Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του Μετρό Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας φαίνεται πως βρέθηκε η αρχαία Εγνατία οδός!
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν εργαζόμενοι στο Μετρό!
Ως τώρα έχει αποκαλυφθεί μεγάλο μέρος του δρόμου, που είναι στρωμένος με επίπεδα κομμάτια πέτρας. Ο δρόμος κατευθύνεται και περνά κάτω από την αψίδα του Γαλερίου (τη γνωστή Καμάρα).
Λίγα λόγια για την Εγνατία
Η αρχαία αυτή οδός συνέδεε τις ακτές της Αδριατικής με τις ακτές του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Κατά μήκος του δρόμου υπήρχαν φυλάκια και πολλοί σταθμοί κατάλληλοι για ανάπαυση, διανυκτέρευση και κυρίως για ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και νερό. Αρχικά οι Ρωμαίοι την κατασκεύασαν για στρατιωτικούς σκοπούς, (επέτρεπε τη γρήγορη προέλαση των ρωμαϊκών λεγεώνων προς τη Μακεδονία Θράκη).
Γρήγορα γενικεύτηκε η χρήση της και έγινε η σημαντικότερη οδική αρτηρία που συνέδεε την Αδριατική με τον Εύξεινο Πόντο. Το όνομά της, το οφείλει, στον Γναίο Εγνάτιο, τον ρωμαίο ανθύπατο ο οποίος είχε αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μας διασώζει ο Στράβων, το μήκος της, από την αφετηρία της στην Απολλωνία ή το Δυρράχιο της σημερινής Αλβανίας, μέχρι τον Έβρο ήταν 535 ρωμαϊκά μίλια ( περίπου 800 χιλιόμετρα) ωστόσο ο δρόμος κατασκευάστηκε σταδιακά. Ένα μεγάλο τμήμα της θα πρέπει να ολοκληρώθηκε κάπου ανάμεσα στο 148-146 π.Χ Αρχικά κατασκευάστηκε ο δρόμος ως τη Θεσσαλονίκη και αργότερα συνεχίστηκε και έφτασε μέχρι τον ποταμό Εβρο…
Κάπως έτσι έγινε και η σύγχρονη Εγνατία…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου