Στην Ευρώπη εξελίσσεται η δεύτερη πράξη του ελληνικού δράματος. Η πρώτη τελείωσε με τη χορήγηση σ΄ αυτή τη χώρα πολλών εκατομμυρίων δανεικών για την αποτροπή της χρεοκοπίας της.
Η δεύτερη πράξη προϋποθέτει την παραχώρηση νέας δόσης χρημάτων σύμφωνα με το υιοθετημένο πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πακέτο μέτρων για τη σταθεροποίηση, σημειώνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ:
Πρόκειται για μεγάλο ποσό – 109 δισεκ. ευρώ. Και αυτό γίνεται, για να ανασταλεί ο πανικός. Οι Έλληνες θα εξοφλούν τα χρέη τους μ΄ αυτά τα χρήματα. Η παραγραφή τους αποτελεί έσχατη απόφαση. Προς το παρόν πρέπει απλώς να ηρεμίσουν οι χρηματιστικοί κερδοσκόποι, να μειωθεί το επιτόκιο των ελληνικών δανείων, ώστε να μην προωθούν με το παιχνίδι τους τη μείωση.
Και γι΄αυτό το σκοπό χρειάζονται δαπάνες και πάλι δαπάνες. Όμως η Ελλάδα ακόμα πρέπει να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείχτες, κυρίως το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Όμως ήδη έχει κάνει πολλά γι΄αυτό το σκοπό. Για τη βελτίωση του προϋπολογισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί ιδιωτικοποίηση και αυτή η θέση είναι πολύ ορθή. Όλοι περιμένουν κάποια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα. Νομίζω ότι πρόκειται για γελοία ιστορία. Στην Ελλάδα είναι διαφορετική η δομή της οικονομίας, διαφορετική η ιδιοσυγκρασία.
Ποιό κίνδυνο εμπερικλείει το ελληνικό σενάριο χρεοκοπίας;
Στην περίπτωσή του απλούστατα μπορεί να θαφτεί το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο δημιουργίας μιάς Ενωμένης Ευρώπης με κοινή ολοκληρωμένη οικονομία και ισχυρό νόμισμα ευρώ, το οποίο θα ανταγωνίζεται επιτυχώς με το δολάριο. Αυτό το όνειρο ήδη έγινε πραγματικότητα, όμως συνενώθηκαν υπερβολικά διαφορετικές οικονομίες σε ένα σώμα και η ύπαρξη της ευρωζώνης βρέθηκε υπό απειλή. Ωστόσο η διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης συμφέρει σε όλους, γι΄αυτό και προσπαθούν να τη σώσουν όλοι, σημειώνει ο Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ:
Σ΄αυτή την περίπτωση χάνει όλη η Ευρώπη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η Γερμανία χάνει, διότι η ισχυρή οικονομία έχει ανάγκη από κοινό οικονομικό χώρο. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θέλουν να συντηρούν κάποιον άλλο. Όμως, από την άλλη, είναι υπόχρεοι να συντηρούν όσους αγοράζουν τα προϊόντα τους. Σώζοντας την Ελλάδα, η Γερμανία σώζει τον εαυτό της.
Όσον αφορά τη Ρωσία, και σ΄ αυτή συμφέρει η διατήρηση της σταθερότητας στην ευρωζώνη. Όμως το πρόβλημα συνίσταται στο ότι τα χρηματιστικά προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τα ίχνη της ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Και όσο πιό πέρα και χειρότερα. Η Ισπανία και η τρίτη οικονομία του κόσμου – η Ιταλία.
Με άλλα λόγια, το μισό έδαφος της Ευρώπης απειλείται από τη Δαμόκλειο Σπάθη της οικονομικής καταστροφής. Επιπλέον, πολλοί εμπειρογνώμονες ήδη κάνουν υπαινιγμούς για την ύπαρξη προβλημάτων στη Γαλλία. Αυτό όμως αποτελεί σοβαρή κτύπημα για τη Γερμανία, η οποία ουσιαστικά παραμένει μόνη και μοναδική για όλους. Όσον αφορά το πόσους χρηματικούς πόρους έχει το Βερολίνο και για πόσο καιρό αρκούν για να επιλύνει όλα αυτά τα προβλήματα, οι εμπειρογνώμονες προς το παρόν προτιμούν να μην κάνουν προγνώσεις.
Η Φωνή της Ρωσίας
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου