ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥΣ


Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα αιτήματα των κατοίκων και δίνει το πράσινο φως στην «Ελληνικός Χρυσός»

Με μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας «υποδέχθηκαν» οι κάτοικοι της Χαλκιδικής την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Γ. Παπακωνσταντίνου να εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Ορους (ΑΕΠΟ) του έργου της μεταλλουργίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ. Δήλωσαν την αντίστασή τους στα σχέδια καταστροφής του τόπου τους και παράδοσης του ορυκτού πλούτου στο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Αρναίας, Ιερισσού και Μεγάλης Παναγιάς. Οπως καταγγέλλουν οι Επιτροπές Αγώνα, η επένδυση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, αφού «η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε χρυσό στην περιοχή εκτιμάται σε 0,5 έως 12γρ./τόνο μεταλλεύματος. Ετσι, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τις πιο δραστικές μεθόδους χημικής επεξεργασίας των πετρωμάτων, με καταλυτικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ προσπερνά και παραβλέπει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, επιστημονικών φορέων, αλλά και του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) που ζητούσε την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας, και δίνει το οριστικό πράσινο φως στην εταιρεία, για να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά της για την ανάπτυξη των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ. η οποία διαφημίζεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα 1.800 περίπου εργαζόμενους. Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή μετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου.

Θυμίζουμε ότι η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», είναι θυγατρική της πολυεθνικής εταιρείας European Goldfields, με έδρα τον Καναδά. Στο σχήμα συμμετέχει ο ομίλος «Ελλάκτωρ», συμφερόντων Μπόμπολα.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα εδώ και χρόνια, τονίζοντας ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ πρόσφατα σημείωνε ότι το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», θα αποφέρει στην περιοχή καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, ώστε να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και καλούσε το λαό να διεκδικήσει ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί την πλουτοκρατία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More