ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Μεγάλη έκθεση σχολικού βιβλίου με πάνω από 400 τίτλους στα Τρίκαλα

"100 χρόνια σχολικό βιβλίο: 1884-1984"

Βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις πρώην ανατολικές χώρες, των ελληνικών μειονοτήτων της Αλβανίας και της Κωνσταντινουπόλεως, των ομογενών της Αμερικής και της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση...
σχολικών βιβλίων, που ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, την προσεχή Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στο τζαμί του Οσμάν Σαχ, στα Τρίκαλα.

Η έκθεση έχει τίτλο "100 Χρόνια Σχολικό Βιβλίο: 1884-1984". Ως αφετηρία επιλέχθηκε το 1884, επειδή τότε καθιερώθηκε το μάθημα των νέων ελληνικών κι άρχισαν να εκδίδονται τα πρώτα σχετικά σχολικά βιβλία (νεοελληνικά αναγνώσματα κ.ά.).

Θα εκτεθούν, επίσης, αντιπροσωπευτικά αλφαβητάρια και αναγνωστικά του Δημοτικού, νεοελληνικά αναγνώσματα του ελληνικού σχολείου (Σχολαρχείου), του γυμνασίου και του λυκείου, καθώς επίσης και βιβλία όλων των άλλων μαθημάτων, όπως ιστορίας, αρχαίων ελληνικών, γραμματικής και συντακτικού, μαθηματικών, φυσικής, χημείας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, βιολογίας, αγωγής του πολίτη κ.ά. Συνολικά, θα εκτεθούν πάνω από 400 βιβλία.Επίσης σε πολλά και μεγάλα ταμπλό, που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά στην αίθουσα, θα εκτίθενται, σε φωτοαντίγραφα, χαρακτηριστικές σελίδες από διάφορα βιβλία, ούτως ώστε οι επισκέπτες να ενημερώνονται και για το περιεχόμενο των βιβλίων, που άλλαζε ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις και ιδεολογίες, αλλά και τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα βιβλία της έκθεσης προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας και από τις ιδιωτικές Συλλογές της Ευαγγελίας Κανταρτζή (Θεσσαλονίκη), της Χρυσάνθης Κουμπάρου-Χανιώτη (Πειραιάς), της Μαρίας Μποντίλα (Θεσσαλονίκη), του Νίκου Χελιδόνη (Τρίκαλα), του Θεοδώρου Νημά (Τρίκαλα) και από προσφορές διαφόρων Τρικαλινών.

Σύμφωνα με το σχολικό σύμβουλο φιλολόγων και πρόεδρο του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων, Θεόδωρο Νημά, οι συνδιοργανωτές της έκθεσης απευθύνθηκαν σε σημαντικούς συλλέκτες και τούς ζήτησαν να διαθέσουν μέρος των συλλογών τους, ώστε να υπάρξει μια καλή αντιπροσώπευση σχολικών βιβλίων της περιόδου 1884-1984. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε η μεγάλη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης Βέροιας, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή Χρίστου Τσολάκη.

"Δυστυχώς- επισημαίνει ο κ. Νημάς- στα χρόνια τα δικά μας, τα σχολικά βιβλία δεν διανέμονταν δωρεάν, αλλά τα αγοράζαμε. Λίγοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν καινούργια, ατσαλάκωτα και καθαρά στα βιβλιοπωλεία που είχαν τη συνήθεια να θέτουν στο εσώφυλλο και τη σφραγίδα με τη φίρμα τους. Οι άλλοι, οι πολλοί, προμηθευόμασταν μεταχειρισμένα από τους μαθητές της προηγούμενης τάξης και όσοι είχαμε μικρότερα αδέρφια τα παραδίναμε σε αυτά".

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Κανταρτζή σημειώνει πως η ιστορία του σχολικού βιβλίου στη χώρα μας, μέρος της εκπαιδευτικής πολιτικής, ακολουθεί μια πορεία ανάλογη με τις πολιτικές μεταβολές.

"Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μέχρι το 1937, που ιδρύθηκε ο Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων, από τον Ιωάννη Μεταξά, συγκρούονται δύο πολιτικές για το σχολικό βιβλίο: του κρατικού μονοπωλίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού", επισημαίνει.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.), ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και θα είναι ανοιχτή για το κοινό και τα σχολεία, το πρωί 10-1 και το απόγευμα 6-8.

Ομιλίες
Παράλληλα με την έκθεση των βιβλίων θα λάβουν χώρα και διάφορες ομιλίες σχετικές με την ιστορία του σχολικού βιβλίου. Ειδικότερα, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010, στις 6 το απόγευμα, η Ευαγγελία Κανταρτζή, Δρ. Παιδαγωγικής, θα "ρίξει" μια "σύντομη ματιά στην ιστορία των σχολικών βιβλίων, ενώ την επόμενη Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, η Μαρία Μποντίλα, Δρ. Ιστορίας κι Εκπαίδευσης, θα μιλήσει για "τα σχολικά βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στα ανατολικά κράτη".

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010, στις έξι το απόγευμα, ο Λάμπρος Βαρελάς, επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ θα μιλήσει για "τα Νεοελληνικά Αναγνώσματα στη Μέση Εκπαίδευση στον 19ο και 20ό αιώνα" και την επόμενη εβδομάδα (Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010), την ίδια ώρα, η Χρυσάνθη Κουμπάρου- Χανιώτη, Δρ. Διδακτικής Νέων Ελληνικών θα μιλήσει για το "Αρχείο Νεοελληνικών Αναγνωσμάτων Μέσης Εκπαίδευσης 1884-1977. Συγγραφείς και ανθολογημένα κείμενα".

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More