Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Το γεγονός ότι ένα κίνημα, όπως αυτό της άρνησης καταβολής των διοδίων, διογκώθηκε, έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις, προκάλεσε φοβικές και αμήχανες αντιδράσεις εκ μέρους των κομμάτων και...
την σύλληψη και φυλάκιση ενός δημάρχου, οδηγεί σε μια σειρά από πολιτικά συμπεράσματα. Πολιτικά συμπεράσματα που δεν εννοεί να εξαγάγει το πολιτικό σύστημα και που πηγαίνουν πολύ πέρα από αυτό καθαυτό το θέμα των διοδίων:
Αποδείχθηκε ότι σε εποχή φτώχειας για την οποία έχει δημιουργηθεί η βεβαιότητα ότι δεν θα τιμωρηθεί κανείς, η υποβόσκουσα κοινωνική οργή, είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ποτάμι εξέγερσης, αρκεί να υπάρχει ένας στόχος.
Το πολιτικό σύστημα δεν θέλησε να πάρει το πρώτο μήνυμα, που ήταν αυτός ο ιδιότυπος κατ’ οίκον περιορισμός του. Με μεγάλη ευκολία συμβιβάστηκαν οι εκπρόσωποί του με την ιδέα ότι δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορούν αφρούρητοι στους δρόμους.
Σχεδόν παράλληλα με την επιτυχία αυτού του πρώτου στόχου (του κατ’ οίκον περιορισμού), αναπτύχθηκε και αυτός της άρνησης καταβολής των διοδίων, ενώ αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι δημιουργούνται και άλλοι στόχοι, οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται όσο θα βαθαίνει η ύφεση και η φτώχεια.
Το πρόβλημα είναι ότι το λεγόμενο πολιτικό σύστημα δεν εννοεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση μιλά για συμβάσεις παραχώρησης που υπογράφηκαν από την Βουλή το 2007 – αλλά παραλείπει να πει πως υπέρ των συμβάσεων είχαν ψηφίσει και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, είχαμε τις ακόλουθες αντιδράσεις:
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, διότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις του 2007.
Ο ΛΑΟΣ μιλά για «νέες μορφές αναρχίας υπό την προμετωπίδα κινημάτων πολιτών», επιδεικνύοντας μια ανησυχία για τα μελλούμενα που μάλλον δεν ταιριάζει σε μικρό κόμμα.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο και πως τίποτε δεν θα γίνει αν δεν υπάρξει μια γενικευμένη λαϊκή εξέγερση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση των διοδίων που επιβαρύνουν τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών κατά τις μετακινήσεις από και προς την εργασία τους.
Και η Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζει πως οι πολίτες αντιδρούν επειδή τα έργα καρκινοβατούν (και όχι επειδή τους πονάει η τσέπη τους σε εποχή που και το τελευταίο ευρώ μετράει).
Και επειδή η κατάσταση έγινε έκρυθμη, το αρμόδιο υπουργείο που από πέρσι υποστηρίζει ότι θα γίνονταν οι αναγκαίες συνεννοήσεις για να μειωθεί το κόστος των μετακινήσεων – αλλά δεν το έπραξε ποτέ και τώρα το ξαναϋπόσχεται, βρήκε ξαφνικά τα 1,2 εκ ευρώ για να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις των παράπλευρων δρόμων στα διόδια Πελασγίας στη Στυλίδα και (επίσης ξαφνικά) συμφώνησε με την κατασκευάστρια κοινοπραξία για την ανανέωση χιλίων καρτών ελεύθερης διακίνησης για τους κατοίκους της περιοχής.
Όσο για την σύλληψη και την φυλάκιση ενός δημάρχου, όλοι τα έριξαν στην Δικαιοσύνη – στην οποία, βεβαίως, ουδέποτε στην Ιστορία του ελληνικού κράτους έχουν παρέμβει!
Κρυπτόμενοι πίσω από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δεν εξέδωσαν ούτε μιας αράδας ανακοίνωση – να πουν, βρε αδελφέ, πως εντάξει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τα λοιπά, αλλά εδώ, για κάποιον λόγο υπαρκτό, συνέβη μια ανωμαλία: Βρέθηκε στο κρατητήριο ένας αιρετός για αδικήματα που σχετίζονται με την εκπροσώπηση αυτών που τον εξέλεξαν.
Είναι σαφές ότι ουδείς θέλει να πάρει τα μηνύματα των καιρών.
Όσο γι’ αυτό καθαυτό το θέμα των διοδίων – για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά το πολιτικό σύστημα – θα επανέλθουμε…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου