ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το περιοδικό Economist σε χθεσινή του δημοσίευση αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ με την συνεχή εισροή λαθρομεταναστών μέσω της Ελλάδας, ενώ χαρακτηρίζει την κρίση της Ελλάδας στο θέμα της μετανάστευσης, «πρόβλημα της Ευρώπης», σημειώνοντας τις δράσεις του Frontex στα ελληνικά σύνορα.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα , οι μετανάστες που κάποτε προτιμούσαν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία , τώρα στρέφονται στην Ελλάδα σαν ποτάμι που «ψάχνει τον πιο εύκολο δρόμο προς την θάλασσα».

Η Ελλάδα αναφέρει ο Economist αν και παραδοσιακά δέχεται μετανάστες, δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο αριθμό , ενώ ορίζει ως νέα πύλη εισόδου των μεταναστών στην χώρα τα σύνορα μέσω του ποταμού Έβρου.

Το ευρώ και η συνθήκη Schengen, είναι σε κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και για να λειτουργήσουν, υπογραμμίζει ο Economist, απαιτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη, ωστόσο αυτή έχει διαβρωθεί από τα προβληματικά δημόσια οικονομικά και τώρα από τα συνοριακά προβλήματα. Μάλιστα αυτό που προτείνει ο ECONOMIST για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι «συμβιβασμός» που θα διευκόλυνε και την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη: «Η Ελλάδα να αναστείλει την εφαρμογή του Δουβλίνου II αλλά ΚΑΙ της Συνθήκης του Schengen και να επιστρέψει στους συνοριακούς ελέγχους»

Το περιοδικό επισκέπτεται το χώρο υποδοχής μεταναστών έξω από το χωριό Φυλάκιο στον Έβρο και περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν. Για τις συνθήκες «εξαθλίωσης» όπως τις χαρακτηρίζει ευθύνεται η Ελλάδα, ωστόσο τονίζει ο Economist ότι αυτό αντανακλά επίσης τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τον υπερβολικό αριθμό μεταναστών που αντιμετωπίζει. Όπως αναφέρει το περιοδικό οι συνοριακοί έλεγχοι ήταν χαλαροί και το σύστημα υποδοχής και ασύλου αργό και αμφιλεγόμενο καθώς ο αριθμός των εγκρίσεων στις αιτήσεις για άσυλο είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι οι συνθήκες στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών είναι τόσο άθλιες που συνίσταται παραβίαση της απαγόρευσης «των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More