ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΕΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ........


«Στοπ» στην αναβάθμιση της μαρίνας
Η απουσία μέριμνας για τις αρχαιότητες στην περιοχή του λιμανιού της Ζέας από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρία «Μαρίνα Ζέας ΑΕ» οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να θέσει ζήτημα αναβολής και να μη γνωμοδοτήσει επί του θέματος.


Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΚΑΣ έκριναν ελλιπή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σκαφών στη Μαρίνα Ζέας, ζητώντας νέα συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου, η μελέτη κρίθηκε προβληματική και από την προϊστάμενη της ΚΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ευτυχία Λυγκούρη. Σύμφωνα με δηλώσεις της, η ΚΣΤ' ΕΠΚΑ διαπίστωσε ότι πολλά τμήματα της αρχαίας οχύρωσης (Κονώνειο και Θεμιστόκλειο Τείχος), που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στους χώρους των εγκαταστάσεων του λιμανιού, δεν διατηρούνται σε καθόλου καλή κατάσταση.

«Άλλα τμήματα είναι αφανή, κάποια είναι ορατά αλλά σε ένα περιβάλλον όχι καθαρό και άλλα διατηρούνται σε υπαίθριο χώρο, κάτω από κιγκλιδώματα ή και πίσω από φοίνικες, που εμποδίζουν την ορατότητα» συμπλήρωσε η κ. Λυγκούδη, που πρότεινε να γίνει μια νέα μελέτη, η οποία να αναδεικνύει τις αρχαιότητες αυτές. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η ενοποίηση των πέντε σημαντικότερων περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με κατάλληλες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο και συντήρηση των μνημείων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των κατοίκων, οι οποίοι τάσσονται κατά των έργων στη Ζέα, καθώς θεωρούν ότι οι επεκτάσεις που ζητούνται να γίνουν θα μεταμορφώσουν τον λιμένα σε μαρίνα θαλαμηγών. «Οι επεκτάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ήδη εντατική κατάσταση χρήσεων που έχει δημιουργηθεί με τα αναψυκτήρια, διαμορφώνουν ένα τοπίο που δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαιολογικό και ιστορικό Πειραιά» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (σημ. κύριος φορέας διαχείρισης της περιοχής) μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία να διαμορφώσουν μια πρόταση για όλο τον χώρο» δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την τοποθέτησή της. «Πρόκειται για μια περιοχή που μπορεί να είναι πρόκληση για το πώς θα την αναδείξει και θα τη διαχειριστεί κανείς» συνέχισε.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατατέθηκε από την «Μαρίνα Ζέας ΑΕ», την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείρισή της και έχει μισθωθεί από τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα». Η πρώτη μελέτη, που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ το 2004, ακυρώθηκε ύστερα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η «Μαρίνα Ζέας ΑΕ» σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο πλωτές προβλήτες κι έναν σταθμό καυσίμων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, οι πλωτές προβλήτες θα αυξήσουν τις θέσεις ελλιμενισμού περίπου κατά το 5%.

Στο λιμάνι της Ζέας (Πασαλιμάνι) βρισκόταν ο αρχαίος ναύσταθμος των πολεμικών πλοίων του άστεως και του Πειραιά, καθώς και 192 νεώσοικοι (κατασκευές με υπόστεγα για τη φύλαξη των πλοίων), που είναι οι περισσότεροι από οποιονδήποτε πολεμικό λιμένα της αρχαιότητας. Επίσης, η περιοχή φιλοξενούσε την περίφημη σκευοθήκη του Φίλωνα, ένα μνημειώδες για τις διαστάσεις του κτήριο, που προοριζόταν για τη φύλαξη των εξαρτημάτων των πλοίων που ελλιμενίζονταν εκεί.

Έγκριση μελέτης για το μνημείο του Μενεκράτη

Υπέρ της μελέτης για τη συντήρηση και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου του Μενεκράτη στην Κέρκυρα τάχθηκαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο χώρος βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του λόφου του Σωτήρος, στην πόλη της Κέρκυρας. Το μνημείο αποτελείται από ένα λίθινο κενοτάφιο, που κατασκευάστηκε για να τιμήσει τον Μενεκράτη, πρόξενο της Κέρκυρας στην Οιάνθεια (πόλη κοντά στο σημερινό Γαλαξίδι), ο οποίος χάθηκε στη θάλασσα.

Επίσης, φέρει επιγραφή του 600 πΧ, η οποία είναι από τις αρχαιότερες που σώζονται. Γραμμένη σε κορινθιακό αλφάβητο, από δεξιά στα αριστερά, η επιγραφή αναφέρει ότι ο δήμος ανέγειρε το μνημείο, αναγνωρίζοντας το έργο του Μενεκράτη και αναλαμβάνοντας τα έξοδα κατά το ήμισυ. Τα υπόλοιπα θα καταβάλλονταν από τον αδελφό του, τον Πραξιμένη, που ήρθε για το σκοπό αυτό από την πατρίδα του.

Το κυκλικό μνημείο αποκαλύφθηκε από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια αποδόμησης ενετικής οχύρωσης το 1843. Επισκευάστηκε έπειτα από λίγα χρόνια και του προστέθηκε κωνική στέγη και περίβολος για αισθητικούς και προστατευτικούς λόγους.

Έχει ύψος 1,4 μ. και διάμετρο 4,9 μ. και αποτελείται από πέντε δόμους από μαλακό, ντόπιο πωρόλιθο κατά το ισοδομικό σύστημα. Κοντά στο κενοτάφιο είχε βρεθεί ένας λέοντας, ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκει στο μνημείο, κάτι που όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο, σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΚΑΣ Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου.

Η μελέτη που εγκρίθηκε προβλέπει εργασίες συντήρησης και αποστράγγισης, καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, έτσι ώστε να αναδεικνύεται όλο το μνημείο. Επίσης, μετά από παρέμβαση του καθηγητή του ΕΜΠ, Μανώλη Κορρέ, το συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη υπό τον όρο το δάπεδο γύρω από το μνημείο να έχει κατηφορική κλίση, ώστε να μην συγκεντρώνονται τα νερά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More