Μια ορειχάλκινη πλάκα, που βρέθηκε στο αρχαίο Ιδάλιον (σημερινό Δάλι) της Κύπρου, αποδεικνύει την προχωρημένη γνώση της Ιατρικής στην Κύπρο, όπως και την προηγημένη Ιατρική Τεχνολογία, αφού οι αρχαίοι ιατροί και φαρμακοποιοί χρησιμοποιούσαν μέταλλα από την πλούσια οροσειρά του Τροόδους, τα οποία με την ανάλογη κατεργασία, τα καθιστούσαν πολύτιμα φάρμακα.
Στην ορειχάλκινη πλάκα του Ιδαλίου της Κύπρου, που βρέθηκε στο ιερό της Αθηνάς, αλλά σήμερα κοσμεί την Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων, παρατίθεται γραπτώς η συμφωνία μεταξύ του βασιλιά του Ιδαλίου, Στασίκυπρου, και του ιατρού Ονάσιλου, στην οποία αναφέρονται οι τρόποι πληρωμής για την θεραπεία των πληγωμένων στρατιωτών κατά την πολιορκία του Ιδαλίου από τους Πέρσες και του Κιτιείς (το σημερινό Κίττι) το 479 π.Χ..
Η Κύπρος, όχι μόνον είχε μεγάλη ιατρική παράδοση, αλλά και οι αρχαίοι ιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι γεωλόγοι, είχαν παρατηρήσει τις αντισηπτικές ιδιότητες των μετάλλων της πλούσιας οροσειράς του Τροόδους, που περιλαμβάνει εκτός από άφθονο αμίαντο και πάρα πολλά άλλα κοιτάσματα χαλκούχων σιδηροπυριτών, κατέχοντας την πέμπτη πλουσιότερη περιοχή στον κόσμο.
Τα φάρμακα για τη θεραπεία ήταν μεταλλικά άλατα χαλκού, σιδήρου και ψευδαργύρου, που αφθονούσαν στην περιοχή του Μαθιάτη. Υπάρχει πλήθος αρχαίων κειμένων, επιγραφών, αφιερωμάτων και αρχαιολογικών ευρημάτων, που μαρτυρούν, ότι η αρχαία Κύπρος ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα άσκησης θεραπευτικής Ιατρικής στην αρχαιότητα, που διήρκεσε εννέα αιώνες μετά τον ιατρό Ονάσιλο και τερματίστηκε απότομα με την χριστιανική βία και την απαγόρευση της Ιατρικής.
Η ευρεία χρήση των Κυπριακών ορυκτών φαρμάκων, επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο μετά την δημοσίευση του έργου του Διοσκουρίδη ” Περί ΄Υλης Ιατρικής” , καθώς και με τις εργασίες του Γαληνού και του Πλίνιου.
Τα πλούσια κοιτάσματα της Κύπρου, περιείχαν τα βακτήρια TheobaciIlus Ferroxidans, που έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στην οξείδωση των θειούχων ορυκτών του χαλκού και του σιδήρου, συμβάλλοντας στην αυξημένη αποτελεσματικότητά τους, που τα κατέστησε περιζήτητα σε ολόκληρο τον Αρχαίο Κόσμο. Για την κάλυψη μιάς τόσο μεγάλης ζήτησης οι αρχαίοι Κύπριοι ιατροί εφάρμοσαν πυρομεταλλουργικές και υδρομεταλλουργικές τεχνικές για την παραγωγή μεταλλικών φαρμάκων. Από κοινού ιατροί, φαρμακοποιοί και γεωλόγοι ήταν άριστοι στον τομέα τους, διαθέτοντας την γνώση αλλά και την ικανότητα, για να πάρουν από τα μέταλλα ό,τι ήταν πολύτιμο για την υγεία των ανθρώπων, αφήνοντας τα υπόλοιπα στους τεχνίτες της εποχής για κατασκευές κοσμημάτων, εργαλείων, κ.λ.π..Γ. Κωνσταντίνου, Γεωλόγου,
2ο Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου