ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ


Σε δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", σχετικά με την πρόοδο των γεωτρήσεων της κυπριακής ΑΟΖ, επιβεβαιώνεται ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κύπρου ενδέχεται να είναι και κατά 40% μεγαλύτερο από το αρχικά προσδοκώμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών μετά τα πρώτα ευρήματα των γεωτρήσεων.

Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται η ότι εταιρεία Noble Energy ανησυχεί, καθώς δεν έχουν ληφθεί οι αναγκαίες κυβερνητικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα.


Παρά τον ενθουσιασμό από τη σχεδόν απρόσκοπτη εργασία και τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα στην «Αφροδίτη», στη Noble Energy επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της με την κυπριακή κυβέρνηση -κάτι που ζητά εδώ και δέκα
 μήνες- σε σχέση με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου.

 Η ηγεσία της Noble έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για τη «σιγήν ιχθύος» που τηρεί η κυβέρνηση, στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.

Είναι εύλογη η απορία της ξένης εταιρείας γιατί κωλυσιεργεί η κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως οι αγωγοί και η μονάδα υγροποίησης. Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Noble εκφράζουν το κρίσιμο αυτό ερώτημα σε συναντήσεις τους και με υψηλόβαθμους παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου, ζητώντας απόψεις για το τι πρέπει να πράξει επιπλέον η ίδια η εταιρεία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές από την κυβέρνηση, αφού το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται.



Την ίδια ώρα, αυξάνεται η παρουσία πολεμικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης. Το τάνκερ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USNS «John Lenthall» (T-AO-189), που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, ανεφοδίασε τη Δευτέρα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ στην περιοχή των ορίων των ΑΟΖ Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ.

 Στην περιοχή πλησιάζει και γαλλική κορβέτα F792 Premier-Maître L'Her κλάσης D'Estienne d'Orves

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More