ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Νέα τεχνική που επιτυγχάνει τη συρρίκνωση όγκων στο ήπαρ δημοσιεύτηκε σε σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer». Ο επικεφαλής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, καθηγητή Μπόρις Πάσκε, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βραζιλία, αναφέρουν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική μελλοντικά αφού θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια δοκιμών και βελτίωσης. Οι πρώτες ενδείξεις των περιορισμένων κλινικών δοκιμών της νέας αντικαρκινικής θεραπείας με τη χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων φαίνεται να αποδίδει.

Η μέθοδος απαιτεί από τους ασθενείς να κρατούν μέσα στο στόμα τους μια κεραία σε σχήμα κουταλιού, η οποία μεταδίδει χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σώμα τους. Η θεραπεία, με συχνότητα τρεις φορές τη μέρα, πέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, καθώς οι όγκοι σμικρύνθηκαν, ενώ τα πέριξ υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτές τις παρατηρήσεις, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Μία εκτίμηση είναι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παρεμβαίνουν και τροποποιούν τη δραστηριότητα των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως συνέπεια να «μπλοκάρεται» η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός αυτών των κυττάρων, με αποτέλεσμα ο όγκος να σταματά την ανάπτυξή του ή και να συρρικνώνεται σταδιακά.

Η νέα μέθοδος από κάποιους κρίνεται αμφιλεγόμενη, αν ληφθεί υπόψη η ανησυχία ότι τα πεδία ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και των πυλώνων του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να προκαλούν καρκίνο. Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν ότι στα δικά τους πειράματα η ένταση των πεδίων ακτινοβολίας είναι 100 έως 1.000 φορές χαμηλότερη από αυτή ενός κινητού τηλεφώνου.

Όπως είπε ο Πάσκε, έχει ήδη εξασφαλίσει από την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ (FDA) την έγκριση για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών σε μεγάλες ομάδες ασθενών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες σε διάφορες χώρες, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη μελλοντική έρευνα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα αντικαρκινική θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικά πεδία αφού το 2009, ο Πάσκε και οι συνεργάτες του είχαν δημοσιεύσει μελέτη στο περιοδικό πειραματικών και κλινικών αντικαρκινικών ερευνών «Journal of Experimental and Clinical Research», που έδειχνε ότι τα χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε συγκεκριμένες συχνότητες (0,1 Hz έως 114 KHz) σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Διαφορετικά είδη καρκίνου ανταποκρίνονταν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαφορετικών συχνοτήτων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More