Την παγκόσμια ακτινοβολία του μακεδόνα στρατηλάτη αντανακλούν τα αρχαία νομίσματα που παρουσιάζονται στα Ιωάννινα
Από αριστερά, άποψη της έκθεσης για τα νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (στην προθήκη αριστερά φρυγικό κράνος και τμήμα ασπίδας του Δημητρίου του Πολιορκητή και δεξιά αργυροί στατήρες), εικονιστική κεφαλή του Αλεξάνδρου από πεντελικό μάρμαρο (3ος αι. π.Χ.), η οποία σήμερα ανήκει στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, και αργυρό τετράδραχμο (288/7-282/1 π.Χ.) στο οποίο απεικονίζεται η κερασφόρος κεφαλή του θεοποιημένου Μεγάλου Αλεξάνδρου
Πριν από λίγα χρόνια στα ερείπια μιας οικίας της Ελληνιστικής Εποχής κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένας μικρός θησαυρός ήρθε στο φως. Πέντε τετράδραχμα του Αλεξάνδρου τα οποία όμως ήταν κοπές διαφορετικών πόλεων: της Αμφίπολης, της Βαβυλώνας και της Παιονίας. «Από τότε γεννήθηκε η ιδέα μιας έκθεσηςπου, μέσα από τα νομίσματα, να ακολουθεί τα ίχνη της μυθικής εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή και τη δημιουργία της ακτινοβολίας του μέσα στους αιώνες» λέει ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων κ. Κώστας Ζάχος μιλώντας στο «Βήμα». Αυτό ακριβώς υπηρετεί σήμερα η έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος. Από τη γη της Μακεδονίας έως τα πέρατα της οικουμένης» η οποία παρουσιάζεται στο μουσείο σε συνεργασία με την Αlpha Βank- στην πλούσια νομισματική συλλογή της οποίας βρίσκονται εξαιρετικά δείγματα εκείνης της εποχής.
Χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, 220 τον αριθμό, περιλαμβάνονται στην έκθεση ακολουθώντας την Ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες μορφές στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Μέγας Αλέξανδρος άλλωστε είχε δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό νόμισμα που εξελίχθηκε σε διεθνές νόμισμα της εποχής του, το «αλεξάνδρειο τετράδραχμο». «Τα νομισματοκοπεία της Πέλλας, των Αιγών και της Αμφίπολης έκοβαν νομίσματα ασταμάτητα και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εκστρατείας ο Αλέξανδρος έδωσε έγκριση να κόψουν νομίσματα με τους τύπους και το όνομά του σε πόλεις της Ανατολής που η γεωγραφική διασπορά τους εκτείνεται από την Τρωάδα ως τη Φοινίκη, την Κύπρο και την Αίγυπτο«» σημειώνει ο κ. Ζάχος. Αμέσως μετά τον θάνατό του εξάλλου οι διάδοχοί του προκειμένου να εδραιώσουν την εξουσία τους εξέδωσαν νομίσματα με τη μορφή του. «Ηταν τέτοια μάλιστα η απήχησή τους,που νομίσματα με τη μορφή του χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτά ακόμη και από τους χριστιανούς» προσθέτει ο διευθυντής του Μουσείου Ιωαννίνων.
Στην έκθεση η ανάπτυξη του θέματος ακολουθεί χρονολογική σειρά: Η αρχή γίνεται με την παρουσίαση των όπλων των Μακεδόνων, ακολουθεί η Ιστορία της Μακεδονίας έως τους χρόνους του Φιλίππου Β΄ και στη συνέχεια η νομισματοκοπία του ίδιου του Φιλίππου, ο οποίος εισήγαγε νέους τύπους και εξέδωσε παράλληλα χρυσά και αργυρά νομίσματα.
Σε ιδιαίτερη ενότητα αναπτύσσεται η προσωπική νομισματοκοπία του Αλεξάνδρου, που άρχισε με μία σειρά σπάνιων σήμερα αργυρών στατήρων, ενώ πολύ σύντομα, όταν καρπώθηκε τις τεράστιες ποσότητες χρυσού και αργύρου των Περσών, εξέδωσε νέα πολυάριθμα νομίσματα τα οποία «ταξίδεψαν» σε όλη τη Μεσόγειο και την ασιατική ενδοχώρα. Ακολουθούν τα νομίσματα των διαδόχων του, οι μεταθανάτιες εκδόσεις με τα αλεξάνδρεια νομίσματα και η έκθεση κλείνει με τα νομίσματα που απεικονίζουν το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ η Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, πλατεία 25ης Μαρτίου 6, τηλ. 265 1001.050 η Διάρκεια έκθεσης: Ως τις 31 Οκτωβρίου. Κράνος, ασπίδα, σάρισα και η κεφαλή της Ολυμπίας Αρχαία αντικείμενα που συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία συνοδεύουν την έκθεση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής διατήρησης κράνος φρυγικού τύπου που είχε βρεθεί στη Βίτσα Ζαγορίου, για το τμήμα μακεδονικής ασπίδας από το Δίον με την επιγραφή «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» (ανήκε στον Δημήτριο τον Πολιορκητή), το οποίο έφερε πρόσφατα στο φως ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, για τμήματα μιας μακεδονικής σάρισας από τη νεκρόπολη των Αιγών και τέλος για την κεφαλή του Αλέξανδρου από την Αρχαία Ολυμπία.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου