ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το ΔΝΤ παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς με την «έκθεση στόχων» που παρέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στην Ελλάδα έχουν αποτύχει παταγωδώς! «Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα που σχεδιάσαμε είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί καθώς και ως εκ τούτου απαιτείται παρέμβαση με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και τη συνέχιση της χρηματοδότησης» σημειώνεται στην έκθεση.

Σε απόρρητη εσωτερική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020, δόθηκε στην ΕΕ από το ΔΝΤ η έκθεση (βασικά στοιχεία της δημοσιεύει η Real News) που υποστηρίζει ότι «Είναι παρακτικά αδύνατον λόγω της ύφεσης της οικονομίας να εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος και πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις».

Το εκτελεστικό ταμείο του ΔΝΤ καλεί τους εταίρους ή να βρουν λύση ή να λύσουν το πρόγραμμα και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο είναι τα σενάρια που κυριαρχούν στις Βρυξέλλες:

Το κακό σενάριο
Αν παρά τον επιπλέον χρόνο προσαρμογής η κυβέρνηση δεν φέρει ορατά αποτελέσματα, η ελληνική υπόθεση θα κλείσει άδοξα. Με μια αρνητική έκθεση η εταίροι θα διασπαστούν στο Συμβούλιο, δεν θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ θα ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το πρόγραμμα και θα ζητήσει τη διεθνή προστασία για να διακανονιστούν οι οφειλές της χώρας προς αυτό. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα.

Το καλό σενάριο
Αν η κυβέρνηση καταφέρει να δρομολογήσει όλα όσα συμφώνησε με την τρόικα, τότε οι ελεγκτές θα συγγράψουν μια έκθεση με την οποία θα εισηγούνται τη συνέχιση του προγράμματος.
Το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση τη συνέχιση της χρηματοδότησης για το 2015 και οι Βρυξέλλες, έχοντας ολοκληρώσει την τραπεζική εποπτεία μέσω ΕΚΤ, θα υποσχεθούν ότι θα εντάξουν τα 50 δισ. του ελληνικού δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο απευθείας πρόγραμμα του μόνιμου μηχανισμού (ESM).

Σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα συναινέσει και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δεχθεί κούρεμα από 20% έως 25% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Αναλυτικότερα, οι ειδικοί της Τρόικας εκτιμούν πως σήμερα παραμένουν εκτός στόχων οι προσπάθειες για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, αλλά κι αυτές ακόμα οι προβλέψεις της ίδιας της τρόικας για την αποδοτικότητα του μέτρου αύξησης των εσόδων μέσω της εκτίναξης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.

Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στο μέτωπο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία, αντί για εξοικονόμηση 173 εκατ. ευρώ, οδήγησε σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 138 εκατ. ευρώ.

Το ότι έχουν αποτύχεισε όλες τις προβλέψεις τους και όλες οι συνταγές τους έχουν καταλήξει στην εξαθλίωση των πολιτών και στην καταβύθιση της οικονομίας, αυτό δεν απασχολεί το ΔΝΤ, αλλά ίσως αυτός ήταν ο βασικός τους στόχος. Όπως έχει δηλώσει και η Α.Μέρκελ «Πρέπει να πονέσει η Ελλάδα με βαθιά ύφεση πρώτα για να καταφέρει να βγει από το τέλμα»!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More