ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ


Διαρροές σημειώνουν ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα συνεχίσει να αποτελεί «αιτία πολέμου» για τη γείτονα
Εμμεσο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τους συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, αποτελούν οι διαρροές στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια παραμένει σαν «αιτία πολέμου» για την Τουρκία, στο αναθεωρημένο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, γνωστό ως «Κόκκινο Βιβλίο».

Η παραπάνω διαρροή έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δήλωσης του Α. Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα άρει το casus belli μόνο αν λάβει τα ανάλογα ανταλλάγματα. Το συγκεκριμένο έγγραφο αναμένεται να συζητηθεί κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στις 27 Οκτώβρη. Η απόφαση του casus beli ελήφθη από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και για την αναίρεση ή τροποποίησή της απαιτείται νέα απόφαση του ίδιου οργάνου. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, στο τμήμα των εξωτερικών απειλών, η Ελλάδα, το Ιράν, το Ιράκ και η Ρωσία, δε θεωρούνται ως απειλή για την Τουρκία.

Σε αυτό το πνεύμα, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο στο πανεπιστήμιο Πίρι Ρέις στην Κωνσταντινούπολη.


Υποστήριξε ότι πίσω από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες και πρόσθεσε με νόημα ότι η Τουρκία δε θα κάνει τα ίδια λάθη, ξοδεύοντας «ό,τι έχει και δεν έχει σε εξοπλισμούς». «Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονά μας. Δεν πρέπει να υποπέσουμε στο ίδιο λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, ζυμώνοντας στην κοινή γνώμη την πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών με ταυτόχρονη αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία. Στο μέτωπο του Κυπριακού, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, επανέλαβε χτες την επιθυμία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια να έχει διάλογο με την Τουρκία, παράλληλα με τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό. Η δήλωση έγινε με αφορμή και την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 21 Οκτώβρη στην Αθήνα. Σήμερα το βράδυ, εξάλλου, ξεκινάει η διήμερη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ στην Κύπρο, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφούν ακόμα 13 διακρατικές συμφωνίες. Την ίδια ώρα, σε έκθεση για μια «ισχυρή τουρκοκυπριακή οικονομία», της τράπεζας «Τουρκ Εκονομί», σημειώνονται οι δυνατότητες του ψευδοκράτους να οικοδομήσει συνθήκες που θα του επιτρέψουν να «σταθεί στα πόδια του» οικονομικά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More