκρατίας και της ίδιας της πατρίδας μας. Η σύμπραξη του Παπανδρέου με τον Σαμαρά είναι καθαρά πραξικοπηματική πράξη, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμη Κυβέρνηση χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση ...Δεν μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση με μόνο "εφόδιο" τη σύμπραξη δύο κομματαρχών ...Δεν μπορεί να υπάρξει Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τις δύο "ψήφους" των δύο κομματαρχών. Δεν μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση, η οποία δεν πήρε "εντολή" σχηματισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον τρόπο που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Κανένα "επείγον περιστατικό" ή "εθνική ανάγκη" —πλην της πολεμικής σύρραξης— δεν αναγνωρίζεται από τη Συνταγματική λειτουργία ως "άλλοθι" της αλλοίωσης της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας ...Αυτό, δηλαδή, το οποίο σήμερα προσπαθούν να μας επιβάλουν τα δύο αγράμματα ανθρωποειδή του Κολεγίου. Με "άλλοθι" το γνωστό φόβητρο του "επείγοντος" και των απειλών των δανειστών, η συμμορία του Κολεγίου προσπαθεί να καταλύσει τη Δημοκρατία μας.
Γιατί υπάρχει κατάλυση του Συντάγματος; Γιατί απλούστατα "νοθεύεται" η βούληση του ελληνικού λαού. Νοθεύεται η λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας, που είναι το θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας και η εγγύηση της λαϊκής κυριαρχίας.
Θα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, για να καταλάβει ο αναγνώστης το εγκληματικό της όλης διαδικασίας της δήθεν "συναίνεσης". Συναίνεση εντός της Βουλής και ερήμην του λαού δεν υπάρχει στη Συνταγματική λογική. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε κανέναν να παρακάμπτει τον λαό. Στη Συνταγματική λογική υπάρχει η έννοια της "απόλυτης λαϊκής κυριαρχίας". Μιας κυριαρχίας, η οποία "εκφράζεται" με την εκλογική διαδικασία και μέσω της οποίας ο λαός "αποφαίνεται" με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο.
Ο λαός, μέσω των εκλογών, αποφασίζει τόσο για το κόμμα που θα τον κυβερνήσει όσο και για το κόμμα το οποίο θα λάβει τον ρόλο του βασικού "ελεγκτή" του και το οποίο είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αποφασίζει για τη "σειρά" με την οποία θα διεκδικηθεί η εξουσία, αν για τον οποιονδήποτε λόγο προκύψει πρόβλημα και ο πρώτος δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στο καθήκον που του ανέθεσε ο λαός. Ο ρόλος, δηλαδή, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι διακοσμητικός. Όσο σημαντικός και διακριτός είναι ο ρόλος της Κυβέρνησης, άλλο τόσο σημαντικός και διακριτός είναι και ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο λαός αποφασίζει για το ποιος θα τον κυβερνήσει, αλλά αποφασίζει και γι' αυτόν που θα πάρει την κύρια ευθύνη για τον έλεγχό του. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Δεν είναι το "απόκομμα" αυτού που περίσσεψε και δεν έλαβε την εξουσία. Δεν είναι τα "ρέστα", που τα χρησιμοποιούμε όταν δεν μας "φτάνουν" τα "ψιλά", για να εξασφαλίσουμε πλειοψηφία.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το εξής απλό. Όταν έγιναν οι τελευταίες εκλογές, ο ελληνικός λαός αποφάσισε να τον κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ και να ελέγχεται από τη ΝΔ. Όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του πήραν την "εντολή" του λαού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να συνθέσουν κυβέρνηση. Την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης την πήρε το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του. Συνέθεσε κυβέρνηση, όπως προβλεπόταν, και στη συνέχεια απέκτησε τη νομιμότητα που απαιτεί το Σύνταγμα με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η Κυβέρνηση, δηλαδή, είναι του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό έλαβε την "εντολή" του λαού από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η παραίτηση του αρχηγού του δεν σημαίνει αυτόματα παραίτηση της Κυβέρνησης του εντολοδόχου κόμματος. Ένας αρχηγός μπορεί να αρρωστήσει ή να σκοτωθεί σε ένα ατύχημα, χωρίς αυτό να σημάνει απώλεια της "εντολής" για το κόμμα του. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχουμε δει να συμβαίνει στο πρόσφατο παρελθόν με την περίπτωση της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου.
Εφόσον δεν χάνει τη "δεδηλωμένη" μέσα στη Βουλή, η "εντολή" παραμένει στα χέρια του κόμματος που την έχει λάβει. Αν χαθεί η "δεδηλωμένη", δεν ψάχνουμε για τα συμπληρωματικά αποκόμματα, που μιλήσαμε πιο πάνω. Η Κυβέρνηση συνήθως "πέφτει" και πάει σε εκλογές, όχι επειδή είναι υποχρεωτικό, αλλά γιατί συνήθως το κόμμα που την φέρει σε αυτήν τη δυνατότητά του εξαντλεί την όποια εξουσία τού απομένει. Συνήθως αρνείται να επιστρέψει την "εντολή" που έλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα στην πιθανότητα να πάει αυτήν η "εντολή" στο δεύτερο κόμμα. Με την εξουσία που του απομένει οδηγεί στις εκλογές, για να διεκδικήσει νέα εντολή από τον ίδιο τον λαό, εφόσον έχασε την "εμπιστοσύνη" της Βουλής.
Σήμερα, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι όχι μόνον πρωτοφανές, αλλά και παράνομο. Το κόμμα, το οποίο έχει την "εντολή" σχηματισμού Κυβέρνησης, δεν χάνει τη "δεδηλωμένη" και ταυτόχρονα επιχειρεί να "μοιραστεί" την εκτελεστική εξουσία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Αυτό είναι όχι απλά παράνομο, αλλά Πραξικοπηματικό. Γιατί; Γιατί η νέα Κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμότητα. Δεν έχει καμία νομιμότητα, γιατί απλούστατα δεν έχει απολέσει τη νομιμότητά της η προηγούμενη. Για να απολέσει τη νομιμότητά της η προηγούμενη, θα πρέπει να επιστρέψει την "εντολή" που έλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά, δηλαδή, τα περί συναινετικών διαδικασιών και άλλων ηλιθιοτήτων, υπάρχουν μόνον στα μυαλά των ηλιθίων και των Πραξικοπηματιών. Όλα αυτά είναι παράνομα και παράλογα, γιατί το γεγονός ότι ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς "συσκέπτονται" από κοινού δεν σημαίνει τίποτε στο πρακτικό επίπεδο. Όποια Κυβέρνηση και να προκύψει από τη "συνεργασία" τους, θα εξακολουθεί να είναι ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ φέρει την "εντολή" σχηματισμού Κυβέρνησης. Όσα "πόστα" κι αν δοθούν στη ΝΔ, η ίδια δεν θα συμμετέχει σ' αυτήν την Κυβέρνηση, γιατί απλούστατα ο λαός τής έδωσε τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Εφόσον λοιπόν αυτοί θέλουν να σχηματίσουν Κυβέρνηση συνεργασίας, θα πρέπει ν' ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία. Είτε θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε εκλογές, ζητώντας την "εντολή" του λαού, ενώνοντας τις δυνάμεις τους ως "συνασπισμός", είτε να συνεχίσουν το "παιχνίδι" των "εντολών", το οποίο προκύπτει από τις προηγούμενες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει ν' αρχίσει ξανά το μετεκλογικό προεδρικό "παιχνίδι" των διερευνητικών "εντολών". Εφόσον δεν αναζητούν μια νέα λαϊκή "εντολή", θα ξεκινήσουν το "παιχνίδι" με βάση την τελευταία που τους δόθηκε.
Απλά πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την "εντολή" σχηματισμού Κυβέρνησης και αυτός ν' αρχίσει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα "παιχνίδι". Να δώσει την "εντολή" στη δεύτερη ΝΔ, για να σχηματίσει δική της Κυβέρνηση. Αν η ΝΔ δεν θέλει να σχηματίσει τέτοια Κυβέρνηση, φοβούμενη να φορτωθεί μόνη της το "κόστος" των "αμαρτιών" του Γιωργάκη, θα πρέπει να "επιστρέψει" την "εντολή" και πάλι στον Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος και πάλι, όπως επιβάλει το Σύνταγμα, θα αναζητήσει τον τρίτο, τον τέταρτο κ.ο.κ.. Η "εντολή", δηλαδή, θα "περάσει" από το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ, τον Συνασπισμό, για να "ξαναγυρίσει" στον Πρόεδρο. Όλα τα κόμματα, τα οποία συμμετείχαν στις εκλογές —και όχι αυτά τα οποία "δημιουργήθηκαν" εντός της Βουλής μετεκλογικά— έχουν δικαίωμα να λάβουν την "εντολή" από τον Πρόεδρο.
Άσχετα λοιπόν με τον αριθμό των βουλευτών, που θα ψηφίζουν μια τέτοια Κυβέρνηση "ψευδοσυνεργασίας", αυτή θα ανήκει στο κόμμα που έχει την "εντολή". Αν βρεθούν δηλαδή 151 βουλευτές να ψηφίσουν την Κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι τέτοια, ακόμα κι αν οι περισσότεροι βουλευτές που την ψήφισαν θα είναι ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον οποιονδήποτε κληθεί ν' αναλάβει και να πάρει την "ψήφο εμπιστοσύνης" της Βουλής. Ακόμα κι αν συμφωνήσουν όλοι να ψηφίσουν τον Τσίπρα για Πρωθυπουργό, η Κυβέρνηση θα είναι του Συνασπισμού και όχι αυτών που την ψήφισαν. Η "εντολή" πάντα παραμένει στα χέρια αυτού, που την πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μόνον αν δεν θέλει κανένας από αυτούς ν' αναλάβει ως κόμμα την Κυβέρνηση, τότε ξεκινάει η διαδικασία από την αρχή και μπορεί να συζητηθεί η περίπτωση Κυβέρνησης Συνεργασίας, η οποία δεν θα είναι ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ ...Μια Οικουμενική Κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα της Βουλής, όπως αυτήν του '89. Το Σύνταγμα, δηλαδή, προβλέπει αυτόν τον "κύκλο", προκειμένου να εμποδίζει Πραξικοπηματικές πράξεις των "μεγάλων" της Βουλής.
Το Σύνταγμα δεν είναι "κουτό", για να δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους "μεγαλοκομματάρχες" να καταλύουν τη Δημοκρατία ...Ιδιώτες, που κάθε φορά θα λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων τους και εις βάρος της Δημοκρατίας ...Ιδιώτες, που, με μια τεράστια ισχύ εντός της Βουλής, θα επικαλούνται εθνικούς κινδύνους ή απειλή εξωγήινων, για ν' αποφύγουν ακόμα και την εκλογική διαδικασία. Να επικαλούνται ακόμα και λόγους "οικονομίας", για ν' αποφεύγουν να δώσουν τον λόγο στον λαό. Αυτά δεν γίνονται ποτέ, γιατί το Σύνταγμα δεν τα επιτρέπει.
Γι' αυτόν τον λόγο κάνει αυτούς τους "κύκλους" των "εντολών". Χρησιμοποιεί το σύνολο του "εύρους" της Βουλής, ώστε σε περίπτωση Πραξικοπήματος να υπάρχει συνυπευθυνότητα του συνόλου της, ώστε να μην υπάρχει ούτε ίχνος δημοκρατικής "νομιμοποίησης".
Επιπλέον αυτήν η συνταγματική "απαίτηση" δυσκολεύει δραματικά το εγχείρημα, εφόσον δεν έχουν όλοι μέσα στη Βουλή τα ίδια συμφέροντα. Ως εκ τούτου οι "συνεργασίες" ή οι "μεγάλοι συνασπισμοί" γίνονται πριν τις εκλογές και όχι μετά από αυτές ...Γίνονται από τους πολιτικούς και τις ψηφίζει ο λαός και όχι εντός της Βουλής μετά τις εκλογές. Συνασπισμοί εντός Βουλής γίνονται μόνον μετά από τον "κύκλο" που αναφέραμε και ποτέ πριν από αυτόν. Πριν από αυτόν τον "κύκλο" μόνον εκτός Βουλής και προεκλογικά μπορεί να γίνει.
Το ζητούμενο πάντα είναι ο λαός ν' αποφασίζει τι ακριβώς θα αντιπροσωπεύουν μέσα στη Βουλή αυτοί οι Συνασπισμοί και όχι οι κομματάρχες μόνοι τους. Τα κόμματα, τα οποία συμμετέχουν σε αυτούς τους συνασπισμούς, είναι πραγματικά και δοκιμασμένα στην "πυρά" των εκλογών και όχι της "πλάκας", που φτιάχνονται σε υπόγεια και σαλόνια σαν αυτό της Μπακογιάννη ή του Κουβέλη.
Αν λοιπόν τολμήσουν τα δύο αγράμματα κι ανεπάγγελτα ανθρωποειδή του Κολεγίου με τη βοήθεια του "συναδέρφου" τους Προέδρου της Δημοκρατίας να καταλύσουν το Σύνταγμα, ας γνωρίζουν από τώρα ότι θα υποστούν τις συνέπειες αυτού του εγκλήματος. Απλά πράγματα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συλληφθούν από τις αρμόδιες αρχές όλοι οι Πραξικοπηματίες και στην περίπτωσή μας οι Παπούλιας, Παπανδρέου, Σαμαράς και Παπαδήμος.
Αν δεν μπορούν οι αρχές να τους συλλάβουν, ο λαός πρέπει ν' αναλάβει τον ρόλο του ...Τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ρόλο του, που είναι να προστατεύσει το Σύνταγμα με όλα τα μέσα ...Τον προβλεπόμενο ρόλο, που "θωρακίζει" νομικά τον πολίτη στο τελευταίο άρθρο του. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ο λαός ν' αναζητήσει και να συλλάβει ζωντανούς ή νεκρούς όλους τους Πραξικοπηματίες.
Ο κάθε πολίτης έχει την υποχρέωση και όχι απλά το δικαίωμα, όπου βρει κάποιον από αυτούς τους τρεις, να τον συλλάβει ζωντανό και αν αυτό δεν είναι δυνατό, να τον εκτελέσει επιτόπου. Οι Πραξικοπηματίες σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι κάτι το διαφορετικό από τον Καντάφι. Όπως συνελήφθη από τους όχλους ο Καντάφι, έτσι και οι Έλληνες πρέπει να τους συλλάβουν με το δικαίωμα να τους χειριστούν κατά βούληση και χωρίς καμία ποινική ή άλλη συνέπεια ...Ο Καντάφι, ο οποίος "έφυγε" σφαγμένος σαν γουρούνι, εφόσον, για να τον ατιμάσουν, του έκοψαν με μαχαίρι τον σφικτήρα του πρωκτού του. Αυτός είναι ο θάνατος που περιμένει τον οποιονδήποτε επιχειρεί να προδώσει τον λαό και βρίσκεται απέναντί του.
Σε περίπτωση που αυτοί οι Πραξικοπηματίες προλάβουν και πάρουν "ψήφο" εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων, μετατρέπουν το σύνολο της Βουλής σε Πραξικοπηματική και άρα μη νόμιμη. Σε αυτήν την περίπτωση ο Ναός της Δημοκρατίας χάνει την ιερότητά του και μετατρέπεται σε ένα απλό κτίριο ...Ένα κτίριο, όπου θα στεγάζεται το "Κωλοχανείο" του Φασισμού. Την επόμενη φορά, που θα μαζευτούν κατά χιλιάδες οι Έλληνες μπροστά από αυτό το άντρο της παρανομίας, μπορούν όχι απλά να το απειλήσουν με εισβολή, αλλά νομιμοποιούνται να του βάλουν φωτιά και να το ισοπεδώσουν μαζί με όλους όσους βρίσκονται εντός του.
Κανένα έλεος στους φασίστες και στα δουλικά των τοκογλύφων.
Η Μεταπολίτευση, που μας οδήγησε στη σημερινή αθλιότητα, παίζει τα τελευταία της "χαρτιά" και αυτό είναι επικίνδυνο. Επικίνδυνο όμως όχι μόνον για τον λαό, αλλά και γι' αυτούς που θα τολμήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Δεν είναι δυνατόν τα "τσιράκια" των τοκογλύφων να μας απειλούν με Πραξικόπημα. Δεν είναι δυνατόν οι υπάλληλοι των τοκογλύφων, όπως ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς ή ο Παπαδήμος, να μας υπόσχονται δήθεν "σωτηρία", θυσιάζοντας όχι μόνον τη Δημοκρατία μας, αλλά την ίδια την πατρίδα μας.
Ανάξιοι να ονομαζόμαστε "Έλληνες" θα είμαστε, αν δεν τους σταματήσουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’



Υ.Γ. 1
Οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι να προλάβουν και να ελέγξουν όλα αυτά τα συνταγματικά εγκλήματα εν τη γενέσει τους είναι οι ηγέτες της Δικαιοσύνης. Αν δεν κινηθούν εντός εικοσιτετραώρου, προκειμένου να συλληφθούν οι Πραξικοπηματίες και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, τότε θα πρέπει να λογαριάζονται και οι ίδιοι ως συνεργάτες τους.

Υ.Γ. 2
Οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ας "ξυπνήσουν" επιτέλους και ας κάνουν το καθήκον τους. Ας κάνουν το καθήκον τους απέναντι στον λαό που τους ψήφισε και να μην γίνονται άβουλα υποχείρια της προδοτικής συμμορίας του Κολεγίου Αθηνών. Αν δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα μπορούν να σταθούν σε κανένα "ύψος", εφόσον θα τους "ψάχνει" ο λαός ...και όχι για να τους δοξάσει. Ας δουν μερικά βίντεο με το τέλος του Καντάφι και είναι σίγουρο ότι θα έρθουν στα "ίσα" τους.

Υ.Γ. 3
Τώρα εξηγείται γιατί το ΠΑΣΟΚ προχώρησε πριν από λίγες ημέρες σε "αποκεφαλισμό" της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας χωρίς η ΝΔ ν' αντιδράσει σχεδόν καθόλου. Κανονισμένα τα είχαν οι Πραξικοπηματίες, προκειμένου να μην υπάρχει ούτε η θεωρητική πιθανότητα να βρουν μπροστά τους αντίδραση. Οι Χούντες δεν είναι μόνον στρατιωτικές ...Είναι και πολιτικές

ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΓΗ


Πότε εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη Γη (;)

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προϋποθέτει να έχει απαντήσει κανείς σε ένα άλλο θεμελιώδες ερώτημα: Πως εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη; Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό κατατάσσονται σε δύο τελικές κατηγορίες:

α. Ο Θεός/κάποια ανωτέρα δύναμη δημιούργησε τον άνθρωπο
β. Ο άνθρωπος έγινε μόνο με φυσικές διεργασίες (εξέλιξη)

Και οι δύο κατηγορίες απαντήσεων απαιτούν πίστη. Δεν υπάρχει καθαρά επιστημονική απάντηση στο ερώτημα αυτό, ακριβώς γιατί δεν είναι παρατηρήσιμο και δεν μπορεί να επαναληφθεί σε εργαστηριακές συνθήκες. Επίσης όμως, και οι δύο κατηγορίες απαντήσεων επιδέχονται έρευνα, και αναζήτηση τυχών αντιφάσεων, για να οδηγηθούμε στην ορθοτέρα απάντηση.

Στην προσπάθεια αναζήτησης της αληθείας, θέλησα να μοιραστώ μαζί μια δημοσίευση παλιά, από εκείνες που δεν δημοσιεύονται πολύ. Και αυτό επειδή θεωρείται έντιμο η γνώση να μοιράζεται και να μην λογοκρίνεται. Και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σύμφωνα με τις επικρατούσες θεωρίες εξέλιξης των ειδών, ο άνθρωπος εμφανίστηκε τελευταίος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκα οργανωμένο σώμα ύλης που υπάρχει στο σύμπαν. Αφού, λοιπόν, οι επιστήμονες το αποδέχτηκαν αυτό, άρχισαν να χτίζουν πάνω σ’ αυτή τη θεώρηση τις χρονολογίες που πίστευαν ότι ενεφανίζοντο τα ζώα στη γη. Το πρόβλημα με τον άνθρωπο είναι ότι όποτε έβρισκαν κάποιον υποψήφιο πρόγονο (απολίθωμα) έβρισκαν αποδείξεις για ύπαρξη ανθρώπου όλο και πιο παλιά (1). Αυτό “ έσπρωχνε” την ηλικία του ανθρώπου (Homo Sapiens) όλο και πιο πίσω. Σήμερα έφτασε η αποδεκτή ηλικία να είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια έτη.

Βάσει της ευρέσεως όμως που θα αναφερθεί, κάθε συζήτηση περί καταγωγής του ανθρώπου από κατώτερα είδη καθίσταται ανούσια. Ο ερασιτέχνης γεωλόγος Λιν Ότινγκερ της περιοχής Μοάμπ στη Γιούτα βρήκε απολιθώματα οστών 2 ανθρώπων σε πετρώματα ηλικίας 100 εκατομμυρίων χρόνων . Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα Δρ. Μάργουιτ τα μελέτησε και απεκάλεσε την εύρεση “ πολύ ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη“ . Το πρόβλημα είναι ότι ξαφνικά “ έχασε” το ενδιαφέρον του για τα οστά και δεν τα ραδιοχρονολόγησε. Πολύ σύντομα μετετέθη σε άλλο Πανεπιστήμιο, και κανείς δεν συνέχισε τη μελέτη των απολιθωμάτων. Μετά ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις κατά της εξέλιξης…

Πού να υπάρχουν, αφού τις συγκαλύπτουν;

Πληροφοριακά, για τη φοβερή αυτή ανακάλυψη, τα οστά χαρακτηρίστηκαν “ in situ“ , δηλαδή ότι εκεί θάφτηκαν αρχικά και δεν έπεσαν από ψηλότερο στρώμα. Βρέθηκε σκουρόχρωμο οργανικό κατάλοιπο πέριξ των οστών, που υποδηλώνει ότι ήταν πλήρη σώματα όταν θάφτηκαν. Ο μεταλλειολόγος Keith Barrett της εταιρείας Big Indian Copper Mind που εκμεταλλεύετο το ορυχείο, δήλωσε (2) ότι μέχρι το σημείο της εύρεσης δεν υπήρχε σπήλαιο ή ρωγμή, αλλά ήταν συνεχή τα υλικά (πέτρες και άμμο). Θυμάται ότι ήταν περίπου 5 μέτρα υλικών, εκ των οποίων σχεδόν 2 μέτρα ήταν στέρεος βράχος. Αυτό συντείνει υπέρ της γνησιότητος των ευρημάτων.

Το πρόβλημα δεν είναι στα ευρήματα. Το πρόβλημα έγκειται στην ερμηνεία. Εδώ μπαίνει η πίστη που προανέφερα. O F.A. Barnesπου ανέφερε το γεγονός, έγραψε (3): “ Of course, despite evidence that these human remains are ‘in place’ in a formation 100 million years old the probability is very low that they are actually that old. These bones appeared to be relatively modern in configuration, that is, of Homo Sapiens rather than one of his ancient, semi-animal predecessors“

(Απόδοσις) “ Φυσικά, παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα ανθρώπινα υπολείμματα ήταν στη φυσική τους θέση σε σχηματισμό 100 εκατομμυρίων ετών, η πιθανότητα είναι πολύ μικρή να είναι πράγματι τόσο παλαιά. Τα οστά έδειχναν σχετικά μοντέρνα στη διαμόρφωση, δηλαδή σαν Homo Sapiens, παρά σαν κάποιον από τους αρχαίους, ημι-ζωώδεις προγόνους του.“

Δεν τους περνάει ποτέ η σκέψη, μήπως η χρονολόγηση να μην είναι σωστή; Έχοντας αποδεχθεί το μοντέλο της εξέλιξης δημιουργείται το πρόβλημα ότι βλέπει τα οστά ότι είναι αρχαία, αλλά ανέμενε να είχαν άλλη μορφή, οπότε τα οστά δεν είναι αρχαία! Θαυμάσια λογική!

Προς τι η συγκάλυψη; Φοβούνται τον ανταγωνισμό της Θεϊστικής Δημιουργίας; Αν είναι αλήθεια δεν πρέπει να το αποδεχτούν όλοι;



Παραπομπές:
(1) Βλέπε περίπτωση Java Man, στην οποία ο Dubois απέκρυψε για 30 χρόνια από την επιστημονική κοινότητα ότι μαζί με τον “ πρόγονο” Java Man βρήκε και 2 ανατομικά σύγχρονους ανθρώπους – άρα δεν ήταν πρόγονος.
(2) F.A. Barnes, “ The case of the Bones in Stone”, Desert (February 1975), p. 38
(3) F.A. Barnes, “ Mine Operation Uncovers Puzzling Remains of Ancient Man”, Moab, Utah , Times -Independent, June 3, 1971

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ


Δεν μετανιώνει για τη χειρονομία του ο Αχίλλειος Μιχαλές...
Για την κίνηση που έμεινε ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της φετινής 28ης Οκτωβρίου μίλησε ο 16χρονος Αχίλλειος Μιχαλές.

«Δεν μετανιώνω για τη μούντζα. Ήταν αυθόρμητο ό,τι έγινε. Δεν μου είπε κανείς να το κάνω, ούτε βέβαια η οικογένειά μου. Ειδικά στον πατέρα μου δεν άρεσε αυτό που έκανα», λέει στο «Πρώτο Θέμα» ο 16χρονος Αχίλλειος από τη Λάρισα που με μια χειρονομία έγινε «λαϊκός ήρωας» της κοινωνίας του και πιθανότατα όχι μόνο.

Ο Αχίλλειος ζει με τα 15 του αδέρφια σε ένα σπίτι 103 τ.μ., τα πρωινά δουλεύει ως ελαιοχρωματιστής και το απόγευμα πηγαίνει σε νυχτερινό σχολείο για να καταφέρει να σπουδάσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως είναι το όνειρό του.

Όσον αφορά τη σκληρή πρωινή του δουλειά, δεν δείχνει να τον πτοεί καθόλου. «Δεν με ενοχλεί που δουλεύω τη στιγμή που οι συνομήλικοί μου σκέφτονται τη διασκέδαση τους. Στην οικογένειά μου, έχουμε μάθει όλοι να βοηθάμε, κι αυτό είναι το σωστό για μένα».

Όπως είναι φυσικό, η καθημερινότητα του Αχίλλειου άλλαξε άρδην από τη μια μέρα στην άλλη μετά την περίφημη μούντζα του κατά τη διάρκεια της σχολικής παρέλασης. «Στο facebook τον έχουν κάνει Θεό. Κορίτσια του λένε ότι είναι κούκλος και ότι θέλουν να τον παντρευτούν».

Για το καυτό θέμα της αποβολής του που εκκρεμεί, ο 16χρονος ελπίζει πως δεν θα τιμωρηθεί. Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο της Λάρισας, ο νεαρός Αχίλλειος θα προστατευθεί και δεν θα τιμωρηθεί για αυτήν την ενέργεια.
Τελικά, όπως λέει χαρακτηριστικά και ο πατέρας του, «κανείς δεν τον συμβούλεψε να το κάνει. Πάντως όλη η Ελλάδα τους πετούσε αβγά, με το παιδί μου βρήκαν να ασχοληθούν λόγω μιας μούντζας»;.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΘΡΕΨΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΛΑΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕΤΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ,ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ. ΤΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΕ ΜΟΥΝΤΖΩΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΝΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ. ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΟΥΝΤΖΩΝΕΙ.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Όλη την ημέρα σήμερα φθάνουν πληροφορίες στην Αθήνα από την Άγκυρα, το Κάιρο και τα Σκόπια ότι οι δηλώσεις Παπανδρέου το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή προκάλεσαν ήδη τις εξής αντιδράσεις στις γειτονικές μας χώρες:

1. Η δήλωση Παπανδρέου ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έρευνες για το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, προκάλεσε άμεση παρασκηνιακή αντίδραση της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Τα «γεράκια» της Άγκυρας ανεπίσημα αλλά κατηγορηματικά ειδοποίησαν την ελληνική πλευρά μέσα από τους διαύλους της μυστικής διπλωματίας να μην προχωρήσει στην παραμικρή κίνηση νότια της Κρήτης γιατί υπάρχει πρόβλημα με την τουρκική ΑΟΖ που περιλαμβάνει και το... Καστελόριζο.


2. Ακριβώς ίδια αντίδραση υπήρξε από την Αίγυπτο με το επιχείρημα ότι οι ελληνικές έρευνες δεν μπορούν να γίνουν σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχει καθορισμένη η ελληνική ΑΟΖ και που πάντως αυτή η περιοχή μπορεί να ανήκει και στην Αίγυπτο.

3. Η δήλωση Παπανδρέου ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει και λύση στο όνομα των Σκοπίων προκάλεσε άμεση αντίδραση της σκοπιανής κυβέρνησης που άρχισε σήμερα κιόλας τις πιέσεις σε ΟΗΕ, ΗΠΑ και διεθνή κέντρα για επισημοποίηση της ονομασίας Μακεδονία των Σκοπίων.

4. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν προς το παρόν να έχουν αιφνιδιάσει τις ελληνικές αρχές, καθώς οι υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν από το πρωί να αντιληφθούν το μέγεθος των αντιδράσεων των τριών γειτονικών κρατών για να ενημερώσουν σχετικά τη νέα κυβέρνηση.

ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ "ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ" ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ, ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ!!!
Η "Τριμερής Επιτροπή" είναι μια διεθνής λέσχη ισχύος, ένα παγκόσμιο δίκτυο κορυφαίων πολιτικών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών, από Β. Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία! Στήθηκε το 1973 μετά από εντολή του μεγιστάνα Ντέιβιντ Ροκφέλλερ στον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, Σύμβουλο Ασφαλείας έπειτα του Κάρτερ, το οποίο λέγετε ότι ανέβασε η αυτοκρατορία Ροκφέλλερ, που ελέγχει πετρελαϊκές εταιρείες, γιγάντιες τράπεζες, την JB Morgan (!), την καρδιά του Μανχάταν και αποτελεί μια παγκόσμια δύναμη με πολλά πλοκάμια, το απόλυτο εργαλείο Παγκοσμιοποίησης, που διαχέει τις πολιτικές και τις κατευθύνσεις της για την πορεία του κόσμου, των οικονομιών και των κρατών, μέσω των των τριών μεγάλων ομάδων μελών σε Β. Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία!

Μέλος της Ομάδας των εκλεκτών 170 της Ευρώπης, είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, όπως φαίνεται στο έγγραφο-ντοκουμέντο, μαζί με τον Αλέξη Παπαχελά (!!!), τον Πρόεδρο του ΙΟΒΕ Οδυσσέα Κυριακόπουλο, αλλά και τον Παναγή Βουρλούμη, πρων Πρόεδρο του ΟΤΕ!!! Φυσικά στην Τριμερή Επιτροπή είναι ενεργό μέλος και ο φίλος του Παπαχελά, Νίκολας Μπερνς... Ενδεικτικά έχουν παρελάσει επίσης στο παρελθόν από την Παγκόσμια αυτή "Αράχνη", πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ όπως ο Τζορτζ Μπους και ο Κλίντον, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, ο Χόλμπρουκ, ο Κίσινγκερ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν!

ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ


∆υστυχώς, δεν πρόκειται για θεωρίες συνωµοσίας, αλλά για την τραγική πραγµατικότητα που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι δοµικές, οι θεσµικές αποφάσεις σε όλους τους κρίσιµους τοµείς λαµβάνονται κάτω από την ισχυρή πίεση - καθοδήγηση των συµφερόντων που εκπροσωπούν τους µετρηµένους στα δάχτυλα µεγάλους παίκτες των αγορών.

Τα λόµπι των µεγάλων συµφερόντων είναι πανίσχυρα στις Βρυξέλλες και οριοθετούν χειρουργικά το πλαίσιο και τους ευρωπαϊκούς νόµους που διέπουν τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα και τους τοµείς της ενέργειας και του πετρελαίου. Τοµείς που χαρακτηρίζονται είτε από την έλλειψη κανόνων και διαφάνειας είτε από την υιοθέτηση µέτρων που ευνοούν, σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών, τις πολυεθνικές, τις πανίσχυρες τράπεζες επενδύσεων και γενικά αυτό που τελευταία προσδιορίζεται γενικά και αόριστα ως «αγορές». Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηµατοπιστωτικό λόµπι έχει καταφέρει να οδηγήσει την Κοµισιόν στη µη λήψη κανόνων διαφάνειας για τη ρύθµιση των αγορών, ενώ το λόµπι του άνθρακα έχει υποχρεώσει την Κοµισιόν σε δειλά βήµατα για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής και στη δηµιουργία µιας ακόµα κερδοσκοπικής αγοράς σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών, αυτήν της εµπορίας των ρύπων. Τη λειτουργία των λόµπι παρακολουθεί εδώ και χρόνια η οργάνωση Corporate Europe Observatory(CEO ) -Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών -, ένα ερευνητικό παρατηρητήριο που στόχο έχει να εκθέσει και να αµφισβητήσει την προνοµιακή πρόσβαση που απολαµβάνουν και την επιρροή που ασκούν συγκεκριµένες εταιρείες στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Το «Πράσινο Ποντίκι» παρουσιάζει την τελευταία έκθεση της CEO µε τίτλο «Ο πλανήτης του λόµπι», έκθεση που, όπως µας επισήµανε ο Γιώργος Βασσάλος εκ µέρους της CEO, «πρόκειται για έναν καινούργιο οδηγό, συνέχεια του πετυχηµένου πρώτου που είχε εκδοθεί το 2004 και αποτέλεσε ένα εύχρηστο εργαλείο για την κατανόηση του κόσµου των λόµπι στις Βρυξέλλες για δηµοσιογράφους, συνδικαλιστές, ΜΚΟ και το ευρύ κοινό. Στη νέα έκδοση έχουν προστεθεί θεµατικά τουρ για την επιρροή των πολυεθνικών στη ρύθµιση του τραπεζικού τοµέα, στις κλιµατικές πολιτικές και στη βιοτεχνολογία». Στην έκθεση αποκαλύπτονται ονοµαστικά οι ισχυρότερες οµάδες συµφερόντων καθώς και οι θέσεις και οι τακτικές τους στον υπόγειο αγώνα που διεξάγουν, δυστυχώς, µε επιτυχία για τη χειραγώγηση των οργάνων της Ε. Ε. και την υιοθέτηση φιλικών προς τα συµφέροντά τους πολιτικών.

Ο παράδεισος του λόµπι

Η δράση των οµάδων συµφερόντων στις Βρυξέλλες είναι νόµιµη και θεσµοθετηµένη τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το πρόβληµα έγκειται, όµως, στο γεγονός ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν όροι και κανόνες για το πλαίσιο λειτουργίας των οµάδων συµφερόντων, για το πού σταµατούν τα όριά τους, ποιες ενέργειες µπορούν να θεωρηθούν θεµιτές και ποιες όχι για την ανάδειξη των στόχων τους και την επίτευξη των επιδιώξεών τους. Η πρακτική έχει δείξει ότι οι ισχυρές οµάδες συµφερόντων που παίζουν σηµαντικό ρόλο στη διαδικασία διαµόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής, δρουν χωρίς κανόνες, στο παρασκήνιο και χρησιµοποιούν κάθε µέσο για την επίτευξη των πολιτικών τους.

Όπως μας επισήμανε ο Γιώργος Βασσάλος εκ μέρους του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών, «γύρω στο 70% των 15.000 με 30.000 λομπιστών που εδρεύουν στις Βρυξέλλες εκπροσωπεί τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών. Οι άνθρωποι αυτοί συγγράφουν την πλειονότητα ίσως των τροπολογιών που καταθέτουν οι ευρωβουλευτές στα διάφορα νομοθετήματα. Προσλαμβάνουν πρώην επιτρόπους και αξιωματούχους με παχυλούς μισθούς (300 με 500 ευρώ την ώρα) και πραγματοποιούν παραπλανητικές καμπάνιες χρηματοδοτώντας οργανώσεις - βιτρίνες». Οι σχέσεις… στοργής των εκπροσώπων των εταιρικών λόμπι με ανώτατα στελέχη της Κομισιόν αλλά ακόμα και με εκλεγμένους αντιπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών, έχουν καταγγελθεί κατά το παρελθόν, χωρίς όμως αυτές οι καταγγελίες να μπορέσουν να επηρεάσουν το πανίσχυρο σύστημα που δρα στο παρασκήνιο έχοντας εξέχοντες κρυφούς συνεργάτες σε θέσεις - κλειδιά της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Ο πρωταρχικός στόχος των ομάδων συμφερόντων είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χαράσσει την ευρωπαϊκή πολιτική και αποφασίζει για την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως μας υπογράμμισε ο Γιώργος Βασσάλος, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαρτάται από τις ομάδες εμπειρογνωμόνων (expert groups) ώστε να συλλέξει τις αναγκαίες πληροφορίες για τη σύνταξη των νομοθετημάτων. Αν εξαιρέσουμε τις εθνικές κυβερνήσεις, η μεγάλη πλειονότητα των συμβούλων της προέρχεται από πολυεθνικές. Με αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή αναθέτει μεγάλο μέρος της συγγραφής των νομοθετημάτων στις εταιρείες αυτές».

Η δύναμη του χρήματος σε συνδυασμό με τις πολύπλοκες διαδικασίες και την απουσία οποιουδήποτε πραγματικού ελέγχου, έχουν δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ομάδων συμφερόντων που μπορούν να επιβάλλουν την πολιτική ατζέντα με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να θεωρούνται ο παράδεισος του λόμπινγκ.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΛΟΜΠΙ

Το ισχυρό λόμπι της βιομηχανίας και των αγορών έχει παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσπάθεια να μην περάσουν ρυθμίσεις διαφάνειας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ρυθμίσεις που ίσως είχαν αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση το 2008. Παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις της κρίσης, οι μεγάλες τράπεζες, τα hedge funds και άλλα επενδυτικά κεφάλαια συνεχίζουν τις πιέσεις για να μην υιοθετηθούν κανόνες για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων τους. Οι κυρίαρχοι λομπίστες στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα που δρουν στις Βρυξέλλες είναι, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της οργάνωσης Corporate Europe Observatory , οι εξής:

1. City of London
Οι λομπίστες της City of London δρουν για λογαριασμό εκατοντάδων τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων που κινούν τα νήματα παγκοσμίως από το οικονομικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσα. Η ομάδα πίεσης που κατοικοεδρεύει στις Βρυξέλλες, έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να μην υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμίσεις για τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Η City of Londo n δεν έχει εγγραφεί και δεν προσδιορίζει τις δραστηριότητές της στο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφάνεια των λόμπι.

2. European Financial Services Roundtable (ΕΡ5Ρ)
Η EFSR έχει στηθεί στο πρότυπο της European Roundtable of Industrialists (ERT) και αποτελεί ένα πολύ κλειστό κλαµπ, στο οποίο δεν συµµετέχουν εταιρείες, αλλά ως πρόσωπα µόνο πρόεδροι και γενικοί διευθυντές από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις, βιοµηχανίες και τράπεζες της Ευρώπης. Η EFSR έχει 18 µέλη και συνεργάζεται στενά µε το αδελφό κλειστό κλαµπ των Αµερικανών της ελίτ του λόµπι, τη Financial Services Roundtable . Η κρεµ ντε λα κρεµ των λοµπιστών έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στη δηµιουργία µιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς για τις ιδιωτικές συντάξεις µέσω της πλήρους απελευθέρωσης του ασφαλιστικού τοµέα.

3. DG Internal Market
Η Γενική ∆ιεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ε.Ε. διατηρεί στενούς δεσµούς µε τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, µεταξύ άλλων, µέσω διαφόρων συµβουλευτικών οµάδων που συστάθηκαν µε σκοπό την παροχή συµβουλών στην Επιτροπή σχετικά µε τη νοµοθεσία. Οι περισσότερες από τις λεγόµενες «οµάδες εµπειρογνωµόνων» που συµβουλεύουν την Επιτροπή στην υιοθέτηση νοµοθεσιών για τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, συγκροτούνται από εκπροσώπους συµφερόντων του ιδιωτικού τοµέα. Ο αριθµός των λοµπιστών που συµβουλεύουν την Επιτροπή ως µέλη των «οµάδων εµπειρογνωµόνων» είναι µεγαλύτερος από τον αριθµό των υπαλλήλων της Επιτροπής που έχουν την ευθύνη για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής.

4. Alternative Investment Management Association (ΑΙΜΑ)
Η AIMA είναι µια οργάνωση λόµπι που εκπροσωπεί τα συµφέροντα της «βιοµηχανίας» του κλάδου των αµοιβαίων κεφαλαίων και συνεργάζεται στενά µε το µεγαλύτερο λόµπι των hedge funds στις ΗΠΑ, τη Managed Funds Associatio n. Κύριος στόχος της ΑΙΜΑ είναι να υπάρξουν επιδερµικές και «αθώες» ρυθµίσεις στον τοµέα των αµοιβαίων κεφαλαίων γι’ αυτό και πολέµησε λυσσαλέα το σχέδιο Οδηγίας για τα επενδυτικά κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και το σχέδιο Οδηγίας είχε επικριθεί ως εξαιρετικά αδύναµο, οι λοµπίστες πολέµησαν ακόµα και αυτές τις µέτριες ρυθµίσεις διαφάνειας που προωθούσε η Επιτροπή.

5. European Banking Federation
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Οµοσπονδία αντιπροσωπεύει 5.000 τράπεζες από 31 ευρωπαϊκές χώρες, ανάµεσά τους την ελίτ των ευρωπαϊκών τραπεζών όπως η HSBC, η BNP Paribas , η Deutsche η Bank, η Barclay’s, η Royal Bank of Scotland και η Crédit Agricole. Τον Ιούλιο του 2009 το EBF µαζί µε άλλες οµάδες πίεσης ζήτησε από την Ε.Ε. να συντονίσει και να βελτιστοποιηθεί το σχέδιο για τη διάσωση των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν φθάσει σε σηµείο κατάρρευσης. Την ίδια στιγµή, όµως, πίεζαν για τη λήψη µέτρων λιτότητας και απορρύθµισης της αγοράς εργασίας ως απάντηση στην κρίση που δηµιουργήθηκε από τα µέλη της. Επίσης έχει ασκήσει πιέσεις για την καθυστέρηση της υιοθέτησης ευρωπαϊκής νοµοθεσίας για την καταπολέµηση των φορολογικών παραδείσων. Πολλά από τα µέλη της EBF είναι επίσης µέλη του σκιώδους συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας («Shadow ECB Council »), ενός σώµατος που απαρτίζεται από εκπροσώπους συµφερόντων τραπεζών που πριν από κάθε συνεδρίαση ΕΚΤ ασχολείται µε τα δικά τους ζητήµατα. Οι µεγάλες τράπεζες ασκούσαν πιέσεις από τον Μάιο του 2009 για να διατηρήσουν το προνοµιακό επιτόκιο του 1% που είχαν για τον δανεισµό τους από την ΕΚΤ. Όταν η ΕΚΤ άρχισε να δανείζει στα τέλη του 2010 τις χώρες που είχαν πρόβληµα, οι µεγάλες τράπεζες είχαν τη δυνατότητα για τεράστια κέρδη αφού δανείζονταν µε 1% και δάνειζαν µε πολύ υψηλότερο επιτόκιο τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

6. European Parliamentary Financial Services Forum (ΕΡΡ5Ρ)
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουµ για τις Χρηµατοοικονοµικές Υπηρεσίες αυτοπαρουσιάζεται ως ένας οργανισµός που συστάθηκε για να διευκολύνει και να ενισχύει την ανταλλαγή πληροφοριών µεταξύ του χρηµατοπιστωτικού κλάδου και των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέλη του µπορούν να γίνουν όλοι οι ευρωβουλευτές όπως επίσης επιχειρήσεις και οµάδες συµφερόντων. Σύµφωνα µε την οργάνωση Corporate Europe Observatory , ενώ στη θεωρία πρόκειται για ένα φόρουµ διαλόγου µεταξύ του κλάδου της βιοµηχανίας, τα µέλη του φόρουµ επί της ουσίας στόχο έχουν να επηρεάζουν τη γνώµη των ευρωβουλευτών υπέρ συγκεκριµένων συµφερόντων.

7. International Swaps and Derivatives Association (Ι5ϋΑ)
Η ∆ιεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων κέρδισε το 2010 από µεγάλες διεθνείς οργανώσεις που µάχονται το λόµπινγκ το βραβείο της χειρότερης οµάδας συµφερόντων στον χρηµατοοικονοµικό τοµέα για το πιο επικίνδυνο λόµπινγκ που ασκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αν και η έλλειψη διαφάνειας και οι σχεδόν ανύπαρκτες ρυθμίσεις στον τομέα της αγοράς παραγώγων είχαν προκαλέσει έντονες επικρίσεις μετά την οικονομική κρίση, η ISDA, εξέχων μέλος της οποίας είναι η Goldman Sachs , πίεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μην αναλάβει πρωτοβουλίες για υιοθέτηση σκληρών κανόνων με το επιχείρημα ότι αυτό θα ήταν κακό για τις επιχειρήσεις. Η ISDA αποτελεί έναν οργανισμό - «κλειδί» και στον κόσμο των CDS, μεταξύ άλλων επειδή καθορίζει όλους τους συμβατικούς τους όρους, που περιέχονται σε κοινά αποδεκτό κείμενο, γνωστό ως ISDA Master Agreement . Επισημαίνεται ότι η ISDA έχει συστήσει, επίσης, την ευρωπαϊκή επιτροπή EMEA Credit Derivatives Determination Committee , στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες και επενδυτικοί φορείς, όπως η Deutsche Bank , η Goldman Sachs και η Merrill Lynch .
Στην περίπτωση της Ελλάδας η επιτροπή αυτή είναι αποκλειστικά αρμόδια για να κρίνει εάν στη χώρα μας έχει συμβεί «πιστωτικό γεγονός» (credit event ) και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης στους κατόχους συμβολαίων ασφάλισης κινδύνου κατά χρεοκοπίας, γνωστών και ως CDS.

8. Deutsche Bank
Ο τραπεζικός κολοσσός της Γερμανίας είναι από τους πιο ενεργούς παίκτες στο τραπεζικό λόμπινγκ στις Βρυξέλλες, με πολλούς εκπροσώπους σε πολλές συμβουλευτικές ομάδες της Κομισιόν. Είναι επίσης μια από τις τράπεζες που ενεπλάκη στην κερδοσκοπία με τις τιμές των τροφίμων, διαφημίζοντας ειδικό fund που είχε συστήσει κατά την περίοδο της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης το 2007-2008 και προσφέροντας στους επενδυτές τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσουν από την αύξηση της τιμής των τροφίμων, που οδήγησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια πολίτες στις υπό ανάπτυξη χώρες κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι κερδοσκόποι στην παγκόσμια αγορά τροφίμων χρησιμοποιούν τα ίδια αμφιλεγόμενα οικονομικά εργαλεία που οδήγησαν στην κατάρρευση τις οικονομικές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Corporate Europe Observatory, τα κερδοσκοπικά εργαλεία προωθήθηκαν στις Βρυξέλλες από τη Διεθνή Ένωση Swaps και Παραγώγων και τη «Futures and Options Association», ένωση επιχειρηματικών συμφερόντων, που και οι δυο έχουν ως μέλος στις τάξεις τους την Deutsche Bank.

9. European Venture Capital Association
Οργανισμός που μάχεται κατά της υιοθέτησης ρυθμιστικών κανόνων για τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, υποστηρίζοντας ότι ένας αυστηρότερος κανονισμός θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. Διαθέτει, περίπου, 30 στελέχη που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων και κινούν τα νήματα πίσω από τις κουρτίνες.


ΤΟ ΛΟΜΠΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Το λόμπι της βιομηχανίας του άνθρακα έχει αποδειχθεί ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση και στην υπονόμευση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών για το κλίμα της Ε.Ε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πολιτική της Ε.Ε. να βασίζεται σε έναν συνδυασµό αδύναµων µέτρων για τη µείωση του διοξειδίου του άνθρακα, του µηχανισµού της εµπορίας ρύπων και άλλων επικίνδυνων ψευδο-λύσεων, µέτρα που επί της ουσίας επέτρεψαν στις εταιρείες - κολοσσούς και να συνεχίσουν να εκπέµπουν αλλά και να επωφελούνται από µια νέα αγορά.

1. ΒΡ
Ο πετρελαϊκός κολοσσός άσκησε ισχυρές πιέσεις για να χειραγωγήσει τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής, προωθώντας ως βέλτιστη λύση την υιοθέτηση του µηχανισµού εµπορίας των ρύπων. Με τη συµπαράσταση της βρετανικής κυβέρνησης, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Εµπορίας Ρύπων (ETS) και στη µετατροπή σε βασικό παράγοντα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάσχεση της κλιµατικής αλλαγής.
Μετά την υιοθέτηση του συστήµατος εµπορίας εκποµπών ρύπων, η BP πιέζει για να εξασφαλιστούν δωρεάν άδειες για τα διυλιστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 ο τότε πρόεδρος της ΒΡ Peter Sutherland διορίστηκε σύµβουλος για την Ενέργεια και την Αλλαγή του Κλίµατος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

2. Shell
Η µεγαλύτερη ίσως πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσµο απέκτησε πρόσφατα γραφεία στις Βρυξέλλες για να προωθεί τα συµφέροντά της. Η πολιτική της χαρακτηρίζεται από την επαναλαµβανόµενη άρνησή της να αναλαµβάνει τις ευθύνες της για τα περιβαλλοντικά εγκλήµατα που έχει διαπράξει, για τη διείσδυσή της σε κυβερνήσεις, µε πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα αυτό της Νιγηρίας. Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει ρόλο - «κλειδί» στο Παγκόσµιο Επιχειρηµατικό Συµβούλιο για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη (World Business Council for Sustainable Development ), στο Global Climate Coalition - οργανισµός που είχε συσταθεί από αµερικάνικες επιχειρήσεις που ήταν αντίθετες µε τη λήψη µέτρων για τη µείωση του διοξειδίου του άνθρακα και είναι ανενεργός από το 2002 - και στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies ). Η Shell ασκεί πιέσεις για να υιοθετηθούν χαµηλότεροι στόχοι µείωσης των επικίνδυνων αερίων και για την υιοθέτηση επιδοτήσεων για την τεχνολογία αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τη λύση για το πρόβληµα υπερθέρµανσης του πλανήτη.

3. Vettenfall
Η σουηδική εταιρεία ενέργειας είναι µια από τις τέσσερις µεγαλύτερες στην Ευρώπη, εκπέµπει περισσότερους από 83 εκατοµµύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (µε στοιχεία του 2008) και έχει κατηγορηθεί για πρακτικές «πράσινου ξεπλύµατος» (greenwash). Στο παρελθόν είχε χρησιµοποιήσει εντυπωσιακές επικοινωνιακές πρακτικές για να προωθήσει το λεγόµενο «Μανιφέστο για το Κλίµα», σχέδιο που είχε χαρακτηριστεί ως προσπάθεια «πράσινου ξεπλύµατος» του προφίλ της εταιρείας, που είναι από τους µεγαλύτερους παίκτες στο λόµπι του άνθρακα. Είναι µέλος σε πολλούς διεθνείς οργανισµούς που έχουν συσταθεί από επιχειρήσεις µε στόχο να πολεµηθεί η στρατηγική του ΟΗΕ για την κλιµατική αλλαγή και να µην υιοθετηθούν δεσµευτικοί οι κανόνες για τη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα.

4. International Emissions Trading Association (ΙΕΤΑ)
Η IETA αποτελεί τη βασική οµάδα πίεσης που εκπροσωπεί την παγκόσµια αγορά ρύπων,µηχανισµός που επί της ουσίας επιτρέπει στις εταιρείες αλλά και στις χώρες που είναι οι µεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη, να εµπορεύονται τη ρύπανση. Αντιπροσωπεύει όλους τους µεγάλους παίκτες που έχουν συµφέροντα από το εµπόριο των ρύπων, µεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Shell, η BP, η JP Morgan και η Deutsche Bank . Η IETA έχει τη µεγαλύτερη µη κυβερνητική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ και τις συνδιασκέψεις για την κλιµατική αλλαγή ενώ παρέχει επιχειρηµατική υποστήριξη για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής µε όρους αγοράς στα Ηνωµένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Daimler
Μια από τις µεγαλύτερες αυτοκινητοβιοµηχανίες στον κόσµο, τη δεκαετία του ’90 δεσµεύθηκε να µειώσει της εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα το 2010, συµµετέχοντας σε ένα εθελοντικό πρωτόκολλο που συνέταξε η Κοµισιόν. Το 2006, έγινε φανερό ότι ο στόχος δεν µπορούσε να επιτευχθεί σε εθελοντική βάση και η Επιτροπή αποφάσισε να κάνει τον στόχο υποχρεωτικό. Η Daimler, ακολουθούµενη από άλλες αυτοκινητοβιοµηχανίες, ηγήθηκε εκστρατείας κατά της λήψης µέτρων από την Κοµισιόν και πέτυχε την καθυστέρηση στην υιοθέτηση δραστικών υποχρεωτικών µέτρων για τις εκποµπές των αυτοκινήτων.

6. International Air Transport Association
Η ∆ιεθνής Ένωση Αεροµεταφορών (ΙΑΤΑ) είναι η οργάνωση - οµπρέλα που αντιπροσωπεύει τα συµφέροντα της αεροπορικής βιοµηχανίας. Εδώ και χρόνια ασκεί ισχυρές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωµένα Έθνη για να µη υιοθετηθούν µέτρα για την κλιµατική αλλαγή στις αεροµεταφορές. Έχει κατηγορηθεί για «πράσινο ξέπλυµα» και για παρουσίαση αναληθών στοιχείων όσον αφορά τις εκποµπές των ρύπων. Ο κλάδος των αεροµεταφορών θα ενταχθεί στο σύστηµα εµπορίας ρύπων το 2012, πράγµα που σηµαίνει ότι οι εταιρείες που θα χρησιµοποιούν ευρωπαϊκά αεροδρόµια θα πρέπει να έχουν άδειες για να καλύπτουν τις εκποµπές τους. Στην παγκόσµια διάσκεψη για το κλίµα στην Κοπεγχάγη το 2009, η ΙΑΤΑ ζήτησε να είναι εθελοντική η µείωση των εκποµπών ρύπων για τις αεροπορικές εταιρείες.
Ρεπορτάζ : Βάλια Μπαζού

ΑΛΛΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Την ώρα που η κυβέρνηση- επικαλούμενη τη διάσωση της χώρας, προσβλέπει στην αποκομιδή εσόδων από το υστέρημα των χαμηλόμισθων μέσω έκτακτων εισφορών και επιπρόσθετων φόρων, για μία ακόμη φορά, ταγοί του κράτους εμφανίζονται ως οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές.

Ο λόγος για την κυρία Μαρί Δασκαλαντωνάκη,σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Σηφουνάκη, η οποία ως μέτοχος της οικογενειακής εταιρείας, χρωστάει στο ΙΚΑ ενοίκια ύψους 3,2 εκατομμύρια ευρώ (!) για το Μακεδονία Παλλάς.

Το πολυτελές ξενοδοχείο- κατά πολλούς κόσμημα της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, που ανήκει στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, κινδυνεύει τώρα με «λουκέτο» εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της συζύγου του πρώην υπουργού που έκανε για καιρό ότι δεν θυμάται τις οφειλές της στο Δημόσιο.

Και ενώ οι «απλοί» φορολογούμενοι απειλούνται ακόμη και με αυτόφωρο σε περίπτωση που δεν καταβάλουν φόρους ή εισφορές στο κράτος, η κυρία Δασκαλαντωνάκη συσκέπτεται ανέμελη με τους συνεργάτες της αν θα καταλήξουν στη λύση του λουκέτου ή όχι για το ξενοδοχείο, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών στο ΙΚΑ!

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο πολυτελές ξενοδοχείο την ίδια ώρα αγωνιούν για το μέλλον τους καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν εν μία νυκτί χωρίς δουλειά εν μέσω κρίσης, ενώ εδώ και τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Ερωτήματα εγείρει λοιπόν το γεγονός ότι η σύζυγος υπουργού του ΠΑΣΟΚ παραβλέποντας κάθε νομιμότητα «χρέωνε» για αρκετό καιρό το Δημόσιο, όταν η κυβέρνηση πάσχιζε να σώσει τα ταμεία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και στους φοροφυγάδες.

Τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ χρέος στο Δημόσιο από την οικογενειακή εταιρεία της συζύγου του κ. Σηφουνάκηείναι τουλάχιστον πρόκληση για το κοινό αίσθημα εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο σκηνικό της χώρας και εν μέσω οικονομικής αφαίμαξης των ελλήνων φορολογουμένων.

Ενδεχομένως ο κ. Σηφουνάκης να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του, ως εντεταλμένης συμβούλου της Grecotel.

Για μια ανάλογη όμως περίπτωση, η Άντζελα Γκερέκου παραιτήθηκε από υπουργός…

ΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Go Greek for a Week
είναι το νέο ριάλιτι της... βρετανικής τηλεόρασης.Το πρώτο επεισόδιο θα προβληθεί σήμερα από το Channel 4.
Στο ριάλιτι οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να ζήσουν για μια εβδομάδα
προσαρμοσμένοι στην ελληνική πραγατικότητα των μειωμένων μισθών και της
λιτότητας.
Φαίνεται πως η βρετανική πολιτεία προετοιάζει τους πολίτες της σε μια νέα εποχή οικονομικής εγκράτειας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΙΣΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΕΛΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΝΩ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ.
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ( ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ) ΟΠΩΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ( ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ 35 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ 40 ΚΑΙ ). ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΙΑΛΙΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΑΛΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ.

ΕΥΓΕ ΛΙΑΝΑ


Η Λιάνα Κανέλλη σε κάθε της τηλεοπτική εμφάνιση κάνει την διαφορά για τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Η βουλευτής δεν μετανιώνει γι’αυτό αφού πιστεύει ότι δεν υπάρχουν βρόμικες λέξεις, αλλά βρόμικες σκέψεις. «Δεν μου έχει κοστίσει γιατί είμαι από τους ανθρώπους που αγαπάνε τη γλώσσα. Πιστεύω ότι πατρίδα είναι η γλώσσα. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ τις λέξεις για να σοκάρω, τις χρησιμοποιώ μόνο για να εκφραστώ, εκφράζοντας άλλους, αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογράφου».
ΗΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΧΑΙΡΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΟΣ.ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ-ΕΛΛΗΝΙΔΑ(ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ) ΠΟΛΙΤΗΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΣ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΥΡΙΑ ΛΙΑΝΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΝΑΘΡΕΣ ΦΩΝΕΣ.

ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Προκλητική εφαρμογή καλεί τους Ευρωπαίους να διαλέξουν το μέρος που τους «ανήκει» Διαδικτυακή εφαρμογή καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να...



διεκδικήσουν το κομμάτι τους από την ελληνική επικράτεια, καθώς όπως γράφει «το πλήρωσαν».

Η προκλητική αυτή εφαρμογή παρουσιάζει χάρτη της χώρας μας όπου ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει «αίτημα διεκδίκησης» σε όποια περιοχή επιθυμεί. Στη συνέχεια, βάση της χώρας όπου βρίσκεται ο εκάστοτε επίδοξος «διεκδικητής» τοποθετείται ένα σύμβολο με τη σημαία της χώρας που αυτός βρίσκεται.

Όπως γράφει στο πάνω μέρος της σελίδας του αντίστοιχου site «Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, εσείς πληρώσατε! Διεκδικήστε το κομμάτι σας πριν κάποιος άλλος το κάνει».

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει σχετική διευκρίνιση που αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει πολλά χρήματά για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Εάν οι Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, τότε ανήκει στους Ευρωπαίους».

«Έτσι τώρα, διεκδικήστε ένα μέρος από τον αγαπημένο σας τουριστικό προορισμό. Χρησιμοποιήστε τη γη για τις ανάγκες σας. Χτίστε σπίτι, πισίνα, προσκαλέστε τους φίλους σας και σαλπάρετε στη θάλασσα. Κάντε πλάκα! Η Ελλάδα είναι δική σας!» καταλήγει το προκλητικό σχόλιο.

Ο ιστότοπος που βρίσκεται η επίμαχη εφαρμογή είναι το claimgreece.com.


ΚΙΚΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ


"Ένα έθνος μπορεί να επιζήσει από τους ανόητους και ακόμα και τους φιλόδοξούς του. Αλλά δεν μπορεί να επιζήσει από την προδοσία στο εσωτερικό του.Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο τρομερός γιατί είναι γνωστός και κρατά την σημαία του υψωμένη.
Αλλά οι προδότες που κινούνται μεταξύ των εγκλείστων ελεύθερα, οι δικοί τους ύπουλοι ψίθυροι που σιγοψιθιρίζονται μέσα σ’όλες τις αυλες, ακούονται μέχρι τις αίθουσες της κυβέρνησης της ίδιας... γιατί ο προδότης δεν φαίνεται καθόλου ως προδότης: Μιλά με εκφράσεις γνωστές στα θύματά του, και φορά τα πρόσωπά τους και τα ενδύματά τους, απευθύνεται στη μικροψυχία που βρίσκεται βαθιά στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Σαπίζει τη ψυχή ενός έθνους, εργάζεται κρυφά και άγνωστος στη νύχτα για να υπονομεύσει τους στυλοβάτες της πόλης μολύνει το πολιτικό σώμα έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να αντισταθεί. Ο δολοφόνος πρέπει να είναι λιγότερο τρομακτικός..."

ΚΙΚΕΡΩΝ

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ


Οι φυσικοί καταδιώκουν μια εκλεπτυσμένη «πέμπτη δύναμη» της φύσης, κρυμμένη μέσα στα διάκενα των άλλων τεσσάρων. Αυτό που δεν έχουμε βρει είναι ακόμα πιο εκπληκτικό.

Στο γύρισμα του 20ου αιώνα, η ανακάλυψη μιας νέας μορφής ακτινοβολίας θα μπορούσε να βάλει την καριέρα του φυσικού σε ένα fast track. Ο Βίλχελμ Ρέντγκεν άλλαξε τον κόσμο με την ανακάλυψη των ακτινών-Χ το 1895. Λίγο μετά οι Ernest Rutherford και Paul Villard προσδιόρισαν τρεις διαφορετικούς τύπους ακτινοβολίας, με τις ονομασίες άλφα, βήτα, και ακτίνες γάμμα, που εκπέμπονται από τις ραδιενεργές ενώσεις. Το 1903 ο Γάλλος επιστήμονας ο René Blondlot αναστάτωσε τον κόσμο με την ανακοίνωση του ακτίνων-Ν, μια παράξενα δημοκρατική μορφή ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το ξύλο, το σίδερο, τους ζώντες οργανισμούς – δηλαδή από ότι ξέρουμε σήμερα τίποτα από όλα αυτά .

Περίπου 300 επιστημονικά άρθρα γράφτηκαν για την ακτινοβολία N. Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: Δεν ήταν πραγματική. Ένας δύσπιστος φυσικός, ο Robert Wood, επισκέφθηκε το εργαστήριο του Blondlot και κρυφά αφαίρεσε ένα βασικό μέρος της συσκευής του. Αυτό όπως φάνηκε δεν είχε καμία επίδραση στην αντίληψη του Blondlot για την ύπαρξη των N-ακτίνων, δείχνοντας έτσι ότι ήταν καθαρά ένα προϊόν της φαντασίας του Blondlot.

Το πάθημα του Blondlot χρησίμευσε ως υπενθύμιση ότι ο κόσμος δεν είναι στην πραγματικότητα γεμάτος από αμέτρητα είδη ακτινοβολίας, που περιμένουν υπομονετικά να ανακαλυφθούν από κάποιον φυσικό. Η φύση είναι πιο φειδωλή από όσο πιστεύουμε. Μετά, καθώς οι μορφές της ακτινοβολίας φαινόταν να πολλαπλασιάζονται, η κυρίαρχη θεωρία της φυσικής οδηγήθηκε προς την ενοποίηση. Οι ακτίνες X και οι ακτίνες γάμμα αναγνωρίστηκαν ως διαφορετικές μορφές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως τα ραδιοκύματα και το ορατό φως, αλλά πιο ενεργητικές. Οι ακτίνες βήτα είναι απλά ηλεκτρόνια κινούμενα πολύ γρήγορα και οι ακτίνες άλφα είναι ομοίως γρήγοροι πυρήνες ηλίου.

Κάτω από την απίστευτη ποικιλία των νέων φαινομένων κρύβονται μερικά μόνο απλά συστατικά.

Η τάση προς την ενοποίηση και απλοποίηση αποτελεί σημαντικό θέμα της σύγχρονης φυσικής. Την ίδια στιγμή, η φύση έχει τρόπους να μας εκπλήσσει, και αξίζει να είμαστε προσεκτικοί. Γνωρίζουμε πολλά για τη φυσική του μακροσκοπικού κόσμου, όμως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν λείπει από το οπλοστάσιο μας ένα από αυτά τα ζωτικής σημασίας συστατικά; Η απάντηση είναι ναι: Σε ορισμένες σαφώς καθορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε να είμαστε πολύ σίγουροι. Οι φυσικοί εδώ και πολύ καιρό έχουν χαρτογραφήσει όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Η σύγχρονη εκδοχή της αναζήτησης για νέα είδη ακτινοβολίας, είναι η αναζήτηση νέων δυνάμεων της φύσης. Και ενώ μπορεί να υπάρχουν άγνωστες δυνάμεις που περιμένουν να ανακαλυφθούν, μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτές οι δυνάμεις πρέπει να είναι τόσο αδύναμες που μόνο ένας επαγγελματίας φυσικός θα ενδιαφερόταν πραγματικά.

Σύμφωνα με τη σύγχρονη φυσική, ο κόσμος κατά βάση αποτελείται από σωματίδια που αλληλεπιδρούν μέσω δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλά νέα σωματίδια που αλληλεπιδρούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αλλά σταδιακά κατέστη σαφές ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των σωματιδίων είναι απλώς διαφορετικοί συνδυασμοί κάποιων μικρότερων, και η μεγάλη ποικιλία των αλληλεπιδράσεων συνοψίζεται σε λίγες μόνο δυνάμεις. Όταν καταλάγιασε η σκόνη στη δεκαετία του 1970, είχαμε μείνει με δύο είδη στοιχειωδών σωματιδίων: τα κουάρκ, τα οποία συνθέτουν βαρύτερα υλικά, όπως είναι τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Και τα ελαφρύτερα σωματίδια που ονομάζονται λεπτόνια, όπως το ηλεκτρόνιο και το νετρίνο, τα οποία μπορεί να κινούνται ελεύθερα (ειδικά το νετρίνο) χωρίς να παίρνουν μέρος σε βαρύτερους συνδυασμούς.

Περιέργως, τα σωματίδια αυτά αλληλεπιδρούν μόνο μέσω τεσσάρων διαφορετικών δυνάμεων. Με τιε δύο είμαστε εξοικειωμένοι – τη βαρύτητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό. Η βαρύτητα είναι η πιο αναγνωρίσιμη δύναμη. Αγκομαχούμε εναντίον της κάθε φορά που ανεβαίνουμε πολλά σκαλοπάτια. Αλλά ο ηλεκτρομαγνητισμός είναι πιθανώς πιο ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας ζωή.

Σχεδόν όλα όσα βιώνουμε που δεν οφείλονται άμεσα στη βαρύτητα τελικά οφείλονται στον ηλεκτρομαγνητισμό. Ένα τραπέζι είναι σταθερό, διότι τα άτομα σε αυτό συνδέονται μεταξύ τους με ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις. Σκεφτείτε πως ό,τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό σας μπορεί να εντοπιστούν μέσα σε χημικά σήματα που διαπερνούν μεταξύ των νευρώνων, ενώ αυτές οι χημικές ουσίες κινούνται χάρις τον ηλεκτρομαγνητισμό. Τα ραδιοκύματα, το ορατό φως και οι ακτίνες Χ είναι όλες διαφορετικές μορφές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Οι άλλες δύο δυνάμεις είναι η ισχυρή πυρηνική δύναμη και η ασθενής πυρηνική δύναμη. Εμείς δεν τις προσέχουμε στην καθημερινή ζωή, επειδή είναι μικρής εμβέλειας, που εκτείνονται μόνο σε μικροσκοπικές αποστάσεις, μικρότερες και από ένα άτομο. Η ισχυρή πυρηνική δύναμη συνδέει τα κουάρκ μέσα στα πρωτόνια και τα νετρόνια, ενώ τα τελευταία ‘συγκολλιόνται’ για να φτιάξουν τους ατομικούς πυρήνες. Η ασθενής πυρηνική δύναμη τέλος είναι υπεύθυνη για μη οικεία και γνωστά φαινόμενα. Είναι πάρα πολύ αδύναμη. Αλλά αν απομονώσουμε ένα μόνο νετρόνιο μακριά από κάθε πρωτόνιο, τότε αυτό μέσα σε λίγα λεπτά θα διασπαστεί σε άλλα σωματίδια. Αυτή η διάσπαση προκαλείται από την ασθενή πυρηνική δύναμη.

Τέσσερις δυνάμεις λοιπόν ελέγχουν ολόκληρο το σύμπαν; Είναι ένας πολύ εκπληκτικός ισχυρισμός.

Στην πραγματικότητα, βάζοντας στην άκρη μικροσκοπικές διεργασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό των ατόμων, όλα όσα βλέπουμε μπορεί να αποδοθούν με όρους αλληλεπίδρασης των σωματιδίων μόνο στην βαρύτητα και στον ηλεκτρομαγνητισμό. Από τις τροχιές των πλανητών έως το λύγισμα των μυών σας, κάθε κίνηση στον μακροσκοπικό κόσμο προκύπτει από την αλληλεπίδραση αυτών των δύο όψεων της φύσης.

Τουλάχιστον, αυτή είναι η τρέχουσα εικόνα. Αν αυτό δεν είναι σωστό, όλα τα στοιχήματα είναι χαμένα. Πώς μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις που εμείς απλά δεν έχουμε ακόμα αρκετά έξυπνες συσκευές ώστε να τις βρούμε;

Η απάντηση είναι, ότι μπορούμε να τις ψάξουμε. Ξέρουμε πού να κοιτάξουμε, και πράγματι έχουμε ψάξει. Άλλες δυνάμεις δεν υπάρχουν εκεί έξω, τουλάχιστον όχι σε σημαντικό βαθμό. Οποιαδήποτε νέα δύναμη που θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε κάποια μέρα πρέπει να μην είναι σπουδαία στις καθημερινές αποστάσεις, να μην μπορεί δηλαδή να επηρεάσει τον μακροσκοπικό κόσμο. Αν η τυχόν άγνωστη δύναμη μπορούσε, θα την είχαμε ήδη βρει. Και όμως μερικές ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα, δεδομένου ότι ακόμη και μία απειροελάχιστη νέα δύναμη θα είχε τεράστια θεωρητική σημασία.

Αν θέλετε να εφεύρετε μια νέα δύναμη της φύσης, πρέπει να καθορίσετε τρία πράγματα: τα σωματίδια που αισθάνονται αυτή τη δύναμη, πόσο ισχυρή είναι, και το φάσμα στο οποίο αλληλεπιδρά. Μόλις καθοριστούν αυτές οι ιδιότητες, ξέρετε τα πιο σημαντικά για την υποθετική δύναμη σας, και μπορείτε έτσι να θέσετε τις βάσεις για την παρακολούθηση της. Για παράδειγμα, η βαρύτητα επιδρά απολύτως στα πάντα, και το εύρος της είναι άπειρο. Η βαρύτητα γίνεται ασθενέστερη καθώς κινείστε μακριά από έναν πλανήτη ή ένα αστέρι, αλλά ποτέ δεν σβήνει εντελώς. Η βαρύτητα είναι στην πραγματικότητα μία πολύ ασθενής δύναμη σε σύγκριση με τις άλλες, αλλά επειδή αλληλεπιδρά με τα πάντα, αυτή αθροίζεται όταν έχετε να κάνετε με ένα πραγματικά τεράστιο αντικείμενο. Γι ‘αυτό η βαρύτητα είναι η πιο σημαντική δύναμη σε αστρονομικές αποστάσεις.

Ο ηλεκτρομαγνητισμός έχει επίσης ένα άπειρο εύρος, και είναι πολύ ισχυρότερη από τη βαρύτητα. Αλλά λειτουργεί μόνο σε ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια. Τα ουδέτερα σωματίδια, όπως τα νετρόνια ή τα νετρίνα (τα ονόματα δεν είναι τυχαία) δεν επηρεάζονται. Επιπλέον, τα ηλεκτρικά φορτία μπορεί να είναι θετικά (όπως ένα πρωτόνιο) ή αρνητικά (όπως ένα ηλεκτρόνιο). Ακόμα τα ομώνυμα φορτία απωθούνται, ενώ τα αντίθετα έλκονται. Παρά το γεγονός ότι ο ηλεκτρομαγνητισμός είναι ισχυρότερη δύναμη από τη βαρύτητα, είναι λιγότερο σημαντική για τα αστέρια και τους γαλαξίες, επειδή είναι κατασκευασμένα από ίσο αριθμό θετικών και αρνητικών φορτίων, μηδενίζοντας το άθροισμα των ηλεκτρικών δυνάμεων. Στην εξαιρετικά μικρή κλίμακα των ατόμων, ωστόσο, η άπωση και η έλξη των ηλεκτρονίων και των πρωτονίων είναι αυτή που ελέγχει τις χημικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων και της κάθε ένωσης και κάθε διαδικασίας στο σώμα σας.

Οι πυρηνικές δυνάμεις είναι μόνο μικρής εμβέλειας, ώστε μπορούμε να τις αγνοήσουμε στον μακροσκοπικό κόσμο. Οι περισσότεροι φυσικοί αναμένουν ότι υπάρχουν πολλές άλλες, άγνωστες μέχρι τώρα, δυνάμεις μικρής εμβέλειας εκεί έξω. Ψάχνουμε για αυτές σε επιταχυντές σωματιδίων.

Αλλά για την καθημερινή ζωή μας, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι μεγάλης εμβέλειας δυνάμεις.

Οι θεωρητικοί έχουν κάποιες ιδέες για νέες μεγάλης ακτίνας δυνάμεις, ενώ οι πειραματιστές ψάχνουν για αυτές, για αρκετό διάστημα τώρα. Το αγαπημένο πειραματικό εργαλείο μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι μια απατηλά απλή συσκευή, που ονομάζεται ισορροπία στρέψης: δύο αντικείμενα με διαφορετική σύνθεση που βρίσκονται στα αντιδιαμετρικά άκρα μιας ράβδου η οποία κρέμεται από ένα σύρμα. Κάθε δύναμη που ενεργεί διαφορετικά πάνω στα δύο αντικείμενα θα προκαλέσει την συστροφή του σύρματος.
Οι ισορροπίες στρέψης έχουν μια μακρά ιστορία. Είχαν χρησιμοποιηθεί ήδη από τη δεκαετία του 1880 από τον Ούγγρο φυσικό Eötvös Loránd για να δείξει ότι η βαρύτητα ενεργεί εξ ίσου σε αντικείμενα κατασκευασμένα από διάφορα υλικά – με άλλα λόγια, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιαδήποτε νέα μεγάλης ακτίνας δύναμη.

Μετά τον Eötvös, πολλοί άνθρωποι υπέθεσαν πως το θέμα αυτό διευθετήθηκε. Αυτό όμως άλλαξε το 1986 όταν ο Ephraim Fischbach του Πανεπιστημίου Purdue ανέλυσε και πάλι τα δεδομένα του αρχικού πειράματος και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι παραμονεύει μια νέα δύναμη στα αποτελέσματα του Eötvös. Μεταγενέστερες έρευνες ποτέ δεν υποστήριξαν αυτό τον ισχυρισμό, αλλά ο ενθουσιασμός έκανε τους φυσικούς να το σκεφτούν και τους οδήγησε σε νέες πειραματικές προσπάθειες.

Η πιο ακριβής σύγχρονη εκδοχή του πειράματος Eötvös είναι μία που εκτελέστηκε από τον Eric Adelberger και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο στο Σιάτλ, οι οποίοι αναιδώς αποκαλούν τους εαυτούς τους ομάδα “Eöt-Wash." Έχουν τελειοποιήσει μια ποικιλία έξυπνων, υπερευαίσθητων πειραμάτων ισορροπίας στρέψης, ενώ έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια ψάχνοντας για οποιαδήποτε συστροφή που θα υποδηλώνει την παρουσία νέων δυνάμεων που λειτουργούν σε μεγάλες αποστάσεις.
Και μέχρι στιγμής, δεν βρέθηκε τίποτα απολύτως. Σε περίπτωση που έδιναν βραβείο Νόμπελ για μηδενικά αποτελέσματα, αυτά τα παιδιά θα ήταν στην κορυφή της λίστας. Εάν υπάρχουν νέες δυνάμεις, τότε, θα είναι είτε πολύ ασθενείς ή πολύ μικρής εμβέλειας που θα σχετίζονται με τον μακροσκοπικό κόσμο μας. Οι φυσικοί εξακολουθούν να ελπίζουν κάτι που θα φανεί, ίσως και σε ισχυρότερους επιταχυντές σωματιδίων, γιατί η ανακάλυψη νέων δυνάμεων θα σήμαινε ότι θα είχαν να αναπτύξουν εντελώς νέες θεωρίες. Αλλά αν τις βρούμε, αυτές οι κρυμμένες δυνάμεις δεν θα αφήνουν κανένα αποτύπωμα πάνω στις κινήσεις των ατόμων, των μορίων, ή σε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως ο εαυτός μας.

Τα κακά νέα είναι, ότι δεν υπάρχουν ελκτικές ακτίνες. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μία συσκευή που να ασκεί δυνάμεις σε μεγάλες αποστάσεις, πρέπει αυτή να περιορίζεται στη χρήση της βαρύτητας και του ηλεκτρομαγνητισμού. Ακόμα κι αν αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός αυτό, όμως, θέτει τόσες ερωτήσεις σε όσες απαντά. Γιατί μόνο οι δύο αυτές δυνάμεις; Γιατί αυτές αλληλεπιδρούν με τον τρόπο που το κάνουν; Πώς αυτές σχετίζονται με τις ενδεχομένως κρυφές δυνάμεις που δρουν σε μικρότερες αποστάσεις;

Μπορούμε να θαυμάσουμε το πόσο καλά καταλαβαίνουμε ορισμένες πτυχές της φύσης, ενώ ποτέ δεν ξεχνάμε πόσο μακριά έχουμε πάει.

Άρθρο του Sean Carroll, που δημοσιεύτηκε στο discovermagazine. Ο Sean Carroll είναι ένας θεωρητικός φυσικός στο Caltech που επικεντρώνεται στον πληθωρισμό και το βέλος του χρόνου.

.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More