ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΟΖ;


Να εκτοπίσει την Ελλάδα επιχειρεί η Αίγυπτος, λίγο μετά τα θετικά νέα για τεράστια κοιτάσματα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Κάιρο θέλει να κλείσει μια συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο και την Τουρκία, θέτοντας έτσι εκτός «νυμφώνος» τη χώρα μας.

«Τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίων Αμντουλάχ Γκχοράμπ, διευκρινίζοντας πάντως ότι το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ δεν βρίσκεται σε αιγυπτιακή ζώνη.

Ο αιγύπτιος υπουργός προσέθεσε ότι τα τρία κράτη, βάσει του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να μετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων, αποκλείοντας έτσι από τις συζητήσεις τη χώρα μας.

Ως εκ τούτου, η τοποθέτησή του δείχνει ότι οι συνομιλίες Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ έχουν αρνητικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα η Αθήνα να χάνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ, που θα μπορούσε να διεκδικήσει.

Η τοποθέτηση αυτή της Αιγύπτου υπονομεύει τη χώρα μας, καθώς την περιορίζει ως προς τους χειρισμούς της και δημιουργεί ένα κλίμα που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις μελλοντικές οριοθετήσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More