ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

VARDRASKA ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Γράφει η Slobodanka JOVANOVSKA- WAZ.EUobserver.com

Η Βαρντάρσκα έχει μετατραπεί σε οργουελιανό κράτος με την παραβίαση του ιδιωτικού βίου που αποτελεί, πια, καθημερινή ρουτίνα.

Υπάρχουν κάμερες στους δρόμους, στις διασταυρώσεις, σε όλα τα δημόσια ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα σχολεία, στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των βιντεοκαμερών και ο λοιπός εξοπλισμός επιτήρησης, δεν έχει επίσημα δημοσιοποιηθεί και δεν αναφέρεται πουθενά το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται σε αυτές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν κάμερες σε κάθε αίθουσα- μερικές φορές περισσότερες από όσες απαιτούνται.

Η διαχείριση της σκοπιανής αρχής προστασίας δεδομένων είναι πεπεισμένη ότι οι κάμερες είναι προς όφελος της ασφάλειας του κράτους και των πολιτών παρά ότι παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή τους.

Ωστόσο οι κάμερες δεν είναι καν νόμιμες. Η σκοπιανή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, απαιτεί οι μηχανές μαγνητοσκόπησης να τοποθετούνται μόνον όταν αυτές θεωρούνται απαραίτητες για λόγους ασφαλείας. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού των καμερών στα Σκόπια, είναι εγκαταστημένες στα γραφεία, χωρίς να είναι ορατές και χωρίς φυσικά να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες, ότι παρακολουθούνται.

Ένα μέλος από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων θα αντιδράσει σε όλα αυτά:

« Πρέπει να υπάρχει μια σαφής ένδειξη που να λέει ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται καθώς και ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η ενέργεια αλλά και ποιος είναι αυτός που ελέγχει τις βιντεοσκοπήσεις», είπε το μέλος, που δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομα του για ευνόητου ς λόγους.

« Οι κάμερες δεν πρέπει να εγκαθίστανται στα γραφεία, στις τουαλέτες, στις αίθουσες ή να χρησιμοποιούνται ως μέσο πειθαναγκασμού των εργαζομένων. Πρέπει κάποιο υπεύθυνο άτομο να τις ελέγχει, κάποιος που έχει υπογράψει σχετική δήλωση εχεμύθειας».

Ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που εγκατέστησε κάμερες επιτήρησης στη Βαρντάρσκα, ήταν το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αγόρασε 1.150 κάμερες για να τις εγκαταστήσει στα νοσοκομεία. Η αγορά είχε προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο, γιατί έγινε σε μια εποχή που υπήρχε έντονη έλλειψη ιατροφαρμακευτικών υλικών ακόμη και τα στοιχειώδη υλικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε παιδιά που έπασχαν από λευχαιμία.

Το υπουργείο για να αντιμετωπίσει την κατακραυγή εξήγησε ότι είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τις κάμερες για να επιβάλλει την πειθαρχία στους υπαλλήλους και στους ασθενείς.

Οι κάμερες τότε απομακρύνθηκαν από τα νοσοκομεία και τοποθετήθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, στα Σκόπια.

Εξοπλισμό επιτήρησης θα δει κανείς στα υπουργεία Μεταφορών, Οικονομίας, στα κτίρια της οικονομικής αστυνομίας, σε πολλά τοπικά κυβερνητικά κτίρια, μέσα και έξω από τα κτίρια αυτά.

Αυτό έχει σαν συνέπεια ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων να αυξάνει δραματικά. Το επόμενο έτος θα είναι διπλάσιος του υπουργείου Άμυνας.

Έτσι ενώ η σκοπιανή αστυνομία παίζει με τον πολύπλοκο εξοπλισμό επιτήρησης, οι στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων αναγκάζονται να πληρώνουν από το μισθό τους για να αγοράσουν πουκάμισα και μπότες για τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, παραμένει ένας μακρινός στόχος στην Βαρντάρσκα. Ακόμη και οι πολίτες που πηγαίνουν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό καλούνται να παράσχουν στοιχεία σχετικά με την υπαγωγή τους σε πολιτικά κόμματα…



Κατά ειρωνικό τρόπο, φαίνεται να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για την ιδιωτική ζωή των πολιτών από ό, τι για τους ίδιους τους πολίτες.

Η διοίκηση της αρχής προστασίας των δεδομένων επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών σχετικά με παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής τους προέρχεται από απλούς πολίτες, από πλούσιους ή ακόμη και τους διάσημους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More