ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ


Μαύρα και άραχνα είναι τα μηνύματα που έρχονται απ' έξω...
Ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ είναι πάνω στο τραπέζι. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί για το αν η απόφαση των μεγάλων και βασικά της κ. Μέρκελ θα είναι καταδικαστική για τη χώρα μας.

Και όχι τόσο εξαιτίας της μη προσαρμογής μας στους όρους που επιβάλλει το Μνημόνιο. Αλλά, ταυτόχρονα με...



τη δημιουργία του νέου μόνιμου Μηχανισμού που συζητούν για την αντιμετώπιση των χρεών χωρών της ΕΕ (είτε με την έκδοση του ευρωομολόγου, είτε με την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ), η Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί σαν το «μαύρο πρόβατο», να τιμωρηθεί με την ποινή της εξόδου από την Ευρωζώνη, για... παραδειγματισμό των άλλων. Ότι αν περάσουν τον πήχυ του ελλείμματος θα έχουν την τύχη της Ελλάδας. Προς γνώση λοιπόν και συμμόρφωση προς τις δεσμεύσεις η αποπομπή της χώρας μας.

Τις προθέσεις αυτές γνωρίζουν –και δεν ήταν δυνατόν να μην τις γνωρίζουν- τα μεγάλα «σπίτια» (funds) των διεθνών αγορών. Και ήδη υπάρχει μια κινητικότητα στις δουλειές που έχουν στην Ελλάδα που ενισχύει τις παραπάνω πληροφορίες.


Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, που έχουν προσβάσεις σε χρηματιστηριακούς και οικονομικούς παράγοντες του εξωτερικού, η... σύσταση που έχει δοθεί από ΔΕΚΑ μεγάλα «σπίτια», που μέχρι πρότινος δεν έβλεπαν πρόβλημα πτώχευσης της Ελλάδας και ξαφνικά άλλαξαν στάση από τον Δεκέμβριο, είναι: «Κλείστε όποιες δουλειές έχετε με την Ελλάδα»! Όταν την ίδια στιγμή συνεχίζουν τις συναλλαγές με την Ισπανία και υποδεικνύουν σε επενδυτές να επενδύουν εκεί, παρότι γνωρίζουν ότι έχει πρόβλημα δανεισμού. Που σημαίνει ότι αυτά τα «σπίτια» έχουν πάρει μηνύματα για το τι επίκειται στην Ελλάδα...


Ήδη, όσοι έχουν ανοικτές δουλειές επισπεύδουν το κλείσιμό τους... Κι αυτό προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις που χειροτερεύουν το κλίμα στην αγορά...


Κατά τις ίδιες έγκυρες πηγές, στις οποίες το «ΠΑΡΟΝ» έχει απόλυτη εμπιστοσύνη από την επιβεβαίωση εκτιμήσεων και πληροφοριών τους σε προηγούμενα σημαντικά γεγονότα, οι δύο επόμενες εβδομάδες θα δείξουν προς τα πού κατευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τι επιφυλάσσει για την Ελλάδα.


Φαίνεται ότι τις διαθέσεις αυτές στα κέντρα λήψεως αποφάσεων της ΕΕ έχει υπ' όψιν του ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, γι' αυτό, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, από τις αρχές του Δεκέμβρη έχει χαμηλώσει τους ρυθμούς, έχοντας και τη βεβαιότητα ότι ο... οδικός χάρτης του Μνημονίου δεν βγαίνει... Η υποχώρηση, εκεί που επειγόταν για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μετά την ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, αλλά και η χαλαρότητα σε άλλες εξαγγελίες μεταρρυθμίσεων, στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, επιβεβαιώνουν τις παραπάνω διαπιστώσεις.



Δύο τα σενάρια για τη σωτηρία

του Νότου

Στο τραπέζι των συζητήσεων για τον Μηχανισμό που πρέπει να δημιουργηθεί, μια και αυτός που συστήθηκε τον περασμένο Μάιο για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και των άλλων χωρών, δύο είναι τα σενάρια που έχουν προταθεί για τη σωτηρία του Νότου.


Το ένα προβλέπει τη δημιουργία ενός Μηχανισμού ευρωπαϊκού, κάτι ανάλογου με το ΔΝΤ, και ως ΕΕ θα δανείζει τις χώρες που έχουν ανάγκη (όχι μόνο τις προβληματικές – σήμερα ακόμα και η Γερμανία δανείζεται) με επιτόκιο ανάλογο του ανοίγματος από πλευράς χρέους και ελλείμματος. Η ίδρυση του Μηχανισμού αυτού θα προβλέπει και την έκδοση του ευρωομολόγου.


Το άλλο σενάριο υποστηρίζει τη σύσταση ενός Μηχανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση του χρέους κάθε χώρας και θα επιβάλει το... πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής στις χώρες που αναθέτουν στον Μηχανισμό το χρέος τους... Με ό,τι σημαίνει αυτό...


Ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο σενάρια θα επιλεγεί, υπάρχει πρόθεση αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ, ώστε να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα σαν φόβητρο για το τι περιμένει όποια χώρα πάει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό...


Επιστροφή στη δραχμή


Μια τέτοια απόφαση αυτόματα θα σημάνει επιστροφή στη δραχμή. Και ανατροπή πολλών... Δεν συμφωνούν πάντως όλοι με τους καταστροφολόγους που ισχυρίζονται ότι με την επιστροφή στη δραχμή θα είναι τα πράγματα χειρότερα και απ' ό,τι είναι σήμερα και από τα πολύ χειρότερα που έρχονται, όταν όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η ζωή των Ελλήνων οδηγείται πολλά χρόνια πίσω.


Τρία λένε είναι τα σενάρια. Να πάμε στο επίπεδο ζωής του 1994, το δεύτερο στο επίπεδο του 1974 και το χειρότερο στη φτώχεια του 1950. Θα έχει βέβαια η Ελλάδα τη δυνατότητα να «κόβει» χρήμα...


Για να μην υπάρχουν πάντως αυταπάτες, επιστροφή στη δραχμή δεν σημαίνει ότι σβήνεται το χρέος των 450 δισ. ευρώ... Οι δανειστές μας θα επιβάλουν τα μέτρα που προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις που έχουμε υπογράψει και για χρόνια η χώρα θα τελεί υπό κατάληψη...



Τι θα κάνει ο Γιώργος


Το ερώτημα είναι, αν πάνε να μας πετάξουν έξω, ποια θα είναι η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές του. Είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε εκλογές, πριν τον Απρίλιο (όπως έχει τελευταία γραφτεί), ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο, σηκώνοντας σημαία επανάστασης κατά των κακών Ευρωπαίων και των συμφερόντων.



Κινείται ο Βενιζέλος


Όμως εξελίξεις μπορεί να προκύψουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης.


Τα φώτα μάλιστα πέφτουν στην ξαφνική αρθρογραφική δραστηριότητα τις τελευταίες μέρες του Βαγγέλη Βενιζέλου, υπό την ιδιότητα του συνταγματολόγου και όχι του υπουργού Άμυνας.



Και τα δύο άρθρα του αναφέρονται στο Σύνταγμα και στην ανάγκη αλλαγών του. Χαρακτηριστικός ο υπότιτλος «Το Σύνταγμα υπό συνθήκες κρίσης», όπως και «Το Σύνταγμα υπό διεθνή δικαστικό έλεγχο», όπου σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά: «Πρέπει κατά βάθος να δούμε τι απομένει από τον πυρήνα του εθνικού κράτους, της εθνικής κυριαρχίας και του εθνικού Συντάγματος», που προφανώς εκφράζουν και ανησυχίες γι' αυτά που έρχονται, ακόμα και για το ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα «υπό καθεστώς κατάληψης», από τους δανειστές μας. Και επομένως στην αναθεώρηση που θα γίνει χρειάζεται το Σύνταγμα να έχει «όπλα»...


Ανησυχίες που μπορεί να συνδέονται και με πολιτικές κινήσεις, δεδομένου ότι ο Βενιζέλος δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για ψηλά, φιλοδοξίες που δεν ευδοκίμησαν στην αναμέτρηση με τον Γιώργο το 2007.



Ο ρόλος των ΗΠΑ


Ένα άλλο ζητούμενο είναι η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και προσωπικά του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


Είναι διαπιστωμένο ότι ο Ομπάμα έχει στηρίξει αναφανδόν τον πρωθυπουργό. Και έχει επανειλημμένα κάνει τηλεφωνικές παρεμβάσεις στη Μέρκελ για να χαμηλώσει την ανθελληνική γραμμή της.


Αλλά και ο Παπανδρέου έχει στηρίξει την αμερικανική γραμμή στην περιοχή μας, τόσο με τις αγκαλιές με την Τουρκία και τον Ερντογάν, όσο και με τη συμπαράσταση στον Χριστόφια για «συναινετική» (διάβαζε υποχωρήσεις και αποδοχή των τουρκικών θέσεων) λύση στο Κυπριακό που όμως δεν φαίνεται να προχωράει λόγω των αντιδράσεων του κυπριακού λαού που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν.


Το γεγονός πάντως ότι από πλευράς Ελλάδος δεν υπήρξε ηχηρή απάντηση στις συνεχείς και ακραίες τουρκικές προκλήσεις και στην αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, εκτιμάται πολύ από την Ουάσινγκτον. (Εκείνο θα έλειπε... να ήταν και αχάριστοι... Σ' όλα «γιες» λέμε...). Οι δίοδοι που είχαν ανοίξει με τη Ρωσία έκλεισαν... Όλα τα Βαλκάνια πλέον ελέγχονται πλήρως... Ούτε φωνή, ούτε αντίδραση καμία...



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More