ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΤΕΛΙΚΑ


Ο εθνικισμός και η πολιτική ‘αρχαιοποίησης’ της χώρας από την σκοπιανή κυβέρνηση αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην εξεύρεση λύσης στη διαφορά καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα ευαίσθητο στάδιο.

Αυτό γράφει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-Moon.

Η επιστολή που έχει ημερομηνία ‘Παρασκευή 12 Νοεμβρίου’, εστάλη σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όταν η Αθήνα είχε συμφωνήσει, για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών με τον Νίμιτς, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, όπως δημοσιεύθηκε.

«Η ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για ακόμη μια φορά επιστρέφει στον εθνικισμό και στην αρχαιοποίηση της χώρας, αυτή τη φορά εκδηλώθηκε με μια σειρά από ανάγλυφες παρουσιάσεις διακεκριμένων ελληνικών ιστορικών στοιχείων και συμβόλων της αρχαίας Μακεδονίας, όπως ο ήλιος της Βεργίνας, ο οποίος αποτελεί μέρος του σχεδιασμού ‘Σκόπια 2014’».

Επισημαίνεται, ότι για την Αθήνα, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι τα Σκόπια έχουν παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία, που προβλέπει τη βασική ιδέα των αμοιβαίων υποχωρήσεων, ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση στη διαφωνία του ονόματος. Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται, ακόμη, ότι μια θετική προσέγγιση με την αποδοχή ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό θα σημάνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης της διεθνούς κοινότητας πριν από την έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μετά την καταγγελία κατά της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας με το βέτο του Βουκουρεστίου», εκτιμά το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Ο σκοπός (της Ελλάδας) είναι να δημιουργήσει τη λανθασμένη αντίληψη, ότι, δηλαδή, η πΓΔΜ, είναι αυτή που παραβιάζει τη συμφωνία. Δεν υπάρχει έκπληξη από την επιστολή του Δρούτσα αφού η αλληλογραφία με τα Ηνωμένα Έθνη ενισχύθηκε μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, και ιδιαίτερα όταν απέστειλε η πΓΔΜ σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.

Οι ελληνικές διαμαρτυρίες για το σχέδιο ‘Σκόπια 2014’ εστάλησαν και στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι έχει λάβει τα όλα μέτρα, ώστε να υπάρχει δικαιολόγηση για τα μνημεία της πλατείας των Σκοπίων.

Οι τοποθετήσεις των μνημείων των λιονταριών στη γέφυρα ‘Γκότσε Ντέλτσεφ’ έγιναν με συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και διαπιστώθηκε ότι δεν παραβιάζεται η σχετική αναφορά της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More