ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ


Υπό εξέταση: νοητικής υστέρησης, τυφλότητος, πολυτεκνικό και πολλά άλλα

Στο στόχαστρο βάζει το Μνημόνιο Νο 4 -και κατ επέκταση η κυβέρνηση- τα κοινωνικά επιδόματα. Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε το οικονομικό επιτελείο απέναντι στην τρόικα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων η περικοπή του επιδόματος ανεργίας, ενώ ερωτηματικό παραμένει η τύχη δεκάδων άλλων παροχών, προς τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις.

Δύο συγκεκριμένα επιδόματα κατονομάζονται στο Μνημόνιο Νο4 και πάνε για κόψιμο: το επίδομα ισολογισμού στις Τράπεζες (ο 15ος μισθός τους) αλλά και το επίδομα ανεργίας με στόχο την εξοικονόμηση 500 δισ. ευρώ.

Από την ερμηνεία του μνημονίου προκύπτει, θα μπει εισοδηματικό κριτήριο. Δηλαδή κάποιος που μένει άνεργος σήμερα, θα χάνει το επίδομα, αν πριν από 1 ή 2 χρόνια, για παράδειγμα, είχε υψηλά εισοδήματα!

Σε κάθε περίπτωση η τρόικα υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει καταγραφή επανεξέταση όλων των επιδομάτων (αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της άνοιξης) ώστε να περιοριστούν οι επικαλύψεις. Δηλαδή όποιος δουλεύει σε αδήλωτη εργασία, δε θα παίρνει επίδομα ανεργίας, όποιος παίρνει πολυτεκνικό επίδομα δε θα παίρνει και οικογενειακό επίδομα τέκνων από την εργασία του ή τον ΟΑΕΔ.

Το θέμα είναι όμως τι τελικά μέλλει γενέσθαι και με τα υπόλοιπα επιδόματα, αφού στο Μνημόνιο υπάρχει σαφής -όσο και νεφελώδης- πρόβλεψη για νέες περικοπές κοινωνικών παροχών και μεταβιβάσεων. Μπαίνουν δηλαδή έτσι στο τραπέζι…

Αυτοί που θα... γλιτώσουν είναι οι, περίπου, 200.000 δικαιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με το μνημόνιο Νο4, θα σταματήσουν να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

Τα «υπό εξέταση» επιδόματα

ΟΓΑ
- 2.000 ευρώ εφάπαξ για το 3ο παιδί
- 174 ευρώ επίδομα τρίτου παιδιού
- 43 ευρώ πολυτεκνικό επίδομα
- 100 ευρώ ισόβια σύνταξη

ΟΑΕΔ
- 454 ευρώ επίδομα ανεργίας
- 100-960 ευρώ οικογενειακό επίδομα
- 578-1500 ευρώ εποχικό (και μητρότητος)

Υπ. Υγείας
- 770 ευρώ προνοιακό επίδομα
- 360-697 ευρώ επίδομα τυφλότητος
- 360 ευρώ σε κωφάλαλους
- 527 ευρώ για νοητική υστέρηση
- 697 ευρώ για ασθενείς από εγκεφαλικό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More