ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΛΙΑ ΤΕΧΝΗ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ


Μετά το τέλος

του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα σχέδια του υπουργού Ανεφοδιασμού της κυβέρνησης Βούλγαρη, Κυριάκου Βαρβαρέσσου, για οικονομική ανασυγκρότηση αντιμετώπισαν αντιδράσεις από ισχυρούς οικονομικούς κύκλους της χώρας. Ο υπουργός οδηγήθηκε σε παραίτηση...

....
εξαιτίας της δυσαρέσκειας μεγαλοεπιχειρηματιών όπως ο Μποδοσάκης, έμπορος όπλων στον οποίον είχε οικονομικές υποχρεώσεις ο Βούλγαρης. Είχε μεσολαβήσει μάλιστα συνάντηση του Μποδοσάκη με Αμερικανό διπλωμάτη.

Μετά την παραίτηση του Ν. Πλαστήρα το 1945 σχηματίστηκε η κυβέρνηση του ναυάρχου Π. Βούλγαρη, με αντιπρόεδρο και υπουργό Εφοδιασμού τον Κ. Βαρβαρέσσο, γνωστό οικονομολόγο που διέθετε την υποστήριξη των Άγγλων. Η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν εξαιρετικά δυσχερής και ο Βαρβαρέσσος στόχευε στην ανόρθωσή της μέσα από μία σειρά μέτρων. Αν και ο υπουργός δεν ανήκε στην Αριστερά, τα μέτρα του δεν έγιναν αποδεκτά από τους ισχυρούς οικονομικούς κύκλους της χώρας.

Η αρνητική στάση απέναντι στα σχέδια του υπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς σύμφωνα με τη γαλλική πρεσβεία «οι έμποροι, βιομήχανοι και με ένα γενικό τρόπο το σύνολο του πληθυσμού αρνούνται να ακολουθήσουν τον κ. Βαρβαρέσσο στις προσπάθειές του να αποκαταστήσει ένα σταθερό σύστημα συναλλαγών. Καθοδηγούν εναντίον του έναν κρυφό πόλεμο».

Μάλιστα ο Βαρβαρέσσος στις 20 Αυγούστου του 1945 ζήτησε βοήθεια από τους Συμμάχους για «να σπάσει η κλίκα των μαυραγοριτών», που κερδοσκοπούσαν με την πώληση του ελαιόλαδου, καλώντας τους να συμβάλλουν στην εισαγωγή ζωτικών προϊόντων.

Αυτό προκάλεσε τη συνάντηση του μεγαλοεπιχειρηματία Μποδοσάκη – Αθανασιάδη με τον Αμερικανό διπλωμάτη Καρλ Ράνκιν στις 22 Αυγούστου. Ο Ράνκιν είχε υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία του Καΐρου, με αποτέλεσμα να έχει στενές σχέσεις με εκπροσώπους της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης και ελληνικούς παράγοντες.

Ο Μποδοσάκης υπενθύμισε στο Ράνκιν ότι είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί εξαιτίας του στο Κάιρο, επειδή ήταν φιλοαμερικανός, μάλιστα είχε δηλώσει στους Βρετανούς ότι εκείνοι χρειάζονταν τη βοήθειά του και όχι αυτός τη δική τους. Υποστήριξε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στην πρεσβεία ήταν η αποστολή ανθρώπου στις ΗΠΑ για επαγγελματική συνάντηση.

Ωστόσο, ο Ράνκιν, διαισθανόμενος κάποιον άλλο λόγο πίσω από την επίσκεψη, σχολίασε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, προκαλώντας το ξέσπασμα του Μποδοσάκη. Ο επιχειρηματίας τόνισε ότι ο Βαρβαρέσσος απέτυχε και ότι θα το έβλεπαν σε δύο εβδομάδες περίπου. Σχολίασε έντονα την οικονομική πολιτική του και το ζήτημα του ελαιόλαδου, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε το εμπόριο να αρθεί.

Την 1η Σεπτεμβρίου ο Βαρβαρέσσος υπέβαλε παραίτηση, ενώ σε συνομιλία του με το Βρετανό πρεσβευτή εμφανίστηκε πικρόχολος απέναντι σε βιομηχάνους που τον πολέμησαν. Φαίνεται πως η παραίτηση του Βαρβαρέσσου προκλήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνδεόταν στενά με τον μεγιστάνα έμπορο όπλων Μποδοσάκη.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας επιχορηγούσε τον Βούλγαρη για περίπου δύο χρόνια την περίοδο της Κατοχής, που διέμενε με τη σύζυγό του στο εξωτερικό και αυτός ήταν ο τρόπος του πρωθυπουργού να τον ξεπληρώσει. Αυτή δεν αποτελεί και τη μοναδική περίπτωση Έλληνα πολιτικού που ξεπλήρωσε με τέτοιο τρόπο υποχρεώσεις σε οικονομικούς ευεργέτες...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More