ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ


ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ C
Τον ιό της ηπατίτιδας C κατάφεραν να «στριμώξουν» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην πιο ελπιδοφόρα προσπάθεια ανάπτυξης ενός εμβολίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους απέδειξαν ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού σκευάσματος, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αμφίβολο, καθώς ο ιός αλλάζει διαρκώς εμφάνιση καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του.

Αν και η ασθένεια μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με αντι-ιικά φάρμακα, οι Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι η ανάπτυξη ενός εμβολίου θα σήμαινε ένα μεγάλο βήμα προόδου, καθώς πολλές φορές ο ιός περνάει απαρατήρητος για πολλά χρόνια, στο διάστημα των οποίων προκαλεί σημαντικές ηπατικές βλάβες.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να στοχεύσουν τον εσωτερικό μηχανισμό του ιού, παρά τα μεταβλητά επιφανειακά χαρακτηριστικά του. Για την ανάπτυξη του εμβολίου χρησιμοποίησαν διάφορους ιούς του κρυολογήματος, τους οποίους τροποποίησαν με γενετικό υλικό από τον ιό της ηπατίτιδας C προκειμένου να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να του επιτεθεί.

Ο στόχος της πρώτης φάσης των δοκιμών ήταν να καθοριστεί αν η θεραπεία είναι ασφαλής και να υπάρξει σχεδιασμός μελλοντικών δοκιμών. Στους σαράντα έναν εθελοντές στους οποίους δοκιμάστηκε το εμβόλιο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παρήγαγε μια πολύ ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More