ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ


Η ιδέα για την ενοποίηση του Κοσόβου με την Αλβανία, όπως υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρέσβη του ΟΑΣΕ William Walker είναι ένα από τα καλύτερα νέα που ακούγονται από τα χείλη ξένων διπλωματών», επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η αλβανόφωνη Lajm Maqedoni”.

Ιδιαίτερα για τον συντάκτη του σχεδίου της «Φυσικής Αλβανίας», Koço Danaj, η δήλωση του Walker ήταν μια απρόσμενη εξέλιξη που ήρθε από του εξωτερικό.

«Είναι τυχαίο ότι η δήλωση του Walker, ενός από τους καλύτερους γνώστες της περιοχής των Βαλκανίων, δόθηκε μια εβδομάδα μετά τον κατάλογο της ‘Φυσικής Αλβανίας’, αλλά υπάρχει και ένα άλλο τυχαίο γεγονός, η αναγκαιότητα της ένωσης όλων των Αλβανών σε ένα κράτος και εν προκειμένω μπορεί αυτή να αρχίσει με την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Χαιρετίζω τη δήλωση του Walker και την εκλαμβάνω ως μια κλήση προειδοποίησης από το εξωτερικό», δήλωσε ο Koço Danaj στην εφημερίδα Lajm.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ξένοι διπλωμάτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς την επίλυση του αλβανικού ζητήματος δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Εύχομαι αυτή η δήλωση να εισακουσθεί από τους πολιτικούς μας, οι οποίοι εξακολουθούν να αναζητούν το όνειρο των Αλβανών μέσα στην αλβανική πραγματικότητα», τόνισε ο Danaj.

Επιπρόσθετα ο Imer Ismaili, αναλυτής, θα αναφέρει ότι η δήλωση του William Walker είναι η καλύτερη είδηση που προέρχεται από τους ξένους διπλωμάτες.

«Είμαι ένας από εκείνους που υποστηρίζουν σθεναρά αυτήν την ιδέα, γιατί πιστεύω στην ιδέα του Έθνους. Δεν πιστεύω στον κοσμοπολιτισμό. Οπότε για εμένα αυτή είναι μια εξαιρετική είδηση», τόνισε ο Ισμαήλι σε σχετική ερώτηση των Lajm.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει Αλβανός που δεν θα του άρεσε η ιδέα της ενοποίησης των Αλβανών αλλά προβληματίζεται με τον τρόπο εφαρμογής αυτής της ιδέας.

«Η εφαρμογής της ενοποίησης είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και φυσικά είναι καλύτερα να έχουμε ένα ισχυρό έθνος στα Βαλκάνια παρά ένα διασπασμένο σε τρία κομμάτια», δήλωσε ο Ισμαήλι και πρόσθεσε ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα ίσως αυτή η ιδέα μπορεί να ωριμάσει και στην Ουάσιγκτον.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More